Synni's bearnaisesås

Min morbrors fru Synni är kock och hon lärde mig att göra en riktig bearnaise häromdagen. Det var inte så svårt som man kan tro men kräver förstås lite mer än att öppna en burk. Det är dock mycket roligare att bjuda på hemmalagad bea än köpt sådan :) Det här blir en ganska stor sats men man kan förstås minska måtten om man vill.

Det här behöver du:
1/2 silverlök eller gul lök
Ca 2-3 msk ättiksprit 
Dragon efter smak
Svartpeppar (några varv med pepparkvarnen)
Vatten till reducering

4 äggulor (man räknar 1 äggula per 2 personer)
400 gram smör (100 gram per äggula)

Salt
Citron

Gör såhär:
Finhacka löken och lägg den i en kastrull, tillsätt sedan ättiksprit, dragon, svartpeppar & vatten. Detta ska sedan koka ordentligt så att bara lite av vattnet är kvar. Häll över reduktionen i en mindre behållare/kopp och tillsätt sedan ännu mer dragon om du vill. Smält sedan smöret och låt det stå, det ska skiras (det "vita" sjunker till botten). Vispa sedan ner reduktionen i äggulorna över vattenbad, gärna med elvisp. Konsistensen ska bli crèmeaktig innan man späder med det skirade smälta smöret. Salta och pressa i citron efter smak. När den är klar för smaksättning ska man tänka på att inte röra i den för mycket hälsar kocken.

// Jonna

Njuuuuut

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0