Enkel baconröra

Här har ni en superenkel och god baconröra som passar perfekt till vitkål, blomkål eller broccoli. Perfekt när man har dåligt om tid eller om man helt enkelt bara älskar bacon. Blir typ 3 portioner.
 
Det här behöver du
2 paket bacon
Purjolök, kanske 10 cm
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1-2 dl krossade tomater (eller tomatpure men det innehåller mer kh)
Svartpeppar & salt
Smör att steka i
 
Gör såhär
Hacka purjolöken i små bitar. Värm samtidigt en stekpanna och ha i en klick smör. Stek på löken samtidigt som du skär upp även baconet. Tillsätt det och fräs på. Pressa i vitlöken och peppra. När du är nöjd med utan på baconen, tillsätt först tomatsåsen och sedan även grädden. Rör om och smaka av. Troligtvis behöver du lite mer salt och peppar. Njuuuuuuut!

/ Jonna

On the right way

Igår var jag och handlade på City Knalleland i Borås och hittade den här hyllan i butiken. Heja heja heja! Sen kanske jag inte höll med om att allt på hyllan borde ligga där men det är helt klart ett steg i rätt riktning.
 
/ Sofia
 

Omväxling förnöjer

Sedan måååånga veckor tillbaka äter jag alltid kokta ägg till frukost. Enkelt smidigt och gott. Men imorse lyxande jag till det ordentligt med valnötsmackor och lite kesella med linfrön, solroskärnor, riven kokos och några hallon.
 
/ Sofia
 
 

Topp 5

På min topp 5 över de bästa lchf-rätterna hittar vi fetaostfyllda biffar. Jag vet att det låter som att man överdriver men det är en sån njutning att äta detta! Såsen man gör i pannan efter att man stekt biffarna är amazing. Testa själva så tror ni mig sen! Det var faktiskt i juni när Jonna utmanade mig att testa nytt recept som jag gjorde detta första gången, HÄR hittar ni receptet. I lördags gjorde jag en omgång som räckte till kvällsmat och till fyra matlådor och denna gången stekte jag champinjoner att ha till. Under veckan har jag ätit detta med sallad och tomat. 
 
/ Sofia 

Allt om LCHF

I morgon är sista dagen som Expressens LCHF-bilaga säljs i butikerna. Jag håller kanske inte med om att LCHF är "nya succédieten" eller att alla 79 recept var sprillans nya, men jag måste ändå säga att det fanns en hel del maträtter som såg smarriga ut. Bara om ni missat att köpa alltså

/ Jonna

Världens bästa mami!

I helgen när mina föräldrar var på besök hintade jag lite för min mamma att hon gärna fick köpa med sig mandelsmör. Jag ångrade att jag inte beställde det med min kokosolja då jag inte har hittat det någonstans där jag brukar handla. Känns liksom ganska ovärt att ta vagnen ända ut till Maxi bara för att köpa något som egentligen är onödigt. Well, nu har jag så jag klarar mig ett tag för hon kom med fyra burkar. Tack! Gott, nyttigt och jättebra som snabbt mellanmål innan träning. Innehåller bara 3,5 gram kh per 100 gram och desto mer fett - perfekt!

/ Jonna

När man tager vad man haver

Idag har jag en vilodag från allt som heter träning. Fick lite ont i mitt ben igår när jag körde löpningen på gymmet, så idag har jag spenderat kvällen i soffan. Sånna kvällar är så sköna när de kommer sällan! Jag orkade inte åka och handla efter jobbet så till kvällsmat fick det bli ett ihop-plock av vad som fanns i kylen: salami, fetaost och två finn crisp med ost, gurka och tomat. Helt okej ändå!
 
Min utmaning har gått himla bra hittills, Jonna förbjöd ju mig att tugga fler än två tuggummi om dagen och tvingade mig att få i mig 1,5 liter vatten om dagen. Tuggummi är inga problem alls; har jag inga i väskan tar jag inga, så enkelt är det. Vattnet får jag faktiskt anstränga mig lite med - jag inser att jag dricker alldeles för lite vatten i vanliga fall. Och så har jag insett något som är otroligt logiskt: mer vatten = mindre cola light. Tummen upp.
 
/ Sofia 
 

Thaikyckling med kokosmjölk pt 2

Under paleoutmaningen lagade jag thaikyckling med morötter i. När man äter strikt LCHF är ju dock just morötter något man ska undvika så nu bytte jag ut dem mot röd paprika istället. Och så la jag till purjolök. Sjukt gott blev det! Kokosmjölk är förresten riktigt bra både inom LCHF och paleo. I Kung Markattas är det bara 1,5 gram kh per 100 gram. Bättre än grädde ur kolhydratssynvinkel och helt mejerifritt! Jag hade förresten i en förpackning kokosgrädde också för att såsen skulle bli lite tjockare. Och för att kokosorgien skulle bli komplett stekte jag självklart i kokosolja också. Tips är att servera med stekt strimlad vitkål eller kokt broccoli.

/ Jonna

Week 4 Day 1

Jag har ju bestämt mig för att försöka lära mig att gilla löpning/jogging. Jag har laddat ner appen "C25K Free" som går ut på att man efter åtta genomförda veckor ska klara att springa 5 km utan att dö typ. Varje vecka är det olika upplägg och så kör man tre pass i veckan á ca 30 minuter. Igår var det 3 min jogg, 1,5 min gå, 5 min jogg, 2,5 min gå, 3 min jogg, 1,5 min gå och slutligen 5 min jogg. Man behöver inte hålla koll på nånting alls för appen säger till när det är dags att springa, när det är dags att gå, när du är halvvägs, när det är 1 min kvar osv. P-E-R-F-E-K-T. Jag gillar när jag slipper tänka på hur jag ska lägga upp träningen. Nu vet jag att jag måste gå till gymmet minst tre dagar i veckan och då kör jag 30 min kondition och sen 30 min rätt intesinv, varierande, styrketräning. Ska bli kul att se vad detta ger för resultat i längden. Kommer jag var en av dem som springer runt ute i spåren leendes? Tveksamt men den som lever får se!
 
/ Sofia

Godaste mackan?!

Jag tror jag gjorde den perfekta frukostmackan i helgen: valnötsbröd med philadelphiaost, Kvibilles cheddar-ost, salami, gurka & paprika. Extra allt så att säga. Sjukt gott och väldigt mättande. Hur kan man inte älska LCHF?!

/ Jonna

Guess who's back

När vi testade Paleo för ett tag sedan innebar det ju ett stort NEJ till mejeriprodukter. Jag använder mycket smör i matlagningen och ville gärna fortsätta med det. Det visade sig då att man kunde koka bort mjölkproteinet i smöret och då få något som kallas Ghee. Jag blev ju väldigt förtjutst i detta, dels för att det var smidigt att kunna fortsätta med smör och dels för att det smakade gott! Jag gjorde det till en vana att mosa ägg med en klick ghee och äta till frukost.
 
Nu fastnade ju varken jag eller Jonna för det där med Paleo men vi insåg att man definitivt kan dra ner på mejeriprodukterna. Så nu är faktiskt Ghee tillbaka i köket igen - hello there!
 
/ Sofia
 

Grekiskt

Igår var mina föräldrar nere i Götet på en liten minivisit. Vi passade på att käka lunch hela familjen och hamnade tillslut på en grekisk restaurang. Det är inte alltid så lätt att få alla att enas om samma ställe. Grekiskt är perfekt för oss NEJ-sägare, jag valde bara bort potatisen till mitt kycklingspett och plockade till extra sallad. Och tzatsiki är ju också helt LCHF-godkänt. Vitlöksbrödet de andra käkade till förrätt hade jag ändå inte kunnat äta, så det gjorde inte så mycket..  Smarrig söndagslunch alltså!

/ Jonna
De små morotsbitarna pillade jag bara bort :)

Ny vecka, nya möjligheter

Om jag ska få ihop 7 timmar på gymmet den här veckan kommer det krävas planering. Jag tänkte därför att det är lika bra att få första timmen avklarad direkt och har varit på gymmet nu på morgonen. Jag var helt själv där till en början, konstig känsla men rätt skönt. Det blev en salig blandning i alla fall; rodd, armar, ben, crosstrainer & mage. Lite av varje skulle man kunna säga. Nu blir det makrill i tomatsås till frukost. Och kaffe. Är kaffet någonsin så gott som efter träning?

/ Jonna

VECKA 5


 
SOFIA TILL JONNA
De senaste veckorna, ändå sedan nyår, har det varit väldigt mycket fokus på träning under veckans utmaning. Det kan kännas lite löjligt med alla nyårslöften om sundare liv som dör ut i februari, mars - men faktiskt är det ju så att ett nytt år är ett ypperligt tillfälle för en nystart. Som ni kanske har läst har Jonna satt ett training goal för året: att genomföra 200 träningspass. Jag tänker fortsätta på träningsspåret och se till att hon inte halkar efter med detta. Därför är min utmaning att Jonna ska avverka 7 timmar träning (träning på gymmet, powerwalk, what so ever) under veckan. Kör bara kör babe! 
 
JONNA TILL SOFIA
Visste ni att en människa består till 65% av vatten? Det är livsviktigt att få i sig rent vatten för att överleva och kroppen förbrukar ca 3 liter per dag. Hälften kommer från maten men hälften måste vi tillsätta. När man inte äter så mycket kolhydrater har kroppen svårare för att binda vätska och det är därför extra viktigt att man dricker mycket vatten. Min utmaning till Sofia blir därför att dricka minst 1,5 liter vatten per dag den kommande veckan. Ett tips är att fylla en flaska varje morgon och se till att den tar slut innan du går och lägger dig. Som en extra twist sätter jag en maxgräns för tuggummin också: max 2 bitar per dag får du ta. You can do it Soffi!

Fint avslut på helgen

Efter min sovmorgon och min frukost åkte jag till gymmet - det kändes väldigt hurtigt att vara där en söndag, som annars har en tendens att spenderas i soffan... Traditionsenligt blev det sedan söndagsmiddag hos pappa som denna veckan var en trerättersmiddag, i princip. Till förrätt tog jag lite caesarsallad, till huvudrätt tacos och till efterrätt blev det en kopp kaffe och kokosrutor som jag bakade i fredags. Alla kanske säger det, men min pappa ÄR verkligen bäst i världen. Inte bara för att man får matlåda med sig från söndagsmiddagen, men det plockar ju helt klart hem pluspoäng ;) Lite senare begav jag och Angelica oss ut i det härliga vädret (ironi) för en timmas powerwalk. Belöningen bestod av ett avsnitt av Sons of Anarchy, helt klart värt det.
 
En helt fantastisk söndag som avslutar en härlig helg.  
 
/ Sofia 

Söndagsfrukost

Igår blev det party (men nyktert för mig) så jag var rätt trött när jag vaknade imorse. Ställde om klockan och gick upp halv tolv, skönt! Nu har jag precis ätit frukost bestående av fröknäcke och bär med riven kokos. Om en liten stund ska jag svira om till träningskläder & åka till gymmet - ett träningspass till den här veckan hinner man ju med!

Förresten, idag är det dags för nya utmaningar inför nästa vecka. Har ni några tips på vad vi kan sätta tänderna i? Något ni vill utmana oss i kanske? :)

/Sofia


Laxburgare med räkröra / fetaostcrème

Jag hängde ju med mina systrar igår. Det blev (för) mycket shopping och sedan en riktigt smarrig middag. Vi har rätt svårt för att komma på mat i min familj då jag inte äter kolhydrater & är glutenintolerant (i och för sig samma effekt, men ändå) samtidigt som Jensine är vegetarian och laktosintolerant. Hon äter dock fisk så vi började med att bestämma oss för lax. Sedan, efter lite googlande, kom vi fram till att laxburgare lät gott. Och det blev riktigt smarrigt faktiskt! JA-sägarna hade rostat bröd som hamburgerbröd men jag blev mätt ändå. Vi gjorde dessutom två olika "såser" till, då vi inte riktigt kunde enas om en. Goda båda två! Jag kommer definitivt att laga de här igen! Receptet räcker till 4 personer och är ju förresten perfekt även för den som äter mejerifritt, man behöver bara välja andra tillbehör. Tror t.ex. det skulle passa superbra med aioli eller guacamole istället för de såserna vi hade.
 
Det här behöver du
Burgarna
Ett fyrpack laxfiléer (560 gram var vårt på)
1 ägg
En halv gul lök 
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Saften och skalet av en halv citron
Smör att steka i
 
Räkröra
400 gram räkor med skal
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
0,5 dl hackad dill
2 krm salt
 
Fetaostcrème
1 paket fetaost
3 dl crème fraiche
1 kruka basilika

Tillbehör
Sallad
Avocado
Tomat
Gurka

Gör såhär
Finhacka eller mixa de tinade laxfiléerna. Riv löken och blanda ihop med laxfärsen i en bunke. Tillsätt ägg, kryddor och citronsaft + rivet skal. Blanda om. Smeten blir rätt lös så vi gjorde sedan inte burgarna förrän det var dags att steka dem. Skala räkorna och blanda ihop med resten av ingredienserna till räkröran. Ställ in i kylen. Mosa fetaosten och blanda ihop med crème fraiche och finhackad basilika. Krydda ev. med lite svartpeppar om du vill. Skär upp avocado, tomat & gurka innan det är dags att steka burgarna. Forma fyra biffar av smeten och smält smör i en stekpanna. Tänk på att inte lägga i laxen förrän pannan är riktigt varm. Stek ca 3 minuter på varje sida. Klart! Servera direkt med tillbehören du förberett. 

/ Jonna
Update: Här har jag hittat receptet.

Hälsopizza...?

Ja, vad ska man säga... Jag fick hem ett reklamblad från en pizzeria i Borås som erbjuder "Hälsopizza" - alla pizzor kan göras till Fitness Pizza med lightdeg och mager ost. Suck. Jaja, vi har väl alla olika uppfattningar om vad som är hälsosamt och inte, det får man acceptera. Det är väl tur att alla har olika åsikter, vad skulle jag annars ha att bli upprörd över?!
 
Om jag får rekommendera vad jag anser vara hälsopizza skulle det vara den här som jag gjorde för ett tag sedan, sådeså.
 
/ Sofia 
 

Nytt mål!

Jag skrev ju om rodd i veckan. Då rodde jag 1 km x 2 och var faktiskt ganska nöjd med mig själv. Det var jobbigt! Sedan kom vi att prata om träning, och just rodd, på jobbet igår. Någon råkade då nämna att han hade rott 1 mil och jag var självklart tvungen att testa! DET var jobbigt. Jag kom näääästan under 45 minuter den här gången men jag skyller på tekniken, det gick för sakta i början. Det är först efter ett tag som man kommer in i hur man ska göra för att vara så effektiv som möjligt. Så, nytt mål: ro milen på under 43 minuter. Roddmaskiner finns på de flesta gym så testa! Vi kan ju tävla lite mot varandra för att peppas lite extra?!

Jag avslutade som vanligt passet med mag-appen och lite extra situps. Nu blir det dusch och sedan kommer min lillasyster Jensine hit. Min andra syster bor här i götet numera så det står syskonhäng på schemat. Mysigt värre!

/ Jonna

Mot gymmet!

Jag tycker att det är något extra härligt med lördagsmorgnar. Man har hela helgen kvar och möjligheterna är oändliga. Eller nja, kanske inte oändliga men det är ändå något speciellt. Jag har druckit kaffe med kokosolja och ätit lite mandelsmör framför nyhetsmorgon och nu är jag riktigt taggad på gymmet. Har haft hela två vilodagar på raken nu så det ska bli riktigt trevligt att svettas lite! Har ni tränat magen lite extra i veckan

/ Jonna
 
 
 

1 år med lchf

Idag, den 25:e januari, är det exakt ett år sedan jag körde igång med lchf. På ett sätt känns det som att det har gått hur fort som helst men på ett annat sätt känns tiden innan lågkolhydratskost så otroligt avlägesen. Jag började med lchf i hopp om att bli av med några kilon och för att testa något nytt - jag anade nog inte då att det skulle bli en livsstil istället för en diet. Jag gick ner några kilon i början och tappade en del centimeter här och där men det finns så mycket annat som fått mig att inse att lchf är här för att stanna. Under det här året har jag har lärt mig otroligt mycket om hur maten påverkar hälsan, om min kropp och jag känner mig piggare och starkare än tidigare. Jag har kommit igång med träningen ordentligt och hamnat i en god cirkel: när man börjar tänka på vad man stoppar i sig föds en vilja att vara hälsosam i alla aspekter. Jag kollar innehållsförteckningen på nästan allt jag köper, jag väljer ekologiskt om det finns som ett bra alternativ, jag går till gymmet regelbundet, jag går ut och går och håller mig helt enkelt aktiv. Kanske hade allt detta skett utan lchf också, men troligvis inte.
 
Något jag helt och hållet kan tacka lågkolhydratskosten för, och det som varit det allra bästa under året, är den relation jag fått till mat. Sockersuget är HELT borta, den störta befrielsen någonsin, och man äter god mat hela tiden för att bli mätt och inget strunt där emellan. Nu har jag kanske inte rasat i vikt av lchf som många andra gör - men är det inte helt fantastiskt att man kan äta så god mat hela tiden och inte gå upp i vikt? Jag har fortfarande en bit kvar till dit jag vill nå - jag vill byta endel fett mot muskler och se lika fit ut när jag tittar mig i spegeln som när jag föreställer mig själv framför mig. 
 
Något som många lchf-haters ofta (och gärna) påpekar är att det inte finns några långtidsstudier på lchf och att vi inte vet om det är bra för oss på lång sikt. Nu tror jag tyvärr inte att ett år räknas som långtidsstudie, men än så länge mår jag tusen gånger bättre än när jag åt "vanlig" kost. Visst, det kanske inte finns någon forskning för att lchf är bra på lång sikt men det finns ju faktiskt inte heller någon som säger att det skulle vara dåligt på något sätt. Däremot finns det en hel drös med forskning om hur det går på lång sikt om vi fortsätter äta som "vanligt": ökad fetma världen över och vi blir bara sjukare och sjukare. Är det inte så?
 
Den dagen en vettig person visar mig verkliga belägg för påståendet att lchf skulle vara dåligt för mig i längden, då ska jag ta mig en funderare, I promise. Tills dess tänker jag lyssna på min kropp som skriker högt och tydligt: fortsätt så här - JAG MÅR BRA AV LCHF. 
 
/ Sofia

Svettigt

Jag är inne i ett bra flow när det gäller träningen nu. Jag håller ju på med min från soffan till 5 km och denna veckan är det ju extra fokus på magen också! Ni glömmer väl inte att rapportera era kilometer till vår vandring genom Sverige? Vi godkänner all träning som tar dig framåt i kilometer: promenad, jogging, löpning, simning, crosstrainer, cykling osv. Jag har samlat på mig några kilometer under veckan i alla fall!
 
/ Sofia

La Copita

Jag är precis hemkommen från en mysig kväll med min vän Moa på restaurang La Copita här i Borås. Vanligtvis väljer jag alltid deras underbara tapas när jag är där men idag blev det oxfilé på spett med varma grönsaker och bea-sås. Klyftpotatisen som egentligen hörde till bytte jag ut mot en extra sallad. Köttet var svenskt & närproducerat från ett slakteri utanför Borås. Oxfilé är himla gott alltså!

Tack till Moa för en alltid lika trevlig kväll, för att du är du och för att jag alltid har så roligt med dig <3

/Sofia


Fröknäcke

I tisdags gjorde jag något som jag inte gjort på hur länge som helst utan att veta varför - fröknäcken (HÄR hittar ni receptet). Med lite smör och en skiva ost på är det ett perfekt mellanmål innan träning, eller varför inte äta till soppa eller som kvällsmat med lite hallonglass kanske?
 
Det är inte bara så att det är himla gott med frönknäcken - det finns faktiskt väldigt många hälsofördelar med frön också. Bland annat har de en renande funktion då de tar med sig slaggprodukter på sin väg genom kroppen och så innehåller de dessutom en väldans massa fibrer som får magen att hålla sig i god form! Just linfrön är extra bra för magen och tarmarnas funktioner. Sesamfrön innehåller mycket B- och E-vitamin och ska vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Även solroskänorna är fulla av vitaminer. Fröknäckena är med andra ord en riktig vitaminbomb! 
 
/ Sofia 
Jag gjorde en liten uträkning på kolhydratsinnehållet och det blev ca 0,5 gram kolhydrater per bit, men det beror ju såklart på hur stora bitar man gör. Alltså - ät med gott samvete!
 

Baconsallad FTW!

Som LCHF:are blir det en hel del sallad till kvällsmat. För min del oftast med kyckling eller korv som proteinkälla men något som är underskattat är bacon! Här salladsmix, gurka, röd lök, körsbärstomater, avocado & bacon. Såsen är gjord på 1,5 burk crème fraîche, 2 finhackade charlottenlökar, 2 vitlöksklyftor, salt & peppar. Barnsligt enkelt och riktigt gott (för både JA- och NEJ-sägare)!

/ Jonna

Lax med kräftsås

Häromdagen skickade Angelica en länk till Åses blogg och tipsade om ett recept som, för att citera: "..vi bara MÅSTE testa nån gång". I måndags när jag handlade köpte jag vad vi behövde och idag bjöd jag hem Angelica på Lax med kräftsås, Åses recept hittar du HÄR. Till detta fräste vi blomkål och broccoli i rapsolja kryddat med vitlökssalt. Otroligt gott var det. Ni bara MÅSTE testa det nån gång... ;)
 
Vi hade följande (det räckte till tre portioner och en extra portion sås, perfekt att frysa in!)
4 laxfiléer
1 dl klippt dill
2,5 dl grädde
1 burk med kräftstjärtar
200 gram Kavli Kräftost
1 msk hummerfond
Cayennepeppar
1 dl riven prästost
Salt och peppar till laxen
 

Vi gjorde så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg filéerna i en form och krydda med salt och peppar och häll sedan kräftstjärtarna över laxen (häll av vattnet först...). Lägg kräftosten, grädden, fonden och dillen i en kastrull och koka upp, krydda sedan med önskad mängd cayennepappar innan du hällser såsen över laxen. Avsluta med att strö över osten och låt stå i ugn i ca 30 minuter.

 

 
Vi serverade som sagt detta med stekt broccoli och blomkål - det kan varmt rekomenderas. Ett fröknäcke och lite grönsaker fick sätta pricken över i:et! Jag vet att vi ofta låter lyriska över LCHF-maten här på bloggen - men om ni testar den här rätten tror jag ni kommer hålla med om att den får 6 st tummar upp av 5 möjliga..... 
 
/ Sofia

Kokosfett!

Jag föråt mig verkligen på kokos under vår paleo-utmaning. Det var kokosmjölk i maten, kokosfett att steka i och färsk kokos till mellanmål. Jag klarar inte kokosolja med smak efter det, det går bara inte. Nu använder jag smak- och luktfri istället, mycket bättre. Häromdagen klickade jag hem en ny laddning från bodystore. Fick dessutom ett rör C-vitaming på köpet av oklar anledning. Vinst!

/ Jonna
Beställ HÄR

Superwoman

I måndags hade jag en sån där dag när man samlar på sig hur mycket vuxenpoäng som helst och känner sig som en riktig superwoman - veckohandling, storkok och tvättid på samma dag. Mellan handlingen och allt spring ner till tvättstugan gjorde jag Jonnas supergoda köttfärslimpa och sedan några biffar av köttfärsen som blev över. Kokade broccoli att ha till köttfärslimpan och gjorde såsen. Det blev hela fem matlådor och till kvällsmat blev det smörgås med biff som pålägg - njutning! 
 
Jag somnade väldigt gott sen och kände mig rätt nöjd med vad jag hunnit åstakomma på en kväll. Och så tänkte jag på hur skönt det vore med en sambo en sån där dag, som kanske kunde skött tvätten åtminstonde.... ;) 
 
/ Sofia 
 

En ny istid?!

Det är nu över en timme sen jag kom hem efter en pw med bästa Emelie men jag fryser fortfarande. Denna kyla. Det är på grund av den som ni inte får några roligare bilder, så håll till godo och trösta er med att mina händer i alla fall var varma under tiden. Har också frusit hela dagen på jobbet idag så nu dricker jag andra koppen thé för att försöka tina upp. Vi fick hur som helst ihop nästan 8 km var till vandringen. Känns bra! 

Innan prommen hann jag också med dagens magträning - en omgång med appen plus 50 situps. Det går förresten riktigt bra med min minst-200-pass-i-år-utmaning och jag ligger lite plus (#nöjdtjej). Jag har valt att räkna med även promenader viket gör att man kan avverka ett pass även på en vilodag. För det handlar ju trots om att röra sig, inte om att befinna sig på gymmet. Appen heter förresten Training Goal.

/ Jonna

I just wanna make you sweat

Det absolut bästa med att inte dricka alkolhol på lördagar är att man kan träna på söndagar. Så jag och Frida tog oss till gymmet i söndags för att svettas lite tillsammans. Vi startade med 15 minuter uppvärmning på crosstrainer/löpband och fortsatte sedan med tabataövning på löpbandet (ruscha i 20 sek, vila 10 sek - totalt 8 gånger). Sen körde vi Sexy Leg Workout och avslutade med några mag- och ryggövningar. Jobbigt, svettigt och otroligt gött. 
 
/ Sofia 
 
Skönaste träningslåten just nu: Medina - Flyger fritt

Valnötsbröd

I helgen bakade jag det fantastiska valnötsbrödet igen. Så gott och riktigt enkelt! Bäst är det med philadelphia, kvibille cheddar & gurka på. Ett litet tips bara.

/ Jonna

Från Sveriges nordligaste till sydligaste - 207,4 mil

I somras drog vi igång den 300 mil långa vandringen från Borås till Torrevieja i Spanien. Vi, och framförallt ni som läser, var himla hurtiga och rapporterade in kilometer som promenerats, joggats eller sprungits. Ungefär 3 månader senare var vi i mål, tillslut. Vi har nu fått önskemål om en ny vandring och tycker själva att det är på tiden. För visst blir man lite mer motiverad att ta den där promenaden på morgnen eller löprundan efter jobbet när man bidrar till något? Vi vill tro det i alla fall! Något vi alla kan vara överens om är väl ändå att man mår otroligt mycket bättre på många sätt av att röra på sig.
 
Denna gången kör vi Sverige uppifrån och ner. Vi startar på Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset, och avslutar på Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk. 207,4 mil lång blir vår vandring. På vägen till målet når vi 3 olika delmål och vid varje delmål kommer vi att lotta ut något till en av er som bidragit med kilometer till just det delmålet. Kanske blir det en bok igen eller något helt annat! Vi räknar givetvis med att ingen fuskar utan att alla rapporterar kilometer som faktiskt genomförts. 
 
Om/när du vill bidra till vandringen (alla kilometer som gåtts, joggats eller sprungits räknas) lämnar du en kommentar till vilket inlägg som helst på bloggen med antal kilometer, ditt namn och din mejladdress. Piece of cake, right? Vandringen kommer se ut som följer: 
 
Treriksröset till Luleå: 516 km
Luleå till Sundsvall: 528 km
Sundsvall till Örebro: 479 km
Örebro till Smygehuk: 551 km
Total vandring: 2074 km
 

Söndagsmiddag

Är det inte otroligt skönt att bli bortbjuden på middag? Speciellt på söndagar efter ett hårt pass på gymmet. I går var jag hos pappa och hans sambo och åt mat. Sallad, dressing, 3 sorters bea-sås, kyckling, kött och blomkålsgratäng - herregud man blir ju bortskämd! De bor bara en gata bort från mig, så de får passa sig för att ge mig så här god mat, jag kanske börjar dyka upp lite oftare....
 
/ Sofia 
 

Rodd!

Igår hade jag och Olivia konditionsfokus på gymmet. Det blev först 5 km på bandet där jag blandade jogg med pw i uppförsbacke. Jag får dock alltid ont i benhinnorna när jag försöker mig på att springa inomhus så ska nog försöka boka in ett spinningpass snart istället. Eller köra mer rodd. För herregud, det är jobbigt att ro. Jag körde 1000 m gånger två och sedan var jag helt död. Men jag borde kunna komma under 4 minuter per km inom en ganska så snar framtid tycker jag. Det är bra att sätta upp mål!

Det blev såklart lite mage också med hjälp av Adrian James. Varken jag eller Sofia kör rutakuten med Cecilia nu, men appen gillar jag starkt! 

/ Jonna

VECKA 4

 
Efter två veckor av utmaningar som bestått i att helt enkelt ta sig till gymmet har vi båda fått lite av en rutin på träningen. Fyra pass på en vecka är absolut inte omöjligt och eftersom att 2013 ska bli det bästa året hittils när det gäller formen så är det bara att ligga i. I veckan som kommer fokuserar vi lite extra på magen och utmaningen blir att träna den. Utgångspunkten är att göra 100 situps varje dag, det har alla tid med. Vill man variera sig är det okej att köra ett pass med 6pack-aps eller att stå i plankan istället. Huvudsaken är att magmusklerna får jobba. Så kom igen nu, en snygg mage kräver hårt jobb!
 
 

Köttfärslimpa

Söndagar är för mig matlådefixardagar. Jag har absolult inga problem med att käka samma sak i en hel vecka så det brukar bli en hel del storkok. Smidigt att ha det klart och så får jag ju får mer tid över på vardagskvällar. Dagens rätt blev köttfärslimpa, något som det var väldigt längesen jag gjorde men som är riktigt gott. Tips! Den står i ugnen nu så jag passar på att plocka i ordning lite i läggan innan det är dags för gymmet. Blir nog kondition idag, pepp pepp!

/ Jonna

Favorit i repris

Söndagar är ju fantastiska när man inte är bakis! Får en "aha-upplevelse" varje gång det händer mig ;) Idag sov jag ut, käkade lite frukost och läste en bok. Vid tolv kom Angelica förbi på en kopp kaffe och lite hallon- & avokadoglass som jag skrev om igår. Kommer bli en klassiker tror jag!

Om ett par timmar ska jag åka och träna med Frida. Funderar på om vi ska köra Sexy Leg Workout som Jonna skrev om. Låter spännande! Efter det blir det söndagsmiddag hos pappa.

Härliga, icke-bakfulla, söndag.

/Sofia


Sexy Leg Workout

Jag gillar pass på gymmet för att man liksom gör det som någon säger åt en och sedan är man klar. Dock så är det ju inte alltid det finns ett pass som passar (höhö) och då är det bra att ha sina egna. Det här passet hade min syster Olivia hittat, så vi testade det i fredags. Det var som väntat rätt jobbigt men vi körde ändå igen igår. Jag kan säga såhär: det blir inte ett till idag.

/ Jonna

Hallon- och avokadoglass

Igår lyxade jag och Angelica till det ordentligt med efterrätt, det var ju trots allt fredag! Receptet var med i ICA's tidning Buffe och var hämtat från boken "Karins Gröna Värld". Vi ändrade lite på ursprungsreceptet och la till lite pressad citron och även en skvätt loka för att få den lite mer "krämig". Jag ger denna glass/smoothie båda tummarna upp! Den var ganska maffig och mättande, så den är kanske egentligen inte ultimat precis efter en mättande middag... Enligt min snabba uträkning tror jag varje portion innehåller ca 8 gram kolhydrater, men för mig gör det inget att det plockar på med lite extra kolisar. Det känns mycket bättre det än efterrätter med socker eller sötningsmedel som riskerar att trigga sötsuget. Hallon och avokado är både nyttigt, hälsosamt, mättsamt och framförallt väldigt gott. 
 
Du behöver (till två personer)
1 avokado
250 gram hallon
1 tsk vaniljpulver
Lite pressad citron
En skvätt mineralvatten
 
Gör så här
Mixa ihop allt och servera direkt. Enkelt va? :)
 

Guess what

Idag är jag i Göteborg med min mamma och mina två systrar för lite shopping. Nu har vi precis ätit lunch. Ni kan ALDRIG gissa vad jag åt....

/Sofia


Fredagsmys

Ikväll har jag och Angelica haft Sons of Anarchy-kväll hemma hos mig, outfiten på och allt! Vi dukade upp en riktigt god buffé bestående av revben, halloumiost, smörgås & grönsaker med dipp. Till efterrätt blev det hallon- och avokadoglass (skriver ett eget inlägg om det imorgon) och färsk kokos. 5 avsnitt plöjde vi igenom, mätta och belåtna!

/Sofia


Godaste på länge

Igår, efter veckans andra pass på gymmet, var jag inte superhungrig. Men, man ska ju alltid äta något efter träning så jag köpte med mig färska blåbär och ett granatäpple hem. Tillsammans med keso var det här typ det godaste jag ätit. På riktigt. Sen älskar jag keso, men jag tror ändå att ni kommer gilla det. Granatäpple innehåller 7 gram kh per 100 gram och blåbär innehåller ca 9 gram kh per 100 gram. För mig är det helt okej i liten mängd, speciellt efter träning.
 
Förresten, tips för att kolla upp innehåll i livsmedel: 100gram.se
 
/ Jonna

Thank God it's Friday

Igår var jag och tränade efter jobbet - det är väldigt skönt att ha fått in någon slags rutin på det där med träning nu. 4 gånger i veckan (ni har väl inte glömt veckans utmaning?) är verkligen inte svårt att hålla.
 
Efter träningen åkte jag hem och bakade bröd, tycker fortfarande att det är lika gott. Jag har nog haft tur med en sak i livet; att inte tröttna på saker trots att jag äter det jämt, typ. Som kycklig och bea. Eller kokta ägg. Eller Caesarsallad. Well well.. Nu ska jag bara ta mig igenom fredagen på jobbet med bokslutsarbete och allt vad det innebär så ska jag ta en efterlängtad helg sen.
 
/ Sofia

Blomkål for the win

Blomkål är ju verkligen en riktigt höjdare. Visste ni att blomkål innehåller mycket C-vitamin och kostfibrer och att studier har visat att blomkål innehåller ämnen som kan hjälpa levern att avgifta cancerframkallande ämnen? 
 
Jag tycker för det första att den är god rå som den är, men annars kan man ju som Jonna tipsade om en gång äta den som stekt blomkålsris eller varför inte göra blomkålsmos? Jag tycker den allra godaste formen är när man tillagar den i ugnen. Jag brukar blanda olja, pressa ett par vitlöksklyftor och krydda med barbequekrydda och sedan pensla detta över de små buketterna. Jag har de sedan i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader. Det blir SÅ gott. Detta kan man ha som tillbehör till det mesta: kött, kyckling, fisk - bara fantasin sätter gränserna. Perfekt substitut till pasta, potatis och ris. 
 
/ Sofia 
 

Fredagsplaner

Imorgon har jag och Angelica en Sons of Anarchy-kväll inplanerad. Vi har precis börjat kolla på säsong 5 och man är verkligen helt fast (och kär i Jax såklart). Jag fick nedan sms från Angie igår med ett recept som var med i ICA's tidning Buffé. Det är nästan som min Paleo-smoothie jag gjorde ett par gånger och den var ju otroligt god så jag tvivlar inte på att vi får en god dessert imorgon. Jag gillar att det är en efterrätt utan sötningsmedel, jag försöker undvika det i största möjliga mån nu för tiden. Det känns helt klart bättte och mer naturligt med "riktig mat", som hallon och avokado. Fredag - bring it on! 
 
/ Sofia

Vitaminbomb

Igår hade vi ett seminarie på kontoret och jag var inte hemma förrän åtta. Dessutom kände jag mig lite krasslig under dagen, så jag bestämde mig för att hoppa gymmet. Istället gick jag och handlade ingredienser till dagens lunchlåda - grillad kyckling med broccoli & bea. Avancerat, jag vet. Jag köpte också ingefära och citron för att koka ihop en nyttig dryck och ge min kropp en riktig vitaminboost. VItlök innehåller också bra grejer om man inte vill bli sjuk. Jag vill inbilla mig att jag känner mig lite bättre idag så jag tror att det fungerar. Och det är faktiskt inte så farligt som det låter utan ganska gott.

/ Jonna

Inflammation Free Diet

Häromdagen stod det om IFD i Metro. Det står för "Inflammation free diet". Ni kan läsa på bilderna nedan exakt vad det innebär men kortfattat handlar det om att äta mat som hindrar inflammationer i kroppen och som ökar immunförsvaret. Vi som läst endel om kost och hälsa vet ju att många av våra vanliga sjukdomar faktiskt orsakas av kosten vi äter. Precis som de skriver i artikeln är det kost med mycket socker, spannmål, snabba kolhydrater, kemisk processade fetter och tomma kalorier som riskerar att skapa inflammation i kroppen. Nedan kan ni även se vad man ska äta om man följer IFD-dieten, vad man ska undvika och vad man ska ta bort helt. Mycket av det är likt LCHF-kosten - så vi är nog rätt bra skyddade mot inflammationer!
 
Egentligen gillar jag inte alla dessa namn på "dieterna". För min del hade det känts mycket bättre om LCHF inte hade något namn utan att man helt enkelt kunde säga att jag äter den kost jag mår bra av. Det blir så lätt för folk att placera saker i fack när det finns ett namn för det. Men men, det en annan historia som vi kan behandla nån annan gång...
 
/ Sofia
 

Räksallad

Igår åt jag en fantastiskt god räksallad på Café Bakgården här i Borås. Den innehöll bland annat räkor, ägg, sallad, nötter, blomkål, melon, annanas och jordgubbar. Melonbitarna gav jag bort men några bitar annans slank ner. Som dressing bad jag att få majonäs.
 
G O T T.
 
/ Sofia
 

Lyckan när folk fattar

I min familj så är alla väldigt accepterande till att jag väljer bort kolhydrater men de slipper gärna lyssna på predikande om hur bra jag tycker att lchf är. Speciellt mina systrar himlar gärna med ögonen om det kommer på tal så jag föröker att bita mig i tungan. Men jag kommer trots allt aldrig att börja med kolhydrater igen, så det är ju lika bra att de vänjer sig. När man får ett sådant här sms verkar det ju också som att lite av budskapet gått fram..?

/ Jonna

Skön måndag

Igår åkte jag och min syster direkt till gymmet efter jobbet. Jag kör ju på med min "utmaning" från soffan till 5 km och det känns bra! Igår sprang jag 90 sekunder och gick 2 minuter under totalt 20 minuter. Och så är det 5 minuter uppvärmning och 5 minuter nervarvning. Sedan körde jag och Frida ca 30 minuter tabataövningar. Gött pass! Får passa på att tacka Frida här för att hon bytte till Friskis & Svettis så att vi kan svettas ihop nu ;)
 
Efter detta gick jag hem till Angelica som bjöd på kvällsmat. Det blev supergoda fetaostbiffar, en klick creme fraiche, smörgås, fröknäcke och halloumi. Till detta blev det ett stort glas kaffe och ett par avsnitt av Sons of Anarchy - jag kunde inte bett om en bättre måndag alltså! Tack Angie <3
 
/ Sofia
 

Tankens kraft

Jag har haft lite känningar i halsen de senaste dagarna men jag tänker inte erkänna det. Botar det med tankens kraft; jag har inte ont i halsen, jag har inte ont i halsen, jag har inte ont i halsen... Och så några glas citron- & ingefärate.

/Sofia


7 av 200 - check

När man har tränat är det viktigt att få i sig ny energi. Framförallt protein för musklernas byggande men jag fyller också på med fett eftersom man oftast är hungrig och då blir ordentligt mätt. Igår efter årets 7:e pass på gymmet (ni glömmer väl inte utmaningen?) blev det stekt korv, keso & tomat. Enkelt men mycket gott! Tänk bara på att välja en korv med hög kötthalt. Den här eller den här till exempel. 

/ Jonna

Laxpudding LCHF

Vi har skrivit förut om hur viktigt det är att ha support från sina nära och kära när man väljer att lägga om sin kost. Det är klart att man kan klara det ändå men mycket underlättar i alla fall. Eftersom att alla vet om att man väljer bort kolhydrater så blir det heller ingen diskussion varje gång och dessutom kan man få tips. Jag fick den här bilden av min fina vän Sara! Hur gulligt?! Jag har inte hunnit testa än och är lite osäker på om receptet kanske egentligen innehåller lite för mycket ägg för mig, men tipsa er kan jag ju göra i vilket fall! Och det blev tydligen mycket gott men hon tipsade om att ta lite mer lax än i receptet och att ha citron till. Nya fiskrecept är ni ju inte bortskämda med här på bloggen så passa på nu! ;)

/ Jonna
Räcker till 4 personer och kommer från Svenska Ägg
 

Älskade kyckling

Jag äter väldigt mycket kyckling, som ni säkert märkt. Det är ju både otroligt gott och väldigt smidigt att laga! Igår var jag hemma hos min mamma på söndagsmiddag och hon bjöd på kycklingklubbor och blomkål- och broccoligratäng. Jag fick en stor matlåda med gratängen med mig hem som blev hela tre matlådor. Till detta gjorde jag kyckling i ugn - hur smidigt som helst. Jag kryddade filéerna med lite salt och barbequekrydda och hällde på grädde som jag blandat med en skvätt soja och vitlökspulver. Sedan är det bara att ha det i ugnen på 255 grader i ca 45 minuter. Perfekt!
 
/ Sofia

Så här kan det se ut

Så här kan en lördagsmiddag innan en utgång se ut hemma hos mig - och det gjorde det i lördags. Det fanns kyckling kvar i kylen från när jag gjorde Caesarsallad och så hittade jag en avokado att ha till och bea-sås och aioli. En fördel med att bo själv är att det räcker att jag blir nöjd så är allt bra! Hoppas att jag träffar en kille som gillar att laga mat för han lär ju tröttna rätt snabbt på min kyckling alltså.... 
 
/ Sofia 

VECKA 3

 
Vi körde ju igång det nya årets utmaningar med en träningsutmaning. Vid fyra tillfällen skulle vi träna - pass på gymmet, löpning, simning what so ever men svettas skulle vi! Det gick faktiskt väldigt, vädligt bra. Vi har båda insett att fyra pass i veckan är absolut hållbart, det är ju faktiskt tre hela dagar av vila. Precis som Jonna skrev gäller det att prioritera träningen och se till att man har tid för det. Men sen vet vi alla hur det kan bli. Nu i januari är man supertaggad, pushad av alla nyårslöften om att bli mer hälsosam och nå nya mål, men om några veckor brukar löften av sånt här slag svalna. Man slappar kanske till det igen och kommer in i gamla vanor. Det här ska inte hända oss. Så vi förlänger faktiskt utmaningen att träna (minst) 4 gånger under veckan även nu till vecka 3. På det sättet får vi förhoppningsvis in det som en god vana och en fast rutin i kalendern. 
 
Så, vi kör alltså en träningsvecka till. Ni är väl med? 
 

Händerna upp i luften, pannan mot baren nu spränger vi taket!

Igår blev det party, igen. Jag har faktiskt gett ett litet löfte till mig själv att försöka att bara dricka alkohol en gång i månaden, får väl se hur det går (är väldigt förtjust i att partaja, man kan ju i för sig göra det utan alkolhol också..). Men idag mår jag rätt bra faktiskt!
 
Igår gjorde vi strawberry daiquiri och sedan blandade jag drinkar på vodka, sprite zero och lite hallon och lime. Det där med lightläsk är ju väldigt omdebatterat men jag dricker ju så mycket cola light ändå så jag är redan förlorad ;) Om man vill kan man ju göra en skinny bitch istället! Vi hade lite knytkalas igår på förfesten så det blev ett ritkigt gott buffébord med massa nötter, mörk choklad, chokladdoppade jordgubbar, melon och vindruvor. Det smakade godare än vanligt för jag har inte "unnat mig" något sådan alls på hela veckan. Efter att vi hade dansat loss på Grand tog jag och Angelica, det som nu blivit en klassiker, en kebabsallad med bara kött, sallad och sås. Världens godaste avslut på en utekväll for sure!
 
/ Sofia 

Fajitas utan bröd

Igår blev jag bjuden på middag hos min syster & hennes kille. Det blev fajitas och som tur är har dom ganska bra koll på att jag inte äter kolhydrater så maten var det inga problem med. Jag valde helt enkelt bort brödet och sedan var maten LCHF-anpassad. Nu hade jag ju gjort det i vilket fall som helst eftersom jag är glutenintolerant men som JA-sägare hade det kanske blivit nachos till istället. Och guacamole kan ju vara det bästa som finns! Jag och Olivia drack sedan lite vin på stan efter maten men det blev en ganska lugn kväll. Fördelen med att inte vara bakis är ju att jag kan avverka veckans fjärde träningspass redan idag och på så sätt hinna med ett femte i morgon. Jag ligger redan lite efter med min 200-pass-utmaning så det behövs!

/ Jonna

Rejäl frukost

Vid åtta imorse var jag uppe och fixade frukost. Jag ska ju strax iväg på dubbelpass på gymmet och sist jag körde det höll jag ju på att svimma. Har inbillat mig att det kanske var för att jag käkade för lite innan så denna gången tar jag inga risker! Två frallor, två kokta ägg och några jordgubbar med riven kokos. Himla bra start på lördagen - och väldigt mättsamt.

/Sofia


Tre av fyra

Veckans utmaning är ju som ni vet att genomföra fyra träningspass. Idag åkte jag och Frida till gymmet efter jobbet och körde tredje passet för veckan. Det blev min löpträning och sedan lite styrkeövningar. Imorgon blir det veckans sista träningspass: 45 minuter indoor walking och 45 minuter cirkelgym. Ska nog försöka ha som vana att träna 4 gånger i veckan, det innebär ju faktiskt hela 3 vilodagar, känns som att man borde kunna hålla det :)
 
/ Sofia
På bilden längst upp till vänster ser ni Frida som står och rapporterar dagens träningspass till sin träningsdagboks-app. Den heter "Shapelink" och ska hjälpa dig att hålla koll på din träning och dina resultat. Ett hett tips!

Så enkelt är det

Vi hade frågestund för ett bra tag sedan här på bloggen och då fick vi många frågor om hur vi orkar upp på morgonen för powerwalks eller annan träning och hur man håller motivationen uppe. Nu har jag varit väldigt dålig på det där med träning på morgonen det senaste, måste jag erkänna. Öppettiderna på mitt gym gör det inte riktigt möjligt för mig att köra ett pass där innan jobbet men powerwalks på morgonen tycker jag är en väldigt bra start på dagen. Jag måste hitta tillbaka till den rutinen, speciellt nu när det snart blir lite varmare ute igen. Nåja, jag får väl kanske vänta ett par månader innan våren kommer...
 
Jag hittade i alla fall ett citat som beskriver det väldigt enkelt. På ett eller annat sätt vill man ju oftast förändra något med sig själv genom träningen. Kanske vill man bli smalare, få mer muskler, gå upp i vikt, förbättra sin kondition, må bättre eller kanske bli piggare! Att gå upp varje morgon och se en trött tjej i spegeln som inte alls är så fit som jag vill att hon ska vara borde motivera mig nog. Vissa gånger när jag varit ute på morgonrunda studsar man upp ur sängen för man är så nöjd med sig själv men ibland är det jobbigt som sjutton också, det är ju otroligt lockande att ställa om väckarklockan och sova en timma till..  Men man får ge sig fan på att man ska klara det bara! Om ett tag är det jag som börjar några dagar i veckan med en morgonpowerwalk igen. Eller kanske en joggingrunda, beroende på hur min lilla utmaning till mig själv går....
 
/ Sofia 
 

Simplicity

Jag har ingen micro. Ofta saknar jag det inte alls men när man är hungrig och har en god matlåda i kylen så är det såklart lite irri. Jag vet, man kan lika gärna värma i gryta eller i ugnen beroende på vad det är för mat men då kan man samtidigt lika gärna laga till något snabbt. Idag stekte jag upp bacon (i små bitar) och la mot slutet i lite skivade champinjoner. Med lite peppar och en klick crème fraiche har du världens enklaste baconröra. Till hade jag lite salladsmix & två körsbärstomater. Enkelt & gott

/ Jonna

LCHF-tallrik

Jag mötte upp Moa på stan idag för en fika på Café Viskan. En fika blev kvällsmat istället och jag beställde in en LCHF-tallrik med kyckling, bacon, sallad, avokado, fetaost och majonäs. Alltid lika gott.
 
/ Sofia 
 

Salami&brie i mitt hjärta

Efter en lång dag på jobbet är det skönt att komma hem och andas lite innan det är dags för träning. Och jag behöver också alltid äta något på eftermiddagen för att få ut så mycket som möjligt av min träning. Idag blir det MRL om 1,5 timme så nu har jag precis käkat lite salami & brie samt några körsbärstomater. Det sägs ju att man ska äta något lätt 1-2 timmar innan träning för maximal energinivå, så det här borde ju vara perfekt timing?! Gott var det i alla fall! 

/ Jonna

Frågan är fri

Vi fick följande fråga i kommentarerna till ett inlägg för ett par dagar sedan: 
 
"Hej! Har precis börjat med lchf och hittat hit. Jag undrar hur hårda ni är med nötter, mörk choklad och mejerier som behövs begränsas lite. Hur tänker ni? Svara gärna i ett i inlägg. Tack för bra blogg med roliga recept!"
 
Det har nog gått i perioder för oss båda tror jag, det där med att vara hårda med sånt. Ibland har vi utmanat varandra att vara väldigt strikta med kolhydratsintaget och då har det iprinicp inte varit några nötter eller choklad alls - det plockar faktiskt på rätt snabbt! När det gäller mejerier så testade vi ju Paleo (där utesluter man mejeriprodukter helt) för ett tag sedan och efter den månaden insåg vi att man definitivt kan dra ner på mejeriprodukter även fast ingen av oss var speciellt sugen på att utesluta det helt från kosten. Jag kan känna att om man inte skulle äta några nötter, någon choklad eller några mejerier hade man tagit bort mycket av det goda med LCHF. Enligt min åsikt! Däremot tror jag absolut att om man vill uppnå viktnedgång bör man helt klart begränsa sig, eller kanske utesluta vissa saker helt. Kanske bara "unna sig" små mängder på helgerna? Är man inte ute efter viktnedgång utan bara vill hålla vikten eller kanske till och med gå upp några kilo och må bra behöver man kanske inte vara lika strikt. Så länge man mår bra av det förstås; vissa magar mår ju exempelvis inte alls bra av för mycket mejerier men det känner man ju själv. Och det är ju trots allt ganska mycket socker i mörk choklad också så det skulle jag ju inte rekommendera stora mängder av alls, om man vill bli kvitt sockerberoendet. Jag kommer nu under våren begränsa mig mer än vad jag gjort tidigare, helt klart. Nötter och choklad är bara okej på helger, i små mängder, och mejerier är okej hela veckan i lagom mängd. Det är nog väldigt individuellt det här så man får testa sig fram och se vad som funkar med tanke på vilket mål man har och vad man mår bra av :) 
 
/ Sofia 
 
Ställ gärna frågor till oss om det är något ni undrar eller vill veta mer om!
 
 

På hörnet

Jag har allt som oftast med mig matlåda till jobbet. Dels för att man får precis vad man vill ha och dels för att man vet exakt vad maten innehåller. För mig som både är glutenintolerant och NEJ-sägare är det mycket värt! Sedan kan man ju inte komma ifrån att det är billigare också. Igår hade jag dock ingen som helst ork till att fixa matlåda så idag blev det ute-lunch. Oftast brukar jag springa och köpa en sallad vid sådana här tillfällen men idag blev det "riktig" mat. Jag beställde helt enkelt maten utan potatispuré och tog av salladsbuffén istället. Lingonskyn åt jag sedan bara litegrann av. Ja, jag kanske är lite tjatig men jag säger det igen - det behöver inte vara krångligt att välja bort kolhydrater!

/ Jonna

 
 

Världens bästa Caesar

Idag har jag en vilodag från träning, det är viktigt att låta kroppen återhämta sig och vila också. Så efter jobbet åkte jag hem och fixade världens godaste Caesarsallad, eller i alla fall precis så som jag vill ha den. Ordentligt stekt kycklingfilé kryddat med barbequekrydda (lchf-style såklart), knaperstekt bacon, isbergssallad, fetaost, skivad rödlök, pinjenötter och Ken's Creamy Caesar dressing. Det låter kanske som att jag överdriver men jag skulle nog faktiskt kunna äta det här varje dag under en väääääldigt lång tid utan att tröttna!
 
Jag tänker fortsätta min vilodag uppe på sängloftet med en bok och försöka somna i tid. Jag måste verkligen jobba på det där med att sova fler timmar på nätterna.. Kanske ska be Jonna att ge mig samma utmaning nästa vecka som vi gav varandra vecka 46?!
 
/ Sofia 

Inspiration

Okej, det är väldigt mycket träning på bloggen nu. Egentligen representerar vi nog bara en stor del av Sveriges befolkning som skaffat nyårslöften och äntligen kanske kommit igång.. Igår tränade jag med min syster och vi körde en halvtimma kondition och ungefär en halvtimma tabataövningar. Kan verkligen tipsa om appen "tabata timer" (tror faktiskt att det var nån av er som tipsade mig om den från början!) så håller man koll på tiden och kör intensivt i 20 sek och vilar sedan i 10 sek. Vi körde armhävningar, situps, burpees, benböj och rygglyft. 5 minuter rodd fick avsluta det hela.

Efter passet skickade Frida bilden nedan till mig & skrev att hon redan längtade efter nästa pass. Mer inspiration till folket!

/Sofia


Training goal

Apropå det här med att använda sig av appar för att nå sina mål?! Sofia har ju kört igång Couch to 5K och jag vill självklart inte vara sämre. Då jag redan gillar att jogga så hittade jag istället en annan app: Training goal. Man sätter helt enkelt ett mål på hur många gånger man ska träna den närmaste framtiden. Eller närmaste och närmaste, man kan göra perioden hur lång man vill. Eftersom vi ändå är i början på året så valde jag att sätta ett mål för hela 2013: att genomföra 200 träningspass. Det är 3,8 pass i veckan och det känns genomförbart samtidigt som det känns som en utmaning. För att hålla reda på hur man ligger till kryssar man helt enkelt i en ruta när man genomfört ett pass. Man kan välja om man vill dela upp på olika typer av träning eller inte och skapa egna kategorier. Hur smidigt? Och kul att få koll på hur mycket man faktiskt tränar! 

/ Jonna

Jag vet, jag ligger redan efter. Tur att vi har träningsutmaning den här veckan.

Run for your life

Jag har ju bestämt mig för att försöka lära mig att tycka om löpning, som jag skrev om här. Körde första passet igår på gymmet och appen var riktigt bra! Man kunde lyssna på musik samtidigt och så sa de till när det var dags att springa & när det var dags att gå. Perfekt! En halvtimma gick superfort och det var inte så jobbigt faktiskt. Jag har ju sprungit lite ändå innan så det är kanske lite för låg nivå egentligen nu i början men det är lika bra att göra det ordentligt. Så får man komplettera med annan träning efteråt, det här håller ju som sagt bara på i 30 minuter. 
 
Nu är det ju all in på det här med träning. Jag hade nästan glömt av att jag har världens största dunk med proteinpulver här hemma så nu ska jag börja ta en sån efter varje träning igen. Ska vi dra en klyscha & lite pepp också när vi ändå är igång? IF YOU CAN DREAM IT YOU CAN DO IT!
 
/ Sofia 
 


Godmorgon

Jag har sällan problem med att få i mig mat på morgonen. Det skulle vara om man är riktigt trött kanske men oftast får jag i mig frukost om jag vill. Innan helgerna blev det mycket bullet coffee men under julen har jag ätit som vanligt. Nu försöker jag dock vänja mig vid att inte göra det igen. Jag funderar på att köra igång med periodisk fasta om ett tag men mjukstartar med att det är okej att ha något i drycken. Idag blev det thé med mycket kokosolja och en skvätt grädde. Smarrigt och faktiskt ganska mättande!

/ Jonna


Räkfrossa

I söndags hade jag fyra fina vänner hemma hos mig för räkfrossa. Nästan två kilo räkor sätte vi i oss tillsammans med bröd (valnötsbrödet för min del), majonäs, aioli, ägg och fetaost. Himla gott med räkor alltså! Kom precis på ett nyårslöfte: äta räkor oftare. Känns som något man faktiskt skulle kunna hålla. 
 
/ Sofia 

Träningspass 1 - check

Jaha, då var veckans första träningspass avklarat. MRL stod på schemat och jag måste säga att det här var det roligaste MRL-passet jag någonsin varit på. Lagom svårt, bra instruktör och grym musik. Så ni som bor i Göteborg - måndagar 18.40 på Nordic Wellness Odinsgatan.  

Nu har jag precis ätit grillad kyckling med avokado, sallad & Erik's bea provencale. Så nära färdigmat man kan komma som NEJ-sägare och riktigt smarrigt. Dessutom ganska så mejerifritt. Inte för att jag skulle få för mig att börja med paleo igen men jag lärde mig massor när vi testade stenålderskost. Man måste inte äta mejerier vid varje mål! 

/ Jonna

Bild från Instagram. Ni följer väl oss? @nejtillkolhydrater

Lax, lax och lax!

Jag kan inte förstå hur jag har levt hela livet utan att äta lax. Det är lite lustigt hur man kan ändra sig så snabbt; jag kunde verkligen inte äta någon fisk alls tills ganska nyligen och nu är lax det godaste jag vet. Typ. I lördags åt jag lunch på stan med min mamma och mina två systrar på Brasseriet och vi beställde faktiskt alla in lax. Jag bytte ut den bakade potatisen mot extra sallad och så fick jag skagenröran vid sidan om. Extremt gott!
 
Idag efter jobbet och efter en snabbhandling slängde jag ihop laxen m. fetaostsåsen och blomkålsmos. Det blev tre matlådor för veckan - så smidigt och jag längtar redan tills klockan slår halv ett på jobbet imorgon.. Nu ska jag sticka iväg till gymmet, är man utmanad så är man!
 
/ Sofia 
 

Varvsstafetten 2013

I år inleds Göteborgsvarvet-veckan med ett nytt event: en stafett. Man är helt enkelt ett lag på 5 personer som delar på en halv-marathon. Det innebär att man springer ca 4 km var och det är en distans som de flesta kan klara av utan att ha tränat en massa innan. Det är heller ingen individuell tidtagning utan man springer som ett lag. Loppet äger rum den 15 maj i Slottsskogen i Göteborg och jag ska vara med och springa med jobbet. Vi har flera lag som ska anmälas och jag tror det kommer bli en riktigt rolig grej! Läs mer och anmäl ditt lag här

/ Jonna


ZzzzZzzzöndag

Om jag är bakis finns det bara två sätt för mig att må bättre: sova eller gå ut och gå. Igår gick jag och Frida ut och traskade runt i staden i över en och en halv timma. Det var otroligt skönt med frisk luft, det kändes nästan som vår. Vi stannade till på en bensinmack på vägen för att fylla på vätska; vatten och en red bull sugerfree. Man är ju för sjutton som en öken i munnen efter en partykväll.. En lätt lunch bestående av kyckling, sallad, fetaost och aioli fick mätta min mage efter promenixen innan en powernap på soffan - man är verkligen inte 20 längre...
 
/ Sofia 
 

Prioritera träningen!

En av de vanligaste ursäkterna för att man inte tränar är att man inte har tid. Man kanske har barn som ska ha mat, en tenta att plugga till eller mycket på jobbet. Men man har mer tid än man tror, det gäller bara att prioritera mera. Är det viktigare att se favoritprogrammet på tv eller att hinna till gymmet? En svår fråga för många. Och även om man har mycket tid över - planera in gymmet i kalendern som vilket viktigt möte som helst. Att må bra borde gå före allt annat men ändå är det ofta träningen som ryker först när något annat dyker upp. Med tanke på veckans utmaning kände jag att just planering var ett måste. Det är heller inte helt lätt att få en plats på de bästa passen så som tur var hade jag redan bokat ett par. Nu ska vi komma ihåg att det precis varit julhelg och därför träningsuppehåll så risken för träningsvärk är rättså stor. Men om jag inte pallar alla pass så vet jag i alla fall när jag ska befinna mig på gymmet och det är ju första steget. Well, long story short - planera in träningen och prioritera ditt välmående. Du kommer bli piggare och ditt framtida jag kommer att tacka dig. Dessutom är beach 2013 här snabbare än man tror. Vassen eller sanden? Det är nu du väljer.

/ Jonna


VECKA 2

 
Efter lite julledighet från veckans utmaning är vi nu fit for fight igen! Nytt år, nya möjligheter och framförallt nya utmaningar väntar. Ni är väl med oss?! Vi gör det lite enkelt den här veckan och ger varandra samma utmaning samtidigt som vi glider på nyårslöftes-vågen. Vi vill ju inte riskera att landets gym står tomma nu i januari så utmaningen för oss båda blir därför att träna minst 4 gånger under den kommande veckan. För oss kommer det antagligen bli gymbesök men om man inte har något gymkort kan man träna ute. Kanske hoppa sig i form? Eller ta sig ut & springa? Med lite planering är fyra gånger inte så farligt mycket heller så kom igen nu. Se till att få en bra start på 2013 med hälsosamma vanor redan från början!


Från soffan till 5 km

Jag skrev ju ett inlägg häromdagen om mina planer för våren, där ett av mina mål är att lära mig att jogga. Eller lära mig och lära mig, det är ju inte så att jag inte vet hur man gör, men mer försöka lära mig att tycka att det är kul. Jag fick en kommentar till det inlägget om att kolla upp "Couch to 5k" och det gjorde jag såklart - alla tips och idéer välkomnas med öppna armar! Det är ett träningsupplägg på 9 veckor, ni kan läsa mer exakt om det HÄR. Efter nio veckor joggar man förhoppningsvis 5 km utan problem! Jag har laddat ner appen "C25K Free" som hjälper till att hålla koll på tiden. Funderar på att köra igång med detta nu i veckan, någon som är på?! :) 
 
/ Sofia 

Kyckling & grönsaker i ugn

Det här är en superenkel rätt som kräver lite förberedelser men sedan nästan sköter sig självt. Egentligen innehåller den potatis & morötter också, men det går lika bra utan. Vill man nu bestämt ha det så ska potatisen & morötterna in samtidigt som kycklingen och man kan ha inne detta lite längre innan grönsakerna åker på.
 
Det här behöver du
1 kilo kycklingfileer
Valfria grönsaker (ex. broccoli, blomkål, paprika, lök etc)
Olivolja till plåten
Smör att steka i 
Grädde till såsen ca 5 dl
Kycklingfond
Salt & vitpeppar

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar (kanske 2-3 per filé beroende på storlek) & krydda med salt & peppar innan du bryner bitarna i en stekpanna. Häll olivolja på en plåt och lägg över kycklingen där. Skölj inte ur stekpannan, den ska användas till att göra sås. Sätt in plåten i ugnen och fixa till grönsakerna (dela i mindre bitar). Efter 10 minuter ska grönsakerna också på plåten. Sätt in i ugnen igen i ca 20 minuter till. Rör om då och då under tiden. När du tror att det är klart, se till att kycklingen verkligen är genomstekt! Såsen är superenkel. Häll bara någon matsked kycklingfond i stekpannan och häll på grädden. Koka ihop och smaka av. Ta inte för mycket fond från början, det blir lätt för salt, utan fyll hellre på när du smakat av. 

/ Jonna


Hoppa hopprep!

Uteträning är verkligen underskattat. Det är SÅ skönt att få frisk luft samtidigt som man rör på sig och sen så kan man ju träna i princip överallt. Jag har känt mig lite krasslig hela julhelgen och vill inte överanstränga mig men det blev i alla fall en promenad. Jag är hemma hos mina föräldrar och gick min vanliga runda på ca 5 km. Kändes som en lagom start på året. När jag kom tillbaka letade jag upp mitt gamla hopprep och gick sedan loss med det. Eftersom det var "några" år sedan man hoppade sist så gick det lite trögt i början men det gick rätt snabbt att komma in i det. Och sedan säger jag bara j o b b i g t. Testa själva! Sjukt bra och billig träning.

Klicka hem ett hopprep här.

Jag skulle överdriva om jag sa att jag utförde följande olika hopp. Riktigt så mycket kom jag inte in i det, det är faktiskt lite klurigt. Men jag ska jobba på det. För om man varierar hoppandet blir det jobbigare och det är då man maximerar förbränningen!

Jogga på stället
Jogga på stället som om du lunkar runt en liten runda.
- Slalom-hopp
Hoppa från sida till sida. Håll ihop benen och hoppa så långt som möjligt från sida till sida.
- Längdåknings-hopp
Flytta växelvis ena foten fram och andra foten bak.
- Hoppa på ett ben
Hoppa en eller två gånger på varje ben, eller hoppa en stund på samma ben och byt sedan. Variera lite.
- Höga knälyft
Spring på stället och lyft knäna så högt du kan.
- Krysshopp
Korsa armbarna framför kroppen i varannat hopp.


(Listan har jag lånat från iForm)

/ Jonna


Fredagshäng

Igårkväll fick jag besök i sjukstugan av andra halvan av nejtillkolhydrater, Angie & Sara. Det var skönt att träffa folk & framförallt skönt att träffa just dessa tjejer. Normalt sett är vi rätt utspridda över både Sverige och världen så det gäller att njuta när vi alla är samlade <3

Vi käkade kebabsallad och thaimat och sedan hade Jonna fixat den godaste efterrätten: lchf-glass, vispad grädde, varma hallon och riven mörk choklad. Är det fredag så är det!

/Sofia


En inte så lyxig fredagslunch

Jag är fortfarande hemma sjuk, febern vill inte ge med sig.. Jag skulle egentligen åkt och handlat i onsdags men det blev aldrig av & sen blev jag ju sjuk. Så nu är mitt kylskåp verkligen T-O-M-T. Så till lunch idag fick det bli tre stekta ägg med skivad parmesan, det var ungefär det jag kunde hitta så det fick duga!

/Sofia


Enklaste mandlarna!

Ni minns väl att mandlar är väldigt nyttigt?! Jag har verkligen missbrukat Angie's recept på rostade saltade mandlar den här hösten. Nu har jag dock hittat en annan typ av mandlar att variera med. Utan salt, de sköter sig själva och är extremt goda! Man tömmer helt enkelt en påse sötmandel på en plåt, sätter in plåten i ugnen och sätter sedan ugnen på 125 grader. Sätt klockan på 45 minuter (man kan dock behöva skaka om dem emellanåt). När klockan ringer, sätter man bara av ugnen men låter mandlarna stå kvar tills ugnen kallnat. Supergoda blir dom!

/ Jonna


Making plans

Jag är sugen på att köra igång något ordentligt nu när det nya året har börjat. Det är faktiskt så att jag vill fortfarande förändra en del med min kropp; bli av med endel fett och bygga upp lite muskler! Just vikten är egentligen inte så relevant (när vi vet att muskler väger mer än fett men tar mindre plats) så jag vill egentligen bara vara nöjd med vad jag ser i spegeln. Just nu kör jag ju på med vanlig LCHF-kost och träning ett par gånger i veckan på gymmet. Uppenbarligen räcker det inte för mig om jag vill nå lite längre. Jag måste ändra på något, kan vi ju konstatera. 
 
När det gäller kosten funderar jag på att köra periodisk fasta ett tag igen: när man äter under 8 timmar och fastar under 16 timmar. Dels så var det rätt skönt att inte äta frukost (sparade tid till annat på morgonen) och efter ett tag så vande man sig faktiskt. Man slutade tänka på mat så ofta, för det fanns inte på kartan att äta innan halv ett (den tid som jag valde att börja äta). Åse har skrivit ett bra inlägg om varför hon kör PF här
 
Hon skrev dessutom någonstans att hon i början av sin LCHF-resa överåt även av LCHF-maten. Ni vet när man äter mer än vad man behöver och inte slutar när man är mätt. Jag ska sluta fortsätta att äta när jag är mätt - allt man äter då är ju egentligen onödigt och överflödigt. Om man inte då och då vill "unna sig" något bara för att det är gott. Men oftast behöver man inte de mellanmål man stoppar i sig eller det man unnar sig - egentligen. Speciellt inte om du har ett mål du vill nå som kräver att du skärper dig!
 
När det gäller träning måste jag nog också lägga upp någon slags plan. Funderar på om man skulle skaffa sig en PT - det är ju faktiskt en väl värd investering. Har dock inte så jättebra koll på hur man skulle gå tillväga. Finns det personliga tränare som kan hänga med till Friskis? Eller får man ett träningsupplägg och sen kör man själv? Någon som har koll...? Annars tror jag ju mer och mer på det här med intesiv träning under kortare period, som crossfit eller tabataövningar. Och det här är ju något man kan köra själv på gymmet, eller hemma, och det känns ju så mycket mer effektivt än att exempelvis stå på crosstrainern i en timma. 
 
Sen hade jag egentligen bestämt mig för att lära mig att gilla löpning. Jag har aldrig varit ett fan av det överhuvudtaget, har alltid hatat att jogga och springa. Men kanske är det för att jag aldrig har varit bra på det. Så min plan var att fortsätta löpning i intervaller (exempelvis springa 3 min och gå 2 min i rask takt) och såsmåningom utöka antalet minuter man springer så att man till slut kanske joggar 30 min i sträck. Utan att kräkas efteråt typ. Men får se hur det blir med det, hade varit kul att gilla löpning men är fortfarande inte jättepepp på det... 
 
Well, vi får se vad det blir av allt detta men något ska ske, det är en sak som är säker! Ni får såklart jättegärna dela med er av erfarenheter, tips och pepp om ni har något på lager :) 
 
/ Sofia 

Äta bör man

Jag har inte varit jättesugen på mat idag kan jag inte påstå.. Fick i mig en macka i morse och sen lite glass men annars var kvällsmaten mitt första mål idag. Det blev två kokta ägg, en fralla med ost och ett glas te. Detta te vann jag faktiskt i julklappsleken på julafton och Frida hade köpt det på Indiska. Gott var det och det doftar otroligt gott i hela rummet bara man har det framme i påsen!
 
/ Sofia

Tranquilo!

Igår åt jag en av de godaste caesarsalladerna jag ätit i mitt liv. Minst topp 10 i alla fall. Och det vill säga en del faktiskt för jag har ätit några caesar i mina dar. Det var HÄR det hände så gå och ät sallad kära ni! Jag valde med kyckling men plockade självklart bort krutongerna redan när jag beställde. Det behöver varken vara krångligt eller smaklöst att vara NEJ-sägare.

/ Jonna

Rojo chicken caesarsallad
Kycklingbröst eller grillad biff. Dressad i en caesardressing med chili serveras
med getost, bacon, tranbär och pinjenötter samt vitlök- & chilikrutonger.

Sjukstuga

Det verkar som att jag får äta upp att jag skrev i årsresumén att jag är friskare & piggare än nånsin.. Inatt hade jag en helvetes natt. Mådde otroligt illa, vågade inte sova på loftet om det så att säga skulle bli bråttom ner, så jag sov på soffan, feberyrade & vaknade helt slut. Kommer nog inte ha så mycket roligt alls att skriva om idag, och ingen ork heller för den delen.. Hoppas ni får en bättre torsdag än mig ;)

/Sofia


Årets första onsdag

Jag kom precis hem från min fina Moelimoa - kvällen har bjudit på massa tjejsnack & god mat. Det blev grillad kyckling, smörgås, brieost, salami, jordgubbar & en stor kopp kaffe. Jag vet att bloggen har fått en rätt seg start på 2013 - men vi är nog snart back om track!

/Sofia


2 0 1 2 / 2 0 1 3

Jaha, då var det nytt år. Vi på nejtillkolhydrater började nyårsfirandet med en grym middag hos Angie; plankstek på ryggbiff med blomkålsmos, baconinlindad sparris, stekta champinjoner, tomat med ost & Erik's bea provencale. Foodgasm! Till efterrätt blev det jordgubbar, blåbär & passionsfrukt toppat med glass & smält 86%-ig choklad. Vi avslutare sedan vår lilla förfest med en strawberry daiquiri innan vi begav oss till kvällens nyårsfest. Där väntade musikquiz och skålande för det nya året. Ganska så mycket skålande, vilket vi fick lida för igår. Men som någon sa; det är bara nyår en gång om året, när ska man annars festa till det ordentligt?! Det var hur som helst himla trevligt och ett bra avslut på 2012. 

Hoppas ni hade en fin nyårsafton och än en gång, från oss till er, GOTT NYTT ÅR! Kom ihåg att nytt år betyder nya möjligheter, det är upp till var och en att få ut så mycket som möjligt av det..


RSS 2.0