Årets första grillkväll!

Åh; ledigt imorgon, vår i luften, årets första barbenta kväll och grill med fina vänner!

På menyn för kvällen står grillad fläskytterfile, paprika & champinjoner i ugn, stekt halloumi, fetaostsallad & goda såser.

/ Sofia


Träna dagen efter?

Härom dagen stod det i Metro om varför man inte bör träna dagen efter att man druckit alkohol. Det är faktiskt värt att tänka på, alla ni som tycker det känns bra att "make up for" gårdagens synd genom att på söndagen gå och träna och vara "duktig". Man kan läsa följande i artikeln:

"Då är kroppen upptagen med att bryta ner alkoholen
vilket försämrar fettförbränningen och ökar skaderisken
eftersom man är mer okoncentrerad."

¨
"Alkohol höjer blodtrycket och sitter i under tolv timmar och
om man då tränar hårt höjs blodtrycket ännu mer och då
finns risk för hjärtproblem"

Jag tror verkligen inte det är någon fara att träna om man druckit ett par öl eller ett par glas vin, men dricker du dig riktigt full och känner dig ordentligt bakfull tycker jag faktiskt man ska skippa träningen. Ligger man i hårdträning och känner att man inte kan missa en dags träning, så får man faktiskt festa nyktert, vilket jag kan berätta går minst lika bra!



// Sofia

LCHF-lunch

Jag sitter i skrivande stund på Café Viskan i Borås uteservering med min mamma & systrar. Det är hur skönt väder som helst så här sitter vi och njuter av solen! Jag kan verkligen rekommendera den här LCHF-tallriken också! Supergod! (Jag hoppade över moroten och tomaterna..)

// Jonna

 


DEBATTOPPEN

Igår i tidningen hittade jag Sofias debattinlägg överst på debattoppen (!) Jag skulle faktiskt nästan kalla henne lite av en lokalkändis här i borran och det är det jag vill uppmärksamma med detta inlägg ;) Många har åsikter och på Borås Tidnings hemsida har debatten fortsatt. Jag tycker mest att det är otroligt fascinerande att LCHF upprör så mycket känslor. Var och en kan väl få äta det man själv känner att man mår bra av bara?

// Jonna


you've got to pump it up!

Det är helt sjukt underbart att ha Jonna här hemma i Borran! Vid sju tiden hämtade hon upp mig och vi styrde bilen mot Friskis & Svettis. Vi bestämde oss för att köra ett styrkepass tillsammans, men började med uppvärmning 10 minuter på löpbandet. Vi körde en grej som PT-Julia gjort med mig; först gå ett par minuter, sen öka till jogging och sen var det dags för ruscher; man höjer tempot till typ 13 eller 14, sen ruschar man i 20 sek, vilar 10 sek, ruschar 20 sek osv.. (kommer inte ihåg exakt hur många sekunder det var men vi körde så här i alla fall). Sen gick vi in till cirkelgymmet och körde igenom hela kroppen; började med bröst, sen blev det ben, sen stort fokus på armar innan vi avslutade med mage och rygg. Emellan styrkeövningarna gjorde vi några pulshöjande övningar för att hålla igång svetten ;) Sammanlagt var vi på gymmet en och en halv timma så det var två trötta och nöjda tjejer som sedan åkte till ICA Maxi och köpte varsitt paket LCHF glass för att unna sig till kvällen.

Det är så mycket roligare att träna tillsammans med någon! Man puschar varandra, visar varandra nya övningar och umgås samtidigt = PERFEKT!

// Sofia


Jonna tränar ben!

starka brudar


såklart hade vi med oss så vi kunde blanda varsin proteinshake!



// Sofia


Vecka 18



Sofia om utmaningen v 17
Min utmaning från Jonna var att inte "unna mig" något och hålla ett lågt kolhydratsintag. Det har varit en intressant utmaning! Faktiskt så har det inte varit så svårt att hålla sig ifrån choklad, LCHF-glass, nötter eller vad det nu kan vara, men det är ju sååå tråkigt att bara äta mat! Enbart tre mål mat om dagen och I-N-G-E-T där emellan. För en vecka gick detta jättebra (eller ok, jag körde bara till och med fredag...) men det här är inget jag kommer fortsätta med på heltid. Livet ska faktiskt vara KUL att leva också, att unna sig något litet då och då hör vardagen till och det är inget jag kommer välja bort. Däremot har jag insett att jag kan dra ner på det, kanske bara äta vissa saker på helger osv, för man klarar sig trots allt ganska bra utan det där "onödiga".

Jonna om utmaningen v 17
Jag hade en träningsutmaning den här veckan och skulle avverka 7 timmar på gymmet. Hittills har jag fått ihop 5 stycken, men jag ska träna med Sofia ikväll också. Det är inte säkert att vi köttar på i 2 timmar men annars är jag nöjd ändå. Det har varit en hektiskt vecka och jag har gjort så gott jag kunnat med träning och annat. Som Sofia skriver om också - man ska leva livet! Sen gick vi ju faktiskt över 2 mil igår som inte räknades och nu har jag precis tagit en liten promenix med min mor. Det jag lärt mig den här veckan är i alla fall att man kommer långt bara man går till gymmet. Varje pass måste inte vara 90 minuter långt eller superintensivt, det viktigaste är att man mår bra av sin träning och att man tycker det är skoj!

VECKA 18 (FAVORIT I REPRIS)
Beach 2012 närmar sig med stormsteg och det är bikinin som snart ska på vi haft i åtanke när vi planerat veckans utmaning. Det blir nämligen en gammal goding som dammas av men vi höjer nivån lite; veckans utmaning blir att göra 150 situps varje dag! Samma regler som för några veckor sedan gäller och man får alltså inte spara tills nästa dag utan det ska vara varje dag. Och som om inte träningsvärk i våra magar vore nog utmanar också vi på NEJtillkolhydrater alla läsare att haka på! Så kom igen, tänk på sommarens strandhäng och anta utmaningen!



Ps. Vill du utmana oss eller har du tips på någon utmaning? Skriv i kommentarsfältet!

Sveriges största vandringsevenemang

Som ni nog inte har missat gick vi Linnémarschen igår. Det drog igång vid nio och innan start satt vi i bilen och käkade lite frukost bestående av LCHF-mackor och avokado, gott! Alla deltagare på alla banor startade samtdigt från Borås Arena så i början av marschen gick det ganska sakta, man gick liksom i samma takt som alla andra för alla gick på ett långt led. Men vi hade inte bråttom till något så vi njöt av omgivningarna och av varandra. Efter ca 3 km tror jag gick vi igenom Borås Djurpark och såg både zebror, strutsar, björnar, lejon och andra exotiska djur. Efter halvtid, en mil, tog vi ju som bekant en välförtjänt fikapaus men fortsatte sedan i snabbare takt för att avverka sista milen. Nu var det betydligt glesare i spåret och vi kunde gå på i mer rask takt. De sista kilometrarna vandrade vi runt i Borås centrum för att sedan avsluta igen på arenan där vi fick både medalj och ett märke man kan sy på nånstans. Tre nöjda tjejer gick i mål på arenan kan jag lova er; vi hade fantastiskt trevligt under marschen & vi fick riktigt bra motion!

Heja Linnémarschen 2012, see you next year!



















// Jonna & Sofia


Nöjd tjej!

Vi överlevde marschen! Sjukt roligt, vi skriver mer om det imorgon. Dags för nya utmaningar också ju, veckorna går så snabbt. Ikväll har vi festat till det; förfest hos mig och sedan dans på XoY all night long. Jag bjöd på lite tilltugg på förfesten, allt LCHF-riktigt givetvis; knäckebröd, brie, gurka, paprika, dipp, nötter och mörk choklad. Jag var ju som ni vet spiknykter (jag håller vad jag lovar!) och det känns så bra. Kommer vakna pigg och kry imorgon och fånga dagen!
Godnatt,
/Sofia


Life is good!

Nu har vi gått hälften av marschen och har alltså lite mer än en mil kvar. Vi har precis haft ett kort fikastopp; blev varsin LCHFbulle och chokladboll, riktigt gött! Det är helt underbart väder och stegen känns rätt lätta! Detta är även ett perfekt sätt att umgås med vänner; två hela mil av tjejsnack, det ni!

// Jonna & Sofia (och Sara!)


Linnemarschen 2012

Då var det äntligen dags att bege sig ut på Linnemarchen! 21 km har vi framför oss och vi är taggade till tusen. Just nu sitter vi i bilen och äter lite frukost innan startskottet avlossas. Förhoppningsvis kommer det nån liveupdate utmed vägen :)

/ Jonna & Sofia

 


Thank god it is friday

Hej!
Känner mig som en superwoman. Direkt efter jobbet åkte jag och köpte nya däck till bilen och fick dem bytta, sen svängde jag in på Byttorps finbageri och köpte LCHF-fika som vi ska ha under Linnemarschen imorgon, sen åkte jag till Ica där det var smärre fredags-kaos. Nu står jag på gymmet och tänkte köra ett kort och intensivt styrkepass. Om drygt en timma ska jag befinna mig hos Angie för tacos och häng. Innan det ska jag hem och duscha och piffa mig lite. Ja, ni hör ju, lite stressigt. Men som Jonna skrev här om dagen, bättre att ta sig till gymmet för i alla fall nån halvtimma riktigt intensiv träning än att inte ta sig hit alls. Nu är min uppvärmning på bandet klar, nu jävlar ska jag pumpa!

Så här svettig och trött var jag efter mitt konditionspass igår...

/ Sofia


Fy skäms!

Fyyy ICA Maxi, varför gör ni det så lätt för alla att vräka i sig onyttigheter? 4 kr för Donut, seriöst, det är ju typ ingenting alls! Kan tänka mig att många slänger ner några extra i kundvagnen. Nästan alla erbjudanden för att fira deras 4års-jubileum var fullproppade med kolhydrater. Det är synd att det är så billigt att vara ohälsosam mot kroppen och dyrare att behandla den väl..

/ Sofia


Löpning/Intervallträning

Hej!
Det blev ingen träning med PT-Julia igår, vi hade lite svårt att få ihop våra scheman, så det fick bli träning på egen hand. Innan jag började träna med PT-Julia så hade jag aldrig tidigare frivilligt ställt mig på ett löpband för att springa. Men nu är det nya tider och en ny Sofia; löpbandet är numera en självklar del av min konditionsträning. Tack vare Julia har jag hittat en träningsform som passar mig perfekt; intervallträning. Som jag skrivit om innan så går det ut på att springa ett visst antal minuter och sedan promenera i rask takt ett visst antal minuter. Jag började med att springa 2 min & promenera 3 min. Nu det senaste har jag sprungit 3 min och gått 2 min. Jag hörde Julia surra något om att det snart är dags att öka till att springa 4 min, och vet ni, det känns inte alls omöjligt, känns som att jag skulle klara det lätt.  Denna träning går ut på att jag så småning om ska palla att springa en mil. Utan att stanna.

En bra förutsättning för att det inte ska kännas som att tiden går segt när man ska köra denna typ av träning i kanske 50 minuter är att exempelvis ha sjukt bra musik laddat på spotify/i mobilen. Gör en lista med favoritlåtarna och gå in i dig själv, spring i takt till musiken, och tiden flyger iväg. I helgen när jag tränade på Jonnas gym Sportlife i Göteborg hade varje löpband en egen tv-skärm. Man kunde plugga in sina hörlurar och sedan välja vilken kanal man ville titta på. Jag hade turen att pricka in ett avsnitt av Grey's anatomy. 60 minuters intervallträning kändes verkligen inte så långt när man hade nått annat att fokusera på istället för att svetten rann och flåset ökade.

Jag kan redan känna efter bara några veckor med denna typ av träning att det faktiskt gett resultat. Min kondis är helt klart bättre nu! Det gör mig bara ännu mer motiverad att köra ännu hårdare och se ännu mer resultat. Egentligen gäller det bara att hitta vilken typ av träning som passar en bäst, och sen bara ge allt och köra järnet! Det finns inte många känslor som slår den när man har kört klart ett pass på gymmet; man är helt slut i hela kroppen men ett lyckorus sprider sig för man vet hur bra kroppen mår av träning!

jag på löpbandet i Göteborg i lördags


// Sofia


Många bäckar små..

Idag känns det som att jag inte haft en enda lugn stund. Stress, stress, stress. På schemat stod också 1 timmas träning på gymmet och det insåg jag rätt tidigt att jag inte skulle hinna. Istället för att skippa gymmet helt gick jag iaf dit i 30 min (har ju Sportlife i samma hus numera, tack gud!). Det är helt klart bättre med ett litet träningspass än inget alls och jag är glad att jag planerat in en extra träningstimme för att klara utmaningen ;) 

Ha en fin torsdagkväll allihop, nu ska jag strax springa iväg & fira Emilia lite till. 25 år är stort!

// Jonna


Kloka ord på gymmet!

Nybakt fröknäcke som jag ska bjuda Sofia på i helgen (recept kommer)

Konsten att stå emot

I förmiddags hade vi tårtkalas för fina Emilia som fyller 25 år idag. Grattis till dig! Tårtan var varken LCHF-vänlig eller glutenfri så jag stod förstås över. Det hade jag gjort även om den varit glutenfri (trots att jag fullkomligt älskar princesstårta) och det är just det jag vill säga med detta inlägg! Man ska inte känna att man måste ta en bit bara för att någon bjuder, eller för att man själv bjuder någon annan för den delen. Det är okej att säga NEJ till kolhydrater!

// Jonna


Födelsedagsbarnet

Gott & blandat

Igår var jag ute på långpromenad med Louise, vi valde att trotsa Borås gråa och regniga väder. Det var riktigt skönt faktiskt & jag bestämde mig för att det fick räcka för dagen. Det var första gången på väldigt länge jag inte var på gymmet. Igår fick jag även reda på en tung nyhet om en närstående så jag kände mig helt matt i kroppen och tom i huvudet så en kväll på soffan passade bra. Glöm inte att ta vara på alla ni älskar och inse att det som man räknar som problem är oftast inte så farligt, det kunde varit så mycket värre. Det blev ceasarsallad till kvällsmat, hur gott som helst! Sov ganska dåligt i natt så jag är rätt trött idag, men i eftermiddag blir det träning med PT-Julia så det gäller att tagga till under dagen.. Läste förresten om Linnemarschen i tidningen imorse, ser verkligen fram emot lördag!

Kram till alla fina bloggläsare,

/ Sofia


Kaffe med grädde & kanel

Godmorgon!
Jag har nu vaknat till liv och ska strax fixa till mig och gå till skolan. Sitter här med dagens första kopp kaffe, och det är faktiskt den jag vill tipsa om: det är supergott med grädde och kanel i! Kardemumma är också himla gott att ha i men det har jag aldrig testat tillsammans med grädde.

Just det här med grädde i kaffet kändes väldigt konstigt då jag började med LCHF då jag brukar dricka det svart. Men man blir faktiskt mer mätt & kaffet blir liksom som ett mellanmål. Jag försöker förresten dra ner på kaffedrickandet nu när jag käkar HEAT-tabletterna (de innehåller redan rätt mycket koffein) men lite får man ändå unna sig! 

// Jonna


FUN Light Green

I helgen passade vi på att testa nya FUN Light Green, som är sötad med bara stevia (som vi kan läsa mer om HÄR om ni vill). Den innehåller heller inga E-nummer och känns alltså ganska naturlig. Mariann skriver också att ingredienserna verkar helt okej. Den var faktiskt god, tyckte vi båda två! Självklart inte samma smak som "vanlig" saft men om man gillar FUN Light i vanliga fall så var den här riktigt bra. Det ska nämnas att det självklart är bättre att dricka vanligt vatten men om man någon gång vill lyxa till det så känns den här som ett rätt bra alternativ till drycker med andra sötningsmedel eller socker.

// Jonna & Sofia


Tänkvärt

Hittade detta i Metro idag! Ska fråga PT-Julia varför jag inte har Skratt-pass på mitt träningsschema...

/ Sofia


Kämpa på!

Hej!
Både jag & Jonna kämpar på med veckans utmaning. Hon ska ju svettas på gymmet och jag får inte unna mig nått. Elakt... ;) Men det går bra faktiskt! Idag känns livet lätt att leva; bilen är tillbaka från lagningen och det börjar bli lite varmare ute så idag åkte tunna skinnjackan på!

Så här såg min och Jonnas sms-konversation ut igår och så knäppte jag av en morgonbild :)

/ Sofia


Live från gymmet!

Nu blir det spinning, cxworx & sen lite extra styrketräning med Hanna!

// Jonna


Min Celsius-favorit-smak!

 


Stevia strö

Kolla vad jag hittade igår inne på ICA maxi i Borås. Innan jag började med LCHF hade jag aldrig hört talas om sötningsmedlet Stevia men nu ser jag det överallt. Det är alltså ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret alls, det gillar vi! Synd att det är lite dyrt bara men man använder inte lika stora mängder som när man exempelvis bakar med vanligt socker så det är inte så farligt ändå. Vill man må bra så får det kosta vad det kosta vill!

/ Sofia


Cola Light vs. Cola Zero

Under helgen vi hade tillsammans kom vi på idén att det vore kul att göra ett blindtest och se om man kan avgöra vilken som är vilken av Cola Light och Cola Zero. Är det nån skillnad egentligen? Inom bloggvärlden var det inte bara vi som funderade över Light vs. Zero, det gjorde även PT-Philip här. Vi gjorde slag i saken i söndags och genomförde blindtestet, och spänningen var olidlig. Speciellt Sofia kände extra stark press då vi sen tidigare ju fått veta att hon är ett stort fan av Cola Light...

Först ut i tävlingen var Jonna och sist ut var Sofia. Vi båda smakade ordentligt, funderade fram och tillbaka men tillslut stod endast en segrare - Jönna lyckades tyvärr inte särskilja dessa två drycker medan Sofia efter lång betänketid prickade rätt!





Efter att ha läst runt på internet om dessa varianter på Coca Cola verkar det inte finnas ett lätt svar på vad skillnaden egentligen är. Ingen av dryckerna innehåller kolhydrater men som vi vet betyder det verkligen inte att det är bra för kroppen ändå. PT-Philip skrev att: "Båda använder aspartam som sötningsmedel och Zero använder även acesulfame K som sötningsmedel." Någonstans läste jag att det är skillnad på mängden kolsyra och på andra ställen kan man läsa att det är samma dryck fast att Zero ska riktas till män och Light mer till kvinnor. Är det alltså bara ett marknadsföringsknep?

// Jonna & Sofia

Kickstart!

Hej!
Hoppas alla haft en fin måndag! Jag har kört igång utmaningen ordentligt idag vill jag lova! Först en timme styrketräning med Hanna efter skolan och nu har jag kört ett riktigt svettigt BodyStep-pass. Jag trodde nästan jag skulle svimma där ett tag men nu efter känns det så himla skönt! Jag måste hinna med ett antal träningstimmar den här veckan och (tyvärr) räknas inte de 21 kilometrarna vi ska gå på lördag & för att ha koll på den kommande veckan har jag gjort en liten planering:

Måndag
- Styrka 60 min
- BodyStep 60 min
Tisdag
- Cykel 30 min
- Cxworx 30 min (coreträning)
- Armar 30 min
Onsdag
- Löpning 60 min
Torsdag
- (Gymmet 60 min)
Fredag
- BodyPump 60 min
- Kondition 30 min
Lördag
- VILA
Söndag
- Friskis i Borås / löpning 60 min

Ser ni att jag till och med gett mig själv en timme extra? ;)

//Jonna


Linnémarschen 2012

Hej!
Igår anmälde vi på NEJtillkolhydrater oss till Linnemarschen 2012 i Borås, Sveriges största vandringsevenmang. Den går av stapeln redan nu under helgen och man kan välja att gå olika banor under lördagen och söndagen. Vi har anmält oss till 21 km Kype-Ymer på lördag den 28:e. Vi kommer att starta kl 9 och det beräknas ta 3-4 timmar. Här kan ni läsa mer om marschen och anmäla er ni också!

// Jonna & Sofia


Hurtig söndag

Vår söndag igår var som ni kanske förstått genom föregående inlägg både hurtig och riktigt trevlig! Efter en promme, som tillslut blev hela 7,5km, tog vi oss varsin babybel och varsin proteinshake. Jag måste säga att proteinet faktiskt är gott! Första gången tyckte jag att det var väldigt sött men den här gången var det bättre. Jag blandade med lite mera vatten så kan ha varit det som gjorde susen..

På gymmet blev det först uppvärmning med crosstrainer / rodd, sedan konditionspass på löpbandet för Sofia (enligt PT-Julias instruktioner) och BodyPump-pass för mig. Det kändes riktigt, riktigt bra faktiskt och jag måste säga att det är fantastiskt att inte vara bakis en söndag! Man hinner med en massa som man varken skulle hunnit eller orkat om man legat i soffan/sängen halva dagen.

Avslutningsvis, en liten teaser: om ni kikar in här om några timmar får ni veta vad vi ska göra nästa helg! Spännande va?! ;)

// Jonna


Hemköp vet vad de snackar om ;)

ONE WHEY - Jordgubb & vit choklad





Den perfekta kvällsmaten?!

Hej!

Imorse åt ju vi en ganska så stabil frukost så vi stod oss rätt länge. Men efter att vi chillat hemma hos Jonna, tagit en promenix som blev rätt lång och sedan spenderat en och en halv timma på gymmet så var det riktigt gott med mat! Vi gjorde det ganska lätt för oss själva och köpte en färdiggrillad kyckling med tillbehör. Det blev Jonnas mumsiga coleslaw, champinjoner, gurka, sallad, fetaost och två olika goda såser. Till detta provade vi den nya Fun Light naturligt sötad med Stevia, men det kommer ett eget inlägg om den här på bloggen framöver. Hur som helst så var detta en riktigt, riktigt god middag/kvällsmat och hur enkelt som helst att fixa!

// Jonna & Sofia







Vecka 17



Då var det återigen dags att utvärdera veckan och att på nytt utmana varandra. Vi måste nog tyvärr båda erkänna att den här veckans utmaning var sådär. Den var dels lite flummig och utan klara direktiv och dels lite tråkig, det har inte kännts som att det skulle vara hela världen att misslyckas. Däremot har vi båda blivit smärtsamt medvetna om hur mycket pengar man faktiskt gör av med på en vecka. 

Sofia har spenderat: 1900 kr
Kommentar: En utgift jag inte kunde undvika denna vecka var att min bil skulle lagas. En vattenpump och en kamrem, 800 spänn. En bil är verkligen något som kan ruinera en, speciellt min bil som ständigt är inne på lagning... Annars har faktiskt alla utgifter varit mer eller mindre nödvändiga; handling (äta bör man!), däckbyte, busskort för att ta mig till Göteborg, bensin.. Summasummarum; 1900 kr känns ju sådär kul att man gjort åt på en vecka men när jag ser över utgifterna hade jag inte kunna välja bort så mycket eller gjort något annorlunda för att få ner summan.

Jonna har spenderat: 1200 kr
Kommentar: Jag har verkligen insett att det är de små utgifterna som gör det. Jag köper t.ex. minst en kopp kaffe i skolan varje dag (12 kr) och om det inte passar in att äta ordentlig mat när man är hungrig blir det babybel. Jag har försökt att inte spendera så mycket men man vill ju ändå inte undvika att göra roliga saker bara för att man ska spara pengar. Vad jag ska försöka tänka på i framtiden är att planera bättre när det gäller mat & handling för att undvika onödiga inköp. Jag ska också verkligen ta tag i att investera i en termosmugg!

KOMMANDE VECKANS UTMANINGAR

Sofia till Jonna:
Jonna har haft det ganska hektiskt den senaste tiden och det som händer då är att träningen oftast blir bortprioriterad. Men nu får det vara slut med det, det är dags att ta sig till gymmet eller ta sig ut i löparspåret och bara köra järnet. Med våra 100 grymma dagar och vår allmäna strävan efter snygg kropp och bättre välmående finns inga bortförklaringar! Denna veckan ska Jonna genomföra 7 timmars träning. Promenad eller powerwalk är INTE träning, det är alltså löpning, gymmet eller pass på gymmet som gäller!


Jonna till Sofia:
Sofia är redan fantastiskt duktig med träningen och kör för det mesta en timme varje dag. Det vi har pratat mycket om i helgen att det är lätt att man ibland unnar sig lite mycket av t.ex. choklad eller nötter, bara för att det är okej liksom. LCHF handlar annars mycket om att man ska bli mätt på vanlig mat och därför ska man inte behöva småäta. Min utmaning till Sofia den här veckan blir därför att skippa "unnandet" och hålla kolhydratsintaget så minimalt som möjligt! Du får helt enkelt försöka klara dig utan Marabou Premium Hallon den här veckan Söffan ;)

Tack Linnea!

Godmorgon!

Nu har vi vaknat till liv och Jonna står i skrivande stund vid spisen och steker bacon till vår goda frukost som väntar. Igår var vi ju som sagt hemma hos fina Linnea och firade hennes födelsedag. Hon hade lagt ner sin själ i att anpassa maten efter alla olika önskemål; det fanns vegetariskt, LCHF, utan ost och så en med kött, ost och kolhydrater. När man kör på LCHF är det så himla skönt och nödvändigt att få stöd från sin omgivning. Igår behövde vi inte vara annorlunda än någon där, vi behövde inte sitta och peta bort något ur maten eller fråga vad saker innehöll. Som vi skrivit innan så ska det vara lätt att leva med LCHF och då behöver man stöttande vänner och familj och det känner vi oss lyckligt lottade med! Till och med efterrätten var gjord för att passa även oss. Det blev chokladmousse gjord på äggula, grädde och 86% choklad toppat med hallon. Hur gott som helst! Tusen tack till Linnea för en toppenkväll!

Lite senare idag ska vi bege oss till Jönnas gym och köra ett ordentligt gympass, idag finns inga ursäkter att inte köra 100%!



// Jonna och Sofia

Live update!

Sofia är på plats i storstaden och nu är vi redo för partaj! Vi kör båda alkoholfritt ikväll; Jonna för att hon var ute i går och Sofia pga löftet hon avgav för ett par veckor sedan. Dessutom har vi planerat för en hurtig söndag imorgon, det blir nog långpromenad, träning eller både och!

Födelsedagsbarnet Linnea ska bjuda på lite mat ikväll och det ryktas om att det kommer finnas LCHF-alternativ, det ser vi fram emot!

Ha en fin lördagskväll,
/ Jonna & Sofia


Lördag (2)

Hej på er!
Har ni hunnit ta vara på dagen? Jag måste erkänna att jag inte varit speciellt aktiv hittils. Var på after work igår och sen gick vi hem till mig och drack mer vin, kvällen avslutades sedan med en mini-sväng på stan. Fick en superfin blomma av Emilia & Emma, tack era finisar!

Nu har jag sovit ut och städat upp efter gårdagens festligheter och längtar tills Sofia kommer om någon timma. Jag ser fram emot att testa LCHF-kakorna ;) Och apropå att erkänna saker så måste jag nog också erkänna att veckans utmaning går sådär. Jag är inte alls bra på att spara pengar.. Men det är verkligen nyttigt att se vart pengarna faktiskt tar vägen!
//Jonna

Två fina tjejer igår (fick inte med alla på bild)

Tack tjejer!

Lördag

Hej alla fina!
Jag började dagen med en god LCHF frukost bestående av tre skivor bröd med ost & en kopp te med en skvätt grädde. Sen åkte jag till Byttorps finbageri och köpte LCHF-kakor som jag tänkte bjuda Jonna på i eftermiddag. För lite senare ska jag nämligen ta bussen ner till Göteborg och till Jonna. Vi ska på födelsedagspartaj hos Linnea ikväll sen sover jag hos Jönna så har vi hela söndagen på oss att hänga!

Nu är jag precis hemkommen från gymmet. På mitt schema från PT-Julia stod det "vila" idag men jag trotsade henne.. Så här i efterhand kanske jag borde vilat, hade inte alls nån glöd till att köra järnet idag så det blev bara typ en halvtimmas lugn konditionsträning och lite styrka innan jag åkte hem igen.

/ Sofia


Less is more!

Imorse fick Frida knäppa av en bild på mig och min matlåda. Alla måltider behöver inte vara så himla avancerade jämt, ibland är det enkla det bästa. Jag har käkat kyckling med sallad, fetaost och sås nästan hela veckan. Vet ni, det är NÄSTAN noll och inga kolhydrater alls i en sån matlåda. Det gör att jag har rätt många gram tillgodo inför kvällen när jag och Emelie ska ha myskväll med sockerfri glass, cola light & mörk choklad!

// Sofia


Dagens Borås Tidning

Angelica ringde precis och sa att hon höll på att sätta kaffet i halsen när hon läste dagens Borås Tidning. Mitt svar på debattartikeln häromdagen är tydligen publicerat i dagens tidning, riktigt kul! Känns bra att de väljer att visa båda sidorna av denna debatt.

Så, det blir att gå och köpa Borås Tidning idag, helt klart!

// Sofia


Svett, vilja och nästan tårar..

Jag har gjort det igen. Tagit ut mig fullständigt under en timmas tid. Pressat mig själv så jag nästan börjat lipa. Svettats floder och flåsat. Jag pratar förstås om ett pass med PT-Julia. Hon är grymt duktig och jag är så glad att hon tränar mig. Vi konstaterade båda två att jag faktiskt blivit både starkare och mer uthållig under vår tid tillsammans. Och bättre ska det bli! Har precis druckit proteinshake, nu blir det soffläge & ett avsnitt av big brother. Räknade ut att jag typ bara fått i mig runt 10 gram kolhydrater idag så det kan hända att jag kanske unnar mig ett par bitar mörk choklad också... :)

/ Sofia


Magdödaren

Ibland kan jag tycka att det är lite tråkigt med situps och jag blev därför glad när jag hittade maskinen nedan på gymmet. Det känns som fasen i magen kan jag lova! Det är ju fortfarande smidigt med situps just för att man kan göra dem var man än befinner sig och utan redskap men om man vill variera sig när man ändå är och tränar så är denna ett hett tips! (Finns säkert på fler ställen än Sportlife)

// Jonna

Det börjar visa sig..

Hej!
Igår fick jag hem mina ICA rabatter (man får rabatt på det man handlar oftast) & kunde konstatera att det börjar visa sig vilken kost jag går på; babybel, salami, bacon, kyckling, crème fraîche & mörk choklad bland annat. Passade perfekt med lite rabatterade priser igår när jag skulle handla med tanke på veckans utmaning... Än så länge har jag bara haft två utgifter; 150 spänn däckbyte och 230 kr för gårdagens mathandling. Har varit riktigt sparsam och funderat innan jag gjort något impulsköp!

/ Sofia


Lycklig tjej

Idag känns livet enkelt, jag har nämligen fått jobb till hösten (jag blir färdig med min kandidat till sommaren). Det känns så himla skönt att ha det fixat och jag är så himla glad! Samtidigt lite skrämmande med ett "riktigt" jobb, men mest bara lycka!

För att fira detta har jag varit och gymmat, hängt & käkat god mat med tjejen nedan. Vi har båda en förkärlek för tacos så det fick helt enkelt bli det. Just tacos är också perfekt då man kan plocka ihop det som man vill och därför passar både inom LCHF och om man äter "vanligt". Det enda var att vi kompromissade med varsin crème fraiche ;)

// Jonna

Trogen läsare tränar rygg

Tacos är perfekt både för LCHF:are och andra!

Debattartikel om LCHF i Borås Tidning

Hej!
Min vän Moa tipsade mig om att det idag är med en debattartikel i Borås Tidning angående LCHF. Ni hittar artikeln HÄR. Jag börjar bli ganska trött på att "försvara" LCHF, för jag tycker ofta att det skrivs så dumma och ogenomtänkta kommentarer om dieten. Samtidigt vill man ju nästan mer än någonsin försvara och ge svar på tal så att folk får båda sidor av debatten.

I artikeln står det: "Socker och stärkelseintaget måste radikalt minskas, men det bör inte ske genom ökat konsumtion av ko- och grisfett." Om jag har förstått det hela rätt så ska kolhydrater inte alls ersättas med ko- och grisfett, eller? Man ska ju äta mer feta såser osv. Jag kanske inte är super-duper-påläst men inte är det väl ko- och grisfett i creme fraiche? LCHFdieten förspråkar ju inte alls att öka intaget av kött. Visst, jag äter ju bacon till frukost ibland, och det gjorde jag ju inte innan min tid med LCHF. Men mina måltider består inte av mer kött utan jag har istället tillsatt mer sallad och en stor klick fet sås exempelvis.

Det skrivs också att fetma och och diabetes exempelvis kommer öka radikalt i framtiden, precis som om det skulle bero på LCHF. Visst, vi blir fler och fler som hänger på denna livsstil, men fortfarande får vi väl ändå säga att det mest normala och vanliga är att folk äter "vanlig" kost, som innebär stort intag av kolhydrater. Då är det väl dagens livsstil som kommer att orsaka dessa ökningar?

Debattören menar att livsmedelsverket varnar för LCHF. Det jag kunde hitta var det HÄR. Där skrivs det så här, och det hänvisar även debattören till i sin artikel:

"Att äta LCHF-diet under en kortare tid innebär troligen ingen risk. Men att äta strikt LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt. Det finns ännu ingen forskning om hur man mår efter tio-tjugo år med strikt LCHF. En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större."

Jag har en sak att säga; ingen som går på LCHF ordentligt äter mer grädde osv och fortsätter äta sockerrika livsmeddel. Som min kollega Malin sa; då är man ju bara allmänt onyttig. Då är man ingen LCHF:are. 

Stig Bengmark och Jonas Paulsson som skrivit debattartikeln avslutar med att uppmana socialdepartementet och socialstyrelsen att vidta åtgärder. De föreslår skatt på hälsofarlig mat, befrielse av moms på gröna livsmedel och köttfria dagar.

Stig och Jonas, jag håller helt och hållet med er! Jag tycker absolut det ska införas skatt på godis, mc donalds, läsk och annat som är farligt för oss. Jag inför gärna köttfria dagar, det finnas massa annat som vi LCHF:are kan gotta oss med isället!

// Sofia

 


Plankan

Herre min skapare, titta här vad jag hittade. Det finns alltså en man, George Hood 54 år, som gör plankan i sjuka 1 timma 20 minuter och 7 sekunder. Jag tror aldrig jag har pallat mer än typ 1 minut. Alla ni som har provat den här träningsformen vet nog vad jag menar, den är ju helt fruktansvärt jobbig! Det är en övning som tränar hela magen samt korsryggen. Kanske borde jag ge plankan som utmaning till Jonna en vecka - att klara att hålla den en viss tid. Tåls helt klart att tänka på ;D








/ Sofia

<3 Skogen

Hej på er!
Mitt liv har äntligen lugnat ner sig litegrann och idag hann jag tillslut med lite motion. Det blev en sväng i Skatås med min finaste Emelie och det var så himla skönt att komma ut i skogen! Det är verkligen konstigt hur stor inverkan frisk luft och lite rörelse har på både humör och välmående! 

Nu sitter jag och läser uppsats-utkast som vi ska opponera på i morgon & dricker mangothé ur min fina, fina kopp som jag fick av mina hjärtan i inflyttningspresent! Det var en blomma i från början men jag är verkligen fantastiskt dålig på att sköta om alla typer av växter så perfekt med återanvändningsbar "kruka"! ;)

// Jonna


Att tänka på!

Hittade dessa två "budskap" som jag sitter och upprepar för mig själv innan det blir träning om en stund!

/ Sofia


Spice up your life

I söndags tinade jag upp ett kilo kyckling och tänkte att nu ska jag bannemig göra matlådor för hela veckan så slipper jag tänka på det sen. Sagt och gjort, jag delade filéerna i lite mindre bitar och stekte upp alltihop. Jag tänkte tipsa om två goda kryddor som jag köpte på LCHFbutiken.se för ett tag sedan; Barbeque och Vitlöks mix. Båda dessa kryddor är helt utan socker, glutamat, jäst och stärkelse = riktigt bra för oss NEJsägare! Dessutom blev kycklingen riktigt god med dessa kryddor och igår åt jag det till kvällsmat tillsammans med lite grönsallad, fetaost och Erik Lallerstedts sås "Aioli Lime" med endast 1,5 gram kolisar/100 gram. Perfekt middag enligt mig!




/ Sofia


Billiga veckan (?)

Jag måste erkänna att jag haft en lite dålig start på utmaningen. Eller dålig och dålig, men jag var tvungen att köpa lunch i skolan idag. Kom hem sent igår och var tvungen att skriva en massa så hann inte laga mat.. Som tur är så finns det en bra salladsbar på ICA Nära i Haga. Idag blev det sallad, kyckling, avocado, keso, fetaost, gurka & coleslaw. Dom väger det, så man betalar bara för det man tar - hur bra som helst! 

// Jonna

Live från löpbandet igen!

Pust! Jag kör på med Julias träningschema och idag stod "distans 30 min (3)" på tapeten. Det innebär 3 minuter löpning på 9,5 km/h varvat med 2 minuter rask promenad på ca 6,5 km/h. Och så kör man på så i 30 minuter. Jag känner att min kondis går åt rätt håll för jag flåsar bara lagom mycket nu istället för överdrivet mycket ;) Men idag är jag lite "mycket vill ha mer" så i skrivande stund rullar bandet under mina fötter; när 30 min hade gått fortsatte jag med rask promenad och tiden visar nu 50 min, avstånd 6,3 km och speed 6,5. Fortsätter nog tills jag kört en timma.

Jag bloggar ju från mobilen nu, och just det här med mobilen när man springer på löpbandet kan ju vara lite lurigt. Så igår när jag hade kalas fick jag en riktigt bra och användbar present av Frida & Leo; ett sånt här band till armen med en ficka för mobilen. Idag upptäckte jag att man kan trycka på skärmen genom plasten på fickan så man kan fortfarande byta låt på spotify eller läsa sms exempelvis, perfekt! Givetvis är den i rosa :)

/ Sofia


LONDON

Jag har haft en superbra helg i Löndön med Johanna & Therese. Det har blivit både kultur, gött häng runt om i stan & en massa shopping. Jag har alltså spenderat alldeles för mycket pengar så utmaningen den här veckan sitter verkligen som en smäck! Nu ska här levas snålt! För att utveckla litegrann om förra veckans prövning (att inte fuska trots stressig vecka och minisemester) så ger jag som sagt mig själv godkänt! Jag har inte stoppat i mig några kolhydrater medvetet trots att jag varit ganska sugen emellanåt. Mini-babybel finns som  tur är i England också och blev lite av min räddning, det finns ju för fasen bara carbs där borta annars om man vill ha något lite lättare i farten. Jag har druckit vin men undvikit alla goda drinkar som jag hade kunnat hälla i mig så jag är stolt över mig själv!

När det kommer till mat så tycker jag att man kan hitta något som passar på de flesta menyer bara man är lite öppen för förslag. Jag har bl.a. stoppat i mig ceasarsallad (utan krutonger), lax med broccoli & kycklingspett med coleslaw. Vi var även på en supermysig tapasrestaurang och tapas är verkligen perfekt när man äter LCHF! Jag  har inte hunnit hunnit få de andras bilder än men jag bjuder på ett litet bildregn från min iPhone ändå! :)

// Jonna


Piccadilly Circus


Fina tjejer på restaurang


Harrods


Vad jag var mest sugen på att fuska med: Jelly Bellies (här i form av en man på Selfridges&Co)


God Lax


Big Ben hade inte flyttat på sig..


Lyckades tillslut hitta något att äta på Stansted, var faktiskt gott (Prêt à manger)


Dagens matlåda

Igår på kalaset bjöd jag på blomkål- och spenatgratäng, kött, sallad och sås. Så det är vad dagens matlåda består av och jag kan meddela att jag längtar till kl blir halv ett så jag kan få hugga in!

Ps. Ni hittar receptet i arkivet!

/ Sofia


Harmoni

Ikväll känner jag total harmoni i kroppen. Ibland stannar man upp och inser hur lyckligt lottat man är; jag har så fina vänner, så fin familj, ett så bra jobb med världens bästa arbetskamrater & har funnit ett oväntat intresse i kost & hälsa. Nu ligger jag i soffan och bara njuter av en bit mörk choklad och cola light!

Blir spännande att få läsa om Jonnas helg i London senare eller imorgon!

/ Sofia


Here we go again:




Den här veckan har varit helt tuggummifri för Sofia och för Jonna var utmaningen att inte tappa fokus från LCHF trots stress och London-weekend. Vi kan berätta att vi båda har klarat utmaningen GALANT! Piece of cake för två målinriktade brudar som vi.

Nästa veckas utmaning blir lite speciellt. För det första antar vi båda samma utmaning igen, precis som med situps-utmaningen, vi kommer alltså sträva efter samma sak under veckan som kommer. För det andra så kommer utmaningen för första gången inte ha någon direkt koppling till kost, träning eller hälsa. Även om det ibland inte känns så, så består faktiskt livet av annat också. Som ni alla vet var ju Jonna iväg i London över helgen och vad gör man oftast då? Vad gör Sofia när helgerna betyder roliga aktiviteter? MAN SPENDERAR PENGAR. Shopping, middagar på restaurang, impulsköp i kiosken runt hörnet osv. Ni förstår grejjen.

Vi känner oss trötta på detta och tar därför denna vecka av oss spenderarbyxorna - utmaningen blir att försöka göra åt så lite pengar som möjligt. Det betyder inte att man ska sitta inne i lägenheten och göra ingenting utan det är mer att man ska undvika de där onödiga sakerna som man ofta slänger iväg pengar på utan att tänka på det. Ni vet väl att man blir inte rik på de stora inkomsterna utan på de små utgifterna? Behöver man verkligen allt man köper? Är det värt att betala 30 spänn för en cola light i kiosken när man kan gå 500 meter till Ica där kostar den 15 kr? Se till att storhandla och laga storkok hemma istället för att köpa lunch på stan.

Under veckan kommer vi såklart dela med oss av hur utmanignen påverkar vardagen och varje gång vi handlar något, om det så kostar 5 kr, ska detta antecknas; summan och vad det var man köpte. I slutet av veckan gör vi en sammställning för att ser hur vi lyckades. Hur nödvändiga var egentligen alla utgifter?

Okej, imorgon kör vi igång. Vilka hakar på veckans utmaning?

// Jonna och Sofia




Rise and shine

Idag känner jag mig väldigt nöjd med mitt "jag-ska-inte-dricka-alkohol-fram-till-midsommar". Kl är halv tio och jag har precis slängt i hop en frukost bestående av äggröra och bacon. Och jag mår BRA! Helt fantastiskt :)

I eftermiddag kommer la familia hit på kalas, kan visa sen vad jag tänker bjuda på men givetvis kommer det vara low carb. Innan kalaset blir det gymmet, ingen vila här inte!

Kolla vilken fin tepåse jag köpte igår, lite roligare än de där vanliga!

/ Sofia


Fetaostfylld kycklingfilé med ugnsbakade grönsaker

Förutom Jonnas fantastiska köttfärs- och vitkålsröra så har jag ett annat favorit-LCHF-recept som jag lagade i tisdags faktiskt. Det är så magiskt gott!

Det här behöver du (mängd kan man avgöra själv efter smak och tycke):
Kycklingfilé
Fetaost
Oregano
Smör att steka i
Grädde
Olivolja
Valfria grönsaker men jag hade gul- och rödlök och champinjoner´
(Eventuellt bacon)


Gör så här
Smörj en ugnsform, skär grönsakerna i bitar, lägg dem i formen och ringla olivolja över. Rosta i ugnen på ca 225 grader tills de känns klara. Under tiden som grönsakerna är i ugnen gör du följande: smula sönder fetaosten och blanda med oregano (spara lite till såsen). Gör ett snitt i kycklingfiléerna och stoppa in fetaosten. Om man vill kan man rulla in filéerna i bacon, dels är det gott och dels hålls de ihop bättre. Jag gjorde dock inte detta sist när jag lagade det här. Salta och peppra sedan kycklingen och fräs i smör. Jag har gjort på lite olika sätt; ibland har jag stekt dem helt fördiga på plattan men ibland har jag stekt dem ett par minuter och sedan lagt dem i en ugnsform och kört in i ugnen. Funkar bra båda två! När man tagit ur kycklingen ur stekpannan häller man i resterande fetaostblandning och grädden. Låt detta koka upp och sjuda en stund. Färdigt att avnjutas och inte många gram kolhydrater alls, hur bra som helst :)








// Sofia


Skön start på lördagen

Godmorgon,
Jag är tillbaka hemma efter en timmas powerwalk med Angelica. Det är skönt att ha sällskap när man är ute och går och så kan man ju dessutom passa på att skvallra lite om allt mellan himmel och jord!

Nu har jag ätit två skivor LCHF-bröd och druckit en Celsiusdryck, jag är i ett bra flow idag så ska strax åka till gymmet för lite mer träning. Satt och läste lite i Anna Halléns bok om kolhydrater, det är faktiskt kul nu när man börjar förstå det här och kan förklara för andra varför man bör säga NEJ till kolisarna :)

/ Sofia


Vad skulle jag göra utan dig?

Kl är ett, min birthday är alltså över. Jag vill ge ett STORT tack till världens bästa Frida som förgyllde kvällen för mig på bästa sätt. Faktiskt så var hon den endaste som verkade ha lite tid över för en nybliven 22årig Sofia.... ;) Det blev souvlaki med tzatziki, sallad och fetaost, väldigt gott och snålt på kolhydrater! Här hemma blev det sedan efterrätt bestående av LCHFglass, vispad grädde & cola light, kunde inte begärt så mycket mer!!

Dags att sova snart, kl nio väntar promenix...

/ Sofia


Ett helt år äldre...

Måste ju såklart börja med att tacka Jonna för hennes fina grattisinlägg! Blev jätteglad imorse när jag klickade mig in här :)

Min födelsedag har varit toppen hittills! För andra gången i mitt liv vaknade jag upp ensam i egen lya på min dag vilket innebar att ingen väckte mig med skönsång. Men vad gör det när Spotify finns?! Drog igång "Happy Birthday Sophia" och skrålade med högt i min ensamhet. När jag sedan kom till jobbet hade min fina, fina Frinab-familj dekorerat mitt skrivbord så fint, sånt värmer verkligen.

Ikväll ska jag fira mig med min fina syster Frida; det blir middag på en grekisk restaurang som jag vet har bra LCHF-alternativ och kanske en liten svängom på stan, vi får väl se vad det blir av kvällen!

/ Sofia 22 år


image description


image description




GRATTIS SÖFFAN

Idag är inte någon vanlig dag för idag är Sofias födelsedag! Jag vill därför med detta inlägg säga GRATTIS PÅ 22-ÅRSDAGEN MIN FINA VÄN! Vi har nu känt varandra i snart 7 år (herregud va tiden går fort) och vi har varit med om en massa roligt! Jag älskar dig och jag är så glad att vi båda ville bli entreprenörer <3 Hoppas också att du har blivit av med febern och att du blir firad ordentligt!

// Jonna

Nu tycker jag det är på sin plats med lite grattis-kommentarer ;)


Vi + Angelica & Sara i USA 2008


Live från Löndön

Äntligen framme! Eller inte på hotellet men i London i alla fall. Jag sitter på Starbucks nu och dricker kaffe och surfar i väntan på mitt resesällskap som kommer från Stockholm (ja, jag var för snål för att tajma flygen, haha). Anyhow så lyckades jag hitta ett mellanmål utan kolhydrater på flygplatsen: cottage cheese med gräslökssmak. Tur att man älskar keso, det var faktiskt riktigt gott!

Den sista bilden vill jag dedikera till en trogen läsare som har en viss förkärlek för märket på bilden.. 

// Jonna


Snapshot från bussfönstret på vägen in till London

Nytt att testa

Bläddrade lite i LCHF bilagan och hittade några recept jag vill prova. Jordgubbsmuffins låter väl gott, eller varför inte pannkakstårta? Jag fyller ju år imorgon och ska ha kalas här hemma på söndag, kanske borde prova nått av detta då. Det tråkiga är ju att vi LCHFare ofta tycker bakverken är godare än andra, som jämför med vanligt fika. Kanske bättre att bara fixa nån god mat och skippa efterrätt ;)











// Sofia


What a difference a day makes..

Just nu sitter nog Jonna på planet på väg till London, jag är lite avis och är övertygad om att hon kommer få en toppenhelg! Själv vaknade jag här hemma med feber och kände mig så orkeslös att jag nästan inte orkade ta mig ner från sängloftet. Jag hoppas verkligen att min kropp lurar mig och jag inte alls kommer bli jättesjuk och att dagens feber är något tillfälligt som går över efter en dags vila. Efter den vanliga ångesten att bestämma om man ska vara hemma eller inte från jobbet vann min förnuftiga sida; så idag ligger jag i soffan, tittar tv, vilar, äter LCHF-glass och hoppas på det bästa.


Onsdag 07.30: En fräsch Sofia på väg till jobbet


Torsdag 07.30: En febrig Sofia som känner sig allt annat än fräsch
hemma i soffan


// Sofia


London baby!

God kväll!
Jag sitter nu på bussen tillbaka mot Götet efter en snabbvisit i kära Borås. Det är så att jag ska flyga till London i morgon bitti och insåg idag när jag skulle checka in online att passet kanske är bra att ha med sig (?) Jag förstår inte riktigt hur jag har lyckats missa detta men är glad att jag kom på det mitt på dagen i alla fall. Jag hade också lite tur då min syster + pojkvän var i Göteborg så jag slapp åka buss båda hållen. Min planering blev lite förstörd så nu lär jag väl packa och plugga hela natten men det löser sig väl.. Det är en liten tröst att jag har fin utsikt från bussen ;)

Sprang in på ICA Maxi på vägen till stationen för lite resmat till i morgon men lyckades inte hitta några babybel-ostar (jag var väääääldigt stressad). Hann få med mig lite choklad (70%) och macadamianötter i alla fall så nu lär jag överleva resan. Ska försöka uppdatera, annars får ni ha en fin helg!

// Jonna


Coca Cola Light

Hej!
Egentligen kan man säga att jag har ett enda beroende i livet. Jag röker inte och jag snusar inte men jag älskar Coca Cola Light och skulle nog faktiskt ha rätt svårt att leva utan det! Har provat ett par gånger att sluta helt men det har hållt max en vecka och sen har jag tänkt "varför leva ett liv utan något så gott?!". När jag började med LCHF var jag ju såklart väldigt nyfiken på hur det skulle funka. Rent enkelt sett på det så innehåller det 0 gram kolhydrater. Däremot har jag läst annat som inte är så bra. Givetvis det där vanliga om att lightdryck är sååå dåligt för kroppen bla bla bla, men även att sötningsmedlet som är i, hos vissa, kan lura kroppen att producera insulin som i sin tur lagrar fett i kroppen. Detta kan då hindra viktnedgång, om jag har förstått det hela rätt. Vad jag också förstått är att man kan bli sötsugen av light läsk, men om man bara ha karaktär nog att stå emot ett sånt sötsug, borde det väl inte vara någoon fara?

Är det någon där ute i LCHFvärlden som vet mer om detta? Jag har valt att begränsa mitt intag till endast helger, och jag är rätt imponerad av mig själv att det har gått så bra. Det skulle inte fungera för mig att lägga ner det helt, så jag hoppas verkligen inte att det är allt för dåligt...?


Den här fick jag av min jöbbkömpis Marie här om veckan,
tjänster och gentjänster!


Har det gått för långt när till och med djuren vet att jag uppskattar Cola light allra mest? 
Katten Selma visste precis vad jag gillar och detta fick jag av henne när jag var kattvakt i höstas..

// Sofia


Tonfiskröra med blomkålsris

Hej på er!
Jag har en miljon saker attt göra för tillfället och träningen får tyvärr komma i andra hand men så är det ibland.. Kom på att jag inte har skrivit om min tonfiskröra som jag gjorde förra veckan. Hur enkel som helst och kan ätas både varm och kall!

Det här behöver du:
Tonfisk i vatten
Rödlök
Crème fraiche (34%)
Vitlök
Salt & svartpeppar

Blomkål
Smör att steka i
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Börja med att hacka rödlök & lägg i en bunke, häll sedan av vattnet från tonfisken och vänd ner den också. Tillsätt crème fraiche & pressa i vitlök innan du blandar om, salta & peppra sedan tills du är nöjd. Nu är röran klar! 
Riv blomkål på det grövsta på ett rivjärn, det "skvätter" ganska mycket men det är inget att göra åt. Jag brukar ta kanske 2 - 3 buketter per portion. Stek sedan den rivna blomkålen på hög värme i mycket smör tills den fått lite färg, salta & peppra litegrann. Det är här du kan välja nu, antingen tillsätter du lite av tonfiskröran i stekpannan eller så har du den kall till.. Lika gott båda två! 

// Jonna

Oh-My-God

Jag sitter i soffan helt totalt slut efter ett pass med PT-Julia. Jag har nog aldrig svettats så mycket som den här timman, det verkligen droppade från mig. Men vet ni, även om jag kände spykänsla ett par gånger och trodde att jag skulle svimma så är det inte svårt att köra vidare när man vet vad man kämpar för. Det gäller faktiskt helt enkelt bara att bestämma sig!

Jag har precis druckit en proteinshake, smak av jordgubb, faktiskt helt okej smak. Kändes väldigt "manligt", ni vet det är ju oftast muskelknuttar på gymmet som går runt och dricker ur sånna där flaskor ;) Men nu jäklar ska jag maxa min träning med alla hjälpmedel som finns!

Nu blir det en dusch och sen kommer jag nog slockna rätt snabbt..

// Sofia


LCHF bilaga

Köpte Expressen igår och för endast 29 kr kunde man köpa en LCHF bilaga. Nästan 80 sidor av tips och recept. Den säljs fram till på fredag tror jag! Har bara skummat igenom den än så länge men den verkar vara ganska "basic", så bra för de som är nyfikna på att börja!

/ Sofia


LCHF och träning

Som vi alla vet har vi alltid fått lära oss att kroppen behöver mycket kolhydrater för att träna hårt. Kan vi som går på LCHF i så fall inte träna lika hårt? Vi har försökt att hitta ett snabbt och enkelt svar på detta men det verkar inte finnas. Istället får man samla olika information, värdera och fundera själv.

Vi hittade en sida där de intervjuar Sid Knutsson som tidigare tävlat i body building och driver den här sidan. Under sina tävlingsdieter har han ätit lågkolhydratskost, runt 30 g kolisar/dag. Så här står det i artikeln:

“Det är dock min uppfattning att en viss mängd kolhydrater behövs för maximal utveckling av styrka och muskelutveckling, något som annars kanske inte är nödvändigt. Värt att notera dock är att världsrekord i bänkpress inom en viss viktklass gjorts på en ketogen kost.”  (ketogen kost = under 30 gram pkolhydrater per dag).

“Mitt generella råd till mina klienter är att minska på kolhydraterna och öka proteinintaget. Detta ger bättre hälsa, mer muskelmassa och ett större välmående.”

Läs hela ariklen HÄR!

Vi har även hittat två artiklar på Aftonbladet plus om det här med träning och LCHF. Vi klistrar in utdrag från artiklarna som känns intressanta:

"Det har blivit populärt att skära ned på kolhydraterna för att gå ned i vikt. För den som tränar anses pasta, bröd och andra spannmål fort­farande som ett viktigt bränsle. Jonas Bergqvist, aktuell med ­boken ”LCHF & träning”, håller inte med. Han menar att LCHF – det vill säga en kost med mycket fett, grönsaker och måttligt med proteiner – rent av kan göra träningen mer effektiv. – Du återhämtar dig snabbare och sliter inte ned kroppen lika fort. Ett skäl är att man inte får mjölksyra lika lätt; den kommer ju från sockerförbränning, säger han. Uthålligheten blir också bättre."´

"Jonas Bergqvist ­menar att det finns en LCHF-kost för var och en. Den som är överviktig, sockerberoende ­eller lider av vissa sjukdomar bör välja en strikt variant med högst 20 gram kolhydrater per dag.
– Tränar du kan du äta 50–100 gram om dagen, och elitidrottare något mer.
Om man ska springa ett lopp behöver man väl ändå pastaladda?
– En liten kolhydratladdning är inte fel. Ska du springa maran kan du äta LCHF ända till kvällen ­innan – och då ladda in lite raketbränsle­ i form av grönsaker, ­rotfrukter, frukt, ­honung, ris, potatis. Men inte pasta!"

"Så vi behöver alltså kolhydrater om vi tränar? – Det finns ju en del vetenskap på det. Jag själv och många jag coachar står sig inte på strikt LCHF. De som äter strikt och säger att det går bra att träna tror inte jag på. – Tränar du flera gånger i veckan behöver du kolhydrater, men man ska inte överdriva, välja naturliga källor och man ska äta dem vid rätt tillfälle."

"
– Ska du köra ett långpass över två timmar eller om du vill prestera optimalt på något lopp kan du göra en kolhydratladdning dagen innan. Då kan du äta en obegränsad mängd kolhydrater under middagen kvällen före träningspasset. Eller så kan du tillföra lite extra kolhydrater 3–4 timmar före ett träningspass."

Å andra sidan har vi profiler som Björn Ferry, som tränar på elitnivå utan kolhydrater. Han har också släppt en kokbok som handlar om just detta (
Ferry Food). Sedan vet vi ju inte exakt hur mycket kolhydrater han äter i gram räknat...

Känner ni som vi, att detta är lite luddigt? Så som vi förstår det är det så att om du tränar normalt, på gym några gånger i veckan, för att må bra eller för att förbättra dig själv, funkar det utmärkt att gå på LCHF-kost. Ska du däremot träna jäkligt hårt inför en tävling eller annat, kan det vara bra att ändå äta mer kolhydrater än strikt LCHF-kost.

Vad känner ni om detta? Vet ni något som vi inte vet? Dela gärna med er med tankar, åsikter och fakta!






LCHF-glass från Alvestaglass

Idag efter att jag svettats järnet på gymmet svängde jag förbi ICA Maxi för att köpa LCHF glass som jag blev tipsad om i helgen. Jag slog på stort och köpte tre olika sorter; en som heter "LCHF glass Smörkola", och två som heter "Sockerfri glass" med smakerna vanlij och choklad. HÄR kan ni läsa mer om glassen.


Smörkolan innehåller 6 gram kolhydrater per 100 gram, så den får man ju vara lite försiktig med och inte äta för mycket av. De andra två innehåller betydligt mindre. Vaniljen innehåller endast 0,5 gram per 100 gram och Chokladen 1,4 gram. Jag känner mig nästan lite skeptisk, kan det stämma verkligen?! I så fall kan man ju äta en hel del av detta och ändå inte få i sig alls många kolisar. Men det finns ju inget annat att göra än att lita på näringsvärdet som står på förpackningen!


Efter att ha smakat på alla tre smaker, kan jag informera om att alla var riktigt goda! Jag tycker inte alls att det smakade annorlunda än vanlig glass, kanske för att det var så länge sedan jag åt socker och att jag är så van vid sockerfritt nu. Men alla ni LCHF:are där ute, ni måste testa dessa! Jag kände mig nästan skyldig när jag åt detta, som om jag åt något jag inte får, så gott var det :) Det är verkligen kul att det faktiskt finns saker man kan unna sig lite då och då även när man går på en "diet"!




// Sofia


Lax med vitlök & örter

Här kommer en supergod fiskrätt! Just när det gäller fisk är jag ensam försökskanin då Sofia inte gillar det. Fisk är väldigt nyttigt och speciellt fet fisk (t.ex. lax) passar jättebra inom LCHF. När jag hittade det här receptet hos 56kilo-Åse visste jag direkt att det var något jag ville testa. Som alltid anpassade jag receptet efter eget tycke men att ta bort räkorna var inte ett medvetet val ;) Det blev trots räkmissen riktigt gott & var hur enkelt som helst! 

(4 portioner)

Det här behöver du:
Lax i bitar (sån där fryst 4-pack är perfekt)
125 gr Cantadou - vitlök & örter (eller något liknande)
2-3 dl grädde
salt
svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de tinade laxfiléerna i en ugnsfast form, salta & peppra litegrann. Vispa/blanda ut färskosten i grädden och häll över fisken. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

// Jonna


Servera gärna med blomkålsris eller lite kokt broccoli

Måndagsbrunch!

Jag har ju verkligen mig själv att skylla men jag var ju så bakis igår så jag sov nästan hela dagen. Det resulterade ju i att jag inte var speciellt trött när det var dags att nana igår, så jag somnade inte förrän vid fyra i natt. Vid tio tiden ringde sedan klockan; det var dags för mig och systeryster att ta en powerwalk. På vägen hem svängde vi förbi Coop och inhandlade saker till en god brunch; bacon, ägg, brieost, champinjoner, avokado, you name it! Efter ett och ett halvt dygn utan nästan nån mat smakade det riktigt, riktigt bra!

I eftermiddag tänkte jag spendera ett par timmar på gymmet och ta igen de senaste dagarnas uteblivna träning...

/ Sofia


Då var det dags igen:

Minst 700 situps senare är vi ett litet steg närmare bikiniformen. Har ni kommit ihåg alla dagar? En sådan liten ny vana kan göra stor skillnad! Något försenat kommer här också utmaningarna inför nästa vecka: 

SOFIAS UTMANING TILL JONNA
Jag pratade precis med Jonna i telefon och fick uppfattningen att hon har en ganska så hektisk vecka framför sig. Hon kände lite ångest för plugg och andra måsten och som pricken över i:et så åker hon till London på torsdag (vilket så klart är jättekul men det leder till några stressiga dagar innan hon sticker iväg). Jag känner därför att jag vill vara lite snäll mot Jonna denna veckan, och inte ge henne en utmaning som tar för mycket tid eller kraft, man ska faktiskt få dagarna att gå ihop också, vi är liksom vanliga dödliga människor... När man går på strikt LCHF är det dessutom rätt besvärligt att vara på resande fot, det är inte alltid jättelätt att hitta mat på lunchställen och sådär när man är iväg.

Min utmaning till Jonna denna vecka, blir att trots stress, tighta scheman och London-weekend, hålla strikt på kosten! Tappa inte fokus från att säga NEJ till kolhydrater! Man får vara lite jobbig ibland, fråga vad allt innehåller på resturanger och så, men man FÅR vara jobbig. Packa ner några baby bel i handbaggaget och se till att alltid vara redo.

JONNAS UTMANING TILL SOFIA
En av de många fördelarna med LCHF är att sötsuget försvinner och man minskar därför på småätandet. Många ersätter småätandet med tuggummi-tuggande istället. Vanliga "sockerfria" tuggummin (t.ex. Extra) innehåller dock sötningsmedel som kan påverka insulinnivån i kroppen och äter man enligt LCHF ska man vara försiktig. Ett tuggummi innehåller hela 1,4 onödiga gram kolhydrater. Det här med tuggummi kan också vara en nitlott när det gäller viktnedgång, det kanske man inte alltid tänker på. HÄR och HÄR kan ni läsa mer om detta. 

Denna vecka utmanar jag därför Sofia att inte äta ett enda tuggummi! Det blir alltså till att ha floursköljning i väskan hädanefter ;)


/ Jonna och Sofia

Dagen efter...

Idag är jag inte så kaxig kan jag lova.. Det blev kort sagt lite för mycket av det goda för mig igår, så idag har jag varit (och är) riktigt dålig.. Tog precis beslutet att inte dricka alkohol igen förrän midsommar. Det är verkligen ett gift för kroppen och jag känner att jag mår bättre utan!

PT-Julia var så klart med på festen igår och hennes presenter var så klart träningsinspirerade. Proteinpulver, en flaska till det och ett sånt här "gummiband" som man kan träna hemma med. Helt perfekt!

// Sofia


Sol i sinne, brun inne

Idag är man inte så kaxig! Festen igår var riktigt skoj och vi hamnade på X&Y tillslut. Jag vill officiellt tacka födelsedagsbarnen för en fantastiskt trevlig tillställning ;) Det bjöds på mat och självklart fanns det ett LCHF-vänligt alternativ (som jag inte har någon bild på men det var väldigt gott!)

Nu har jag och min kusin Hanne tagit en liten promenad och druckit kaffe hos min mormor. Det är superskönt väder i Borås idag men snart ska vi bege oss ner mot Falkenberg igen. Ha en skön dag alla!

// Jonna

 


Skål!

Nu är partyt igång och de första gästerna har kommit! Hoppas ni får en fin påskafton :)

/ Sofia


Hej mitt vinterland...?

Godmorgon!
Det blev en halkig morgon PW idag, jag hoppas verkligen den lilla snö & is som lagt sig smälter bort fort. Jag vill ju ha vår nu!

Idag är det självaste påskafton och ikväll ska jag och Angelica slå ihop våra födelsedagar (jag fyller på fredag) och ha fest. Så dagen kommer mest bestå av förberedelser! Kanske kan bli en liveblogg från partyt sen, vem vet :)

Ha en fin dag allihopa!

/ Sofia


För att vi vill leva ett långt och hälsosamt liv

Ibland känns det som att vi skriver mer om träning och motion än om själva LCHF-kosten. Men jag tror att det är så jäkla bra att peppa varandra när det gäller träning. Jag själv blir extra motiverad när någon peppar mig, det blir extra roligt med långpromenader när man har någon med sig exempelvis. När det gäller veckans uppdrag, med 100 sit ups om dagen har vi nog fått med oss en hel del, min kära vän Lojsan tillexempel kämpar på bra där hemma, gött jobbat! Det jag vill säga är, att tanken med bloggen är ju att informera om LCHF i vardagen, vad man kan äta, hur man lever med det, svårigheter och tips och mycket annat. Samtidigt har både jag och Jonna blivit mer inspirerade att leva ett hälsosamt liv, vilket så klart innebär mycket träning och motion. Och jag hoppas att ni tycker det är kul att läsa om och att även ni blir peppade att skapa de bästa förutsättningarna för er själva att leva ett friskt och hälsosamt liv! För att få fart på er alla som är lite sega på det där med träning, ska jag rada upp några av de många fördelar som finns med träning (hämtat från www.lchfklubben.se):

- ökar muskelstyrkan
- ökar uthålligheten
- ölar blodcirkulationen
- ökar fettförbränningen
- ökar syreupptagningsförmågan
- sänker blodtrycket
- förbättrar ämnesomsättningen
- förbättrar verkningsgraden hos hjärtat
- förbättrar sömnen
- minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Vem vill gå miste om allt detta?! :)




Ett plus med träning är att man känner sig rätt snygg på gymmet,
även om man badar i svett och är röd i ansiktet av ansträgning,
för man vet att man tar i allt man kan och kämpar järnet!


// Sofia


Årets första springtur!

Glad påsk allihopa! Hoppas ni har en fin långfredag :) Jag har trotsat busvädret och genomfört årets första löprunda trots regn och rusk (!) Runkeeper-appen ville inte riktigt vara med men jag tror att det blev ca 7km och jag känner verkligen att Göteborgsvarvet är lååååångt borta.. Konditionen är INTE på topp! Men det är en dryg månad kvar, än har jag inte gett upp helt.. Och även om det inte är så lockande att ge sig ut i dåligt väder: det är desto skönare att komma hem efteråt plus att det är mycket syre i luften!

// Jonna

 


GRATTIS VÅRA FINA VÄN ANGELICA

Idag är det ABSOLUT ingen vanlig dag för det är världens bästa Angelicas födelsedag! Stort stort grattis från oss på NEJtillkolhydrater! Vi hoppas att du får en toppendag, imorgon firar vi ordentligt :)




Angelica och vi i Portugal


Angelica som pirat på Halloweenfest förra året


Ett litet, litet hjärta på oss alla fyra - Angelica, Sara och vi -
som symboliserar så galet mycket kärlek.


// Jonna & Sofia


GLAD PÅSK!

Godmorgon denna långa fredag!

Jag är trött på hetsen kring det här med påskgodis, vad är grejen?! Varför är det accepterat att stoppa i sig massa extra socker bara för att vi firar Jesus död och uppståndelse? Jag tycker det är mysigt med påskägg, det är en liten gåva som piggar upp vardagen, men vet ni, man kan fylla ett påskägg med annat än godis. Man kan ge bort ett påskägg med tid till någon man inte träffat på länge eller ett presentkort på en mysig kväll tillsammans med någon man tycker om. Det är heelt gratis och dessutom inte det minsta onyttigt :)

Igår på jobbet delade fina Anna ut påskägg till oss alla anställda. Jag tänkte för mig själv, att det här får jag väl i min tur ge bort till någon som äter godis. Men icke sa nicke, när jag öppnar påskägget väller det ut nötter, då tänker jag istället; oj, nötter!! gud va alla kommer bli besvikna... ;) Men där hade jag fel igen. Anna hade fixat specialägg till mig och en annan tjej som också går på LCHF medan de andra fick vanligt godis. Jag blev så himla glad och faktiskt lite rörd, en enkel gest som kan betyda så mycket.

Det ska vara lätt att leva med LCHF, och det är det verkligen, speciellt när man har en omgivning som stöttar. Nu är det dags för långpromenix, intervallträning i 40 min (från PT-Julias träningsupplägg), solning och en liten shoppingrunda innan det är dags för middag hos pappa lite senare.

Glad påsk till er alla fina läsare!

// Sofia


Mitt alldeles egna riktiga LCHF-påskägg!


Torsdagsmys

Hej,
Jag börjar känna mig gammal. Herregud, jag kan höra mig själv för ett par år sedan; "Men hallllå, skärtorsdagen är ju typ en av de största utgångarna på året!!". I år kan jag inte tänka mig nått bättre än att göra precis det jag gör nu. Jag sitter helt själv i min lya, nerbäddad i soffan med en skön filt, har några ljus tända & planen för kvällen är att stanna här. Jag kan faktiskt inte minnas när jag hade sån här egentid senast, och det känns otroligt skönt. Just nu sitter jag även och smaskar på en LCHF-chokladboll som jag ju köpte imorses. De var faktiskt riktigt goda, smakade ganska mycket kokos (men det är ju en kokosboll typ så vad hade jag väntat mig?!), men faktiskt kul att kunna unna sig något lite extra en torsdag som den här. Jonna bakade ju typ sånna här för inte så länge sedan, ni hittar receptet HÄR.




De är alltså köpta på Byttorps finbageri här i Borås, kostade 7 kr styck.


// Sofia


Havsluft

God morgon!
Nu är jag just hemkommen från en morgonpromenad på stranden med mamma & Synni. Så himla härligt att få gå vid havet! Vi har stuga en bit nedanför Falkenberg och jag älskar verkligen att vara här! Det är så härligt att komma ut lite till naturen när man bor i stan annars. Nu väntar dagens första kaffe och lite frulle, förhoppningsvis kan jag hitta något LCHF-vänligt i kylen! Min mor ringde häromdagen för hon var lite orolig över min "nya diet" ;) Jag gav henne en liten inköpslista och försökte samtidigt förklara att jag kan äta allt men bara undviker alla former av socker. Hur enkelt som helst kan man tycka? Ska bli spännande att se vad jag kan hitta..

// Jonna

 


Morgonshopping

Imorse fick jag sällskap av Angelica på promenixen, riktigt gött med sällskap och dessutom effektivt; vi ska nämligen ställa till med fest på lördag så vi hann med lite planering också! Väldigt produktivt för att vara halv sex till halv sju på morgonen... Vi svängde förbi Byttorps finbageri på vägen (de öppnar 05.30) så jag köpte ljust och mörkt LCHF-bröd och även några LCHF-chokladbollar, skriver mer om dessa ikväll när jag har provsmakat! Det var i alla fall en riktigt bra start på dagen - jag känner mig nästan hög på livet idag & ser verkligen fram emot påskledighet!

/ Sofia


Härlig känsla!

Godkväll!
Nu sitter jag i soffan med en stor kopp te, en näve nötter och grey's är på tv:n. Jag och Julia körde hårt idag på gymmet och jag är sjukt jäkla trött i kroppen men ändå så nöjd med mig själv! Det finns inte många känslor just nu som slår känslan av att ha gett allt och lite till under ett pass. Julia är grym på att pusha mig, det behövs ibland kan jag säga!

Snart väntar loftet, blir skönt att somna idag..

// Sofia


Mmmmmmm...

Jag verkar ha fått ett beroende och det är helt och hållet JONNAS fel! Sedan hon introducerade mig för sin köttfärs- & vitkålsröra så har jag varit konstant sugen på den. Igår blev det storkok hemma i lyan efter träningen, 6 matlådor blev det. Jag bloggar från mobilen nu så kan nog inte länka hennes recept men gå på "recept" i kategorier här på bloggen så ligger den nog allra längst ner tror jag. Mummsfillibabba!

/ Sofia


Milen avklarad!

God morgon!
Idag kan jag skryta med att ha varit lika duktig som Sofia och också tagit en promenad! Den blev både lång och skön, det är verkligen en så himla bra start på dagen med en promme, speciellt när solen skiner! Jag har också dagens 100 situps avklarade och ska nu strax bege mig till skolan. Ha en fin dag alla :)

// Jonna

 


Live från morgonrundan

Hej!
Jag vaknade med noll energi idag, det var väldigt nära att jag ställde fram alarmet ett timma för att få lite mer sömn. Men jag hade ju lovat mig själv en tuff vecka; if you snooze you lose!

Så jag tog mig ner från loftet och snörade på mig gympadojjorna. Men idag är det ingen powerwalk ska ni veta, jag lunkar fram i lugn takt och bloggar från mobilen samtidigt... Men, jag tog mig ut i alla fall, trots trötthet och ett antal minusgrader.. Jag hoppas jag piggnar till under dagen för ikväll väntar ju PT-Julia..

/ Sofia

(kände nästan för att lägga mig jämte den trötta studenten utanför högskolan och somna om...)


Träningsupplägg från PT-Julia

Hej!
Imorgon är det dags för mig att träna med PT-Julia igen, så idag smsade hon över en konditionsövning jag kan köra på egen hand idag på gymmet då jag ska träna själv. Hon har lagt upp ett konditionsprogram till mig som går ut på att jag ska kunna jogga 1 mil efter 12 veckor (missions impossible?! Hehe, hon vet nog inte vad hon gett sig in på..). Första veckan ska man i alla fall köra två pass och det första, som jag ska köra idag, går till så här: gå 3 min på löpband i bra tempo & jogga sedan 2 min med lätt ansträngning, man ska svettas! Varva det så här i 30 minuter.

Jag laddar upp inför detta med kvällsmat hos mamma med la familia!

/ Sofia


Broccoli- & blomkålsgratäng

Eftersom de flesta ska åka ifrån Göteborg nästa helg hade vi påsk-knytkalas hos min kära vän Emilia i söndags. Jag tog med mig en broccoli- och blomkålsgratäng som alternativ till Janson eller potatisgratäng. Hur enkel som helst att göra och den blev riktigt, riktigt god faktiskt! (Vill man göra med blomkål & spenat kan man läsa HÄR)

Det här behöver du:
1 blomkålshuvud
1 broccolibukett
1 rödlök / gullök (jag hade både och)
ca 4 dl grädde
salt & vitpeppar
riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkål & broccoli i ganska småbuketter samt hacka löken - lägg sedan allt i en form och salta & peppra. Häll på grädden och toppa med riven ost. Grädda i ugnen i ca 40 minuter eller tills blomkålen är mjuk. 

// Jonna



Te med grädde

Morgonrundan är avklarad & jag har precis ätit lite äggröra och några baconskivor. Jag har dessutom nyligen upptäckt hur sjukt gott det är med en skvätt grädde i te! Dessutom blir det ju mer mättande så man kan nästan ta det som ett lättare mellanmål. Idag blev det Tropical nights från Bergs, riktigt mumsigt. Nu är det dags att åka till jobbet!

// Sofia


Från fitnessguru.se

Idag fick jag hem min beställning från fitnessguru.se! Jag kände att jag ville brassa på lite extra nu när jag ändå kommit igång med träningen och klickade därför hem lite roliga produkter att testa. Jag har ju inte hunnit göra det än men jag lär återkomma med betyg!

- One whey: Proteinpulver med 3,4 gr kolhydrater per portion (= helt okej) - jag tänker ha det som mellanmål innan träning
- Heat: Ska öka fettförbränningen och prestationsförmågan samt dämpa hungern
- Jordnötssmör: Gott & nyttigt mellanmål (fick åka med av bara farten) 

// Jonna

Simning & god kvällsmat

Efter jobbet åkte jag till badhuset för en timmas simning. Det är jäkligt gött att simma som träning ändå! Det borde man göra oftare, man känner verkligen att man tränar hela kroppen.

Nu har jag tillagat den enklaste LCHF-kvällsmaten; grillad kyckling, sallad, fetaost & en rejäl klick bearnaise-provencale sås. Så himla gott! Det behöver inte alltid vara så krångligt...

Ikväll blir det sova tidigt, är fortfarande trött efter en väldigt bra helg..

// Sofia


Är ni med mig?

Hej på er! 
Jag hoppas ni har gjort era situps idag (eller planerar att göra dem ikväll!). Jag gjorde alla 100 i morse så det är skönt att ha dagens avklarade i alla fall.. Hade tänkt ha vilodag utöver detta men blir nog MRL ikväll ändå, jag har ändå bokat. MRL står för "Mage Rumpa Lår" och är ett blandat konditions- och styrkepass med fokus på just mage, rumpa och lår. Det är riktigt roligt och bra träning!

Jag läste förresten i Metro idag att svenskarna äter 6000 ton godis under påskhelgen. Är inte det helt sjukt mycket?! Jag kommer inte äta en enda bit i år, kommer ni kunna hålla er? 

// Jonna


Att utmana sig själv lite extra

Godmorgon!
Idag var det kallt på morgonrundan igen men Winnerbäck värmde mig med sin varma stämma hela vägen ;) Förutom veckans utmaning här på bloggen har jag bestämt att utmana mig själv lite extra. Morgonpromenad varje dag (kanske inte söndag...) och nån slags träning en timma varje eftermiddag. Jag ska inte äta nån mörk choklad alls (brukar ju bli en bit då & då..) och vara extra noga med kolhydratsintaget. Det är dags för en tuff vecka!

Så här såg jag ut igår på gymmet, söndagsträningen är ju helt klart det bästa med vita lördagar!

/ Sofia


:)




Hej alla fina,
Om ni har hängt med ordentligt här på bloggen så vet ni att vi båda klarade denna veckans uppdrag; Jonna svettades under 10 timmars träning och Sofia lagade 3 nya LCHF-rätter. Inför den tredje utmaningen kommer en liten tvist på det hela; vi ger varandra samma utmaning! Och mer än någonsin tycker vi att alla ni som läser detta också ska anta den här utmaningen.

Det är påsk till helgen; man kanske ska åka iväg med familjen, ordna fest eller på annat sätt vara upptagen. Denna veckans utmaning är därför anpassad för att kunna utföras var som helst & när som helst. Det kommer inte vara den värsta utmaningen hittills men inte heller den lättaste. Utmaningen är....

... ATT GÖRA 100 SITUPS PER DAG! Beach 2012 närmar sig skrämmande fort och vi alla vill väl ha den där slanka, platta, starka och snygga magen, eller hur? Så 100 st situps hela veckan, varje dag. Man kan inte skita i att göra det en dag och sen göra dubbelt nästa dag, det är inte godkänt. Förslagsvis gör man 50 st på morgonen och 50 st på kvällen men man får lägga upp det själv efter vad som passar bäst.

Vi antar utmaningen och börjar direkt imorgonbitti, gör ni?

// Jonna & Sofia


Hemmagjorda hamburgare med tillbehör

Min utmaning från Jonna var ju att tillaga 3 nya rätter som jag inte provat innan, så igår fick det bli hemmagjorda hamburgare med tillbehör. Vi gick inte direkt efter något speciellt recept igår när vi tillagade detta, så man kan egentligen ha precis vad man vill till men jag skriver i alla fall vad vi hade;

Du behöver:
800 gram köttfärs
1 gul lök
2 ägg
Salt
Lite grillkrydda
Svartpeppar

Sallad
Gurka
Tomat
Ost
Bacon
Feta ost
Creme Fraiche
Majonäs



Gör så här:
Hacka löken och lägg i en bunke. Knäck i äggen och knåda sedan detta tillsammans med köttfärsen och krydda sedan efter smak. Forma till hamburgare och stek sedan i smör. Stek sedan bacon. Skär ner alla tillbehör och blanda till en god dressing (jag körde bara på creme fraishe blandat med majonäs). Svårare än så var det faktiskt inte!



Detta är en perfekt måltid om du äter tillsammans med någon som säger JA till kolhydrater, precis som jag gjorde igår. De kan då äta precis samma som dig fast med bröd, om de nu känner att det saknas något. Så här såg middagssällskapets tallrik ut;



MITT BETYG:

Kort och gott så var det här var faktiskt riktigt gott :)





Kika in här lite senare så får ni läsa om nästa veckas uppdrag!

// Sofia


It's done!

Ja då var det dags att utvärdera veckans utmaning. Är ni nyfikna? Min utmaning från Sofia innebar att jag skulle skrapa ihop 10 träningstimmar (varav 3 fick vara power walks). Jag kan stolt meddela att jag klarade det! Var dock tvungen att hänga på gymmet 2 timmar idag pga lite dålig planering men sånt är livet! Det känns så himla skönt att jag verkligen har tagit mig dit för det är oftast det som är det jobbiga. Nu är jag jättepeppad på att träna även i veckan som kommer. Dock så befarar jag att jag inte kommer kunna röra mig i morgon (jag har redan träningsvärk!) så det får nog bli en vilodag. Men sådana är faktiskt också viktiga ;) 


Idag blev det BodyStep

Det var rätt jobbigt ;)
// Jonna

RSS 2.0