Mindful eating

I tidningen Lifestyle Fitness (nr 2 2013) kunde man hita en artikel om Mindful eating. Först kan man läsa om hur "inne" det är att speed-träna - alltså snabba, korta och intensiva träningspass. Många beter sig dessvärre likadant när det är dags att äta - fort ska det gå och man hinner inte känna känslor av mättnad, välmående eller energiflöde. Ofta resulterar detta i att man stoppar i sig för mycket, just för att man inte hinner känna av att man är mätt. 
 
I artikeln kan vi läsa om hur många fokuserar på just fördelningen av kosten i form av kolhydrater, protein och fett men att vi sällan reflekterar över ättempo, miljö och närvaro. Det relativt nya begreppet Mindful eating innebär att man ska uppleva maten, koppla på alla sinnen under måltiden, landa i nuet, tugga maten ordentligt, äta tills man är behagligt mätt, lyssna på kroppens signaler, välja kvalitet framför kvantitet och att ha en oladdad syn på mat. Det är inte en piece of cake detta, utan det kräver en hel del träning att lära sig att koppla bort omvärlden som kräver sändig uppmärksamhet. Det som absolut inte är Mindful eating är att äta ståendes, läsa mejl när man äter, att prata och skratta sändigt under måltiden, äta på mindre än en kvart, glömma vad man ätit, frossa i mat, bli proppmätt eller att använda mat för att belöna/bestraffa sig själv.
 
Lite flummigt låter det allt, eller vad säger ni? Men samtidigt låter det väldigt sunt. Och logiskt. Kanske kan man plocka ut vissa delar och faktiskt ta till sig? Som att äta långsamt och njuta ordentligt!
 
/ Sofia 

Kommentarer
Postat av: Elin

Det låter ju absolut sunt! Jag håller ofta på med annat samtidigt som jag äter, så borde nog tänka mer på detta faktiskt :)

Svar: Precis, man kan ju ta till sig vissa delar i alla fall! Tror absolut att det är bra att tänka på det.
NEJtillkolhydrater

2013-03-05 @ 11:00:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0