Fläsksvålar

Fläsksvålar är ju ett perfekt snacks för oss LCHF:are, 0 gram kolisar. Personligen tycker vi inte att de är ööööverdrivet goda, men ibland är det gott att ha något att tugga på! Vad tycker ni? Vad är det bästa snackset för oss NEJ-sägare?
 

Pool-fika

I onsdags blev det paus i solandet och fika vid poolen; kaffe, cola light & kokosbollar à la Angie. Bollarna är gjorda av ägg, smör, kokos, stevia strö & vaniljpulver och sedan gräddade i ugnen. Enkelt & gott!


#smygkikare

Ni blir väl snart trötta på att höra om våra träningspass vid poolen men igår hände en rolig grej. Fem killar i poolen intog första parkett och blev våra åskådare. Om de trodde att de var smidiga smygkikare så tog de alldeles fel för det var väldigt uppebart att de spanade på oss. Vi höll som bäst på att genomföra dagens 100 situps (utmaningen som varar tills vi är framme i Torre...) när de till och med började räkna med hur många vi gjort och hejja på oss. Kul men lite obehagligt, då vi hade noll intresse i att bekanta oss närmare med dessa spanjorer. Vi packade därför ihop oss, avbröt träningen tidgare än planerat, och gick upp till lägenheten. Nöden har ibland ingen lag, vi kände inte direkt för att bjuda dem på höftlyft...
 

Angie's rosépepparkyckling

Vår vän Angelica har ett supergott recept på en kycklingrätt som hon gärna vill dela med sig av. Vi lagade därför till denna smarriga maträtt igår & passade på att ta lite bilder. Här kommer därför receptet: 

DETTA BEHÖVER DU
1 tsk rosepeppar
1 kg kycklingfiléer 
1,5 hönsbuljongtärning
Salt och peppar
Smör att steka i
4-5 dl grädde
3-4 klyftor vitlök

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Krossa rosépepparn och gnid sedan in filéerna i kryddan. Salta & peppra sedan efter smak. Stek i smör tills de är nästan helt genomstekta. Skiva upp kycklingen & lägg den i en ungsfast form. 

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs i samma stekpanna som du stekte kycklingen i. Klicka gärna i en extra klick smör också. Häll i grädden i pannan och smula i hönsbuljongen. Låt koka upp & salta och peppra (svartpeppar). Smaka av tills det är gott & häll sedan såsen över kycklingen - grädda i ugnen i ca 20 minuter. Kycklingen är klar när den fått färg och liksom börjat puttra.

För JA-sägare passar det väldigt bra med klyftpotatis till detta men det är givetvis inget vi uppmuntrar ;) För oss NEJ-sägare passar det utmärkt med blomkål i ugn, stekta grönsaker eller helt enkelt en vanlig sallad. 


DELMÅL FRANKFURT, 120 MIL

 Äntligen är vi framme i Frankfurt! BRA JOBBAT alla som hjälpt till med sina kilometrar! Nu har vi tagit oss hela 120 mil till fots, från Borås och ända ner i Tyskland. Till nästa delmål är det bara 20 mil (Strasbourg) så vad säger ni? Det klarar vi väl under denna veckan?! Piece of cake.


Choklad är bra för hälsan...

... vill vi tro i alla fall! Åtminstonde för välbefinnandet. Mörk choklad är helt okej att unna sig när man kör lågkolhydratskost. Våra favoriter är Marabou premium i alla dess smaker; dels den med 86% kakao och dels de med 70% i olika smaker (hallon & kokos för att ge exempel). Men var försiktig och tryck inte i dig en hel kaka, det är ju trots allt lite socker i... Men livet ska vara gött att leva också!
 
 

Hamburgesas!

Igår kväll åt vi vår kanske godaste middag hittills här nere - det säger vi efter varje middag i för sig - men på menyn stod hemmagjorda hamburgare med diverse tillbehör men inget bröd så klart. Vi blandade blandfärs med ägg, lök och fetaost, stekte i smör och serverade det tillsammans med bacon, ost, gurka, tomat, guacamole, vitlökssås (crème fraiche kryddat med vitlök och salt) & champinjoner). I stället för bröd hade vi salladsblad att "hålla" den i. Bröd till detta hade enbart känts överflödigt och helt onödigt men det är ju i för sig en bra rätt att äta tillsammans med en JA-sägare då det faktiskt bara är brödet som skiljer. (HÄR har ni ett recept på hamburgare som vi lagade i april)
 
Våra fina vän Angelica utbrast efter måltiden, vi citerar,: "Det var nog faktiskt den godaste hamburgaren jag har ätit i hela mitt liv! Allt var perfekt; knaprig bacon, saftiga burgare, utsökt guacamole och krispiga grönsaker"
 
 
 

Vår lördagskväll

I lördgs var vi lite sega i starten på grund av partyt i fredags men framåt eftermiddagen tog vi oss ändå i kragen och tog en taxi in till centrum. Vi besökte restaurangen El Muelle här i Torrevieja. Det är ett toppenställe med bra service och god mat! Jonna och Angelica åt grillad lax med varma grönsaker och sallad och Sofia tog det säkra före det osäkra och mumsade i sig en ceasarsallad. Som sagt är det helt okej att vara "besvärlig" med beställningar när man käkar ute; vi sa att vi ville ha utan potatis och mer sallad till laxen och salladen utan krutonger. Servitören fick nääästan allt rätt så när som på en sås som blev fel men det åtgärdades snabbt!
 
Efter den goda middagen gick vi till marknaden, köpte efterrätt i form av koks, shoppade lite och vi på NEJtillkolhydrater tog sedan en svängom i en av karusellerna på ett tivoli som ligger vid marknaden. Barnsligt befriande men lite illamåendeframkallade, skulle vi kunna sammanfatta det som... ;)
 
 

Glassiiiiiiiigt!

Igår bestämde vi oss för att nu får det vara nog med solsemester utan glass! Det är ju inte mänskligt... Så, vi rörde ihop LCHF-glass, HÄR hittar ni ursprungsreceptet men vi anpassade det till vad vi hade tillgång till. Vanlijpulvret byttes ut mot riven kokos. Stevia strö hade vi med oss från Sverige men det finns säkert att hitta här nere också. 
 
På kvällen, efter en ljuvlig middag (skriver om det senare) käkade vi detta till efterrätt och vad kan vi säga mer än att det var awesome?! Enligt receptet ska den vara i frysen i 2,5 timma och det är nog ganska perfekt att äta den efter den tiden. Vi hade inne den betydligt längre och då blev den lite isig...
 

Chilla på semestern?!

Nej att bara ta det lugnt är ingenting för oss... Efter morgonpromenixen, en god lunch och några härliga soltimmar bestämde vi oss för att köra ett litet styrkepass vid poolen. Det är allt lite extra svettigt i värmen trots att vi höll oss i skuggan men vetskapen om att man får hoppa i och svalka sig efteråt gör det hela myyyyycket lättare! Blev tillslut ett pass på ca 40 min - verkligen helt okej. 

Ikväll blir det förresten finfin efterrätt; LCHF-glass med smak av kokos & mörk choklad. Nytt test så håll utkik i morgon efter omdöme & recept ;) Men den kombon kan ju inte bli annat än god?!


Dagens lunch: coleslaw, bacon, smörstekta champinjoner,
äggröra, valnötsbröd, smör, ost & gurka

Hur man kommer igång

För ca 6 månader sedan bestämde jag mig för att köra igång med LCHF. Jag tror det är väldigt viktigt med just den här "dieten" att ska man verkligen börja med det, så är det all in som gäller. Det funkar liksom inte att fuska här! Jag rensade bort ALLT jag hade hemma som jag inte skulle kunna äta efter att jag kört igång. Jag gav bort en del och slängde en del. Jag gav bort min brödrost för här skulle minsann inget vitt bröd finnas längre. Du som inte bor själv och bor med någon som inte ska börja med LCHF kan ju dela upp skafferiet kanske, ta var sin hylla! Efter utrensningen åkte jag till Paris i jobb en vecka och var väldigt glad att jag bestämt mig för att börja med LCHF efter den resan, det var pasta och baguetter så långt ögat kunde nå.. När jag sen kom hem körde jag till ICA på rasten och köpte en stor påse med naturgodis som jag frossade i hela dagen. Jag käkade Mc Donalds på kvällen om jag inte minns fel. Innan starten hade jag så klart dessutom också läst på massa om kosthållningen. Det är enormt viktigt att samla på sig kunskap så att man har full koll på vad man får käka och inte!
 
Detta fick inte vara kvar i mitt skafferi!
 
Efter den dagen har det varit 100 % low carb och jag har inte ångrat mig en sekund. Den största befrielsen ligger i att sockersuget försvunnit. Det är många som säger att "jag skulle aldrig klara mig utan socker" men det är jag helt övertygad om att alla skulle göra. Det finns inget bra med socker och är man ute efter att äta något gott finns det massa annat man kan käka! En annan fördel är att man slipper gå hungrig, därför har det aldrig känts som en "bantningsdiet" utan mer som en livsstil. Man äter sig mätt på riktig mat och behöver inte småäta massa däremellan! Att jag sedan har minskat olika kroppsmått med totalt lite över 40 cm känns som en stor bonus.
 
När man blir mer medveten om vad man stoppar i sig föds också intresse i att kroppen ska må bra ur alla aspekter. Jag går ut och går en timma på morgonen så ofta jag orkar. Jag åker till gymmet efter jobbet. Jag sover ordentligt. Allt det här blir en god cirkel.
 
 
Så alla ni som är sugna på att göra en förändring i stil med den jag gjorde, KÖR HÅRT! Tveka inte, ni kommer inte ångra er :)
 
/ Sofia

Gratäng och fläskfilé

Häromdagen efter eftermiddagshänget vid poolen bestämde vi oss för att laga en ritkigt mumsig LCHF-rätt. Det blev blomkål- och broccoligratäng och fläskfilé. Till gratängen behöver man blomkål (vi hade ett halvt stort huvud), en broccolibukett, en gul lök, 5 dl grädde och valfri mängd ost. Vi la skivor av ost ovanpå grantängen så det fick smälta ner och sedan rev vi även lite parmesan på toppen. Man delar helt enkelt bara ner blomkålen och broccolin i en form, steker löken och ringlar sedan ner även den i formen, häller på grädden och lägger på osten. Vi kryddade sedan med salt och vitpeppar och hade den sedan i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter. Hur enkelt som helst och detta räcker uppsattningsvis till ca 6 portioner. Fläskfilén kryddade vi med salt och svartpeppar och stekte sedan i smör. Till detta hade vi en sallad. 
 
Vi rekommenderar denna maträtt starkt - så himla gott! 
 

Promenera mera!

Morgonpromenaden är avklarad här i Torre och vi lyckades samla ihop hela 11 kilmeter var. Vi har nu bara 7,5 mil kvar till nästa delmål (Frankfurt) och alltså 187,5 kvar till målet. Kom igen och registrera promenader & löprundor! Det är helt säkert många som rör på sig men glömmer att meddela oss.. Och ni glömmer väl inte situpsen? 100 per dag tills vi gått ända till Torrevieja är det som gäller! 

Nu ska vi strax gå ner till poolen, det bästa med morgonpromenader är att man kan chilla resten av dagen om man känner för det! 

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Både jag och Jonna kör ju på med periodisk fasta och har fortsatt med det även här nere i Spanien. Men igår när jag vaknade (efter partynatten och tre timmars sömn......) var jag dels dödstrött och dels sjukt hungrig. Kl var tio och jag kände att jag pallade inte att vänta med mat till kl ett. Det fick helt enkelt bli två valnötsbröd. Man får inte bli så manisk i det man gör att man aldrig kan göra undantag, det är liksom inte värt det till en viss gräns. Man är ju ingen "övermänniska" på något sätt..
 
En gång är ingen gång, nya tag och idag är jag på´t igen! 
 
/ Sofia 
 

Livet är en fest

Igår festade vi till det litegrann här i Torre. Det blev till en början förfest på balkongen med rött vin, drinkar & spel. När man kör LCHF är det faktiskt okej att dricka lite alkohol om man väljer vad man dricker. Vin (rött eller torrt vitt) är ju det "bästa" ur kolhydratssynpunkt, men igår lyxade vi till det med strawberry daiquiries också. De är sötade med stevia istället för socker och receptet kan ni hitta här. Riktigt mumsiga så ni bör definitivt testa! Vi blandade även en drink på vodka och Fanta Zero Limon. Vi veeeet att det inte är bra med lightläsk av olika anledningar men ibland får man faktiskt släppa på spärrarna lite! På krogen är man kanske inte heller alltid sugen på ett glas vin, så då kan man göra som vi gjorde igår och be om vodka och någon lightläsk. För oss blev det Cola Zero. Och en tequilashot, om sanningen ska fram..... 
 
Sammanfattningsvis: en riktigt bra utgång här i värmen! Det finns ju några "risker" med att dricka alkohol så som att man kan bli extra sötsugen och kanske inte hålla lika strikt på kosten men se bara till att sköta dig så är det helt okej att ha en crazy partykväll även om man är on a diet.

Glad lördag på er! 
 


Tips: jordgubbarna bör vara liiiiite tinade, annars finns det risk för att mixern går sönder... ;)
 

Lipton Vanilla Caramel

Är det inte lite konstigt att inte alla Liptons théer finns i Sverige? Det här var en riktig höjdare som vi hittade här i Spanien! Ni hör ju bara på namnet - vanilj & caramel kan ju bara bli en smaksensation!


Shoppingdag på fredagsmarknaden

Igår morse tog vi kartan i handen och styrde stegen mot fredagsmarknaden här i Torrevieja. Precis som Sofia skrev förra fredagen fanns det verkligen allt mellan himmel och jord att hitta där. Vi fyndade bland annat solglasögon, bikini, sandaler, klänning & väskor. Vi lyckades även få med oss två fina avocados som ska användas till en maträtt som ska lagas under helgen. På vägen ut från marknaden köpte vi även en grillad kyckling som smakade bra till lunch. På marknaden fanns det t.ex. mängder av nötter i lösvikt och som ni vet är det ju ett bra snacks när man säger NEJ till kolhydrater. 
 
 
 

Hjärnan fungerar PERFEKT utan kolisar

Äntligen någon som börjar reda ut det där missförståndet om att man skulle bli dum i huvudet utan kolhydrater. HUR trött är man inte på kommentarer som "hjärnan behöver kolhydrater för att fungera!"?! Uppenbarligen fungerar det utmärkt utan kolisar, vilket vi har vetat länge. HÄR skriver kostdoktorn Andreas Eenfeldt om det och HÄR är ursprungsartikeln från Expressen.
 
Igår hade även Expressen en löpsedel om LCHF som de väljer att kalla njutmetoden; vi på NEJtillkolhydrater kan inte annat än att hålla med!
 
 
 

Hard work work

Idag bestämde vi oss för att vi ville svettas lite extra i den 30-gradiga värmen. Vi placerade oss i skuggan och körde ett litet träningspass vid & i poolen. Det blev bland annat situps, pushups, rygglyft, utfall, burpees, upphopp, knäböj & simning. Vi tog dessutom några varv runt poolen som uppvärmning och vi trodde att Angie tog lite kort men hon passade på att leka smygfilmare. Klippet är faktiskt lite kul så vi bjuder på det ;)

 

Räkor & LCHF-plock

Igår fixade vi till en riktigt mumsig plockbuffé. Det var räkor stekta i olja & vitlök, ostchips, guacamole, brie, salami, babybel, gurka, paprika, aioli, valnötsbrödet, smör & ost.  Visst är det gott att äta lite av mycket?!


Sista bilden är från Instagram, ni följer väl oss där? @nejtillkolhydrater
 

Klassiker...?

Man får ju nästan säga att fetaostbiffar, blomkålsmos och gräddsås har kvalat sig in för att bli en klassiker här på bloggen. Det är ju så gott, så smidigt och jaa, tåls att sägas igen: SÅ GOTT!
 

Färsk kokos I Torre

Häromkvällen köpte vi en bit färsk kokos här på marknaden i Torrevieja. En skiva kostade 1 euro och det smakade utsökt. Fräscht snacks för oss LCHF-are!  


Live: sit-ups-panik

Om ni läste bloggen igår läste ni att vi la till utmaningen om 100 sit ups om dagen fram tills att vi tagit oss till Torrevieja till fots. Just nu ligger jag inne i mitt sovrum i lyan, kl är snart halv tolv, och jag hör jonna från andra rummet utbrista: F*N, JAG HAR 50 ST KVAR!!! Hörde hur hon tog sig ut från sovrummet & hittade henne sedan på golvet, kämpandes med de 50 sista just in time! Haha, så där ligger hon och svettas nu, priceless! Jag själv gjorde mina 100 nere vid poolen innan, känner mig rätt nöjd med det ;)

/Sofia


Det blev en dag på stranden

Efter 8 svettiga kilometer och utforskning av en ny del av Torrevieja packade vi ihop oss och begav oss mot stranden. Matsäcken var fixad och kropparna var insmorda. Efter ett par timmars pressande vid havet var det sedan dags för den medhavda lunchen: valnötsmackor (igen...) med smör & ost som pålägg och dessutom rester från gårdagens biff-middag. Lite senare kom mellanmålet fram (man blir hungrig av att chilla, semesterlivet är hårt!); babybel, kokos & jordgubbar fick det bli. Dagen avrundades vid poolen med en powernap i skuggan och nu väntar snart räkfrossa.


Parmachips

Vi passar på att testa lite nya snacks nu på semestern och Angelica tipsade om att man kan ugnstorka parmaskinka. Vi tog lite smör i en ugnsform, la helt enkelt i skivorna och så in i ugnen på minst 225 grader i ca 10 minuter eller tills de känns lagom knapriga. Riktigt gott! Om man vill skulle man säkert kunna krydda skivorna med lite salt, svartpeppar eller vad man nu är sugen på! 


Cola Light-glass (?)

En grej man kan känna att man saknar när man är iväg på solsemester är en kall glass. Kulglass eller annan glass från affären är ju inte att tänka på då den är fullproppad med socker men egen kan man alltid göra. Då vi inte har hittat någon bra saft att använda bestämde vi oss för att testa med Cola Light - varför inte liksom? Kändes inte som det optimala då det svämmade över lite i frysen men just det kan ha berott på kolsyran så nästa gång får det bli att prova avslagen cola. Smakade helt okej, uppfriskande om inte annat ;)


Två nyförvärv....?

Ceasarsallad för mig häromdagen (igen, jag vet, men hur gott är det inte?!), för pappa blev det rökt lax med sallad (och dillstuvad potatis men det tog jag inte med på bild, usch! ;) ). Pappa och eventuellt Anette ska förresten köra igång med LCHF nu efter semestern. Jag är helt övertygad om att de kommer bli lika frälsta som jag blev och inse hur BRA man mår och vilken effekt det har på vikten. Snart ansluter de sig nog till oss NEJ-sägare, jag ska lära dem allt jag kan!
 
/ Sofia
 

Träning vid poolen + ny utmaning!

Efter morgonprommen och en kaffe på balkongen tog vi vårt pick och pack och gick ner till poolen. Ingen vila här; lite träning fick det allt bli innan vi gjorde det man (enligt alla andra...) ska göra på semestern; chilla. Rygglyft, sit-ups, push-ups och burpees kan man göra i prinicip var som helst, vid poolen är ju bara extra gött då man kan hoppa i och svalka sig när svetten rinner. Träning i 30-gradig värme är ju rätt svettigt faktiskt...
 
På tal om sit-ups så blir det en liten twist på utmaningen som pågår (att ta oss till fots till Torrevieja). Vi lägger till att vi ska göra 100 sit-ups om dagen fram tills att den andra utmaningen är klar. Så snälla, bidra med lite kilometer... ;) Vi uppmanar givetvis alla läsare att haka på sit-ups utmaningen, vem vill inte få den där snygga magen..?
 

Enkelt mellanmål

Mandlar är grymt goda och väldigt nyttiga! De här innehåller bara 6 gram kolhydrater per 100 gram - perfekt mellanmål!


Samlad trupp i värmen

Vi på NEJtillkolhydrater + vår fina vän Angelica är nu samlade i Torrevieja, Spanien. Imorse vid åtta begav vi oss ut på en långprommenad utmed stranden och gick ända in till centrum och tillbaka. 1 mil var bidrar vi därmed till utmaningen att gå till Torre. Kom igen nu, ut och samla kilometer och rapportera! Några av er är riktigt duktiga, heja heja!
 
Väl tillbaka efter prommen blev det en kaffe på balkongen (ingen frukost då vi i prinicip alla kör peridoisk fasta). Sedan tog vi solstolarna under armen och gick ner till poolen. Nu vid ett-tiden tog vi lunchpaus och åt en minibuffé: äggröra, bacon, sallad, stekta champinjoner & lök, ost och lite hallon. Nu står vi oss gott och väl till kvällen!
 
 
 
 
 

Dinner time

I söndags gick vi ut och käkade, pappa bjöd mig och Anette på middag. Till förrätt (man passar väl på när man blir bjuden liksom....) tog jag en röra av räkor, nån färskost, avokado och sallad. På menyn var den med bröd men jag bad helt enkelt att få röran utan brödet. Till huvudrätt tog jag Ceasarsallad, klassikern, kan inte bli fel. Bad om att få utan kurtonger givetvis. Ibland kan man känna sig lite besvärlig med alla specialbeställningar men vet ni, det ska man inte göra! Man är gäst och gästen har rätt att beställa precis vad han/hon vill ha. Oftast är det väldigt lätt att anpassa rätterna på menyn så de passar LCHF.
 
Pappa käkade lövfiff med fyllning av nån ost och rödlök (tror jag det var..), sallad och sås. Anette valde baconinlindad lax också med sallad och sås. Potatisen eller pommesen kommer vid sidan om så för oss LCHF:are hade det varit enkelt att bara välja bort. Det är skönt att LCHF inte är någon krånglig diet/kosthållning, eller hur? :)
 
/ Sofia
 
 
 

Angelica y Jonna, bienvenido a Torrevieja!

Nu i eftermiddag landar Jonna och Angelica på spansk mark. Fram tills nu har min pappa och hans Anette varit här i lägenheten och semestrat med mig. Då de har haft bil med sig har det varit lätt och smidigt att åka och handla. Det är ca 15 minuter att gå till närmsta ordentliga affär från lägenheten men det finns en supermercado runt hörnet med det nödvändigaste men givetvis är det lite dyrare.... När vi har hämtat tjejerna på flygplatsen åker pappa och Anette direkt hemåt mot Sverige. Så imorse passade jag på att åka med till Carrefour (stormarknad) för att handla upp ett lager inför LCHF-veckan som vi tjejer ska ha här nu. Angelica, som ni kanske vet, är ju också en NEJ-sägare. Faktiskt riktigt smidigt att vi alla äter samma mat!
 
Angelica och Jonna hade skrivit lite önskemål på vad de ville ha handlat och det blev bland annat: kycklingfiléer, blandfärs, räkor, fläskfilé, blomkål, broccoli, paprika, gurka, sallad, champinjoner, vitkål, bireost, fetaost, babybel, creme fraiche, jordgubbar, ägg, smör, grädde, bacon, salami, cola light, vatten, te... Som ni märker har vi tänkt att laga mycket mat själva men givetvis även "götta till det" och gå ut och käka på resturang då och då!
 
/ Sofia
 
 
 
 
 
 

Biffar med mos

I fredags lagade vi en av mina favorit LCHF-rätter; fetaostfyllda biffar med blomkålsmos. HÄR hittar ni ursprungsreceptet men vi gjorde lite mindre ändringar. Smula helt enkelt ner fetaosten, hacka lite lök, blanda med köttfärsen och ett ägg, krydda, forma till biffar och stek i smör. Blomkålen kokades, blandades med smör och grädde och mosades ihop med hjälp av en mixer. Till detta hade vi smörstekt sparris. O-h-m-y-g-o-d så gott!
 
/ Sofia
 
 

Hejdå Sverige!

Incheckade och klara sitter jag och Angelica nu på fantastiska Göteborg City Airport och väntar, flyget mot Alicante går om en timme. Vi har avverkat den enda lilla butiken som finns och det är bara väntan som gäller. Vi ska käka frulle på flyget och börjar bli lite lätt hungriga nu men LCHF-mackor, babybel & ölkorv är med så vi ska stå oss hela dagen. Det behöver inte bli så svårt att hålla sig utan kolhydrater om man bara planerar lite.. ;) // Jonna


Njuta av semestern - lagom mycket!

Semestern ska man njuta av, även om jag inte tycker det behöver innebära att man säckar ihop sig totalt. Cecilia som har en blogg om LCHF och CrossFit skrev två riktigt bra inlägg om detta, läs HÄR och HÄR.
 
När man kör LCHF funkar det ju inte att "unna sig" fel saker, som innehåller socker eller stärkelse, för då kommer du ur ketos (när kroppen använder fett istället för kolhydrater som primär energikälla) och får börja om från början vilket känns helt onödigt. Men däremot finns det ju massa saker som faktiskt är okej att unna sig; mörk choklad, jordgubbar, nötter, för att nämna några. Så i förrgår unnade jag mig färska jordgubbar, hallon och vispad grädde. Till det drack jag passion/raspberry te som jag var så nyfiken på. Blev allt lite besviken, trodde det skulle vara det godaste te jag druckit, men njaa. Men helt okej var det!
 
/ Sofia
 
 

Kaoz

I morgon bitti bär det av mot Spanien och jag ska strax sätta igång att packa. Varför gör jag alltid allt i sista stund? Ja, mycket bra fråga! Nu är det dock höd tid att få det gjort då jag hittills bara lyckats hitta mitt pass, checka in online och skriva ut mitt boardingpass. Har köpt allt som ska med och bakat bröd, nu ska jag bara komma ihåg att packa ner det i morgon ;)

Eftermiddagen har istället för en massa fix innehållit häng med Sara & Angie. Vi käkade på Café Viskan & tog en mycket snabb sväng på stan, sedan begav jag och Sara oss ut hit till Dalsjöfors för en promme och lite kvällsfika med jordgubbar, rysk yoghurt & kokostoppar. Kvalitetshäng så att säga.  

// Jonna


Ceasarsallad på Viskan

Fina Sarisen & gott fika

Favorit i repris

Igårkväll blev det gambas frästa i vitlök och olja igen. Till det blev det lite av en ostbricka; oliver, tre sorters ost och valnötsbrödet. Herregud så vi tjajtar om valnötsbrödet, kan ju inte betyda annat än att det är himmelskt gott ;) Har ni provat det?
 
/ Sofia
 
 

Att handla

I Katrins bok "Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt" beskriver hon vad hon tycker är det bästa med dieten. Så här skriver hon:
 
"Vet du vad som är det bästa med den här dieten? Att det går så fort att handla. På Willys t ex, man går in genom svängdörren och sen går man direkt förbi hela brödavdelningen till höger. I stället tar man direkt in till vänster där man plockar en massa grönsaker. Jag har som rutin att allaitd ta ett par squash, ett par blomkålshuvuden, en aubergine, sockerärtor, två buketter broccoli, minst fyra avokador beroende på hur hårda de är och hur länge de kan ligga och vänta hemma, är det sommar tar jag jordgubbar och hallon och blåbär, är det vinter tar jag det i fryst form. Sen går jag ut från grönsakslandet och vidare till kötthyllorna där jag alltid tar ett stort paket köttfärs, eventuellt två stycken biffar som entrecore eller oxfilé men det händer inte alls jätteofta för jag är inte galen i kött men ibland kan det faktiskt vara gott att köra en "stek med bea och sallad" till middag. Jag fortsätter till fisken där jag alltid plockar med mig en färsk laxbit på ca 500 gram" 
 
 
"Från kyldisken blir det röd mjölk, vispgrädde, keso, creme fraiche, allt detta i laktosfritt för jag tycker jag mår bättre av det och för att det är godare och för att det har längre hållbarhet så man kan köpa mycket och inte behöva gå till matbutiken på länge och för att grädden smakar sött. Jag avslutar min shopping med en massa ostar och korvar och salami och prosciutto. Korvar och salami och ost har även de en lång hållbarhet så det är det bra att köpa lite extra av och sen alltid ha i kylen om man blir lite sugen... du vet?! Vid kassan plockar jag på mig några chokladkakor med minst 70% choklad i. Jag gillar dem med hallon, mint, pistage, havssalt, citron, apelsin, blåbär, jag gillar alla och brukar ta en av varje för att ha ett urval när gottejävulen börjar spöka i skallen på mig men du gör naturligtvis precis som du vill."
 
Jag tycker också att det går smidigare när man handlar nuförtiden! Man slipper ju hela brödavdelningen och all frukt och man har liksom större koll på vad man kan äta. Jag är ju i för sig planerar-freak även när det gäller detta så jag har ju alltid skrivit ner exakt vad jag ska ha efter vilken ordning de kommer i butiken... Handlar man på samma ställe så lär man sig att skriva handlarlistan rätt ;)
 
/ Sofia

Jordgubbar & brödbak

Hej på er!

Jag har startat dagen med en promenad tillsammans med Angie. Vi fick ihop en mil och sen så plockade vi jordgubbar hos Lundbergs här i Dalsjöfors. Det var inte superfint väder men det blev ändå en härlig promenad och det är ju mycket roligare att gå två. Efter morgonens motion styrde vi en god brunch med nyplockade jordgubbar, rysk yoghurt, keso & kokosflagor och så det goda valnötsbrödet med smör, ost & gurka. Kaffet smakar trots allt extra gott när man har rört på sig innan.

Nu håller jag på bakar en ny limpa bröd (recept här) som ska med till Spanien. Wiiiiiiie, i morgon åker vi!

// Jonna


Världens bästa Ceasar

På marknaden i Torrevieja i Fredags köpte vi en grillad kyckling och sen åkte vi hem och slängde ihop en Ceasarsallad - alltså det är nog faktiskt min favoritmat för så mycket som jag ätit det och ändå inte tröttnat...! Vi körde på kyckling, fetaost, rödlök, romansallad, riven parmesanost och dressing. Njutning!
 
/ Sofia
 
 
 

NEJtillPaoloRoberto

Hittade en intervju med Paolo Roberto, för er som inte redan har läst den kan ni hitta den HÄR.
 
Jag vet som vanligt inte vilken ände jag ska börja i när jag läser sån här "kritik" mot LCHF. Känns lönlöst att börja "försvara" när man "debatterar" med en sån, ursäkta språket, idiot. Ser ni vad han skriver? För det första så nedvärderar han en stor del av läsarna: "När det gäller hälsa är folk helt dumma i huvudet." "Det är en metod för lata idioter". "Häromåret var det någon som sa att man inte ska äta frukt – den idioten borde ha stryk."
 
Sen kan man läsa följande:
 
"Jag antar att du inte gillar den nya LCHF-dieten där man ska äta lite kolhydrater och mycket fett?
Det är en metod för lata idioter, man går ner i vikt utan att träna, men den fungerar inte i längden för vi behöver kolhydrater för att orka träna och för att inte bli olyckliga och trögtänkta. Hjärnan och musklerna behöver sina kolhydrater. Dessutom vet man inte vilka konsekvenserna av LCHF är. Folkhälsoinstitutet säger att vi får i oss för mycket mättade fetter, men folk lyssnar hellre på någon bloggare."
 
Paolo, Paolo, Paolo.... Alla vi LCHF:are är alltså lata idioter? Vi vill gå ner i vikt utan att behöva träna? Vi är olyckliga och trögtänkta för att vi inte äter kolhydrater? Vi kanske inte vet konsekvenserna av LCHF men en sak är säker; vi vet konsekvenserna av att äta som de flesta gör idag; fetma och sockerberoende som ökar och ökar. Jag kan ju så klart inte prata för alla NEJ-sägare men jag är i alla fall raka motsatsen till en lat idiot. Jag tränar mer än någonsin för att nå mina mål, jag är lyckligare än på länge och trögtänkt? Skulle inte tro det. Vad har han för grunder för sina påhopp?
 
Så här säger Paolo i intervjun: "Dietmetoder är en lögn, dessutom blir man ingen skön snubbe om man inte äter ordentligt." och "Alla de som förespråkar de här metoderna vi pratade om innan kan komma och debattera med mig, men de får ta av sig tröjan först".
 
Jag tycker det är Paolo Roberto som inte är en skön snubbe. Låt alla äta som dom vill, vi attackerar inte JA-sägarna för att de äter socker och stärkelse. Men det är klart, har man precis gett ut en kokbok proppad med recept "helt enligt tallriksmodellen" och pastarecept så kanske det i själva verket är så att det är Paolo som försöker försvara sig... Stackarn. Paolo, jag kommer gärna och debatterar med dig, the game is on!
 
/ Sofia
 
 

Trollhättan

Hej blöggisar!

Det är söndag och jag är ganska så jättebakis. Sådär kul måste jag säga men what to do? Vi har iallafall det mycket bra här i Trollis och igår gick vi en lång promenad för att se stan, slussarna och fallpåsläpp. Hela 9 km samlade vi ihop till vandringen mot Torrevieja. Vi grillade också svingoda hemmagjorda hamburgare som jag åt med sallad och de andra med bröd. Efter några glas vin bar det sedan av mot stan, himla trevlig kväll! Kolla förresten in fikat på en av bilderna. Jag körde ölkorv & babybel till kaffet när dom andra smaskade på risifrutti & vetebröd. Jag är mycket nöjd med mitt val! ;)

 

// Jonna


Gambas!

I onsdagskväll lagade vi riktigt god kvällsmat här nere. Det blev gambas (räkor) frästa i olja och pressad vitlök, mmm så himla gott! Till det blev det lite fetaost, aioli, bröd och det hela avslutades med lite jordgubbar. Efter den måltiden var jag en nöjd tjej... Aioli är ju förresten sjukt gott, innehållet i den här var 1 gram kolisar / 100 gram.
 
/ Sofia
 
 
 

Promenera mera!

Mitt mål är att promenixa så mycket som möjligt nu under semestern, nu har man ju äntligen tid till fler långpromenader! Ca en mil om dagen har det blivit hittills, har hittat en fin runda här i Torrevieja. I fredags på marknaden köpte jag ett par shorts som jag kan ha på mig så att det inte blir så himla varmt som det blir med träningsbyxor + att man kan passa på att få lite färg på benen också. Kände mig himla sportig i dessa faktiskt men lite korta var de så det finns en risk att de spanjorer och turister som gick utmed strandpromenaden i fredagskväll vid nio-tiden och på morgonrundan har sett delar av min rumpa....... Äsch, sånt får man bjuda på!
 
PS. glöm inte att rapportera om ni är ute och går, powerwalkar, joggar eller springer så bidrar ni till utmaningen att ta oss till fots till Torrevieja!
 
/ Sofia
Morgonpromenad i torsdags som avslutades med dopp i poolen!
 
Kvällspromenad i fredags (vid nio på kvällen och det var fortfarande 27 grader varmt...) som avslutades med en kall dusch och häng på balkongen!

Efterlängtad lunch

Jag började denna lördag med en mils promme vid 9, var tillbaka hemma vid halv elva. Simmade lite i poolen och "chillade" (som man ju tydligen ska göra på semestern..). I och med min periodiska fasta hade jag inte ätit något på morgonen och var riktigt hungrig när det vid halv ett-tiden var dags för lunch! Slängde ihop äggröra, smörstekta champinjoner och några skivor bacon. Mitt i matlagningen kommer en tjej från second hand-butiken som skulle kolla på vår soffa. Mitt upp i det kommer IKEA-killar och ska leverera vår nya soffa. Det var lite svettigt där ett tag med bristande språkkunskaper och in- och utförsel av diverse soffor.... När något väl dragit igång vill jag gärna slutföra det direkt så när nya soffan anlänt skulle vi givetvis montera den. Ännu mer svett och ännu mer hungrig.
 
Till slut kunde jag äntligen stoppa in min tallrik i micron, klicka på lite aioli, och sätta mig på balkongen och njuta av dagens första mål mat. Gott var det!
 
/ Sofia
 

Hamburgers!

Hemmagjorda hamburgare på grillen och lite grönsaker - fantastiskt gott! Nu vin och utgång i Trollis! // Jonna


LCHF-loppet

Låg och läste Hänt Extra och drack en kall cola light där jag hittade en liten notis om att Katrin anordnar ett LCHF-lopp. Har i för sig läst om detta lite innan, men kul ändå! HÄR kan man läsa mer och även anmäla sig.
 
/ Sofia
 
 
 

DELMÅL HAMBURG, 70 mil

Tro det eller ej men vi har nu kommit hela 70 mil tillsammans i sommarens utmaning att promenera hela vägen till Torrevieja! Ända till Hamburg i Tyskland har vi tillsammans tagit oss. Är det inte fantastiskt? Fortsätt jättegärna skriva i kommentarerna om ni har några kilometer att rapportera. Tillsammans är vi kanske framme vid målet på nolltid? Nu är det 50 mil kvar till nästa delmål Frankfurt, full fart framåt!
 

Home sweet home!

Efter en två hektiska dagar, en lång bilresa kom jag äntligen hem till Borran igår. Borta bra men hemma bäst måste jag säga, om man får vara klyshig.. Det blev iallafall en del shopping, en del ceasarsallad och mycket familjehäng. Trevligt! Bjuder på några bilder här nedan. Nu ska jag packa ihop mig och dra till Trollhättan för att hälsa på bästa Hanna. Det är Fallens dagar där i helgen så Sara & Sofie sluter upp där - kommer nog bli en mycket bra fortsättning på helgen!

/ Jonna  


Marknad i Torre

Idag var det en stor marknad här i Torrevieja, den är faktiskt varje fredag och är en av Spaniens största marknader enligt rykten! Det finns en salig blandning av klockor, kläder, väskor osv osv osv. Men det roligaste är matdelen, där de säljer frukt, grönsaker, ost, korv, fisk, kött osv. Vi köpte bland annat ett knippe sparris för 1 € ( ca 9 spänn!) och ett salladshuvud för 70 cent. Här nere skulle man levt billigt som LCHF:are!
 
Runt om på marknaden finns även stånd där de säljer grillade kycklingar. En hel kyckling kostade 7 € , inte jättebilligt men gud så god den var!
 
/ Sofia
 

Middag på balkongen

I tisdags lagade Anette middag till oss bestående av fläskfilé i gräddsås och en fetaostsallad. Över den hade jag lite Ceasar-dressing. Allt very low carb - high five!
 
/ Sofia
 
 
2,5 gram kolisar per 100 gram

Ta skydd!

Man får inte glömma att skydda sig när man solar! Jag smörjer mig med solskyddskräm på kroppen; de första dagarna med 20 och sedan med 10, fast oftast lite högre faktor i ansiktet. Sen använder jag läppglans med spf 25. Jag tycker inte man ska bygga hela semestern kring hur brun man ska bli och hur mycket man ska pressa. Visst det är härligt att få lite färg och jag tycker det är väldigt avkopplande att ligga i solen men samtidigt vet man att det inte är jättebra för huden det där... Det finns så mycket annat man kan göra också; ligga i skuggan och läsa en bra bok, ut på upptäcksfärd i staden, åk och shoppa, ät god mat... You get my point!
 
/ Sofia
 
 
 
 
 

Ost-snacks

Hallumiost och ostchips = Perfekt fredagkvälls-snacks!
 
// Sofia
 

Träningslinne från Gina Tricot

Jag har verkligen gått och skaffat mig ett favorit-träningslinne. Det är köpt på Gina Tricot, kostar 129 kr styck och modellen heter Hanna top. Det är från deras serie Active, och just Active står tryckt på linnet i nacken. Den är urringad på sidorna av kroppen; luftig och skön som sjutton! Jag äger numera tre stycken svarta och ett vitt.
 
Så, HETT tips till er som tränar och vill ha sköna och snygga träningskläder. Jag tycker i för sig det är snyggt som ett "vanligt" linne också, kommer använda dessa flitigt i Spanien, både på morgonrundan och på dagarna vid poolen. Perfekt att dra över bikinin!
 
/ Sofia
 
 
 

Hej från Danmark!

Spontantripp till Köpenhamn - inte helt fel.. Nu: Tivoli!


Synni's bearnaisesås

Min morbrors fru Synni är kock och hon lärde mig att göra en riktig bearnaise häromdagen. Det var inte så svårt som man kan tro men kräver förstås lite mer än att öppna en burk. Det är dock mycket roligare att bjuda på hemmalagad bea än köpt sådan :) Det här blir en ganska stor sats men man kan förstås minska måtten om man vill.

Det här behöver du:
1/2 silverlök eller gul lök
Ca 2-3 msk ättiksprit 
Dragon efter smak
Svartpeppar (några varv med pepparkvarnen)
Vatten till reducering

4 äggulor (man räknar 1 äggula per 2 personer)
400 gram smör (100 gram per äggula)

Salt
Citron

Gör såhär:
Finhacka löken och lägg den i en kastrull, tillsätt sedan ättiksprit, dragon, svartpeppar & vatten. Detta ska sedan koka ordentligt så att bara lite av vattnet är kvar. Häll över reduktionen i en mindre behållare/kopp och tillsätt sedan ännu mer dragon om du vill. Smält sedan smöret och låt det stå, det ska skiras (det "vita" sjunker till botten). Vispa sedan ner reduktionen i äggulorna över vattenbad, gärna med elvisp. Konsistensen ska bli crèmeaktig innan man späder med det skirade smälta smöret. Salta och pressa i citron efter smak. När den är klar för smaksättning ska man tänka på att inte röra i den för mycket hälsar kocken.

// Jonna

Njuuuuut

Perfekt sommar-mellanmål

Kaffe med grädde & jordgubbar. Så enkelt, så gott! / Jonna


Living the dream

LCHF-livet leker verkligen här nere i España! Önskar att ni alla kunde få vara här nere och njuta av detta. Igår blev det ägg och bacon (det lätta är ibland det bästa!) till lunch efter en morgon/förmiddag med en mils svettig promme igen (nästa delmål Hamburg - nu kommer vi!!), häng vid poolen, lite simning och läsning av bra bok. Cola light och cola zero, omväxling förnöjer?! Kommer ni ihåg mitt och Jonnas blindtest som vi gjorde i april?
 
Jag har ju bara varit här nere i Torrevieja i tre dagar men vi har varit fruktansvärt effektiva. Vi har redan hunnit med att vara på IKEA och köpa massa möbler, slänga ut gamla möbler som fanns i lyan när vi köpte den, kopierat nycklar, köpt tv, köpt målarfärg, monterat möbler och på spanska (svettigt!!) har jag frågat en tjej i en second-handbutik om de vill ha soffan vi har nu så de kommer och kollar på den på lördag. Idag blir det att måla möbler och eventuellt åka till en strand lite längre bort.
 
Här får ni en bildbomb:
 
 
Jag och världens bästa pappa som är en trogen läsare av bloggen!
// Sofia

Omtänksamma Josse!

Min fina vän Josse arbetade tidigare tillsammans med mig på kontoret på jobbet men hon valde sedan att börja läsa på högskolan. Men nu under sommaren är hon tillbaka och gästspelar och i torsdags förra veckan hade hon till och med tagit med sig fika och bjöd alla. Gött för dem tänkte jag, jag får väl ta en kopp te... Men då kommer Josse förbisusandes med ett paket sockerfri LCHF-glass från Alvesta glass; "Sofia jag har fika till dig också!". Ja-sägarna skulle bjudas på kladdkaka med jodgubbar på men till mig fanns det då vaniljglass och så hade hon sparat några jordgubbar till mig. Till detta fanns vispad grädde.
 
När omgivningen stöttar på det här viset blir jag varm i hjärtat, tusen tack Josse för att du tänkte på en LCHF:are som mig, kan inte vara lätt att ha en så besvärlig vän och kollega ;)
 
/ Sofia
 

"Det vita giftet - socker är lika farligt som..."

I Illustrerad vetenskap, nr 11/2012, kan man läsa om det vita giftet socker. TUMMEN UPP! De skriver om hur socker är lika farligt för oss som alkohol, hasch, kokain, heroin... I artikeln förklarar de varför det kan vara lika farligt för oss; det skadar levern som alkolhol, det är mer vanebildande är kokain, ger samma abstinens som heroin och leter till hetsätande som hasch. Tycker det känns jättepositivt att en så pass "seriös" tidning tar upp det här.
 
/ Sofia
 
 
    
  

Enkel baconsås med parmesan

Den här baconsåsen skulle kunna vara världens enklaste rätt. Serveras gärna med sallad, kål, broccoli eller blomkål. Är man JA-sägare passar den också utmärkt till pasta.

Det här behöver du (mängden anpassas efter behov, tycke & smak)
-Bacon
-Lök
-Riven parmesan
-Grädde
-Svartpeppar eller valfria kryddor

Gör såhär
Skär och stek bacon och lök. Om man lägger i båda ingredienserna i pannan samtidigt behövs inget smör, det är tillräckligt med fett i baconet. Krydda, häll sedan på grädde & tillsätt valfri mängd parmesan, låt det "koka ihop". Klart!


// Jonna
 

LCHF-lunch på Gabriela Mistral

Jag kör faktiskt på lite smått med periodisk fasta även här i Spanien. Jag är inte så strikt med att absolut fasta i 16 timmar, blir kanske lite mindre, men jag skippar i fall frulle och äter inget alls på morgonen innan luchen. Känns bra, är faktiskt inte så hungig ändå!
 
Så igår fixade jag dagens första mål mat till mig, pappa och Anette. Det blev stekt korv, äggröra, stekta champinjoner, fräst lök och majonäs. Riktigt mättsamt och gott! Det första ni ska lära er om ni som LCHF:are åker till Spanien är "hidrato de carbono" som betyder kolhydrater, det gäller att hålla koll på "la nutrición" (näringsvärdet)!
 
/ Sofia
 
 
 

Världens skönaste träning?

Jag har kanske inte riktigt förstått det där med att man ska ta det lugnt på semestern. Har hört att man tydligen ska "chilla" och njuta över att inte göra något alls. Jaja, jag har tre veckors ledighet, jag ska nog hinna chilla också...
 
Denna dagen startade med en powerwalk kl halv nio. Jag gick i rask takt i 1,5 timma, vilket blir ca 1 mil. Helt underbart klimat här; solen var uppe redan då och jag var genomsvettig när jag kom tillbaka. Jag körde ett litet pass vid poolen; lite utfall, knäböj, push-ups och pappa kollade på mig som om jag vore galen när jag började göra burpees. Sedan simmade jag kanske 20 minuter i poolen. När jag var klar var kl 11 och all dagens träning var avklarad. Det måste ju verkligen vara den bästa av träning: promme utmed strandpromenaden, styrkeövningar i gräset vid poolen och sedan hoppa i och pumpa några längder? Kan inte komma på något i träningsväg som kan slå det.
 
/ Sofia
 

Cliffhanger!

Har precis tryckt i mig grillat såhär på kvällskvisten. Blev lite sent nu med fastan men en kvart hit eller dit kan kvitta tror jag, det viktigaste är nog att man håller på det på morgonen. Fantastiskt gott med mat i vilket fall! Jag fick lära mig att göra bea från början och ska skriva ihop ett inlägg om det. Grymt gott och det såg i alla fall inte svårt ut :) Håll utkik!

/ Jonna


Svensken på hörnet

Igår käkade vi middag på en resturang som heter Svensken på hörnet. Jag tog en kycklingrätt som lät på menyn som att den skulle vara jättegod. Man kunde välja om man ville ha potatis, potatisgratäng, bakad potatis eller GI-gränsaker till. Tummen upp! Jag valde grönsakerna och fick en skål med paprika och zucchini. Kycklingen var tyvärr ganska smaklös och tzatzikin var rätt vattnig. Men jag ska inte gnälla, det var helt okej att sitta på en uteservering i shorts, känna vinden genom håret, dricka en kall cola light och få lite mat i magen!

/ Sofia
 
 
 

Valnötsbröd FTW

I helgen var jag på loppis här i Långasand och där fyndade jag en gammal mixer för en 50-lapp. Det är grymt gott med LCHF-bröd och det brödet jag brukar göra är fantastiskt enkelt men man behöver en mixer (recept här)! Vi hade inte heller någon brödform här i stugan men mamma köpte en igår så jag passade på att baka lite. Perfekt om man behöver ha med sig en liten matsäck eller något snabbt i magen. Tips tips!

// Jonna


 

Handling i Torre

Jag måste säga att Spanien är så underbart som det kan bli; ikväll satt vi ute på vår balkong till halv ett och jag satt i shorts och linne och det var varmt. Vid nio-tiden innan tog jag och pappa ett kvällsdopp i poolen och det var så gött, riktigt varmt och skönt men ändå svalkande.
 
Pappa och Anette hämtade mig på flygplatsen när jag landade vid tretiden och sen åkte vi till Carrefour som är en stormarknad här och handlade. Det blev allt möjligt; korv, grönsaker, grädde, te, champinjoner, sallad, fetaost, ägg, brie, salami, bacon osv.. Vi laddade upp lite inför veckan helt enkelt! Hittade ett te som jag inte sett hemma, Passion Raspberry, ska bli spännande att se hur det smakar!
 
Nu ska jag sova för imorgon ska jag ut på powerwalk rätt tidigt och lära känna området lite och sen blir det poolhäng innan jag och pappa ska åka till IKEA och köpa lite grejjer till lyan!
 
// Sofia
 
 
 

Live-update från Halmstad

Nu har jag precis ätit kycklingspett med tzatsiki, sallad och fetaost på en pizzeria här i Halmstad. Jag bytte helt enkelt bara ut potatisen mot sallad. Sjukt smidigt! Förmiddagens aktivitet var för övrigt golf för första gången någonsin (!) Skoj men svårt!

// Jonna


Hasta la vista baby!

Nu är jag på flygplatsen, planet går om en halvtimma. Står i kön för att köpa en dricka, tur att jag har med mig några baby bel & nötter för här finns INGET en Nej-sägare kan köpa att tugga på.. Hade väl varit osten på alla frallor i så fall...

/ Sofia


DELMÅL KÖPENHAMN, 33 mil

Herregud nu går det undan! I sommaren utmaning ska vi ju gå till fots till Torrevieja och i lördags nådde vi första delmålet Helsingborg på 23 mil. Nu har vi redan nått till Köpenhamn och tagit oss sammanlagt 33 mil ner mot Spanien från Borås. ÄR DET INTE IMPONERANDE?!
 
Nästa stopp på vägen är Hamburg och för att nå dit behöver vi ytterligare 37 mil, alltså nästan lika långt som vi gått hittills, så att vi hamnar på 70 mil. Vilka är med oss?
 
 
 

Förberedelser

Lördagen och söndagen i Håverud har varit underbara. Lustigt att det kan vara så skönt att komma iväg från stan, trodde att jag trivdes bäst med liv och rörelse i centrum men det är rätt jäkla gött utanför stan, i skogen med massa frisk luft också!
 
Nu har det varit full rulle här hemma hos mig hela kvällen. Imorgon vid elva på förmiddagen lyfter planet mot Spanien för min del. Just nu har jag brödlimpa nummer 2 inne i ugnen, måste ju så klart ha med mig lite av det goda valnötsbrödet ner till España, ska ju trots allt vara där i nästan 3 veckor. Nu är jag nästan klar med packningen också, varför är det ALLTID så jobbigt att packa? Sitter och funderar på vad jag kan ha glömt och inser att det finns inte så mycket man kan ha glömt som man inte kan skaffa på plats - skön tanke.
 
Jag kommer så klart att uppdatera er om LCHF-livet nere i Torrevieja och jag ska gå all in för promenixer nu, hoppas på att kunna lägga till nån mil per dag till utmaningen! Nästa vecka på tisdag kommer Jonna och Angelica ner och joinar mig i lyan, längtar redan!
 
 
Var och hälsade på min fina vän Jaqueline idag som fått bebis. Världens finaste Cornelia fick jag mysa med! När jag kom hem var det på med mjukiskläderna och hugga in i alla måsten innan avfärd imorgon...
 
 
// Sofia
 
 
 
 

Grillmarinad

Alltså grillat kött kan vara det godaste som finns! Igår åt vi egenmarinerad karré men stekt broccoli, avokado, halloumi, gurka & vitlökscrème fraîche! Det bästa är när köttet får gosa till sig i marinad en hel dag. Ett tips är att blanda ihop soja, pressad vitlök & grillkrydda (gärna lite chilisås också om man inte är så noga med kolisarna). Blir sjukt gott :)

/ Jonna


Lunch

Tacobuffé till lunch här i Håverud! Gott och mättsamt :) / Sofia


DELMÅL HELSINGBORG, 23 mil

I sommarens utmaning att ta oss till fots till Torrevieja i Spanien har första delmålet nåtts: på mindre än en vecka har vi på NEJtillkolhydrater tillsammans med er tagit oss 23 mil till Helsingborg! Jätteroligt att så många rapporterat in kiliometer efter kilometer, visst mår man bra av promenader, power-walks, joggingrundor eller vad man nu varit ute på? Faktiskt var det Thomas och Anette som med 5 km var tog oss sista biten - lustigt nog promenerades dessa sammanlagda 10 km på plats i Torrevieja, målet för "vandringen".
 
Nya utmaningar och nya mål väntar, nästa stopp på vägen är Köpenhamn, vi behöver ytterligare 10 mil för att nå dit. NU KÖR VI!
 
 
 

En helg i Håverud

Jag befinner mig som sagt i sommaridylliska Håverud i Dalsland och njuter av frisk luft, av att umgås med min familj, av god mat och av att skratta och leva. Perfekt start på semestern!
 
Vi har precis avnjutit en middag bestående av lax, blomkål- och broccoligratäng, sallad, sås och riven fetaost. Jag gillar ju vanligtivs inte fisk men detta smakade faktiskt bra! Jag inser ju själv att jag borde börja käka fisk lite då och då, det är ju nyttigt sägs det...
 
// Sofia
 
 
 
Så här kan det kännas ibland! Man får nog helt enkelt hålla ut lite mer än 2 veckor om man vill uppnå resultat!

Mums!

Stekt vitkål, köttfärssås, parmesan, coleslaw & sallad! Perfekt LCHF-lunch i solen :) /Jonna


Bortskämd!

Oj va jobbigt det är när man inte har ett väl fungerade internet eller täckning på mobilen! Jag är hemkommen från morgonrundan nu och vi ska på loppis här i Långasand idag. Fick med mig hela 5 personer till från familjen så det blir hela 34,8 km närmre Torrevieja!

// Jonna


Festen baksida..

Det är så tråkigt att vara bakis. Jag har haft otur i livet och blir hårt drabbad av det där giftet alkohol dagen efter jag har partajat. I söndags mådde jag illa ända fram till kvällen, men ibland är det värt att ta den smällen när man vet att man haft en riktigt rolig kväll! Jag märkte dessutom tydligt att jag blir mer sötsugen när jag är bakis. Någon som vet varför det blir så? Jag var på Ica och handlade och skulle nog kunnat smällt i mig det mesta, mest sugen var jag på någon saftigt, typ frukt, melon, jordgubbar... Mmmm, till och med lite sugen på chips. Chips liksom, saknar inte ens det i vanliga fall. Givetvis stod jag emot! Men på kvällen lyxade jag till det med LCHF-glass och några jordgubbar i alla fall...
 
Idag åker jag till Håverud (Dalsland) och spenderar helgen där, och sen på måndag flyger jag ner till Torrevieja. Life is good!
 
// Sofia 
 

Grekiskt är gott!

Egentligen vill jag utbrista JAG HAR SEMESTER, men det har alla andra skött så bra på facebook idag så jag skippar det ;) Det känns i alla fall skönt, nästan overkligt, att jag ska vara ledig i tre hela veckor.
 
Igår var jag och Frida på gymmet igen och körde ett liknande pass som i tisdags fast med lite andra övningar. Sedan gick vi till stan och till Grekiska Tavernan här i Borås. Jag tycker helt klart det är den mest prisvärda resturangen i stan som dessutom serverar sjukt god mat och det är väldigt lätt att få till en bra LCHF-måltid.
 
Vi beställde in (som förrätt) tzatziki, kolgrillad halloumi och fetaost. Till huvudrätt tog vi båda souvlaki på fläsk. Jag bytte ut potatisen mot extra sallad, smidigt och enkelt ska det vara! Sedan satt vi och njöt av den otroligt goda maten och varandras sällskap och smed planer inför framtiden; lägenheten i Torrevieja, resan till New York i augusti, weekend i Håverud i helgen och eventuellt en gemensam investering i en systemkamera.
 
Tusen tack till världens bästa syster för en härlig kväll!
 
/ Sofia
 
1. Jag & Frida på gymmet 2. Ett hjärta till alla som kämpar på med utmaningen!
 
Beställning, förätter och pepsi max!
 
Finaste Frida!

Planering

Det är inte alltid man hittar något enkelt att äta när man är på språng. Idag har jag kört på matsäck för enkelhetens skull. Familjen har precis ätit Burger King samtidigt som jag smaskade i mig en dubbelmacka med ost istället! Man brukar ju nästan alltid kunna hitta något LCHF-vänligt alternativ men jag var inte så hungrig så bröd räckte gott och väl! Hoppas ni har en fin fredag :) / Jonna


Världens bästa start

 
Två bilder från min och Fridas morgonpromme i onsdags! Solen sken på oss till och med och jag kände frid i kroppen - att komma ut på morgonen gör så mycket för välbefinnandet. Idag jobbar jag min sista dag på kontoret innan 3 veckors semester = full rulle in i det sista!!
 
/ Sofia
 
 
 
 

Kokostoppar LCHF

Igår fick jag ett plötsligt sug efter att baka och bestämde mig tillslut för att slå till kokostoppar. Jag hittade ett recept av Leila Lindholm som jag ändrade lite i och LCHF-anpassade. I ursprungsreceptet var det lime men jag hittade bara citron hemma, det gick lika bra det! Kakorna blev riktigt goda och var superenkla att göra!

Det här behöver du:
50 gram smör
2 ägg
1 dl stevia strö
200 gr kokosflingor
Skal & saft av 1 lime (eller ungefär 1/2 citron)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör samtidigt ihop övriga ingredienser, tillsätt sedan det smälta smöret. Rör om ordentligt och låt sedan smeten vila i ca 10 minuter. Smaka gärna av så att du är nöjd med syrligheten (mängden citron/lime) och sötman. Forma toppar & placera ut på bakplåtspapper, grädda sedan i 10-15 minuter. Låt topparna svalna innan servering. Njuuuuut!

/ Jonna

 

Klart! Om man vill lyxa lite extra kan man doppa t.ex. botten i smält mörk choklad.

Ketchup med mindre socker

Igår åkte jag iväg till ICA för att köpa lite saker till lunchrummet på jobbet. Företaget köper vissa saker som alla får använda, typ te, honung, knäckebröd, smör och ketchup. Stog vid ketchuphyllan och såg Felix-ketchupen som är sötad med stevia. Det ryckte lite i LCHF:aren inom mig men kände att det är kanske lite drastiskt att göra så mot alla JA-sägare. Men en med mindre socker fick det minsann allt bli, någon måtta får det vara! Undra om någon uppmärksammar det, det kommer nog i alla fall inte vara så svårt för dem att lista ut vem det var som handlade...
 
/ Sofia
 
 

Fetaostbiffar FTW

Ni som följer oss på Instagram få stå ut med dubbletter ibland.. Här nedan kan ni se min sjukt goda lunch: biffar med fetaost, bladspenat, gurka, guacamole & vitlökssås (crème fraiche, vitlök, salt & peppar). Idag var jag riktigt hungrig när fastan slutade och jag tror att det märktes på mitt humör för jag blev i princip tvingad till att äta ;) Men hunger är verkligen den bästa kryddan, så då var grymt gott med mat! Jag förväntar mig också att det blir lättare när man inte jobbar ute från klockan 8 på morgonen. Det är inte lika länge att vara uppe utan mat med lite sovmorgon..

/ Jonna
 

Tummen upp!

En vän till oss på NEJtillkolhydrater kör också LCHF. Igår fick jag mms om att han var "back on track" och så en bild på den utsökta måltiden nedan. Sedan kom ett till mms om att han rapporterade 10 km (!) till utmaningen. Vi tackar ödmjukast! Nämner inte hans namn här, han får vara anonym och ge sig till känna om han själv vill ;)
 
/ Sofia
 
 
 
 

Mål ska vara smarta!

 
Alla projekt behöver ha ett mål. Det spelar ingen roll om det handlar om att man ska renovera huset, om man har mål att nå på jobbet eller om man vill gå ner i vikt. Ett känt verktyg som man kan använda vid målformulering beskrivs här: 




För att lyckas med en viktnedgång måste man inte ha ett mål uttryckt i kilo men det är viktigt att man vet vad man vill uppnå (specifikt). Det är också viktigt att man kan avgöra när målet är uppnått (mätbart) och att man bestämmer för sig själv när målet ska vara uppnått (tidsbestämt). För att man inte ska tappa motivationen bör ett uppsatt mål också vara "lagom" högt, inte för lätt & inte för svårt (realiserbart). För att ens komma igång måste också målet vara accepterat. Just detta kriuterium är inte lika lätt att applicera på just viktminskning, de flesta accepterar troligen att bli av med några kilon, men när det gäller mål t.ex. på en arbetsplats så är det viktigt att alla inblandade är medvetna om vad man jobbar mot. 

Sätt alltså SMARTA mål för att ha en större chans att nå dem!



En kväll i D-fors

Under sommaren bor ju Jonna ute i Dalsjöfors hos sin familj. Tanken med eftermiddagen var att Sofia och Sara skulle mötas upp i stan, ta bilen ut till Jonna och så skulle vi alla tre bege oss ut på en långpromenad. Men i Borås ööööösregnade det verkligen (ingen är väl förvånad egentligen..) så Sofia och Sara styrde om planerna. På Ica inhandlades jordgubbar och LCHF-glass och Jonna hade grädde, choklad och lite smörgås-kvällsmat hemma. Så prommen byttes helt enkelt ut mot en myskväll med gott tilltugg och tjejsnack.
 
...Sen att regnet aldrig nådde Dalsjöfors och att det faktiskt var ganska fint väder resten av kvällen är ju en annan sak...
 

Babybel - Emmental

Sist jag var och handlade fanns det inga röda babybel kvar så det fick bli att testa de gula. Nästan samma kolhydratsinnehåll (<0,5 per 100 gram i de gula och <0,2 per 100 gram i de röda) men med en annan smak (Emmental) och konsistens. Jag tycker nog att de röda är godare men de här kan vara ett bra komplement då en LCHF-kost kan innehålla en hel del ost så det kan ju vara skoj att kunna variera ;)

/ Jonna


Räkfrossa

Igår efter träningen tog jag en snabbdusch och åkte sedan till Maria där hon, Madde, Emelie och Linnea befann sig. Räkor+tillbehör+mys+tjöt stod på schemat. Färska räkor, majonäs, aioli, fetaost, ägg och olika sorters bröd. Vanligt bröd till JA-sägarna, glutenfritt bröd och LCHF-bröd. En riktigt god kvällsmat, färska räkor borde man verkligen unna sig oftare! Likaså borde man unna sig kvällar med sina fina väninnor oftare, tusen tack för en mysig kväll mina små räkor ;)
 
För att tillfredsställa alla läsare (läs: Moa...) slänger jag med en "kvällens outfit". Ser lite kobent ut men låt gå! Man kan ju verkligen undra om det var en kväll i juli jag skulle ut och möta, ser mer ut som en oktoberoutfit, kängorna på och allt.. Katastrof-sommar men på måndag lyfter jag mot värmen!
 
/ Sofia
 
 
 
 

Det ska vara gött att leva

Så här gött hade vi det i lördags! Här har ni länken till receptet igen om ni har missat det tidigare. Nästa gång det blir party för oss tillsammans igen befinner vi oss i Spanien. Vi har dessutom fått reda på att världens bästa Angie hänger på ner till Torrevieja, det kommer bli awesome!
 

Work that ass!

Idag efter jobbet mötte jag upp Frida och vi körde en timmas träning på Onyx i centrum. 15 minuters uppvärmning på löpbandet sen körde vi cirkelträning kan man säga. Första varvet armar (3 olika övningar tre gånger) och så lite upphopp och annnat pulshöjande emellan. Nästa varv var det rygglyft, sit-ups och höftlyft. Sista varvet var benböj, stående utfall och push-ups. Perfekt pass, kände mig riktigt pigg på träning idag, härligt med sånna dagar!
 
Imorgonbitti studsar jag upp 05:30 igen (okej, "studsar" kan diskuteras - jag släpar mig ner från sängloftet...), Frida joinar dessutom morgonrundan så det blir trevligt. Efter jobbet möter jag upp Sara och vi tänkte bege oss ut på långpromme och samla kilometer till veckornas utmaning. Så roligt förresten att så många är med oss på vandringen mot Torrevieja! :)
 
/ Sofia
 
 
 

Tisdagstacos!

Som jag skrev i morse så ändrade jag tiden för min fasta från 19-11 till 20-12. Det var lite väl optimistiskt att hinna med att äta innan sju insåg jag.. ;) Har ikväll tryckt i mig typ det godaste jag vet: Tacos. Riktigt mumsigt med köttfärs, crème fraîche, guacamole, sallad, feta, champinjoner, gurka, tomat & paprika! Nu är jag ordentligt mätt så ska nog stå mig till i morron :) Ni vet väl att det är superenkelt att göra egen tacokrydda som inte innehåller något socker? Recept och info om vilka dåligheter som finns i färdig tacokrydda hittar ni HÄR!

Har tyvärr inte hunnit gå något idag förutom med skottkärran. När man bor hemma gratis får man hjälpa till och vi håller på och klyver ved för tillfället (ja, jag bor på landet). Gratis träning men inga kilometrar att registrera. Ska försöka komma ifrån en liten stund i morgon så jag hinner en pw ;)

// Jonna


Lunch: grillad kyckling

Godaste lunchen på länge! Jag drog ut på fastan lite extra då jag inte kommer hinna äta innan 19 ikväll, så nu har jag en extra timma på mig ;) Det blev iallafall grillad kyckling, halloumi, bladspenat, gurka, tomat, paprika, purjo & Erik Lallerstedts ceasardressing. Mums!

// Jonna


Snacks

Hur hårt man än kör på nån diet eller kosthållning så är det viktigt att ha dagar då man får unna sig. Med att unna sig menar vi inte att äta massa kolhydrater för som sagt funkar det inte att fuska med det när man kör LCHF. Men man kan äta sånt som är helt okej att käka i måttliga mängder. Så i lördags dukade vi upp nötter & mörk choklad (och chips till JA-sägarna som var med på förfesten). Lite rött vin, jordgubbar, drinkar.. Gott! Vet man med sig att en sån kväll väntar kan man ju anpasa vad man käkar på dagen och välja någon som är very low carb. Typ kycklig, sallad och bea, klassikern.
 

Fyra små små små kcal...

Jag (och numera Jonna!) kör ju periodisk fasta vilket innebär att man inte ska få i sig några kalorier alls under ett visst antal timmar. Jag har ju druckit Celsius innan/under mina morgon-power-walks då jag innan jag körde igång läste att det var helt okej.
 
HÄR står det exempelvis: "Celsius rekommenderas att drickas t.ex. om du kör periodisk fasta och ska träna på fastande mage. Ta en Celsius innan träningen för att få upp energin". Och HÄR står det: "Inga kalorier under fastan, men däremot kaffe, kalorifria drycker, Celsius och sockerfria tuggummin är okej så länge det inte påverkar blodsockernivån."
 
 
Okej, inga kalorier under fastan men Celsius är ok. En burk Celsius innehåller 4 kcal. Är det så lite att man inte behöver räkna det? Är det okej bara om man tränar i samband med att man dricker den så att man liksom gör av med det?
 
Någon som vet?
 
// Sofia
 
 
 
 

En bit på vägen

Godkväll! Jag måste börja med att meddela att vi redan kommit hela 4,5 mil närmare Torrevieja! Känns riktigt skoj att ni är med och hjälper oss med vandringen! TACK! Glöm inte att fortsätta rapportera era kilometrar nu i fortsättningen också, korta som långa sträckor. Every step counts ;)

För mig blev det som utlovat en kvällspromme och jag fick ihop några meter. Sofia föreslog just att jag skulle hänga med på hennes morgonrunda klockan 05.30 (!) i morgon bitti men det blir nog liiiite väl tidigt tror jag.. Okej att det är skönt att inte sova bort hela dagen men jag är ju trots allt ledig så nån måtta får det nog ändå vara.. ;) Jag måste säga att jag är sjukt imponerad av människor som går upp så tidigt för att hinna träna / promenixa innan jobbet! Keep up the good work Soffi!

// Jonna


Dagens chill-outfit

Jag vet att iallafall en av våra trogna läsare efterfrågar mer kläder här på blöggen. Idag bjuder jag därför på dagens hemma-outfit: endast stor gosig tröja och diverse podcasts i öronen. Kanske inte så intressant men det är så jag ser ut idag. Del två av bilden är gammal med visar ungefär dagens lunch: mozzarella med olivolja & kryddor + sallad. Grymt gott! Idag gör jag för övrigt ingenting, jag tror det är nyttigt att ibland inte göra någonting en hel dag och bara umgås med sig själv. Är hemma från stugan lite längre än planerat och njuter av ensamheten. Ska ta en promme ikväll bara, vill ju inte vara sämre än att jag bidrar med några kilometrar till utmaningen.. ;)

Har också fått för mig att testa periodisk fasta trots att jag var väldigt anti till det i början. Börjar redan ikväll och jag har valt att fasta 19-11. Vi får väl se hur detta utvecklar sig ;) Men det skadar ju inte att prova..

// Jonna


God lunch på Café Viskan

Igår var jag och Jonna ute på promme för att piggna till från baksmällan. Efter det mötte jag upp fina Moa och käkade en sen lunch på Café Viskan här i Borås. Jag tog en Ceasarsallad (utan krutonger) och Moa tog en räksallad. Solen tittade till och med fram så vi kunde sitta ute & skvallra, riktigt gött söndags-tidsfördriv!
 
/ Sofia
 

Instagram!

Nu kan man följa oss på instagram också! Helt nytt så ha lite tålamod i början ;)
Alias: nejtillkolhydrater


Ny vecka, nya utmaningar & fler morgonpromenixer

Blogg.se-appen funkar igen, halleluja! Tjugo över fem ringde alarmet, rise and shine Soffi! 6,4 km närmare Torrevieja är vi nu, ni har väl inte missat att läsa om utmaningen? Jag är taggad till tusen! Jonna tipsade igår om Sommar i P1, när Emma Wiklund pratade, så det fick det bli i öronen under morgon-rundan. Höll på att börja lipa mitt på centralbron, gripande..

Periodiska fastan är igång igen, dagens lunchlåda består av kyckling & fetaost-sallad, blir gott!

/ Sofia


Vecka 28 - ??

 
Den här veckan blir det en riktigt speciell utmaning. För det första kommer den att sträcka sig över en längre preiod än 1 vecka och för det andra så vill vi att ni alla ska hjälpa till. Vi ska tillsammans ta oss till fots från Borås till Torrevieja i Spanien! Det är ca 300 mil, så utmaningen avslutas när vi nått dit! Vi på NEJtillkolhydrater kommer gemensamt samla kilometer och ni läsare får mer än gärna hjälpa till! Skriv en kommentar här på bloggen hur långt du gått och vart du gått. Vi litar på att det inte förekommer något fusk, på den här bloggen är vi ärliga! Under resans väg lägger vi upp här hur långt vi kommit och hur långt det är kvar.
 
Att vara ute och röra på sig ger en rad hälsofördelar; bättre kondition, längre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, längre kolesterol, starkare muskler, bättre balans, lättare att gå ner i vikt osv. Det är en perfekt träningsform  och perfekt för de som vill komma igång med träningen om man känner sig lite otränad. Man kan motionera när som helst och var som helst, det kostar ingenting, man behöver inte lära sig något, man behöver ingen utrustning och man kan göra det tillsammans med andra och göra det till en social grej. Så det finns INGEN anledning att inte snöra på sig gympadojjorna och ge sig ut på en promenix!
 
KOM IGEN, NU GÅR VI TILL TORREVIEJA!
 


Städer på vägen
23 mil - Helsingborg
33 mil - Köpenhamn
70 mil - Hamburg
120 mil - Frankfurt
140 mil - Strasbourg
185 mil - Lyon
215 mil - Montpellier
250 mil - Barcelona
280 mil - Valencia
300 mil - Torrevieja

 

 
 
 
 

Pure

Någon på förfesten igår hade nog en liten LCHFare inom sig för se vad som dök upp vid städningen! 50% färre kolhydrater än i "vanlig öl". Alltid nått! Kul att det sprider sig att det faktiskt är hälsosamt att dra ner på kolisarna även om man inte väljer bort dem helt.
 
 
 

Bakis-söndag

Godmorgon! (Goddag?)
Idag är vi på NEJtillkolhydrater lite trötta. Igår var det fest som gällde och utgång i Borås. Kvällen började med förfest hos Sofia och vi tjejer drack bland annat dessa grymt goda LCHF-drinkarna. Hett tips! Receptet har vi lagt ut tidigare (klicka HÄR). Nu ska vi snart ta en promme tillsammans för att försöka piggna till och skvallra om gårdagen förstås. Ha en fin söndag!  

Ikväll kommer förresten nya utmaningar, stay tuned..
 
Strawberry daiquiri sötade med Stevia

Mission completed!

Jönna utmanade ju mig att gå morgon-power-walk 5 av 7 dagar denna veckan och vet ni, I DID IT! Tisdag, onsdag, torsdag, fredag och nu lördag har jag varit ute och promenixat innan jag kickat igång dagen. Jag läste att Jonna kommer fortsätta med att inte äta nötter och choklad på veckorna, så jag ska väl inte vara sämre jag. Jag kommer också fortsätta med min utmaning; morgonpromenixerna kommer leva vidare, that's for sure.
 
När jag kom tillbaka från rundan idag blev det en hederlig LCHF-frukost (eller ja, kl var ju närmare ett så vi får kanske kalla det för lunch..) bestående av äggröra på 2 ägg + grädde och 4 skivor bacon.
 
Ikväll blir det party för oss på NEJtillkolhydrater, kommer säkert ett live-inlägg under kvällen ;)
 
Vet inte hur många läsare som är från Borås, men jag har en bra runda jag kör på när jag ska ut på PW: start på Första villagatan, mot Norrmalm och upp för hela den backen, svänger ner vid sagavallen, genom gångtunneln så man kommer ut vid Storknallen, genom hela Knalleland och ut vid Borås arena, förbi Max och Tennishallen, ut på Getängsvägen, under Byttorps vägport ut vid Norrby, över Centralbron, genom stan på Stora brogatan och sedan tillbaka till Villastaden och avslutar hemma igen. Rundan är runt 6,5 km och tar drygt en timma.
Sofia x 4
Redovisning veckans utmaning!
 
// Sofia

Ännu mer grill & lite fynd

Jag vill inte att sommaren ska ta slut (den har ju bara börjat men ändå..) Hur kan grillmat vara så gott? Igår blev det grillat igen som serverades med sallad, mozzarella & gräddstuvade kantareller. Kanske en lite konstig mix men alla goda grejer borde ju vara goda tillsammans? Det blandas ju ändå i magen ;)



Var på Gekås i Ullared igår också, fyndade bland annat billiga valnötter och lite Marabou premium inför kommande veckor. Jag tror faktiskt, när utmaningen är slut, att jag ska fortsätta undvika nötter & choklad på vardagar men unna mig det på helgerna. Tänker dock inte hålla mig från jordgubbar och sånt i framtiden.. Inte kul på sommaren och eftersom lite är okej inom LCHF vill jag äta det!



/ Jonna
 
 
 
 

Vaniljpulver

Om ni, som jag, älskar vanilj så är riktigt vaniljpulver en perfekt smaksättare. Glöm vaniljsocker som så ofta används i bakning och består av typ 100% kolhydrater. Vaniljpulver kan användas som smaksättare till exempelvis glass (se detta recept!), vispad grädde, kaffe, youghurt, bakverk eller annat där man vill ha riktig vaniljsmak. Visste ni att vanilj är frukten från en klättrande tropisk orkidé och att den slingrande växten kan bli upp till 15 meter lång?! 1/4 – 1/2 tsk vaniljpulver motsvarar 1 tsk vaniljsocker, så vet man lite hur man ska räkna.
 
/ Sofia
 
Det här vaniljpulvret har jag köpt på Ica Maxi, minns tyvärr inte exakt vad det kostade men det var 10 gram och jag tror det låg på 30-40 kr.


Näringsinnehållet visar 8 gram kolisar på 100 gram men det är ju lika med noll när man bara tar någon tsk.
 
 

I affären

Igår sprang jag in i affären lite snabbt innan jag skulle hem, behövde handla lite till bakningen bland annat. Såg en löpsedel; "Därför nobbar Tina LCHF". Jag kände inte direkt för att köpa tidningen så jag skummade lite snabbt igenom artikeln (man kan ju inte gärna stå i affären och läsa den genomgående...) och förstod snabbt att löpsedeln var tagen ur sitt sammanhang. Hon dissade ALLA dieter för att man tappar matglädjen av att banta typ, om jag förstod det hela rätt. Så det var ju inte speciellt LCHF hon ratade. Så trött man blir...
 
Lyckades fånga min handling på kort, en riktigt typisk LCHF-handling; sockerfri glass, ägg, stevia strö, mandel och hasselnötter, ekologisk kokos, smör, ost och Celsius.
 
/ Sofia
 
 
 
 

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Jag och Angelica möttes upp 05.30, iklädda träningskläder och klunkandes på varsin Celsius. Det är verkligen perfekt att gå ut och gå tillsammans med en vän - perfekt tid att prata ikapp vad som hänt det senaste och skvallra lite! Men efter typ 4 km vände turen, jag fick panik-ont i magen. Sånt där riktigt magknip! Jag brukar inte ofta ha ont i magen så det var lite obehagligt. Det var så illa att jag fick avbryta promenixen och sätta mig på en busshållsplasts och vila lite. Världens bästa Angelica fullföljde rundan, hämtade sin bil, och kom tillbaka och hämtade mig och körde hem mig. Har man världens bästa vän så har man! När jag kom hem vilade jag lite och det kändes faktiskt bättre, så jag är på jobbet ändå och hoppas att det var något tillfälligt som gick över med lite vila...
 
Jag har tyvärr inga bilder från promenixen så istället får det bli en hyllningsbild till Angelica för att hon var så hjälpsam idag! Var inne på facebook och skulle leta upp kort på oss två tillsammans, 199 st fanns det. Love you bejbi!
 
/ Sofia

Sugen på nått gött!

Jag hade det riktigt jobbigt med allergi igår och det hängde i sig idag på jobbet. Har känt mig allmänt hängig och nästan på lite dåligt humör. Så då får man göra vad man kan för att pigga upp sig själv! Efter jobbet blev det därför lite shopping och sedan åkte jag hem och bakade chokladbollar, HÄR hittar ni receptet. De blir verkligen underbart goda! Farligt goda, jag skulle kunna äta upp alla på en gång nästan... Men efter lite kvällsmat unnade jag mig två bollar och en cola light, livskvalitet! Nu har den periodiska fastan börjat igen och jag ser fram emot nästa mål mat imorgon 12.30 som är en lunchlåda innehållandes världens godaste biffar med mos.
 
Veckans utmaning fortsätter btw! Har varit ute och morgon-power-walkat alla dagar förutom måndag. Idag var Frida med mig ute och imorgon ska Angie joina. Kul att få sällskap!
 
// Sofia
 
Kvällssysselsättning
 
Här är klockan typ 05.30 imorse & jag och Frida har precis gett oss iväg på en 7 km lång PW!
 

Mot Halmstad!

Hej finisar! Jag kan inte stoltsera med att jag satte klockan på fem i morse men en morgon-pw blev det. Hur härligt som helst! Tyvärr fungerar inte riktigt runkeeper som den ska här nere, jag tror det beror på att signalen är för dålig för rundorna blir riktigt långa.. Skulle gissa på att den vi tog i morse är mellan 6 och 7 km.

Efter en god frulle har jag sedan dess suttit i solen med en bok men nu gick solen i moln så vi ska snart bege oss in till Halmstad för en sväng på stan. Har några presentkort att använda och är också riktigt shoppingsugen. Hoppas det finns en massa fint :) För att orka med att gå i affärer har jag precis ätit lite salami & brie som mellanmål.

/ Jonna

<3 Instagram
Väldigt snabb pw ;)

Ordentlig kvällsmat

Ja, jag äter ganska mycket samma mat. Jag har inte ont av det alls faktiskt utan jag värdesätter mer att det ska gå snabbt och smidigt ;) Så igår när det var dags för mat vid åtta innan periodiska fastan drog igång halv nio blev det två LCHF-mackor, äggröra, några baconskivor, lite räkor och en klick bea-sås. Det känns extra viktigt nuförtiden att bli ordentligt mätt då nästa mål mat inte intas förrän halv ett dagen där på. Förr slarvade jag nog lite med kvällsmaten men nu är det ordning på grejjerna!
 
/ Sofia
 
 
 

Grillat är godast!

Igår var vi nere och åt grym grillmat hos min morbror med familj. Det bjöds på en massa gott och jag hoppade nog nästan bara över potatisen, annars var allt utan carbs. Den hemmagjorda bearnaisesåsen var inte att leka med så god. Man borde gå på middag hos kockar oftare ;) Tzatsikin hade dock jag gjort, det kan vara den enklaste såsen som finns men som ändå är så himla god! I min variant blandar man bara avrunnen gurka, grekisk yougurt, vitlök, salt & citronsaft - riktigt smarrigt
 
Min utmaning den här veckan består ju av att jag inte får äta några onödiga kolhydrater. Kan tyckas lite tråkigt under semestern men det går faktiskt riktigt bra. Jag ska erkänna att jag åt en jordgubbe igår men utan utmaning hade jag ätit betydligt fler med grädde till. Och någon choklad eller några nötter är det fortfarande inte tal om!  

/ Jonna

Fläskytterfilé, halloumi, hemmagjord bea, tzatsiki & sallad
 
(Ja, när det här kom fram var jag allt lite sugen)
 

GRATTIS

Vet ni vad vi upptäckte? Den 4:e mars skapade vi den här bloggen (sen tog det ett par veckor innan den drog igång) och idag är det den 4:e juli. Vad innebär det? Jo, att bloggen firar 4 månader! På 4 månader har vi gått från några enstaka läsare till över 100 st om dagen. Stort tack till alla fina läsare, vi hoppas att vi har många, många månader framför oss tillsammans!

 
 
 

Kvällsmat hos Anna

Igår efter jobbet var jag hemma hos Anna på "homeparty", det var en tjej på plats och sålde mineraler och vitaminer från FitLine, skriver mer om det en annan dag här, har broschyren hemma.. Men i alla fall så bjöd Anna på en riktigt god kvällsmat som passade en LCHF:are som mig utmärkt! Hon hade bakat eget LCHF-fröknäcke! Anna, om du läser här kanske du vill dela med dig av receptet i kommentarerna? :) Sen fanns det ost, brie & salami och så lite annat så klart till JA-sägarna. Gott var det i alla fall, tack Annis!
 
/ Sofia
 

Svensk sommar!

Jag kan inte skryta med att jag var så duktig att jag begav mig ut på en morgonpromenad men efter en skön sovmorgon blev det iallafall en pw med mami & Synni. Vi gick inte så fort men det var riktigt härligt i solen! Nu blir det stranden, hoppas solen skiner på er också! 

/ Jonna


En promenad genom stan

Dagens morgon-power-walk avklarad! Var inne på Cecilias blogg och hittade ett väldigt bra inlägg om socker, läs det här. Det är så otroligt skönt att inte vara beroende av socker och det är så sjukt att det är så himla accepterat i samhället att trycka i sig så mycket av denna, som Cecilia skriver, vita drog...
 
Ha en fin dag alla!
 
/ Sofia
 
 
 
 
 
 
 

Strandhäng - ja tack!

Idag var första dagen det här året jag har haft tillfälle att verkligen hänga på stranden. Solen sken och vattnet var kallt men gött var det! Körde olja istället för solskydd så färg har jag också fått.. Nu ska vi fika här men jag får nöja mig med lite kaffe (kanske toppar med grädde) eftersom jag inte får stoppa i mig några onödiga kolisar den här veckan.  

/ Jonna


LCHF-appar

Häromdagen fick jag mms från min söta (arbets)kompis Anna som tipsade om en LCHF-app som hon hade läst om i en tidning. Nu hade jag faktiskt redan den appen men däremot så har jag inte använt den så mycket. Jag laddade ner/köpte några appar när jag skulle köra igång med LCHF för att vara väl förberedd men nu är man så inne i det så man har rätt bra koll ändå.
 
Men för att komma igång är det ju rätt bra att ha en tabell i mobilen, när man går i affären och handlar kan man snabbt kolla upp ett livsmedel om man är osäker.
 
Använder ni några appar? Har ni några tips?
 
/ Sofia
 
 

Aftonbladet vänder kappan efter vinden..

Okej att kvällstidningarna vill sälja lösnummer men någon måtta får det väl ändå vara?! Häromdagen var det löpsedel på löpsedel som förklarade hur farligt det är att äta enligt LCHF och studier som "bevisade" att LCHF leder till hjärtsjukdomar. Igår var det dock en annan visa, inte på löpet kanske men väl i tidningen. Nu vill dom istället sälja på att folk vill bli av med sitt sötsug.. Man ska alltså inte tro på allt negativt som står i tidningen om LCHF!


Aftonbladet 2 juli 2012




En typisk LCHF-dag tycker vi på NEJtillkolhydrater
 

Min morgon i bilder

En femtedel av veckans utmaning avklarad! Drack en Celsius Citron/lime när jag begav mig ut men det är nog den smak jag gillar minst. Köpte den igår på Maxi för det var enda smaken de hade.. Vilken gillar ni bäst?
 
Nu bär det av till jobbet!
 
/ Sofia

 
 

Effektivitet!

Idag har jag varit effektiviteten själv! Efter jobbet susade röda faran snabbt hem för att slänga i två maskiner tvätt. Sen åkte jag faktiskt till Sunhouse och solade en halvtimma, kände mig så förskräckligt blek. Sedan in på Maxi för att handla och sedan hem och göra storkok; jag gjorde de underbara biffarna med blomkålsmoset. Hade uppe receptet från bloggen på mobilen och följde, smidigt ;) Det blev lika gott som sist och fyllde hela 7 matlådor! Efter matlagningen begav jag och Frida oss ut på powerwalk som landade på 6 km. Inte illa! Sen ner till tvättstugan och hämta all tvätt (upptäckte att jag av misstag vaskat 60 spänn som låg i ett par byxor, men de verkar ha klarat sig! Luktar gott i alla fall...) och städa iordning i köket efter matlagningen. Nu är det bäst jag hoppar i säng så jag orkar upp till en morgon-PW, det gäller att ta Jonnas utmaningar på allvar annars vet man aldrig vad hon kan ta sig till.......
 
/ Sofia
 
 

LCHF-mellanmål: Ölkorv

Ett tips när man är på språng och behöver köpa något snabbt & lätt mellanmål är ölkorv ett superbra LCHF-alternativ. Inga kolhydrater, mycket fett och väldigt mättande! Just Hemköps variant är kanske inte den bästa om man lusläser innehållsförteckningen men ibland har nöden ingen lag.. ;)
 

Utvärdering: fusk

Jag lovade ju en uppföljning på mitt fuskande i fredags.. Ska jag vara helt ärlig så lyckades jag hålla mig rätt bra. Blev lite glass som jag kände mig tvingad att äta i slutet på middagen annars bara rödvin och inga andra onödiga carbs. Det går bara man vill! Nu efter har jag faktiskt upplevt ett större sug, jag vet inte om det är för att just glass innehåller mycket rent socker som det blir extra "illa" eller om det är fusk i allmänhet som stör men sugen på godis har jag varit. Jag har läst någonstans att det är bra att fasta och träna efter man fått i sig kolhydrater för att liksom tömma kroppen direkt men jag gjorde ingetdera. Slutsatsen blir dock att om man är beredd på att stå emot sötsuget så kan det funka att fuska litegrann vid speciella tillfällen!


Nu har jag ätit en stadig frukost bestående av valnötsbröd med ost & salami för att inte bli sugen på extra carbs (har ju min utmaning att tänka på). Har också hällt i mig en kopp kaffe med kokosolja för att kicka igång förbränningen. Dagens aktiviteter består av att göra lite ärenden på stan, packa upp flyttlådor (nej jag har inte gjort det än) och sedan åka till sommarstugan. 

// Jonna

Unna sig

Idag vaknade jag och kände mig bättre än igår, och tur var väl det för måndag är ju lika med ny arbetsvecka på kontoret! Skippade dock morgonpromenix idag så nu har jag redan använt ett av två "frikort" för veckan med tanke på Jonnas utmaning till mig...
 
Igår låg jag verkligen hela dagen på soffan och tyckte synd om mig själv. Då unnade jag mig en stor skål med LCHF-glass från Alvesta glass och vispad grädde. Herregud så gott!
 
// Sofia
 

Vecka 27

 
SOFIA TILL JONNA
Som vi har påpekat många gånger förr är det ganska lätt att få i sig för mycket kolhydrater. Lite nötter här och lite mörk choklad där och vips så är det några gram över de 20 gram kolisar om dagen som både jag och Jonna satsar på. Sen är det faktiskt så att man BEHÖVER inte de där onödiga kolhydraterna, det är sånt man ska unna sig ibland vid speciella tillfällen. Både jag och Jonna vill ju fortfarande slimma oss lite mer och då är det hårt arbete som gäller! Jönna my friend, denna vecka är onödiga kolhydrater big no no för dig. Inga nötter, ingen choklad osv. Ett undantag som bekräftar regeln är att det är okej med vin, då jag gissar på att min vän är sugen på att festa till det till helgen. Lite hjärta har jag faktiskt ;)
 
JONNA TILL SOFIA
En annan grej som vi påpekar ganska ofta här på NEJtillkolhydrater är hur fantastiskt det är med morgonpromenader. Man kommer upp, kommer ut, får frisk luft och det är sjukt bra att röra på sig innan frukost för att sätta fart på förbränningen. Trots att vi båda vet detta kan det ibland vara svårt att ta sig upp ur sängen och Sofias utmaning denna vecka blir därför att återuppta sin fina vana med morgon-pw:s. Eftersom Soffan jobbar och måste gå upp tidigt ändå behöver hon inte gå precis varje dag utan det är minst 5 av 7 morgnar i veckan som kommer är det som gäller! 
 

EM FINAL

 
Vi är ju långt ifrån sportnördar både jag & Jonna men EM final är ju spännande till och med för oss! Jag hejar så klart på Spanien, vilket land hoppas ni vinner? Jag ska trotsa febern och försöka göra mig någorlunda representabel (typ ta på mig kläder & sätta upp håret i en knut) och bege mig till Frida och Leo där matchen ska ses. Jonna och Sara ansluter också. FORZA ESPAÑA!
 
Ps. Glöm inte kika in senare, då kommer nästa veckas utmaningar upp!
 
/ Sofia
 
 
 

Kycklingsallad LCHF

Häromdagen blev det en lite annan variant på den kycklingrätt som har kommit att bli både min och Sofias specialare. Kycklingen fick ligga och gosa till sig i olja, vitlök, salt & peppar innan stekning och det blev mycket gott. Till hade jag sallad, gurka, paprika, fetaost, crème fraiche, ostchips & guacamole. Fantastiskt gott! Just guacamole är både sjukt gott och riktigt nyttigt, jag gör alltid min från grunden och det är hur enkelt som helst. Den här har min syster gjort men nästa gång lovar jag att skriva ut receptet!     

// Jonna


Neeeeeeeeej!

Idag ligger jag med feber i soffan och läser det här. Fasiken också, har jag sagt att jag ÄLSKAR cola light? Det är nog faktiskt det enda som jag pysslar med som inte riktigt stämmer in i min "nya" livsstil. Jag vet att jag dricker det alldeles för mycket och jag vet att det absolut inte är bra för kroppen. Jaja, jag brukar i alla fall inte dricka det till maten & sen är det väl så att vi alla har något beroende? Om det nu skapar ett sug efter mat får jag helt enkelt stå emot...? På något sätt får jag lära mig att leva med det för det finns inte på kartan att bli en NEJ-sägare till cola light, det säger jag bara... ;)
 
/ Sofia
 
 Från mat & hälsa nr 2 / 2012
 
 
Hittade detta kort hemma hos mamma. Som ni ser började cola-light-beroendet väldigt tidigt för mig ;)
 
 

JA till kolhydrater

Min pappa har alltid varit en rolig pappa, han har skön humor! Igår fick jag detta mejl av honom och sedan kom en bild på en chipspåse.. Jag svarade att "njut ni av era näringsfattiga kolhydrater ;)"
 
/ Sofia

 

RSS 2.0