2012 - året som gått

Inte så långt innan jag och Jonna drog igång den här bloggen skrev jag mitt sista inlägg på min egna blogg. En blogg där jag skrev om små och stora saker, om livets stora gåtor och om vardagens bekymmer och glädjeämnen. Tradition var att varje år skriva en årsresumé - för att knyta ihop säcken för det som varit och börja om på nytt. Det var skönt med ett markerat avslut och nu i efterhand är det otroligt givande att kunna gå tillbaka och läsa de här sammanställnigarna över åren. Det blir ingen årsresumé av det slaget här, den skulle inte göra sig alls lika bra här, faktiskt... 
 
Men visst måste vi ha någon slags sammanfattning här på nejtillkolhydrater.se ändå, för vad vore väl en blogg utan året som gått?
 
Det var i mars som jag och Jonna kom på en så tokig idé som att börja blogga med inriktning mot lågkolhydratskost. Det var på ett dansgolv, en snurrig lördag, som både idén och namnet på bloggen kom till. Vi drog igång veckans utmaning & jag tränade några pass med PT-Julia. I april åkte Jonna till London, jag fyllde år och jag skickade in ett svar på en debattartikel till Borås Tidning, som publicerades. Vi gick Linnémarchens 21 kilometer och sen kickade vi igång maj med en bakdag. Jag åkte till Spanien och köpte lägenhet tillsammans med pappa och syster och i juni lämnade Jonna in sin uppsats som hon slitit med och jag testade valnötsbrödet för första gången, som nu blivit något av en klassiker. Jag var hemma hos Jonna och körde ett träninspass i det fria, Maja och Wilma testade LCHF, Jonna fyllde år, vi firade midsommar med fina vänner och vi lagade god mat (som det här & det här).
 
 
När juli kom drog vi igång vår 300 mil långa vandring till Torrevieja, Jonna skrev ett bra inlägg om smarta mål, jag tog flyget ner till lyan i Spanien för tre veckors semester, jag sa NEJtillpaoloroberto och sedan kom Jonna och Angelica ner till värmen och vi spenderade underbara dagar med otroligt god mat, sol, bad och gött häng med poolfika. I augusti kom vi tillbaka till verkligheten och Jonna tipsade om världens godaste guacamole och jag stack till New York, där det faktiskt gick rätt bra att hålla på kosten trots allt. Frida joinade mig i storstaden och vi hade de bästa dagarna tillsammans.
 
 
I september åkte jag till Helsingfors och lite senare spydde jag ut min galla över LCHF-världen. Jonna sprang ett välgörenhetslopp i Örebro och avslutade sedan månaden med ett recept på fisksoppa. Oktober började med Hurtbullensdag, jag debatterade lite igen, jag och Angie åt en otroligt god plankstek, jag och Jonna hoppade på trenden och testade Paleo, vi var på föreläsning med Kostdoktorn och den 30:e oktober kom vi äntligen i mål i Torrevieja efter 300 långa mil. November rullade på med träning hemma och Paleo-maträtter, men efter två veckor med stenålderskost gick Jonna tillbaka till LCHF och förklarade utmärkt varför här. och efter fyra veckor var jag rätt trött på det också. Första advent bjöd jag hem familjen på brunch, sen klippte av mig håret, förälskade mig i lax, Jonna debatterade, jag handlade müsli av Katrin i LCHF-shopen när jag och Frida var på weekend i Stockholm och både jag och Jonna bakade julgodis och firade en fin jul med våra familjer. 
 
 
Och nu sitter jag här i soffan, sista dagen på året, och skriver på någon slags årsresumé för år 2012.  Även om bloggen inte startades förrän i mars så så var det ju faktiskt den 25:e januari i år som min LCHF-resa började. Jag skulle säga att jag har varit både piggare och friskare än tidigare år, så jag tänker fortsätta att säga nej till kolhydrater så länge jag mår bra av det. Inför 2013 tänker jag egentligen inte lova mig själv någonting. Jag tänker bara sätta upp mål och förhoppningar, så som att verkligen träna hårt, äta bra mat och göra mer saker som jag mår bra av. Ha mer tid för sånt som gör mig glad. Inte stressa lika mycket. Resa. 
 
I en åreresumé för ett par år sedan skrev jag en något som stämmer väldigt bra: "Man kan se tillbaka på året som gått och fundera, ångra och analysera. Men det enda man kan göra något åt, och påverka, är de åren du har framför dig".
 
Så vad säger ni, visst ska 2013 bli det bästa, mest hälsosamma och roligaste året någonsin?! Jag önskar er alla som läser här ett riktigt gott nytt år och hoppas att ni hänger med oss här även nästa år!
 
/ Sofia

Middag hos pappa och Anette

Idag blev jag bjuden på middag hos min pappa och hans Anette. Det blev kött, sallad, bea-sås och blomkålsgratäng. Pappa hade haft i bacon och champinjoner i gratängen och det hela var otroligt gott. Jag fick med mig en matlåda hem som blir nyårslunch imorgon; alldeles perfekt. 
 
/ Sofia

Nästsista träningspasset 2012

Varför vänta med nyårslöften om ett hälsosamt liv till efter nyårsafton? Jag var verkligen inte pepp på att träna idag när jag vaknade men jag trotsade mig själv och åkte till gymmet. Tänkte att det här var nog sista passet i år (gymmet är stängt imorgon) men vettetusan om det inte var nästsista passet ändå. Imorgon förmiddag har jag ändå tvätttid så då blir det nog ett hemmapass, innan kvällens nyårsfestligheter drar igång. Det finns faktiskt inga ursäkter eller genvägar för att nå dit man vill! 
 
/ Sofia 
 

Lax i ugn med fetaost- & basilikasås

Ett nytt sätt att tillaga lax är aldrig fel. Här kommer ett riktigt smarrigt recept! Till hade jag broccoli- & blomkålsgratäng men det var mest för enkelhetens skull, jag tror att blomkål i ugn hade varit ännu bättre!

Det här behöver du
Lax
Färsk lax med skinnet kvar på ena sidan
Grovsalt 
Olivolja
Salt & svartpeppar

Kall sås
150 gr fetaost
3-4 dl crème fraiche (hög fetthalt)
Färsk basilika - en hel kruka 
Pressad citron
Svartpeppar

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut ett lager salt i en form och lägg på fisken med skinnsidan neråt. Pensla på olivolja och salta & peppra. Grädda laxen i ca 20 minuter, lägg kanske på lite om fiskbiten är tjock. När laxen är i ugnen kan du mosa fetaosten i en bunke. Tillsätt crème fraichen och finhacka basilikan. Peppra och häll i lite pressad citron. Smaka av. Låt stå och dra i kylskåp tills fisken är klar. Smaklig måltid!

/ Jonna


Lördagsmeny

Imorse blev det en klassisk lchf-frukost bestående av äggröra & bacon. Förmiddagen bjöd sedan på en fika på stan med Angelica & Sara så där slank en halv lchf-tårtbit och en kopp kaffe ner. Vid lunch åkte jag, Frida och pappa till IKEA och där intog jag två korvar utan bröd. Korv i hand skulle vi kunna kalla det. Till middag blev en matlåda av kycklingrätten nedan.

Så, nu vet ni exakt vad jag ätit idag så nu kan jag somna gott... ;)

/Sofia


Grillad kyckling i gräddsås med blomkål i ugn

I onsdagskväll kände jag mig tvungen att ordna några matlådor inför de kommande dagarna men jag hade verkligen noll energi att lägga på matlagning. Då gäller det att göra det lätt för sig. Jag köpte en grillad kyckling, delade den i bitar, värmde upp i stekpannan, hällde på några deciliter grädde och kryddade med salt och en liten skvätt soja. Lät det puttra en liten stund så att såsen fick ta smak från kycklingens krydda (I know, det är inte den bästa när man köper den färdig men jag orkar inte tänka på allt ;) ). Till detta delade jag ett blomkålshuvud, penslade över olivolja och kryddade med barbeque-blandnig och hade inne i ugnen i ca en halvtimma. 
 
Tummen upp för enkel matlagning som ändå blir så jäkla gott.
 
/ Sofia
 

Sköta hälsan på resan

Min kära far mejlade över en länk till mig häromdagen. Länken ledde till en intervju med Anna Skipper på Resias hemsida. Det handlar om hur man sköter hälsan och kosten när man är iväg på resande fot. LCHF fick såklart också vara med på ett hörn, det gillar vi!
 
"Vad är ditt råd när det gäller affärsresenärer som ofta blir bjudna på "flådiga" affärsluncher och middagar?"

"Ligg lågt och ät som en fransyska! Ät proteinet, såsen och grönsakerna men hoppa över alla kolhydrater. Det är inte en människa som tänker på vad du lämnar kvar på din tallrik. Skippa desserten och tag en espresso istället.
 Och var mycket moderat med alkoholen. Smuttan på ett glas vin och se till att beställa vatten vid sidan av. Det är så lätt att det slinker ned 3-4 glas vin helt i onödan dag efter dag och detta är verkligen en weight gainer och aged gainer."
 
 
/ Sofia

Kalkonsallad

Igår var jag hemma hos min mamma och åt kvällsmat. Hemmagjord pizza stog på matsedeln för JA-sägarna men min alldeles underbara mammi hade ordnat så att jag kunde göra en sallad av deras tillbehör och lite extra som hon fixat till mig. Det kan inte vara lätt att ha en så krånglig dotter som mig men hon klarar det galant måste jag säga! För mig blev det sallad, ägg, bacon, kalkon, rödlök, fetaost, champinjoner, gurka och creme fraiche mosat med fetaost som dressing. Ibland är det skönt att komma hem och bli lite bortskämd...
 
/ Sofia 
 
 

No excuses

Det är inte alla som har tid att träna flera gånger i veckan, det förstår jag, och jag har verkligen inte alltid tid till det heller. Idag såg schemat lite tight ut efter jobbet och jag hade verkligen velat komma iväg till gymmet. Men jag insåg rätt snabbt att det inte fanns tid till det och kom att tänka på det där med att träna kort och intensivt istället. När jag skrev det inlägget fick jag en kommentar från Anna om ett träningspass hon kört så jag svirade om till träningskläder när jag kom hem, satte igång The Sounds i högtalarna och körde igång ett hemmapass. Precis som Anna skrev körde jag följande:
 
50 st knäböj
40 st situps
30 st armhävningar
20 st burpees
10 st utfall
 
Man kan ju såklart lägga upp det lite hur man vill, men jag körde uppvärmning i ca fem minuter och sedan körde jag ovan pass två varv så fort jag bara kunde (men såklart fortfarande genomföra övningarna ordentligt). Behöver jag säga att svetten rann?! Jag tog tiden på mig själv på de två varven och tänkte köra det här fler gånger och se om jag kan förbättra mig. Jag avslutade det hela med en minut finska stolen innan jag kände mig klar. På lite drygt en halvtimma var jag klar med dagens träning, helt slut i kroppen, och redo för resten av kvällens planer. Hur smidigt?!
 
/ Sofia 
 
 

Nyårslöften

Jag vet inte hur stor del av befolkningen som kommer att lova sig själva ett hälsosammare liv på måndag, men många är det. Man har kanske lite dåligt samvete över julen frossande och ska börja träna eller börja med någon ny diet. Det är verkligen inte konstigt alls. Ett nytt år betyder nya möjligheter och man vill såklart få ut mesta möjliga av det. Något man ska tänka på är dock att inte vara för hård mot sig själv. Mål ska vara SMARTA. Om du bestämmer dig för att både vara superstrikt med maten och träna varje dag så kanske du tröttnar efter någon vecka? Börja alltså hellre med det ena och när du kommer in i det kan du lägga in en högre växel. Det är bättre att faktiskt ta ett litet steg än ta sig an en för stor utmaning och sedan ge upp! 

Dags att börja med lågkolhydratskost kanske? Läs mer här!

/ Jonna


Snabbmat

Igår blev det en kebabsallad för mig till middag, snabbmat à la lchf när det är som bäst!

/Sofia


Annandagen

Lite för mycket vin igår och en väldigt rolig juldag har man fått lida för idag... Min stadiga frukost bestod av lchf-glass, lite grädde och hallon och sen har största delen av dagen spenderats i soffan. Jag mötte upp Frida och gick till Ica för att handla, det var ungefär vad jag orkade med idag. Det måste verkligen bli ordning på både mat- & träningsrutinerna snart...

/Sofia


Julmat

Jag har egentligen aldrig varit ett stort fan av julmat, så jag har aldrig förstått det där med att äta tills man spricker under julledigheten eller att julmaten skulle vara det bästa med julen. I min familj är vi nog inte så traditionella. Dagen innan julafton hade vi uppersittarkväll (fast utan bingolotto) hos min pappa och hans sambo. Det som serverades var tacos. Så mycket godare än någon julmat jag någonsin smakat ;) På julaftonskväll var det jag, min syster och hennes sambo som ordnade med maten - så himla smidigt för då kan man ju bestämma helt själv vad man vill ha! Från vår buffé plockade jag hemmagjorda köttbullar, champinjoner frästa med vitlök, ägghalvor med majonäs och blomkålsgratäng.
 
Så visst har jag ätit god mat under julen, men det allra, allra bästa är ändå tiden med familjen man får. Kan låta klyshigt, men det får det göra... ;)
 
/ Sofia
 
 

Bästa betalningen

Under kvällen igår var jag chaufför - julmust är ju så mycket godare än vin ;) Som tack för skjutsen från mamma och hennes Janne fick jag en liten goodiebag. Den innehöll 2 st Skinny-bitch-drinkar (lite lusigt att jag tipsade om det häromdagen) och choklad. Ikväll slår jag och fyra snygga brudar klackarna i taket och firar juldagen så då kommer nog detta väl till användning!
 
/ Sofia

Hjulmys

Nu har halva julhelgen gått ungefär. Som i ett nafs.. Jag hade i alla fall en väldigt mysig julafton. Det är vid högtider man saknar de personerna som inte finns längre lite extra men man är också glad för de man har kvar. I min familj är vi hemma hela dagen också så man slipper flänga runt på olika kalas. Och tomten hittade till oss ute i skogen så både små och stora julfirare var nöjda.

Idag har jag varit ute och åkt lite längdskidor med mina småkusiner och min lillasyster. Mamma gick också med och fick agera fotograf. Det blev inte en så lång tur men det var ändå skönt att komma ut. Ikväll väntar fest med fina vänner och innan dess kommer min faster med familj och hälsar på. Mysigt värre!

God fortsättning på er!

/ Jonna


Julgodis

Jag är kanske sent ute med julgodisrecept, men som prästen sa i kyrkan igår så är julen inte på något sätt över än. Vi har ju faktiskt ett par dagar till att njuta av och alla har väl kanske inte tröttnat på allt som har med julen att göra än..? 
 
Jag och Frida bakade ju då lite godis i söndags. Vi gjorde Jonnas recept på bountybollar, vi gjorde jultryffel och nötchocklad. Det enklaste av allt är vad vi kan kalla nötchoklad. Man smälter önskad mängd choklad, blandar i valfria nötter, smetar ut på ett bakplåtspapper, strö över lite kokos om man vill, in i kylen och delar sedan i bitar. Enklare blir det inte, I promise. 
 
 
För att göra jultryffel behöver du
1 dl vispgrädde
25 gram smör
125 gram choklad (jag hade lite hallon och lite vanlig 70%)
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Kakao att rulla bollarna i
 
Sedan gör du så här
Koka upp grädden i en kastrull och lägg sedan i chokladen och smöret och låt smälta på svag värme. Rör sedan i kardemumma och kanel och häll sedan smeten i en skål. För att slippa få upp fettet på ytan kan man täcka skålen med plastfolie. Detta låter man sedan stelna och svalna i kylen. Efter ett tag kan du forma tryfflar med hjälp av en sked eller med händerna och rulla dem i kakao. Förvara dem sedan i kylen tills det är dags att ta fram och njuta av dem :) 
 
 
Min personliga favorit var bountybollarna!
 
Juliga hälsningar
// Sofia ;)

God jul!

Till alla fina läsare: vi önskar er en riktigt god jul! Hoppas att dagen blir fantastisk för er alla.

Kramar från Jonna & Sofia


Drinktips: Skinny Bitch

 Drinkar på krogen är ju vanligtvis en ritkig sockerbomb med massa läsk eller juice. För oss som försöker undvika socker finns det faktiskt bra alternativ. Igår var vi ute och firade Julia som fyllt år så när vi kom till baren beställde jag och Angelica varsin Skinny Bitch: vodka, sodavatten och pressad lime. Faktiskt riktigt gott! 
 
/ Sofia
 

Bountybollar LCHF

Det är fullt upp med julstök hemma hos mig. Eller hemma hos mina föräldrar rättare sagt men det känns som om man aldrig flyttat ut när man kommer hem såhär och bor. Mysigt! Jag ska göra köttbullar om en stund och igår gjorde jag bounty. Såg att Sofia också skulle baka det idag så om hon gör på ett annat sätt får ni kanske ett recept till.. Jag använde i alla fall det här receptet men ändrade lite. Riktigt smarriga blev dom! (Vi kan låtsas att det var meningen att hälften av bollarna skulle bli helt dränkta och hälften skulle bli halvt dränkta i choklad, det var inte för att chokladen tog slut).

Det här behöver du
1/4 - 1/2 dl stevia strö (smaka av!)
50 gram kokosolja med smak
1 dl kokosmjölk extra creamy
1 dl vispgrädde
200 gram riven kokos
100-200 gram mörk choklad minst 70% kakaohalt (ju mindre bitar du formar, desto mer choklad behövs)

Gör såhär
Smält kokosolja och stevia strö. Blanda i kokos, vispgrädde & kokosmjölk. Låt sjuda en stund och rör om så att det inte bränner fast. Ställ kallt minst en timme och forma sedan bollar eller vilken form du nu vill ha. Lägg in i frysen. När smeten har fryst till, smält choklad i vattenbad och doppa bollarna. Låt svalna på bakplåtspapper. Njut!

/ Jonna

:)

För någon vecka sedan när jag kom till jobbet låg den här påsen med paranötter i skal på mitt skrivbord. Min fina kollega Anna vet minsann precis vad jag vill ha! Det är så mysigt med oväntade gåvor i vardagen, det kan lysa upp en hel dag. Tack Annis <3 Nu ska jag bara köpa en nötknäckare också så att jag kan njuta av dessa goingar...
 
/ Sofia 

Lördag

Dagen började med dubbelpass på gymmet. När det var ungefär en kvart kvar på sista delen började jag må riktigt dåligt, trodde jag skulle tuppa av inne i cirkelgymmet så jag avbröt faktiskt & la mig ner en stund utanför. Så kan det bli ibland.. Efter en dusch var jag lite piggare i alla fall så jag & Angelica gick ner till stan för lite shopping & lunch på café Viskan. Varsin LCHF-tallrik blev det! Sen tog vi en kopp kaffe hemma hos mig och Angelica hade med dig lchf-godis som hon bakat; bounty, tryffel och nötter med choklad. Jag ska faktiskt julbaka lite imorgon så då får ni några recept!

/Sofia


Thaikväll

Igår var jag tillsammans med två vänner på Thai Silk här i Borås, stans bästa thairestaurang enligt mig. Vi åt deras gourmetbuffé. Man plockar maten själv från deras fantastiska buffé och sedan tillagas den medan du väntar. Jag plockade till mig entrecote, kyckling, räkor, blomkål, broccoli, lök, champinjoner och sallad. På Thai Silk har de världens (jag överdriver inte) godaste jordnötssås. Enligt menyn innehåller den inte gluten i alla fall men jag kan ju såklart inte veta exakta kolhydratsmängden. Helt ärligt så spelar det ingen roll; den risken tar jag - värd varenda kolhydrat i så fall ;) På efterrättsbuffén fanns ju inte så mycket för oss nejsägare, ett par melonbitar slank faktiskt ner tillsammans med en kopp kaffe. Ibland får man unna sig. 
 
Tack Angelica och Frida för en alltid lika trevlig kväll!
 
/ Sofia 

Julledighet

Idag avslutade vi dagen på jobbet med julmys. Det som är så skönt med lchf är att det är lätt att leva med, det funkar nästan i alla situationer, speciellt när det är buffé/plockmat. För mig blev det skinka, köttbullar, prinskorv & brysselkål. Sen bytte vi paket med varandra som låg under vår nytänkande (?) julgran.. Det kändes som en otroligt bra start på julledigheten!

/Sofia


Julpass

Jag har bokat in mig på indoor/cirkel-passet på Friskis imorgon. Här ska vi minsann inte säcka ihop under julledigheten! Julpass låter ju dessutom väldigt spännande..

/Sofia


Gissa vad..?

Jag & syrran är på stan för lite, lite julshopping. Vi byter inte julklappar i min familj längre, vi köper bara till de minsta barnen, och det är så otroligt skönt. Jag känner lugn inför julledigheten & ser så mycket fram emot massa tid att umgås med familj & vänner. Det är en fantastiskt stor julklapp i sig!

Nu är vi på Café Viskan för kvällsmat. Frida tog en LCHF-tallrik & ni kan nog både gissa och se på bilden vad jag valde...

/Sofia


En bättre kvällsmat

I tisdags bakade jag valnötsbrödet för första gången på länge och det var lika gott som jag mindes det. Till det nybakta brödet åt jag rysk youghurt med müslin som jag köpte av Katrin i LCHF butiken i Stockholm. Med ett stort glas te med en skvätt grädde i var denna kvällsmat perfekt fulländad.
 
/ Sofia

Pink power

En tjej på mitt jobb sålde grejjer från Newbody, så jag passade på att beställa en väldigt rosa sport-bh. Som jag sagt innan blir det faktiskt lite roligare att träna när man piffar upp sin outfit. Endast 150 kr fick jag ge för denna - helt klart värt pengarna!
 
/ Sofia 
 

"sallad blir väl ingen mätt på"

För några år sedan när jag gick i gymnasiet hade jag och mina tjejkompisar alltid samma problem att hitta ett bra lunchställe om det var lunch på stan som gällde. De hade redan då fått upp ögonen för det där med sallad. Sofia, 16 år, tyckte verkligen inte att det var "riktig mat" och "det blir väl ingen mätt på?!". Mitt självklara number one choice var en Mc Feast Meny på donken. För det var ju riktigt mat. Harregud, om jag hade kunnat skulle jag vilja ge mig själv 16 år en käftsmäll ;) 
 
Mycket har hänt sedan dess, tack och lov! Nu tycker jag att en god sallad är ett perfekt lunchalterativ och de flesta känner väl till min stora passion för Caesarsallad... Perfekt för mig är att jag bara några hundra meter från jobbet har en ICA-butik som har självplockssallad. Det har blivit några sallader därifrån sedan de började med det kan jag lova... I måndags hade jag köpt en sallad att äta på lunchen men sedan blev jag bjuden på lunch så självplockssalladen intogs på eftermiddagen, hemma hos min vän Moa, innan det var dags för träning. Just denna bestod av isbergssallad, kyckling, rödlök, fetaost, ostkuber och currydressing. Moa hade köpt julmust light också som blev pricken över i:et - nu är det minsann snart jul alltså!
 
/ Sofia 
 

Grekiskt

I fredags när jag och Frida var i Stockholm käkade vi mat på en grekisk restaurang - det kan liksom aldrig slå fel. Till förrätt tog vi stekta champinjoner med vitlökstoast ( perfekt, jag tog svampen och Frida tog brödet ;) ) och till huvudrätt åt jag fårostfylld fläskfilé på spett med tzatziki. Vanligvis serverades den med klyftpotatis men det bytte jag enkelt ut mot en grekisk sallad. En utsökt måltid i vår underbara huvudstad med min fina Frida!
 
/ Sofia 
 

MRL!

Igår var jag på ett sjukt bra MRL-pass på Sportlife. Eller Nordic Wellness som det nu tydligen heter. MRL står för mage, rumpa, lår och är ett blandat konditions- och styrkepass på stepbräda. Svettigt! Något som är ännu bättre är att min kära syster har flyttat hit till Götet nu. Jag försöker övertala henne att börja på Sportlife så nu har hon en testvecka där. För mig är det perfekt att träna tillsammans med någon. Jag är nämligen ganska bra på att planera in att träna men lite sämre på att faktiskt gå på alla pass. Om man planerat in att träffa någon på gymmet blir det svårare att strunta i att gå dit. Sen är det såklart trevligare också. Dagens tips är alltså att skaffa sig en träningskompis!

/ Jonna


Kort och intensivt!

Den här artikeln hittade vi i en tidning på tåget upp till Stockholm. Det handlade om att träna mer intensivt under en kortare period men ändå uppnå samma resultat, eller kanske till och med bättre resultat. De skrev om både Crossfit och Tabata - två träningsformer som intresserar mig mer och mer. Jag går hellre till gymmet och kör slut mig fullständigt och är klar på kanske 30-40 min än att vara på gymmet i över en timma och köra på ett kanske lägre tempo för att orka längre.
 
Hur lägger ni upp er träning? Någon som kör mycket Crossfit eller Tabata som har lite kom-igång-tips kanske? 
 
/ Sofia 
 

När man inte orkar

All I want for christmas är fler timmar på dygnet! Herregud 24 timmar räcker verkligen inte till för allt jag vill och borde få gjort. Matlagning hamnar ofta åt sidan för mig när jag har fullplanerade dagar. Idag insåg jag att jag inte hade någon lunchlåda till jobbet imorgon och att jag inte skulle orka laga något så det blev min verision av lchf-snabbmat från ICA: grillad kyckling, sallad, fetaost och bea-sås. Nu räcker det till ett par lunchlådor och nån kvällsmat kanske. Det är verkligen p-e-r-f-e-k-t när man helt enkelt inte har kraft och energi att ordna det bättre för sig...
 
/ Sofia 
 

Måndagsfitspo


Rutiner

Tillbaka till verkligheten & rutinerna. Varje morgon går jag ner från sängloftet, rakt in i duschen, ut från duschen, in i köket, fram med kastrullen, ta ut tre ägg från kylen, lägg i kastrullen, låt koka i 5 min & mosa med lite smör. Varenda morgon. Undra när jag tröttnar.

/Sofia


JULLEDIGHET

Vi hoppas att ni inte blir alltför besvikna nu men vi tar faktiskt en paus med utmaningarna över jul och nyår. Det kommer ju en tid nu som för de allra flesta är ganska hektisk. Man ska hinna träffa typ alla släktingar man har inom loppet av ett par dagar och innan dess ska det städas och pyntas och shoppas. Och bloggen vill vi ju också försöka hinna med. Vi känner därför att det kanske inte finns så mycket tid över till att gå x antal mil eller träna ett visst antal timmar. Julmat är ju faktiskt ganska så LCHF-vänlig och promenader eller träning måste ju inte ske för att man "måste". Sedan så börjar det också bli lite klurigt att komma på nya och roliga utmaningar varje vecka. Ni glömmer väl inte att ni också kan vara med och utmana oss genom att kommentera?   

Baconsallad med fetaostsås

Den här helgen har jag tagit igen all missad julklappsshoppingtid. Mycket spring på stan alltså men idag skippade vi att äta ute. Det är ju trots allt skönt att veta vad man stoppar i sig. Det blev sallad på spenat, ruccola, avocado, tomat, knaperstekt bacon och fetaostsås. Världens enklaste sås. Man "mosar" en bit fetaost och blandar i 3-4 dl crème fraiche. Den här gången lite extra smak med hjälp av hackad charlottenlök, salt & svartpeppar. Smarrigt värre

Och Soffi, jag kan meddela att milen är avverkade. Det har inte blivit promenader ute men mycket tid på bandet. Tråkigt men nödvändigt. ;)

/ Jonna


Hotellfrukost

Det lyxigaste med att åka iväg en helg och bo på hotell är helt klart frukosten. Både igår & idag satt vi och njöt länge. Nu ska vi ge oss ut på stan och spendera de sista timmarna i huvudstaden!

Jonna - jag har btw genomfört hela fyra timmars träning under veckan trots att utmaningen bara var tre. Hur går det med milen?! ;)

/Sofia


LCHF Shopen

Idag har jag & Frida gått runt i hela Stockholm i snörusket. Vi har varit i Vasastan, på Östermalm, på Södermalm, i Gamla Stan och slutligen spenderat lite pengar på Drottninggatan. Dagen började med ett besök i Katrins LCHF-shop på Karlavägen 73. Jag är ju inte direkt ett jättefan av varken Katrin eller LCHFklubben.se egentligen men kände ändå att det var värt ett besök. I kassan stod självaste Katrin - himla trevlig var hon faktiskt. Jag gick ut med en påse müsli för närmare 90 spänn (!) och en liten bit choklad sötad med stevia. "Light, -30% fat" stod det på chokladen, känns ju inte så passande för lchf....? Den var helt okej i smaken men jag håller mig nog hellre till "vanlig" mörk choklad!

/Sofia


Rumpan Bar

Igår var jag på afterwork på Rumban Bar men bästa Emelie, Sara & Hanna. Väldigt trevligt och perfekt avslut på veckan. Kanske inte optimal mat för en NEJ-sägare men buffé gör ju iaf att man kan plocka till sig det som funkar! 

/ Jonna

Hannie, här har vi i alla fall nästan öppna ögon ;)

Upp och hoppa

Vi bor på Scandic hotell vid Sergels torg här i Stockholm och på sjunde våning finns ett gym. Eller det känns lite överdrivet att kalla det gym, kanske mer ett "fitness rum" som killen i receptionen kallade det... Där var i alla fall vi på plats kl åtta imorse och körde morgonträning. Nu väntar världens bästa frukost!

/Sofia


Stockholm baby!

Dagen började med fyra (!) kokta ägg och en kopp kaffe innan taxin hämtade oss halv sex (!) för att ta oss till tåget. Första dagen i Stockholm har bestått av kaffedrickande, shopping, lunch (Caesarsallad, vad annars?), mer kaffe & gött häng på huvudstadens gator. Vi verkar ha en himla tur hemma i Borås med LCHF-fika på caféer, det har jag inte sett röken av här... Om en stund ska vi gå till en grekisk restaurang och käka middag, känns inte som att det kan bli fel!

/Sofia


TGIF

Äntligen fredag! Jag kan inte förstå att det bara är en jobbvecka kvar till jul efter idag. Jag börjar nästan bli lite stressad, har inte köpt en enda julklapp än. Det ska det dock bli ändring på i helgen. Mellan kilometrarna. Jag har faktiskt varit på gymmet nu på morgonen och det gör att jag har två av tre mil kvar. Hade tänkt mig en promenad ute men blev avskräckt när termometern stod på -13 grader. Brrr. Det fick därför bli en sväng på bandet istället. Och jag vet, jag är expert på att skjuta upp saker till sista sekund. För att hinna med att klara utmaningen så har jag gjort en liten planering:

Lördag
- Morgonpromenad
- Köpa julklappar (Räknas promenad på stan Sofia? ;) )
- Träna på eftermiddag / kväll

Söndag
- Gymmet på förmiddagen

Jaja, nog filosoferat. Dags att äta upp frullen och bege sig mot jobbet. Tack Gud för flex-tid. Det blir avokado och keso förresten. Och thé med kokosolja! Ha en fin fredag!

/ Jonna


United Buddy Bears - the Minis

Nere på Stora torget i Borås pågår just nu en utställning som heter United Buddy Bears - the Minis. Det finns 108 st björnar, en för varje land som är erkända av FN och varje björn har målats av en kostnär som representerar sitt land. Utställningen har som syfte att skapa ökad förståelse mellan nationer, kulturer och religioner. Jag och Frida var nere på stan i lördags och var såklart tvugna att ta oss en titt, det är ju alltid kul när det händer något i stan, liksom... Kan ni gissa nationaliteterna på de två björnarna nedan...? 
 
Efter vår runda på stan försökte vi hitta nånstans att fika, men det var nästan fullt överallt så vi gick hem till mig istället och åt rester från LCHF-pizzan. Verkligen helt okej det också!
 
/ Sofia
 

SVT-Debatt

Alltså jag orkar inte. Såg ni Debatt ikväll? Det är tydligen kött, charkuterier och chips som gör att folk går upp i vikt i dagens samhälle. Bullshit säger jag men alla får väl ha sin åsikt. Den där Charlotte Erlanson-Albertsson känner jag igen sedan tidigare avsnitt av Debatt när LCHF varit på tapeten. Hon var lika frustrerande då. Men om hon vill leva på kolhydrater så får hon det för mig. Jag bryr mig faktiskt inte. Och det är det som jag fascineras av varenda gång LCHF figurerar i media - att någon undviker kolhydrater upprör så himla mycket känslor. En tjej som hette Noran var jätteupprörd för att hon mådde bra även med kolhydrater. Hon får därför gärna äta socker men behöver väl inte tvinga mig att göra det för det? Sedan tyckte hon inte om att bacon innehåller tillsatser heller och eftersom man får äta bacon om man går på LCHF så kan det ju inte vara en bra livsstil. Bra logik. Smart tjej.

I övrigt så var Kostdoktorn lika bra som vanligt. Han är saklig, kunnig och gör framförallt inga påhopp på JA-sägarna. Bra Andreas! Anna-Maria Johansson var också duktig. Hon lyckades till och med avsluta bacondiskussionen jag nämnde ovan. Hon verkar också ha en sund inställning till vad hon ger sina barn för mat. Nyttig mat, inget socker & inget gluten. Katrin var förresten med också men jag är fortfarande lite anti henne sedan SATS-kampanjen så hon får inga lovord. 

Ni som såg programmet, vad tyckte ni?

/ Jonna



 

Quick n' dirty

Idag hade jag varken tid eller ork att fixa nån vidare speciellt fancy middag. Så jag var nere på ICA och köpte en halv grillad kyckling och hemma fanns lite bea-sås. Det är ju jäkligt gött ändå för att vara så lätt.
 
/ Sofia 

Stockholmstips?

Hej torsdag! Fast idag känns det som fredag för mig för jag är ledig imorgon. Tidigt, tidigt imorgon åker nämligen jag & min syster till Stockholm. Så jag tänkte kolla med alla våra fina läsare: bor någon av er i huvudstaden? Någon av er kanske har varit där mycket? Jag vill ha tips! Jag har varit där några gånger & känner till staden rätt väl men jag vill ändå veta vilka uteställen som är bäst, vilka restauranger får man inte missa och var finns egentligen den bästa shoppingen?! Tänkte ta mig en sväng till lchf-klubbens butik på Karlavägen i alla fall, jag är ändå lite nyfiken... :)

/Sofia


Valnötter & mandlar

Igår sprang jag in på ÖoB på vägen hem från jobbet. Jag tänker nämligen baka mer bröd i helgen och till det behöver man valnötter. Jag passade också på att plocka med mig en påse mandlar. Det här är den bästa sorten tycker jag (9,4 gram kh / 100 gram) och 400 gram för 34,90 kronor är riktigt billigt. Nu är det ju kanske roligare med nötter som man knäcker själv inför julen men till bakverk och sådant är dessa perfekt. Ett litet torsdagstips såhär på lucia. På mitt jobb är det alla nyanställda som står för luciatåget så jag ska dra på mig ett för kort lucialinne om några timmar. Ni kan ju tänka er vilken fantastisk show det kommer bli.. 

/ Jonna


Konsten att hinna med så mycket som möjligt

lbland undrar jag hur jag lyckas och hur jag orkar, jag verkar tro att man måste klämma in så mycket som möjligt i kalendern.. Idag har jag tvättid, jag ska genomföra en timma på gymmet, åka till mamma en sväng, åka och handla & slutligen sitta på plats i soffan kl 21 när Grey's börjar. Gud hjälpe mig.

Första omgången tvätt är igång och i skrivande stund kör jag nervarvning på löpbandet, måste ju passa på att blogga för det finns det minsann ingen lucka för sen.. Innan jag åkte hit slängde jag i mig en perfekt avokado och en smörgås - det står jag mig på ett bra tag! Innan på jobbet fick det bli en babybel & några mandlar. Ni andra som kör lchf: vad äter ni till "mellanmål" om ni blir hungriga mellan målen? Behöver lite nya idéer känner jag.. Så, nu måste jag vidare, ingen tid att vila!

/Sofia


Paranötter

Har ni sett paranötter med skal? Det kanske bara är jag som aldrig gjort det tidigare... Fick några stycken av Anna på mitt jobb igår & de smakade faktiskt bättre än vanligt!

Paranötter är ett bra mellanmål/snacks för oss som håller nere kolhydratsintaget, de innehåller endast ca 5 gram kolhydrater per 100 gram.

/Sofia


Vinst!

Spelar ni Quizkampen? Ibland har man tur med frågorna..

/ Jonna

 

Lax med blomkålsmos

Igår lagade jag den fantastiskt goda laxen med creme fraiche- och fetaosttäcket. Till detta blev det blomkålsmos som fick stå inne i ugn en stund.
 
Du behöver
Laxfiléer
Fetaost
Creme Fraiche
Svartpeppar
Salt
Vitlökssalt
 
Blomkål
Smör
Grädde
Vitpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg dina laxfiléer (jag hade fyra stycken) i en smörad ugnssäker form och krydda lätt med salt och svartpeppar. Mosa ihop creme fraiche (jag hade 2,5 dl) och fetaost (jag hade ett paket) och krydda med lite vitlökssalt. Bred detta över och runt om laxen. Ställ in i ugn i ca 25 minuter. Koka samtidigt upp önskad mängd blomkål och häll sedan av vattnet. Lägg i en klick smör och en skvätt grädde och krydda med vitpeppar. Blanda sedan ihop detta till mos med hjälp av mixer. Lägg moset i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tillsammans med laxen. Jag hade inne mitt mos i ca 15 minuter, för att få en "krispig" yta. Ät & njut!
 
/ Sofia
 
 

När kylskåpet är tomt

Idag var jag väldigt osugen på mbc. Jag hade tyvärr inte så mycket roligt i kylen då jag inte har handlat på ett tag. Jag är en sådan där som småhandlar lite i taget så ett par dagar utan en tripp till affären gör att det blir väldigt tomt. Till frukost fick det därför bli makrill i tomatsås. Och kaffe med grädde istället för med smör & kokosolja. Omväxling förnöjer.

/ Jonna


Planeringsfreak

Inför en ny vecka gillar jag att få en överblick över veckan. Så jag tar fram kalendern och kollar vad som är inplanerat. Tar en titt på vad som finns i frysen och planerar maten och skriver handlarlista. I know, jag är ett riktigt planeringsfreak. Jag försöker verkligen jobba på att släppa lite på detta, det är faktiskt jobbigt ibland att alltid känna att man måste ha stenkoll på allt... MEN, sån är jag. Igår skrev jag en matsedel för veckan. I frysen fanns lax så det lagade jag igår (recept kommer ikväll!) så fick jag två lunchlådor. I frysen fanns en matlåda med kycklingen i sås och på kvällarna fixar jag typ ägg, smörgås, ägg, bacon eller något annat lätt. Jag har lovat mig själv att ha mycket tid för träning i veckan, ska ju ta mig till gymmet tre dagar. Och på fredag åker jag till Stockholm för miniweekend, blir skönt att komma iväg. 
 
/ Sofia 

Green chai

Jag älskar chai-te! Helst det här, men nu har jag hittat en nyttigare variant. Det här är nämligen grönt. Skillnaden? Förklaring kommer här:

Svart te får sin kopparröda färg vid framställningen genom att tebladen tillåts oxidera fullt ut. Därmed får de en mörkt röd färg, men en liten mängd av de hälsosamma ämnena förstörs också. 
När tebladen inte tillåts oxidera tillverkas grönt te, vilket medför att teet får en mer vegetabilisk smak som kan föra tankarna till hö, gräs, alger och hav. Därför kan grönt te kräva lite mer tillvänjning än det mer lättillgängliga svarta teet
Alla typer av te är bra för hälsan eftersom att teplantans blad är fulla av antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. De gröna teerna innehåller dock lite mer nyttiga ämnen, för ju mindre processat tebladet är, desto mer nyttigheter finns det i det färdiga teet.


Jag har lånat texten ovan härifrån (det fanns mycket mer info än så om man är intresserad av att bli te-expert). Anyhow så är det här är ett riktigt gott te! Extra smarrigt med en skvätt grädde i men funkar fint utan också..

/ Jonna


Pre-workout

Jag kom nyss hem från jobbet och ska strax åka och träna, bästa att börja med veckans utmaning direkt. Var och handlade en snabbis innan och fick syn på Celsius i hyllan. Det var vääääldigt länge sedan jag drack en (förr drack jag några i veckan) men idag var jag sugen. Men vilken besvikelse. Det smakade väldigt sött och inte speciellt gott, kunde lila gärna tagit en kopp kaffe. Med tanke på att en sån här burk kostar typ 20 spänn & innehåller rätt mycket skit ändå känns det rätt onödigt... Hej & hejdå Celsius!

Men den & en avokado fick bli min pre-workout idag i alla fall.

/Sofia


VECKA 50

 
JONNA TILL SOFIA
Vecka 50, herregud, nu är det snart jul. Jag vet att Sofia ska till Stockholm i helgen och julhandla. Det brukar innebära hotellfrukost och spring på stan istället för träning. Därför blir utmaningen den här veckan att Sofia ska träna 3 timmar på gymmet. Och eftersom helgen försvinner måste du hinna med det efter jobbet. Kört hårt baby!
 
SOFIA TILL JONNA
Har ni, precis som jag, märkt att Jonna har varit lite frånvarande på bloggen det senaste? Det är så med livet ibland, att man kanske inte orkar eller hinner med allt som man hade velat. Men jag vet att Jonna har massa bra grejer att dela med sig av här på bloggen så denna vecka utmanar jag henne att uppdatera oss om hennes liv med minst ett inlägg om dagen. Det känns som en lite för lätt utmaning så vi lägger till att hon ska gå/jogga/springa 3 mil också - ute eller på löpbandet på gymmet: your choice darling!

Leif Mannerströms julbord på Grand Hotel

Igår var jag på Leif Mannerströms julbord på Grand Hotel här i Borås. Leif var faktiskt på plats och gick runt och höll koll på sin buffé! Otroligt gott var det, men man äter ju allllldeles för mycket. Har sagt det innan men säger det igen - julbord funkar perfekt för oss lchf:are. För mig blev det skagenröra, ägghalvor, lax i alla dess former, korvar, skinka, ost, köttbullar, prinskorv... På desserbordet hittade jag goda ostar och valnötter så det tillsammans med ett par koppar kaffe fick avrunda årets julbord med världens finaste tjejer.
 
/ Sofia 

Andra advent

Andra advent började med brieost och salami hemma hos mig i förmiddags, framför några avsnitt Sons of Anarchy (heeeelt fast). Kan inte förstå att det bara är två veckor kvar till julafton.. Salami och brie är perfekt att ha hemma i kylen när man liksom inte orkar anstränga sig så mycket. Och så är det ju jäkligt gott också, plus i kanten big time.
 
/ Sofia 
 

En så mycket bättre lördag

Igår fick jag besök av Angelica, Frida och Sofia. Vi åkte och handlade och lagade sedan en måltid som man kan beskriva som en smak av sommaren. Som grillat fast utan grill. Det blev helstekt fläskfilé, champinjoner, paprika och lök i ugn, stekt hallouimiost och sallad. Vi blandade creme fraiche och mosad fetaost att ha som sås (ni måste testa!) och hade även bea-sås, såklart. Denna utsökta måltid avnjöts till Så mycket bättre på tv4 och till efterrätt blev det nötter, färsk kokos och en halvbra film... 
 
/ Sofia 
 
 

Julfest

Igår var jag och några av mina fina, fina kollegor på julfest hos bemanningsföretaget Söder & Co. Min syster Frida arbetar för Söder så hon var också där, ibland har man tur! Julmat stod på bordet, det är ju faktiskt rätt så jäkla perfekt för oss LCHF:are. Ägg med majonäs, lax, skinka, ost, prinskorv - you name it. Det blev några glas vin och rätt så mycket dans. En riktigt bra kväll helt enkelt. 
 
/ Sofia
Frida, du som alltid läser här, här kommer en liten hälsning:
jag älskar dig tusen varv runt jorden och tillbaka!

Godmorgon lördag

Jag hade planerat in att åka och träna idag, jag och Angelica har ju nästan fått en liten tradition att starta lördagarna med dubbelpasset på Friskis. Men jag fick inse mina begränsningar, var lite seg i kroppen efter gårdagens julfest.. Så jag fixade en frukost bestående av stekta ägg med parmesan och kaffe med grädde. Nu ligger jag i soffan och kollar på Sons of Anarchy - rätt bra start trots utebliven träning. Får kompensera det med en långpromenad senare tror jag...
 
/ Sofia 
 

LCHF-pizza

Igår var det dags för del 2 av veckans utmaning. Ännu ett nytt recept, på matsedeln stod LCHF-pizza. 
 
Pizzadeg
2 msk smör
2,5 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2-1 dl vatten
1 ägg
1 krm oregano
 
Topping
1 dl krossade tomater
1/2 dl grön pesto
10 cocktailtomater
250 gram mozarellaost
150-200 gram salami
1/2 kruka basilika
50 gram ruccola
50 gram pinjenötter
 

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och blanda tillsammans med resten av degingredienserna i en bunke. Låt svälla i 5 minuter innan du bakar ut den på en plåt med smort bakplåtspapper. Bred tomatsås och pesto över. Dela tomaterna och lägg dem och mozzarellan på pizzan. Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Toppa sedan med salami, basilika, ruccola och pinjenötter. 
 
 
Tänk på att breda ut degen ordentligt på bakplåtspappret! Jag gjorde nog min liiite för liten och tjock för den blev tjockare efter en stund i ugnen så jag fick ha inne den lite längre än 15 minuter för att den skulle bli klar. Vill faktiskt tacka Jonna för veckans utmaning. Det här receptet hade jag inte satt tänderna i på eget bevåg - men gudarna ska veta att gott var det!
 
// Sofia 

Café Viskan for president

Igår var jag på Café Viskan i Borås och åt en LCHF-tallrik med skagenröra, lax, sallad, avokado & keso. Amazing. När vi stod i kön fram för att beställa såg jag att de infört ännu mer LCHF-fika till sortimentet; LCHF-boll pepparkaka & äpplepaj. Bollen smakade riktigt gott, den fick bli min efterrätt och pajen kommer jag definitivt att testa nästa gång jag går dit! Men om de har äpple i pajen, frukt äter ju inte många lchf:are...?

Känns riktigt kul att vi också kan gå ner på stan och ta en fika - om vi känner att vi vill.

/Sofia


Biogodis LCHF-style

Igår var jag på bio. Breaking dawn - part 2 stod på schemat och jag måste säga att den var riktigt bra! För att slippa bli avundsjuk på alla popcornätare så hade jag med mig eget snacks: mandlar. Sedan köpte jag bara en flaska vatten där. Ni minns väl att mandlar är supernyttigt? Jag hade den här gången inte tid att göra dem salta men naturella är också goda!

/ Jonna


Kyckling i sås med blomkål i ugn

Här kommer första receptet i veckans utmaning:


Du behöver


1 paket kycklingfiléer
5 dl creme fraiche 
1-2 msk dijon senap
1 msk soja
1 grönsaksbuljong
3-4 stora vitlöksklyftor
1 krm salt
½ krm vitpeppar


Ett blomkålshuvud
Olivolja
Flingsalt


Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek på låg värme ett par minuter. Blanda creme fraiche, dijon senap, soja, buljong, pressade vitlöksklyftor, salt och vitpeppar i en ugnssäker form. Lägg sedan i kycklingen och låt stå i ugn i ca 40 minuter. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och lägg i en form och blanda runt med lite olivolja. Krydda blomkålen efter smak, jag hade lite flingsalt. Ställ in även dessa i ugnen tillsammans med kycklingen och låt stå i ca 30 minuter. Servera gärna med lite sallad!

Jag gjorde faktiskt en uträkning på antal gram kolhydrater per portion, för er som är intresserade av att hålla koll på kolhydratsintaget. Först kollade jag upp vad alla ingredienser innehåller per 100 gram och sedan vägde jag hur mycket jag använde. Sammanlagt för allt blev det 26 gram, och detta räckte till 4 portioner för mig så det blir 6,5 gram kolhydrater per portion. Verkligen helt okej för oss som försöker hålla oss under 20 gram om dagen.

 

/ Sofia

 
 
 
Betyg: 5/5 tummar upp! Såsen är så god att jag skulle kunna dricka den ur ett glas....

Fredagsfika en onsdag

Paranötter, hasselnötter & valnötter med en kopp kaffe = fredagsfika en onsdag. Ibland får man vara lite wild n' crazy ;)

/Sofia


Så mycket bättre

Jonnas utmaning till mig den här veckan, med två nya recept, är riktigt rolig. Igår lagade jag ju kyckling (recept kommer ikväll!) men sen var jag och handlade inför nästa nya rätt som jag tänkte laga ikväll. Handlade massa grejjer som jag aldrig köper annars, som pesto & mozzarella. Spännande detta!

Sen hann jag med att gå till gymmet igår också. Var så opepp men lyckades ändå övertala mig själv. Konstaterade att min toffs är jättekort nu när jag har håret uppsatt (sidospår...). Stod sen på crosstrainern och svettades i en timma & en mil. Kollade på Så mycket bättre samtidigt på tv4play så tiden gick hur fort som helst.

Efteråt kändes det faktiskt just så mycket bättre.

/Sofia


Planera mera!

Jag vet inte riktigt om ni kan se vad det står i schemat? Det blev lite suddigt men jag hinner inte göra om det. Jag dricker oftast bara en magic bullet coffee på morgonen, då blir jag lagom hungrig tills det är dags för lunch. Och så går det fort också! Annars så är detta en ganska simpel veckoplanering, jag älskar enkel mat som går fort att fixa till - därav lax och korv den här veckan. Och med korv så menar jag sådan med minst 90% kötthalt, gärna 95%. Och som ni ser så har jag inga problem med att äta samma sak tre dagar i rad.. Jag kan förresten meddela att jag hittills har hållt mig till planeringen!

Sofia, jag ser väldigt mycket fram emot kyckling-receptet! Jag har kyckling i frysen so it better be good..

/ Jonna


Utvärdering kokos ;)

Okej, jag lovade ju er en utvärdering om den färska kokosnöten från Thailand. Det var en vääääldigt udda kokosnöt, verkligen inte som de man är van vid. Smakade knappt kokos... Väldigt tunnt "lager" av kokos inuti och väldigt mycket kokosvatten. Varken vattnet eller själva kokosen var speciellt gott... Så, jag håller mig nog till de "vanliga" från ICA... :)
 
Någon som är kokosnöts-expert, finns det massa olika typer som ser olika ut och smakar olika?
 
/ Sofia 
 

Tack Jonna

Jonna har ju utmanat mig att testa två nya recept i veckan. Igår kom jag att tänka på en kycklingrätt som jag inte ätit sedan innan LCHF, alltså lite mer än 10 månader. Var tvungen att fråga Jonna om det är okej att jag kör det som ett nytt recept. Jag måste ju hitta på nått annat än ris till som man hade förr, i alla fall... Och jag har ju faktiskt aldrig skrivit om det här innan. Så lite nytt blir det ju.

Och Jonna godkände det, efter lite fjäsk. Så ikväll blir det kyckling till middag! :)

/Sofia


Ut med det gamla & in med det nya

Jag var hos min frissa Madde idag & gjorde en liten makeover. Klippte av en hel del på längden & la i slingor så det blev en bättre blond färg. Skönt med lite nytt, fräscht!

Orkar verkligen inte laga mat nu, så det får bli en vanlig kvällsmat med ett par mackor & kokta ägg. Får köpa sallad imorgon till lunch - ibland orkar man helt enkelt inte fixa med allt.. Ska kika ett avsnitt Sons of Anarchy innan jag går & lägger mig, är helt fast & helt förälskad i Jax.......

/Sofia


Första adventsbrunch på Första villagatan

Igår bjöd jag hem la familia på söndagsbrunch för att umgås och fira första advent. På bordet stod det uppdukat lite av en LCHF-buffé: de goda ostfrallorna, salami, tomat, gurka, paprika, ost, brieost, finn crisp, äggröra, bacon, hemmagjord vaniljyoghurt, hallon, riven kokos och mandlar. Behöver jag ens skriva att det här var en otroligt bra start på dagen och att alla borde få börja sina söndagar så här?! 
 
/ Sofia 
 

Bästa tillbehören med få kolhydrater

I början när man ska plocka bort alla kolhydrater i livet så kan det vara svårt att hitta substitut för t.ex. pasta, potatis & ris. Själva proteindelen av ett mål är ju ganska lätt att LCHF-anpassa men det är resten som krånglar till det. Här har ni därför en lista på mina favoritsubstitut:

- Kokt broccoli (helst färsk)
- Stuvad vitkål
- Stekt blomkålsris
- Broccoli & blomkålsgratäng
- Coleslaw

Självklart kan man ju köra på enbart sallad också med ibland räcker inte det. Framförallt så kan JA-sägare tycka att något fattas om man bara serverar kött och sallad när man bjuder på middag. Då är dessa tillbehör perfekt! Kommentera också gärna om ni har tips på andra bra tillbehör.

/ Jonna
 

VECKA 49

 
SOFIA TILL JONNA
Jag pratade med Jonna innan idag och hon informerade mig om att hon småfuskat lite under veckan med kosten. Hon var inte helt nöjd med detta, men Jönna, det är sånt som händer, don't be to hard on yourself! Men denna vecka är det GÖR OM GÖR RÄTT som gäller för min Jonna. Nu ska du planera din kost! Bestäm vad du ska käka under veckan och stick to it - då finns ingen plats för fusk. Dela gärna med dig av din plan för veckan på blöggen!
 
JONNA TILL SOFIA
När det gäller matlagning så är det lätt att man hamnar i ett mönster. Man äter sina favoriträtter vecka ut och vecka in. Inte för att man inte gillar något annat utan för att det är bekvämt att veta vad man ska handla hem och hur man lagar maten. Man gör det lätt för sig. I veckan som kommer ska Sofia därför tänka lite outside the box och testa två helt nya maträtter. Gör det nu så svårt som möjligt för dig själv Söffan så hoppas vi på fantastiska recept som du sedan kan dela med dig av.. ;)

Vaniljyoghurt

Du behöver (för ungefär en portion)
1,25 dl turkisk yoghurt
0,4 dl grädde 
0,25 tsk vaniljpulver 
 
Blanda ihop allt och servera yoghurten med exempelvis riven kokos, hallon eller varför inte lite mandlar? 
 
/ Sofia 
 
(här har jag gjort till ca 8 portioner)

Vinterpromenad

Jag har precis genomfört sista träningstimmen för veckan; en långpromenad med Angelica några varv runt Ramnasjön. Helt fantastiskt väder idag, kallt som attan men friskt i luften & helt klarblå himmel. Bästa botemedlet mot bakfylla....

/Sofia


Julstämning

Nu har ju inte det här så mycket med varken träning eller mat att göra men det gör ingenting för julstämning mår man också bra av. Jag har just sett avsnitt 2 av Sunes Jul. Det är mysigt med julkalendern, man tänder ljus och känner sig som ett litet barn igen. Just Sunes Jul är så himla bra också! Nu gillar jag den sidan på Facebook och då postar dom dagens avsnitt varje dag. Hur smart? Perfekt sätt att starta dagen!

Planen för denna första advent är att ta en promenad, hänga med mina systrar och så ska jag kolla på en lägenhet. Jag misstänker att den är fantastiskt fin så håll alla tummar och tår ni har för att den blir min! Det vore så himla skönt att slippa oroa sig för att man inte ska ha någonstans att bo. Förresten, om ni vill hyra ut eller känner någon som vill hyra ut en lägenhet i Göteborg så mottages alla tips! 

/ Jonna


Live

Ikväll är det all in på party. Första sockerfria drinken är blandad, snackset (86% choklad & nötter) är framplockat & gästerna är på G. Kommer bli en grym kväll!

/Sofia


Fuck cancer!

Igår var jag på Ung Cancers fest på Pustervik här i Götet. Årets viktigaste fest. Jag passade på att köpa ett till armband till mig själv och funderar faktiskt på att ge bort ett par i julklapp. Hur perfekt som helst om man ändå inte vet vad man ska köpa till någon? Vi konsumerar alldeles för mycket saker i det här landet så att ge bort lite av pengarna man annars skulle lagt på något onödigt känns inte mer än rätt. 

Det blev mat på A Herefourd Beefstouw innan - en riktig lyxmåltid på en lite annorlunda restaurang. Man kryssade i på en liten lapp vad man ville ha och jag skippade såklart bort alla potatistillbehören men valde till salladsbuffén. Om man är beredd att lägga några kronor extra så kan jag absolut rekommendera att gå dit. Riktigt gott och härlig atmosfär!

/ Jonna


Vi gick med i armén mot cancer ;)

Here we go again

Då var det lördag igen, förstår inte hur tiden kan gå så fort.. Jag gick upp rätt tidigt idag och bakade massa bröd. Imorgon har jag nämligen bjudit in min fina lilla familj på första adventsbrunch, såklart att de ska få smaka lchf-bröd! Receptet kom ju trots allt från min pappa..

Snart är det dags för dubbelpass på gymmet igen så jag åt en ordentlig frukost & har precis druckit två koppar kaffe. Så jag ska nog överleva 90 min träning den här lördagen också! Efter dagens träning har jag fått ihop 4 av 5 träningstimmar i veckans utmaning, high five!

/Sofia


RSS 2.0