På tal om rekord..

Det är inte bara jag med mitt "inte-dricka-cola-light" som slår rekord; företaget där jag jobbar slår nu i oktober rekord i månadsomsättning! Det skulle givetvis firas så vi blev bjudna på lunch från pizzerian idag. Hela bagaget på bilen fyllde vi med kolhydrater av alla dess former ;) Jag tog kycklingsallad, utan ost & utan sås. Lite torrt utan dressing men det gick bra. Tyckte bara det var kul att en så jobbig & besvärlig lch:are/paleo:are som jag faktiskt också kunde hitta nått!

/Sofia


Paleo-middag och snacks

I måndags var jag hemma hos min mamma och åt middag. Hon är inte lika flitig läsare av bloggen som andra i min familj så hon hade inte full koll på det här med Paleo. Men hon är så söt min mamma för hon anstränger sig verkligen. Hon fixade kyckling och bacon till mig vid sidan av deras gratäng. Och så sallad och varma grönsaker till det. "Nu får Sofia ta av salladen först för det är tilll henne!", informerade hon de andra. Jag tog en klick majonäs till - den var väl kanske inte heeeelt okej enligt Paleo med något E-nummer men det var liksom inte tillfälle att ställa sig och slänga ihop en egen....
 
Nu på kvällarna under Paleo-utmaningen när jag är sugen på något har jag värmt lite hallon och jordgubbar i micron och hällt över lite riven kokos. Världens bästa snacks...?
 
/ Sofia
 

Basilikabiffar paleo

I vanliga fall brukar jag ha fetaost i när jag gör biffar men eftersom ost är bannlyst den här månaden fick det gå ändå. Jag kryddade med basilika istället och riktigt goda blev de! Till tänker jag ha stekt grön sparris & guacamole.  

Det här behöver du
Ca 1 kilo blandfärs (blir saftigare än nötfärs, därför bättre till biffar)
2 ägg
1 gul lök
Kokosolja & ghee att steka i (jag brukar ta lite av varje men man kan förstås välja själv)
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
2 tsk basilika (torkad, på burk)

Gör såhär
Hacka löken & stek den mjuk i kokosolja & ghee. Blanda köttfärs, ägg, löken & kryddor i en bunke. Vill man så kan man smaka av köttfärsen men det gjorde inte jag, jag tycker dock att det blev bra med den mängden jag använde. Forma biffar och "hacka" dem med en kniv på båda sidorna. Att man gör så gör att de håller sig plattare under stekningen och man slipper lite av köttbulle-effekten. Jag vägde förresten så att en biff bestod av ungefär 100 gram smet. Stek i kokosolja & ghee tills biffarna är genomstekta. Jag stekte fyra åt gången och hällde stekskyn över biffarna mellan varje stekning. Hade jag inte ätit paleo för tillfället så hade jag gjort en gräddsås men nu fick det duga med bara skyn.

/ Jonna


Jakten på kokosolja

Jag har bara hittat kokosolja på ICA Maxi här i Göteborg så då och då köper jag på mig några burkar. Inte för att jag sprungit runt i varenda manbutik, men jag har tittat när jag har handlat i andra affärer. Idag efter jobbet var det dags att fylla på lagret och jag satte mig på vagnen ut mot Mölndal (det tar ca en kvart). Skithungrig och trött gick jag in på Maxi och tror ni inte att oljan är slut då eller? Irriterad_tjej_89 på vagnen tillbaka. 
 

Nu har jag därför klickat hem kokosolja från Bodystore.com istället. Jag hade ändå tänkt köpa smak- & luktfritt kokosfett då jag börjar bli lite trött på kokossmaken efter ungefär en vecka utan mejerier. Man steker sin mat i kokosolja, har det i thét, har det i kaffet och så äter jag färsk kokos till mellanmål. Det är kokos överallt! Men nyttigt är det ju så utan lukt och smak känns som en bra kompromiss.

/ Jonna
 

Klicka på burkarna om du också vill köpa online
(den till vänster är smak- & luktfri)


 

VI ÄR I MÅL I TORREVIEJA, 300 mil

 
 
ÄNTLIGEN! VI ÄR FRAMME I TORREVIEJA! Vecka 28, i mitten av juli, drog vi igång utmaningen att ta oss ner till Torrevieja i Spanien till fots. Tillsammans med er läsare har vi promenerat, power-walkat, joggat och sprungit hela 300 mil! Vi har tagit oss igenom Helsingborg, Köpenhamn, Hamburg, Frankfurt, Strasbourg, Lyon, Montpellier, Barcelona och Valencia. Herregud vilken resa. 
 
Angelica, Moa, Jonathan, Sara, Johanna, Thomas, Anette, Linda W, Magnus, Anna, Ellie, Igor, Julia, Josse, Frida, Leo, Marié, Stefan, Patrik, Philip, Johanna, Louise, Lennart, Olivia, Max, Jensine, Sara, Rebecca, Hanna, Liv, Amanda, Tina, Katie, Jossan, Paula, Annie, Hanna, Sara, Rickard, Sofie, Malin, Louise och alla ni andra som rapporterat in kilometer och tagit oss hit till målet: tusen, tusen tack! Hur ska vi fira?! Vi tycker ni alla som varit med och bidragit ska unna er något extra ikväll. En bit mörk choklad, en extra lång promenad, egentid med en bra bok, ett glas vin, något gott till middagen eller vad som helst - bara ni lovar att fira! 
 
Nu när den här utmaningen och resan är avklarad är det dags att köra igång med den vanliga "veckans utmaning" igen. Ni vet, när vi varje söndag ger varandra en utmaning inför den kommande veckan. Det hade varit riktigt roligt om ni läsare ville ge oss utmaningar också! Skriv gärna en kommentar till detta inlägg med vilken utmaning du vill se oss sätta tänderna i nu i höst, eller bara förslag på roliga grejjer man kan testa/utmana sig själv i. 
 
I somras var vi ju på semester nere i soliga, underbara Torre. För att ni ska få en liten inblick i hur det kan se ut nere vid målet får ni lite bilder nedan. Om vi längtar tillbaka.....? 
 
 

10 dagar....

Okej, idag är det tionde dagen på Paleoutmaningen. Paleo-maten är inga problem för mig, jag saknar inte mejeriprodukterna så fasligt mycket ändå. Men jag bestämde ju samtidigt att hålla upp med cola light hela Paleo-månaden. Och jag ä-l-s-k-a-r cola light. Jag är fullt medveten om att det är dåligt för kroppen med alla sötningsmedel & E-nummer men det är ju så gott. Idag skriker min kropp efter ett glas. 10 jäkla dagar utan något så gott... Why god, why?!

 

Men jag står emot. Med en kämparglöd som aldrig förr. 30 dagar utan cola light vore rekord & jag älskar rekord ;)

 

/Sofia

(Så här ser det ut i min hjärna idag....)


Vitaminboost

Jag vill ogärna säga att man inte får i sig alla vitaminer och mineraler när man undviker kolhydrater. Jag tror nämligen att man får i sig allt man behöver på både LCHF- & paleokost. Och även folk som äter "vanlig" mat kan behöva tillskott. Själv har jag länge känt att min kropp kan behöva lite hjälp på traven. D-vitamin kan man behöva på just vinterhalvåret eftersom solen inte visar sig så ofta som på sommaren. Jag hittade t.o.m. höst-&-vinter-vitaminer som ska ha uppiggande effekt. Jag har utöver det tappat extremt mycket hår på sistone och ville därför också komplettera med B-vitaminer. Det är framförallt B5 man ska se till att få i sig när det gäller just hår, hud och naglar. Bara så ni vet.. 

/ Jonna


Makrill i tomatsås

Jag gillar fisk väldigt mycket men hade trots det aldrig i mitt liv ätit makrill i tomatsås - innan idag. Tänkte att det vore bra om jag gillade det, går ju både fort och är nyttigt, så jag köpte hem ett tre-pack. Det var ju också en bonus att jag hittade en sort utan tillsatser på första försöket. Och om man bortser från lukten (som är identisk med kattmat) så var det faktiskt rätt gott. Ingen smaksensation men bra om man vill ha ett snabbt mellanmål eller  så skulle jag kunna tänka mig en burk till frukost. Innehåller ju varken mejerier eller speciellt många gram kolhydrater (3,5 gram per 100 för att vara exakt) - tummen upp!

/ Jonna


Sofia rapporterar

Jag vill rapportera 5,63 km till vandringen efter intervaller på löpbandet, är vi framme snart eller?!?

Jag brukar nästan alltid ha svarta kläder när jag tränar (det är ju så praktiskt..) men idag lyckades jag få med mig en rosa sport-topp & ett vitt träningslinne. Och det var faktiskt lite roligare att träna. Ska nog köpa lite nya, färgglada, träningskläder inför hösten tror jag!

/Sofia


Soliga söndag

Gårdagen bjöd på riktigt fint höstväder i Borås, kallt som tusan men soligt och friskt i luften. Det blev en kort promenad med Frida i stan innan vi mötte upp pappa för en fika på Café Viskan. Efter storhandling och mer promenad lagade jag mat inför veckan. Kyckling, bacon, sallad och guacamole blev det. Gjorde även en ny laddning med ghee - tycker verkligen det är jättegott att mosa en klick med kokta ägg och äta till frukost. 
 
/ Sofia

Vinn Matrevolutionen!

Vi vill gärna sprida Kostdoktorns kloka tankar till er där ute, hans bok Matrevolutionen är otroligt bra och läsvärd. Nu lottar vi ut ett signerat exemplar till en av er läsare! Vi hade nämligen med oss boken i fråga i torsdags och fick den signerad av självaste Andreas.
 
Kanske är du sugen på att köra igång med LCHF och behöver en spark i baken, kanske är du bara lite nyfiken på hela den här karusellen eller kanske har du redan läst den men vill ge bort den till någon du tycker om. Skriv en kommentar till detta inlägg om varför just du ska få hem den här boken på posten så väljer vi ut den med den bästa motiveringen på fredag. Glöm inte att skriva med din mejladress så att vi får tag på vinnaren! 
 

NEJtillmargarin

Det stormar återigen om margarin. Nedan ser ni ett par citat från Aftonbladets hemsida nu ikväll. Här kan ni läsa hela artikeln om margarintillverkning. Hur äckligt? Personligen skulle jag inte stoppa någon form av margarin i min mun. Det är också sjukt att människor som vill sänka sitt kolesterol rekommenderas att äta Becel när det kan ha motsatt effekt?! Jag är trött på att ens kommentera, men bilderna talar ganska mycket för sig själva

/ Jonna


Biffar och blomkålsmos à la Paleo

I onsdags stod det biffar med blomkålsmos på matschemat, en liten personlig favorit för mig faktiskt! Enda skillnaden nu med Paleo mot LCHF är ju att man inte kan ha grädde, vanligt smör, philadelphiaost eller vad man nu brukar ha i moset. Jag kokade blomkålen som vanligt och mixade den sedan med en klick ghee och en skvätt olivolja. Sedan kryddade jag moset med salt och lite vitpeppar. Biffarna gjorde jag som vanligt med ägg och hackad lök och kryddade med svartpeppar och salt. Jag stekte även champinjoner att ha till. Behöver jag säga att det var riktigt gott...? Moset smakade minst lika bra som när jag gjort det med mejeriprodukter tidigare.
 
/ Sofia
 

Söndagspromenad & träningsdags

Hur härligt är det inte att kylan är här? Jag älskar promenader med tjocka vantar och mössa. Särskilt när solen skiner och man har trevligt sällskap. Idag var jag ute hos min fina vän och före detta granne Sofie och hängde lite. Vi gick en sväng i Ruddalen (totalt 9 km plussades på i vandringen, nu är vi snart framme) och sen bjöd Sofie på kaffe. Perfekt söndagsaktivitet!

Nu ska jag till gymmet och svettas lite, ha en fin avslutning på helgen!

/ Jonna


Veckohandling

Paleo kräver helt klart mer planering. Efter en vecka utan mejerier och med någon frukt här och där så har jag kommit fram till att jag nog ändå måste hoppa frukten. Jag känner inte riktigt att jag klarar det extra sockret och trots att det är "okej" så måste man lyssna på kroppen. Dock så slipper man räkna kolhydrater när det gäller grönsaker och jag köpte faktiskt morötter nu när jag var och handlade. Ska se om det funkar istället för frukt. Jag försökte handla så rent som möjligt men några ölkorvar och ett paket tellicherrykorv (90% kötthalt) fick följa med hem. Kanske inte helt paleo-godkänt men jag känner att jag behöver ha något som går riktigt snabbt att fixa hemma om det skulle krisa sig.. Och det är förresten fortfarande lite jobbigt att gå förbi ostdisken ;) 

/ Jonna


Bra lördag

Igår gjorde jag middag på det jag kunde hitta hemma; ett halvt paket bacon, kokt broccoli och en avokado. På kvällen firade vi Emelies 22 år och hon hade dukat upp en otrolig buffé; serranoskinka, salami, ölkorv, brieost, ananas, vindruvor, honungsmelon, gurka, morötter, dippsåser, kex, choklad och säkert nått mer som jag missat nu. Jag körde inte strikt paleo igår, sa från början att det kanske blir lite mindre strikt på helgerna & när man är bortbjuden. Så en bit brieost blev det - gott! Åt faktiskt lite frukt, för första gången på väääldigt länge - gott det också!

/Sofia


Kostdoktorn Andreas Eenfeldt

I torsdags var ju vi på Andreas Eenfeldts föreläsning i Göteborg. Andreas är läkare och specialist i allmänmedicin, driver sidan Kostdoktorn.se och har skrivit boken Matrevolutionen. Vi har båda två läst boken och sett en av hans föreläsningar på Youtube - så vi kände igen väldigt mycket av det han pratade om i torsdags men det är information som man kan höra många gånger om. 
 
Andreas inledde med att prata om vilka historiska misstag det har begåtts inom kost, kostråd och hälsa. 1984 spreds ryktet om att kolesterol var farligt. Det som skulle ge högt kolesterol var mättat fett och det borde undvikas till varje pris. I och med att många började äta mindre fett började man också äta mer av något annat - kolhydrater. Det gör att kroppen producerar mer inslulin vilket kan leta till fetma och övervikt. Nyckelhålsmärkningen (låg fetthalt) spreds i Sverige, vi blev fetare och fetare och det fanns egentligen inga bevis alls för att mättat fett skulle ha något samband med hjärt- och kärlsjukdomar. 
 
Det finns 17 st studier som visar att LCHF ger bättre viktnedgång än fettsnål kost - det säger väl en hel del? Men det här med kolesterolet då, hur är det egentligen med det? Andreas påpekade hur viktigt det är att inte kolla på det totala kolesterolvärdet. När man äter enligt LCHF kan kolesterolet stiga men det är oftast det goda kolesterolet, HDL, som stiger och det är bra för kroppen och ger till och med MINSKAD risk för diverse sjukdomar. 
 
Andreas sa så mycket bra saker så det är svårt att försöka få ner det i någon slags sammanfattning. Men något han sa som la sig på minnet var detta: De två vanligaste motsättningarna mot LCHF är "Det finns inga långtidsstudier över LCHF" och "LCHF är farligt på lång sikt". Det är ju lite lustigt, då de argumenten motsäger sig totalt. Men visst är det så, att folk tjatar om att det är farligt på lång sikt - hur vet vi det?
 
Två skrämmande fakta som Andreas delade med sig av var att vi under bara en generation har fått en tredubblad fetma och att om trenden fortsätter kommer alla amerikaner vara överviktiga år 2048. Låter inte detta helt sjukt? Vad är det för allmäna kostråd vi fått hittills? Tallriksmodellen, fettsnål mat och "kalorier in och kalorier ut". När ska fler börja inse att det är just dessa råd som orsakat det växande problemet med övervikt? På bilden nedan ser ni en rolig statistik över hur fetman i Sverige ökade i takt med att smörförsäljningen minskade.....
 
Det här med att "äta sig mätt på riktigt mat" som Andreas ständigt upprepar är ju så självklart egentligen. Att välja mellan smör och lättmargarin borde inte vara ett svårt val alls, om man tänker efter. Att ha grädde i såsen så att man blir ordentligt mätt och slipper småäta efteråt borde väl inte vara några konstigheter? 
 
Andreas for president, säger vi på NEJtillkolhydrater! Givetvis var vi tvugna att be om att få ta ett kort med mannen, myten, legenden. Han var riktigt trevlig och stannade kvar en lång stund efter föreläsningen för att svara på fler frågor och hänga lite med oss som var lite extra intresserade av vad han hade att säga! Den som tog kortet av oss med Andreas var en väldigt, väldigt trevlig bloggläsare som kom fram till oss under föreläsningen. Det är så roligt att träffa andra med samma intresse för det här med kost och utbyta lite erfarenheter! 

 
PS. Kostdoktorn gjorde tummen upp för Paleo när någon ställde frågan under frågestunden. Han tyckte bara det lät extremt tråkigt att inte få äta något så gott som smör, ost och grädde.... 

Live love laugh

 
Ikväll slår jag klackarna i taket och firar Emelie. Hoppas ni alla får en härlig lördagskväll!
 
/ Sofia 

Världens bästa tapetserare

Igår tog Angelica examen - hon är färdigutbildad tapetserare! Så om någon där ute har någon fåtölj, soffa eller kanske köksstolar som ni vill klä om, skicka ett mejl så sätter vi er i kontakt med fixar-Angie! Igår var jag bjuden på middag till henne för att fira. Paleo fick vila lite igår och LCHF:en var tillbaka för kvällen: tacogratäng, guacamole och sallad bjöds det på. Riktigt gott, som vanligt när Angie lagar mat, och inte nog med detta så hade hon även fixat LCHF-efterrätt. En tårta med brownie-botten toppat med hallongrädde. O-h-m-y.g-o-d så gott! Ska be henne om receptet så vi kan dela med oss till er :) Det var verkligen en så himla bra kväll igår - med god mat, gott vin, trevligt sällskap och många, många skratt. Balsam för själen!
 
Idag vaknade jag lite deppig helt utan att alls veta anledningen. Men tapetseraren fick med mig ut på powerwalk i det underbara höstvädret och nu känns det genast bättre, frisk luft verkar hjälpa mot det mesta! Min runkeeper var inställd på engelska miles men efter omvandlig blev det exakt en mil. Torrevieja närmar sig med stormsteg!
 
/ Sofia 
 

Köttfärssås paleostyle

Det är svårt att hitta bra mat på stan när man inte bara väljer bort kolhydrater utan mejeriprodukter också. Man måste alltså planera ännu mer än vad som krävs på LCHF. Sen kan man ju inte direkt ha babybel i väskan ifall en nödsituation skulle uppstå. Det går alltså åt många matlådor. Den här röran blev riktigt smarrig och jag tänker ha den till kokt broccoli, stekt vitkål eller stekt sparris beroende på humör. 

Det här behöver du
800 gr köttfärs
1 stor gul lök
2 morötter
2-3 vitlöksklyftor
1 burk/förpackning krossade tomater
200 ml kokosgrädde
Kokosolja att steka i 
Salt, peppar, torkad basilika & paprikakrydda 

Gör såhär
Hacka löken och fräs på i en stekpanna tillsammans med en stor klick kokosfett. Slanta morötterna och tillsätt dem tillsammans med vitlöken (pressad). Lägg i köttfärsen och låt allt få färg. Krydda en första gång med de kryddor du vill ha i. Tillsätt de krossade tomaterna och häll ev. på lite vatten. Koka upp och häll på kokosgrädden, koka sedan upp igen. Krydda tills det är gott. Man behöver mycket mer kryddor utan buljong eller fond!

/ Jonna


Sashimi

I måndags var vi ett gäng ute och åt för att fira min kompis Sara som fyllde år. Närmare bestämt så samlades vi på Hello Monkey på Linnégatan här i Göteborg. Det är en restaurang med asiatisk inriktning och för mig, som vill undvika både kolhydrater och mejeriprodukter, fanns det inte så jättemånga alternativ. Eftersom jag gillar sushi så valde jag tillslut sashimi på lax (med viss skeptism ska tilläggas). Jag hade dock inte behövt vara orolig; det var riktigt gott! Lax är ju en fet fisk som innehåller bra fetter och massor med omega 3. Ni vet väl att man bör äta fisk eller skaldjur 2-3 gånger i veckan? 

/ Jonna

Sötaste födelsedagsbarnet

Long time no see

Igår var vi på Kostdoktorns föreläsning i Göteborg. Vi kommer såklart dela med oss av vad han pratade om, det kommer under helgen :)
Förra veckan lagade jag en laddning av den fantastiska blomkål- och spenatgratängen. Jag var ju tvungen att passa på innan Paleo-utmaningen drog igång... Det var lika gott som jag mindes det, kan verkligen rekommendera er alla att testa! Perfekt ersättare för potatis, pasta och ris. Gratänger är så smidigt när man bara slänger ihop allt och sedan sköter den sig själv i ugnen - passar mig perfekt!
 
/ Sofia 
 

DELMÅL VALENCIA, 280 MIL

SOM VI HAR KÄMPAT! Kan ni förstå att vi är vid det sista delmålet? 280 jäkla mil har vi tagit oss sedan i somras när vandingen tog fart. 280 mil, 280 000 000 cm, 2 800 000 000 mm - över 4 miljoner steg. Helt otroligt. Nu när det bara 20 mil kvar sen är vi i mål i Torrevieja. Hur gött blir inte det?!


Träningsglädje

Visst är det gött när man har massa tid över så man hinner vara länge på gymmet? Som i lördags när jag var på dubbelpass, 45min x 2 - snacka om att jag var slut i kroppen efteråt! Men ibland är inte verkligheten så bra, ibland är det svårt att få vardagen att gå ihop. Jag har en förmåga att boka in massa saker och sedan stressa runt som en tok för att hinna med allt. Men det viktiga för mig då är att inte bortprioritera sånt jag faktiskt vill hinna med. Igår hade jag en liten lucka och då tog jag mig till gymmet. Jag hann inte träna mer än 40 minuter men 40 minuter är ju så mycket bätte än inga minuter alls! 5 km rask promenad varvat med jogging på löpbandet blev det.
 
Efter det skulle jag och min syster åka och hälsa på mormor och jag skulle inte hem emellan. Var akut hungrig efter träningen så jag bad Frida ta med sig nått lchf/paleo-vänligt snacks till mig som jag kunde äta i bilen. Vem behöver godis eller annat onyttigt snacks när det finns gurka och paprika?!? ;)
 
/ Sofia
 
 

Mina böcker är här!

Minns ni att jag beställde böcker i förra veckan? Jag hämtade ut dem på Posten igår. Har inte hunnit öppna någon av dem på grund av att min gårkväll inte riktigt utvecklade mig som jag tänkt mig, men det ska bli spännnade att läsa båda två! Kolla reklambladet som kom med i paketet (bilden längst ned)! Kändes kanske lite komiskt att bli erbjuden choklad med tanke på vad böckerna handlar om...

/ Jonna


Räddaren i nöden?

Att inte kunna använda mejeriprodukter komplicerar matlagningen vill jag lova. Ett tips är att använda sig av kokosgräddeKanske inte helt klockrent innehållsmässigt med tanke på E-numren på baksidan men lite skit rensar magen.. Den kan tydligen också vispas men det har jag inte testat än. Skulle också kunna tänka mig att den är god att ha i kaffe?! Jag hittade den på världens-mat-avdelningen på ICA Maxi (bland de asiatiska varorna) om ni vill testa. 

/ Jonna

 

Curryköttfärs med kokosmjölk och broccoli

Igår lagade jag curryköttfärs med kokoksmjölk och kokt broccoli till middag. Jag använde följande: ett kilo blandfärs, några champinjoner, en stor gul lök, ca 3 dl kokosmjölk, ett par msk curry och salt. Börja med att steka upp färsen tillsammans med löken och lägg sedan i champinjonerna. Krydda med curry och salt efter smak, häll i kokosmjölken och låt sedan puttra en stund. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg sedan i broccolin som du delat till små buketter. Koka några minuter och låt sedan rinna av.
 
Voila, klart för servering och gott var det! Ca 5 portioner blev det, smidigt..
 
/ Sofia
 
PS. Jag hade faktiskt en ja-sägare på besök som fick smaka på denna paleo-rätt, han får väl ge sig till känna i kommentarerna och skriva vad han tyckte om rätten, om han vill.... ;)

Nyttoboll

Jag vet inte om Borås ligger i framkant när det gäller spridningen av LCHF ute på resturanger och caféer men vi har det faktiskt riktigt lyxigt här. Jag vet tre ställen jag skulle kunna gå till och beställa in en LCHF-tallrik. På två fik (vad jag vet) har de LCHF-kaka och LCHF-tårta. Sen kan man ju diskutera hur mycket fika man bör äta när man kör lchf men är det inte helt fantastiskt att vi, om vi vill, kan gå ner på stan och ta en sockerfri fika? Förra veckan såg jag något nytt på Café Viskan - nyttobollen. Hälsotänket verkar bli mer och mer populär och mer och mer accepterat - en fika behöver inte vara det samma som en sockerbomb! Det gillar jag. 
 
/ Sofia 
 

Nolltolerans

Den här månaden är det i den mån det går nolltolerans mot socker, sötningsmedel och tillsatser. Jag kommer att dricka alkohol några gånger trots att det optimala kanske vore att avstå men hey, nån måtta får det vara.. Och det blir bara rött vin, inget annat. Hittills har det hela faktiskt varit ganska smärtfritt (borde kanske inte ropa hej riktigt än?) men det är en sak jag saknar; i söndags kom jag och Sofia nämligen överens om att tuggummin går bort. Jag har en påse som ligger på jobbet och idag har jag varit såååå sugen. Men vad ska man göra? Bara att stå emot! Jag är övertygad om att suget efter det också kommer att försvinna.

/ Jonna


Majonnäs

I söndags gjorde jag ju som sagt egen majonnäs för första (men definitivt inte sista) gången i mitt liv . Det är ju egentligen så himla bra att göra sånt här själv, då kan man ju verkligen vara 100% säker på vad maten innehåller. Sånt man köper färdigt har ju tyvärr en tendens att innehålla väldigt mycket "skit". Jag hittade receptet här och följde det till punkt och pricka och bra blev det! Jag var lite orolig inför Paleo-månaden när det gäller såser, man är ju van vid gräddsås, cremé fraiche och liknande men det är ju ett minne blott nu... Men nu när jag hittat det här receptet och insett att man även kan göra Jonnas fantastiska guacamole som sås känner jag mig lugn i själen igen ;)
 
Det man behöver för att göra majonnäsen är:
1 ägg (ska tas direkt från kylskåpet)
2 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl olja 
1 krm salt
Svartpeppar
 
Man blandar allt i en skål/mixerbägare och kör sedan ner mixerstaven och rör runt. Det står en utförlig beskrivning på länken ovan men jag körde bara på utan att fundera speciellt mycket och det gick jättebra. Blandar man i lite vitlök får man ailoi, smidigt va?
 
/ Sofia

Middag nummer 1

I söndags gjorde jag det enkelt för mig när jag skulle käka Paleo-middag nummer ett. Grillad kyckling (är ni förvånade?), sallad med babyspenat, gurka, avokado och egengjord majonäs. Lägger upp recept på majonäsen senare idag eller imorgon!
 
Vi får väl se hur lång tid det dröjer innan man börjar sakna saker i paleo-kosten som man är van vid att få äta med LCHF. Jag proppade verkligen i mig ost i lördags så det lär jag inte bli sugen på än på ett tag i alla fall...
 
/ Sofia
 

LCHF vs. Paleo

Här nedan följer en bra text om vad som skiljer LCHF och paleomat åt. Det är Jonas Bergqvist som har skrivit den och ni hittar texten HÄR. Jonas har också skrivit boken LCHF & träning som handlar om att man faktiskt kan få bättre resultat på gymmet med lågkolhydratskost.
 
 
"LCHF är i princip vår ursprungliga mat. Den vi alltid har ätit. Som våra gener gillar. Kött, fisk, skaldjur, ägg, nötter, grönsaker, rotfrukter och frukt. Dessutom mejerivaror som ost, smör och grädde. Allt i en fördelning som var och en trivs med och mår bra av. LCHF bygger på principen om rikligt med fett, måttligt med protein men begränsande med kolhydrater. Så ekologiskt och oprocessat som möjligt. Mejerivaror är emellertid ett tveeggat svärd. Mejerifett är naturligt, mättat och bara hälsosamt. Men proteinet från komjölk mår inte alla människokroppar bra av. Det är inget våra gener är fullständigt anpassade till. Mjölksocker är dessutom en del känsliga för. Det största problemet med dagens mejerivaror är emellertid inte vår eventuella otillräckliga genetiska anpassning. Det är den industriella behandlingen vi utsätter mejerivaror för. Pastörisering urvattnar enzymer, vitaminer och mineraler, oxiderar ämnen och förändrar proteiner. Homogenisering spär på effekten. Opastöriserad mjölk kan ändå betraktas som relativt hälsosamt, men är enligt lag förbjuden att säljas. 


Paleomat är paleolitisk kosthållning (stenåldersmat). Det liknar LCHF, men just mejerivaror är bannlysta. Människan började äta mejerivaror i större utsträckning först efter att vi blev jordbrukare. Det var nämligen då vi kunde börja hålla oss med boskap. Enligt paleolära är fri mängd frukt under säsong helt okej. Om en människa har fötts in i och vuxit upp i det som är vår ursprungliga miljö hade fri mängd frukt under säsong säkert varit helt okej. Men vi moderna västerlänningar är inte födda in i denna ursprungliga miljö. Vi är alla påverkade av den moderna miljön. Den miljö som vi själva utsätter våra kroppar för, men också av den miljö som våra släktingar ett par generationer uppåt utsatte sina kroppar för. Spår av deras socker- och mjölkonsumtion finns i våra gener. 


Paleolitisk kosthållning helt utan spannmål och mjölkprodukter är givetvis hälsosamt även för oss moderna människor. Men det är inte optimalt för alla. Ibland till och med olämpligt. Det är uppenbart att många människor har svårt att reglera och omsätta blodsocker och mår därför mycket bättre av feta mejeriprodukter, även om de är pastöriserade, än av fri mängd frukt. 

Så om man svänger sig med både LCHF och Paleo som begrepp kan man nog pricka in den optimala maten för diabetikern till den hårt tränande elitidrottaren. Den naturliga maten. Våra myndigheters kostråd behöver man däremot inte svänga sig med. De har med politik, pengar och personlig prestige att göra. Inte med människors hälsa."


Svar på frågor, andra delen

Tilde: 
1. Ghee? hur funkar det? Jag skulle gärna vilja veta mer om det! Kan man förvara Gheen i kylskåp eller måste det förtäras direkt t.ex.? 
2. Jag undrar hur ni gör när ni är bortbjudna till personer som inte lagar LCHF? (lite liknande veronikas fråga tror jag..) T.ex. är min farmor världens finaste gamla tant men också vego och förstår inte alls, hon bakar eget bröd o bullar och det är liksom hennes lycka att få bjuda oss på det hon gjort själv och det känns som att man tar bort en av hennes få glädjesstunder att inte fika när man är där.. 
Tack!
 
SVAR:
1. Det fungerar utmärkt att förvara gheen i kylskåp. Tänk på att ha den i en glasburk och inte i en plastburk bara! Man kan alltså förbereda ett helt smörpaket och så har man för ett tag. Ghee är ju klarnat smör (utan mjölkproteinet) och består därför av 100% fett. Att jämföra med vanligt smör som innehåller ca 80% fett. Passar perfekt inom paleo men har en annan smak än smör; lite nötaktig-kola-känsla. Både positivt och negativt. Läs mer här och klicka in till Lollo för att se hur man gör mer exakt.  
2. Det där är lite klurigt. Kan du inte bara dricka kaffe när du är där? Förstår hur du tänker men man måste trots allt få välja själv vad man stoppar i munnen. Var öppen med både att du undviker kolhydrater och varför du gör det. Var också beredd på att få försvara dig, det skadar inte att ha lite extra koll på fakta kring varför LCHF är det enda rätta. Ät innan så du slipper bli hungrig och tvingas äta eller ha alltid babybel/ölkorv/nötter i väskan. Det kanske blir svårt att säga nej till din farmor första gången men det måste ju lite vara att faktiskt få besök som gör henne glad. Det är inte värt det i längden att äta något man egentligen inte vill för någon annans skull.   

Frida: Hej! 
1. Räknar ni hur många kolhydrater ni äter per dag? 
2. Bästa tips på mellanmål? 
3. Man ska inte äta jordnötter men ser många äter jordnötssmör är de okej? 
4. Hallon är de okej och äta varje dag? 
5. Vad händer om man fuskar? Tex om man var en chokladbit varje dag eller liknande?
 
SVAR: 
1. Vi brukar inte räkna exakt hur många gram kolhydrater vi äter per dag men man har ändå en rätt bra uppfattning om vad man får i sig. Vi har ändå hållt på med LCHF ett bra tag nu så man lär sig vad som är okej och inte!
2. Bra mellanmål är babybell, nötter (i måttliga mängder, gärna mandlar, paranötter eller macadamianötter) eller kokos. Tanken med lchf är att äta sig ordentligt mätt när du äter dagens stora mål så mellanmål i några större mängder ska inte vara nödvändigt..
3. Kolhydratsinnehållet i jordnötter/jordnötssmör är ganska högt så vi tycker man ska vara lite försiktig med det, om man är ute efter att gå ner i vikt. Tränar man mycket och inte äter väldigt strikt LCHF kan jordnötssmör vara ett bra mellanmål.  Tänk på att det bör vara ekologiskt, tex green choice.
4. När det kommer till bär beror det också på hur strikt man är. Vill man gå ner i vikt är det något man bör se som "lyx", något man unnar sig lite ibland. Det innehåller ca 7-8 gram kolhydrater per 100 gram så det är ju inte jättemycket om man inte är så strikt!
5. Mörk choklad (minst 70%) är helt okej att unna sig, så det skulle inte vara att fuska att äta en sån bit om dagen. Menar du marabou mjölkchoklad är det lite värre....Det positiva med lchf är att man efter ett tag kommer in i ketos vilket innebär att kroppen förbränner fett och använder det som primär energikälla. Om man fuskar tar man sig ur ketos och höjer insulinnivån - då binder kroppen fett och det är ju antagligen inte den effekt man vill ha av lågkolhydratskost.  Vad som är okej och inte beror väldigt mycket på vad du vill få ut av LCHF! Om man inte kan tänka sig att leva utan en chokladbit varje dag kanske man inte ska köra LCHF...


Johanna: Vad får er att testa paleo? Vilken "effekt" har paleo jämfört med LCHF? Vad vill ni "få ut" av paleomånaden? :)

SVAR: Vi vill testa paleo främst för att det är kul att testa nya grejer. Vi har egentligen inte så stor koll på exakt vilken effekt paleo har om man jämför med LCHF, men det är väl det vi kommer få reda på nu.. Skillnaden är ju egentligen att paleo är mer "ren" mat och eftersom man får äta lite mer kolhydrater (en och annan frukt) så kan man ju ramla ur ketos lättare. Vi vill väl egentligen bara testa.  


Johanna: Just det! Har ni några tips på övningar man kan göra där man kan ha fötterna helt still och inte belasta så mycket? Jag börjar efter 3 veckors stillasittande klättra på väggarna ;) 4 veckor kvar!! 
Men som sagt, övningar..och inte typ situps utan lite "bättre" :) 
Ni är grymma!

SVAR: Kör du rutakuten? I appen 6 pack abs finns det ju tips på övningar man kan köra som tränar magen. Träna överkropp och armar kan du ju också göra. Går du till gymmet eller vill du träna hemma? Kör hantlar om du har tillgång till det eller så kanske du kan göra armhävningar på knäna? Plankan på knäna? Lycka till! Tack!


Emma: Hej, jag undrar om man får dricka coca cola light/zero och redbull light när man går på LCHF? :)

SVAR: Det där är en rätt svår fråga.. Egentligen är svaret nej. Är man strikt LCHF:are ska man ju äta så naturligt som möjligt och undvika sötningsmedel, E-ämnen osv. Coca Cola Zero/Light och Redbull Sugerfree innehåller ju visserligen inga kolhydrater men tyvärr en massa annan "skit". Risken med sötningsmedel är att sötsuget triggas, så det får man se upp med om man väljer att dricka light läsk. Sofia är ju dessvärre en sucker för Cola light och har än så länge inte lyckats sluta med det helt, även om hon försöker hålla nere på det. 

Rebecca: Visst skulle ni köra en magtävling? Är Rutakuten(visst hette den så?) avslutat? Hur går/gick den? :)

SVAR: Det stämmer bra, vi körde igång med Rutakuten både två och var riktigt ihärdiga och trogna uppgiften. Men någonstans på vägen rann det ut i sanden, dessvärre. Vi båda blev sjuka och ville inte pressa kroppen och sedan var det svårt att ta upp rutinen igen. Vi är lite besvikna på oss själva faktiskt men ibland blir det som det blir helt enkelt...
 
Emma: Vad får man dricka när man festar och går på LCHF? Eftersom att jag inte vill dricka red bull&vodka så undrar jag vad man mer kan välja att dricka? :)
 
SVAR: När det gäller alkohol ska man absolut hålla sig borta från öl och söta drinkar - det är big no no! Det "bästa" att dricka är rött vin, torrt vitt vin eller ren sprit som whiskey och konjak. Det går ju även att göra drinkar på vodka och exempelvis sprite zero men lightläsk ska man ju akta sig för också... Så, det bästa är om du gillar vin :)
 

Första Paleo-veckan

Igår när jag kom hem från Göteborg efter en helg hos Jonna åkte jag till Ica Maxi för att handla inför veckan. Stötte på Moa vid ingången så jag fick sällskap, ibland har man tur! Det var lite lurigare än vanligt att handla då man är rätt van vid det "gamla vanliga" nu efter snart 9 månader med LCHF. Men jag hade tittat ut några recept inför paleo-veckan så det gick ganska smidigt ändå faktiskt; ägg, smör (som jag gjorde ghee av!), mandelsmör, kokosmjölk, bacon, lök, broccoli, avokado, köttfärs, blomkål, sallad, hallon och jordgubbar, loka krusbär/päron, grillad kyckling, paranötter, mandlar och curry. Nu i veckan tänkte jag laga köttfärscurry och en variant av den här, fast som biffar och med blomkålsmos mosat med olja. Det är planen, sen får vi väl se hur det blir!
 
/ Sofia 
 
 

<3 Nanna Johansson

Jag brukar läsa Nanna Johanssons blogg. Den handlar varken om LCHF, paleo eller träning men är sjukt rolig så jag tipsar ändå.. Nanna är serietecknare, krönikör, satiriker, feminist och väldigt vänster. Men, ja, man kan tycka att hennes bilder och kommentarer är roliga även om man inte är något av det själv. Smakprov nedan.

/ Jonna

Bild lånad här

Let's go paleo

Då var det äntligen dags att köra igång vårt lilla paleoexperiment. Det vore synd att säga att vi känner oss ordentligt förberedda men mycket kommer nog ge sig nu i veckan. Här kommer i alla fall några tips på vad man kan köpa hem och laga till om man vill leva stenåldersliv. Pga att källan är google så kan vi inte lova att allt är supersmarrigt men omdömen kommer såklart efter hand.

Shoppinglista och mer info om paleo finns HÄR. Och så hittade vi ett bra, konkret inlägg om vad man kan ha hemma köket: Storhandling à la paleo.

Frukostförslag:
- Ägg i olika former; kokt, stekt, mosat med ghee etc.
- Magic bullet coffee gjord på ghee & kokosolja
- Smoothie på t.ex. avokado, kokosmjölk, frysta bär, banan & vaniljpulver. Mer tips på vad man kan använda för ingredienser HÄR (på engelska)
- Helglyxare: Sötpotatispannkakor

Lunch-/middagsförslag:
- Indisk kyckling eller liknande rätter i ugn med kokosmjölk som sås
- Lax i ugn med citronpeppar, salt & kokosolja eller med sesamfröm om man så vill
- Köttfärssås med champinjoner, lök & kokosmjölk
- Färsbiffar (bind med ägg)
Tänk på att välja bra, ekologiska råvaror

Som tillbehör?
- Blandsallad med avokado & oliver med olivolja ringlat över
- Vitkål stekt i ghee eller kokosolja
- Rostade grönsaker (blomkål, broccoli, rödlök, paprika är gott)
- Sötpotatis-pommes frites
- Guacamole
- Aioli
- Majonäs

Mellanmålsförslag:
- Några oliver
- Nötter
- Färsk kokos
- Skinkrullar (av bra kvalitet och utan tillsatser)

Dagens lunch var paleo-godkänd

Svar på frågor, första delen

Moa:
1. Nämn tre saker (var) som ni saknar från tiden innan LCHF? 
2. Hur länge har ni tänkt köra med LCHF? Vad var tanken då ni började i våras? Ett år? Känna på det ett tag? Jämt? 
3. Vad är det absolut godaste ni "får/kan" (förstå ordvalet rätt) äta som ändå är mycket LCHF-vänligt? 
 
SVAR: 1 .Sofia: Naturgodis; torkade jodgubbar med youghurtöverdrag och vanliga torkade jordgubbar. Och sen får jag väl erkänna att en Mc Feast-meny på Mc donlads kan få det att vattnas i munnen ibland.. Jonna: Jag saknar lösgodis och frukt, framför allt banan och vindruvor. 
2. När vi körde igång hade vi inget bestämt gällande hur länge vi skule hålla med på med LCHF. Så länge man mår bra av det, brukar vi tänka. Vi kommer förmodligen aldrig gå tillbaka till att äta kolhydrater som pasta och potatis men ändå köra en mindre strikt variant av LCHF. Kanske unna sig något ibland och inte vara så hård med allt! Men lågkolhydratskost, mer eller mindre strikt, är här för att stanna! 
3. Hmm, absolut godaste? Svår fråga! Det finns otroligt mycket gott man får äta men om vi måste välja så är det nog ost! I alla dess former. Om man inte äter LCHF utan "vanlig" kost får man ju kanske vara lite försiktig med ost-intaget då det är väldigt hög fetthalt. Så det njuter vi lite extra av!


Frida:
 Ni är ju ofta uppe och promenerar/tränar på morgonen, har ni några tips på hur man ska orka/komma igång med det?
 
SVAR: Vi hittade faktiskt ett väldigt bra citat om just detta som stämmer bra: "It's easier to wake up early and work out than it is to look in the mirror each day and not like what you see". Oavsett om man promenerar eller tränar på morgonen gör man det oftast för att uppnå något, exempelvis gå ner i vikt eller bygga muskler. Ser man sig i spegeln och är fokuserad på vad man vill uppnå är det lätt att motivera sig själv! Vi tror också att man ganska snabbt inser vilken skön start det är på dagen och då är det inte lika svårt att fortsätta med det :)
 


Veronica: Jag kör själv LCHF sedan ett par år så jag kan ju det "tekniska" liksom. Men jag är nyfiken på hur ni svarar på frågor från folk som ifrågasätter? Trots att jag kört detta så länge (och folk ser ju uppenbart hur jag mår och hur jag förändrats under den tiden) så får jag fortfarande så otroligt korkade frågor ibland så.
 
SVAR: Vi håller med dig. Det finns ju ingen hejd på vad folk slänger ur sig! Vi tycker att det allra bästa svaret på frågan VARFÖR man äter lchf är för att man mår bra av det! Det är ju ganska svårt att ifrågasätta ett sånt svar. När någon frågar "hur tror du att din kropp mår om tio år om du fortsätter att äta så mycket fett?!" brukar vi svara "förmodligen bättre än om jag hade fortsätt äta massa socker och stärkelse". Dessutom har man ju läst på endel och kan rätt mycket om ämnet så när folk påstår att fett är farligt vet man ju att det inte finns några egentliga bevis för det. Ofta tror vi faktiskt att folk är avundsjuka att man har diciplinen att hålla en viss kosthållning och blir lite "irriterade" över att man inte "tar den där bullen". Valet för oss är ju inte svårt, vi vet ju hur otroligt bra man mår av att avstå!

Frida: 
1. Vilka är era bästa argument till att jag, som ja-sägare, ska börja med LCHF? 
2. Om ni skulle bjuda någon på trerätters-LCHF-middag, vad skulle det bli då?

SVAR: 1. Det enklaste och bästa argumentet är att både du och din kropp skulle må otroligt bra av att dra ner på kolhydraterna! Vi tror absolut inte att strikt LCHF-kost passar alla, det vore en överdrift att påstå det. Däremot tror vi att alla skulle märka stor skillnad om man bara drog ner på pasta, potatis, bröd och andra "uppenbara" kolhydrater. De gör ingen nytta för din kropp alls; de får dig att känna dig uppblåst, håller dig inte mätt länge och ger dig ett svängigt blodsocker. I slutändan måste man ändå göra det för sin egen skull, så vi skulle föreslå att köra en lchf-månad och testa! Se hur just din kropp reagerar och hur du mår. Kör minst en månad då man kan ha lite omställningsbesvär i början. 
2. Till förrätt skulle det bli en ostbricka med några skivor olika goda ostar, till huvudrätt skulle vi serverat blomkål, paprika och rödlök rostat i ugn med nått kött/kyckling tillagat i en god gräddsås i ugn. Till efterrätt skulle det blivit chokladmousse med grädde eller kanske bara något så enkelt som en "fruktsallad" av bär!

Lina: Vilken/vilka är era favorit träningsformer? Tvekar ni ibland till om ni ska fortsätta med LCHF? 
Tack för att ni har en så bra blogg med massa inspiration :)
 
SVAR: Jonnas favorit är att gå på något pass på gymmet, helst body pump eller MRL (mage, rumpa, lår). På pass blir man mer motiverad och mer peppad att köra järnet! Det är svårt att verkligen köra slut sig när man går själv till gymmet och tränar. Sofias favorit är långa powerwalks med bra musik i öronen. Det låter ju väldigt klyshigt men den bästa träningen är ändå den som blir av, så det viktigaste är ju att hitta något man verkligen tycker är roligt så att man inte tröttnar. Sedan är det nog väldigt viktigt att variera sin träning, exempelvis varva promenader med pass på gymmet och kanske simning som ju faktiskt tränar hela kroppen! Överlag känner vi oss inte tveksamma men givetvis kan man stundvis känna att man vill lägga ner hela grejjen men det är oftast bara några sekunder man har den känslan. Kanske ska man gå bort på middag och känner sig krånglig som äter "specialkost" eller så blir man otroligt sugen på något som inte är lchf-vänligt. Sen tänker man ett steg längre och inser alla fördelar med vår nuvarande livsstil och känner sig plötsligt väldigt säker igen! Tack så mycket för dina fina ord :)

Elin:
 Vilka gym tränar ni på? Några att rekommendera? och hur håller ni motivationen uppe när det gäller träning? Behöver tips!!
 
SVAR: Sofia tränar på Friskis och Svettis och trivs jättebra. De har alla de maskiner som man behöver och det är avslappnad stämning. Däremot är öppettiderna inte alls de bästa, i alla fall inte i Borås. Ibland under långehelger eller på röda dagar håller de stängt hela dagarna. Det är ju liksom då man har tid att träna! Men de är ju en ideell förening så man får väl ha lite förståelse för det. Jonna tränar på Sportlife i Göteborg och tycker det funkar jättebra men det gäller att boka populära pass långt i förväg för att få en plats. På de mest populära anläggningarna kan det vara väldigt mycket folk stundvis, men så är det väl på de flesta gym. Fundera på VARFÖR du tränar och håll det i tanken så blir du förmodligen motiverad så det räcker och blir över. Tänk på hur BRA man mår i både kropp och själ av att röra på sig!
 
 
Sofia: Vad behöver man ha hemma nu i starten för den kommande paleo månaden? Va kommer ni tex att äta för frukostar? :)

SVAR: Tänk basic LCHF fast utan mejeriprodukter. Så ren mat som möjligt med få ingredienser och utan e-nummer. Köp hem lax, kött, köttfärs, ägg, mycket grönsaker, avokado, oliver, kokosolja, kokosmjölk.. Vi kommer försöka få ihop tips på maträtter under dagen eller i början på veckan som kommer :) Spontant så tycker vi att ägg är perfekt till frukost! Eller mbc på ghee och kokosolja.
 

Vad är okej inom paleo?

Via Lovisa, som kör en paleo-månad just nu, hittade jag länkar till flera bra sidor om stenålderskost. Alla dessa sidor är på engelska och ingår i "Whole30" (som helt enkelt innebär att man har 30 rena dagar). Eftersom vi ska testa fyra veckors paleo så känns det ganska logiskt att just inspireras av Whole30. Enjoy:

- Vad är tillåtet?
- Vad ska man handla hem?
- Hur ska man äta?

Idag är ju första dagen med paleo - spännande. Vi återkommer under dagen med tips på konkreta måltider och så kommer det svar på några av frågorna från frågestunden. 

 

Jonna here we come!

Min lördag började med tre kokta ägg och lite läsning av "50 nyanser av honom" - spännande läsning kam jag lova! Passet på gymmet imorse var riktigt gött! Svettigt som sjutton & jag vet en som kommer ha grym träningsvärk imorgon... Först var det 45 min Indoor Walking och sen 45 minuter cirkelgym. Efteråt sa min vän Sofia "det är en så obeskrivlig känsla när man är klar!" och syftade på hur gött det känns i kroppen. Jag tycker inte alls den var obeskrivlig; svimfärdig skulle jag kalla den ;)

Nu är jag & Angelica på väg till Göteborg och hem till Jonna. Det här är ju sista dagen innan Paleo-veckorna drar igång så jag har packat med mig fetaost, parmesan, grok och en flaska rödtjut i väskan - här ska minsann frossas!

/Sofia


Kokosolja, alzheimers och nya böcker

Jag är verkligen fascinerad över hur mycket maten vi stoppar i oss påverkar hur vi mår. Inte bara för stunden utan också i det långa loppet. Det går såklart upp och ner sånt här men jag fick en fråga på jobbet som jag inte kände att jag kunde svara på riktigt: Varför ska man äta kokosolja? Jag vet ju att kokosolja innehåller nyttiga fetter och ska öka ämnesomsättningen, men mer då? Jag var tvungen att hänga lite med min kära vän Google och hittade därför en hel del länkar, artiklar och hemsidor som kopplade ihop rätt fett, egentligen MCT-fetter (som finns i kokosolja), och ketonkroppar med att bota alzheimers och andra demenssjukdomar. Då jag har just alzheimers inom familjen så blev jag väldigt nyfiken. Jag vet inte hur det är med er, men om det finns minsta chans för att en lågkolhydratskost gör att jag slipper denna vidriga sjukdom när jag blir gammal så tänker jag aldrig mer stoppa någonting innehållandes socker i min mun. I detta nu är boken Stoppa Alzheimer nu!: undvik, förebygg och bromsa demenssjukdomar påväg hem till mig.

Passade på att klicka hem Sockerbomben - i din hjärna: bli fri från ditt sockerberoende när jag ändå var igång. Har velat läsa den länge men bara inte gjort det. Ni hittar båda böckerna på bokus

/ Jonna


Tack Linda!

Ikväll har jag varit på kalas hos min fina storasyster Linda som fyller 32 år på söndag. Hon bjöd på caesarsallad, kyckling, fläskfilé, potatisgratäng för Ja-sägarna och brieost. Till efterrätt hade hon varit helt fantastisk och gjort en LCHF-cheesecake med bär. Jag ska be henne om receptet så att jag kan dela med mig av det till er för det var verkligen riktigt gott. Förutom god mat bjöd kvällen på sjukt många skratt och sällskapsspel!
 
Imorgon mellan 10:45 och 12:15 är jag på ett pass på gymmet och svettas sönder, förmodligen. Min vän Sofia har lurat med mig på Indoor Walking/Cirkelgym. Får se hur detta går.. Efter lunch åker jag och Angelica till Göteborg för att hänga med Jonna. Känner i hela kroppen att det här blir en bra helg - ingen tvekan om saken!
 
/ Sofia 
 
 
PS. Tack för alla frågor från frågestunden idag! Fortsätt fråga om ni vill, vi försöker svara under helgen :)

Frågestund!

För alla trogna läsare och för alla nya läsare; ställ vilka frågor ni vill till oss, idag kör vi en frågestund. Det kan handla om oss, om LCHF, om paleo eller om precis vad som helst. Något du kanske gått och funderat på länge? Skriv din fråga i kommentarsfältet eller skicka ett mejl till [email protected] .
 
/ Jonna och Sofia
 
 

Magic Bullet Thé

Ni har väl inte missat att Sofia har lärt sig att dricka kaffe nu i sommar..? Jag tror att koffein är bra, men i måttliga mängder. Häromdagen så insåg jag att jag ofta har hällt i mig tre koppar kaffe redan innan klockan 10 - alldeles för mycket eftersom det sällan stannar där. Jag tänkte därför att jag nu, i och med att vi ska leva stenåldersliv i fyra veckor, skulle försöka dra ner på kaffet också. Som ett test bytte jag ut kaffet i min magic bullet mot ekologiskt chaithé. Det blev faktiskt gott! Jag hade i lite kardemumma och hade gärna haft i kanel också men det hade jag ingen hemma, så det får bli nästa gång. Vaniljpulver kan man också ha i om man känner för det! 

/ Jonna


Träningslust

Efter två träningspass igår (varav ett lite jobbigare och ett lite trevligare) så var jag riktigt trött. Jag hade också ordentligt med träningsvärk från passet i måndags så jag bestämde mig för att idag skulle få bli en vilodag. När man tränar på morgonen måste man se till att få i sig en ordentlig frukost efteråt. Det fick inte jag och det kändes hela dagen. Jag hade ingen som helst energi och orkade knappt sätta ena foten framför den andra när jag gick hem från andra gympasset. Men som det kan vända! Idag när jag skulle avboka kvällens MRL så kände jag mig helt plötsligt väldigt sugen på att träna. Jag lät bokningen ligga kvar och nu har jag precis varit på gymmet. Det innebär att jag hunnit med fyra gympass på fyra dagar - jag är stolt över mig själv! Perfekt att komma in i träningen nu i samband med paleomånaden. Man kanske inte kan räkna en ynka bra vecka som att "komma in i det", men jag är ändå nöjd. Min tanke är nämligen att också försöka vara lite extra duktig på att röra på mig dessa fyra veckor. Det skadar ju aldrig... ;)

/ Jonna


Live från första villagatan

Singellivets mer eller mindre glada dagar; middag ur en lunchlåda. Jaja, gott är det i alla fall; blomkåls- & spenatgratäng med grillad kyckling!

/Sofia


Vardagslyx

Igår var jag & Frida på Café Viskan här i Borås och käkade kvällsmat. Jag beställde in deras fantastiska LCHF-tallrik med skagenröra. Frida tog deras Caesarsallad som också är en riktig höjdare! En otroligt bra kväll sådär mitt i veckan!

/Sofia


Ghee

Innan jag började läsa på om paleo var jag nog mest skraj för att jag inte skulle få äta smör mer. Jag har trots allt vant mig vid att steka i ordentligt med smör och vid att dricka min mbc på morgonen. Förstå min glädje när jag förstod att man kan koka smör så att mjölkproteinet försvinner?! Det som blir kvar kallas ghee och jag följde Lollos guide. Det hela var väldigt enkelt! Jag använde mig av osaltat smör och hade istället det här i min morgon-mbc i morse. Det klarnade smöret smakar och luktar nästan lite knäck-aktigt men funkade helt okej i drinken. 

/ Jonna


Lätt lunch

I lördags åt jag en ganska rejäl frukost rätt sent, vid tolv tiden, så vid tre när jag tänkte ätit lunch var jag inte alls hungrig eller sugen på den köttbit jag tagit upp från frysen. Jag valde istället att ta en avokado och lite hallon med grädde och en kopp kaffe. Ibland blir det bra när man "tar vad man har", även om det kanske blev en lite udda kombination... 
 
/ Sofia

Life is good

Sedan jag började med LCHF i slutet av januari har jag inte fuskat alls i den bemärkelse att äta något med mycket socker eller stärkelse. Jag har inte ätit potatis, pasta, ris, vanligt bröd, godis, chips eller något sånt. Jag känner inget som helst behov av det. Däremot har jag mina "unna-mig" dagar. I lördags hade jag en sån kväll. Angelica hade med sig mandelsmör hit och 86%ig choklad. Jag hade 70%ig choklad med smak av hallon och kokos. Jag hade aldrig testat det innan men en bit mörk choklad med en klick mandelsmör var ju farligt gott! Jag förstår inte hur det mandelsmöret endast kan innehålla rostade mandlar! Inga tillsatser eller annan skit - nada. Det är ju fantastiskt. Efter några bitar av kokos- och hallonchokladen också var jag ordentligt mätt i magen. En härlig "unna-mig" kväll tillsammans med världens bästa Angelica.
 
/ Sofia 

Dags att sova!

I helgen när jag styrde upp den kommande veckan bokade jag en massa träningspass (så som man alltid gör när man vill känna sig duktig ni vet). Igårkväll var jag på MRL och i morgon på eftermiddagen ska jag träna med en kompis efter jobbet. Jag säger det igen, att träna eller promenera är att umgås 2.0.

Jag såg nu att jag också fått plats på ett spinningpass i morgon bitti. Jag var typ reserv nr 40 på 30 platser när jag bokade så det kändes "safe" eller vad man ska säga. Jag bestämde mig då för att om jag fick en plats så var jag tvungen att gå. Det kändes då som att jag gjorde ett försök men att jag skulle slippa. Well, tji fick jag, nu är det bara att pallra sig dit. Jag vet ju trots allt att jag kommer vara så jäkla stolt över mig själv om jag går på passet. Såg också att Sofia var ute och gick i morse, och då vill jag självklart inte vara sämre. Nu berättar jag ju också för er så att jag inte ska kunna tillåta mig själv att strunta i det i morgon bitti..

/ Jonna


Back on track

Imorse kl kvart över fem var min första tanke när klockan ringde; DIN IDIOT SOFIA, va fan ska du ut & göra nu?!?Men jag hade bestämt med min vän Malin att morgon-power-walk kl halv sex skulle minsann bli av! På med mössa, vantar & full mundering. En timma och 7 km senare klappade jag mig själv på axeln och kände mig jäkligt nöjd.

Jag har blivit insnöad på det här med att sortera och rensa. Arbetar med något på jobbet som heter 5S, ett ständigt förbättringsarbete som ska effektivisera och standardisera. Ska anamma det hemma också tänkte jag. Steg ett i processen är att sortera och göra sig av med sånt man inte använder. Det som används dagligen ska finnas i "området" och det som inte används så ofta kan man lägga undan. Rensade min garderober i helgen, en hel resväska med kläder som jag inte använder fyllde jag. Idag går jag på byrå, tv-bänk och alla skåp i köket - nu ska här sorteras!!

/Sofia


Blogghäng med kostdoktorn?

Vi ska ju på föreläsning med Andreas Eenfeldt i Göteborg nästa vecka. Man får passa på när han rör sig i närheten!  Är det fler som ska dit? Det vore jätteroligt att mötas upp och gå ihop i så fall, the more the merrier! Skriv en kommentar eller skicka ett mejl om ni ska dit vettja :)


Smör vs. Margarin

Herregud, nu ska barnen få Becel istället för Bregott i skolorna. I morse på Nyhetsmorgon såg jag en debatt mellan någon från livsmedelsverket och en professor. Det är ju helt sjukt att livsmedelsverket rekommenderar margarin. Det finns ingen forskning som visar att mättat fett är farligt! Smör är naturligt. Detta spelar dock ingen roll för livsmedelsverket eftersom deras "experter" säger att man ska äta omättade fetter från fisk och rapsolja istället. Att fett från fisk är bra köper jag, det är naturligt, men konstgjort margarin?! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Bilden nedan har jag lagt upp förut men jag tycker den är värd att få vara med igen!

/ Jonna


Kort och gott om Paleo

Här hittade jag en sida på svenska som beskriver kort och koncist vad Paleo innebär. Jag är så grymt sugen! Här hittade jag ytterligare en sida som beskriver den paleolitiska livsstilen. Den tar med alla delar som kost, träning och vila. Här verkar det dock inte beskrivas lika strikt, står exempelvis att man ska äta "måttligt" av smör, grädde och ost. Vad jag har förstått ska det undvikas helt. Men det beror väl alltid på hur långt man drar det, antar jag.  
 
"Tanken med en paleobaserad livsstil är, och allt mer forskning talar för, att människan precis som allt annat levande mår bäst av att leva under liknande förhållanden som de utvecklats för under miljontals år. Det innebär i första hand att äta näringsrik mat av hög kvalitet, vilket oftast visar sig vara mat som vi utvecklats med under väldigt långt tid"
 
/ Sofia
 

Gäller att passa på...

Från och med söndag är det ju paleo och zero mejeriprodukter som gäller. Det blir nog ingen lätt match, jag och Jonna kommer definitivt få peppa varandra ordentligt under dessa fyra veckor! Så nu under veckan gäller det ju att passa på. Idag gjorde jag fetaostbiffar och mumsade även i mig lite groks nu till kvälls-snacks. Innan jag körde igång med LCHF åt jag ju en stor påse med naturgodis och käkade mc donalds typ två kvällar i rad. Bara för att jag kunde men snart inte skulle kunna... Under veckan får det nog blir någon god gräddsås också. Kanske blomkålssoppan... 
 
Köpte ekologisk fetaost, varför välja något annat när det finns ett sånt här alternativ? Så värst mycket dyrare är det faktiskt inte. 
 
/ Sofia
 

Lager på lager

Nu när det börjar bli kallt är det viktigt att klä sig rätt när man ska träna eller hänga utomhus. Ni har hört det förut; lager på lager är det som gäller. Ett bra underställ är därför a och o. Jag har haft ett grymt set från Craft som efter flera års trogen tjänst nu börjar ta slut så det är dags att köpa nytt. Hittade ett online som jag tänkte klicka hem. Endast 399 pix, du hittar det HÄR!

/ Jonna

 

Stor dag i vuxenlivet

För ett tag sedan bad jag alla kaffedrickare om hjälp; jag ville införskaffa mig en kaffebryggare! Det hela började i somras när jag tog ett kliv närmare vuxenlivet och började tycka om kaffe. Sedan åkte jag till Helsingfors i jobb, gick på ett party och fick en goodiebag innehållandes bland annat massa olika kaffesorter från Moccamaster. Det följde även med en katalog och där i såg jag en sjukt fin kaffebryggare från Moccamaster som jag blev kär i. Fick en liten hung up på den och ville verkligen ha en sån. När jag frågade er om hjälp var det många som sa att det blir riktigt gott kaffe av en Moccamaster men många skrev också att det blir minst lika bra av en billigare bryggare och att det har mycket att göra med vilket kaffe man väljer. Jag insåg till sist att jag fått nån släng av att vara "prylgalen". Herregud, jag som inte känner skillnad på kaffet på jobbet från kaffemaskinen och fint kaffe hemma hos någon ska väl inte gå och köpa en kaffebryggare för nästan 2000 kr?! Jag tog ner mig själv på jorden och köpte den billigaste bryggaren jag hittade på ICA Maxi, 199 kr. Valde ett ekoligiskt kaffe från Gevalia (hoppas på oväntat besök...) som är gjort av 100% ekologiskt odlade Arabica bönor från Peru och förpackningen är tillverkad av återvinningsbart material. Det känns bra i hela kroppen att välja ett sånt här kaffe och resultatet blev utsökt. 
 
13:e oktober 2012 - kokade för första gången någonsin kaffe i en alldeles egen kaffekokare och njöt av att dricka det. Stor dag ;)
 
/ Sofia

NEJtillkolhydrater testar paleo

Vi på NEJtillkolhydrater gillar projekt. Vi saknar "veckans utmaning" nu när vi fortfarande håller på med vandringen mot Torre (äntligen är vi i Barcelona). För att fördriva tiden lite tills vi är framme hade vi nu tänkt testa fyra veckors stenålderskost, eller paleo som det också kallas. För oss NEJ-sägare innebär det i stort sett att man plockar bort mejeriprodukter och fokuserar ännu mer på att maten man stoppar i munnen ska vara "ren" och innehålla så få tillsatser och kemiska ämnen som möjligt. Det är också okej med lite mer kolhydrater än inom LCHF, man får till exempel äta en och annan frukt, thank god!
 
Att utmana sig själv såhär håller uppe motivationen och gör det hela lite roligt. Det är skoj att planera, skoj att testa nya maträtter och skoj att variera sin kost lite. Vi kör igång på söndag, den 21 oktober, och håller på till och med söndagen den 18 november. Nu i veckan kommer vi därför bjuda på mer information om vad paleo innebär och om varför det ska vara bra för kroppen. Så det vore kul om ni också ville vara med? Lämna en kommentar här på bloggen om ni är sugna så kan vi peppa varandra. Jag vet inte riktigt hur det ska gå utan ost och grädde men jag har en känsla av att det skulle vara bra för mig att prova på att leva utan..


/ Jonna

 



Söndag in my heart

Jag är ju hyffsat van vid att vakna på söndagar och vara bakis. Eller i alla fall seg i kroppen efter en fartfylld partykväll på lördagen. Men igår hade ju jag kvalitetshäng med Angie istället med god mat och film så jag vaknade rätt utvilad idag. Jag sov ut ordentligt och lagade sedan en brakfrukost; två stekta ägg, några skivor bacon och ljusa lchf-frallor. Blev en kopp kaffe till det och lite tända ljus. Sen satt jag i min ensamhet i min lilla lägenhet, njöt av livet, och tänkte att ibland är det rätt skönt med lugna helger. 
 
Eftermiddagen bjöd på mys hemma hos Jaqueline med hennes söta lilla Cornelia. Vi åkte till Café Orion innan och köpte med oss fika. En LCHF-kaka fick det bli till mig! Helgen avslutades med en köttbit, sallad och bea-sås. Jag erkänner, jag börjar tröttna nu....
 
/ Sofia 
 

Härliga söndag

Min helg har varit väldigt lugn och fin. Man behöver det ibland, även om det gör att man känner sig lite gammal. Nu på eftermiddagen tog jag en promenad längs vattnet med fina Liv. Vi fick ihop hela 8 km var samtidigt som vi fick tid att umgås. Att gå ut och gå är verkligen den nya fikan!
 
På vägen hem köpte jag gul lök, det enda som fattades för att jag skulle kunna göra blomkålssoppan som Sofia skrev om häromdagen. Jag insåg dels att det är grymt gott med soppa och dels att jag behöver köpa en större gryta. Jag var nästan lite rädd att jag skulle ha soppa i hela köket efter mixningen men det gick galant! Ni måste verkligen testa den här soppan!

/ Jonna


Plankstek med blomkålsmos

Ni kommer tro att jag överdiver nu. Jag skrev ju själv för inte så länge sedan om hur trött jag var på alla lchf:are som överdriver och höjer all mat till skyarna. Men allvarligt talat; middagen i går var magisk. Förtjänar till och med ett MUMS. Kan vara en av de godaste lchf-middagarna jag ätit. 
 
På menyn för min och Angelicas lördagskväll stod plankstek. Det du behöver för att göra exakt som vi gjorde är: 400 gram nötytterfilé, ett blomkålshuvud, philadelphiaost, smör, grädde, champinjoner, vitlökssmör, fyra skivor bacon, ett knippe sparris, bea-sås, vitpeppar, svartpeppar och salt. Plankor kan man exempelvis köpa här och så underlättar det att ha ett sprits-set så man kan få moset så där snyggt. 
 
Vi la blomkålen i en ugnssäker form och hällde över lite grädde. Sedan körde vi den i micron i ca 15 minuter innan vi blandade den med en klick philadelphiaost och smör till mos, vi kryddade även med vitpeppar. Champinjoner och sparris stekte vi, lindade sedan ihop tre sparrisar med två skivor bacon och stekte dessa ytterligare en stund. Köttet kryddades med svartpeppar och salt och sen lät vi bryna det i pannan för att få lite färg. Sedan spritsade vi ut blomkålsmoset runt om på plankan, la på köttet och tillbehören och hade inne i ugnen på 250 grader i ca en kvart, eller tills moset fått en fin brun färg på ytan. Innan servering klickade vi på vitlökssmör på köttet som fick smälta och serverade detta med lite bea-sås.
 
Jag har aldrig sett en så renskrapad tallrik (..planka) efter en måltid. SÅ gott var det.
 
/ Sofia
 

Glöm inte att följa oss på Instagram @nejtillkolhydrater. Skulle även rekommendera er att följa Angelica, @angelicagotesson, som är lchf:are hon också och extremt duktig på att laga mat och komma med nya recept!

Kokosolja som hudkräm?

Jag hamnade på Bodystore.com häromdagen och fick upp den här bilden. Jag har själv kokosolja i thé, i kaffe och i min magic bullet coffee men hade aldrig testat att smörja på huden. Eftersom jag blev nyfiken var jag tvungen att testa att smörja in mina händer, som redan börjar bli vintertorra. Gjorde misstaget att göra det innan jag skulle fixa en del grejer så var tvungen att tvätta händerna efter en liten stund men jag tycker nog att det funkade. För babylena händer och riktigt mjuka nagelband ska man nog smörja på innan man somnar och låta verka över natten.

Apropå naturliga skönhetsknep; jag använder mandelolja (finns att köpa på apoteket eller också på bodystore) som hårinpackning. Smörj in håret ordentligt på kvällen, sov med det och tvätta ur nästa morgon. Ett tips är att vira in kudden med en handduk för man kan ta rätt mycket. Lite kladdigt, jag vet, men lent hår är värt lite krångel en gång i månaden. Och vill man inte sova med oljigt hår så kan man ju ha i det en stund bara också. Läste någonstans att man kan använda mandelolja på ögonfransarna också men det har jag inte testat än. Dels så tar det bort mascara på ett naturligt sätt och dels sägs det göra fransarna längre och tjockare. Billigare än neuLash och andra liknande serum, så det hade ju vart gött om det funkar. Ska testa att smörja på på kvällen, återkommer om jag tycker att det funkar!

/ Jonna


Tor for president!

Minns ni att jag skrev om att det skulle vara inspirationsdag i Borgstena? Idag var det dags! Igår började jag känna mig lite krasslig, blir grymt arg på min kropp för jag var ju nyss sjuk. När jag vaknade idag kände jag mig helt igentäppt i hela halsen och tappade nästan rösten. Jag hade verkligen velat vara med på Crossfit passet kl 11.00 men jag fick inse mina begräsningar. Jag åkte i alla fall dit och var med på föreläsningen med Tor Åhman. Och det var väl en himla tur det, för det var en riktigt, riktigt bra föreläsning. Tor jobbar på Onyx (ett gym här i Borås) och driver Delta Fitness. Han kör hårt med Crossfit och käkar paleo-kost. Jag tänkte skriva två egna inlägg för Crossfit och Paleo senare för det är två väldigt intressanta saker som jag är sugen på....
 
Tor pratade om kost och träning. Att man bör välja bort framför allt pasta, potatis, ris och socker (you are preaching to the choir!) Han förespråkar att äta naturligt. Det man kan, eller skulle kunna, odla eller föda upp själv ska man äta. Inget annat. Finns det mer än tre saker på en innehållsförteckning du inte förstår vad det är ska man inte köpa det. Ät sånt som växer ovan jord (lchf, javisst!) och håll intaget av mat på en nivå där du orkar träna så mycket som du önskar men inte så mycket att du bygger fetma. Undvik kemikalier, givetvis. Träna allsidigt och träna hela kroppen varje gång. Han avslutade med att uppmana oss alla att testa att utesluta stärkelse, socker och mejeriprodukter under 4 veckor, för att se hur bra kroppen mår av det. "Utmana er själva", uppmanade Tor. Jag är ju halvvägs där, bara lite mejeriprodukter jag behöver lära mig att leva utan. Vi får väl se, vi får väl se...
 
Tor berättade sin story om att ha gått från överviktig till sjukt vältränad - ni skulle sett honom, det var halva nöjet med föresläsningen... Att välja rätt kost och bra träning för sin hälsas skull. Vilka resultat man kan uppnå! Det var en otroligt inspirerande stund och en perfekt lördagsaktivitet. Tack till Anna som fick mig att gå dit :)
 
/ Sofia
 
Här förklarar Tor hur vår blodsockerkurva ser ut när vi äter massa kolhydrater. På bilden fyller han i sin egen, en mer jämn kurva. Skulle tro att min håller sig däromkring också!
Det var en minimässa med några olika företag som ställde ut. Jag köpte ekologisk läppsalva. Jag är verkligen omöjlig med lypsyl och läppglans, äger typ 100 st....

Skillnad på smör och smör?

Jag har vant mig vid att dricka mbc om morgnarna. Ca 30 gram osaltat smör och ca 20 gram kokosolja står jag mig bra på till lunch. Sist när jag var på ICA Maxi så såg jag att även Valio säljer osaltat smör. I en mycket större förpackning dessutom. Jag har bara hittat Arlas blåa i små paket i alla fall.. Det här kan mycket väl vara en extremt dum fråga men hur kan Valios vara så mycket billigare? Är det bättre att köpa Arlas? Hjälp mig blöggisar!

/ Jonna


Hallon m. grädde och brödbak

Igår firade jag in helgen med lite lyx på kvällen. Jag vispade grädde (har i princip inte ätit nån grädde alls de senaste två veckorna så det var väldigt gott!) och åt tillsammans med färska hallon. Enkelt & gott, precis min melodi. Sedan slängde jag även ihop en sats med ljust bröd gjort på mandelmjöl och riven ost. Det blir som små frallor som är riktigt goda att ha till frukosten. Fick tips från pappa att göra en ordentlig räkmacka på de bröden. Jag tänker mig färska räkor, majonäs, kokt ägg och ett salladsblad. Det vattnas i munnen på mig bara  jag tänker på det. Får nog blir en sån kväll nån dag!
 
/ Sofia 
 

Middag på La Copita

Idag var jag på restaurang La Copita med delar av min fina lilla familj för att fira pappas sambo Anette som ju fyllt 50 år. Jag valde att beställa in tapas. Ni vet säkert redan att tapas är ett samlingsnamn för smårätter, men visste ni att det kommer från verbet "tapar" som betyder täcka? Ryktet säger att man förr i världen täckte över ett stop med vin med ett litet fat som man sedan la lite smårätter på.

Jag beställde in spanska heta räkor, champinjoner, kycklingspett och ostbricka med valnötter. De har verkligen helt fantstisk mat på La Copita och jag njöt av varenda tugga. Tillsammans med buffé måste ju tapas vara det bästa för oss som äter "specialkost". Det blir ju väldigt enkelt att anpassa maten och välja det som passar oss!

/ Sofia


Konstig kombo

Äntligen fredag! Det blev en mini-aw efter jobbet idag och sedan gick jag förbi konsum och köpte perfekt mogen avokado & blåbär. Konstig kombination kanske, jag vet, men jag åt inte allt i en tugga så det gjorde liksom ingenting. Och allt gott borde ju bara gott ihop? ;)

/ Jonna

Avokado, keso & blåbär

Romantisk middag för två

Igår hängde jag med min fina Moa. Vi åkte till Ica och handlade massa gott inför kvällens middag. Det blev favvoköttet nötytterfilé, stekta champinjoner, sallad och sås gjord på crème fraiche och pressad vitlök. Jag hade även en klick vitlökssmör på köttet som fick smälta och göra det extra gött. Sedan kikade vi på Jonas Gardells film (kommer i tre delar tror jag), Torka aldrig tårar utan handskar. Gripande verkligen!

Tack Moa för en mysig kväll <3

/Sofia


DELMÅL BARCELONA, 250 MIL

ÄNTLIGEN ÄR VI I BARCELONA! Sedan den 9:e juli har vi tillsammans tagit oss hela 250 mil. Förstår ni hur långt det är?! Hela vägen ner till soliga Barcelona i Spanien. Nästa delmål når vi om 30 mil - Valencia. Det är faktiskt sista delmålet innan vi är vid självaste målet Torrevieja. Totalt sett är det 50 mil kvar på vandringen. Kämpar vi tillsammans ordentligt nu tror vi att vi kan få ihop det rätt snabbt, eller vad tror ni?


Fläskfilé i ugn med champinjoner & lök

Ikväll har jag hängt med min fina lillasyster Olivia. Hon var snäll och följde med mig för att kika på en lägenhet (som jag hoppas att jag får flytta in i snart). Ni kan väl hålla tummarna? Anyhow, efter det åkte vi och handlade innan vi åkte hem till mig och slängde ihop en riktig lyxmåltid. Det här måste ni laga! Receptet kommer såklart här men vi höftade lite så ni får ta det för vad det är..

Det här behöver du
1 fläskfilé
Champinjoner
1 stor gul lök
2 köttbuljongtärningar
Ca 3-4 dl grädde 40%
Svartpeppar, vitpeppar & salt
Smör att steka i

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och champinjoner till valfri storlek. Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem på en tallrik. Strö lite vitpeppar över köttet samtidigt som du fräser en stor klick smör i en stekpanna. Lägg i köttet med den kryddade sidan nedåt och salta lite på andra sidan. Vänd när bitarna fått lite färg. Du ska inte steka köttet klart, det ska bara brynas lite lätt. Lägg bitarna i en ugnsfast form och klicka i lite mer smör i stekpannan. Stek på champinjonerna & löken. Efter en liten stund ska även buljongtärningarna i pannan. Låt få lite färg och tillsätt sedan grädden. Blanda om och låt koka upp, sedan är det dags att smaka av. Jag hade i lite svartpeppar och lite vitpeppar sedan var jag nöjd, mycket smak kommer från buljongen. Häll blandningen över köttet och grädda i ugnen ca 20-25 minuter.

Servera gärna denna delikata rätt med avokado, babyspenat & körsbärstomater, det var sjukt gott. Skulle antagligen passa utomordentligt ihop med typ blomkål- & broccoligratäng också.  

/ Jonna

 

Four to go

High five, det är bara 4 mil kvar till Barcelona på vandringen! Nu kör vi så vi kommer fram innan jul typ....
 

Print screen från vår fina excelfil där vi håller koll på hur långt vi kommit!
 
/ Sofia
 
 

Samma liv, olika platser?

Ibland känns det som att jag & Jonna lever rätt lika liv, fast jag i Borås och hon några mil bort i Göteborg. Vi är på jobbet på dagarna och sysslar med siffror och bokar tvättider på samma dag utan att veta om det... Precis som Jonna orkade inte jag heller fixa matlåda till idag så jag åkte också iväg och köpte sallad. Jag stack tillI ICA och plockade ihop sallad, kyckling, avokado, ägg & fetaost. Endast 40 kr & mätt blev jag definitivt! Gott med en ordentlig sallad istället för kött och bea-sås, som det ju blivit en hel del det senaste...

/Sofia


Latislunch

Eftersom jag inte har orkat laga ordentlig mat nu när jag vart sjuk hade jag ingen matlåda att ta med till jobbet idag. Jag sprang därför iväg och köpte en sallad nära kontoret. Vet inte vad stället heter men det är så smidigt när man får välja själv vad man vill ha i! Generöst med godsakerna var det också. Tummen upp!

/ Jonna


Höstmys

Igår var det helt fantastiskt höstväder. På morgonen svor jag i för sig lite för det hade varit väldigt kallt på natten och jag fick börja min dag med att skrapa rutorna på bilen... Men det är väl bara att vänja sig, antar jag. Efter jobbet åkte jag hem och käkade några salamirullar med smör som mellanmål och sedan mötte jag upp Angelica för en timmas powerwalk. Jag stressar ju väldigt mycket, både på jobbet och privat, så för mig är promenader rena terapin. Frisk luft lugnar mina tankar och får mig att stressa av. Att dessutom ha finaste vännen jämte och lösa livets stora gåtor samtidigt är ju aldrig fel.
 
Efter rundan gick vi hem till Angelica där hon bjöd på kvällsmat, som jag skrev om igår. Fantastiskt god soppa! Kvällen avrundades sedan med Grey's Antaomy hemma i soffan med syster Frida. Ibland är livet rätt skönt och enkelt, trots allt.
 
/ Sofia
 
 

Blomkålssoppa med bacon och gräslök

Idag blev jag bjuden på middag hemma hos Angelica. På menyn stod Blomkålssoppa med bacon och gräslök. Jag måste erkänna att jag aldrig varit någon fantast av soppor, så visst var jag lite tveksam, men det var helt i onödan. Det var så-himla-gott! Ursprungsreceptet hade Angie hittat hos Sandbergs receptblogg, men hon gjorde sedan lite justeringar. Enligt måtten nedan räcker det till 3 pers för middag och kanske 4 på sin höjd för lunch.
 
Det här behöver du:
1 blomkålshuvud
2 gul lök
2 msk smör
ca 8 dl vatten
2 msk kycklingfond
ca 4 dl vispgrädde
Ett paket bacon
Gräslök
Salt, peppar och cayennepeppar
 
Så här gör du:
 
 
Angelica började med att skära upp löken och fräsa den i smör i kastrullen som du sedan ska använda till resten av soppan. Blomkålen delades i mindre bitar och fick sedan koka upp i kastrullen med löken, vatten och kycklingfonden. De ska koka tills de blir mjuka, ca 15 minuter. Sedan häller man på grädden, kokar upp och sedan mixar man helt enkelt bara samman allt till en "smet". Samtidigt som detta stekte vi bacon riktigt knaprigt som vi hade vid sidan om. Krydda sedan soppan med cayennepeppar, salt och vitpeppar efter behag. Servera soppan i en skål, garnera med bacon och hackad gräslök. Ursprungsreceptet förslår att riva lite parmesanost i soppan innan servering, vi hade några tärningar parmesan vid sidan om som lite "snacks."
 
 
ÄT OCH NJUT!
 
/ Sofia

Back to basics

Jag börjar äntligen känna mig som en människa igen. Febern har gått ned och halsen mår bättre, jag tänkte därför gå till jobbet i morgon. Äntligen! Jag är riktigt trött på att vara hemma nu. Jag måste dock erkänna en sak, ni gillar ju när vi visar att vi inte är några övermänniskor, så jag kan berätta att jag inte ätit strikt LCHF nu när jag varit sjuk. Har varit mer sugen på frukt och juice och till och med lite glass - och då har jag ätit det. Dels för att jag tyckt så himla synd om mig själv och dels för att jag inte var strikt förra veckan heller. På kursen fick vi all mat serverad och det var trerätters varje kväll. Jag undvek det mesta som innehöll uppenbara carbs men jag kan omöjligt veta innehållet på allt. Och herregud va fort suget efter socker kommer tillbaka när man avviker från en strikt LCHF-kost. Jag har nu, efter 1 och en halv vecka med mer kolhydrater än vanligt, om inte annat kommit fram till att det är mycket lättare att vara strikt när man säger NEJ till allt. Jag är också extremt taggad på att komma tillbaka nu. Längtar efter både gymmet och långa höstpromenader med mössa och vantar på. Helst i skogen men stan kan också vara fin på hösten. Älskar alla färger på träden!
 
Har förresten kört en sådan här kopp varje dag nu i veckan och jag inbillar mig att det har hjälpt. Naturligt är bäst!

/ Jonna

 

Keep it simple

Egentligen, varför krånglar man till livet? Det borde vara så lätt. Hittade en bild som fick mig att tänka till...

/Sofia


Öppet brev till Anders Lindberg

Hej Anders Lindberg,
 
Min första fråga till dig är; vem är din chef och hur kunde han/hon godkänna din korkade ledare idag? Du börjar med att skriva om uttalanden gjorda av Annika Dahlqvist och utgår från att alla vi LCHF:are delar hennes åsikter. Vem säger det? "Hon backade senare från påståendet men det säger en del om den världsbild som omger LCHF-dieten." Annikas åsikter och agerande säger väl överhuvudtaget inget alls om "den världsbild" som omger "dieten". Jag tycker också det är lustigt att du, som många andra, insisterar på att kalla detta diet när det finns så otroligt många som äter lågkolhydratskost för att må bra, inte för att gå ner i vikt.
 
Min andra fråga till dig Anders är om du gjorde någon research alls innan du började uttala dig om ämnet? Har du någon som helst koll på att LCHF innebär mindre kolhydrater och mer FETT? Då pratar vi om fett från såser, nötter, avokado, ostar osv. Var har du hittat information om att vi skulle äta mer kött än andra? Du borde nog dubbelkolla dina källor där för det är nämligen helt fel och utan belägg. Du skriver att "LCHF följer en rådande trend i Sverige" och skriver sedan att vi sedan 1960 nästan har fördubblat vår köttkonsumtion. Då vi kan konstatera att vi inte äter mer kött än andra är väl inte den utvecklingen på något sätt kopplad till just lågkolhydratskost? Och förresten Anders, hur mycket tror du att sockerkonsumtionen har ökat sedan 1960 och vad får de för faktiska effekter på hälsan?
 
Du radar upp skrämmande fakta om köttkonsumtionens effekter; globala utsläpp av växthusgaser, skövling av regnskog, temeperaturstigning, stigande havsnivåer, smältande isar och extremt väder. Jag håller med dig, vi tar inte hand om naturen på ett bra sätt överhuvudtaget. Men snälla du Anders, blanda inte in LCHF i det här och få det att låta som att det hade något med problemen att göra.  
 
Jag håller med dig om att "vi måste helt enkelt ställa om vårt samhälle och minska våra utsläpp av växthusgaser. Konsekvenserna kommer annars bli förödande" men jag tror själv du förstår hur löjligt det låter när du avslutar din ledare med; "I det perspektivet är LCHF inte bara ovetenskapligt, utan direkt samhällsfarligt."
 
 
 
Mvh
Sofia Carlsson 
 
PS. Tack Moa som vet precis hur hon ska få igång mig!
 
 

Världens bästa omgivning

Idag var det kalas för pappas fina sambo Anette som fyller 50 år idag (grattis!). Det bjöds på smörgåstårta men världens bästa pappa och Anette hade fixat specialmat till mig; sallad, kycklingklubbor, fetaost, caesardressing & lchf-bröd. Hur underbart är det inte att inte behöva oroa sig för om man kommer kunna äta det som bjuds eller inte? Nu åt jag mig riktigt mätt och fick till och med mig en påse med några skivor bröd hem!

/Sofia


Sugen på att komma igång?

Först och främst: tusen tack för peppande kommentarer på inlägget från igår. Vilka fina och stöttande läsare vi har, helt otroligt :)
 
Nu till något annat; kanske är det någon som kikat in här som är sugen på att köra gång med LCHF? Är du redo att välja bort socker och stärkelse och se vad det skulle få för (förhoppningsvis) positiva effekter på dig och ditt liv? Det har aldrig varit ett bättre tillfälle att börja än just nu. Bestäm ett datum och kör hårt! Rensa skafferiet och kylskåpet, läs in dig på vad din nya kost innebär och börja njuta av goood mat och bättre hälsa. På Andreas Eenfeldts hemsida Kostdoktorn kan du hitta massvis av bra information och en sida om LCHF för nybörjare. Man kan hitta LCHF-recept överallt men här är ett exempel. Eller så kan ni klicka er in på kategorin recept hos oss här på bloggen och låta er inspireras. Vi är ju inga experter på LCHF på något sätt, även om vi såklart lärt oss en hel del under vår tid med lågkolhydratskost, men fråga gärna om det är något ni undrar så försöker vi givetvis besvara era frågor så gott vi kan!
 
/ Sofia
 
 

När orken tar slut

Ibland kan det kanske verka som att allt är för bra för att vara sant när man läser här. Det är morgonpromenader hit & zero carbs dit. Men jag är verkligen ingen powerwoman alls. Hade ju lovat mig själv strikta veckor, men idag när övertid stod på schemat åkte en cola light och de sista kolsrutorna fram. Jag vaknade med halsont i morse och skippade morgonrundan. Jag åkte hem från jobbet halv tio ikväll efter nästan 13 timmars jobb & kände bara att jag ville börja gråta för jag var så trött. Skiter fullständigt i Rut-akuten ikväll och det blir garanterat ingen powerwalk imorgon heller, jag behöver sömn. Ibland vill man bara krypa ner under täcket & stanna där tills allt jobbigt löser sig. Ikväll är en sån kväll.

Godnatt!

/Sofia


Thé på citron, ingefära och vitlök

Jag fick tips både av Paula och av Hanna till att koka thé på ingefära & citron. Tack för det! Jag tog mig därför ut och runt huset i eftermiddags för att inhandla detta. Vitlök hade jag hemma, så det slängde jag också i. Resultatet blev, om jag ska vara ärlig, faktiskt inte så farligt som jag förväntat mig. Men surt! Läste att man kunde ha honung i om man ville men det skippade jag såklart. 

Visste ni förresten att en sådan här dryck inte bara är bra om man känner sig förkyld? Både vitlök och ingefära är nämligen kryddor som sätter fart på ämnesomsättningen. Vill man kickstarta dagen kan man därför ta något liknande varje morgon. Har man en juicecentrifug kan man enkelt göra en liten shot istället för thé men man kan själklart göra en lite mer koncentrerad sats av detta recept också om man vill att det ska gå lite fortare att få i sig.

Vet i och för sig inte riktigt om mina kollegor skulle uppskatta att jag börjar varje dag med en vitlöksklyfta men jag får väl testa och se om jag får klagomål.. 

Det här behöver du (1 portion)
1/2 citron
En liten bit ingefära
2,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta

Gör såhär
Skiva en bit ingefära (vet inte hur mycket så ta så mycket som "känns rätt"). Koka upp vattnet i en gryta med ingefäran i och låt koka ordentligt någon minut. Pressa samtidigt vitlöksklyftan och blanda med saften av 1/2 citron, häll detta sedan i en mugg. Plocka upp ingefärsbitarna ut grytan och häll över citronblandningen. Rör om och se sedan till att få i dig alltihop. Vill gärna skriva "Njut", men det tar emot i det här fallet.. ;)

/ Jonna

 

Sjukstuga

Hur kommer det sig att man alltid blir sjuk när det passar som sämst? Jag har feber, ont i halsen och ont i huvudet. Kul va? Har mest sovit hela förmiddagen men nu blir det en film för att fördriva tiden lite. (ICE AGE 4 om ni är bryr er - ja jag är ett barn). Dricker lite chaithé med grädde också för att få i mig något varmt. Det är sååå tråkigt att vara hemma såhär!

Btw; om ni har några tips på huskurer om man vill skippa halstabletter med en massa socker eller sötningsmedel i så är jag öppen för alla förslag!

/Jonna

 


KOM IGEN NU!

Kommer ni ihåg utmaningen som vi drog igång i somras? Vi bestämde oss för att, tillsammans med er, ta oss ner till Torrevieja i Spanien tills fots. Det är en vandring på 300 långa mil. Anledningen till att det blev just denna utmaning var ju för att vi på nejtillkolhydrater älskar promenader. Simple as that, och vi vill sprida budskapet - gå för din hälsa! Ni var extremt flitiga på att rapportera in kilometer (man kan gå, jogga eller springa) och hjälpa oss till våra delmål; Helsingborg, Köpenhamn, Hamburg, Frankfurt, Strasbourg, Lyon & Montpellier. Men där tog det stopp. Sedan dessa har det gått extremt långsamt. Mina knappt 7 km varje morgon hjälper ju lite men vi behöver mer! Just nu är vi uppe i 236 mil och det är 14 mil kvar till nästa delmål Barcelona. Efter Barcelona är det 50 mil kvar...
 
Så fort vi har nått målet kommer vi köra igång med veckans utmaning igen som vanligt. Ni minns väl när jag utmanade Jonna att hålla sig under 10 gram kolhydrater per dag? Eller när Jonna beordrade mig att sova 8 timmar varje natt? En vecka utmanade hon mig att gå en mil om dagen och jag kontrade med att hon skulle ta trapporna upp och ner till och från sin lägenhet på åttonde våningen. Jag saknar veckans utmaning! Tyckte det var lika spännande varje söndag att få reda på vad Jonna hade hittat på för spännande.
 
Men, det blir ingen veckans utmaning förrän vi är framme i Torrevieja, så, ut och rör på er!
 
/ Sofia
 
Saknar och längtar...
 

För LCHF kommer att segra i matchen

I senaste numret av Mat & Hälsa skriver Jonas Bergqvist en sida om sina tankar kring debatten mellan LCHF och SLV (Statens livsmedelsverk). Han funderar kring varför folk blir så upprörda av ämnet kost och varför mat väcker sånt engagemang. Han listar fyra orsaker till varför debatten blir så känslosam och menar på att punkt 1 och 2 kan gälla oss LCHF:are och punkt 1-4 kan gälla SLV:are.
 
1. Du kan inte skilja på sak och person - han menar att vi ska sluta hoppa på varandra som personer och lämna det privata ifred.
 
2. Du har dålig självkänsla - Jonas skriver att det är svårare att betrakta världen ur ett större perspektiv om man har en svag självkänsla.
 
3. Du förstår inte skilladen mellan "normalt" och "vanligt förekommande" och du har svårt att sätta begreppet "lite av varje" i ett sammanhang - här menar Jonas att bara för att någon äter det som de flesta andra äter betyder det inte att det är normalt. Bara vanligt förekommande. Någon som väljer lågkolhydratskost har bara gjort ett val och det är inget att bli provocerad av.
 
4. Luther och storebror staten tar för mycket utrymme i ditt liv - Jonas menar att auktoriteter har tagit ifrån människor förmågan att tänka själv. Han skriver om att hälsomyndigheter inte bara har vår hälsa att tänka på utan att det även finns tankar på pengar, politik och personlig prestige. Han uppmanar alla att välja sin egen väg utifrån egna beslut.
 
Jag älskar hur Jonas avslutar sitt inlägg i debatten, ni ser det på bilden nedan...
 
/ Sofia
 

Utvärdering och planer

De senaste två veckorna har jag ju kört väldigt strikt med kosten. Det var först nu i helgen jag unnade mig själv lite "vanlig" mat igen. Igår på mammas fest åt jag lite nötter, grädde, bär och mörk choklad för första gången på länge. Jag ska inte påstå att det har varit jätteinspirerande att bara äta kött och sås och ägg i två veckor men överlag har det funkat bra. Hade nog inte fungerat för alla, men jag är faktiskt inte så kräsen när det gäller att äta samma mat flera dagar i rad. Resultatet efter mina två strikta veckor är minus 1,5 kg.
 
Men så strikt som jag varit är det nog svårt att vara i längden. I några kommande veckor tänker jag mig följande upplägg: hålla nere kolhydratsintaget på veckorna & unna mig på helgerna. Kött/fisk/kyckling med sallad och sås till lunch & middag och fortsätta med mina ägg-frukostar. Undvika mejeriprodukter och onödiga kolhydrater på veckorna. På helgerna får jag dricka cola light, äta lite nötter om jag blir sugen, göra blomkålsgratäng, baka sockerfritt fika osv. Jag tycker inte det är lika svårt att vara hård mot sig själv på veckorna om man har helgen att se fram emot.
 
Jag är ledsen, det blir inga spännande recept från mig nästa vecka heller; idag köpte jag ett storpack med kotletter som jag kryddade med barbeque-krydda från LCHFbutiken.se och stekte upp. Har en hel del annat under veckan som jag måste hinna med så det är skönt att ha lunchlådorna klara!
 
/ Sofia
 

Festligheter

Igår firade vi som tidigare nämnt min underbara mamma som fyller 50 år nästa vecka. Av någon anledning lyckades jag bara få med efterrätten på bild. Men hon bjöd i alla fall på pastasallad men hade gjort en liten sallad till mig & Angelica och till en kille som är glutenintollerant och till detta fanns de ljusa bröden jag bakat. Efterrätten för oss lchf:are innebar bär, vispad grädde och kokosrutor. Min mamma som alltid sockrar grädden hade så klart fixat en bunke utan socker :)

Jag har ju nämnt detta innan men jag känner mig så otroligt lyckligt lottad med en så stöttande omgivning när det kommer till kosten. De frågar alltid vad jag kan äta och anpassar maten så att det ska funka för mig. Det är guldvärt!

/Sofia


Bacon

Jag hade glöm hur mycket jag gillar bacon! Till lunch blev det rester från mamma och knaperstekt bacon & bea-sås. Nu blir det party!

/Sofia


Vapiano etc

Jag har ju varit i närheten av Stockholm hela veckan utan att faktiskt njuta av just Stockholm. Därför passade jag på att stanna en natt extra för att hälsa på min kompis Carin som precis flyttat hit. Idag blir det förhoppningsvis en massa shopping och igår var vi på Vapiano och käkade och sen ute och drack vin. Det blev en caesarsallad med dubbel kyckling för mig till middag och den var riktigt god! Mycket parmesan precis som det ska vara ;) Hoppas ni har en fin lördag kära vänner!

/Jonna


Fredagshäng

Igår spenderade jag kvällen hos min mamma med delar av min lilla familj. Efter vecka nr 2 av zero carbs smakade mammas blomkål- & broccolipaj med kyckling helt ljuvligt.

Ikväll går min mammas 50-års fest av stapeln så igår bakade jag ljust lchf-bröd och kokosrutor att ha ikväll på partyt. Nu tänkte jag försöka ta mig ut på en powerwalk!

/Sofia


Missa inte!

Nya LCHF-bilagan är här! Spring och köp om du behöver ny inspiration i matlagningen! Säljs 5-12 oktober.

/Jonna


Onsdagsmiddag

I onsdags hade jag finbesök i form av min syster Frida. Vi fixade och donade, käkade mat och kollade på Grey's Anatomy. Jag blev så förtjust i Nötytterfilén som jag lagade i tisdags så jag köpte hem mer sånt och stekte upp en laddning. Jag körde bara på kött och bea-sås och ja-sägaren Frida körde faktiskt också på low carb. Hon åt sitt kött och sin sås tillsammans med sallad och stekta champinjoner. Smarrigt var det! Jag börjar dock tröttna lite lätt på det här med Zero carbs...
 
/ Sofia
 
 
 

Ännu mer LCHF i media..

Det var inte bara Aftonbladet som uppmärksammade LCHF igår, även Metro fick med det på ett hörn. Man kunde läsa en artikel om att vi blir mer och mer överviktiga i Sverige. Tydligen har vi gått upp 5 kg per person på 20 år. Helt förskräckling information att läsa är att vi på 50 år har ökat vår läskkonsumtion från 22 till 90 liter per person. Det är ju sjuka siffror. 
 
Nutritionisten Asa Brugård Konde säger att förutom att minska på sockret bör vi äta mer regelbundna måltider, mer fullkorn, nyckelhålsmärkt samt frukt och grönt. Annika Dahlqvist, även kallad Fettdoktorn, menar istället att vi är felinformerade om vad som håller oss friska och smala.
 
"Vi är så fixerade vid att äta lightprodukter idag och så kombinerar vi det med kolhydrater. då är det inte konstigt att vi blir feta. Vi måste minksa på kolhydraterna och ersätta det med mättat fett", säger hon.
 
Tjaa, tror inte det är så svårt att räkna ut vems sida i debatten jag ställer mig på...
 
/ Sofia
 

Hurtbullens dag!

Igår firade alla ja-sägare kanelbullens dag så idag kontrar jag med att fira HURTBULLENS dag. Började festligheterna 05.30 med ett gå en timmas powerwalk med min Angelica. Väl hemma blev det dagens Rutakuten (tycker inte det syns några rutor alls men starkare magmuskler har jag garanterat fått!). På hurtbullens dag SKA man vara slutkörd innan dagen knappt börjat. Nu blir det äggfrukost för att sedan åka till jobbet och ha en extra effektiv dag ;)

/Sofia


Prischock på LCHF-maten(?)

Idag gick jag förbi tobaksaffären som ligger runt hörnet från min lägenhet och såg löpsedeln "PRISCHOCK PÅ LCHF-MATEN". Nej, jag låter mig inte luras av löpsedlar och tidnignar som bara villl sälja lösnummer. Ja, jag blev nyfiken och gick in och köpte den. Eller, om sanningen ska fram, så fick jag faktiskt tidningen. De tog inte kortbetalning under 50 kr och jag hade inga cash. Den söta mannen som driver butiken sa att jag kunde betala en annan gång. Service minded, oh yes! Jag gick faktiskt tillbaka lite senare och betalade av min skuld på 13 kr.... Rätt ska vara rätt!
 
I artikeln kan man i alla fall läsa om att svenska leverantörer vill höja priserna på bland annat mjölk, ägg, kyckling och kött. Arla säger att det rör sig om mejeriprodukter och allt som de säljer till svenska butiker. 4 kr per kilo dyrare ska ost bli, 40 öre per liter för mjölk, 1,70 kr per kilo ägg, kyckling "några procentenheter dyrare" och matfett 4 %. Enligt Christer Åberg, VD på Arla Foods, kommer konsumentera märka av höjningen i slutet av året. Staffan Ekengren, presschef på ICA AB säger att prishöjningarna är en förhandlingsfråga och att deras jobb är att se till att kunderna får så bra priser som möjligt. I artikeln kan man sedan läsa följande:
 
"För de som går på LCHF-diet kan höjningen bli en dyr historia - dietvarorna kött, kyckling och ägg väntas alla bli dyrare"
 
Ska vi verkligen ta det här en gång till? Nej, vi äter inte mer kött eller kyckling än er andra. Visst, jag kan gå med på att vissa av oss äter mer ägg, smör och ost än andra. Men jag får ändå känslan av att Aftonbladet viklande detta till LCHF för att sälja mer tidningar. Det vore ju inte första gången direkt...
 
Och förresten, för mig är det helt okej om min veckohandling blir några kronor dyrare. Jag betalar gärna för ordentlig mat. Ville jag levt billigt kunde jag köpt ett kilo pasta eller ett kilo potatis för några kronor.....
 
/ Sofia
 
 
 
 

Kanelbullens dag

En så tokig grej att en bulle får en egen dag. Känns mest som ett försäljningsknep; tänk så många som proppar i sig bullar idag bara för detta!

Jag tycker inte ens bullar är gott så det blir inte svårt alls att avstå. Våga vägra bullar idag, GÅ MOT STRÖMMEN!

/Sofia


Inspirationsdag i Borgstena 13:e oktober

Min kära vän & kollega Anna har satt upp en lapp här på jobbet om att det är inspirationsdag i Borgstena (ett litet samhälle utanför Fristad där jag jobbar, som i sin tur ligger en bit utanför Borås) nästa lördag. "För dig som älskar att träna", står det - sounds good! Först kan man gå på Body Jam, som verkar vara någon typ av dans. Sedan kan man köra Crossfit och därefter även en föreläsning om kost & motion. Det hela kan sedan avrundas med Yoga. På plats finns också en minimässa med inriktning friskvård och hälsa. Är man medlem i Ljungs GF är det gratis, annars får man allt detta för endast 100 kr!

Platsen är alltså Borgstena Allhall, datumet är lördag 13:e oktober och det drar igång vid 10.00.

Jonna, Frida, Moa, Angie (och alla som känner sig manade) - hänger ni med eller? Jag tycker det låter som ett perfekt sätt att spendera en lördag!

/Sofia


PS. Cola lighten står kvar i kylen. High five!


Dricka eller inte dricka....

Ni som har hängt med här ett tag vet att jag är svag för Cola Light. Jag vet att det inte alls går i linje med LCHF och jag är fullt medveten om att det inte är bra alls för kroppen. Det är min last i livet, så att säga.
 
Sedan en och en halv vecka tillbaka har jag levt ett extremt strikt lchf-liv. Ägg, kött och bea-sås och så blev det lite sallad på helgen för att lyxa till det. Jag valde också att inte dricka nån lightläsk alls, ni vet ju vad det där med allt eller inget innebär för mig...
 
Men nu är jag så sjukt sugen på en iskall cola light. Och det står en i kylen. Och skriker efter mig. Och så är det Grey's Anatomy premiär ikväll, skulle ju sitta fint att knäcka en burk lagom tills det bröjar klockan nio...
 
Ska jag? Ska jag inte?!?
 
/ Sofia
 
 

Hej från hufvudstaden (nästan)

Hur mår ni mina små blöggisar? Jag har lite dåligt samvete för att jag inte alls haft tid för er. Här på Lidingö är det mycket information på kort tid och man blir riktigt trött i huvudet! Också många trevliga kollegor från andra kontor och goda middagar. Vi blir verkligen matade här vill jag lova! Det är hotellfrulle, fika på förmiddagen, lunch, fika på eftermiddagen och så trerätters på kvällen. Jag äter såklart inte vid alla dessa tider och jag försöker undvika så många kolhydrater som möjligt men det blir ju inte som hemma.. Som tur är finns det också nötter att välja på och inte bara söta kakor!

För att vi ska hinna röra på oss hade vi också två timmars lunch idag! Vi passade på att ta en femkilometare i skogen och längs vattnet. Riktigt härligt var det efter all tid i skolbänken. Ida, som också är från Göteborg, tog täten i skogen.. ;)

/ Jonna


Hur strikt är du?

I det senaste numret av Mat & Hälsa förtydligar de vilka olika inriktningar det finns inom LCHF. Strikt, normal eller liberal. Tror att vi har skrivit om detta innan men det var längesedan i så fall! Strikt innebär ju oftast att man försöker hålla sig under 20 gram kolhydrater om dagen. Mellan 25-50 gram / dag ligger man på en "normal" LCHF och kör man på med 50-100 gram kallas man liberal. Ni kan ju läsa själva nedan på bilderna vad som står om varje steg. Jag skulle kalla mig själv strikt, försöker hålla mig under 20 gram om dagen - sen lyckas man såklart bättre vissa dagar andra. Egentligen gillar jag inte att man placerar in i fack på det här sättet, men det är ju också bra att dra vissa gränser.
 
Jag har väldigt svårt att se framför mig att jag nångång skulle vilka gå tillbaka till den "vanliga kosten" och lämna lågkolhydratskost. Just nu känns det i alla fall inte akutellt för fem öre. Däremot kag jag tänkta mig att jag går över från strikt till normal och kanske slutligen till liberal. För att liksom kunna leva med det på lång sikt.
 
Ni som kör LCHF och läser här; hur lägger ni upp det? Äter ni strikt, normal eller liberal?
 
/ Sofia
 
 
 

Nötytterfilé

Godmorgon!

Igår regnade det (givetvis) på morgonen så jag skippade morgonpromenaden och sedan jobbade jag ända till klockan åtta på kvällen och var helt slut när jag kom hem. Så det blev första dagen på länge utan powerwalk, så kan det bli ibland. Idag blir det i alla fall gymmet efter jobbet!

Till middag igår blev det delikatessmörad nötytterfilé. Skar den i rätt tjocka bitar, kryddade med salt och svartpeppar och stekte i ordentligt med smör i min nya stekpanna. Efter veckor av kyckling och biffar var detta gudomligt för smaklökarna, så jäkla gott kött verkligen! Till detta blev det en klick smör och bea-sås. Allt very, very low carb.

/Sofia


Visste du att...

..man blir gladare av kött? Det kan man i alla fall läsa om i Mat & Hälsa, nr 3. Nu går ju inte LCHF på något sätt ut på att äta mer kött än "vanligt", men ändå spänannde fakta!
 
/ Sofia
 
 

För bra för att vara sant..?

I Helsingfors hittade jag denna chokladkaka i en mataffär. Mjölkchoklad sötad med extrakt från Stevia-växten. Näringsinnehållet visar 23,5 gram kolhydrater per 100 gram, ungefär som den 86% Marabou Premium (19gr kolh/100 gram) som jag unnar mig ibland. Jag har på senare tiden blivit väldigt kritisk till sötningsmedel överlag, då dessa kan lura kroppen att producera insulin och insulin lagrar fett i kroppen. Jag är verkligen ingen expert på det här med sötningsmedel, så det kan hända att jag är ute på djupt vatten nu... Men vad jag har förstått så finns det två olika typer av sötningsmedel: naturliga och artificiella. Naturliga återfinns i naturen och vssa utvinns tex. ur växter. Artificiella är framställda på syntetisk väg, naturliga substanser sätts ihop på konstgjord väg och bildar ett nytt ämne. Jag läste någonstans att tillsammans med kemiska tillsatser är artificiella sötningsmedel det absolut sämsta man kan stoppa i sig, ur hälsosynpunkt. Stevia är ju som vi vet då en ren naturprodukt och borde alltså vara bättre än de artificiella....? Men fortfarande inte bra...?
 
Chokladkakan på bilden nedan var i alla fall djävulskt god. Smakade nästan precis som vanlig mjölkchoklad och för mig som kört LCHF i över åtta månader var det en väldigt annorlunda känsla. Den var så god att jag blir grymt misstänksam. Kan den här verkligen vara okej att äta? Uppenbarligen innehåller den ju inte mycket mer kolhydrater än den 86%iga mörka chokladen, men är det liksom något annat som är dåligt med den istället? Är det ändå bättre att äta vanlig choklad med hög kakohalt men med riktigt socker för att undvika sötningsmedel? Vilken djungel.... Någon som kan mer än mig om detta?
 
/ Sofia
 
 
 
 

Ekologiskt, javisst!

Mer ekologiskt till folket! Eko-salamin nedan är tillverkad av ekonöt- och ekogriskött och är fri från laktos, gluten och mjölk. Smakade dessutom riktigt bra och var inte märkvärt dyrare än de andra korvarna på hyllan.
 
På wikipedia kan man läsa följande:
 
"Ekologisk mat eller ekomat är mat gjord på råvaror som räknas som ekologiska, det vill säga att de kommer från ekologiska odlingar där bekämpningsmedel, GMO och konstgödsel ej används. Den vanligaste märkningen för ekologisk mat i Sverige är KRAV, som är en ekonomisk förening. Luomu-märket beviljas för ekologiska produkter som övervakas av finska myndigheter. Vissa tillsatser till mat brukar vara förbjudna vid KRAV-märkning av mat, däribland tillsats av glutamat."
 
Livsmedelsverkets hemsida kan ni även hitta mer information om just ekologisk mat.
 
/ Sofia
 
 

Till alla kaffedrickare!

I somras lärde jag mig att dricka kaffe. Det var nere i Torrevieja under min vecka med kaffredrickarna Angelica och Jonna som jag insåg fördelarna med denna dryck. Det kändes dessutom helt klart som ett steg i rätt riktning mot vuxenlivet...
 
Jag har fortfarande inte tagit tag i inköpet av kaffebryggare hem till lägenheten. Så nu, kära läsare, vänder jag mig till alla er kaffedrickare där ute och ber om HJÄLP! Hur avgörande är det för kaffets smak med en dyr kaffebryggare? Jag är lite sugen på en Moccamaster, bara för att den är så jäkla snygg, men den var ju svindyr. Såg att ICA Maxi har ett erbjudande på en från Melitta. Ordinare pris på 699:- men nu får man den för 399:-. Räcker en sådan för att få gott kaffe eller är det verkligen värt pengarna att lägga till mer för att köpa en dyrare?
 
Jag vill verkligen få tummen ur och införskaffa detta nu inom kort så att jag kan dricka kaffe hemma också, inte bara på jobbet och hos andra!
 
/ Sofia
 
Detta hittade jag i nr 3 2012 av tidnignen Mat & Hälsa. Låter ju himla bra!
 
 

Ändrade planer och salamirulle

Ni som läser här, och inte bor i Borås, har ni funderat på att flytta hit nån gång? Jag kan göra valet lätt: GÖR DET INTE. Jag har tappat räkningen på antalet dagar i rad det regnat. Allvarligt, det regnar precis hela tiden och nu börjar det bli så där mörkt och dystert ute. Jag gick upp imorse kvart över fem för morgonpromenaden men klättrade faktiskt upp på loftet igen efter att ha tittat ut genom fönstret. Nån måtta får det vara!

Men, en timma powerwalk varje dag har jag lovat mig själv och löften ska hållas. Tänkte tagit rundan efter jobbet men det regnade givetvis fortfarande lika mycket. Inga undanflykter, löpbandet på gymmet fick det bli & här befinner jag mig nu. En timma PW och dagens pass av rutakuten står på schemat.

Behövde lite mellanmål innan träningen och med tanke på projekt Zero Carbs fick det bli salamirulle med smör. Hett tips, mycket godare än vad det låter! Efter en kopp kaffe hemma hos mamma var jag sen redo att möta svetten på gymmet.

/Sofia


Delad glädje är dubbel glädje

Igår mötte jag upp Moa för en fika (bara kaffe för mig) på Café Viskan. Efter det gjorde vi en så tråkig sak som att handla inför veckan. Men något tråkigt kan faktiskt bli roligt när man gör det tillsammans. Vi gick och strosade längst gångarna och skvallrade lite samtidigt. Jag bunkrade upp lite inför kommande vecka, kör på med Zero Carbs en vecka till tror jag. Färdiggrillad kyckling, nötytterfilé, ägg, bea-sås, salami, mineralvatten och te. Till kvällsmaten festade jag till det med en valnötsmacka, för att fira en väldigt bra helg!
 
/ Sofia
 
 

El Stockholmo

Godmorgon på er!

Jag sitter på tåget mot Stockholm och har nu bara ungefär en timme kvar. Att ställa klockan på 4-och-någonting borde vara olagligt! Har iallafall lyckats blunda lite nu på vägen upp så jag hoppas att jag orkar dagen! Ska gå kurs hela veckan och är inte tillbaka i Göteborg förrän på lördag. Vet inte alls hur mycket jag kommer kunna uppdatera men jag ska göra mitt bästa!

Då jag kommer hänga på en kursgård någonstans så tänkte jag att det var bäst att ladda upp med lite proviant. De röda babybel-ostarna var slut så jag fick nöja mig med de gula ( inte alls lika goda dock...) Ölkorvar är verkligen också grymt att ha i väskan då de klarar sig utan kyla! Mandlarna på bilden är också en favorit! Ca 6 gram kolhydrater per 100 gram är inte alls farligt och de är ruskigt goda!

/ Jonna