Världens sötsug

Var det någon mer än jag som tittade på Korrespondenterna på SVT2 igår? Ämnet var "Världens sötsug". Om ni missade det tycker jag ni ska se reprisen eller kolla på det på svt-play om det finns där. Visste ni att Indien är världens största konsument av socker? Och att de ganska förståeligt nog har flest diabetiker också. 60 miljoner människor finns det i Indien med diabetes - i snitt en i varje hushåll, det är ju helt absurt. Som de pratade om i programmet har en förändrad livsstil (stillasittande och bekvämligheter) och den västerlänska maten bidragit till ökad sockerkonsumtion, fetma och därmed även otroligt mycket diabetes. 
 
Vi får träffa några ungdomar i USA (vart annars...) som går på bantningsinternat. Det är en kille med i programmet, han kanske kan vara runt 15 år, som vägde 250 kg innan han kom till internatet. De pratade om att sockersug är ett starkt beroende som man måste arbeta med och övervinna. Socker ÄR verkligen en beroendeframkallande drog. Givetvis har vissa lättare att hantera sockersug än andra, och för "de andra" kan det gå riktigt illa.
 
Indianer i Brasilien berättar om hur staten och jordägare tar över deras marker för att hugga ner skog och odla sockerrör. Brasilien är även den största tillverkaren av Etanol, som är gjort på sockerrör. Tyvärr får Guarani-indianerna betala priset..
 
Som de säger i programmet: mat är inte farligt! Det som är farligt är det tillsatta sockret som finns överallt nu för tiden. De avslutar med en väldigt bra mening:
 
"Livet blir inte bättre för att allt smakar godis". Couldn't agree more!
 
/ Sofia 
Fettsnålt - är det äntligen dags för världen att tänka om?
 

Kommentarer
Postat av: Angelica - Vardagsliv med LCHF

Det var ett mycket bra program! :-)

Svar: Ja verkligen! Tycker det är bra att sånt här uppmärksammans..
NEJtillkolhydrater

2013-04-03 @ 09:41:49
URL: http://vardagslivmedlchf.se
Postat av: Anna - lchf

Jag såg programmet nu på svtplay, mycket bra program! Och skrämmande!

Svar: Håller med.. Det är verkligen skrämmande! Sånna program kan nog vara nyttiga för vissa som inte förstår att socker faktiskt är en drog!
NEJtillkolhydrater

2013-04-03 @ 11:01:53
URL: http://annalowc.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0