Lat-mat

Idag har jag haft lite av en fixar-dag faktiskt. Om man nu kan kalla att gå i klädaffärer för att man "fixar"? Jag letar efter ha-på-mig-på-jobbet-kläder så det måste ju kunna klassas som ett måste? Well, jag köpte inget annat än mat och vin ändå så det spelar inte så stor roll om det räknas eller inte. Jag var för övrigt väldigt hungrig när det började bli dags att gå och handla så jag körde på ett säkert kort som dessutom går riktigt fort att tillaga sen när man är hemma: grillad kyckling, grönsaker, feta & chili-bea. Gott! Sen somnade jag som en stock efter maten men det måste vara något fel på mig; jag blir BARA tröttare av att vila?! Förhoppningsvis går det över så att jag orkar med kvällen. Det är bara fredag en gång i veckan! ;)

/ Jonna




Koll på boobsen

Till alla brudar som läser här; ni vet väl hur viktigt det är att hålla brösten på plats ordentligt när man tränar?  Bröst är uppbyggda av ligament och om man tränar med dålig BH riskerar man att brösten skumpar upp och ner och därmed töjs ligamenten ut och då riskerar man att få hängiga bröst. Nej tack! Man kan även få ont i exempelvis rygg och nacke av att inte hålla brösten på plats ordentligt. Så det viktigaste med sport-BH:n är alltså att den håller brösten på plats och ju större bröst man har desto viktigare är detta. Exakt hur bra BH:n bör vara beror på hur intensiv träningen är. Vid yoga är det kanske inte lika viktigt som vid löpning eller ridning.. Det man ska tänka på när man ska välja vilken man ska köpa är att den ska sitta bekvämt, brösten ska få ett bra stöd och de ska inte "svälla ut" från sidorna av BH:n. Ett bra test är att hoppa några gånger när man testar den för att se att brösten hålls på plats. Glöm inte att BH:n åldras och tappar elasticiteten efter ett tag!
 
Här i New York var jag och Frida inne på varuhuset Century 21. Det är en märkes-outlet med massa grejjer överallt. Tänk er Gekås i Ullared. Eller Primark i London... Rörigt som tusan och massa "skit" men några guldkorn bland allt skräp! Jag hittade bland annat just en sport-BH, från Addidas. Kul med en färgklick i vardagen, så jag valde chockrosa. Ursprungliga priset för denna var 25 dollar (175 spänn) men deras pris var 13,97 dollar (98 spänn). Helnöjd tjej!
 
 / Sofia
 

Finn ett fel?

Hej alla glada!
Idag är jag så trött att jag inte vet vart jag ska ta vägen! Gick upp innan 6 för första gången på hela sommaren och beundrar just idag Sofia ännu mer för att hon lyckas ta sig ut på morgonpromenader innan jobbet! Men det handlar väl kanske lite om vana också, jag måste helt klart gå och lägga mig tidigare. Haha, intressant va? Skriv upp det alla, viktig info! Det är faktiskt så är sömn väldigt viktigt och studier visar att man kan gå upp i vikt om man inte sover ordentligt (artikel). Sen är det ju mycket härligare att känna sig pigg också!

Jag är i alla fall på plats i Göteborg och det är också det mesta av mina grejer. Känns konstigt men än så länge på ett bra sätt. Kommer väl sakna familjen om några dagar.. Min lägenhet har ju varit uthyrd under sommaren och nu när jag fick tillbaka nycklarna passade jag på att ta en sväng till Maxi för att ladda upp med LCHF-varor i kylen. Jag har närmast till Netto i vanliga fall och där har dom inte riiiktigt allt jag önskar i matväg... Min gulliga hyresgäst lämnade också kvar en grej i kylen. Kan ni se vilken? ;)

/ Jonna



Torsdag i New York

(...Visst är jag fyndig med mina rubriker?! Fantasin flödar verkligen!)
 
Idag käkade jag ett par babybel-ostar till frukost på hotellet innan vi tog metron ner till Battery Park och åkte över till Liberty Island och Ellis Island. På Liberty Island, vid stadens hamn, står mäktiga Frihetsgudinnan som en symbol för USA:s frihet och självständighet. Damen var riktigt ståtlig där hon stod med facklan i handen och kronan kring huvudet! Till Ellis Island kom alla som immigrerade till USA för att genomgå hälsoundersökning och sedan skickas hem igen eller tillåtas inträde till landet. 40% av dagens amerikanska befolkning är på något sätt ättlingar till de som immigrerade hit och 10 % av Sveriges befolkning åkte tydligen hit i hopp om ett bättre liv. Hur sjukt är inte det?!
 
Efter detta käkade vi lunch på ett vegetariskt ställe i Soho. Jag tog sallad med ägg, fetaost, avokado och rödlök med ceasardressing. Frida käkade en riktig JA-sägar lunch bestående av två pizza-slizes. Suck... ;) Mellan lunchen och middagen var det dags för ett mellanmål. Vi hittade en riktigt fräsch matbutik där jag köpte en bit parmesan, Frida fortsatte vräka i sig kolisar nu i form av en liten cupcake! Till middag ville vi ha något snabbt och smidigt då vi var både fysiskt och psykiskt utmattade efter den långa dagen så vi slank in på Taco Bell. De hade en tacos-tallrik; perfekt tänkte jag! Frida beställde tre tacos med skal och allt detta kostade endast 100 spänn. För bra för att vara sant tänkte vi, och det var det. Min tacostallrik bestod till hälften av ris (syntes INTE på bilden...). Världens bästa Frida bytte mat med mig och jag åt innehållet av hennes skal; köttfärs, gräddfil, sallad, tomat och ost. Tusen tack, you are the best!
 
/ Sofia
 
 

Körv

Det är inte alltid man har tid att vara extremt kreativ och ibland vill man bara ha något snabbt. Ett bra val kan då vara att helt enkelt steka upp lite korv. Om man ska äta korv så ska man äta sådan som är av hög kvalitet annars kan den innehålla lite vad som helst. Jag hittade en gammal Aftonbladetartikel där man kan läsa om hur mycket kött några olika korvar faktiskt innehåller och jag tycker att det är skrämmande. Bara en tredjedel kött?! Här har ni ett tips på en korv med hög kötthalt som också är riktigt god! 

/ Jonna




Shop til' you drop

Vår blogg har ju en rätt så stark och tydlig inriktning mot LCHF, hälsa och till viss del träning. Eller den handlar i alla fall om att ta hand om sig själv, investera i sin hälsa och göra hälsosamma val i livet. Jag har en JA-sägarvän, min underbara Moa, som ständigt efterfrågar "lite annat innehåll" till bloggen, som hon så fint uttrycker det. Hon vill ha inredning, shopping osv. Jag har försökt förklara för henne att vi inte riktigt är "nischade" åt det hållet, men hon ger sig inte!
 
Shopping-update från New York efterfrågades; din vilja är min lag! För visst är det väl bra för hälsan att shoppa förresten? Samtidigt som jag blir på underbart bra humör av att handla massa saker får jag alltid lite ångest av att spendera pengar. Så det var med skräckblandad förtjusning jag plockade fram allt jag köpt hittills... Det finns ju en hel del att kika på och välja mellan här i staden som aldrig sover om man säger så...
 
Frasen "jag får väl leva på nudlar när jag kommer hem" dök plötsligt upp i mitt huvud. Men nudlar kan jag ju för sjutton inte äta, vad är det billigaste för oss LCHF:are tro?! TIPS MOTTAGES GÄRNA....
 
/ Sofia
 

Väl rustad för dagar på jobbet, myskvällar i soffan och festliga utekvällar!
Fått i hop en nästan komplett träningsoutfit för höstpromenader; träningbyxor, tränings-BH, skor från Nike, pannband och väst.

Onsdag i New York

Idag har jag och min fina syster Frida bland annat åkt helikopter över Manhattan. Alla ni som åker till New York borde verkligen göra detta - världens häftigaste upplevelse! Tack till kusin Christina som tipsade oss om detta :)
 
Vi käkade dagens frukost kl 12 på en diner i Brooklyn, så amerikanskt som det kan bli. Blev inte helt oväntat ägg och bacon för mig idag igen, enklast så när man vill ha något frukost-aktigt här. Då vi åt frukost så sent blev det ingen ordentlig lunch utan vi la allt krut på middagen i stället. Vi gick till Whole Foods och köpte med oss massa gott till hotellet för att andas ut efter en fullspäckad dag. Jag plockade ihop sallad, kyckling, fetaost och ett kokt ägg. Sedan delade vi på lökdipp (ca 9 gram kolhydrater / 100 gram), brieost, jordgubbar och grädde. Underbart avslut på underbar dag! Vi köpte även med oss Ice coffe, har ni testat det någon gång? Alltså kallt kaffe med isbitar i. Jag tyckte det var helt okej, men fördrar nog kaffet varmt ändå... :)
 
/ Sofia


 

Smetana & Scan

När jag var i affären häromdagen så fick jag syn på en burk smetana. Jag har sett flera som äter just det på Instagram och varit sugen på att testa. Var dock lite osäker på vad det egentligen är men jag behövde inte fungera länge på det då jag nyligen laddade ner Scan-appen. Riktigt, riktigt smart faktiskt! Jag scannade helt enkelt koden / rutan och fick snabbt och enkelt reda på dels vad smetana faktiskt är & vad det kan användas till. Ibland är det lite extra bra med en iPhone.

/ Jonna





Fröknäcken LCHF

Jag kom på i helgen att jag inte gjort fröknäcken på länge och det är ju lite synd för dom är himla goda. Well, jag slängde ihop en sats lite snabbt och lätt. Ett tips är att ha brie & salame eller ost & smör på. Riktigt gott!

RECEPTET HAR NI HÄR! 

/ Jonna




Mustig kabanoss från Paul Egget

Ölkorv är ett fett och riktigt gott mellanmål för oss NEJ-sägare. Det här märket (Paul Egget från Direct Chark) och den här smaken (Mustig kabanoss) är riktigt bra! Jag betalade 26 kronor för tre korvar à 40 gram på Konsum i Dalsjöfors. Då kolhydratsinnehållet är 1 per 100 gram innebär det att en korv inte ens innehåller ett halvt gram. Hur bra?! 

/ Jonna




Planer för hösten

I juli hade jag tre veckors semester, sedan jobbade jag två veckor innan det var dags för New York-resan. Jag kommer ha varit i NYC i lite mer än två veckor, sedan är jag hemma i lite mer än en vecka innan det är dags för ytterligare en jobbresa, fast till Helsingfors. Mot slutet av September är jag tillbaka i Borås och lugnet kommer lägga sig igen. Det har varit en hektisk sommar och jag känner inte att jag kommit in i några ordentliga rutiner. Jag har kanske "unnat" mig lite för mycket och slarvat med träningen (dock en mils promme varje dag på semestern, inte illa!). När det blir för mycket att göra och när jag blir för stressad är det ju det värsta man kan göra, att välja bort träningen, men ofta blir det så ändå. Det har funnits annat som jag varit tvungen att prioritera.
 
Men mot slutet av september sen, då finns det inga ursäkter längre. Jag tänker lägga upp nått slags schema och se till att följa det. Bli lite hårt mot mig själv ett tag! Jag tänker mig följande upplägg:
  • Morgonpromenader varje dag innan jobbet och gärna på helgerna också.
  • Gå och lägga mig i tid!! Ett måste för att orka upp vid halv sex och gå ut på morgonPW...
  • Träna på gymmet 3 gånger i veckan.
  • Tillbaka till ordentlig periodisk fasta! Äta sista målet innan 20.30 och första målet 12.30. 
  • Very low carb på veckorna = inga onödiga kolisar! Unna sig gottigt enbart på helgerna. Det vill säga nötter, mörk choklad osv.
  • Denna punkten är svårast men kanske också viktigast: bara dricka cola light på helgerna. Måste måste måste bli av med det beroendet. Kan omöjligt vara bra för kroppen att dricka så ofta som jag gör...
Ja, det var nog det hela tror jag. Helt enkelt strukturera upp min tillvaro för att nå de mål jag vill nå. Jag trivs helt klart mycket bättre med min kropp nu än vad jag gjorde för ett halvår sedan men bättre kan det bli! Och då gäller bara en sak: ALL IN TILL HÖSTEN.
 
Powerwalks, träning och low carb är höstens planer!

 


Godmorgon

Sitter och dricker en mbc och ska strax bege mig hemifrån. Längtar tills jag flyttar ner till götet igen och inte har två timmar enkel väg till jobbet.. Och så längtar jag såklart efter mina fina Göteborgare! Men i morgon får jag tillbaka min lägenhet så då är det bara att transportera ner alla saker. Ha en fin dag kära läsare!

/ Jonna




Tisdag i New York

Idag började vi med frukost på Madison Avenue. Det fanns bara massa baguetter och bagels på menyn men jag specialbeställde (börjar komma in i detta nu!) så att jag helt enkelt fick äggröra och bacon. Bra start på dagen! Kl tolv infann jag och Frida oss på en salong på 5th Avenue, jag hade ju bokat in oss för lite kvalitetstid. Vi fick varsin hårklippning+styling, Frida fick ansiktisbehandling och sedan fick vi båda två manikyr och massage. Balsam för själen, sånt får man inte glömma bort att unna sig. Vi köpte sedan med oss lunch som vi intog i Bryant Park. Det där med plock-buffé till lunch börjar bli standard nu. Eftermiddagen bjöd sedan på besök i Rockefeller Center och Top of the Rock. Samma slående utsikt som från Empire State Building, helt makalöst. Efter lite shopping (Moa, jag lovar, det kommer ett shopping-inlägg till dig framöver...) begav vi oss till Times Square som var riktigt coolt by night. Vi käkade middag på ett steakhouse i närheten.
 
Kvällens aha-upplevelse: jag förstår äntligen varför så många amerikaner är överviktiga (förutom att de trycker i sig kolhydrater då...); deras portioner är ju ENORMA. Till middagen ikväll valde jag bort potatisen och vitlöksbrödet som annars ingick till steken och la istället till stekta champinjoner och lök. Han såg mycket, mycket förvånad ut när jag meddelade "No potato and no bread please" och sedan fullkomligt öste han på svamp och lök på tallriken. Helst vill man ju inte heller lämna massa mat ("tänk på barnen i Afrika"....) så många äter säkert upp dessa stora måltider. Jag märker ju själv; innan jag började äta kändes det som en omöjlighet att få i sig allt men när jag var klar var det ju inte överdrivet mycket kvar på tallriken. När det dessutom är underbart gott fortsätter man gärna att äta trots att man redan var rätt mätt... Får bli ordning på detta när jag kommer hem igen!!
 
/ Sofia
 

Vi har verkligen tagit tusen bilder här i stortstaden....Vill lägga upp och visa alla men tror ni skulle bli utråkade ;)

DELMÅL MONTPELLIER, 215 MIL

ÄNTLIGEN har vi nått Montpellier. Vi är så stolta över er, våra fina bloggläsare, som hjälpt oss med kilometrar på vägen. Att vi nått Montpellier betyder att vi har gått mer än två tredjedelar av den 300 mil långa sträckan mellan Borås och Torrevieja. Det betyder också att vi bara har 85 mil kvar tills vi är framme. I jämförelse är det ju piece of cake, ellerhur?! 

Alltså - inga undanflykter nu. Vi vet ju att man bör gå för sin hälsa så passa på och rör på er. Det finns inget negativt alls med att promenixa och glöm heller inte att rapportera era kilometer efteråt.. Kom ihåg att även steg på löpband räknas så om ni springer eller går inne på gymmet är det också helt okej!

Kära vänner, nu tar vi oss snabbt till nästa delmål BARCELONA! Det är 35 mil dit från Montpellier..


Tillfälligt avbrott

Det är helt sjukt hur beroende vi människor är av att vara uppkopplade konstant. Jag ser personligen sällan på TV men utan Internet tycker jag att det är jobbigt. Idag hade jag också ett mail jag var tvungen att svara på så då fick jag lite panik. Mina föräldrar bor nämligen i radioskugga så att använda mobilen istället är i princip kört. Men nu har dom uppenbarligen lagat kabeln i alla fall så varför klaga? 

Annars har min dag bland annat bestått av att stressa upp mig inför och gå på ett tandläkarbesök. Jag är livrädd för att laga hål (vilket jag slapp - lycklig tjej). Det var extra trevligt också att det började regna precis när jag satte mig på cykeln för att trampa dit. Well, "blöt katt" blev dagens look och det kan ju också vara snyggt (?) 

I morgon ska jag på endagskonferens med nya jobbet så nu ska jag förbereda lite inlägg som kommer komma upp under dagen...

/ Jonna


Vi antar utmaningen!

Vi på NEJtillkolhydrater följer Cecilia Folkessons blogg och hon drar nu igång en utmaning vid namn Rut-akuten. Ni vet ju vad vi tycker om utmaningar! Här kan ni läsa allt om utmaningen men kortfattat går den "helt enkelt" ut på att få magrutor. Med hjälp av en träningsapp bygger man musklerna och med fettförbränning på egen hand får du dem synliga. Låter ju som piece of cake...? Det man ska göra är att skicka in en "före-bild" till Cecilia på [email protected] (man väljer om man vill vara anonym eller inte). Utmaningen drar igång på måndag så vi kommer under veckan skicka in våra före-bilder till Cecilia och vara fit for fight på måndag. ÄR NI MED?!
 

Måndag i New York

Idag åt vi en rejäl frukost/brunch för att orka en dag med massa shopping. Vi gick till Café Bistro och plockade själv-plocks-buffé. Jag plockade avokado, ägg, bacon, coleslaw, räkor, blomkål, champinjoner... Ja, en salig blandning av massa LCHF-gottigt! Efter ett par timmars shopping tog vi en fikapaus med kaffe och frukt/bärsallad. För mig blev det några jordgubbar, blåbär och hallon. Mycket bättre än vilken muffins eller kaka som helst!
 
Vi åt en sen middag på en supermysig restaurang i Meatpacking District. Det blev grillad kyckling för mig. Till förrätt fick vi in en liten skål med parmesanost, behöver jag säga hur gott det var?!
 
/ Sofia
 

Maränger utan socker

Jag hade äggvitor över från annat bak och kom därför fram till att jag skulle testa maränger med stevia strö. Jag utgick från det här receptet och adderade bara vaniljpulvret men måste säga att de blev ALLDELES för söta. Det är verkligen för mycket med 1 dl stevia strö. Nu har jag inte testat att baka om dem så jag vet inte riktigt hur mycket man ska ha men jag skulle rekommendera att man börjar med 1 msk och sedan smakar av smeten.

Det här behöver du
3 äggvitor
1/2 krm ättika
1 krm vaniljpulver
ICA Stevia strö (1 msk?)

Gör såhär
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa alla ingredienser till ett hårt skum och spritsa ut på bakplåtsbeklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 40 minuter och låt marängerna svalna innan du lossar dem från papperet. Servera kanske med LCHF-glass, hallon och lite riven mörk choklad? 

/ Jonna


LCHF to go

Jag har hittat en bok som verkar bra; "LCHF to go: Enkelt på jobbet" av Chatrine Schück. Här kan man klicka hem den och även läsa en beskrivning av boken. Det står bland annat:
 
"Boken LCHF to go är skräddarsydd för dig som behöver snabba, enkla och roliga tips och idéer för vad och vilken sorts mat som passar att ta med till jobb eller till skolan. Mat som passar för dig som är "on the go". Snabbt, enkelt, lättlagat, lättfixat, gott, smidigt och kul. Precis så är LCHF to go."
 
Någon som har läst boken? Snabbt, enkelt och lättlagat låter som något för mig ;)
 
/ Sofia
 
 

Kantarellkyckling i ugn med grönsaksgratäng

Igår kväll tog jag på mig att laga mat till hela familjen. Jag flyttar trots allt snart ut igen så jag tänkte att det var det minsta jag kunde göra. Det blev alltså lowcarb till alla och riktigt gott vill jag lova! Jag missade tyvärr att ta någon bra bild (jag vet, jag borde ha lärt mig vid det här laget men tydligen inte). Ni får alltså hålla tillgodo ändå ;)

Grönsaksgratäng (kompromissade med JA-sägarna och hade i lite morötter)
Det här behöver du
1 blomkålshuvud
2 broccolibuketter
4 morötter
2 (ganska små) gula lökar
4-5 dl grädde
riven ost
smör, salt, vitpeppar

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Dela grönsakerna i bitar (ju mindre detso snabbare går det i ugnen sen) och skiva löken. Mjuka upp löken litegrann med smör i en stekpanna och varva sedan broccoli, bomkål, morötter & stekt lök i smord ugnsfast form. Salta & peppra lite på varje "lager". Häll på grädde & täck alltihop med riven ost innan det ska in i ugnen i ca 40 minuter. Känn med en sticka eller en kniv så att allt är mjukt sen när du tror att det är klart. Förbered kycklingen under tiden den är i ugnen. Täck med folie när gratängen är klar så håller den sig varm.

Kantarellkyckling i ugn
Det här behöver du
1 kg kycklingfiléer
Kantareller eller annan svamp (så mycket du tycker att du vill ha)
Ca 4-5 dl grädde (eller så att kycklingen täcks med sås)
2 hönsbuljongtärningar
Salt & svartpeppar

Gör såhär
Skär kycklingen i mindre bitar, jag brukar dela en bröstfile i 3 eller 4 bitar beroende på storlek. Salta, peppra och bryn i smör så att kycklingen får lite färg. Diska INTE stekpannan utan klicka i ännu mer smör och tillsätt svampen och buljongen. Stek på en stund, peppra lite och häll sedan på grädden. Låt koka upp och smaka av. När du är nöjd med smaken häller du helt enkelt såsen över kycklingen (som du lagt i en ugnsfast form). Höj ugnen till 225 grader och låt kycklingen gräddas i ca 40 minuter, den måste bli helt genomstekt. Jag är alltid osäker på om det är klart och brukar skära i en bit för att se så att köttet är vitt. 

Servera gratängen och kycklingen tillsammans med en god sallad. När det gäller salladen; blanda tomat, gurka, paprika, lök & någon form av sallad med egen vinaigrette. Jag gör på 1 msk balsamvinäger, 2 msk olja, 1 msk vatten och 1-2 tsk italiensk salladskrydda. Enkelt & riktigt gott!

Som den ängel jag är hade jag också gjort efterrätt (JA-sägarvänlig) medans jag själv körde på lite jordgubbar med grädde till kaffet. Familjen prisade kakan men jordgubbar är sjukt gott det också! 

/ Jonna


Söndag i New York

På dagens schema stod ett besök uppe i Empire State Building, att boka biljetter för helikoptertur över Manhattan och hyra cykel i Central Park. Check, check & check! Dagens första måltid intogs vid tolv-tiden och bestod av ägg, bacon och sallad. Det är verkligen inte bra alls för Frida äter DUBBELT så mycket kolisar nu när hon får mina också... ;) 
 
Det är synd att kilometer på cyklar inte räknas till utmaningen för vi cyklade runt heeeela Central Park idag. Vi avslutade tillsist dagen med middag i East Village på Dallas BBQ. Riktigt gott med en ordentlig stek! Jag valde bort pommes och fick istället en sallad med dressing. Det är inga problem alls att specialbeställa här, de är så vänliga och hjälpsamma over here!
 
/ Sofia
 
 

Intressant läsning

Det är faktiskt väldigt intressant att läsa Matrevolutionen (skriven av Kostdoktorn) när man är här på plats i USA. USA förekommer ständigt som skräckexempel i boken. De ÄR verkligen extremt fetträdda här och det är just det som ledde till att 34% av deras invånarna nu är feta. Är det inte sjukt egentligen? Hur kan folk INTE inse att gamla kostråd om low fat är fel, fel, fel?
 
Och till er som fortfarande tror att det är farligt att äta fett och att man skulle bli fet av det - läs boken för sjutton! Blir man grön av grönsaker?
 
/ Sofia
 
 

Kvällsmat på första villagatan

Innan jag reste till NY hade jag mina fina vänner Moa och Jaqueline på besök. Vi käkade lite kvällsmat och tjötade om allt och inget! På menyn stod bröd med diverse pålägg. Valnötsbröd till mig och vanliga frallor till ja-sägarna. Det blev ost, brie, salami, gurka och tomat att ha på mackan. Och så parmesanost och fetaost att ha till. Gott var det och mätt blev man! Perfekt att äta tillsammans med någon som inte kör LCHF då det enbart är brödet man behöver köpa olika av!
 
/ Sofia
 

Kesoplättar LCHF

Hur härligt är det inte att bara sega på söndagar? Jag är inte så noga med periodisk fasta längre men gillar ändå inte att äta frulle tidigt. Idag lyxade jag till det med att göra kesoplättar för första gången - positivt överraskad, riktigt gott! (Receptet kommer från Åses blogg).

Det här behöver du (4 plättar)
1 ägg
125 gram keso
0,75 msk fiberhusk
Salt
Kokosfett att steka i

Gör såhär
Blanda ihop ägg, keso & fiberhusk & mixa med stavmixern. Tillsätt en nypa salt. Låt stå till sig lite och stek sedan i kokosfett på svag värme. Klicka alltså ut och låt plättarna ligga en stund tills du kan vända. Man kan behöva trycka lite på dem när man vänt några gånger (dom ska inte vara degiga inuti). I ursprungsreceptet skulle man ha kokosfett utan smak men jag hade vanlig kokosolja med smak, gick jättebra! Jag hade sedan kanel över när de var klara och serverade med rysk yoghurt & några hallon. Nästa gång skulle jag kunna tänka mig att strö lite riven kokos över också!

/ Jonna

Yummie in my tummie

Bye bye cola light...?

På Expressens löpsedel den 16/8 kunde man läsa "BLI AV MED COLABEROENDET" och så var det blid på cola light, cola zero och pepsi max. Inne i tidningen kunde man läsa mer om detta; hur man bryter beroendet, vad läsken innehåller och varför man blir beroende av lightläsken (som jag typ är.) I artikeln uttalar sig Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, om det hela:
 
"Sötningsmedlen är beroendeframkallande, framför allt i kombination med koffein som de här läskerna innehåller. Jag upplever att allt fler blir beroende."
 
Vidare i artikeln kan man läsa:
 
"Både vanligt socker och konstgjorda sötningsmedel frigör dopamin i hjärnan och har en belönande effekt. Men socker ger en mättnadskänsla när kroppen har fått nog. Sötningsmedel däremot ökar bara suget efter mer söta produkter."
 
Jahopp, är det dags för mig att dra ner på Cola light-intaget? Begränsning till helgerna får det nog bli till hösten i alla fall. Alltid en början...!
 
/ Sofia
 
 

Lördag i New York

Nu är min syster Frida på plats med mig i New York. Vi har åtta dagar att spendera och jag kan meddela att vi kommer absolut inte ha några problem med att fylla dessa dagar. Idag har vi gått 1,5 mil var ner till lower Manhattan. Vi börjar närma oss nästa delmål på vägen ner till Torrevieja, ni glömmer väl inte att rapportera kilometer? Vi har besökt Noho, Soho, Tribeca, Little Italy, China Town, Wall Street, Battery Park, Ground Zero, Rockefeller Park & slutligen West Village. På vägen ner till udden av Manhattan köpte vi med oss varsin, håll i hatten, ceasarsallad som vi intog nere i Battery Park. Dagen avslutades med middag på en restaurang intill Empire State. Jag tog grillad kycklig med sallad och majonäs. LCHF-livet rullar på rätt bra i kolhydratslandet USA. Vill man så går det!
 
/ Sofia
 
Krutongerna till salladen var förpackade i en separat påse = en glad JA-sägare
(Frida) som smidigt kunde få mina som jag givetvis valde bort.
Nybilven kaffedrickare som jag är tycker jag fortfarande det är väldigt kul att fota mig själv
med kaffekoppen i högsta hugg. Ni får leva med det ett tag, det lägger sig nog snart ;)
 
 

The Dark Knight Rises

Passar på att gå på bio när det ändå regnar - mys på hög nivå! Nötter & Ramlösa är perfekt snacks :)

/ Jonna


Fläskkotletter i ugn

Det här var typ det godaste jag ätit. Köttet ramlade i princip av benet på kotletterna! Tog rätt lång tid i ugnen men annars väldigt enkelt och så värt det! Passar perfekt nu när kantareller finns i skogen. 

Det här behöver du
Fläskkotletter
Svamp av något slag (vi hade kantareller)
Lök
7-8 dl grädde
1 flaska fond (vi hade vildfond med kantarell)

Gör såhär
Sätt ugnen på 125 grader. Snitta kotletterna lite kanten så att de inte böjer sig och bryn dem sedan lite lätt i smör. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över löken och svampen (i mindre bitar). Blanda grädde & fond i en bunke, detta ska sedan i formen. Ställ in hela härligheten i ugnen i 4 timmar. Ja, det tar alltså en stund men nu sköter den sig själv så nemas problemas. Servera gärna med kokt broccoli eller blomkål, sallad eller spenat.

/ Jonna

 

Born to run

Vet ni? Jag kom precis tillbaka från att ha sprungit en sväng. Eller okej då, joggat, men sprungit låter bättre så jag kör på det. Det var andra gången på två dagar. Ville bara säga det. Samma runda som sist så brydde mig inte om att köra runkeeper, men det kändes helt okej. Ska springa i morron igen tror jag, så att jag inte tappar det här nu innan jag kommit igång på riktigt. Skönt väder anyhow och mot slutet nästan lite regn (=mycket syre i luften). Tummen upp!

/ Jonna

Varierande väg ;)

Hey, I put some new shoes on

Men hallå, jag har ju glömt att visa mina ganska nya skor. Det är ett par Nike Free Run 3 och jag är mycket nöjd med dom faktiskt! Både snygga och bekväma att ha till vardags, sen är det säkert mycket bättre för fötterna också än t.ex. Converse! Jag hade ett presentkort på InterSport och passade på att köpa dom därifrån. Egentligen ville jag ha en roligare färg på sulan men jag tror att jag ska beställa ett par custom made från Nike:s hemsida. Hur smart är det inte att man kan designa sina egna? Då kan jag ha de här mer till vardags och ett par mer färgglada på gymmet.

/ Jonna


Say what?

Köpte en redbull sugarfree härom dagen här i New York för jag kände att jag behövde lite extra energi. När jag hade druckit halva burken läser jag på näringsinnehållet och till min förvåning innehåller denna burk 3 gram kolisar. Say what? Hemma är det 0 gram...? Borde det inte alltid vara samma när det är samma märke? Mycket, mycket märkligt tycker jag. 3 gram hit eller dit, men ändå.......
 
/ Sofia
 

Fredag i New York

Idag har jag mest gått runt och längtat till kvällen då det är dags att åka och hämta Frida. För att fördriva tiden köpte jag med mig riktigt god LCHF-lunch från ett ställe som hade plock-buffé. Kyckling, avokado, ugnsrostad blomkål (!), champinjoner, ett kokt ägg och lite fetaost. Jag blir bättre och bättre på att hitta NEJ-sägar mat här! Jag satte mig i Bryan Park och njöt av livet. Promenerade sedan ner till Times Square och gick sedan till en salong och bokade in en överraskning till Frida. På tisdag kl 12.00 ska vi dit och bli lite bortskämnda, lyx för själen!
 
Imorse var det skottlossning i Empire State buliding, bara ett par kvarter från mitt hotell. Jag gick förbi bara någon timma efter det hänt och fick nyss reda på att en man gått in i byggnaden och skjutit en annan man. Polisen sköt sedan gärningsmannen och några andra personer skadades. Läskigt! Har känt mig lite tung i huvudet under dagen, så när jag gick förbi en skylt med "You need a cup of coffee" kände jag mig träffad. Köpte med mig en kopp och gick upp till hotellrummet. Om en stund ska jag gå ut igen och köpa med mig lite plockmat som jag och Frida kan ha ikväll. Sen är det nog dags att åka mot flygplatsen, ÄNTLIGEN!
 
/ Sofia
 
 

Whole Foods Market

Whole Foods Market är en mataffärskedja som startades i Texas på 1980-talet. Nu är de världsledande inom "natural and organic foods" och har fler än 310 butiker runt om i Nordamerika och Storbritannien. Det här kan man läsa på deras hemsida:
 
"Who are we? Well, we seek out the finest natural and organic foods available, maintain the strictest quality standards in the industry, and have an unshakeable commitment to sustainable agriculture. Add to that the excitement and fun we bring to shopping for groceries, and you start to get a sense of what we’re all about. Oh yeah, we’re a mission-driven company too."
 
Deras affärsidé är alltså att erbjuda naturlig och organisk mat av högst kvalitet. Det passar ju oss LCHF:are som handen i handsken! Jag var inne på Whole Foods Market vid Union Square i torsdags och handlade både lunch och middag. De hade en heeeel del för JA-sägarna, kan jag berätta. Höga hyllor med kakor, bakelser, tårtor, bröd - you name it! Men, det antar jag att alla affärer här har. Resten av deras sortiment var otroligt fräscht. Närproducderat, noga utvalt & stort utbud. Och absolut inte speciellt dyrt.
 
Om jag hade bott här i New York hade jag helt klart varit stammis här. Det fanns massa, massa bra mat för oss som väljer att äta lågkolhydratskost. Och även för alla andra, som äter "vanlig" kost, är detta en riktigt bra affär. Deras affärsidé går som en röd tråd genom allt de gör. Det är exempelvis återvinningsbart material i påsarna, svervetterna och besticken som man får i affären. Härligt att se att det faktiskt finns företag som tar sitt ansvar!
 
@Whole Foods Market, när kommer ni till Sverige?
 
/ Sofia
 
 

Felmärkt kokos ICA I love eco

För ett tag sedan skrev Sofia ett inlägg om olika kolhydratsmängder i kokos från olika företag. Att det skiljer nästa 10 gram känns ju nästan omöjligt? Vi fick då en kommentar som sa att detta skulle vara en felmärkning men har inte kollat upp det själva. Idag tog jag tag i och ringde till ICA:s konsumentkontakt. Det visade sig att Karolina hade helt rätt, det rör sig om en felmärkning. Det korrekta kolhydratsinnehållet i ICA:s ekologiska kokos är 7,3 gram kolhydrater per 100 gram. Om man jämför med ICA:s vanliga, icke-ekologiska rivna kokos så ska kolhydratsinnehållet i den vara 6,4 per 100 gram. Den ekologiska varianten innehåller alltså mer kolisar än den vanliga. Sen är ju ekologiskt bra på andra sätt och det är inte så jättestor skillnad mellan ekologisk och vanlig men det är stor skillnad på 1,5 gram och 7,3 gram

Enligt Laila, som hon jag pratade med hette, så ska detta regleras när man trycker nya påsar. Man kan ju fundera över hur länge en vara får vara felmärkt? Nu i efterhand när jag googlar lite inser jag att det verkar som att så varit fallet i flera år? Det känns lite som att ICA rider på LCHF-vågen därför inte har bytt ut sina förpackningar..? 

/ Jonna


Magic Bullet Coffee

Det senaste som florerar i LCHF-världen och som skapar debatt lite här och var på olika bloggar är Magic Bullet Coffee (MBC). Kaffe som mixas med osaltat smör och kokosolja. Låter himla mysko men ju mer jag läste om det, desto mer nyfiken blev jag. Igår köpte jag så äntligen hem osaltat smör och nu har jag testat. Det smakar verkligen som om man har grädde i kaffet även om man inte har det. Innehåller alltså NOLL gram kolhydrater och är väldigt mättande. Bra frukostalternativ alltså om man vill ha något snabbt! Dock vill jag, med tanke på den rådande debatten, understryka att jag inte rekommenderar att man byter ut alla måltider mot MBC.

Ursprungligen kommer receptet härifrån tror jag men jag kände att det var liiiite mycket smör för mig och utgick istället ifrån Moniques recept när jag gjorde min MBC. Jag vägde fetterna så att det blev 25 gram smör (OBS! Osaltat) & 10 gram kokosolja (Kung Markattas), sedan hällde jag över 2 dl kaffe och körde med stavmixern. Det var mycket godare än vad det låter, jag lovar!

/ Jonna


Det man saknar

Många frågar ofta vad jag saknar mest från tiden innan LCHF. "Saknar du inte att gå och käka en pizza?" "Blir du aldrig sugen på godis?" Helt ärligt så tar det tid för mig att svara på den frågan. Det finns ingenting som poppar upp i mitt huvud direkt, vilket förmodligen innebär att min LCHF-kost passar mig som handen i handsken. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i pasta eller potatis och jag käkade inte så mycket godis innan jag körde igång heller så att vänja sig av med socker var inget större problem för mig. Men nej, jag saknar verkligen inte att trycka i mig en pizza eller flöta till det med en chipspåse. Det lockar mig inte för fem öre, just för att jag vet hur mycket bättre min kropp mår utan det! De som aldrig gått på LCHF har ofta svårt att förstå "hur man kan klara sig utan så mycket gott". Det som är svårt att förklara för någon som inte provat ett socker- och stärkelsefritt liv är att man vet att man klarar sig så himla bra utan det så man saknar det inte alls lika mycket som man kanske trodde att man skulle göra. Eller nu ska jag inte prata för alla; JAG saknar inget alls så där jättemycket. Givetvis finns det saker som jag kan tänka vore gott, exempelvis torkade jordgubbar med yoghurtöverdrag från naturgodiset. Eller kanske en bit kladdkaka. Men längre än så går det inte. Jag känner noll och inget behov av sånt längre.
 
Ni andra LCHF:are som hänger här inne ibland; vad saknar ni mest? Eller har ni det som jag att ni knappt saknar något alls?
 
/ Sofia
 
 
 

Torsdag i New York

Promenad ner för hela Broadway. Första stoppet: Union Square och en kopp kaffe. Tog en babybel innan jag gick från hotellet för att få något i magen!
Efter SoHo tog jag ett lunchstopp i Rockefeller Park. Lunchen köpte jag på Whole Foods Market (skriver ett eget inlägg om den affären sen!). Plocksallad, kan ni gissa; ceasarsallad! Till det drack jag smaksatt vatten med texten: Drink Water, Not Sugar. Tummen upp!
Efter att ha kollat med google maps visar det sig att jag under dagen samlade ihop hela 17,2 km till vår vandring mot Torrevieja. Efter lite jobb på eftermiddagen åt jag sedan medköpt middag på hotellet. Kyckling, gaucamole och brieost. Riktigt gott! Till efterrätt slängde jag ihop färska hallon och grädde ;)
Saker att göra innan man dör: gå på bio helt själv och skratta högt åt det roliga i filmen. CHECK!
 
Imorgon anländer världens bästa Frida hit. Business-delen av resan är nu avklarad och nu börjar istället pleasure-delen!
 
/ Sofia

Träning är inte nödvändigt....?

I senaste LCHF-bilagan kan man läsa författaren Erik Litsfeldts tips för att gå ner i vikt snabbt. Han tipsar om att äta smör istället för margarin och om att äta ordentligt med kött, fisk eller fågel. Han skriver också att ägg är det bästa du kan äta, bra för oss LCHF:are! Det lite konstiga tycker jag är att han skriver följande: "Träning är inte nödvändigt. När du börjar med LCHF känner du dig svag, då är det bättre att hålla inne med träningen. Kör igång när du gått ner." Ok, de första dagarna när man lägger om kosten kanske man känner sig lite svag och då är det kanske inte nödvändig att gå till gymmet och pumpa men inte ska man väl uppmuntra folk att INTE träna? Man ska väl inte uppmuntra folk att hetsa med att gå ner snabbt och strunta i annat? Träning och motion är ju superviktigt för att må bra. Förstår ju hans poäng med att om du vill "rasa i vikt med LCHF" så är det inte nödvändigt att träna för att nå dit, men han kunde ju lagt till att träning så klart aldrig är onödigt. Skulle ju också kunna vara den som skrivit artikeln som har valt att ta med vissa saker och andra inte. Det vet man ju aldrig...
 
Jaja, jag kanske börjar bli en gammal surkärring som stör mig på småsaker....?!
 
/ Sofia
 

Mission accomplished

Konstigt väder idag med sol - ösregn - sol - ösregn. Jag lyckades näääästan med att tajma solsken på joggingrundan men fick lite regn på slutet. Är faktiskt nöjd med att jag tog mig runt utan att gå med tanke på att jag troligtvis kan räkna antalet gånger jag sprungit den här sommaren på ena handen. Det gick kanske inte så fort, men det gick. Och det kändes bra på slutet, det var viktigt, för nu är jag taggad på att springa igen!

/ Jonna


Workout.

Jag lyssnar ofta på Spotify när jag är ute och går eller när jag hänger på gymmet. Men jag har fortfarande inte hittat den perfekta listan?! Har ni någon grym lista så säg gärna till, jag behöver uppdatera min! Ni får gärna subscriba min om ni vill förresten. Inte bara dunka-dunk utan lite blandad musik, jag älskar att springa till timbuktu & snook!

/ Jonna

Klicka på bilden för att komma till listan

Godmorgon världen!

Idag unnade jag mig sovmorgon. Det känns som att jag får passa på nu när det snart är dags att börja jobba (börjar den 3 september) och efter att ha varit ledig heeeela sommaren så kommer det verkligen bli en omställning. Samtidigt skönt att komma tillbaka till Göteborg och att få lite rutiner i livet igen. Jag saknar gymmet, det är trots allt inte samma sak att ta en pw som att köra ett spinning- eller bodypumppass.

Eventet igår var iaf riktigt trevligt! Olika typer av samarbetsövningar är fasiken ett bra sätt att börja på nytt jobb. Vi fick en macka när vi kom dit och sedan mat efter. Jag åt det som serverades och det känns helt okej idag, jag har inte ens lite ont i magen - tummen upp. Inte för att jag ska börja fuska nu men ibland blir det så och då är det skönt att slippa problem för det..

Idag har jag ett mål med dagen: ut och springa. Har blivit många promenader på sistone men inte mycket annan träning och jag tror jag behöver bli lite slutkörd. Om det bara kunde sluta regna?! Jag börjar med en celsius framför tv:n och ber lite till vädergudarna..

/ Jonna


Heja nötter & frön!

 
Nötter och frön är något vi LCHF:are kan äta med gott samvete! Men som vi alla vet är det inget vi ska "trycka i oss" större mängder av, men jag litar på att ni alla vet vad som är "lagom". Här kan man i alla fall läsa lite om hur nyttigt och bra det är!
 
/ Sofia

Onsdag i New York

Idag promenerade jag upp till Central Park och käkade lunch där. Jag kommer snart förvandlas till en Ceasarsallad tror jag... På vägen dit försökte jag hitta ett bra frukost/lunchställe men det var i princip omöjligt. Bara massa kolhydrater överallt! Baguetter, bagels, hamburgare, wraps, muffins osv osv. Jag förstår verkligen att folk blir feta här för socker finns precis Ö-V-E-R-A-L-L-T. På vägen dit hittade jag däremot en Lindt-affär. Kunde inte motstå att gå in och kika och då hittade jag en choklad som var så god att jag höll på att smälla av. 70% Kakao, Nut crunch. 30 gram kolhydrater / 100 gram (efter uträkning från deras jäkla amount per serving...). Ungefär som chokladen jag brukar äta hemma, alltså inget man ska äta några stora mängder av men en ruta eller två när man är riktigt sugen är helt ok. Vet inte om den finns hemma...?
 
Det blev lite häng i parken innan jobb under eftermiddagen/kvällen så jag fortsätte att läsa Matrevolutionen. Jag borde köpa massa böcker och gå och dela ut till alla här i USA, de har en hel del att lära. De är verkligen extremt fetträdda och verkar absolut inte ha insett att det är socker och stärkelse som är boven i dramat. Kanske borde starta business här och sprida LCHF?!?
 
Efter middagen på kvällen gick jag förbi en mataffär och handlade en påse babybel och lite grädde. Det går ju så klart bra att käka lågkolhydratskost här i kolhydraternas rike USA, om man anstränger sig. Det fanns exempelvis en hel hylla med nötter, massa ostar och fräscha grönsaker i mataffären. Hemma på hotellet hade jag lite jordgubbar så de fick tillsammans med grädden bli min efterrätt och avslut på en väldigt bra dag.
 
/ Sofia
 
 

Oops I did it again

I torsdags bjöd mamma på kvällsmat på Café Viskan. Jag tog samma från menyn som sist jag var där; den nya LCHF-tallriken med deras skagenröra, avokado, ägg och keso. Så himla god är den verkligen.
 
Tusen tack mamma för maten och tack till mamma och frida för världens bästa sällskap. Love you!
 
/ Sofia
 

Tidsinställda inlägg!

Idag får ni hålla tillgodo med sparade inlägg. Jag har varken hunnit med någon träning, någon pw eller att laga någon ny smarrig rätt. Är påväg till Göteborg nu och ska på en aktivitet med nya jobbet: Fånarna på farmen. Ska bli spännande! Får väl se hur det går med mat, jag orkar inte krångla det första jag gör.. Återkommer i morgon med rapport ;)

/ Jonna


Något att testa: LCHF-bounty

I senaste LCHF-bilagan (fanns mycket intressant i den!) hittade jag detta. Tycker personligen det ser jääättegott ut. Har ju fallit för kokos totalt... Snälla, kan inte någon prova dessa och meddela om de var något att ha? Angelica, du som är så händig, du kan väl slänga ihop detta och skriva en reccension till bloggen? ;)
 
/ Sofia
 
 

Organiskt och vegetariskt

I söndags var vi ute och åt middag på en jättemysig restaurang i Chelsea där de enbart serverade organisk och vegetarisk mat. Spännande, något sånt hittar man inte hemma direkt! Och man hade nog inte hittat det här heller om man inte hade känt någon som bor här, som känner till de där små guldklimparna.
 
Jag får erkänna att det var lite "living on the edge" när det gällde exakt vad jag fick i mig. Jag valde ju så klart inte rätter med uppenbara carbs som potatis utan jag gjorde mitt bästa för att förstå menyn, men det var inte helt enkelt med alla "konstiga" grejjer och på engelska dessutom. Till förrätt tog jag en guacamole med något tillbehör (typ nån röra inbakat i något, så det kändes sådär OK enligt low carb....) och till huvudrätt tog jag vad ni kan se på bilden nedan. Någon svampröra i något slags bakat skal. Jag åt innehållet, svampen och grönsakerna och lämnade skalet. Allting var riktigt gott verkligen och det var en upplevelse i sig att bara vara på ett sånt ställe!
 
Hemma är jag ju väldigt strikt med kosten, jag har aldrig fuskat det minsta. Men i söndaggs kan det mycket väl hända att jag fick i mig alldeles för många kolhydrater men så kan det gå... Ibland får man faktiskt ta lite risker i livet!
 
/ Sofia
 

Tisdag i New York

Jag börjar komma in i "vardagen" här i the big apple. Imorse blev det frukost-to-go igen från stammishaket "Café Bistro" bestående av äggröra och bacon. Köpte även med mig lite jordgubbar som vi hade till första koppen kaffe i montern på mässan. Till lunch blev det chicken ceasar sallad.
 
Under morgonen "modellade" jag för en japansk tjej som sålde sjalar, hon hade monter jämte oss. Mitt nordiska utseende verkade väldigt spännande för henne! Som tack för de bilder hon fick ta av mig med hennes sjalar fick jag en riktigt fin, blå sjal. Av en annan granne fick jag blommor, som nu pryder mitt hotellerum. Känner mig nästan som hemma! Idag var sista dagen på mässan och jag kände mig helt slut i kroppen när jag kom till hotellet vid sju-tiden. Jag köpte med mig sallad med kyckling, ägg och mozarella. Lite jordgubbar, blåbär och choklad till efterrätt och nu blir en lugn kväll i den sköna sängen framför tv:n.
 
Nya tag imorgon!
 
/ Sofia

Amount per serving

Det är lite lurigt här i USA för näringsvärdet på paketen står angivet per servings, istället för som per 100 gram som man är van vid hemma. Vissa gånger är ju detta rätt smidigt faktiskt, som på bilden nedan. Då anger de per serving, 43 gram, och det är påsens innehåll så då vet jag ju att exakt i den var det 2 gram, om man åt allt. Däremot blir det genast lite lurigare på exempelvis chokladkakor. Där står det amount per serving och att en serving size är är 4 rutor (40 gram). Så på fyra rutor är det 15 gram exempelvis, vilket ju blir nästan 4 gram per ruta. Men jag kan tycka att det blir lite krångligare med detta sätt att märka näringsvärdet. När man mäter allt per 100 gram blir det lättare att jämföra produkter. Om de här i USA anger olika serving size på olika produkter känns det som ett jäkla jobb att stå och räkna ut. Men sen är det väl så att när man är van vid en sak är det oftast lite svårt att vänja sig vid något annat? Jag har väl kommit in i rätt känsla för detta om ett par veckor när det är dags att åka hem....
 
/ Sofia
 
 
 
 
 

Favorit i repris: Köttfärs- & vitkålsröra

Jag insåg att det var längesen jag gjorde min goda köttfärs- & vitkålsröra. Så enkel och så himla smarrig! Det var supergott med tomat & mozzarella till så det tycker jag absolut ni ska testa! 

/ Jonna


Att umgås 2.0

Att gå ut och gå tillsammans med någon är verkligen det nya sättet att hänga. Jag brukar ofta ta en promme tillsammans med mina vänner och det är ju mycket bättre än att ta en fika. Idag har jag och Sara samlat ihop över 11 km var till veckans utmaning samtidigt som vi har hunnit umgås. Efteråt blev det lite styrka och sedan kaffe i solen. Gött häng!

/ Jonna

Like a boss

LCHF över mark

På planet hit till New York bjöd de först på snacks men jag hade inga större förhoppningar på att jag skulle kunna äta det som serverades men sen såg jag att det var mandlar. Man vet ju aldrig exakta innehållet men det var ju inget större paket så det borde inte vara någon fara. Tummen upp till KLM för bra snacks! Sedan gick det dessvärre utför, när det gäller anpasad mat till low carb. Middagen kom i alla fall in och man fick välja mellan kyckling eller pasta. Gissa vad jag valde?! Det som serverades var ris med kyckling i någon suspekt sås, nån sallad, en fralla (smör och ost som pålägg)  och någon slags fromage till efterrätt.
 
Det enda jag kunde äta och det som blev min middag var ostbiten och lite av kycklingen. Nästan lite skämmigt att lämna tillbaka en full trallrik till flygvärdinnan men jag har slutat skämmas för det är så onödigt... :)
 
PS. Jag hade sån jäkla tur och fick en sån plats på flyget med hur mycket benutrymme som helst!
 
/ Sofia
 
 
 

Måndag i NYC

Vad är det med mig och New York-tid egentligen?! Snoozade återigen alldeles för länge imorse och fick halvspringa till mässan. Gick in på samma ställe där jag köpte frukosten (några jordgubbar) igår och nu hade de även mat-buffé. Jag plockade snabbt ihop en låda med lite äggröra och några skivor bacon som jag åt i farten resten av vägen till mässan. Perfekt LCHF-frukost men det är ju aldrig bra att slänga i sig maten, skärpning Sofia, hur svårt ska det vara att gå upp när klockan ringer?!
 
Till lunch blev det en sallad med kalkon, bacon, ost och sallad med dressing till. Sallad känns som det bästa LCHF-alternativet för lunch här inne på mässan. I övrigt häromkring är det mycket baguetter, hamburgare med fries, pizza slize osv...
 
Efter lunchen tog jag en 15 minuter lång axel-, rygg- och nackmassage. Det är trots allt inte helt smärtfritt för kroppen att stå i en monter i 9 timmar varje dag så det var helt underbart med massage. Det är viktigt för hälsan att unna sig sånt också; 20 dollar fick jag betala, ca 140 kr, och det var helt klart värt det!
 
Till middag sen på kvällen var vi på ett steakhouse. Jag åt en supergod rätt bestående av grillad kyckling med en ljuvlig sås. M-m-m-m!
 
/ Sofia
 
 

Lugna magen!

En fördel med LCHF är att magen oftast mår mycket bättre av lågkolhydratskost. Den blir lugnare och mer stabil, anser många NEJ-sägare. I LCHF-bilagan kunde man läsa vad kostdoktorn Andreas Eenfeldt hade att säga om saken. Det är egentligen helt fantastiskt när man tänker efter att kosten har så stor inverkan på vår hälsa! Bara genom att välja att äta mindre av något kan vi må så mycket bättre. Tummen upp!

/ Sofia


Bunkra upp!

I fredagsmorse innan jag åkte till flygplatsen åt jag en ORDENTLIG frukost utan dess like. Min oro för när jag skulle få äta något ordentligt nästa gång fick mig att äta upp allt, även om det blev lite maffigt med så mycket mat till frukost. Det blev i alla fall äggröra på två ägg, fyra skivor bacon och två mackor med salami/brie. Hur gott som helst och väldigt, väldigt mättande!
 
/ Sofia
 
 

Rosta dina egna mandlar!

När jag var hemma hos Angie häromkvällen så bjöd hon på egenrostade mandlar. Dom var supergoda och det verkade inte alls krångligt. Hon hade också hittat mandlar med riktigt lågt kolhydratsinnehåll (3,7 per 100 gram) på ÖoB. Hur bra? Jag lyckades fjäska till mig receptet så här får ni det också: 

Det här behöver du
200 gr mandlar
1 dl vatten 
1 msk salt

Gör såhär
Rosta mandlarna tills de fått lite färg i torr, het panna. Detta tar några minuter. Häll på saltet & vattnet. Nu kommer det börja puttra & ryka en massa. Rör om lite. Vattnet kommer ganska snart att ha ångat bort men låt ändå mandlarna gosa till sig lite och svalna i ca 15 minuter. Servera. 

/ Jonna




 

Ungerns Nationaldag

Jag är i Göteborg och hänger med En kompis som fyller år idag. GRATTIS bästa Hannie! Vi firade med Tacos, drinkar och JA-sägar mintchoklad-kladdkaka igår (jag körde kaffe med grädde) och så blir det shopping idag.

Dagens frulle bestod också av kaffe med grädde, och babybel. Nu är jag mätt och redo att spendera pengar!

/ Jonna


Streets lights, big dreams, are all lookin' pretty

Ännu en dag i New York börjar lida mot sitt slut, för mig är kl halv elva på kvällen men ni hemma i Sverige ligger nog och sussar gott nu och går snart upp för att möta en härlig måndagsmorgon. Imorse var jag lite tidsoptimist och snoozade vääääldigt länge i min sköna hotellsäng så det blev bråttom bråttom sen när jag väl kom upp. Jag hade tänkt att sätta mig och äta en ordentlig frukost någonstans på vägen till mässan men det fanns det definitivt ingen tid till. Jag sprang in på ett ställe som hade "ta-själv-sallad" så hade de även fruktsallad typ så jag plockade på mig några jordgubbar som fick bli min frukost-to-go. Till lunch åt jag en Classic Ceasar Salad som det dock inte var någon kyckling i, det saknade jag lite, men annars var det gott! Givetvis plockade jag ur krutongerna...
 
Godnatt från mig och godmorgon till er ;)
 
PS. Jonna darling, jag rapporterar minst 7 km från idag. Är osäker på exakt sträcka men vi säger 7 km så överdriver jag INTE.
 
/ Sofia
 
 

Hallon-vatten

Herregud, sommaren är verkligen fortfarande här! Var tvungen att småspringa till bussen innan och tackade nästan Gud för att jag valde shorts och linne. Köpte sen en sån här sparkling water med hallonsmak för att svalka mig lite. 25 kronor på pressbyrån men riktigt smarrig! Kolsyrat vatten är verkligen så himla gott och bättre än läsk, inte bara för oss LCHF:are. Tummen upp!

/ Jonna


Delikatess på Schiphol airport

I fredags när jag flög till New York mellanlandade jag på Schiphol i Amsterdam. Egentligen var jag inte hungrig och behövde inte köpa något för jag hade med mig lite snacks, men jag gick ändå runt och kikade lite. Hittade det ni kan se nedan; en delikatessbutik! Utanför stod en trevlig man och bjöd på ost och inne i affären fanns ett fantastiskt utbud av olika ostar och annat mumsigt. Hade funnits massa gott att köpa med sig ombord på nästa flyg, annars är man ju alltid lite osäker på vad som kommer finnas för oss NEJ-sägare.
 
Verkligen tummen upp för detta! Mer sånt till folket!
 
/ Sofia
 

Bokstavskombinationer

Den 16/8 skrev Jessica Almenäs om LCHF i sin krönika i Expressen. Ska vi vara sura kärringar och klaga på vad hon skriver? Klart vi ska! Enligt krönikan ska vi LCHF:are alltså PROPPA i oss MÄNGDER med fett. "Vill man leva på blodiga biffar och bearnaisesås resten av livet så får man väl göra det." Ja du Jessica, varför skulle vi käka fler blodiga biffar än någon annan? Kom inte dragandes med att vi äter för mycket kött för vi ska inte äta mer kött än en JA-sägare. Och vi ska inte proppa i oss mängder med fett. Vi ska inte vara rädda för fett, vi ska äta oss mätta på fett men absolut inte överdriva.
 
Jag förstår verkligen inte varför man ger sig på att uttala sig om något när man inte är påläst. Jag tycker det är helt okej att ogilla LCHF, vi alla kan inte tycka om samma saker, men när man ska kritisera något kan man väl åtminstonde bygga det på relevanta argument?
 
/ Sofia
 

La-la-la-laholm

Igår var jag & Julia hemma hos fina Angelica för myskväll. God mat, vin & en film stod på programmet. Jag skippade i och för sig vinet och tog bilen men hur som helst en mycket trevlig kväll! Vi lagade till något som liknade en hemmagjord kebabsallad; strimlad fläskfile stekt i grillkrydda, diverse grönsaker, fetaost, guacamole & enkel vitlökssås (crème fraiche, vitlök, salt). Fantastiskt gott och väldigt enkelt, precis som det ska vara!

Vi tittade på Kvarteret Skatan reser till Laholm, som faktiskt var riktigt rolig. Som snacks blev det Angies egenrostade mandlar (recept kommer), Marabou Premium 70% Coconut samt lite para- & cashewnötter. Bra för oss NEJ-sägare och riktigt gott. Det är verkligen helt okej att unna sig gottiga saker om man väljer vad man äter med lite omsorg!

// Jonna

Ber om ursäkt för mörk bild #oerfarenbloggare? 

New York state of mind

Hej alla JA- och NEJsägare!
 
Jag är på plats i New York och det är u-n-d-e-r-b-a-r-t. Det finns internet på rummet så jag ska nog allt kunna slänga upp lite inlägg här!
 
Imorse tog jag en promenad till mässan och skulle hitta nånstans att käka frukost på vägen. Hamnade tillslut inne på Wendy's, där det såg ut som att de skulle ha bra frukost. Väl där inne fanns inte en enda meny utan bröd. Hallå, vad hände med scrable eggs och sausage typ?! Finns inte det överallt? Jag fick hur som helst vara en besvärlig kund och specialbeställa. "Do you have something without bread, like just eggs and maybe a sausage to have with it?" frågade jag och tjejen i kassan kollade på mig som om jag vore dum i huvudet. Man vet ju inte exakt vad som är i krov när man käkar ute men ibland får man välja sina strider... Hur som helst, hon svarade (efter överläggande med sin kollega) att de kunde ordna det men att jag skulle få betala som om det vore med bröd. Fine, whatever, ge mig min frukost bara! När jag fick brickan innehöll min frukost ett stekt egg och en hamburgare. Vart kom den ifrån och vart tog korven vägen?! Well well, trot eller ej så stod jag mig rätt bra på den här frukosten. Jag och min kollega delade på en liten påse mandlar till lunch och drack tre koppar kaffe var under dagen. Man får verkligen oanade krafter av att stå i montern, träffa härliga människor och vara upptagen mer eller mindre hela dagen! Mässan stängde kl sex och då tog vi en promenix utmed New York High Line innan vi tillslut käkade middag vid sju-tiden. Då var jag rejält hungrig och beställde in grillad kyckling = ett säkert kort och väldigt gott!
 
/ Sofia
 
 

Smör vs. Margarin

I en LCHF-kost ingår en hel del smör - att steka i, att krydda med eller att ha på sitt bröd/fröknäcke för att ge några exempel. Smör är en naturlig produkt tillverkad av mjölk (visste ni inte va? hehe) och det innehåller mycket mättat fett. Man får inte hjärtsjukdomar av mättat fett. Smör är nyttigt! 

Något som däremot inte är så värst nyttigt är margarin eller vegetabiliska oljor. För att få ut olja ur t.ex. raps så krävs en kemisk process, annars går det inte. Det ska också nämnas att det är genmodofierad raps det handlar om, vanlig raps innehåller nämligen giftig erukasyra. För att sedan omvandla oljan till margarin krävs ytterligare en kemisk process för att hålla produkten fast i kylskåpstemperatur. Det är här transfetter skapas. Eftersom vegetabiliska oljor kommer från en kemisk process innehåller de också skadliga kemikalier som t.ex. kan orsaka cancer. Inget man vill ha i kroppen, ellerhur? Att margarin, hudkräm & målarfärg är gjort på samma sak talar på något sätt sitt tydliga språk.

Sen är smör mycket godare, så valet är enkelt!


(Lånade bilden härifrån)

Här kan du läsa mer om varför man inte ska äta margarin (på engelska)
Här också (denna länk är på svenska)

Vill du ha olja så välj ekologisk kallpressad palmolja, kokosolja eller olivolja. Både nyttigare och godare!

Gå för din hälsa

Vi håller ju alltid på att tjata här på bloggen om hur skönt det är att gå ut och gå på morgonen och hur allmänt härligt det är med promenader. Kan tänka mig att det till och med bli lite tjatigt ibland, jag menar hur pigg är man på riktigt kl halv sex på morgonen när det "är helt uuuuunderbart att komma ut på morgonrundan". Jag förstår att det låter klyshigt, men tar man bara det där steget att tag sig upp ur sängen så är hälften vunnet. Väl ute i friska luften, med nån go musik i öronen eller en god vän som sällskap, måste promenader vara den bästa träningsformen.
 
Vi är ju fortfarande påväg ner till Torrevieja by fot (ut och rör på dig och rapportera in hur många kilometer du förflyttat dig!) och vi har fått några kommentarer från ett par personer som undrar vad de får, de som rapporterar kiliometer. Läs texten nedan, det är vad ni får, inte illa va?!
 
/ Sofia
 

Middag på Vinci

Igår kväll träffade jag mina fina vänner Sara & Frida. Vi åt middag på Vinci här i Borås och bara hade det gött. Frida hade jag inte sett på evigheter så det var riktigt skoj! Jag åt en ceasarsallad utan krutonger - ett säkert kort för oss NEJ-sägare. I alla fall om man ser till att kycklingen inte är panerad i något konstigt. Jag har ju ätit några ceasarsallader i mina dar och måste säga att den här var riktigt god! Man borde förresten äta ute oftare, vardagslyx!

/ Jonna


LCHF Köttfärslimpa

Köttfärs är något man alltid borde ha hemma (både NEJ-sägare & JA-sägare). Det är ruskigt enkelt att få till något gott och det behöver inte ta lång tid att laga mat. Jag har länge velat testa att göra köttfärslimpa, men det har inte blivit av, nu var det dock dags! Det blev fantastiskt gott, ni måste göra den här! Jag utgick från det här receptet hos Erika men ändrade lite, så ni får hur jag gjorde:

Det här behöver du
750 gram köttfärs
1 pkt bacon
1 gul lök
1 pkt fetaost (150 gram)
0,5 dl vispgrädde
2 ägg
Salt & svartpeppar
Smör att steka löken i

Gör såhär
Sätt ugnen på 250 grader. Skär bacon & lök i småbitar. Stek i varsin panna, baconet som det är och löken i lite smör. Smula ner fetaosten över köttfärsen och tillsätt alla övriga ingredienser. Blanda ordentligt. Smaka gärna av om du vill (jag pallar inte riktigt att det är rått kött men det är inget farligt). Forma till en limpa i en ugnssäker form och sätt in i ugnen. Sänk direkt till 175 grader och grädda i 50 minuter. Jag gjorde min ganska platt, om man gör den "tjockare" kan man behöva justera tiden i ugnen. Servera med gräddsås (se nedan) & kokt blomkål/broccoli eller blomkålsmos om du hellre vill det. NJUT!
 

 
Gräddsås
Ta ut limpan när det är 5 minuter kvar i ugnen & häll/sleva över spadet som bildats i en stekpanna. Ta med det som är lite "fast" också. Ställ tillbaka köttfärsen i ugnen för de sista 5 minutrarna. Koka upp spadet & vispa ihop med så mycket grädde du vill ha, en köttbuljongtärning & lite svartpeppar (salt behövs troligtvis inte om du kryddat ordentligt innan). Smaka av & krydda ev mer. Såsen blir rätt så ljus så om man vill kan man ha i lite soya för färg, det hade dock inte jag. 

/ Jonna
 

Allt eller inget

Hej på er!
Jaha, då har Soffi åkt mot andra sidan jorden. Vi är alltså lite ensamma, ni och jag, när det gäller att samla ihop kilometrar till utmaningen. Kom igen nu! Jag måste erkänna att jag varit lite ur fas den här veckan. Vet inte varför men jag har varit såååå osugen på allt som har med träning att göra. Var kanske bra att jag skrev ett inlägg om motivation för morse fick jag nog och var tvungen att röra på mig. Kunde dock inte bestämma mig för om jag skulle jogga eller promenera så det blev 15,5 km blandad jogg & promme. Nu mår jag så himla bra! Jag har kommit fram till att det bästa för mig är att bestämma mig för en sträcka, sedan blir det bara en bonus om man joggar en sväng istället för att bara powerwalka. Då är man ju klar fortare. Ett litet tips bara.

/ Jonna

Gött svettig efteråt. Välkommen tillbaka, sommaren!

Nedsatt kapacitet 17 aug - 3 sept

Idag åker jag till New York! Känns overkligt, jag har velat åka till denna fantastiska stad i många år och nu blir drömmen sann. Första perioden är jag där i jobb, vi ställer ut våra grymma produkter på New York International Gift Fair och hoppas på att ta Amerikanerna med storm. När jag väl är på plats i landet i väst passar jag sedan på att ta en veckas semester och turista lite i NYC. Frida, min underbara syster, ansluter om en vecka. Kan inte bli annat än sucée detta!
 
Jag är väldigt osäker på hur det kommer vara med internettillgång. Jag tror att det finns på hotellet till en extra avgift eller så ingår det, men det vet jag så fort jag är på plats. Vet heller inte hur mycket tid och möjlighet jag har att uppdatera bloggen. Så, mellan 17 augusti och 3 september får Jonna ensam axla rollen som aktiv bloggerska! Jag har skrivit några inlägg om allt mellan himmel och jord ( men mest om LCHF ;) ) som Jonna kan publicera under min frånvaro, men ni får ha lite överseende med att det kanske inte blir samma tempo här. Men jag hoppas ju givetvis på att kunna uppdatera er live från New York!
 
Bye bye Sweden - hello America!
 
/ Sofia
 
 

Gofika

I söndags när vi hade varit & käkat frulle på Max kände vi för något göttigt. Det är nästan lite farligt att vara bakis just för att man blir så sugen på allt och ingenting. Anyhow, vi köpte med oss jordgubbar, två sorters LCHF-glass & choklad. Ihop med vispad grädde fick vi ett riktigt smarrigt "mellanmål" innan fotbollen. Vi vet ju också att det ganska lätt plockar på med kolisarna när man göttar sig såhär men det var värt det
 
Alvestaglass har LCHF-vänliga alternativ!

LCHF-tallrik à la Söffan

Less is more, världens enklaste och icke tidskrävande kvällsmat: grillad kyckling, sallad, avokado, bea-sås och fetaost. Och even better; riktigt low carb! Kyckligen, salladen, bea och feta är ju i prinicip noll och ingenting, det är väl avokadon som är ett par gram kolisar. Men överlag; perfekt LCHF-mål om man vill hålla ner på kolisarna ordentligt.
 
/ Sofia
 
 

Just do it.

Det sägs ju att den bästa träningen är den som blir av, och det kan ofta vara att komma iväg till träningen eller ta sig ut på prommen eller löprundan som är det svåra. Trots att man vet att man kommer må mycket bättre efter åt!  Här kommer några tips för när motivationen tryter:
  • Träna bara sådant som du tycker är skoj! Bestäm dig inte för att jogga 3 dagar i veckan om du inte gillar att jogga, du kommer aldrig komma ut i spåret om du inte tycker det är i alla fall lite roligt.
  • Träna ihop med någon! Dels tar det emot ännu mer att avboka passet om du bestämt träff med någon på gymmet och dels så är det mycket roligare - du kommer vilja gå dit. 
  • Variera träningen och testa nya träningsformer. Tänk dock på att man gärna ska ge det några gånger när man testar nytt. Ett danspass sätter du kanske inte första gången och det är inte lika roligt innan man kan.
  • Sist men inte minst: Tänk helt enkelt på hur jävla stolt du kommer vara över dig själv efteråt!
/ Jonna


Klunk klunk klunk...

Jag är en riktig svamp, jag älskar att dricka olika typer av drycker. Startar gärna dagen med en Celsius innan morgonpromenad, ibland en Witamin Well eller liknande på förmiddagen på kontoret, på eftermiddagen/kvällen blir det ofta lite cola light (jag veeeet att det är dåligt), kaffe nån gång under dagen och kanske nån kopp te. Speciellt under periodiska fastan är det gött att dricka något gott (utan kalorier!), tycker det stillar hungern lite!
 
/ Sofia
 
 Till vänster ser vi en nyvaken Sofia som gick till kylskåpet det första jag gjorde när jag vaknade för att hämta en Celisuis och kvickna till. Till höger ser vi hur fint jag matchade här om dagen med en orange tröja & armband och dessutom lyckades välja Vitamin Well med persika, som har orange etikett...Ibland så!

Torrostade mandlar

Det är ju en hel djungel det här med kolhydratsinnehåll i maten. Samma vara från två olika producenter kan skilja flera gram. (Ett exempel är kokos). Självklart vill man då hitta det bästa alternativet. Jag tror inte att det här är de bästa mandlarna (6 gram per 100 gram) men goda är dom vill jag lova. Perfekta som snacks eller att ha några i väskan när man är på språng. Spring & köp!

/ Jonna

 

LCHF i New York?

På fredag går jag på planet till New York. Först blir det några dagars jobb och sen anländer Frida och vi tar en veckas semester i staden som aldrig sover. Jag har varit lite smått nervös för hur det ska gå med min lågkolhydratskost over there. Middagar ute på restaurang är jag inte det minsta nervös för, det går ju alltid att beställa en köttbit med sallad om det krisar sig. Men under första veckan ställer vi ju ut på en mässa och då gäller det att hitta nån bra lunch att käka där. Jag har bara minnen från mässan i Paris där det bara fanns baguetter i princip överallt. Vet inte riktigt om det passar med periodisk fasta heller när man kanske inte äter sig lika mätt på kvällen som man gör hemma. Till frukost borde det i för sig inte vara så svårt att få tag på typ scramble eggs eller nått sånt i så fall. Jag hoppas att jag hittar till nån mataffär och kan köpa på mig lite mellanmål att ha med mig i väskan. Det kommer nog lösa sig bra detta!
 
Är det någon som varit i New York och vet om det är bra anpassat överlag till oss NEJ-sägare?
 
/ Sofia
 
 

DELMÅL LYON, 185 MIL

Tillsammans med er läsare har vi nu tagit oss hela 185 mil på vår resa! Vi har nått Lyon som faktiskt är Frankrikes näst största stad. Sofias pappa Thomas, som bilade ner till Torrevieja nu i sommar, låter meddela att det är riktigt fint i Lyon!
 
Tusen tack till er alla som rapporterat in kilometer! Fortsätt att gå ut och gå, jogga eller springa. Det är sjukt bra motion och enligt oss en av de härligaste träningsformerna. Nästa delmål är franska Montpellier och dit är det nu 30 mil. Det klarar väl vi snabbt och smidigt, eller?!


Lunch på Åsbogatan

Min omgivning gör det så lätt för mig att leva ett fullt normalt liv trots att jag går på LCHF. I lördags var jag hemma hos min pappa och blev då bjuden på lunch. En riktig buffé dukades upp och det var perfekt för en NEJ-sägare: revben, kött, kyckling, bacon, sallad+tillbehör, olika dressingar och en jättegod omelett som pappa hade slängt ihop. Tack till pappa och Anette för en toppenlunch!
 
/ Sofia
 

LCHF-tallrikar på Café Viskan

Vid sju-tiden slöt vi på NEJtillkolhydrater upp med Angelica och promenerade ner till Café Viskan här i Borås. De ligger verkligen i framkant när det kommer till LCHF, de har både rätter och efterrätter anpassade till oss NEJ-sägare. De har numera två olika LCHF-tallrikar på menyn, verkligen tummen upp för det! Jonna och Angelica tog den "vanliga" med kyckling, bacon, oliver, sallad, fetaost, avokado och en god dressing. Sofia testade den nya med deras egengjorda skagenröra med massa räkor, avokado, ägg, keso och sallad. Riktiga 10-poängare båda två!
 
Så alla andra caféägare där ute, se och lär!
 
 
 

Bästkusten

I fredags var jag i Göteborg och hängde med några av mina fina tjejer. Det blev shopping, lite utav en inomhus-picknick hos Sara och sen mera vin på stan. En himla trevlig kväll! Nu längtar jag nästan lite tills jag flyttar tillbaka.. Vi körde förresten på ett väldigt säkert kort: grillad kyckling med babyspenat, fetaost, tomat & smaksatt crème fraiche. Mycket smarrigt & väldigt enkelt! 

/ Jonna

 
TACK GUD för att rödvin är low carb!

Very low carb

Idag blev min lunchlåda very, very low carb. Kyckling, fetaost & sallad med b-sås. Hade absolut ingen ork eller tid att laga mat igår så det här var en smidig lösning! Tog även med mig lite grädde till jobbet för att sätta guldkant på kaffet & så en Witamin Well Stevia att dricka på förmiddagen. Stressig dag på jobbet, mycket att göra och mitt i allt åker jag till New York på fredag så det är en hel del att fixa innan dess. Hard work work!

/Sofia


Priceless

Lördagens utgång började hemma hos Sofia tillsammans med några killkompisar. Först blev det något glas rödvin och sedan lyxade vi till det med drinkar. Strawberry daiquiries har vi ju skrivit om innan, de är verkligen riktigt smarriga! Den här gången blev det även en och annan RedBull-vodka (RedBull Sugarfree såklart). Det innehåller inga uppenbara kolhydrater men man ska ju vara försiktig med lightläsk och vissa anser att man bör utesluta det helt. Men det är ju så klart upp till var och en! Som snacks under kvällen hade vi nötter och mörk choklad, gott att kunna tugga på något till drinkarna.
 
Det blev många dansmoves på dansgolvet under kvällen och många härliga skratt, skönt med partykvällar som så enkelt blir så perfekta.
 

Say cheese

Ost i alla dess former; fetaost, parmesan, baby bel, halloumi.. Ost måste vara guds gåva till människan? Jag älskar ost och jag älskar det faktum att det är hur bra som helst att äta ost när man kör LCHF. Det är fett (=ger bra mättnad!) och innehåller i princip inga kolhydrater. Det är nästan för bra för att vara sant.
 
/ Sofia
 

MAX Low carb burgare

Eftersom vi vill kalla oss själva LCHF-bloggare kände vi att vi var tvungna att testa det berömda low carb-målet som finns att köpa på MAX. När passar då bättre än en solig bakis-söndag? Vi vill först och främst ge en eloge till MAX, det är grymt att det finns alternativ för oss NEJ-sägare! En burgare innehåller enligt deras hemsida 10,2 gram kolhydrater, så om man bara passar på vad man äter resten av dagen kommer man lätt under gränsen för strikt LCHF (20 gram). Den var också riktigt god och är absolut bra om man vill ha något snabbt och lätt! Över förväntan!


 

Sista måltiden...

....innan periodiska fastan drar igång. Då gäller det att äta sig mätt! Härom dagen serverade jag mig själv nedan kvällsmat (det blev en salig blandning av vad som fanns i kylskåpet, hade ju som sagt inte orkat handla på ett tag...); två valnötsbrödskivor med ost, en delad biff, äggröra på två ägg och en klick creme fraiche.
 
/ Sofia
 

Älskade macadamianötter

Jag älskar verkligen nötter, nästan alla typer och med nästan alla olika kryddningar. Hur bra är det inte att det är okej med nötter trots att man är NEJ-sägare? Man kan ju tyvärr inte äta några kolossala mängder utav alla sorter då några är bättre kolhydratsmässigt än andra men man kan göra rätt val. Jag hittade de här macadamianötterna ganska nyligen, de innehåller bara 2,5 gram kolhydrater per 100 gram (!!!!!) Supersmarriga!

/ Jonna
 

Grillad kyckling FTW

Bland det enklaste man kan fixa till LCHF-middag måste ju ändå vara grillad kyckling! Finns ju för det första att köpa i de flesta mataffärer och kräver ju för det andra ingen tillagning. Möjligheterna är oändliga: kan ätas både varm & kall, som den är eller tillsammans med några skivor LCHF-bröd eller sallad & en klick bea eller annan sås. Vår personliga favorit här på blöggen är dock att göra ceasarsallad av den. Den ursprungliga ceasarsalladen består av romansallad, ceasardressing, parmesan, krutonger, kyckling & knaperstekt bacon men man kan givetvis sätta sin egen prägel på den. Vi på NEJtillkolhydrater brukar ta bort krutongerna (såklart) och lägga till fetaost & rödlök. Experimentera mera! 

Vad äter du helst till din kyckling?


Heja Elfsborg!

Idag har vi haft en riktigt go bakisdag! Efter en low carb-burgare på Max och 6 kilometers (inte så snabb) promenad blev vi sugna på att se på fotbollsspelare. Elfsborg hade match mot Malmö på Borås Arena och vi klickade hem ett par biljetter. Efter många om och men lyckades vi också hämta ut biljetterna (don't ask) och sedan fick vi se Elfsborg krossa MFF med 4 - 1. En härlig, om än lite sliten, eftermiddag. Man känner sig ju aldrig så snygg som när man är bakis - not. Med kepsarna på kunde vi i alla fall gömma oss lite.. ;)

 

Påfyllning

Jag har inte orkat handla på hela veckan, även om jag har saknat lite smått här och där. Man klarar sig rätt långt ändå faktiskt! Jag borde bli bättre överlag på att "äta ur" vad som finns hemma innan jag åker och storhandlar igen... Men i torsdags var det rätt glest i kylskåpet så en handling fick det bli! Celsius, grädde, babybel, sallad, avokado, stevia, kokos, halloumi, feta, parmesan, grillad kyckling... Har ibland svårt att förstå att LCHF ska föreställa en "diet" - man äter ju bara massa GÖTT hela tiden!
 
/ Sofia
 

Idag är man inte så rockig...

Efter en hård kväll bestående av både förfest, utgång & efterfest är vi allt lite sega idag. Men det är sånt man får ta! Visste ni att det finns bra bakismat även för oss NEJ-sägare? Idag testar vi low carb-burgaren på MAX för första gången, recension kommer!


Fun light stevia

Vi har skrivit om dessa innan här på bloggen, men visst är det kul att stevia sprider sig och blir allt vanligare? Stevia är ju flera hundra gånger sötare än socker men det ger varken några kalorier eller påverkning av blodsockret. Därför är det ju ett perfekt alternativ till socker och andra sötningsmedel för oss som vill hålla vikt, går på LCHF, för diabetiker osv.
 
Är det någon som har testat de olika smakerna och har någon åsikt om vilken som är godast? :)
 
/ Sofia
 

Vilken härlig dag, la la la la!

Dagen började hurtigare än hurtigast! Sofia och Angelica körde cirkelgym en timma innan Jonna anslöt. En mils powerwalk blev det och fint väder fick vi också - herregud vilken härlig morgon! Nu har vi fått ihop 168 mil på vår vandring ner mot Torre, totalt 132 mil kvar till målet men bara 17 mil kvar till nästa delmål Lyon! Go go go!
 
Nu ska vi på NEJtillkolhydrater äta en god LCHF-kvällsmat innan partyt drar igång! Ikväll kör vi all in, ha en härlig lördag ni också alla fina!
 
 

Kul kvällis

Häromkvällen bestod min kvällsmat av en tellicherry-korv, en avocado & lite keso. Kanske ingen fantastisk smaksensation men den här korven tycker jag faktiskt ni borde testa. Endast 3 gram kolhydrater per 100 gram så den är verkligen helt okej som snabbmat. Troligtvis ännu godare och mer mättande med lite smörstekta champinjoner & stuvad vitkål men det kom jag inte på förrän efteråt...

/ Jonna

Ja, jag är 23 år gammal

One more time

Det finns en risk att jag fått en ny LCHF-favorit-rätt. Och det är hemmagjorda fetaosthamburgare med tillbehör och sallad istället för bröd. Oh my god, njutning genom hela måltiden! HÄR hittar ni inlägget om när vi lagade detta nere i Spanien och det blev minst lika gott när jag och Frida slängde ihop det förra fredagen. Som sagt en perfekt rätt att äta tillsammans med JA-sägare som helt enkelt bara lägger till brödet om så önskas.
 
/ Sofia
 
 
 

Välj rätt kokos...?

Jag var på ICA härom dagen och skulle inhandla det jag behövde för att göra Jonnas kokostoppar. Därför skulle jag bland annat köpa riven kokos. Tycker detta är väldigt märkligt; Kung markattas kokosflingor (ekologiskt sedan 1983 - som det står på deras förpackning) innehåller 10,1 gram kolhydrater per 100 gram. ICAs ekologiska rivna kokos innehåller däremot bara 1,5 gram kolhydrater per 100 gram. Det är ju ofantligt stor skillnad mellan dessa! Hur kan det komma sig? Om båda utger sig för att vara ekologiska...? I en vanlig kokosnöt sägs det ju vara ca 6 gram kolisar per 100 gram. Hur kan riven kokos då bli så lite som 1,5 gram?!? Låter ju extremt lite... Lurigt. Någon som vet något om detta?
 
/ Sofia
 
 

Reach for the stars, and if you don't grab them, at least you're on top of the world

Idag efter jobbet åkte jag till gymmet. Jag gick 15 minuter på löpbandet innan jag började köra den där intervall-konditionsövningen som jag skrivit om här tidigare. Jag joggar 3 minuter på hastighet 10 och går sedan 2 minuter på hastighet 6,5. Så kör man på så önskad tid. Jag körde på med detta i 35 minuter och sedan körde jag en "rusch" i några minuter det sista på hastighet 14,3. Jag var inte nådigt svettig efter detta ska jag tala om! Jag har fötts med förbannelsen att svettas enorma mängder när jag tränar, speciellt kondition. Men men, man är ju i alla fall på helt rätt plats för att svettas... Vad är det de säger; svett är fett som gråter! Efter detta körde jag mina 100-sit ups för dagen och avslutade sedan passet med lite stretch.
 
Imorgonbitti ska jag och Angelica till gymmet och köra styrka innan vi möter upp Jonna för promme! Nu ska vi fasiken samla kilometer!
 
/ Sofia
 
 
 

Hello Götet

Tjenna!
Jag sitter i skrivande stund på 100-bussen mot Göteborg. Ska ner och hänga lite med fina tjejer såhär en regnig fredag. Tänkte bjussat på en "dagens buss-outfit" men insåg att det skulle bli lite för skämmigt att ta kort på sig själv (jag är trots allt inte helt ensam på bussen). Ni får därför hålla tillgodo med lite buss, lite skog och min medhavda proviant. Ingen av mina göteborgare är NEJ-sägare så det gäller att vara förberedd ;)

/Jonna


Kvarg for the win!

Jag har varit sugen på kvarg hela veckan men inte kommit mig för att köpa hem någon. Idag, efter 5 km promme tillsammans med min fina vän Madde, tog jag mig i alla fall till Lidl. Jag är medveten om att det kanske hade varit bättre med 10% fett (vanlig Kesella), men den här är så oförskämt billig att jag inte bryr mig. Brukar ändå blanda med rysk yoghurt så då får jag fettet därifrån. Supergott och en bra proteinkälla! Jag tänker äta den med lite bär & kokoschips men man kan också blanda med lite Fun light stevia om man hellre vill det. 

/ Jonna


Tack Marie!

Igår bjöd Marie på fika på jobbet. Det var en lime-tårta typ som hon hade bakat själv (!). Som LCHF:are räknar man ju absolut inte med att kunna äta när det bjuds på fika då det oftast (läs: alltid) är fullproppat med socker. Men när man har världens bästa arbetskamrater som jag har så behöver man inte alltid oroa sig! Fina Marie hade varit på Café Orion här i Borås och köpt en LCHF-kaka till mig. Mörk choklad och nötter verkade den vara gjord på, riktigt mumsigt! Till kakan blev det givetvis en kopp kaffe, tycker fortfarande det känns riktigt vuxet att dricka kaffe. Känns som jag samlar vuxenpoäng varje gång jag tar mig en kopp... ;) 
 
På förmiddagen drack jag även en Vitamin Well Stevia Citron/Lime. Uppfriskande!
 
/ Sofia
 

Soligt i Borgstena

Igår efter jobbet åkte jag till Borgstena som ligger ca 2 mil utanför Borås till mina fina arbetskamrat och vän Anna. Vi hoppade i träningskläderna och snörade på oss skorna och begav oss ut på en långpromenad. Solen sken ordentligt på oss och omgivningen var idyllisk; gröna, böljande ängar och fält och fantastiskt frisk luft. Så skönt det är att komma ut "på landet" ibland! Anna hade en perfekt runda på en mil som vi avverkade på 1,5 timma. Känns så bra i kroppen efteråt! Detta innebär alltså att vi bidrar med 2 mil mot Torre!
 
Tack Anna för Borgstena-rundan och för riktigt trevligt sällskap, det får vi göra om snart!
 
/ Sofia
 
 
 

Kokostoppar med mintchoklad & hallon

Godkväll kära bloggisar!
Jag fick en väldig lust att baka kokostoppar och tänkte först använda mig av det här receptet (som för övrigt är riktigt goda) men hade ingen citron hemma så var tvungen att improvisera lite. Smaksättningen bestod därför av mintchoklad & hallon - måste säga att det blev riktigt smarrigt. Skulle kunna tänka mig vanlig mörk choklad & mer hallon nästa gång men gott var det definitivt.

Det här behöver du:
50 gram smör
2 ägg
1/2 dl stevia strö
200 gr kokosflingor
30 gr mintchoklad (Marabou premium 70%)
1 dl hallon

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och riv chokladen. Rör ihop allt utom smöret, det ska tillsättas sist. Rör om ordentligt och låt sedan smeten vila i ca 10 minuter. Smaka gärna av så att du är nöjd med smaken. Forma toppar & placera ut på bakplåtspapper, grädda sedan i 10-15 minuter. Låt topparna svalna innan servering. 

/ Jonna


@nejtillkolhydrater

Ni följer väl oss på Instagram?
 
Uttrycken ja-sägare (de som äter kolhydrater) och nej-sägare
(vi som säger NEJ till kolisar) sprider sig i LCHF-världen!
 

Vad blir det för mat?

Det här måste ju vara den enklaste LCHF-lunchen...? Äggröra på två ägg + en skvätt grädde, två mackor och en kopp te. Det ser kanske inte så kul ut för världen men jag tycker det är riktigt smaskigt! Kan gå och längta efter sånna här luncher... På mackorna hade jag Kvibille Cheddar-ost, riktigt god är den!
 
/ Sofia
 
 
 
 
 
 

Live från morgonrundan

Inget regn här & gött att man kan ha solglajjorna på! Kan meddela att träningsvärken inte är så farlig än men det var lite segt att ta sig ut på en pw ändå. Well well, har man bestämt sig så har man bestämt sig och nu är jag här. I lurarna har jag Filip & Fredriks nya podcast, bra skit! 

// Jonna


Friskt och svettigt

Igår styrde vi på NEJtillkolhydrater bilen till Friskis och Svettis här i Borås. Det var första gympasset för oss båda efter några veckors uppehåll så det var tufft! Vi körde 10 minuter uppvärmning på cykel och sedan körde vi igenom hela kroppen inne i cirkelgymmet: bröst, ben, rumpa, armar, mage och rygg. Vi vet två personer som lär ha träningsvärk efter det här.... Men riktigt skönt att vara igång igen efter en sommar bestående av mestadels promenixer istället för gymträning!
 

Harregud..

Jag tror att vissa människor har alldeles för mycket fritid för deras eget bästa. Igår på aftonbladet kunde man läsa om Cecilia Folkessons resa med LCHF, hur hon kom i form efter graviditeten. Aftonbladet använde en bild på Cecilia när hon var gravid som "före" bild och ett nytaget foto som "efter" bild. Jag kan hålla med om att det blir lite missvisande men det är väl inget nytt att tidningarna vill sälja lösnummer?! På facebook finns det ingen hejd på hur folk engagerar sig i hur fel detta är och givetvis kommer flyger det kommentarer hej vilt om LCHF.
 
Orkar inte ens kommentera att LCHF är för lata jävlar (någon som har umgåtts med Paolo eller?!). Låter bilderna nedan tala för sig själva...
 
Vad tycker ni om detta?
 
/ Sofia
 
 

Härlig förmiddag!

Det tåls att sägas igen och igen och igen - en promenad är bästa sättet att starta dagen på! Jag kom just tillbaka från lite drygt 11 km pw och är hur pigg som helst. Nu kan det ju ha att göra med att jag är ledig, sov till 9, chillade vid datorn och sen gick ut och gick också, men jag tror ändå man mår bra av att röra på sig för att komma igång. Nu ska jag göra dagens 100 situps (ni minns väl twisten på veckans utmaning?) och sedan dags för dagens första mål mat.

Det är fortfarande periodisk fasta som gäller fast inte superstrikt. Jag har inga problem med att vänta på första målet och man vänjer sig verkligen, nu är jag knappt hungrig på morgonen längre. Dock passar det inte alltid in att man ska ha ätit färdigt innan kl 20, men då är det okej! 

// Jonna


Ångrade nästan i början att jag inte tog vantar, liiiiiite skillnad mot hettan i Torre

Viktkontroll (?)

Hade ett ärende på apoteket häromdagen och fick syn på vad som är på bilden. Är inte det rätt sjukt när man tänker efter? Nu ska jag erkänna att jag kanske är lite väl "inne i" det här med LCHF efter att jag precis läst Matrevulotionen och fått lite av en aha-upplevelse. (Alla som äter lågkolhydratkost eller är sugna på att börja borde förresten läsa den, ni kommer inte vilja stoppa socker i munnen igen). Nu får ju faktiskt alla äta vad dom vill, både jag och alla JA-sägare därute men någon måtta får det väl vara. Tycker inte ni också att det är i alla fall lite konstigt att man på apotek runt om i landet rekommenderar choklad till folk som vill tappa något kilo?

Hittade ett inlägg skrivet av kostdoktorn Andreas Eenfeldt (HÄR), han skriver bland annat såhär: "Det här ser ut som godis. Det smakar som godis. Det är godis." Jag vet inte, men det känns inte som att godis är det ultimata om man vill gå ner i vikt..? 

// Jonna


Mitt i veckan..

Redan onsdag, dagarna går så fort! Jag har flyttat in hos min syster för att vara kattvakt en vecka, det var riktigt mysigt att gosa lite med Dimma imorse. Nu ska jag åka till jobbet. Idag innehåller lunchlådan fetaostbiffarna med blomkålsmos, längtar jag till lunchen...? Blir jag sjukt hungrig när jag kollar på lunchlådan? JA! /Sofia


Häng med bästa tjejerna

Vi har myskväll med våra fina vänner Angelica och Sara. Vi har precis ätit hemmagjorda fetaosthamburgare med tillbehör. Nu är kaffet kokat och snacksen framdukade; riktigt härlig kväll!

 


Tea time!

Jag har visserligen lyckats börja dricka kaffe (och tycka att det smakar helt okej..) under semestern men favoriten är fortfarande en kopp te. Det finns ju hur många olika, goda, sorter som helst. Allra godast är ju att gå till en tehandel (typ Berg's här i Borås) och köpa löst te. Smidigt är också att köpa pås-te, tycker Lipton har riktigt många goda. Nu fick jag ju med mig två nya fräscha smaker från Spanien som jag inte hittat hemma så de kommer jag njuta lite extra av; passion/hallon och vanilj/karamell. En skvätt grädde i koppen & så är det klart!
 
/ Sofia
 
 

Godaste guacamolen!

Igår käkade vi tacos här i Långasand. Såååå himla gott! När jag var JA-sägare kunde jag inte äta tacos utan majs eller guacamole, nu klarar jag mig bra utan majsen men guacamole är ett måste! Helst ska den vara gjord från scratch och gärna på mitt eget sätt. Jag brukar bara höfta lite men i Spanien så reflekterade jag över hur mycket jag hade i av alla ingredienser. Börja med lite och lägg till mer när ni har smakat av!

Det här behöver du:
2 stora avocados
1/4 - 1/2 tomat
1/4 stor gul lök eller ungefär motsvarande mängd charlottenlök
1/3 pressad citron
Salt

Gör såhär:
Mosa avocadon med en gaffel. Finhacka tomat & lök ordentligt, det ska inte vara några stora bitar, och mosa ner i avocadon. Tillsätt pressad citron & salta efter behag. Smaka av och lägg till mer av vad du tycker fattas. Vill man så kan man köra allt med stavmixer men jag tycker den blir godare lite chunky. 

Vill man variera sig kan man ha i lite vitlök eller lägga till crème fraiche eller t.ex. rysk yougurt för extra syrlighet. 

// Jonna


 

Kalas för Maja 11 år!

Igår var jag hemma hos min syster Linda på kalas för hennes lilla Maja som fyllt 11 år. En stor, stor eloge till Linda som hade fixat LCHF-mat! Hon hade verkligen engagerat sig för att det skulle passa en NEJ-sägare som mig, det kallar jag kärlek ;) Det bjöds på kycklingklubbor, blomkål- och broccoligratäng och LCHF-ost- och baconpaj (HÄR hittar ni receptet på pajen). Till detta serverades sallad och fetaost. Harregud, så gott det var! Till efterrätt fanns det grädde med bär till mig, behöver jag säga att jag var rätt mätt sen...?
 
/ Sofia
 
Wilma till vänster och födelsedagsbarnet Maja till höger - världens finaste tjejer <3

Götesson's bidrar!

Angelica (vår fina vän som var med oss nere i Torrevieja) har en pappa och en bror som verkar ha engegerat sig i sommarens utmaning. Idag plingade det till i telefonen och Philip rapporterade in 7,72 km och inte långt efter skrev Patrik på facebook att han hade 8,1 km att bidra med. Tusen tack för era bidrag! Angelica har verkligen inte varit dålig hon heller på att samla kilometer - ni kan ni Götesson's alltså!
 
/ Sofia
 
 
PS. Bara 35 mil kvar till nästa delmål Lyon - kör hårt allihopa!

Dagens lunch

Idag bestod dagens första riktiga mål mat av blomkål i ugn, smörstekta champinjonier, gräddfil & god korv från Gudmundsgården här i Halland. Jag kan verkligen rekommendera att ta en sväng förbi där och handla lite om man är i krokarna. Det känns ändå lite extra bra att äta mat som är producerad på ett bra sätt och i närområdet. LCHF handlar ju faktiskt om att äta bra råvaror och naturlig mat, inte bara om att äta mer fett och mindre kolhydrater. Kvalitet före kvantitet. Just den här var med vitlöksfetaost - sjukt god! 

// Jonna


Be prepared!

När man är ute och reser kan det vara svårt att hålla strikt på en kosthållning. Är man inte förberedd kan man hamna i lägen där man kanske får gå hungrig en längre tid än man tänkt eller där man måste äta något man egentligen velat undvika. Under hela vår semester i Spanien såg vi till att vara väl förberedda och försökte undvika jobbiga situationer. När dagen för avresa hade kommit skulle vi åka hemifrån 04.00 så det kändes lite tidigt att käka frukost innan det. Vi anade ju att det inte skulle finnas så mycket för oss att äta på flygplatsen (visade sig att vi hade helt rätt!) så vi gjorde iordning en liten matsäck. Valnöts-mackor med ost, en liten påse med skivad gurka och paprika, tärnad ost, kokos och även lite mandlar som vi knaprade i oss på planet senare. Tack vare detta höll vi oss mätta och på bra humör under de nästan åtta timmarna vi var på resande fot innan vi nådde Borås.
 

Ny kycklingrätt

Igår fick jag i uppgift att fixa kvällsmaten. Jag måste erkänna att jag hellre gör det själv, dels vet jag exakt vad som är i & dels är det lättare att komma undan disken om man lagat det som stått på bordet. Jag gillar att improvisera lite så jag kan inte ge exakta mått, det som står här nedan är ungefärliga mått! Hur som helst så blev det riktigt gott - prova själv!

Det här behöver du:
1 kilo kyckling
2 pkt bacon
Grädde (kanske 5 dl)
2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond (kan uteslutas om man är strikt)
Riven parmesan
Salt
Triple pepper-peppar & lite rosépeppar
Smör att steka i

Gör såhär:
Sätt ugnen på ca 200 - 225 grader. Skär upp kycklingen i lagom stora bitar, salta, peppra & bryn bitarna i smör. De ska bara få lite yta, inte bli klara. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och lägg i lite mer smör i pannan. Pressa i vitlöken & peppra lite mera. Häll på grädde så du får så mycket sås du vill ha & häll på kycklingfonden. Den rivna parmesanen ska också i pannan sedan kan du smaka av. Krydda ev. lite mer & häll såsen över kycklingen när den är god. Skär bacon i små bitar & stek för sig. Den behöver inte bli jätte-knaperstekt då den ändå ska in i ugnen. Lägg baconet över kycklingen & ha allt i ugnen ca 30 minuter. När det gäller tiden är jag här lite osäker, skär i en kycklingbit om du är osäker på om det är klart eller inte. Kyckling får ju inte vara rosa.. 

// Jonna

 Servera med bara sallad, blomkålsris eller kanske blomkåls-& broccoligratäng
(Denna rätt passar utmärkt med pasta om man är JA-sägare)

Body test

Jag har ju ett Nitendo Wii där jag gör body test lite då och då för att se hur det är ställt med kroppen. Nu var det tydligen 27 dagar sedan jag gjort ett test senast men resultaten var stabila. Inga semester-kilon här inte!
 
IT TAKES A LITTLE TIME FOR THE RESULTS OF YOUR HARD WORK TO SHOW. TAKE YOUR TIME AND DON'T RUSH - visdomsord från Wii-bruden ;)
 
 

ZzzzzZzzzzöndag...

Okej, idag har jag INTE varit kaxig. En riktigt rolig lördagskväll får man sota för dagen efter, that's for sure. Jag fick ett ryck vid nio imorse och städade upp efter förfesten men sen var det ryggläge i soffan fram till kl fyra när jag begav mig till min syster en gata upp (vi köpte en systemkamera i fredags, herregud en hel vetenskap att lära sig ju!). Ni ser ju förresten vilka dåliga vanor man får av alkohol; idag klarade jag inte heller av att hålla min periodiska fasta. Det blev tårta till frukost, Sofia det är nog dags att släppa semestervanorna nu.... Till lunch sen åt jag lite kyckling. När jag kom hem från syrran drog jag igång storkok inför veckan, fetaostbiffar och mos for the win! Till kvällsmat blev det kyckling (igen..) och lite blomkålsmos. 
 
Det är back to work imorgon och försöka komma in i några slags rutiner igen. Ska försöka hålla igång med morgonpromenixer varje dag och träna på gymmet minst 3 gånger i veckan. Sen very low carb-intag på veckorna och lyxa till det på helgerna. Det blir nog en bra sensommar och så småningom höst det här, finns så mycket roligt att se fram emot så jag har faktiskt inte det minsta ångest för att semestern är slut.
 
PS. Tusen tack till mina fina tjejer för en festlig kväll igår!
 
/ Sofia
 
 
 

Semesterlunch på rester

Sista dagen på semestern nere i Spanien renasde vi kylskåpet inför lunchen. Det blev bacon, äggröra, mackor, ost, champinjoner, lite kyckling och gurka. Man tager vad man haver och det blev riktigt gött!
 

Det är ju trots allt söndag..

Vad passar då bättre än kebabsallad? Perfekt LCHF-snabbmat! Ofta kan man be om fetaost till för extra mättnad och vitlökssåsen brukar vara bättre ur kolhydratssynpunkt. / Jonna


Storhandling

När jag kom hem från nästan tre veckor i Spanien skrek det TOMT i mitt kylskåp, så en handling på ICA maxi var verkligen på sin plats. Varje handling jag gör blir ju visserligen en typisk LCHF-handling eftersom jag alltid köper low carb och high fat men nu fick jag verkligen till en riktigt typisk LCHF-inköpslista. Köttfärs, grillad kyckling, nötter, linfrön (för att baka bröd), celsius, vispgrädde, bacon, ost, bea-sås, smör, baby bel, ägg, creme fraiche, kesella, parmesan, fetaost, blomkål, avokado, jordgubbar... Har säkert missat något men kylen fylldes i alla fall rätt bra och jag känner mig bra rustad inför några dagar framöver! Visst är det gött att handla ordentligt?!
 
// Sofia
 

Matrevolutionen

När vi var i Torrevieja fick jag låna Angie's iPod för att lyssna på Andreas Eenfeldts Matrevolutionen som ljudbok. Väldigt intressant! Man vill ju gärna kunna försvara varför man väljer bort kolisar och då gäller det faktiskt att ha lite koll. Att lyssna på en bok och att läsa en bok är dock inte samma sak så därför klickade jag och Sofia hem varsitt ex som låg och väntade när vi kom hem från Spanien. Jag tänker också tvinga vissa personer i min omgivning att läsa den när jag är klar ;) 

Håll förresten utkik här på bloggen om du är nyfiken på att lära dig mer om lågkolhydratskost!

// Jonna


Det är fest hos mig ikväll och hela världen är min

Min lördag kan sammanfattas som riktigt jäkla skön. Var uppe vid nio och gick milen, kom hem och gjorde mina 100 situps - gött att ha det ur världen! Sedan yrade jag och Frida runt på stan och shoppade lite. Vid två-tiden kom min fina pappa, hans goa Anette och Frida hit för att äta ceasarsallad-lunch och för att "catch up". Nu har jag svirat om för kvällen, om någon timma kommer ett gäng partypinglor hit för att förfesta och sedan gör vi Borås osäkert. Tänkte bjuda tjejerna på denna fantastiska drink, kan inte bli annat än en magisk kväll.
 
/ Sofia
 
Till vår kära läsare Moa som ständigt efterfrågar annat i bloggen än mat, LCHF och träning: kvällens outfit blir en klänning jag köpte nere i Torrevieja. Riktigt fynd, 15 €! Får väl se om den håller genom hela kvällen, annat billigt man köpte där nere gick ju sönder efter första användningen....

Ostchips is the shit

Jag har haft lite av en bakdag hittills, först valnötsbröd och sedan lite olika typer av ostchips. Klassikern med grillkrydda, en variant med vitlökspeppar och så de som är på bilden nedan - med färsk basilika & hackad vitlök. Blev faktiskt supergott! Hur enkelt som helst också, 225 grader på ugnen och så ska dom vara inne i ca 5 minuter. Man får hålla koll så dom inte bränns. Jag hade färdigskivad gouda men man kan självklart ta vilken ost man vill. Perfekt LCHF-snacks!

// Jonna


Allt om LCHF 5/2012

Nu finns bilagan Allt om LCHF 5/2012 att köpa. Den säljs som bilaga till expressen, gt och kvällsposten 3-9 augusti och kostar 29 kr. Jag köpte den igår och började kika i den när jag fikade med lite tårta. Läser igenom resten av tidningen i helgen och jag lovar att meddela om det var något extra spännande!
 
/ Sofia
 

Älska lax!

Igår var jag och min familj hos min farfar med sambo. Det är så himla mysigt att bara hänga med familjen ibland! Vi drack kaffe, gick till sjön & fick god mat - varmrökt lax ställdes på bordet. Fisk är ju riktigt nyttigt och passar perfekt när man äter LCHF. Den här gången tillsammans med sparris, sallad & grym enkel romsås (bara gräddfil, crème fraiche, rom, dill & vit, gul & röd lök) Jag behövde bara hoppa över potatisen som serverades till och så var jag hemma..

Nu är jag i stugan och örat som jag haft riktigt jävla ont i börjar ge med sig, ska alltså försöka ta mig ut på en powerwalk under dagen.. Ni tar väl vara på helgen och rör på er?!

// Jonna


Bärtårta på chokladbotten

I Mat & Hälsa nr 2/2012 kan man hitta 10 st recept på olika LCHF-tårtor. Igår bestämde jag mig för att testa en och till min hjälp hade jag bästa Frida. Bärtårta på chokladbotten fick det bli! Enligt mina beräkningar blir det ca 3,5 gram kolhydrater per portion om man delar tårtan på 8 personer. Hela grejjen med LCHF är ju att du ska äta dig mätt på dina mål mat och däremellan inte behöva småäta. Men ibland vill vi som alla andra unna oss något gott, och då är det helt okej!
 
Det här behöver du
Tårtbotten
3 ägg
3 msk kakao
100 gram rumstempererat smör
100 gram malda hasselnötter eller sötmandlar
Garnering
1 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Färska bär
 
 
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Dela äggen, använd sedan en mixerstav eller matberedare och gör en smet av alla ingredienser för tårtbotten förutom äggvitorna. Hårdvispa sedan vitorna och vänd ner i resten av smeten. Smöra en form (gärna med avtagbara kanter) och bred ut smeten. Grädda i ca 10-15 minuter, kolla med sticka, den får hellre vara lite undergräddad än övergräddad. Låt svalna.
 
Garnera sedan tårtan med vispad grädde m. vaniljpulver och strö över de färska bären.
 
 
Tårtan blev god! Kan inte riktigt sätta fingret på vad men det är någonting som kunde varit bättre. Chokladbotten blev lite.. Tung? Kanske skulle man ha lite stevia i...? Eller byta kakao mot smält mörk choklad? Någon som är bakkunnig? Men absolut godkänd, den kommer inte stå kvar länge i kylen i alla fall, det är en sak som är säker!
  
/ Sofia

DELMÅL STRASBOURG, 140 MIL

I måndags nådde vi Frankfurt och det var då 20 mil kvar till nästa delmål Strasbourg i Frankrike. Vi hoppades att nå det under denna vecka. Nu är det fredag och 140 mil är redan uppnådda! Fasen så bra, heja oss alla som är ute och går, joggar eller springer. Delvis gör vi ju det för den här utmaningen men visst gör man det främst för sin hälsas skull? Frisk luft är ett bra botemedel mot det mesta!
 
(Det ska nämnas att det var en av våra mest trogna läsare Moas pojkvän Jonathan som tog oss sista milen till detta delmål. Han sprang milen på 45 minuter, tycker vi är värt ett: BRA JÖBBAT JONTE!)

Okej, ingen tid för vila, det är hard work work som gäller!
Det är 45 mil kvar till nästa delmål Lyon i sydöstra Frankrike, faktiskt den näst största staden i landet efter Paris. Blir kul att ta en snabbkik förbi där innan vandringen mot Spanien fortsätter...
 

Jaaaa, vi ser att vi stavat Strasbourg fel på bilden men vi får leva med det... ;)

Godmorgon Borås!

Äsch, jag skiter i att jag inte har haft en enda sovmorgon på min semester. Jag vill ta tillvara på HELA dagarna och hinna njuta så mycket som möjligt av ledigheten. Imorse ringde kl halv nio (ändå lite sovmorgon!) och jag och Angelica begav oss ut på morgonpromme. Lite skillnad mot Torreviejas strandpromenad och 30 gradig värme men Borås-rundan är inte fy skam den heller! Det finns för- och nackdelar med allt; inte lika svettigt (+) men inte heller lika fin omgivning (-)... En mil lång blev rundan i alla fall, nu är vi jäkligt nära nästa delmål.
 
En mil har blivit lite av en standard för promenad numera, ska nog se till att köra en mil varje morgon istället för de tidigare ca 7 km jag har knåpat ihop innan jobbet. Erkänn, det är lite mer tyngd i att säga att man gått en mil innan dagen ens dragit igång?!
 
Jag håller helt och hållet med Jonna; hello Celsuis, tack och lov att du är tillbaka!
 
/ Sofia
 

I've missed you

Visst är det så att man saknar saker när man är iväg & reser? Kan vara människor, platser, mat & dryck t.ex. Det spelar ingen roll hur bra man har det, det är ändå något som fattas liksom. Under min termin i Lissabon saknade jag, utöver familj & vänner såklart, keso något enormt. Den som fanns att köpa där var liksom inte lika god.. Två burkar keso fick jag därför när Sofia, Angelica & Sara var och hälsade på i höstas.

Nu menar jag kanske inte när man är borta en vecka egentligen men jag har veeerkligen saknat Celsius-dryck när vi var i Spanien. Vet inte riktigt varför, dricker inte ens en om dagen när jag är hemma men jag var bara så sugen! Igår fick jag äntligen tag i en - med Apelsinsmak. Gott var det vill jag lova! 

// Jonna




Lunch på Café Viskan

Igår landade vi vid tio-tiden så vi var tillbaka i Borås vid tolv. Jag kom hem, bytte om, och begav mig sedan neråt stan för att möta upp världens bästa Frida för lunch på världens bästa Café Viskan. Enligt mig är det i särklass det bästa lunchstället här i Borran. Innan, när jag var en JA-sägare, åt jag ofta deras bakpotatis med kyckling/curry. Sedan fick jag nys om deras ceasarsallad och har varit fast sedan dess. Nu har de ju även två stycken olika LCHF-tallrikar. En av dem är alldeles ny och består av skagenröra, ägg och avokado - den måste jag garanterat prova någon dag snart! Igår tog jag den "vanliga" LCHF-tallriken med kyckling, bacon, avokado, fetaost, oliver, sallad... Frida körde på ceasarsalladen!
 
 

De är verkligen med i leken på Café Viskan. Nu blev det inget sånt här för mig för jag var proppmätt men hur gött är det inte att kunna sätta sig på ett fik och faktiskt köpa något som är LCHF?! Såg att de på sitt café i Knalleporten har frukostbuffé med bland annat LCHF-bröd. Härligt, mer sånt åt folket!
 
// Sofia

Sista middagen med gänget

Sista middagen för oss och Angelica nere i Torrevieja åts på restaurang Svensken på hörnet. Man skulle nästan kunna tro att vi är sponsrade av dem då det är typ fjärde gången jag skriver om dem..? Men nej, sån tur har vi inte.. Restaurangen ligger i vilket fall som helst bara ett stenkasst bort från vår lägenhet så det är perfekt. Jag och Angelica tog samma rätt från menyn; kött med sparris, räkor och bea-sås. Jonna tog kyckling med aioli och sallad och till detta fick vi GI-grönsaker. Perfekt avslut på en perfekt vecka!

 
 
 

Simma (inte) lugnt!

Igår fick Sofia rycket och simmade ca en kilomter i poolen. Hon tycker personligen det är en sjukt skön träningsform; man blir liksom inte svettig, det är svalkande och som pricken över i:et - riktigt bra träning för hela kroppen! Jonna däremot är inte lika förtjust i simning. Återigen gäller det att hitta det man själv tycker om! Med risk för upprepning: den bästa träningen är den som blir av och därför gäller det att hitta sånt som man faktiskt kommer genomföra. Gillar man inte simning ska man kanske inte gå och köpa ett årskort på badhuset för man kommer förmodligen inte använda det. Istället kanske man gillar promenixer, då kan man bestämma att gå ut en runda varje morgon. Ni förstår poängen!
 

Far, jag kan inte få upp min kokosnöt?

Vi har, som ni kanske har märkt, fått en ny hang up här i Torrevieja: KOKOS. Väldigt nyttigt, väldigt gott och ca 6 gram kolhydrater per 100 gram. Så några bitar kan man allt unna sig! Ingen av oss på NEJtillkolhydrater hade tidigare köpt en hel kokosnöt men Angelica var en van kokosnöts-öppnare. En hammare och något vasst var allt man behövde. Först gjorde hon ett hål uppe på nöten och hällde ut kokosvattnet. Sedan hackade hon runt nöten så att den öppnade sig på mitten. Ena halvan blev utan skalet så den var bara att skiva upp. Den andra fick hon "gröpa ur". Väldigt enkelt och smidigt!

Den här burken fick följa med ner till poolen som lite snacks efter lunch igår!

10 000 meter upp i luften

När ni läser detta har vi precis lyft med flyget från Alicante airport hem mot Sverige. Vi har haft en underbar vecka här nere med allt man kunde önskat sig, känns inte alls kul att åka hem... Vi har packat en matsäck för att klara oss tills vi kommer hem (periodiska fastan läggs åt sidan idag..). LCHF-mackor, kokos, babybel och mandlar får mätta våra magar på flyget! 
 
Praise the lord för tidsinställda inlägg! När vi skriver ett inlägg kan vi alltså välja vilken dag och vilken tid det ska publiceras här. Därför läggs detta inlägget upp när vi sitter på planet och ibland publiceras inlägg när vi är på jobbet just tack vare tidsinställningen man kan göra. Så nu vet ni det :)
 

Farväl strandpromenaden...

I morse begav vi oss ut på den sista morgonpromenixen här i underbara Torrevieja. Jonna vaknade upp med värk i örat så Sofia och Angelica stegade iväg på Farmacia-jakt. Vi hittade ett apotek som hade vad vi behövde och fick dessutom ihop 8 km var - två flugor i en smäll! Prognosen lovade upp emot 35 grader här idag så vi var rejält svettiga när vi återvände till lyan.
 
Nu gäller det bara att hålla fast vid denna rutin när vi kommer hem, fortfarande rätt många mil kvar på utmaningen... Jonna har lovat att gå en mil om dagen hemma, vi skriver det här så kan hon inte fuska... ;) 
 

Stekt vitkål med paprika & rödlök

Det kan vara lite klurigt att komma på nya tillbehör till kött- & kycklingrätter när inte längre klyftpotatis är ett alternativ. Ett tips isåfall är att steka upp eller ugnsbaka någon grönsak. Vi testade häromdagen att blanda i rödlök & paprika i vanlig vitkål. Resultatet blev en mycket delikat röra! 

Det här behöver du
(så mycket du vill av allt)
Vitkål
Rödlök
Paprika
Smör att steka i
Salt & peppar

Gör såhär
Strimla alla ingredienser "fint". Smält sedan en klick smör i en stekpanna och tillsätt grönsakerna, salta & peppra. Stek detta tills du är nöjd med konsistensen. Tänk på att framförallt vitkålen krymper ganska mycket så ta i vid beräkning av hur mycket som behövs. 

Servera gärna med Angie's rosepepparkyckling (recept) - mycket gott 
 

Kokosflagor

När jag var i Köpenhamn hittade jag sådana här kokosflagor, eller vad man nu ska kalla dem (?) som jag letat efter. Jag köpte två påsar och det var riktigt gott att ha dem på t.ex. rysk yoghurt! Jag tror att de går att få tag i dem lite varstans här i Sverige också, typ i hälsokostaffärer och jag har hört att de ska finnas även på City. Det är så sjukt gott med kokos!

// Jonna


Shoppingglädje är den enda sanna glädjen (?)

Efter några timmar i solen hade vi igår eftermiddag / kväll planerat in lite shopping. Det stora köpcentret Habaneras ligger bara 2,5 km från där vi bor så vi tänkte helt enkelt att en extra promenad dör vi inte av. Vi fixade till oss lite och traskade iväg. Rookie mistake! I nästan 35-gradig värme och gassande sol är det inte ett tips att promenera någon längre sträcka. Herregud så varmt det var!

Vi kom i alla fall fram tillslut och det blev lite shopping. Kul med andra butiker än vad som finns hemma! Vi hade tänkt gå ut och äta efteråt men det blev lite sent (affärerna stänger inte förrän klockan 22 här nere & vi ville såklart utnyttja det till max). Det slutade med att vi tog en sväng om Carrefour och köpte med oss lite plockmat istället - grillad kyckling, avocado, torrostade mandlar & lite olika ostar. Sååååå gott! Vi är alla övertygade om att vi inte fått godare mat på restaurang! Det är ju faktiskt så att valen är något begränsade på restaurang när man väljer bort kolisar och man vet heller inte riktigt vilka ingredienser som används. Ibland är det bättre att vara on the safe side ;)
 
Det var mörkt så därav lite konstig färg på bilderna

RSS 2.0