Tv3 dokumentär - hur ska ett barn uppfostras?

Var det någon som såg dokumentären på tv3 i måndags? Jag har inte sett den än men har ändå inte lyckats att undgå vad den handlade om. Såg en kort trailer till avsnittet som skulle handla om ämnet "Hur ska ett barn uppfostras?". Med i dokumentären är en familj där föräldrarna låter sina barn äta LCHF-kost. Så här sa dem i trailern:
 
"Vi möter också föräldrarna som ger sina barn samma extrema hälsodiet som de själva lever på. Trots varningar från både läkare och omgivning vägrar de att överge sin övertygelse om att även små barn mår bra av LCHF-kost"
 
Sedan när är LCHF en "extrem hälsodiet"? Jag tycker helt ärligt inte att jag är extrem alls med min kost. Jag överdriver inte något och jag väljer inte bort något helt. I trailern visas också en läkare i bild som säger:
 
"Om man är lite rädd om sina barn bör man inte ge dem LCHF-kost"
 
Oh boy. Jag känner ju hur det börjar koka i mig bara av detta. Cecilia Folkesson skrev ett jättebra inlägg om det hela, läs igenom det ni som tycker LCHF-kost är farligt för barnen. Jag är ju absolut ingen expert i frågan så jag kanske borde hålla mig utanför debatten, men jag har väldigt svårt att tro att LCHF skulle vara värre för barn och deras utveckling än det som många barn får idag: socker, socker och ännu mer socker... 
 
Jag kan inte bestämma mig om jag ska kolla på dokumentären eller inte. Kanske blir jag bara skitförbannad. Vettetusan om jag orkar det. 
 
/ Sofia 
 
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Jag såg dokumentären och tycker inte det var särskilt provocerande. Lchffamiljen verkade vettig och inte alls extrem. Samma sak med mamman som ammade sina barn och familjen som hade hemundervisning. Visst var de andra familjerna mer extrema än lchf-familjen men jag blev nästan förvånad över att de inte stack ut mer. Intressant dock att Claude eller vad han heter bara framstår som okunnig (sitter och läser om lchf på Wikipedia bland annat)
Se dokumentären, lite underhållande ändå :)

Svar: Jag såg den faktiskt igår! LCHF-familjen var ju heeelt normal, jag tycker verkligen inte det är något fel alls i att låta barnen äta lågkolhydratskost. Håller med om läkaren där, det var ju bara pinsamt... Där blev jag lite provocerad ;) Hade varit kul att höra Kostdoktorns åsikter också!
NEJtillkolhydrater

2012-11-28 @ 15:07:47
Postat av: Hanna

Jag kollade och tycker inte att de var extrema alls. Det var inte mycket som var provocerande. Dåligt pålästa "expert" människor kändes det som(som vanligt när det gäller lchf). Väldigt lite tid om lchf familjen i dokumentären. Mer om de andra två och de var ju inte alls lika intressant.

Svar: Håller med, de var verkligen inte extrema. Nästan konstigt att de fick vara med i programmet alls ;) Tråkigt att man inte fick se något från en "expert" som var positiv till LCHF även för barn, det blev väldigt mycket negativt från han Claude..
NEJtillkolhydrater

2012-11-28 @ 15:17:23
URL: http://hannakjonsson.blogg.se/
Postat av: Johanna

Den var faktiskt inte "mycket att ha" tycker jag. Familjen var kanon, bara den läkaren som kan slänga sig i väggen. Men så är det ju med allt här i världen, vi tycker inte samma helt enkelt.
Själv tycker jag det är klockrent att ge sina barn lågkolhydratskost!

Svar: Ja, läkaren var ju knäpp... Tycker jag ;) Hade varit kul om de hade tagit med en läkare som var FÖR lchf till barn också, nu blev det väldigt vinklade "expert" kommentarer. Familjen var ju verkligen inte extrem nånstans.. Håller med, inget fel alls i att ge barnen samma mat :)
NEJtillkolhydrater

2012-11-28 @ 18:11:03
URL: http://kanduvisslajohanna.blogg.se
Postat av: Emma

Hon menar att lchf inte är bra bara för att man tar bort så mycket kolhydrater. Kolhydrater behöver barn när som ska växa osv. Som potatis, pasta, ris och bröd. Man behöver inte ge dom stora mängder av det. Det är lika som man skulle säga en bil funkar ju inte utan bensin? Nej det gör ju inte kroppen heller utan protein, fet och kolhydrater.
Jag är själv 14 och tog bort alla kolhydrater för att köra lchf och sitter just nu fast i anorexia för att jag inte har fått i mig allt jag behöver.

Svar: Hej Emma! Om jag hade haft barn hade jag absolut gett dem lågkolhydratskost. Kanske inte exakt lika strikt som jag själv äter men på en lagom nivå. Jag tror ändå att man får i sig tillräckligt mycket kolhydrater från grönsaker, bär, nötter, mejeriprodukter osv. Jag tror faktiskt inte att barn behöver potatis, pasta och ris. Hur klarade sig människor förr, innan allt detta kom till? Men det är såklart att alla har olika åsikter om detta och jag respekterar såklart andras åsikter även om jag tycker annat. Man utesluter ju faktiskt inte kolhydrater HELT när man äter LCHF, det är många som felaktigt tror det. Jag skulle absolut inte rekommendera någon att ta bort absolut alla kolhydrater ut sin kost, jag tror också att kroppen behöver lite kolhydrater för att må bra. Jag har lite svårt att se hur LCHF skulle orsaka anorexia, men jag hoppas verkligen att det löser sig för dig och att du hittar en kosthållning som du mår bra av, det är det allra viktigaste. Kram!
NEJtillkolhydrater

2012-11-29 @ 15:08:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0