Torsdag

Det har varit dåligt med träning de senaste två veckorna, ibland kommer livet emellan.. Men idag var jag tillbaka på löpbandet och körde min från soffan till 5 km. Jag är inne på vecka 6 och visst känner jag en förbättring. Mindre flås helt klart men tycker fortfarande inte att det är så kul med löpning. Men det kommer väl kanske. Det känns i alla fall bra i hela kroppen att pressa sig själv till att faktiskt genomföra passen. Sen måste jag erkänna en sak för er. Både tisdag och onsdag har jag HELT glömt bort veckans utmaning med 150 situps om dagen.. Jag sitter här och skäms! Det betyder alltså att jag ligger 300 situps efter. Idag gjorde jag torsdagens 150 st + 100 st. 200 extra kvar att göra imorgon eller helgen. Skam den som ger sig! När jag gick från gymmet var jag illröd i anskitet och supersvettig, men är det inte så att om man är fortfarande är snygg när man går från gymmet så har man inte tränat tillräckligt hårt..?
 
Efter gymmet gick jag och Angelica ner till Café Viskan och åt kvällsmat. Vi tog varsin LCHF-tallrik, som var lika fantastiskt god som vanligt. 
 
Bra torsdag. 
 
/ Sofia 
 

Skagenröra

I tisdags efter begravningen skulle det bjudas på smörgåstårta. Jag ville inte vara sämre än att fixa något eget så jag ordnade min egna lilla smörgåstårta. Jag använde ost- och mandelbrödet och hade en hel fralla botten, sedan ett lager skagen, en halv fralla emellan, ett lager med mosad avokado och ytterligare lite skagen och så den andra halvan på toppen. Tummen upp. 
 
LCHF-Skagenröra
 
Det här behöver du
Räkor, creme fraiche, majonäs, dill, citron, salt och peppar
 
Gör så här
Blanda lika stor del creme fraiche som majonäs (jag hade en halv dl av varje) och krydda efter smak med salt, svartpeppar, citronsaft och dill. Blanda ner önskad mängd räkor (jag hade ungfär 100 gram). Servera som toast-skagen eller fyll en avokado kanske..? 
 
/ Sofia 

Vin o Tapas

Igår var jag på Vin o Tapas här i Göteborg (vid Skanstorget). Måste säga att tapas är himla bra när man är NEJ-sägare. Man kan liksom välja det som passar och slipper plocka bort en massa saker och krångla. Det är ju säkert inte helt sockerfritt men man får ändå göra sitt bästa. Jag åt musslor med parmesan & vitlök, mozzarellafylld fläskfilé med pesto och smörstekt svamp. Riktigt smarrigt. Ikväll ska jag äta tapas igen, fast på Pinchos istället. Lyxvecka!

/ Jonna
Mörka bilder, jag vet. Ni får gå dit & uppleva maten live istället ;)

Färg är det nya svarta

Alltså jag har ju glömt att visa er mina nya hörlurar. Rosa är de. Jag kör ofta svarta träningskläder men tycker att det kan vara kul med lite färg på detaljerna i alla fall. Hörlurarna passar dessutom utmärkt ihop med mitt turkosa case. Hur bra?! 
 
Fodral: Teknikmagasinet (evigheter sedan)
Hörlurar: HappyPlugs

/ Jonna

Frukostbuffé på Cafe Viskan

Igår var jag ledig från jobbet så jag och Frida passade på att gå ner till stan och äta frukostbuffé på Café Viskan. Jag önskar verkligen att alla fick ha ett Café Viskan i sin stad - de har godaste maten och fikan i stan, utan tvekan. På frukostbuffén (79 kr om jag inte minns fel) plockade jag åt mig bacon, äggröra, köttbullar, keso, ost, korv, grönsaker, kokt ägg och yoghurt med bästa tillbehören frön, riven kokos, nötter och hallon. Två koppar kaffe på det och jag var en sjukt nöjd tjej som inte alls var hungrig när det var dags för lunch.
 
Jag jobbar utanför stan och börjar kl åtta och den här frukosten serveras bara på vardagar, så det är lite synd. Men det känns nästan som att det är värt att ta en dag ledigt snart igen....
 
/ Sofia 

Keso & mascarpone

I höstas så var jag typ sist på hela instagram med att testa keso & vispad grädde. Det är i och för sig ingen skräll att just jag tyckte det här var gott då jag verkligen älskar keso. Jag kan ha det till i princip allt. Och nu har jag kommit på något som är ännu godare: keso & mascarponeost. Mascarpone smakar typ grädde fast konsistensen är tjockare och så har den en högre fetthalt. Alltså blir blandningen inte lika rinnig samtidigt som man får i sig mer fett på samma mängd kolhydrater. En till positiv sak om man, som jag, inte äger en elvisp: det går mycket fortare att fixa. Den här gången hade jag granatäpple på men det går minst lika bra med hallon eller annan valfri topping. Smarr!

/ Jonna

Köttfärslimpa for president

Har ni testat Jonnas köttfärslimpa än? Om inte, GÖR DET. Så himla smidigt och så himla gott. Älskar mat som sköter sig självt och som räcker till massa matlådor. Passade dessutom perfekt in på förra veckans utmaning med strikt lchf kost (20 gram kolhydrater om dagen). Enligt min uträkning innehåller min limpa ca 12 gram kolhydrater totalt och det blev 5 st matlådor - alltså 2,4 gram kolhydrater per portion. Äter man det med exempelvis sallad kan man räkna med ytterligare några gram kolhydrater men totalt blir det ju väldigt low carb!
 
/ Sofia 

Frisk luft är den bästa medicinen

Idag har vi haft begravning för min fina lilla mormor; det var fint på alla vis men såklart väldigt ledsamt och tungt. Efteråt var jag och Frida ute och samlade kilometer till vandringen genom Sverige - 7 km var kan vi rapportera! Det var otroligt skönt att ta sig ut på en runda och rensa tankarna. Idag har det ju dessutom varit strålande sol och plusgrader - doftar det lite vår...? All snö ska bara bort först...
 
/ Sofia 

Katastrof...

När vi flög hem från Barcelona flög vi med Brussels Airlines. Vi är ju riktigt veteraner vid det här laget och hade packat med oss både mandlar och babybel i väskan utifall att hungern skulle slå till på planet - och tur var väl det! Utbudet av mat/snacks att köpa ombord var rent ut sagt katastrof. Man vill inte gärna verka besatt av lchf och försöka frälsa andra men visst kan ni väl hålla med om att menyn nedan är bedrövlig även om man inte kör lågkolhydratskost?
 
Barnmenyn består exempelvis av twix, chips eller en våffla och en kidibul (läsk). Är det den maten vi vill ge våra barn? Sockerkicken Allan lär ju vänta efter den här typen av "mat". Lunchalternativet, "sweet menu" eller "sweet snacks" var resten man hade att välja mellan.
 
NEJ tack. 
 
/ Sofia 

Enkelt är gott

När både JA-sägare och NEJ-sägare som ska komma överens om en maträtt som går fort, då kan det bli knivigt. Bud nummer ett var sushi (vilket i och för sig är väldigt gott, men riset är ju big no no). Sushi utan ris är sashimi. Bara rå fisk. Jag har ätit det en gång och det var visserligen gott då men jag tanken på vad det är man äter är lite jobbig. Därför blev det Hemköp istället och en grillad kyckling som fick följa med hem. Tillsammans med en stor sallad på salladsmix, gurka, tomat, paprika, fetaost, oliver & avokado blev det succé. Till hade vi två olika smaksatta crème fraicher; vitlök parmesan & paprika chili. Inte perfekta ur LCHF-perspektiv men goda och ibland får man kompromissa lite.

/ Jonna

DELMÅL: SUNDSVALL 1044 KM

Vet ni vad? Vi är framme vid nästa delmål i vandringen från Sveriges nordligaste punkt till Sveriges sydligaste punkt! Nu har vi tagit oss hela vägen från Treriksröset, via delmål Luleå och ända ner till Sundsvall, totalt 1044 km. Det är verkligen jätteroligt att så många av er rapporterar in kilometer och tar oss snabbare ner till målet. Att röra på sig, oavsett om det är löpning, promenader, rodd, simning eller kanske cykling, är ju bra för oss på så många sätt. Så fortsätt att ut och röra på er och kommentera vilket inlägg som helst här på bloggen med antal kilometer, ditt namn och en mejladress om du vill vara med i utlottningen av priser vid delmålen. 
 
Vi kommer under veckan att lotta en person som varit med och bidragit med kilometer till Sundsvall, som blir den lyckliga vinnaren av ett riktigt bra och snyggt pris! Stay tuned. 
 
/ Sofia och Jonna
 

Älskade lax!

Lax kan vara det bästa som finns. Gott, nyttigt och innehåller massor med bra fetter som man håller sig mätt länge på. Ofta slänger jag bara in laxfiléer i ugnen men i helgen ansträngde jag mig litegrann och testade laxen med kräftsås som Sofia skrev om för inte så längesen. Ändrade lite då jag hade räkor istället hemma och så fick det bli fiskfond istället för hummerfond. Osten hade jag inte heller rätt sort men det fick gå ändå. Man tager vad man haver liksom. Fick ihop hela fyra matlådor av fisken och så kokade jag broccoli till. Om det var gott? Vi kan säga såhär: jag var inte avis på någon annans matlåda idag.
 
/ Jonna

Köttfärssås à la LCHF och stekt vitkål

Igår blev jag otroligt sugen på köttfärssås så jag åkte och handlade och slängde ner allt gott jag kunde komma på i korgen. Resultatet blev 5 matlådor inför veckan med riktigt gott innehåll!
 
Du behöver (mängd efter smak och tycke)
Vitkål
Champinjoner
Köttfärs
Krossade tomater
Grädde
Gul lök
Vitlök
Soja
Salt
Svartpeppar
Smör att steka i 
 
Gör så här
Hacka löken och fräs upp i smör i en stekpanna och blanda sedan ner köttfärsen. Skiva champinjonerna och stek (i ordentligt med smör) i en annan panna samtidigt och häll sedan över dem när färsen är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Häll i krossade tomater, grädde, pressad vitlök, en skvätt soja och mer krydda om du vill. Låt stå och sjuda en stund. Servera med stekt strimlad vitkål. 
 
/ Sofia 
 

Tommy Mel's Classic Diner

 
Först ut att bli poängsatt i Caesarsalladbarometern är en Caesar som vi åt i Barcelona på Tommy Mel's Classic Diner. "Welcome to the 50's" sa skylten på väggen och det stämde verkligen i allt: inredningen, stämningen, personalen, menyerna, maten... Vi båda valde deras Classic Caesar Chicken (utan krutonger) och man kan säga som så att vi blev verkligen inte besvikna. Rikligt med parmesanost, riktigt knaprigt bacon delat i små bitar (plus i kanten), perfekt kryddad och stekt kyckling och god dressing. Omgivningen och den trevliga personalen gjorde sitt och totaltbetyget för denna Caesar blir:
 
9 POÄNG (av 10 möjliga)
 
Restaurangen ligger i shoppingcentret La Maquinista. Åker ni till Barcelona kan vi rekomendera en trip dit - om inte för den fantastiska Caesarsalladen så för shoppingen ni kan finna där. Ta med den stora plånboken...
 
/ Jonna och Sofia 
 

VECKA 9

 
Under veckan som gått har vi haft stenkoll på kolhydratsintaget och mer eller mindre hamnat runt 20 gram per dag. Vill man så går det - överdrivet svårt är det verkligen inte. Samtidigt under veckan har vi båda varit rätt krassliga med lite feber och diverse sjukdomar så vi har inte varit på hugget med träning alls. Det är viktigt att lyssna på kroppen och att faktiskt vila när kroppen behöver det. Nu får vi se hur fit for fight vi är nu nästa vecka men på  något sätt måste vi aktivera oss - no question about it. Därför kör vi favorit i repris: situps. Minst 150 stycken om dagen ska vi genomföra, plus i kanten om det blir fler. Magmusklerna är viktiga muskler, och får man dessutom bort fettet över magen (om man har något) vill väl alla kunna visa upp några rutor..? Nu kör vi!
 

Sunday

Söndagar är generellt ångestdagar. Är man bakfull så har man ångest för det och många har säkert också ångest för att man har en hel jobbvecka framför sig. Jag har varken eller. Hade en supermysig kväll med mina favorittjejer igår. God mat, lite vin, tjejsnack och mellon i bakgrunden. Är man inte bakis kan man dessutom träna. Idag fokus ben och rygg. Efter två timmar på gymmet med min syster blev jag sen bjuden på smarrig mat hos Olivia & hennes Max. Fetaostbiffar med stekta grönsaker, gräddsås & sallad. Mycket gott & perfekt avslut på en bra helg.
 
/ Jonna

Ost- och mandelbröd

Jag har skrivit om det här brödet många, många gånger innan men aldrig i ett ordentligt eget recept-inlägg. Jag brukar göra dubbel sats av receptet nedan och det ger mig 12 st bröd i lagom storlek och man slänger ihop det på fem minuter. Det här är utan tvekan det enklaste och snabbaste lchf-brödet jag testat - och otroligt gott!
 
Du behöver
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 dl riven ost (jag har Kvibille cheddar)
1 tsk bakpulver
 
Gör så här
Riv osten och blanda sedan allt i en bunke. Klicka ut på en plåt och ställ in i ugnen i 10 minuter på 225 grader. Simple as that! 
 
/ Sofia 
 
 

Kyckling & grönsaker i ugn

När man ska hålla kolhydraterna på en låg nivå är det enklast att ha mat med sig till jobbet. Den här veckan körde jag på kyckling, grönsaker i ugn och så stekt vitkål. Gott & enkelt. Framförallt med vitlöksbea. Det är ju dessutom ofta mejeriprodukterna som är boven i dramat när det gälle kolisar, det här är ju helt mejerifritt! Funkar dessutom utmärkt med en klick crème fraiche till (som på bilden). 

Jag stekte alltså helt enkelt upp ett kilo kyckling. Dela gärna en filé i 2 eller 3 bitar så går det fortare. Och ett tips för att få fin färg: paprikapulver. Och för god smak salt, vitpeppar och lite vitlökspulver. Grönsakerna (1 paprika, 1 broccolibukett, 1 gul lök & några champinjoner) hade jag i ugnen i ca 20-30 min på 200 grader med salt & olivolja. VItkålen steker jag i stekpanna i kokosolja med salt & svartpeppar. Sedan blandar man bara ihop allt och tada - god middag!
 
Om man ska räkna på kolhydratsinnehåll så räknar jag 0 gram för kycklingen och max 2 gram för sås. Jag vägde tyvärr inte grönsakerna innan de åkte in i ugnen men kollade ändå upp hur mycket de innehåller. Kunskap är A och O när man ska vara strikt. 
 

-Röd paprika: 5,2 gram kh / 100 gram
-Champinjoner: 2,9 gram kh / 100 gram
-Broccoli: 3,1 gram kh / 100 gram
-Gul lök: 6 gram kh / 100 gram
-Vitkål: 3,8 gram kh / 100 gram
 
Källa: 100gram.se

/ Jonna
 

Att inse sina begränsningar

Det är lite tungt att gå från att träna fyra gånger i veckan till att knappt ha tränat på två veckor. Förra veckan hann jag bara träna en gång innan vi stack till Barcelona och denna vecka har jag inte känt mig kry alls. Igårkväll avbokade jag ett pass på gymmet jag tänkte gått på idag - är man inte bra i kroppen ska man inte utsätta sig för påfrestningar. Är jag inte bra på måndag blir det nog ett besök hos herr doktor... När jag är frisk igen blir det all in på träningen igen, man känner direkt när man INTE tränar hur bra man faktiskt mår av träning.
 
Så idag tog jag en ordentlig sovmorgon och började dagen med nybakt bröd. Helt okej det också. 
 
/ Sofia 

Jordgubbar, strawberries, fresas - kärt barn har många namn!

När vi var i Barcelona passade vi på att äta jordgubbar. I stora lass. Det känns som något som är helt okej att unna sig lite extra av - ibland. Det var sjukt billigt med 2 kilo för 5 Euro och på alla hjärtans dag ingick en flaska spraygrädde till och med i priset ;) Om man vill lyxa till det lite extra kan man smälta mörk choklad och sedan doppa jordgubbarna. Antingen äter man dem direkt eller så lägger man dem i kylen en stund så att chokladen stelnar. Farligt gott är det - det går knappt att hejda sig... Ibland ska livet va gött' att leva också. 
 
/ Sofia 

Självplockssallad

Plocksallad från ICA är ju världens bästa snabbmat á la LCHF. När jag tar sallad brukar jag ta isbergssallad, kyckling, rödlök, fetaost och avokado. Mango Curry-dressingen är min favorit - 11 gram kolhydrater per 100 gram så kanske inget för den väldigt strikta, men på de 50 gram som man får i sig blir det ju inte så farligt.
 
Nu har min favoritaffär Ica Maxi i Borås skaffat en självplocksbar - ingen är lyckligare än jag! Igår hade jag noll energi till något, känner mig inte helt kry, så jag köpte med mig tacos hem. Smidigt.
 
/ Sofia

Caesarsalladbarometern

Jag vet inte hur många caesarsallader vi på Nejtillkolhydrater ätit i våra dagar, men många är det. Det är ju liksom ett säkert kort både i Sverige och utomlands då en caesar alltid är en caesar. Kvaliteten kan dock variera oerhört så nu kör vi igång Caesarsalladbarometern. Helt enkelt en kategori där vi samlar betyg på alla caesar vi äter. Allt kommer att bedömmas i en skala på 1-10 där 10 är bäst och 1 är sämst.  

Vi kommer bland annat ta hänsyn till följande: hur kycklingen smakar, hur krispigt baconet är, dressingens mängd och smak, hur fräsch salladen och ett totalbetyg på salladen och restaurangen man äter den på.
 
Har ni ätit någon Caesar som vi absolut inte får missa? Tipsa gärna!
 
/ Jonna och Sofia 
 
 
 

LCHF-cancer...?

Såg ni löpsedlarna och artiklarna igår om den påstådda risken för LCHF-cancer? Jag är så trött på sånna typer av rubriker och dåligt skriva artiklar att jag knappt ens orkar kommentera det. Jag hänvisar till Andreas, kostdoktorn, som har bra och vettiga belägg som vanligt. Läs hela hans inlägg i debatten! Det är så synd att många bara får den bild som medier som Aftonbladet ger. Är det inte förresten lite skrattretande att Aftonbladet då och då ger ut en LCHF-bilaga med hur du går ner i vikt och mår bra av succédieten? Snart får de ta och bestämma sig..
 
/ Sofia

Istället för bacon

Jag hittade inte bacon häromdagen när jag var och handlade. Vet inte om det var slut eller inte men jag tog fläsk istället. Som bacon fast tjockare. Jag testade nu till frukost och det var gott. Till har jag en klick philadelphia och så en kopp thé med kokosolja. Ordentligt med fett för att man ska vara mätt en bra stund. 

/ Jonna


La Boqueria

En dag i Barcelona gick vi huvudgatan La Rambla uppifrån och ner. På vägen svängde vi in på en av stadens stora turistattraktioner La Boqueria som är en stor saluhall med allt från frukt och nötter till fisk och kött.  Otroligt fräscht och riktigt inspirerande att gå runt och kika. Jag köpte några bitar färsk kokos för 1 € - perfekt mellanmål! En sån saluhall i Borås hade levt farligt - stor risk att jag varit där varje dag och handlat grönsaker och annat gottigt... 
 
Helt klart värt ett besök om ni har vägarna förbi :) 
 
/ Sofia

Middagstips

Lax med creme fraiche mosat med fetaost och kokt broccoli. Det är helt otroligt att något som går så snabbt att laga och är så enkelt kan vara så gott. 
 
/ Sofia 
 

Vitlöksbea <3

Jag är inte ett jättefan av bearnaisesås. Det är något med dragonsmaken som jag har lite svårt för. Erik's bea Provencale är dock riktigt god och allra helst äter jag ICA's vitlöksbea. Problemet har varit att jag aldrig handlar på just ICA. Häromdagen blev jag skitglad när jag upptäckte att också Lohmanders gör bearnaise med vitlökssmak. Och vi kan säga såhär; hade jag lagt upp den här bilden på instagram hade hashtagen definitivt varit #foodgasm. Så god var den.

/ Jonna

Från gymmet till soffan...

Istället för min träningsutmaning "från soffan till 5km" blev det idag från gymmet raka vägen till soffan. Jag kände redan när jag åkte till gymmet efter jobbet att jag inte var på topp, men tänkte att jag "ska banne mig träna idag". Efter typ 20 min på löpbandet fick jag så ont i magen att jag fick kliva av & åka hem. Vette tusan vad som spökar i magen men utöver det känner jag mig otroligt trött: både psykiskt & fysiskt. Just idag borde jag nog lyssnat på kroppen & struntat i träningen - men samtidigt gjorde jag ett försök i alla fall. Det värsta som kan hända är ju att man misslyckas.

När jag kom innanför dörren slängde jag mig på soffan och stensomnade i en halvtimma. Var inte alls sugen på mat när jag vaknade men något var jag tvungen att få i mig. Från lunchen och mitt mellanmål (avokado) var jag uppe i ca 10 gram kolhydrater så jag unnade mig 100 gram bär med grädde; totalt ca 8 gram kolhydrater så jag har fortfarande hållit mig under 20 grams-gränsen.

Nu ska jag sova & hoppas på att vakna som en ny människa. Livet består av ups and downs, så är det ju - jag har nog bara en liten down idag..

/Sofia


Nytt i garderoben

Nya träningskläder gör att det blir roligare att träna! Framförallt är det viktigt med en bra passform! Jag köpte nyligen nya tights. Likadana som jag redan har, då är det smidigt att klicka hem. Och de här tightsen är de bästa jag haft! Nike Legend 2.0 Tight Fit heter de. När jag ändå var igång råkade jag också köpa svettband att ha på armen. Också Nike såklart. Nu ska här svettas!

/ Jonna
 
Tightsen hittar du HÄR
Och svettbanden finns HÄR

Kostdoktorn.se

Vi har ju tjatat en hel del här om Andreas Eenfelds (läkare och speciallist i allmänmedicin) bok Matrevolutionen som är helt fantastiskt. Den ger en otroligt bra förståelse för varför lågkolhydratskost är här för att stanna. Andreas, mest känd som Kostdoktorn, har en bra sida där man kan hitta massa bra info om LCHF. Klicka dig in HÄR och ta dig ett titt!
 
/ Sofia 
 
I höstas var vi och lyssnade på Andreas när han var i Göteborg och föresläste.
Givetvis snodde vi åt oss en bild!

Frulle utan kolhydrater

Veckans utmaning den här veckan är ju att äta minimalt med kolhydrater. Jag väljer att lägga mina få kolisar på grönsaker till lunch & kvällsmat. Alltså behöver jag en kolhydratsfri frukost. Oftast dricker jag bara något men idag blev det thé med kokosolja och en liten bit lax. Perfekt frulle efter en morgonpromenad & bra med energi för en dag på jöbbet. Jag fick förresten ihop 6,7 kilometer till vandringen på min timme. Ni glömmer väl inte att registrera era kilometer?

/ Jonna

Very low carb

Utmaningen den här veckan är att hålla sig under 20 gram kolhydrater per dag - alltså strikt LCHF kost. I början när man kör igång med lågkolhydratskost förstår jag att det kan vara svårt att veta vad man kan äta och inte och vissa tycker kanske det är svårt att räkna på hur många gram det blir. Efter ett tag med LCHF har man sedan mer koll på saker och ting och man vet vad man kan äta.
 
För att verkligen ha stenkoll nu i veckan, och dela med mig till er, räknar jag ut kolhydratsvärdet på måltiderna. Idag åt jag kyckling, sallad och bea-sås till lunch. För kycklingen och bea-såsen räknar jag inte med några gram kolhydrater alls, det blir så lite ändå. Men innehållet i salladen vägde jag, tog reda på gram kolhydrater per 100 gram (ta reda på det här) och räknade sedan ut vad det blev i min måltid. Totalt blev det ungefär 5 gram kolhydrater - och jag höll mig ordentligt mätt. 
 
Till frukost åt jag tre ägg mosat med en klick smör - i princip inga kolhydrater alls. Till kvällsmat åt jag lite kyckling, två fröknäcken och två koppar kaffe med en skvätt grädde i. Några gram kolhydrater totalt. Totalt för dagen är jag säkert inte över 10 gram kolhydrater - så det är egentligen inte vidare svårt att hålla 20 grams-gränsen. Om jag hade tränat idag hade jag visserligen kanske behövt ett mellanmål innan eller lite mer mat efter men idag funkade det bra så här!
 
/ Sofia 
 

(jag vet att färdiggrillad kyckling inte är helt okej i kryddningen men
ibland orkar man helt enkelt inte laga själv och då får det duga...)

Word

En väldigt bra och informativ bild!
/ Sofia 
 

Älskade tacos

Helt ärligt, tröttnar man aldrig på tacos eller?! Jag kan äta det hur ofta som helst och ändå längta efter det. Det är pålitligt med tacos - man blir liksom aldrig besviken.
 
För oss LCHF:are är ostchips ett perfekt alternativ till de vanliga nachocipsen. Och så jäkla gott.
 
/ Sofia
 

VECKA 8

 
Efter en grym helg i härliga Barcelona är det nu tillbaka till verklighet och vardag. Vi ska väl vara ärliga och erkänna att vi inte hållt oss till ett minimalt kolhydratintag dessa dagar, men är det semester så är det. Inte så att vi ätit potatis, pasta eller sånt med uppenbart sockerinnehåll men exempelvis lite mer jordgubbar och choklad än vanligt kanske... Mer om det i senare inlägg!
 
Efter några generösa dagar kan det vara lite av en utmaning att gå tillbaka till en striktare kost. För att peppa oss själva lite extra blir veckans utmaning att hålla sig under 20 gram kolhydrater per dag. Det är inte så svårt men det finns inte plats för några direkta utsvävningar. Inga mellanmål som innehåller kolhydrater och stenkoll på mängden mat. I veckan är det alltså strikt LCHF som gäller.
 

LCHF-frallor

Angelica tipsade mig om ett recept på riktigt goda LCHF-frallor. Hon hade hittat receptet hos Jimps och Millis LCHF men ändrat om det lite. 
 
Det här behöver du (till 8 frallor)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl pofiber
0,5 dl koksnötsmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 tsk bakpulver
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
3 ägg
2 dl kesella eller creme fraiche
2 msk smält kokosfett
0,5 dl vatten 
 
Så här gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, pofiber, kokosnötsmjöl, sesamfrön, bakpulver, fiberhusk och salt i en bunke och vispa äggen i 3 minuter, så de blir pösiga, i en annan bunke. Blanda sedan ner mjölblandningen och creme fraiche/kesalla tillsammans med vattnet och det smälta kokosfettet. Låt svälla en stund innan du formar degen till bullar och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Jag strödde även lite extra sesamfrön på bullarna innan jag satte in dem i ugnen. 
 
Ät och njut!
 

Angelica tipsar

Ni har läst om henne på bloggen. Hon är en av våra bästa vänner. Hon äter lågkolhydratskost. Hon är otroligt påhittig, huslig och idérik. Hon heter Angelica! 
 
Angelica är 23 år och bor i Borås. Hon är en riktig kock i köket och fantastiskt duktig på att leverera nya recept och komma med små tips. En riktig husmor är hon! Hon är dessutom utbildad möbeltapetserare och allmänt pysslig av sig. Vi har länge pratat med Angelica om att hon skulle få en "spalt" här på bloggen och äntligen ska det bli av. Lite då och då nu framöver kommer Angelica att dela med sig av sina tips: det kan handla om allt från mat och nya recept till träning till fix och trix i hemmet.
 
Angie - vi ser med spänning fram emot ditt första inlägg!
 
// Sofia och Jonna
 

Desayuno

Underbar frukost i härliga Barcelona. Life is good!

/Jonna & Sofia


Alla hjärtans dag

Dagen i Barcelona har varit skön: fint väder, mycket turistande & gött häng. Nu på kvällen har vi lagat en riktigt god alla hjärtans dag-middag: fläskfilé i gräddsås med lök & champinjoner med sallad & guacamole. Till efterrätt lyxade vi till det ordentligt med mandlar och chokladdoppade jordgubbar. Vi köpte 2 kg jordgubbar för 5 € - hur billigt?!

/Sofia & Jonna


Hola Barcelona!

Vi är äntligen på plats i Barcelona! Nu har vi precis ätit en frukost bestående av äggröra, avokado & kaffe. Nu är vi bra rustade för en turistdag på stan :)

/Sofia & Jonna


Nejtillkolhydrater i Barcelona

 
Ikväll sätter vi oss på ett plan till Barcelona för en långweekend, på söndagkväll är vi på svensk mark igen. Det kommer nog bli en hel del turistande, shopping, häng med världens finaste vänner, god mat och lite party också! Det är alltid lite svårare att hålla en kosthållning när man är på resande fot men vill man så går det, så är det. Vi hoppas såklart på att kunna slänga upp några inlägg på plats från España, och så har vi några sparade inlägg som vi kan publicera om vi har fullt upp. So no worries, vi glömmer er inte! Hasta luego amigos!
 
// Sofia och Jonna

Boosta din förbränning

I nr 2 av tidningen Lifestyle Fitness kan man läsa om hur man kan boosta sin förbränning med hjälp av ett pass av Tanja Djelevic som jobbar som PT i Hollywood. 
 
Uppvärmningen består av två rörlighetsövningar: planka från stående och utfall framåt med lätt rotation. Sedan finns det 6 övningar som utgör ett varv. Som ni kan läsa nedan kör man 60 sek arbete och 60 sek vila på varje övning och så vila 2-3 minuter mellan varven. Hoppas att ni kan se och förstå övningarna på bilderna nedan.
 
/ Sofia 

Njuta av det goda

Förr var jag verkligen inte en sån som bakade eget bröd eller spenderade mycket tid i köket. Men i och med hela lchf-grejjen och intresset för hur mat påverkar kroppen blir det roligare och roligare. Det är otroligt skönt att baka sitt eget bröd eller sin egna semla för då vet man precis vad man får - och det finns inget konstigt på innehållsförteckningen som man inte har en aning om vad det betyder. 
 
Dessutom är ju hembakat det godaste man kan äta. Ikväll har jag njutit av det goda. Jag har fått tag på ett riktigt gött recept på frallor, lägger upp det här inom kort..
 
Godnatt!
 
/ Sofia 
 

Pre-workout

Ska man äta lite extra kolisar så ska man helst göra det innan träning. Då gör kroppen av med den energin under passet. Jag ska strax dra till gymmet och har precis ätit ett litet mellanmål bestående av skyr & granatäpple. Skyr är en isländsk proteinrik yoghurt som är ganska ny i butikshyllorna. Den smakade ungefär som kesella och har ungefär samma näringsinnehåll (mer protein, låg fetthalt & ca 3 gram kh / 100 gram). Granatäpple är min nya favvo och där är kolhydratsinnehållet ungefär som i hallon (ca 7 gram kh / 100 gram). Alltså något man kan äta då och då men inte varje dag. Så himla gott!
 
/ Jonna

Ostinlindad lövbiff

I söndags fick jag som vanligt en hur god söndagsmiddag som helst hos pappa och hans sambo. Pappa hade hackat rödlök och lagt i lövbiff tillsammans med någon slags färskost och rullat ihop och sedan stekt. Till detta serveradens ugnsbakade rotfrukter och blomkål, sallad, bea-sås och fröknäcke. Som tidigare fick jag till och med med mig en matlåda hem - det här är verkligen en tradition jag gillar alltså!
 
/ Sofia 
 

Läs alltid på förpackningen!

Häromdagen stod jag i affären och skulle välja thé. För det mesta dricker jag chai, både grönt & svart, men ibland vill man ju variera sig. Tyckte hallon-thé lät gott och av en slump läste jag på förpackningen. Det innehöll maltodextrin?! Maltodextrin är en tillsats som inte är söt men den innehåller ändå i princip bara kolhydrater. Läs mer om maltodextrinets negativa egenskaper här. Nu var det ju inga mängder just i den här produkten men jag ställde ändå tillbaka förpackningen på hyllan igen. Onödigt, Lipton, onödigt

/ Jonna

LCHF-semla med hallonfyllning

Imorgon är det fettisdagen - ursprungligen en kristen högtid och en av de tre dagar i "fastlagen", de tre dagarna före fastan. Namnet syftar till all god mat som brukade ätas på fettisdagen och därav traditionen att käka semlor, antar jag. Givetvis finns det ett gott alternativ för oss som håller nere på kolhydraterna också! 
 
Receptet nedan hittade jag hos Åse
 
Det här behöver du (för 3 lagom stora semlor)
2 ägg
2 msk stevia strö
0,5 dl grädde
1 msk koksnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,25 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
 
Hallon och grädde till fyllningen 

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och vispa äggen och sötningen poröst. Sedan häller du i alla övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt sedan smeten stå i fem minuter innan du formar till bullar och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Min smet blev rätt så "rinnig" och väldigt kladdig så jag tog i lite extra mandelmjöl. Tyckte fortfrande att det var svårt att forma dem, så jag klickade bara ut dem på plåten. I alla fall, grädda sedan bullarna i ca 20 minuter. Jag såg att Åse hade fått kommentarer om att semlorna blivit platta för många, och mina blev också rätt platta faktiskt. Men utseendet är väl inte det viktigaste, det är väl ändå insidan som räknas? ;)

Jag har aldrig varit förtjust i mandelmassa så jag äter mina semlor utan det men hos Åse hittar ni som sagt hela receptet med mandelmassan också. Jag delade semlan så att jag fick ett lock, gröpte ur lite "bröd" och fyllde sedan istället semlan med varma hallon. Sedan spritsade jag ut grädde i bullen, satte på locket, strödde lite kokosmjöl på locket för syns skull och dekorerade även med några hallon. 

ÄT och NJUT, riktigt gott blev det!

/ Sofia


Brysselkål

Jag har länge tänkt köpa hem brysselkål men det har inte blivit av. I helgen blev det äntligen det. Visste dock inte riktigt vad jag skulle göra med den men stekte helt enkelt de små kålhuvudena i smör och hade lite salt & peppar på. Blev gott! Till hade jag grillad kyckling & vitlöksbea. Smarrigt.

/ Jonna

Det farliga sockret

Det absolut bästa med LCHF är enligt mig att bli kvitt sockerberoendet. De allra flesta av oss är ju faktiskt sockerberoende men faktum är att det är otroligt befriande att slippa det. Redan i juli skrev jag ett inlägg om det vita giftet men det tåls att ta upp igen. 
 
Det finns ju som vi vet många med bestämda åsikter om LCHF, hur det "inte kan vara bra att äta så mycket fett" och hur "kroppen inte klarar sig utan kolhydrater". Men en sak som alla faktiskt verkar kunna komma överens om är att det bara finns positiva effekter av att dra ner på sockerintaget. Vi alla vet att socker inte är bra för oss! 
 
I oktober 2011 skrev DN en artikel om en undersökning som visat att det är viktigare att undvika socker än fett och att fettkonsumtionen inte verkar spela någon avgörande roll när det gäller hjärtsjukdomar. Som det skrivs i artikeln ökar fett nivåerna av kolesterol men inte det slags kolesterol som är skadliga för oss. Värre är det med socker. 
 
HÄR skriver Anna Hallén en väldigt bra text om varför socker är farligt för oss. Hon beskriver hur LITE socker egentligen inte skulle vara så skadligt för oss men problemet är just att man blir beroende av socker och inte klarar att hålla det på en låg nivå. När vi får kostråd om att äta "lite av allt" är problemet att många av oss inte klarar att hantera lite av allt. 
 
Summa summarum: socker är farligt och länge leve LCHF!
 
/ Sofia

VECKA 7

 
Vet ni vad? På onsdag åker vi, tillsammans med våra fina vänner Angelica & Frida, till Barcelona för att hälsa på bästa Sara. Hon bor där nere och pluggar det här året och det ska bli så himla skoj att se hur hon har det. Ingen av oss på nejtillkolhydrater har varit i Barcelona förut så det blir troligtvis en hel del sightseeing (läs promenerande). Vi ska också försöka få till ett träningspass på ett spanskt gym, så vi ska inte helt lata till oss. Dock så skippar vi en utmaning den här veckan. Vi kommer såklart att göra vårt bästa med träningen och undvika kolhydrater även på resande fot. Och såklart att försöka hinna med blöggen. Vår utmaning till er blir istället att samla kilometer till vandringen. I skrivande stund har vi 35 mil kvar till nästa delmål Sundsvall. Kör hårt vänner!
 

Matdagbok

Alltså, jag måste säga att det här med att skriva ner allt man äter (min utmaning från Sofia) är en bra grej. De största fördelarna med LCHF är att man kan äta sig mätt på god mat utan att gå upp i vikt och att sockersuget minskar. Vill man gå ner kan det dock krävas mer än så och då är träning och koll på vad man stoppar i sig a & o. Abs are made in the kitchen. Jag tänker inte tråka ut er med hela min vecka men dagarna har sett ut ungefär såhär:

Frukost: Thé men kokosolja & avokado
Lunch: Kyckling, stekt broccoli & vitlöks-bea
Mellanmål: Mandlar / Babybel
Kvällsmat: Kyckling m. champinjoner / Någon form av sallad / Bacon m. tillbehör / Thé m. grädde
 
Såg att Martina gjort ett bra matschema om någon är intresserad av att planera i förväg.

/ Jonna
Ja, jag har i princip levt på kyckling. Gott & enkelt!

Kokosbröd

Nu i veckan bakade jag ett kokosbröd som blev supergott - det kändes som att det var på tiden med ett nytt slags lchf-bröd (även om valnötsbrödet och det ljusa mandelbrödet fortfarande är riktigt gott). Ni hittar receptet hos inspirerande Cecilia, men jag skriver ner det här också så har vi det i arkivet!
 
Det här behöver du
5 st ägg
50 gram smält smör
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Valfria frön (jag hade sesamfrön, solroskärnor och linfrön)
 
Gör så här
Klä en brödform med bakplåtspapper. Smöret ska sedan smältas och äggen ska vispas fluffigt. Blanda kokosmjöl, fiberhusk och bakpulver i en egen skål och blanda sedan ihop detta med äggen och det smälta smöret. Klicka ut i brödformen och strö sedan över önskad mängd valfria frön. Låt stå i ugn på 175 grader i ca 25 minuter.
 
'

#nöjdtjej

Ikväll har jag varit hos min vän Moa. Vi lagade en riktigt god middag bestående av nötytterfilé, sallad, champinjoner & bea-sås. Till efterrätt lyxade vi till det med chokladdoppade jordgubbar. Bättre lördag får man leta efter!

/Sofia


Vinnare av "delmål Luleå"

Nu i veckan nådde vi ju som ni vet delmålet Luelå på vår vandring från nordligaste Sverige till sydligaste Sverige. Ni var många som var med och bidrog med kilometer och precis som utlovat kommer vi nu att belöna en av er tappra som rapporterat. Den här gången är det två böcker vi ger bort: Katrin Zytomierskas "Dags att bli smal - LCHF på mitt sätt" och Andreas Eenfeldts "Matrevolutionen". Vi har båda två läst just de här böckerna - så de är alltså second hand och använda med mycket kärlek! 
 
...OCH VINNAREN ÄR: LINDA!
(vi har skickat ett mejl till dig med mer information)
 
Se nu till att rapportera in kilometer (gå, jogga, spring, cykla, simma..) innan vi når nästa delmål Sundsvall så är du med och tävlar om nästa utlottning. Det ryktas om att det blir något snyggt härifrån...
 

En bra lördag

När man vaknar gör man ett val: ska det bli en bra eller dålig dag? Idag bestämde jag mig för att det ska bli en fantastisk dag. Jag har varit ute och powerwalkat 6,5 km (kallt, snöigt & halt som tusan) och precis belönat mig själv med två koppar kaffe och kesella blandat med vaniljpulver toppar med solroskärnor, mandelspån & hallon.

Och klockan är bara tjugo i tio - jag känner fortfarande att det här kommer bli en himla bra dag.

/Sofia


Work that ass off

Den här veckan har jag avklarat femte veckan av min lilla utmaning till mig själv. För en rutinerad löpare/en vältränad person är väl inte 5 km löpning något att skryta med överhuvudtaget men för mig är det stort. Att springa 5 km utan att stanna eller utan att bli totalt uttråkad är en bedrift för mig. Jag är snart där! På det tredje passet (som jag genomförde idag) var det 5 minuter uppvärmning, sedan jogging i 20 min och till slut 5 min nervarvning. 20 minuters löpning utan att stanna och jag klarade det galant. Jag tycker visserligen att det fortfarande är rätt tråkigt (tack gode gud för bra musik i hörlurarna) men det känns gött i kroppen att springa. Jag blir sjukt svettig men man är ju på helt rätt plats för att vara svettig, det är ju hela grejjen med att gå till gymmet. Det låter säkert hur klyshigt som helst men hela, hela kroppen mår SÅ bra av träning. Det är otroligt jobbigt i början, innan man kommer igång, men sen går det av sig självt. Man känner sig aldrig så stark i kroppen som på gymmet. Ni som funderar på att börja träna, kanske ett nyårlöfte som dragit ut på tiden, DO IT!
 
Imorgonbitti genomför jag sista morgonpromenaden i Jonnas utmaning till mig och sedan ska jag och Frida till badhuset och simma. Varierad träning är den bästa.
 
/ Sofia 

Restaurang Köket

I onsdags förra veckan var jag på Restaurang Köket här i Borås med Angelica och Frida. Det var faktiskt första gången jag var där men absolut inte sista. Dels fanns det vanliga varmrätter men sen fanns det en meny "Från grillen" där man valde kött och sedan ingick det tre tillbehör som man själv valde och fyllde i på en liten blankett. Jag valde 150 gram fläskfilé med fyra tillbehör: grönsallad, aioli, grillad tomat och vitlöksfräst spenat. Perfekt att man kan sätta ihop sin egna rätt på ett enkelt sätt! Maten var helt fantastisk och personalen var otroligt trevlig.
 
Man kan nästan tro att det här är ett så kallat sponsrat inlägg men så bra är det tyvärr inte ;)
 
/ Sofia 

Italiensk bondsallad med basilika-aioli

Igår var jag hos fina Liv på middag. Hon hade fixat LCHF-vänlig, supergod italiensk bondsallad med kyckling. Och med en riktigt smarrig dressing som hon dessutom gav mig receptet på. Jag delar såklart med mig:
 
Basilika-aioli
0,25-0,5 krm sambal oelek
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta (pressad)
3 msk majonäs
2 dl crème fraiche 34%
0,5 tsk salt
 
Mixa helt enkelt sambal oelek & basilika i en mixer. Blanda ihop vitlöken, majonäs & crème fraiche i en skål och tillsätt basilikablandningen. Smaka av med salt. 

/ Jonna
 

Crossfit på 15 minuter

Följande pass är ihopsatt av Ellinor Rehnström och är hämtat från tidningen Liftestyle Fitness, nr 2 2013. "Syftet med passet är att arbeta med många stora muskler och växla mellan övningar som utmanar kroppen på olika sätt. Tempot ska vara så högt att du är andfådd genom hela passet - men utan att slarva med tekniken". Det är ett pass där man ska göra så många varv som möjligt under 15 minuter. Lägg antalet varv på minnet och försök att förbättra dig varje gång du kör passet!
 
Ett varv består av:
 
1. 5 st burpee-boxhopp - Ställ dig framför lådan och sätt ner händerna i golvet och hoppa bak med fötterna. Lägg ner hela kroppen på golvet så att både lår och bröst nuddar. Tryck dig sedan upp på raka armar och hoppa  samtidigt fram med fötterna. Hoppa upp på lådan (höjd på låda: 60 cm för killar, 45 cm för tjejer), sträck ut höft och knäled och hoppa ner och börja om. 
 
2. 10 st Thrusters med kettlebell - Välj en passande vikt som du kan göra tio repetitioner i följd med. Placera vikten framför kroppen i bröst- och axelhöjd. Böj på benen så djupt att höften går under knät. Ha hela foten i golvet och ryggen i en neutral hållning. Pressa dig explosivt tillbaka upp och samtidigt som du sträcker på benen pressar du upp vikten ovanför huvudet till raka armar. Ta sedan ner vikten och när den är tillbaka i startposition påbörjar du nästa repetition. 
 
3. 15 st situps - Ligg på rygg med böjda ben och fotsulorna i golvet. Sträck armarna bakom huvudet och kasta fram armarna samtidigt som du gör en situp. Nudda fotknölarna på utsidan av foten och lägg dig ner och börja om. 
 
4. 20 st dubbelhopp eller 60 st singelhopp med rep - När du är i luften ska repet passera under dig två gånger. Enkelhopp är ett alternativ - då gör du tre gånger så många. 
 
KÖR HÅRT, hur många varv klarar du?!
 
/ Sofia 

Att umgås på distans

Eftersom vi går morgonpromenader den här veckan körde vi på telefondate i morse. Och jag kan säga såhär - utan att ha bestämt med Söffan hade jag inte kommit upp ur sängen när klockan ringde 05.15. När man har mycket att stå i är det perfekt att slå två flugor i en smäll - både motion och lite skvaller. Och vi hann gå igenom både det ena och det andra på lite drygt 6 km. Jag säger det igen: bästa starten på dagen! Till frukost blev det sedan avokado & thé med kokosolja. Jag älskar chai-thé och Yogi Tea har så gulliga budskap på sina påsar. Och det kommer för övrigt en matdagboksutvärdering i helgen, det är faktiskt himla bra att få koll på vad man stoppar i sig. 

Den nedersta bilden snodde jag från Sofias instagram. Vi har ju ett konto tillsammans också. Ni följer väl? @nejtillkolhydrater

/ Jonna

Dax för lax

Finns det något smidigare än att laga lax? Jag kom hem vid halv nio idag, tog ut frysta laxfiléer ur frysen, la i form, kryddade med salt och peppar, mosade crème fraîche med fetaost, hällde över laxen, in i ugnen i typ 20-30 min på 150-200 grader. Piece of cake och himla gott dessutom. Till detta äter jag kokt broccoli, även det otroligt enkelt och snabbt tillagat.

Dags att sova, imorgon blir det morgonpromenad för både mig och Jonna. Jag i Borås och hon i Göteborg - telefondejt inbokad 05.30. ZzzzzZzzz - godnatt!

/Sofia


Lev längre!

Förra veckan kunde man hitta nedan annons i Borås Tidning. Där kan man bland annat läsa att det finns få ting som är så tydligt kopplade till ett långt och friskt liv som motion och att det ger en friskare kropp som är mindre benägen att utveckla sjukdomar. Vi får friskare hjärta och kärl och minskar risken för diabetes och för demenssjukdomar. Förutom de fysiska effekterna mår vi även psykiskt bättre av att träna, motion gör gott för själen och kan dämpa ångest och depression. Det finns verkligen inte många anledningar alls att inte unna sin kropp motion då och då!
 
Om ni som jag har ett arbete där man sitter mycket ner måste vi tänka desto mer på att röra oss. Att sitta vid ett skrivbord åtta timmar om dagen förstår vi ju alla att det påverkar kroppen negativt. Enligt artikeln bör vi resa oss var 30:e minut, röra på oss och ha höj- och sänkbart skrivbord så vi kan växla mellan att sitta och stå. Det står att man kan testa att sitta på en pilatesboll vid skrivbordet - det hade ju varit himla kul faktiskt!
 
Jag tror egentligen inte att man måste argumentera så mycket om varför det är bra för oss att träna. Alla vet om det. Men ibland behöver man kanske en liten påminnelse!
 
/ Sofia 
 

Bjudmat

Att vara bortbjuden på middag är alltid lika lurigt när man inte äter allt. Ett tips för att undvika jobbiga situationer är alltid förvarna om vad man inte äter. Då behöver man inte känna sig tvingad att smaka på något. Eftersom jag har gluten blir det ännu värre om specialfika är fixat till mig. Jag har också alltid babybel i väskan ifall man inte blir mätt på det som serveras. Det är också en fördel om du kan litegrann om varför LCHF är bra och kan ge svar på tal. Många är fortfarande fettskrämda och att folk ifrågasätter är snarare regel än undantag. 

Något som man ska komma ihåg är också att det alltid är du själv som väljer vad du vill äta och inte. Säg nej till allt eller gör undantag men var beredd på konsekvenserna. Bara för att man unnar sig en drink som innehåller socker betyder inte det att man måste smaka på tårtan. Det är du som ska hantera kolhydratsbaksmällan och det är lätt att ett litet fusk leder till flera dagars ökat sug efter socker och kanske till och med fler snedsteg. Vad jag vill komma till: det är okej att säga "nej tack". 

/ Jonna

#bortskämd

Det är något speciellt med att komma hem till mamma eller pappa nu när man är så kallad "vuxen". Det är skönt. Man blir lite ompysslad. Man får mat. Man får umgås. Det är lyxigt!
 
I fredags var det fodue-kväll hemma hos mamma. Fläskfilé, kyckling, champinjoner, sallad, bea-sås... Mamma är så söt, hon hade gjort en egen hörna till mig med blomkål- och broccoligratäng och nötter istället för de andra som hade ris och chips. Inte nog med detta så fick man en fredagsgåva också - i min påse fanns det mjukissockar som mamma stickat. 
 
Den traditionsenliga middagen hos pappa i söndags bestod av blomkålsgratäng, kött och små snittar med lax och skagenröra med räkor gjorda på det här brödet. Söndagar har ju nästan blivit bästa dagen på hela veckan...
 
/ Sofia 
 

Kokospannkaka

Du behöver
2 msk kokosolja
2 ägg
2 msk kokosmjöl
Vaniljpulver (och kanel)
 
Gör så här
Smält kokosoljan i en stekpanna och blanda övriga ingredienser i en bunke (enligt det ursprungliga receptet som jag blev tipsad om av Angelica är det både vaniljpulver och kanel. Jag hade dock ingen kanel hemma så för mig blev det bara vaniljpulver. Krydda efter smak!). Häll i den smälta kokosoljan i bunken, blanda om ordentligt, och häll sedan ut smeten i stekpannan. Stek den sedan tills den får önskad färg och konsistens. 
 
Jag åt min pannkaka med några hallon - en aning torrt tyckte jag nog allt att det var men väldigt gott ändå! Om man vill götta till det ordentligt tror jag att det hade varit himmelskt med lite vispad grädde... 
 
/ Sofia 
Fair trade kokosmjöl, ekologisk kokosolja och ekologiskt vaniljpulver
Tack till bästa Angelica som tipsade om kokospannkakan!

Godmorgon

Igår gnällde Sofia lite över min utmaning till henne. Eller gnällde kanske är fel ord för jag kan förstå henne. Det är sådär kul att gå upp klockan 5 för traska omkring i en kall stad. Men det är skönt efteråt och det är ju just det som är grejen. För att bevisa det antar jag min utmaning till Sofia också. Har alltså precis varit ute och gått en sväng. Lyssnade på Alex & Sigges podcast (tips!) och nästan 7 km senare är jag i och för sig fortfarande trött men det kommer nog lite frukost råda bot på. Och tre promenader på en vecka är faktiskt inte så farligt. Min nästa blir nog på torsdag. Söffan, vi kanske skulle ha telefondate klockan halv 6? ;) 

/ Jonna

DELMÅL: LULEÅ 516 KM

Det var bara 2 veckor sedan vi startade vår vandring från Sveriges nordligaste till Sveriges sydligaste men vi har redan tagit oss hela 516 km från Treriksröset till delmålet Luleå! Det är ju helt fantastiskt. Ni är flera stycken som har varit sjukt flitiga med att samla kilometer, det är härligt att se att så många engagerar sig!
 
Precis som vi utlovande kommer vi att lotta ut ett fint pris till någon av er som har varit med på vandringen fram till Luleå. Vi kommer att dra en vinnare och skriva ett inlägg om detta under veckan, så håll utkik!
 
Ge nu dig själv en bra anledning att röra på dig: rapportera dina kilometer och bidra till vandringen! Simning, promenader, joggingturer, rodd, cykling - all aktivitet som tar oss framåt i avstånd räknas. Skriv en kommentar till vilket inlägg som helst med namn, email och antal kilometer. 
 
/ Jonna och Sofia
 

Smarrig sallad!

Alltså den här myten om att man bara dricker grädde och äter massor av smör och kött när man äter LCHF?! Då borde den här salladen knappast vara godkänd? Ändå skulle jag kalla den LCHF; den innehåller både få kolhydrater och naturliga fetter från både avocado, mozzarella & olivolja. Både fräscht och mättande. Kan förresten tipsa om olivoljan med basilika nedan - mycket smarrig. Jag kryddade dessutom med lite italiensk salladskrydda. Hur enkelt & gott som helst. 

/ Jonna

Tack som f*n Jonna...

3 morgonpromenader har jag fått i utmaning av Jonna inför veckan. Imorse när klockan ringde kl fem var jag sådär glad på min kära vän... Vad är morgonpromenader för jäkla påhitt?! Jag gick 6,5 km i snöstorm - jag var fortfarande inte så glad på Jonna.. Men när jag kom hem kändes det SÅ bra i kroppen att jag faktiskt hade trotsat allt sunt förnuft och tagit mig ut. Klockan var knappt halv sju, en tredjedel av utmaningen avklarad, och hela dagen kvar framför mig - då tänkte jag att faktiskt ska tacka Jonna för utmaningen. Morgonpromenader är ju rätt gött ändå...
 
/ Sofia
 

High carb vs. low carb

Jag kunde inte låta bli att förundras lite över skillnaden på de här frukostarna. Jag åt keso blandat med rysk yoghurt toppat med granatäpple och mandel. Riktigt gott och faktiskt en ganska kolhydratrik frulle i min värld. Min syster åt tre rostade mackor med nutella. Snacka om sockerkick?! Nog för att man ibland är sugen på kolhydrater men jag skulle aldrig bre choklad på bröd. Och även en JA-sägare måste väl hålla med om att min ser godare ut?

/ Jonna 

VECKA 6

 
JONNA TILL SOFIA
Veckans utmaning är perfekt till att komma igång med saker. För det är oftast det svåraste när man har ett mål; att få in vanan och ändra på invanda mönster. Vi har flera gånger skrivit om hur "härligt" det är med morgonpromenader. Härligt när man väl har kommit upp ur sängen och ut på rundan. Utmaningen till Sofia den kommande veckan är att komma ut på minst 3 morgonpromenader. Har man väl fått in vanan för något sådant så är det inte så jobbigt. Jag kan vara snäll och tillåta att en av dessa promenixer utförs till helgen men i utbvyte förväntar jag mig rejäla promenader. På så sätt samlar du på dig ett gäng km till vandringen också. Det blir alltså upp & hoppa tidigt i veckan baby!
 
SOFIA TILL JONNA
Vad jag har förstått har vi många läsare som hittat hit för att de är lite sugna på att köra igång med lchf. I början är det såklart svårt att veta vad man ska äta, hur mycket man ska äta, hur ofta man ska äta osv. Nu har ju givetvis alla olika mål med sin kosthållning; vissa vill gå ner i vikt, andra kanske gå upp i vikt, vara hälsosam eller något annat. Men jag tänkte att Jonna ska hålla stenkoll på sin kost under veckan och föra matdagbok. Det innebär alltså att hon ska skriva upp allting hon äter under veckan - dels för att kunna dela med sig till er så att ni får en ordentligt inblick i lchf-kosten och dels för att själv få svart på vitt man man faktiskt stoppar i sig. 

<3 Skogen

När man är lite småbakis är det himla skönt med frisk luft. Det är ju ofta mer lockande att stanna i soffan men man mår alltid bättre efter en promme. Jag passar också gärna på och går ut och går när jag är hemma hos mina föräldrar. Skogen är så mycket härligare att gå i än stan. Den här gången fick jag med mig min mamma också så dubbla kilometer till vandringen. Och så är det ju trevligare att gå tillsammans med någon. Win win.

/ Jonna

Sesampanerad kyckling med lyxsallad

Igår fixade jag, Frida och Angelica en otroligt god middag. Tanken var att det skulle vara lite tapas-aktigt. Hos Cecilia fick vi inspiration till sesampanerad kyckling (salta, peppra, doppa i vispat ägg och vänd i skål med sesamfrön). Salladsmix med körsbärstomater och fetaost, hallon, avokado, pinjenötter, parmesan, ölkorv och creme fraiche blandat med fetaost och kryddat med lite vitlökssalt. Det var precis lika gott som det ser ut som på bilderna!
 
/ Sofia 
 

Morgonstund har guld i mund

Man kan verkligen hinna med massor när man går upp tidigt på helgen! Jag sitter på bussen till Borås och har redan hunnit med en sväng på gymmet. Var också tvungen att steka upp ett kilo kyckling som jag tagit fram. Skönt att redan ha basen till nästa veckas matlådor klar! Ska nog göra det lätt för mig och bara lägga till sallad, avokado & aioli. Apropå aioli, någon som har ett recept på hemmagjord sådan? Det går ju inte att jämföra med sådan man köper och den jag lärt mig av min mami har potatis i sig.

/ Jonna


Fredagsfika

Denna vecka har det varit min köksvecka på jobbet och vill man ha nöjda kollegor förväntas man då att ta med och bjuda på fika på fredagen. Mina tidigare bjudningar av lchf-fika har mottagits med blandade miner - vissa har tyckt att det varit riktigt gott och vissa har väl som många andra "saknat sockret". Igår blev det en kompromiss: "vanliga" chokladbollar och så en lchf-styleInte en enda boll blev över - antar att de gick hem hos mina work mates! Jag har ju varit rätt sparsam med efterrätter och sötningsmedel över lag det senaste, så sånt här blir ju extra gott när man inte äter det ofta. Ibland är det härligt att unna sig. 
 
/ Sofia 
 

I exercise to be...

Det viktigaste om man vill komma igång ordentligt med träningen tror jag är att få in det som en rutin i vardagen. Jag har faktiskt lyckats med det nu - jag planerar in veckans träning först och sedan får jag helt enkelt se vad jag hinner med.
 
Vi hade en tjej på jobbet som föreäste om hälsa och träning för ett tag sedan och hon sa att i början, om man inte är så pepp på det här med träning, får man se träning på samma sätt som man ser tandborstning. Man gör det, varje dag, utan nått vidare mål med det och utan några större förväntningar. Man tar sig igenom det. Efter ett tag kommer man inse fördelarna med att träna: hur bra man mår, hur konditionen kanske förbättras eller hur man börjar se muskler som inte funnits tidigare. Då är det inte lika tugnt att gå till gymmet längre. Det gäller bara att ta sig över den där gränsen, för i det här fallet så är det faktiskt grönare på andra sidan... 
 
Ni glömmer väl förresten inte vandringen? Vi har faktiskt tagit oss hela 36 mil tillsammans redan, bara 15 mil kvar till första delmålet Luleå! 
 
/ Sofia 
 
Jag fortsätter med min löpträning, nu är jag inne på vecka 4 och känner mig faktiskt lättare i stegen! Bra musik när man tränar är A och O, tycker jag. Jag tar alltid kort på antal kilometer så jag inte glömmer att rapportera till vandringen. Jag har hört att man kan vinna fina priser vid delmålen.... ;)

En mycket bättre torsdag

Igår var jag hemma med några vänner hos min fina vän Igor. Jag lyckades dessvärre inte knäppa av några bilder på maten men det var fantastiskt gott. Kyckling med crème fraîche & vitlök med blomkålsmos och sallad. Till och med lchf-efterrätt stod på menyn: paj av hallon, ägg, smör, kokos & kardemumma. Snacka om en lyxig torsdag.

Kvällen avrundades med bio och filmen Ego. Så vill ni gå på bio i helgen kan jag rekommendera den, en skön och bra film!

/Sofia


RSS 2.0