Lax på salt med kalla såser, stekt sparris & broccoli

Alltså igår åt vi fantastiskt god lax. Den sköter sig dessutom själv i ugnen och är superenkel. Går knappt att jämföra med sådan man köper i små frysta bitar. På grund av meningsskiljaktigheter angående vilken sås som är godast blev det dessutom två att välja på; romsås & citronsås. Väljer man bort mejerier så kan man lika gärna ha aioli till. Hur som helst - ni måste testa detta!

Det här behöver du
Fisken
Färsk laxsida (storlek efter behov)
Grovsalt

Romsås
2-3 dl crème fraiche
ca 1/2 burk röd stenbitsrom
färsk dill

Citronsås
2-3 dl crème fraiche
1/2 citron (saft & rivet skal)
salt & citronpeppar

Sparris 
Broccoli
Smör att steka i 
Salt

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp ett lager salt (ca 1 cm tjockt) på en plåt eller i en ugnsfast form. Lägg på laxen med köttet neråt och sätt in i ugnen när den kommit upp i värme. Vi hade inne den i ca 30 minuter men detta beror på storlek & tjocklek, skär igenom skinnet när du tror att den är klar och se så att den är genomstekt. Under tiden ska sparrisen stekas på svag värme i smör & salt, det tar ca 15 minuter & man skakar bara om pannan då och då. Broccolin kokas någon minut i saltat vatten och så kan man klicka på lite smör när vattnet är avhällt. Till romsåsen blandar man helt enkelt bara alla ingredienser, dillen klipps i efter smak. Även citronsåsen är enkel, häll i lite citronsaft & lite rivet skal. Blanda, salta & citronpeppra. Smaka av & tillsätt mer citronsaft / skal tills du är nöjd, den ska vara syrlig. När laxen är klar ska den vändas upp, och det här kan vara lite knixigt utan att den går sönder. Var gärna två som hjälps åt. Ät och njuuuuuut! 

/ Jonna

Kommentarer
Postat av: Paula

Men SATAN vad gott det lät! Jag ska pröva så fort jag blir frisk, känns onödigt att laga något så gott och inte ens kunna känna smaken!

Svar: Haha, true men du MÅSTE testa detta sen. Sååååå gott, jag lovar!
NEJtillkolhydrater

2013-05-13 @ 07:52:11
URL: http://livehealthier.blogg.se
Postat av: Erika - LCHF till vardag och fest

Så gott! Jag älskar lax, det är verkligen supergott. Härligt med olika såser också.

Svar: Ja, ellerhur?! Så himla gott! En av favoriträtterna helt klart för mig :)
NEJtillkolhydrater

2013-05-13 @ 20:54:37
URL: http://vardagfest.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0