Vad är LCHF?

LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat - lågt kolhydratintag och högt fettintag. Kosthållningen/dieten är relativt ny i Sverige och har blivit både hyllad och sågad men är nu godkänd av Socialstyrelsen som behandling av övervikt och diabetes typ 2. Många väljer att börja med lågkolhydratkost för att gå ner i vikt medan andra väljer att ha det som livsstil då deras kroppar mår bättre av det. Att man kan gå ner i vikt av att minska på kolhydrater beror på att när socker och stärkelserik mat undviks får man ett stabilt blodsocker och insulinet i kroppen sjunker. Resultatet av detta blir att fettförbränningen hålls hög och man känner sig hela tiden mätt.

Grunden i LCHF är alltså att helt utesluta allt som innehåller socker (så som läsk, godis, bullar, glass...) och de självklara kolhydraterna så som pasta, ris, potatis och bröd. Även frukt och grönsaker från under jord ska undvikas. Det du ska ersätta kolhydraterna med är mer fett i din kost. Det man ska och bör äta mycket av är bland annat; kött, fisk, skaldjur, ägg i alla former, naturligt fett, feta såser, grönsaker ovan jord (exempelvis kål, broccoli, vitkål, sparris, svamp, gurka, avokado...), riktigt smör och feta ostar. När man vill unna sig något gott kan man äta nötter, bär och mörk choklad i måttliga mängder.

Under resans gång på bloggen kommer vi givetvis att ta upp mer fakta och väga för- och nackdelar mot varandra, skriva våra egna åsikter och ta in andras. Men jag hoppas att ni efter att ha läst detta har “ett hum” om vad LCHF är och vad man bör och inte bör äta.


En typisk LCHF frukost - bacon, äggröra och en kopp kaffe/te

Trackback
RSS 2.0