LCHF och träning

Som vi alla vet har vi alltid fått lära oss att kroppen behöver mycket kolhydrater för att träna hårt. Kan vi som går på LCHF i så fall inte träna lika hårt? Vi har försökt att hitta ett snabbt och enkelt svar på detta men det verkar inte finnas. Istället får man samla olika information, värdera och fundera själv.

Vi hittade en sida där de intervjuar Sid Knutsson som tidigare tävlat i body building och driver den här sidan. Under sina tävlingsdieter har han ätit lågkolhydratskost, runt 30 g kolisar/dag. Så här står det i artikeln:

“Det är dock min uppfattning att en viss mängd kolhydrater behövs för maximal utveckling av styrka och muskelutveckling, något som annars kanske inte är nödvändigt. Värt att notera dock är att världsrekord i bänkpress inom en viss viktklass gjorts på en ketogen kost.”  (ketogen kost = under 30 gram pkolhydrater per dag).

“Mitt generella råd till mina klienter är att minska på kolhydraterna och öka proteinintaget. Detta ger bättre hälsa, mer muskelmassa och ett större välmående.”

Läs hela ariklen HÄR!

Vi har även hittat två artiklar på Aftonbladet plus om det här med träning och LCHF. Vi klistrar in utdrag från artiklarna som känns intressanta:

"Det har blivit populärt att skära ned på kolhydraterna för att gå ned i vikt. För den som tränar anses pasta, bröd och andra spannmål fort­farande som ett viktigt bränsle. Jonas Bergqvist, aktuell med ­boken ”LCHF & träning”, håller inte med. Han menar att LCHF – det vill säga en kost med mycket fett, grönsaker och måttligt med proteiner – rent av kan göra träningen mer effektiv. – Du återhämtar dig snabbare och sliter inte ned kroppen lika fort. Ett skäl är att man inte får mjölksyra lika lätt; den kommer ju från sockerförbränning, säger han. Uthålligheten blir också bättre."´

"Jonas Bergqvist ­menar att det finns en LCHF-kost för var och en. Den som är överviktig, sockerberoende ­eller lider av vissa sjukdomar bör välja en strikt variant med högst 20 gram kolhydrater per dag.
– Tränar du kan du äta 50–100 gram om dagen, och elitidrottare något mer.
Om man ska springa ett lopp behöver man väl ändå pastaladda?
– En liten kolhydratladdning är inte fel. Ska du springa maran kan du äta LCHF ända till kvällen ­innan – och då ladda in lite raketbränsle­ i form av grönsaker, ­rotfrukter, frukt, ­honung, ris, potatis. Men inte pasta!"

"Så vi behöver alltså kolhydrater om vi tränar? – Det finns ju en del vetenskap på det. Jag själv och många jag coachar står sig inte på strikt LCHF. De som äter strikt och säger att det går bra att träna tror inte jag på. – Tränar du flera gånger i veckan behöver du kolhydrater, men man ska inte överdriva, välja naturliga källor och man ska äta dem vid rätt tillfälle."

"
– Ska du köra ett långpass över två timmar eller om du vill prestera optimalt på något lopp kan du göra en kolhydratladdning dagen innan. Då kan du äta en obegränsad mängd kolhydrater under middagen kvällen före träningspasset. Eller så kan du tillföra lite extra kolhydrater 3–4 timmar före ett träningspass."

Å andra sidan har vi profiler som Björn Ferry, som tränar på elitnivå utan kolhydrater. Han har också släppt en kokbok som handlar om just detta (
Ferry Food). Sedan vet vi ju inte exakt hur mycket kolhydrater han äter i gram räknat...

Känner ni som vi, att detta är lite luddigt? Så som vi förstår det är det så att om du tränar normalt, på gym några gånger i veckan, för att må bra eller för att förbättra dig själv, funkar det utmärkt att gå på LCHF-kost. Ska du däremot träna jäkligt hårt inför en tävling eller annat, kan det vara bra att ändå äta mer kolhydrater än strikt LCHF-kost.

Vad känner ni om detta? Vet ni något som vi inte vet? Dela gärna med er med tankar, åsikter och fakta!






Kommentarer
Postat av: tina

go blogg tjejer! inspirerande :D Jag kommer också att tänka på boråsprofilen jonas colting som förespråkar lågkolhydratkost och som själv är ultra man champion. http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/ en intressant artikel i ämnet!

2012-04-10 @ 11:13:14
Postat av: Lisa

jag håller med ovanstående kommentar. intressant artikel. trodde inte folk skulle skriva eller snarare jag har inte läst om såna artiklar. en kompis till mig har börjat med lchf och träning. ska passa på och visa henne bloggen och artikeln. ha det bra...

2012-04-12 @ 11:05:53
URL: http://print24.com/se/product/flyers

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0