Svar på frågor, andra delen

Tilde: 
1. Ghee? hur funkar det? Jag skulle gärna vilja veta mer om det! Kan man förvara Gheen i kylskåp eller måste det förtäras direkt t.ex.? 
2. Jag undrar hur ni gör när ni är bortbjudna till personer som inte lagar LCHF? (lite liknande veronikas fråga tror jag..) T.ex. är min farmor världens finaste gamla tant men också vego och förstår inte alls, hon bakar eget bröd o bullar och det är liksom hennes lycka att få bjuda oss på det hon gjort själv och det känns som att man tar bort en av hennes få glädjesstunder att inte fika när man är där.. 
Tack!
 
SVAR:
1. Det fungerar utmärkt att förvara gheen i kylskåp. Tänk på att ha den i en glasburk och inte i en plastburk bara! Man kan alltså förbereda ett helt smörpaket och så har man för ett tag. Ghee är ju klarnat smör (utan mjölkproteinet) och består därför av 100% fett. Att jämföra med vanligt smör som innehåller ca 80% fett. Passar perfekt inom paleo men har en annan smak än smör; lite nötaktig-kola-känsla. Både positivt och negativt. Läs mer här och klicka in till Lollo för att se hur man gör mer exakt.  
2. Det där är lite klurigt. Kan du inte bara dricka kaffe när du är där? Förstår hur du tänker men man måste trots allt få välja själv vad man stoppar i munnen. Var öppen med både att du undviker kolhydrater och varför du gör det. Var också beredd på att få försvara dig, det skadar inte att ha lite extra koll på fakta kring varför LCHF är det enda rätta. Ät innan så du slipper bli hungrig och tvingas äta eller ha alltid babybel/ölkorv/nötter i väskan. Det kanske blir svårt att säga nej till din farmor första gången men det måste ju lite vara att faktiskt få besök som gör henne glad. Det är inte värt det i längden att äta något man egentligen inte vill för någon annans skull.   

Frida: Hej! 
1. Räknar ni hur många kolhydrater ni äter per dag? 
2. Bästa tips på mellanmål? 
3. Man ska inte äta jordnötter men ser många äter jordnötssmör är de okej? 
4. Hallon är de okej och äta varje dag? 
5. Vad händer om man fuskar? Tex om man var en chokladbit varje dag eller liknande?
 
SVAR: 
1. Vi brukar inte räkna exakt hur många gram kolhydrater vi äter per dag men man har ändå en rätt bra uppfattning om vad man får i sig. Vi har ändå hållt på med LCHF ett bra tag nu så man lär sig vad som är okej och inte!
2. Bra mellanmål är babybell, nötter (i måttliga mängder, gärna mandlar, paranötter eller macadamianötter) eller kokos. Tanken med lchf är att äta sig ordentligt mätt när du äter dagens stora mål så mellanmål i några större mängder ska inte vara nödvändigt..
3. Kolhydratsinnehållet i jordnötter/jordnötssmör är ganska högt så vi tycker man ska vara lite försiktig med det, om man är ute efter att gå ner i vikt. Tränar man mycket och inte äter väldigt strikt LCHF kan jordnötssmör vara ett bra mellanmål.  Tänk på att det bör vara ekologiskt, tex green choice.
4. När det kommer till bär beror det också på hur strikt man är. Vill man gå ner i vikt är det något man bör se som "lyx", något man unnar sig lite ibland. Det innehåller ca 7-8 gram kolhydrater per 100 gram så det är ju inte jättemycket om man inte är så strikt!
5. Mörk choklad (minst 70%) är helt okej att unna sig, så det skulle inte vara att fuska att äta en sån bit om dagen. Menar du marabou mjölkchoklad är det lite värre....Det positiva med lchf är att man efter ett tag kommer in i ketos vilket innebär att kroppen förbränner fett och använder det som primär energikälla. Om man fuskar tar man sig ur ketos och höjer insulinnivån - då binder kroppen fett och det är ju antagligen inte den effekt man vill ha av lågkolhydratskost.  Vad som är okej och inte beror väldigt mycket på vad du vill få ut av LCHF! Om man inte kan tänka sig att leva utan en chokladbit varje dag kanske man inte ska köra LCHF...


Johanna: Vad får er att testa paleo? Vilken "effekt" har paleo jämfört med LCHF? Vad vill ni "få ut" av paleomånaden? :)

SVAR: Vi vill testa paleo främst för att det är kul att testa nya grejer. Vi har egentligen inte så stor koll på exakt vilken effekt paleo har om man jämför med LCHF, men det är väl det vi kommer få reda på nu.. Skillnaden är ju egentligen att paleo är mer "ren" mat och eftersom man får äta lite mer kolhydrater (en och annan frukt) så kan man ju ramla ur ketos lättare. Vi vill väl egentligen bara testa.  


Johanna: Just det! Har ni några tips på övningar man kan göra där man kan ha fötterna helt still och inte belasta så mycket? Jag börjar efter 3 veckors stillasittande klättra på väggarna ;) 4 veckor kvar!! 
Men som sagt, övningar..och inte typ situps utan lite "bättre" :) 
Ni är grymma!

SVAR: Kör du rutakuten? I appen 6 pack abs finns det ju tips på övningar man kan köra som tränar magen. Träna överkropp och armar kan du ju också göra. Går du till gymmet eller vill du träna hemma? Kör hantlar om du har tillgång till det eller så kanske du kan göra armhävningar på knäna? Plankan på knäna? Lycka till! Tack!


Emma: Hej, jag undrar om man får dricka coca cola light/zero och redbull light när man går på LCHF? :)

SVAR: Det där är en rätt svår fråga.. Egentligen är svaret nej. Är man strikt LCHF:are ska man ju äta så naturligt som möjligt och undvika sötningsmedel, E-ämnen osv. Coca Cola Zero/Light och Redbull Sugerfree innehåller ju visserligen inga kolhydrater men tyvärr en massa annan "skit". Risken med sötningsmedel är att sötsuget triggas, så det får man se upp med om man väljer att dricka light läsk. Sofia är ju dessvärre en sucker för Cola light och har än så länge inte lyckats sluta med det helt, även om hon försöker hålla nere på det. 

Rebecca: Visst skulle ni köra en magtävling? Är Rutakuten(visst hette den så?) avslutat? Hur går/gick den? :)

SVAR: Det stämmer bra, vi körde igång med Rutakuten både två och var riktigt ihärdiga och trogna uppgiften. Men någonstans på vägen rann det ut i sanden, dessvärre. Vi båda blev sjuka och ville inte pressa kroppen och sedan var det svårt att ta upp rutinen igen. Vi är lite besvikna på oss själva faktiskt men ibland blir det som det blir helt enkelt...
 
Emma: Vad får man dricka när man festar och går på LCHF? Eftersom att jag inte vill dricka red bull&vodka så undrar jag vad man mer kan välja att dricka? :)
 
SVAR: När det gäller alkohol ska man absolut hålla sig borta från öl och söta drinkar - det är big no no! Det "bästa" att dricka är rött vin, torrt vitt vin eller ren sprit som whiskey och konjak. Det går ju även att göra drinkar på vodka och exempelvis sprite zero men lightläsk ska man ju akta sig för också... Så, det bästa är om du gillar vin :)
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag är jättetacksam att jag gärna fick gå på föreläsningen med Kostdoktorn på torsdag tillsammans med er, verkligen jättesnällt. Men jag har tyvärr fått inse och bestämma mig för att jag nog inte kan gå trots allt. Det blir för svårt med fot, gips och det.
Men som sagt, jag blev superglad ens över erbjudandet! :) Lyssna och ta in allt och ni kanske kan försöka återge lite till mig? :)

Svar: Hej Johanna! Det var tråkigt att höra men du gör helt rätt i att lyssna på kroppen. Ibland är det skönt att bara ta ett beslut, det kommer garanterat fler chanser :) Absolut, vi kommer säkert skriva en del om det på bloggen! Hoppas foten blir bra snart, kram!
NEJtillkolhydrater

2012-10-22 @ 15:28:26
URL: http://kanduvisslajohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0