Matrevolutionen med Andreas Eenfeldt

Okej, det här är en föresläning om LCHF av Anders Eenfeldt som ALLA borde se. Jag menar verkligen alla. Alla de som lever efter low carb (man inser att det är det bästa valet i ens liv typ) och alla de som inte äter så (för att man inser att det kanske inte är så tokigt ändå) och framför allt alla haters till LCHF (för att den spräcker hål på alla dumma myter). HÄR hittar ni länken. Filmen är 46 minuter lång, men ta er tid, det kommer vara värt det! Ni hittar även hans hemsida HÄR.

Tänkte sammanfatta filmen "lite kort" och visa bilder från den men jag tycker ändå att ni ska se den! Anders börjar med att prata om att den förändring som skedde för människan först, då vi blev "människor", tog moiljoner år. Den sista delen i utvecklingen där stor del av befolkningen lider av övervikt, har skett de sneaste 27 åren. Det som hände för 27 år sedan var att en hela västvärlden blev skrämda att INTE äta fett för fett var farligt. Detta ersättes istället med ett större intag av kolhydrater.

 




Han visade på ett samband mellan att smörförsäljningen minskat samtidigt som fetman ökat ordentligt.


Han går igenom hur lågkolhydratskost har blivit mer accepterat och spritt i samhället. 2011 svarade 23% svenskar "ja" på att de försöker minska på intaget av kolhydrater och hela 5% åt strikt LCHF. Han trycker också på att de negativa påståenden som finns om "dieten" oftast inte har några som helst belägg. Som att hjärnan skulle fungera sämre. Ja, vad säger ni LCHF:are där ute, har ni blivit nått osmartare?!


Han förklarar också varför han inte tror att detta är någon "modediet" som snart kommer försvinna. LCHF är här för att stanna just därför att det är bevisat att det fungerar för vikt, blodsocker osv. Det där med att kolesterolet kan höjas stämmer. Men det som det inte talas om är att det är det GODA kolesterolet som stiger och desto högre gott kolesterol du har desto mindre risk är det för hjärt- och kärlsjukdomar.

Anledningen att LCHF fungerar så bra för viktnedgång är att du aldrig behöver gå hungrig. Man äter sig mätt på riktig, bra, mat! Det finns 17 studier som jämfört viktnedgång för de som gått på fettsnål kost och de som gått på lågkolhydratskost och LCHF vinner överlägset, reslutatet är 17-0 . Men ändå rekommenderas oftast fettsnål mat till överviktiga inom sjukvården. Varför?! Anders sa det bra: "Det funkar inte perfekt för alla men väldigt bra för många om inte de flesta".


Sista delen av föreläsnigen handlar om diabetes hur hur bra LCHF är för diabetiker. Diabetes innebär ju att man har för mycket socker i bloder och kolhydrater bidrar till att socker kommer ut i blodet. Han hade gjort en jämförelse hur hans blodsocker kurva såg ut när han ätit LCHF-mat och icke-LCHF mat. Tycker bilden talar helt för sig själv och det är ju ganska självklart att när blodsockret går ner så snabbt igen, blir man hungrig igen, äter mer, och går upp i vikt.

Andreas berättar hur man gett diabetiker fel kostråd. I en folder som gavs ut till diabetiker uppmandades de att äta mat som höjer blodsockret. Varför skulle det vara bra för en diabetiker?! Vem var det då som gav ut foldern? Jo, ett läkemedelsföretag som säljer mediciner som sänker blodsockret.... Han gav ett exempel på en man som gått från att äta 12 mediciner för sin diabetes, till att börja med lågkolhydratsmat och bara behöva 1 medicin. I say no more.

Andreas har skrivit en bok som behandlar detta ämne mer djupgående. Den handlar om hur politiker skrämde en hel värld för fett, vad det ledde till och hur vi ska ta oss tillbaka. Funderar på att skaffa boken faktiskt, det här är ju hur intressant som helst!


// Sofia

 


Kommentarer
Postat av: Angelica

Så sjukt intressant! Jag har laddat ner ljudboken... om du vill så kan vi ju försöka så du också får den..

Svar: Ja det får vi kolla på! Hade varit riktigt bra :)
NEJtillkolhydrater

2012-06-16 @ 11:12:56
Postat av: Johanna

Boken är GRYM! Läste den förra veckan! Alla borde läsa den, och då menar jag verkligen, alla! :)

Svar: Hej Johanna! Ja, får verkligen ta tag i att läsa den eller lyssna på ljudboken. Var inne och kikade på din blogg och lämnade en kommentar om LCHF utomlands, det kommer gå skitbra, kämpa på :) :)
NEJtillkolhydrater

2012-06-17 @ 18:30:55
URL: http://kanduvisslajohanna.blogg.se
Postat av: Johanna

Hej och tack! :) Det gick hyfsat på Kreta, kom hem igår. Vi bodde på hotell och hade frukostbuffé och resten åt vi ute. Åt stekta ägg/äggröra till frukost och omelett med ost och svamp till lunch varje dag, vilket tyvärr resulterade i att jag nu är extremt trött på ägg :P Men jag får ta ett uppehåll och hålla mina tummar på att lusten kommer tillbaka :D

På kvällen valde jag oftast kycklingspett med sallad och tzatziki :)
Fuskade lite med några glassar också, men jag ångrar det inte för jag hade semester. Nu kör vi nya tag :D

Fortsätt skriva som ni gör, följer er varje dag :)

Kram!

Svar: Oj då, min kommentar kom lite för sent då kanske, vilken miss av mig att inte kolla datumen ;) Men det verkar ju ha funkat bra! Ägg-suget kommer säkert tillbaka om ett tag och jag håller med om att man kan unna sig något extra på sin semester! Kram!
NEJtillkolhydrater

2012-06-17 @ 21:33:22
URL: http://kanduvisslajohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0