Godaste fisksoppan

Den här soppan är bland det bästa jag vet. Kanske inte optimal enligt strikt LCHF då den innehåller morot (som man ju egentligen ska undvika) men det är så värt det. Receptet kommer från en vän till min far och är tyvärr inte så exakt som jag kanske hade velat ha det men man får gå lite på känsla och smaka av mot slutet.

Det här behövs & såhär gör du:

Finhacka och fräs följande grönsaker i järngryta (ej nödvändigt) i en rejäl klick smör: 

1 bit selleri
1 stor morot
1 gul lök
1 purjolök
1 knippe stjälkar av persilja

Tillsätt följande:
5-10 dl vatten

2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
Fiskbuljong eller hummerfond 

Koka ca 5 minuter så att grönsakerna mjuknar, tillsätt sedan 300-400 gram tärnad lax och låt koka ytterligare 5 minuter. Tillsätt ca 400 gram tärnad torsk och låt koka i 3 minuter.

Sist ska nu följande i grytan:
1,5 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 grovhackad tomat
1 dl hackad persilja
2 dl rensade räkor
1 burk musslor i vatten (de i konservburk är godast) 

Stäng av plattan och rör egentligen bara om och smaka av. Servera med en klick crème fraiche!

/ Jonna

 


Veckans sista dag

Idag var jag som sagt i Göteborg med mina underbara vänner Angelica och Julia. På schemat stog bokmässa! Det fanns en hel del både LCHF- och GI-kokböcker i hyllorna runt om på mässorna. I en monter satt även Ulrika Davidsson och berättade om sin nya bok och signerade. Jag köpte 9 st pocketböcker (hösten är räddad!) men dessvärre ingen kokbok, jag har redan några stycken hemma och oftast söker jag recept på internet ändå. Men tidningen Mat & Hälsa fick följa med hem i alla fall.
 
Vi åt lunch på ett ställe som hade buffé; det har sagts förr och jag säger det igen - det är ju verkligen det bästa för oss som äter "specialkost". Man kan välja ut det som passar och lätt välja bort det som inte passar. För mig blev det sallad med fetaost och keso och fläskytterfilé med blomkål. Som sås fick det bli en klick smör.
 
Dags att krypa ner i sängen och sova ikapp några timmars sömn... Imorgon är det dags för morgonpromenad igen. I helgen gav jag mig själv ledigt från motion! Det ÄR faktiskt viktigt att låta kroppen vila och återhämta sig, även om jag har lite svårt att inse det ibland..
 
/ Sofia
 

Självdisciplin

Godmorgon!

Igår blev det ju som sagt party. Har väl sovit tre-fyra timmar och nu ska jag och två vänner åka till Göteborg och gå på bokmässan. Gäller att piggna till nu!

Jag försöker ju köra på med zero carbs nu under helgen också men har samtidigt sagt att jag får "unna mig" några gram kolhydrater. Men det innebär inte nötter & choklad exempelvis, det plockar på rätt fort. Igår på förfesten drack jag en halv liter rödvin utan att tugga på minsta lilla "snacks" = nöjd! Kör man hårt så gör man.

Och vet ni vad? Jag har inte druckit en droppe cola light på hela veckan. Att vara lite bakis & sjukt trött en söndag och INTE gå in på Pressbyrån och köpa en; DET kallar jag självdisciplin!

På bilden nedan ser ni ja-sägaren Philip som visar att det faktiskt finns "fyllekäk" för oss nej-sägare; kebabsallad!

/Sofia


Lördag

Vaknade på dåligt humör och gjorde det enda rätta; tog mig ner på stan för SHOPPING! Det är ju trots allt lördag så jag unnade mig även en LCHF-tallrik på Café Viskan.

Nu bär det av på party - skål & hoppas ni alla får en bra kväll!

/Sofia


Fystest

Fick syn på den här postern på gymmet häromdagen och blev lite sugen. Vad tror ni? Ska jag göra det? Vore på ett sätt lite kul att göra det nu och sen om x antal veckor och se om man lyckats förbättra sig. Ska undersöka saken lite mer i alla fall. Någon som gjort något liknande?

/ Jonna


Ägg

Jag tycker att ägg är helt fantastiska. Man kan ha det i matlagning, till bakning eller äta precis som det är på flera olika sätt; stekt, äggröra, kokt... Bara fantasin sätter gränserna! Visste ni att ägg innehåller alla viktiga vitaminer som kroppen behöver, förutom C-vitamin? Det är till och med så bra att vi får i oss hela dagsbehovet av vitamin B12 om vi äter 1 ägg om dagen. Som om inte detta vore nog inneåller ägg viktiga mineraler som kalcium, jod och magnesium. Som om det ändå inte vore nog innehåller det antioxidanter. Något jag inte visste var att ägg håller bättre om man förvarar dem med den spetsiga änden neråt. Man kan sedan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas vatten; ligger det ner är det dagsfärskt, ställer det sig upp är det veckogamalt och om det flyter ända upp till ytan ska man inte äta det för då är det gamalt. Tycker du kanske att det är knepigt att skala ägget ibland? Prova att lägga det i kallt vatten en stund då färska ägg är svårare att skala.
 
Det finns olika typer av ägg. Ekologiska ägg innebär bland annat att hönsen är frigående, ska kunna gå ut, ska ha minst 4 kvm betesmark var, ha dagsljusinsläpp och få äta ett KRAV-kodkänt foder.Dessa märks med siffran "0". Frigående höns utomhus ska få röra sig fritt inne i stallet, gå utomhus när de vill, äta ekoligiskt odlat foder - dessa märks med "1". Frigående inomhus får bara gå inomhus, aldrig utomhus, och märks med "2." Siffran "3" står för burhöns och det innebär att hönan får sitta i buren hela sitt liv. Omega-3 ägg innebär att hönsen utfodras med mat som innehåller krossade linfrön och hönan ombildar sedan detta till Omega-3 som vi har nytta av.
 
Förr var många rädda för ägg, det skulle tydligen innehålla massa kolesterol som skulle ge hjärt- och kärlsjukdomar. Är det verkligen rätt? Jag ska faktiskt skriva ett eget inlägg om just kolesterol framöver, då kommer ni (som inte redan vet) förstå varför det argumentet är så felaktigt. Det kolesterol vi får i oss genom maten har faktiskt inte så stor påverkan på oss. Det är nämligen så att kroppen själv producerar den störta delen kolesterol och produktionen regleras i kroppen beroende på hur mycket kolesterol vi äter.

Jag äter ju, som ni kanske vet, en hel del ägg och jag försöker att alltid köpa ekologiska. Jag tycker ägg är godast som äggröra med en skvätt grädde. När jag var liten hatade jag gulan i ägget så när jag åt kokt ägg gav jag alltid bort gulan till någon annan runt frukostbordet. De där fasonerna försvann med åldern!  

/ Sofia
 
 

Lätt som en plätt

Ibland är det jätteroligt att ta ut svängarna med nya recept och lite mer avancerade maträtter men i vardagslivet vill jag att det ska gå SNABBT! Som singel är det inte superduperroligt att stå och laga lyxmåltider. Till sig själv. Min framtida kille måste helt klart kunna laga mat för annars har vi en knivig situation... Några dagar innan 25:e, alltså när lönen kom gällde det att ta till vara på vad jag hade hemma i kylskåpet. I onsdags förra veckan fick jag ihop vitkål, creme fraiche & majonäs - så det fick bli en sallad av det! Med lite salt på smakade det riktigt gott. Till detta stekte jag ett ägg och skivade lite parmesan att ha emellan. Smidigare kan det inte bli, typ...
 
/ Sofia
 
 

Thank god it is Friday

Igår innan jag somnade gjorde jag en spotify-lista för morgonpromenaderna. För mig är det A och O med bra musik i lurarna! Imorse var det segt att ta sig upp men jag lyckades. 6,7 km, en dusch och tre ägg senare styrde jag bilen mot jobbet.

Ser nästan fram emot lunchrasten idag faktiskt, gårdagens middag var en riktig höjdare!

/Sofia


Ny favvo

Om jag var pigg igår så är jag verkligen inte det idag. Tur att jag tränade igårkväll! Var på en grym MRL på Sportlife Odinsgatan och att gå på pass är verkligen min grej. Går nästan inte att jämföra hur slutkörd man blir på ett pass jämfört med om jag bara går till gymmet och tränar lite. Men det är kanske bara jag som tränar dåligt själv...

Men det var inte det jag skulle komma till. Jag har verkligen hittat min favoritfrukost; magic bullet coffee. Jag blir lagom mätt och får bra med energi. Har blivit lite mer modig också med hur mycket fett jag har i. Nu kör jag ca 25-30 gram osaltat smör och ca 20 gram kokosolja. Jag förstår inte riktigt hur det kan smaka så likt grädde men grädde är ju också fett så det är väl kanske inte så konstigt.. MBC är i vilket fall dagens tips. Våga testa!

/ Jonna
 
 

Biffar för hela slanten

Idag var det dags för lite variation i min extrema kost som råder den här veckan. Jag slängde ihop biffar och vitlökssmör och käkade detta tillsammans med en klick bea-sås. Man får ju inte glömma såsen till köttet, den feta såsen, som mättar och ser till att jag inte behöver något att äta mellan mina mål. Ni vet ju att jag gillar storkok så att jag slipper laga mat varje dag; denna omgång gav mig middag för kvällen och sex stycken matlådor. Smidigt som tusan! Och gott dessutom, snäppet bättre än kyckligen jag käkat resten av veckan..  
 
BIFFAR
1,2 kg blandfärs
2 ägg
2 tsk salt
3/4 tsk svartpeppar
Smör till stekning
 
Blanda köttfärsen, äggen och kryddorna och forma till biffar. Stek lätt i smör och lägg sedan alla i en form och sätt in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Hur smidigt som helst att laga maten i ugnen, sköter ju sig självt alldeles utmärkt!
 
VITLÖKSSMÖR
100 gram rumstempererat smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
(egentligen skulle man ha 1/2 msk pressad citron men det hade jag inte hemma, funkade bra ändå!)

Rör helt enkelt bara ihop allt, ställ in i kylen så det stelnar lite och ta fram den en stund innan servering. Lägg uppe på de varma biffarna och låt smöret smälta.

/ Sofia

 
 

Dags för träningspass nr2!

Jag måste säga att jag var riktigt nöjd med att jag tog mig ur sängen klockan 5 i morse och gick till gymmet. Jag var, tro det eller ej, inte ensam där och tur var det vill jag lova! Jag kom nämligen inte in genom porten först (inte in till gymmet alltså utan in i byggnaden). Som tur var kom det en annan tjej som också skulle träna så nu vet jag hur man gör tills nästa gång. Haha, det hade varit lagom skoj om man tagit sig upp men inte kommit in till träningen sen..

Jag tänkte också vara extra duktig idag och träna om någon timme igen. Jag hade ändå MRL bokat och så ska jag vara borta både i helgen och hela nästa vecka så jag känner att det är lika bra att passa på. Kommer förhoppningsvis ha träningsvärk i morron! ;)

/ Jonna

Fräsch tjej tidigt i morse..

Kostdoktorn på Sveriges framsida!

Alla ni som bor i Göteborg eller i närheten, se hit! Den 25 oktober kommer kostdoktorn Andreas Eenfeldt till bästkusten för att föreläsa om LCHF och prata om sin bok Matrevulotionen. Jag och Sofia kommer självklart att finnas på plats! Syns vi där? 

/ Jonna


Repeat

Kan börja med att meddela att det gick bra för Jonna! Jag smsade henne från morgonrundan och hon var på gymmet - duktiga, duktiga Jonna!!

Igår morse trodde jag att jag tog med mig det sista kycklingbröstet som lunchlåda, men när jag kom hem hittade jag två till i kylskåpet. Så det blev kyckling till middag igår & i matlådan idag (på kortet nedan ser ni min glädje över middagen igår....).

Det funkar riktigt bra det här med Zero Carbs men jag kan ju inte påstå att jag läääängtar efter matlådan på jobbet. Ikväll gör jag en laddning med biffar, nu räcker det med kyckling för ett tag.... Efter nästan sju kilometer powerwalk sitter jag nu och käkar frukost. Känner mig lite wild and crazy idag så det fick bli 4 ägg istället för 3. Var så jäkla hungrig!

/Sofia


Söffan peppar!

Sofia är grym inspiration för mig! Jag beundrar verkligen hur hon går all in jämt, det spelar ingen roll om det handlar om att träna eller att inte dricka alkohol eller att välja bort kolhydrater. Jag har väl kanske inte riktigt samma beslutsamhet men jag gör för det mesta mitt bästa för att hänga på. I morgon ska jag så träna innan jobbet hade jag tänkt. Notera att jag skriver det här för att jag inte ska kunna komma på någon dålig ursäkt när det väl är dags att gå upp.. Så Sofia, ring mig från morgonrundan om du får tråkigt, jag kommer ändå vara vaken.


Och GODNATT, det är väl bäst att jag försöker sova nu då..

/ Jonna


Apropå att göra det enkelt för sig...

Det här med att fixa matlåda kan verkligen vara jobbigt! Ändå vill jag gärna ha med mig mat då det både är billigare, ofta godare och så vet jag vad som är i. En nödlösning för mig är lax. Tack gud för att jag tycker om fisk! Jag kör bara med lite smör, salt & citronpeppar på och in i ugnen (ca 15 minuter på 200 grader om bitarna är tinade). Så snabbt och lätt att man till och med kan fixa det på morgonen om det krisar och så har man mat för fyra dagar. Tillbehör är lite värre men det kan gå fort det också. För mig blev det idag bladspenat, några körsbärstomater, lite fetaost & en klick crème fraiche. Tills i morgon tänkte jag dock köra lite stuvad vitkål men man kan ju ha precis vad man vill.. Möjligheterna är oändliga! Eller nja, kanske inte oändliga men med lite fantasi slipper man äta exakt samma hela veckan. Inte för att jag har några problem med det, jag äter ofta samma rätt fem dagar i rad, men många tycker ju att det blir tråkigt så.. 

/ Jonna 

 
 

Frukost, någon?

Det här serverades på frukostbuffén på hotellet jag bodde på i Helsingfors. FRUKOSTbuffén. Jag har absolut ingen emot de som väljer att äta socker och stärkelse, jag förstår att alla inte är beredda att sluta äta sötsaker, men alltså till frukost? Varför dukar ett hotell fram nån jäkla sockerkaka och flera sorters kex, till frukost?! Vill de att gästerna ska få en sockerchock det första de får på morgonen? Helt okej om det hade serverats som fika på förmiddagen men alla borde vi väl vara överens om att det här inte är en vidare bra frukost, oavsett om man är JA- eller NEJsägare?
 
/ Sofia
 
 

Onsdag, let's go!

Kl 06:51 onsdag morgon har jag hunnit avverka 6,7 km powerwalk & kört dagens pass av Rut-akuten, alltså massa styrkeövningar för magen. Känns som att man ger sig själv de bästa förutsättningarna för dagen när man tränar på morgonen. Man piggnar till, kommer igång och kan med gott samvete bara slänga sig på soffan efter jobbet :)

/Sofia


B-l-ö-t-t

En normal människa som kommer hem från jobbet vid sju-tiden och kollar ut genom fönstret och konstaterar att det är jäkligt ruggigt ute, hade förmodligen tagit sitt förnuft till fånga och stannat inne i värmen och myst ner sig i soffan. Det måste vara nått fel på mig för jag snörade på mig dojjorna och begav mig ut på en 7 km lång powerwalk. Regnet fullkomligt öste ner på mig & jag insåg ännu en gång att jag borde köpa regnkläder... I Borås kan man nämligen inte skippa promenaden varje gång det regnar för det regnar typ 365 dagar om året här. Såg ut som en blöt katt när jag kom tillbaka hem!

Eftersom jag tog lite sovmorgon imorse hade jag några kilometer att ta igen, planen är att gå en timma varje dag. Imorgon ringer kl kvart över fem så är det dags igen...

Mitt & Fridas "Fuck Cancer"-armband kom med posten idag och så köpte jag ett Rosa bandet - alla kan vi bidra med något!

/Sofia


Grok

Jonna har skrivit om dessa godbitar förr men de förtjänar att bli omnämnda igen! Detta är alltså chips gjorda av 100% ungsbakad ost. Ni hör ju själva hur gudomligt gott det låter (förutsatt att man gillar ost då...) och 0 gram kolhydrater såklart! Det enda negativa jag kan komma på är väl att en påse på 60 gram kostar minst 30 spänn... Men, smakar det så kostar det..?
 
/ Sofia
 
PS. Tack Angie för leveransen <3 Jag får ju vänta ett par veckor med att äta dem bara, men den som väntar på nått gott...

Titta vad jag hittade i affären?

Kokos är riktigt nyttigt! Bland annat för att kokosfett innehåller ett speciellt mättat fett (MCT) som är svårare för kroppen att lagra med med många hälsovinster. Sen är det himla gott också. Nu hoppas jag bara att jag lyckas öppna den ikväll...

Här har ni några recept som innehåller riven kokos:
- Chokladbollar
- Kokosknyten by Angie
- Kokostoppar med citron/lime
- Glass med kokos
- Kokosrutor
- Kokostoppar med hallon & choklad

/ Jonna 


The easy way out

Jag känner att det finns stor risk att jag kommer upprepa mig under veckan, med tanke på min utmaning till mig själv. Igår köpte jag två kilo kycklingbröst som jag körde in i ugnen. Älskar verkligen mat som sköter sig självt! Planen för några dagar framöver är alltså ägg till frukost, kyckling + bea till lunch och middag. Så kul mat-bloggerska kommer jag vara i veckan... Givetvis finns det massa annat jag skulle kunna laga och äta under veckan men förutom zero carbs så prioriterar jag enkelhet i vardagen dessa veckor. Jag vill ha tid att sova ordentligt, orka upp på morgonen för en morgon-power-walk och fylla min fritid med saker jag mår bra av. Jag tycker i för sig att matlaning är rätt kul annars, men när jag kör en så här tokig grej som noll kolhydrater kan man lika gärna köra på det enkla och snabba. När jag återgår till vanlig LCHF igen kan man "brassa på" med lite mer spännande måltider och nya recept!
 
/ Sofia
 

Att lyssna på kroppen

Att träna är bland det bästa man kan göra för sitt välmående. Man blir piggare, starkare, gladare, känner sig snyggare och mår helt enkelt bättre. Man märker framförallt hur bra man mår av att träna när man inte gör det. Jag har inte rört på mig på hela helgen då jag känt mig lite småförkyld och krasslig. Det är sååååå tråkigt! Idag skulle jag testat Kettlebells men insåg att jag nog var tvungen att hålla mig till nästa vecka. Man ska trots allt inte utmana ödet, jag har verkligen inte tid till att bli sjuk nu..

För att kurera mig lite dricker jag black organic chai med grädde! Om ni gillar chailatte och inte har smakat på det här théet så har ni verkligen missat något! Sjukt gott!

/ Jonna


High five

Jag tog mig upp imorse för morgonpromenad! Riktigt stolt över mig själv. 6,3 kilometer fick jag ihop på drygt en timma. Väl hemma tog jag en dusch, fixade mig för jobbdagen och käkade 3 kokta ägg till frukost. Tjaa, det kan nog bli en rätt bra vecka detta!

Nu har jag precis ätit dagens lunchlåda bestående av i princip zero carbs - kycklingfilé och bea-sås. Less is more...?

/Sofia


Kvalitetstid

Helgen som kom och gick var en riktigt, riktigt bra helg. I lördags bjöd Frida och hennes Leo på födelsedagsmiddag och sedan bar det vidare på inflyttningsfest. En kväll med vännerna, dansa hela natten och helt enkelt njuta av livet - det är inte tokigt alls! Igår firade vi att Maria fyllt år med en flygtur över Borås - häftigt värre. Sedan avslutade vi det hela med middag på Babbel. Jag tog tapas och beställde in fläskfiléspett med guacamole, räkor frästa i vitlök och en sallad med parmaskinka och parmesan. Njutning för både kropp och själ.
 
/ Sofia
 
 

Zero carbs

Det sägs ju att man kommer till sin normalvikt med LCHF. De som är överviktiga när de kör igång med lågkolhydratskost rasar ju ofta i vikt men sen sägs det ju att det är "de där sista kilona" som är svårast att bli av med. Jag är hyffsat nöjd med min kropp idag men jag tycker samtidigt det är synd att nöja sig med saker här i livet; jag vill ha bort några kilon som jag skulle må bättre utan. Simple as that.
 
Jag skulle anse mig själv som strikt LCHFare. Visst har det funnits dagar då jag kommit över 20 gram kolhydrater om dagen men sedan jag körde igång har jag aldrig (medvetet) fuskat. Uppenbarligen blir jag inte av med mina "sista kilon" genom att äta som jag gör nu. Dessutom har jag ju under min tid med LCHF tränat endel och muskelmassa väger ju mer än fett. Sen tycker jag i för sig att det är synd att strirra sig blind på en siffra på vågen - det viktigaste är ju att trivas med det man ser i spegeln!
 
Men, ett par kilo ska bort! Jag gillar att utmana mig själv, testa nya saker och exprimentera så nu kör jag i princip Zero carbs, inga kolhydrater alls, ett tag. Inga mejeriprodukter, mest kött/fisk, fet sås och ägg till frukost. Jag går all in med detta på vardagar och på helgerna får det bli så gott det går. Ett par veckor ger jag det, sen får vi se hur det har gått.
 
Jag är en "allt-eller-inget"-människa; gör jag något kör jag 100% annars kan det kvitta. Så jag tänker gå all in med detta, för jag tycker det är sjukt intressant att se hur kost påverkar oss. Ett par veckor av mitt liv - so what? Spännande, eller hur?
 
/ Sofia
 
 
 
 

Stammis

Det lönar sig att handla allt på samma ställe! Jag åker alltid till ICA Maxi när jag behöver handla; dels tycker jag att det är skönt att alltid veta vart man hittar allt, dessutom ligger det väldigt nära där jag bor och så tycker jag helt enkelt att de har allt jag behöver. Då jag har ett ICA-kort (vuxenpoäng?!) samlar man ju poäng som man sedan får ut i en bonuscheck varje månad. Hur mycket man får beror på hur mycket man handlat för. Denna gången fick jag 25:-, kanske inget att hoppa glädjeskutt över men ändå, bättre än inget! Dessutom får man rabatt kommande månad på vissa av de varor man handlat ofta. Så nu har jag 20% på stevia strö, 15% på salami, 20% på sallad, 20% på kycklingfilé, 20% på den godaste bea-såsen och 10% på grädde. #nöjdtjej
 
/ Sofia
 

Fläskfilé & broccoli- & blomkålsgratäng

Åh, vad det är skönt att vara hemma hos mamma & pappa! Man ska verkligen inte underskatta att bara umgås med familjen. Igår hade vi, som sagt, lite kalas här hemma och det bjöds på riktigt god mat. För att jag skulle kunna äta blev det två gratänger; en med potatis och en med broccoli & blomkål (recept här). Till detta fläskfile, min pappas fantastiskt goda sås och sallad. Och vin såklart. Väldigt mysigt!

/ Jonna

What goes around

Herregud, ibland får man verkligen äta upp vad man har sagt. Eller skrivit. De senaste dagarna har jag hört mellis, kvällis, mums och promme mer än någonsin av folk som tydligen finner någon glädje i att retas...Men det är helt okej - jag kan bjuda på det! När vår fina läsare Sara inte vågar kommenterar kokosrutorna med ordet "mums" inser jag att jag kanske gick för hårt fram i min attack... Ni där ute får använda precis vilka ord ni vill, så klart ;)
 
/ Sofia
 
 

@ 100-bussen

Jag sitter i detta nu på bussen mot Borås. Ska hem och fira mina föräldrar som fyller år i dagarna.. Eller för att vara noga så fyller min mami år idag, så grattis till henne! Jag måste säga att jag verkligen längtat efter den här helgen. Eftersom jag var iväg med jobbet hela förra helgen ska det bli riktigt skönt att bara ta det lugnt ikväll och hänga med la familia!

Gårkvällen bestod för övrigt av en after work för min del. Jag var med några kompisar på Lounge(s) och drack vin och åt lite grillbuffé. Jag var inte så jättehungrig men tog ändå en tallrik och åt det jag kunde. Man får kött, potatissallad, vitkåls-/morotssallad & någon form av ketchup/chilisås. Jag käkade såklart bara köttet och vitkålssalladen och kan inte annat än att rekommendera det. Både gott och himla trevligt faktiskt och helt okej med halva priset i baren! ;)

/ Jonna


Upp och hoppa

Förra veckan var jag ju i Helsingfors och den enda träning som blev av där var Rut-akuten. Nu i veckan har jag varit krasslig så då har det inte heller blivit några större aktiviteter. Men idag fick det vara nog! Angelica kom hit vid halv tio och då begav vi oss ut på en morgonpromenad. Jag tänkte mig ett hyfsat lugnt tempo då jag fortfarande är lite snuvig (men vem orkar ligga hemma och vänta på att det ska gå över, jag ju hänga kvar rätt länge..). Vi tänkte att vår runda skulle ta ca en timma, vilket innebar att jag skulle vara tillbaka i god tid för att flytta bilen kl 11 (vill helst inte ha böter på 350 kr..). Det som hände var att rundan blev lite längre än vad vi trodde och tiden gick lite snabbare så man kan säga att det blev lite panik på slutet. Jag såg bara den där gula p-boten framförmig och tänkte F*N heller, jag vägrar! Jag fick sedan jogga den sista kilomtern hem, eller jogga och jogga, skulle kanske mer säga KUTA. Jag kom fram fem minuter för sent men givetvis var det ju ingen parkeringsvakt i sikte och ingen p-bot på rutan. Så jag kunde flytta bilen och andas ut. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig...
 
Jag tänkte att det var lika bra att köra på med dagens omgång av rut-akuten medan svetten ändå rann. Jag tycker fortfarande den är så jäkla jobbig. Ökade ju till 40 sek per övning men orkar fortfarande bara 30 sek på vissa. Welll well, övning ger färdighet!
 
/ Sofia
 
 

Fredagsmys

Nu är det slut på veckan det är dags för freeeeedaaaagsmyyyys! Ikväll fixar jag hemmagjorda fetaost-hamburgare med tillbehör. Det blir en lugn hemmakväll med trevligt sällskap och film. Precis vad jag behöver efter en rätt stressig vecka.

Ha en mysig fredag!
/Sofia


Fredagsfika: Kokosrutor

Idag bjöd jag ju då som sagt på fredagsfika här på jobbet. Det blev kokosrutor med mörk choklad, som jag hittade hos Cecilia, där hittar ni även hela receptet och instruktioner! Jag använde 70% Marabou Premium Hallon. De var verkligen enkla att baka - man rörde i princip bara ihop allt, plattade ut till kvadrater, in i ugnen, smeta på chokladen, in i kylen och sedan dela i bitar. Piece of cake! Jag tog Cecilias recept gånger 4, då vi är en hel del på jobbet numera. Ville ju att det skulle räcka till alla, kanske två bitar var till och med, så jag kände att det var inte läge att snåla! Fem rutor choklad till varje "smet", använde jag, men det är ju en smaksak hur mycket man vill ha såklart.
 
Jag tyckte att dessa blev riktigt, riktigt goda! Ett extra plus är att det varken är socker eller sötningsmedel i smeten, förutom sockret i chokladen då, såklart. De på jobbet tyckte också att de var goda, sammantaget fick de faktiskt väldigt bra betyg från mina kollegor!
 
Så de här kommer jag definitvt göra igen som helg-snacks och uppenbarligen går det alldeles utmärkt att bjuda både ja- och nej-sägare :)
 
/ Sofia
 
 

Mysig kväll med Angie

Igår promenerade jag och Angelica ner till Café Viskan här i Borås för att käka lite middag. Vi tog båda varsin Caesarsallad utan krutonger. Angelica tog majonäs och jag tog vanlig caesardressing till. Den salladen har verkligen det där lilla extra! Jag vet inte vad det är de gör för att få den "touchen" på det hela, men gott är det i alla fall! Jag har ju skrivit tidigare om hur Café Viskan hänger med i LCHF-svängen då de har två LCHF-tallrikar på menyn och även fika för oss. Igår såg jag att det även hade tillkommit en LCHF-bar som såg ut som någon slags godbit av nötter och mörk choklad och vid kaffet stog även ett paket med grädde, istället för bara mjölk som tidigare. Vad ska man säga? Nu finns det verkligen ingen konkurrens alls för Viskan - inte hos mig i alla fall :)
 
Vi gick sedan hem till mig för lite efterrätt. I kylen fanns nämligen fortfarande några kladdkakemuffins... Tack bästa, bästa Angelica för en mysig kväll!
 
/ Sofia
 

Que pasa?

Efter en lång dag är jag nu äntligen hemma i min fina lägenhet. Efter jobbet firade vi Ulrika som gift sig i sommar med bubbel och sedan restaurangmiddag. Det blev tapas på Que pasa? på Drottninggatan här i Göteborg, riktigt smarrigt vill jag lova. Man fick stora portioner (jag blev jättemätt på tre stycken) och det var inte alls dyrt. Sedan att det blev lite fel med beställningarna var kanske ett minus men vi hade himla trevligt ändå! Jag börjar trivas mycket bra på jobbet!

/ Jonna

1. Vitlöksfrästa champinjoner
2. Grillad halloumi med serranoskinka (kan ha varit något kolhydratigt på men glutefri var den)
3. Kycklingspett med pikantsås

Bakom kulisserna & fredagsfika

På mitt jobb turas vi om att ha "köksvecka". Det innebär att man har ansvar för att hålla det snyggt i lunchrummet, fylla på kaffemaskinen osv. En tradition är också att den som har köksvecka tar med sig fika på fredagen. Denna vecka är köket mitt ansvar och det innebär alltså att jag bör ha med mig fika imorgon, om jag fortfarande vill vara vän med mina kollegor... Det vore en smärre katastrof om någon INTE tog med det en fredag!
 
Även om nästan alla på jobbet är JA-sägare (alltså äter kolhydrater) tänker jag bjuda dem på LCHF-fika. De kommer förmodligen bli jättebesvikna över avsaknaden av sockerkicken de alla väntar sig vid elva-tiden men det struntar jag i ;) Det har aldrig skadat med lite sockerfritt fika och dessutom vill ju såklart jag kunna äta av mitt egna fredagsfika.
 
Alla bilder vi lägger upp på bloggen är ju rätt snygga, om jag får säga det själv. Man ställer upp maten fint, bra bakgrund osv. Men här kommer en "bakom kulisserna"-bild från när jag bakade mitt fredagsfika. Det är alltså så här det ser ut bakom fasaden av snygga blogg-bilder. Jag skriver ett inlägg imorgon om vad det blev för fika och vad alla tyckte om det! Nu ska jag fräscha till mig och bege mig ner till stan för middag med världens bästa Angelica.
 
/ Sofia
 
 
PS. Idag såg jag att jag och Jonna hade fått ett jätteintressant och fruktansvärt roligt mejl. Vi kanske skriver om det under helgen...

Sista måltiden

Sista dagen på mässan i Helsingfors åt jag lunch på Exhibitors restaurant, alltså en restaurang för alla oss utställare. Det var en buffé man fick plocka av så jag tog lite lax, kyckling à la Kiev, en klick sås och en tallrik med ost-sallad. Som ni ser på bilen nedan hade nöden ingen lag: jag var riktigt grisig och satt och pillade bort paneringen på kycklingen. Efter att ha gjort det blev måltiden riktigt low-carb! Efteråt gick jag till Exhibitors lounge för efterrätt: en kopp kaffe och i väskan hade jag några rutor 86%ig choklad som jag tog en bit av. En mätt och nöjd (men ack lite sjuk..) Sofia kunde sedan jobba några timmar till innan det var dags att åka hem.
 
/ Sofia
 
 
 

Kusmi tea

Tips på gott thé: Kusmi tea. Kommer från Ryssland och théet är av hög kvalitet! Burkarna är så himla fina också så man kan lätt ge bort dem i present. Vet att det säljs på Le&Landa i Dalsjöfors men annars kan man säkert beställa från Internet också.. Hur gott är det inte med thé med en skvätt vispgrädde liksom?!

/ Jonna




Kladdkakemuffins

Igår fick jag ett litet ryck på kvällen och slängde ihop kladdkakemuffins. Fick inspiration från Lisas inlägg och hon hade hittat receptet hos Åse. Jag gjorde dock semeten på hälften av de angivna måtten då jag inte hade så mycket av allt hemma, så därför fick det också bli i muffinsformar istället. Jag använde dessutom 86%ig choklad istället för 70%. 
 
För att göra 8 st lagom stora kladdkakemuffins, som jag gjorde, behöver du:
 
100 gram 86% Marabou Premium
100 g smör
1/2 dl stevia strö
1/2 tsk vaniljpulver 
2 ägg

Äggen, vaniljpulvret och stevian vispar man fluffigt, chokladen och smöret smälts tillsammans på låg värme och sedan blandas dessa två smetar ihop. Grädda sedan på 200 grader i ca 6 minuter. Jag tycker de är godast att äta kalla, så ställ dem gärna kylt en stund innan. Jag åt dem tillsammans med lite sockerfri glass och vispad grädde. Men vispad grädde och bär hade varit ännu bättre!

Min syster Frida, som inte äter lågkolhydratskost, fick smaka på dessa tidigare idag. Hon meddelar att det var den godaste fikan jag bjudit henne på sen jag körde igång med LCHF. Ett rätt bra betyg med andra ord!

/ Sofia




 
 

Att kurera sig

Vilken respons det blev på gårdagens inlägg! Roligt att höra vad ni andra tycker och tänker om det hela.
 
Jag är hemma från jobbet och är sjuk idag också. Febern vill verkligen inte ge med sig! Jag åt tre smörgåsar till frukost i morse och drack en kopp te med grädde i. Resten av dagen tänker jag ligga i soffan, ha Sex and the City-marton, läsa den sjukt dåliga tidningen Hänt Extra, dricka cola light (det där med att bara dricka det på helgerna gäller INTE när man är sjuk..) och äta sockerfri glass och chokladmuffins som jag bakade igår (skriver om dem senare). Jag har ju stora planer på att skippa sötningsmedel och allt sånt där skit så mycket det bara går, men det får helt enkelt ske när jag är frisk...
 
/ Sofia

GT i Örebro

För er som inte har instagram så måste jag ju berätta mer om min helg! Det har varit ett väldigt tjat om just instagram på sistone, jag vet, men det är så kul att bara lägga upp en snabb bild sådär ibland. Anyhow, inte det jag skulle komma till.. Jag jobbar numera på Grant Thornton och i lördags sprang nästan hela företaget (som har ca 1000 anställda i Sverige) ett välgörenhetslopp på ca 5 km genom centrala Örebro! För varje medarbetare som gick i mål skänkte företaget 100 kronor till HandInHand, en organisation som hjälper (framförallt kvinnor), att starta företag för att ta sig ur fattigdomen. Att så många deltog resulterade i att ca 100 nya företag i Indien nu kommer att bli sponsrade av GT!  

På kvällen bjöds det på galamiddag och underhållning i form av Måns Zelmerlöw, Sarah Dawn Finer, September & Orup! Det blev också en hel det vin och en hel del dans. En bra kväll!

/ Jonna





LCHF-bröd med kokos

Många som aldrig testat LCHF säger att det är bröd de skulle sakna mest. Jag förstår inte? Vi kan ju också äta bröd bara man bakar på rätt sätt. Hittills har det blivit mycket valnötsbröd för min del men jag försöker variera mig litegrann i alla fall. Det här receptet hittade jag på instagram (@emelieslchf) och det blev riktigt gott! Allra bäst nybakt så perfekt om man ska bjuda på bröd!

Det här behöver du
3 ägg
3 dl riven ost
4 dl blandade frön (jag hade pumpakärnor, linfrön, solroskärnor & sesamfrön)
1 dl kokos
Salt

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ost och ägg, tillsätt sedan frön och kokos. Bred ut på bakplåtsklädd plåt (täcker inte hela utan det ska vara ca 1,5 cm tjockt lager). Salta, gärna med havssalt innan du gräddar i ugnen i ca 15 minuter. Skär i rutor och ät med smör & ost!

/ Jonna

 

Trött på LCHF-världen

OBS! VARNING FÖR NEGATIVA VIBBAR OCH PROVOCERANDE ÅSIKTER I KOMMANDE INLÄGG!
 
 
För mig är LCHF ett sätt att leva. Jag äter lågkolhydratskost för att må bra. Sedan jag började välja bort socker och stärkelse från kosten känner jag mig friskare, starkare, piggare och snyggare. Jag har inte rasat i vikt men jag har tappat några kilon och minskat några centimeter här och där. När folk frågar hur länge jag ska "hålla på med detta" svarar jag "tills jag inte mår bra av det längre". Ibland önskar jag att det inte hette LCHF, jag önskar att det inte fanns något namn för det. Att jag bara valde att äta en viss typ av mat, precis som alla andra också gör det valet. Kan vi inte börja kalla den "vanliga" kosthållningen för "HCHF" eller de som bantar på det "klassiska" sättet för "LCLF" och så kan de också få försvara och förklara sin "diet"?
 
Ett val jag gjort är att ha den här bloggen tillsammans med världens bästa Jonna. Jag tycker det är roligt att dela med mig av vardagen, tipsa om god mat, motivera andra till morgonpromenader och kanske få någon annan att välja samma linje som mig; att kunna äta sig mätt på riktig mat och må bra av det. Vi har även Instagram där jag slänger upp en bild då och då, när jag känner att jag har något extra bra jag vill dela med mig av.
 
Men jag kan känna att det har blivit lite av en "LCHF-bubbla". Alla som bloggar, instagramar eller what so ever är så upp över öronen positiva och engagerade. Jag vet inte hur många bilder varje morgon jag ser på Instagram med allas frukost. Helst rysk youghurt med bär. Och riven kokos. Då är man verkligen med i spelet! När jag väl har börjat störa mig på något kan jag inte sluta. Det finns vissa ord som alla verkar har enats om ska användas hela tiden. Exempelvis mellis (mellanmål) och kvällis (kvällsmat). Varför ska vi som äter lågkolhydratskost skapa nya ord ihop?! Ska de som äter "vanlig" kost bomba varandra med bilder på frukostfrallan och överdriva om hur god den varit? En annan klassiker är ju att ta ett kort på sin Celsius-burk (som kanske inte alls är så bra btw). Vi alla vet hur en alliminiumburk ser ut, den behöver inte dyka upp på Instagram 10 gånger om dagen. Nu när jag tänker efter måste jag nog dessutom be Jonna sluta använda ordet "promme" hela tiden. Och jag ska sluta skriva "promenix". Det heter faktiskt promenad.
 
Ett kapitel för sig är ju LCHFklubben.se's facebooksida. För det första kan jag ibland känna att de ser lågkolhydratskost som ett sätt att tjäna pengar. LCHF innebär, enligt mig, att man ska äta naturlig mat, bli mätt och må bra. De rear ut Sukrin på sin webshop och lägger upp massa bilder på LCHF-bakverk. Sötningsmedel är inte en del av naturlig kost och absolut inget man ska vräka i sig. Jag menar inte att man inte ska baka, aldrig dricka cola light eller vara någon övermänniska. Se på mig bara, jag dricker alldeles för mycket light-läsk och äter LCHF-glass. Min poäng är att man ska vara medveten om att det är något man unnar sig och egentligen inte går i linje med LCHF. 
 
LCHFklubbens favoritord är ju utan tvekan MUMS. Jesusamalia, det har ju tappat sin funktion efter alla gånger de skrivit det i en statusuppdatering (se mitt kollage nedan). Det låter så löjligt när de propagerar "världens bästa middag, MUMS" varenda kväll. Jag blev tillslut så trött på att det att jag "unlikade" deras sida. Så slipper jag gå runt och bli upprörd över deras oproffsiga sätt och otillräckliga vokabulär.
 
Och sen är det faktiskt så, att LCHF är inte Guds gåva till människan, alla älskar inte LCHF och alla vill inte leva enligt det. Vi som har hoppat på tåget blir ofta lite "frälsta" just för att man inser hur bra man kan må men vi får inte glömma att vara ödmjuka och förstå att det finns andra sätt att se på det.
 
Cecilias blogg är ett riktigt bra exempel på hur jag tycker vi ska se på lågkolhydratskost. Riktig, naturlig mat, inga könstigheter och kombinera bra kost med träning och motion. Kan vi inte bara ta oss ur den här jäkla bubblan och lära oss att leva MED lchf istället för att leva FÖR lchf?
 
PS. Jag vet att jag också kanske kan verka lite över-positiv över allt ibland. Som att morgonpromenader är det bästa som finns och att jag inte saknar något alls.. Men jag är faktiskt helt ärlig när jag skriver det, men  jag inser också att jag kan skriva mer om sånt som stör mig. Sånt jag faktiskt saknar ibland. I promise, jag ska bättra mig!
 
/ Sofia
 
 

Huslig afton med nytt, ljust bröd

Jag tog ett beslut att stanna hemma från jobbet idag. Jag vaknade med feber och hostan sitter kvar. Man är verkligen ingen hjälte när man går sjuk till jobbet, tvärtom riskerar man att smitta ner sina kollegor och orsaka mer skada än nytta. Det sitter bara så lång inne för mig att "sjukanmäla" mig, jag vet inte riktigt vem jag försöker bevisa något för, men det är väl "fröken-duktig-syndromet" som spökar här. Men idag fick jag anse mig besegrad och slänga mig i soffan. Jag har tänt ljus och tagit fram lite gott att dricka och mörk choklad - stannar nog här resten av dagen...
 
Men igår var jag ju som bekant väldigt huslig och hurtig innan jag tappade orken totalt. Jag slängde hop Jonnas fantastiska röra , det gamla hederliga linfrönsbördet med valnötter och ett nytt bröd som jag blivit tipsad om av pappa. Det blev 6 stycken ljusa frallor som smakade riktigt gott. Älskar förresten hur jag stog inne på Ica Maxi och försökte planera vad jag skulle handla och klickar mig in på bloggen och söker fram jonnas recept :) 
 

För att baka det ljusa brödet behövs 1 dl mandelmjöl, 2 ägg, 2dl riven ost och 1 tsk bakpulver. Blanda helt enkelt bara ihop allt, klicka ut i önskat stora frallor och sätt in i ugnen i 10 minuter på 225 grader. Enklare kan det nästan inte bli...
 
/ Sofia

I did it!

Tillbaka från en morgonpromme! Lite över 6 km fick jag ihop till Torre-vandringen och nu är jag faktiskt pigg, även om det när jag gick upp kändes som att jag aldrig skulle bli det igen. Vi har sagt det förut men det tåls att sägas igen; att röra på sig är det bästa sättet att starta dagen på! Nu dricker jag mbc och äter lite av brödet som jag bakade igår. Riktigt gott blev det, recept kommer ikväll!

/ Jonna




O-r-k-a-r i-n-t-e

Tappade all ork. Hann laga maten & baka brödet men sen rann det ur mig. Ska gå och lägga mig nu, skriver mitt "hat-inlägg" imorgon...

/Sofia


Veckan som gick

Jag har lite dåligt samvete nu när jag skriver för det blev tyvärr en och annan kolhydrat i helgen.. Men det är väldigt svårt att hålla sig strikt när man får maten serverad i nästan en hel vecka. Visst, jag hade laddat upp med babybel och ölkorv, men det räcker inte alltid. Men det som har hänt har hänt och nu är jag taggad till tusen för att ta tag i livet igen! Har precis varit på gymmet och först kört en timme styrka med Hanna och sedan 40 minuter kondition på det. Känns så jäkla BRA! Nu ska jag ta en dusch och ta på mig myskläder sedan ska jag också göra köttfärs- & vitkålsröra och baka bröd (?) Jag och Sofia har inte pratat med varann sedan i början på veckan men great minds think alike I guess... 

För att Sofia inte ska behöva skämmas vill jag förresten klargöra att det var jag som la upp bilden på mitt minimellis på Instagram innan idag (se meddelandet jag fick från henne nedan..) Ni följer väl oss förresten? @nejtillkolhydrater! 

/ Jonna




Mysmåndag

Efter jobbet åkte jag till ICA Maxi för att fylla upp kylskåpet. Nu när jag kom hem letade jag fram de mjukaste & skönaste kläderna jag äger, satte upp håret i en knut på huvudet och släppte all stress. Jag känner mig fortfarande inte helt kry i kroppen alltså, kanske signalerar den åt mig att dra ner på tempot lite?

Nu ska jag laga mat, Jonnas köttfärs- & vitkålsröra blir det. Sen ska jag baka två sorters bröd tänkte jag, om tiden räcker till. Tänker även skriva ett väldigt negativt inlägg här senare ikväll om några saker jag stör mig på. Känns som en sån dag idag, då jag behöver få det ur mig ;) Men först maaaat!

/Sofia


Enkelt och gott!

I måndags var jag på kalas för underbara Wilma som fyllde 9 år. De bjöd på grädde, maränger och bananer och för min skulle hade Wilma och Maja varit ute i skogen och plockat blåbär. SÖTUNGAR! Så jag käkade vispad grädde med färsk-plockade blåbär - life is good och jag saknade ingenting alls!
 
/ Sofia
 


Tillbaka på loftet

Efter mycket om och men har jag nu klättrat upp för stegen och krupit ner i min alldeles egna säng. Är helt slut i både kropp & själ så jag somnar när som helst. Sånna här dagar saknar jag faktiskt en sambo (det händer inte ofta, trivs så bra med ensamhet..) som liksom bara fixar allt åt en; lagar mat, fixar matlåda, fyller kylskåpet, bär upp resväskan från bilen... Men eftersom jag har världens bästa syster fixade sig endel av det ändå! Frida och hennes Leo förbarmade sig över singel-Sofia och bjöd mig på middag när jag kom hem från flygplatsen. Tacos stod på bordet och matlådan var framställd. Tusen, tusen tack! Tacos är ju en riktig klassiker men lika gott varje gång. Jag saknar faktiskt inte tacobröd eller tacochips alls, tycker det är precis lika gott utan. Det är ju också väldigt gott att göra ostchips till!

Nu när jag kom hem tvingade jag mig själv att köra Rut-akuten. Nu körde jag ju på steg 2 och ökade även från 30 till 40 sekunder. Ökade även vilan från 15 till 20 sekunder. Tycker fortfarande det är SJUKT jobbigt för magen, svär varenda gång. Tycker det hjälper att svära när något är jobbigt, speciellt vid träning ;) Men jag genomförde det i alla fall, näääästan 40 sekunder på alla.. Nu somnar jag gott med rent samvete!

GODNATT!

/Sofia


Matrevolutionen

Rast på mässan = läsning av Matrevolutionen! Jag började ju läsa denna när jag var i New York och hade jag bara haft mer tid över sedan dess hade den här varit färdigläst för längesedan. Så bra & informativ bok! Jag & min fina syster Frida har ett litet internskämt om denna. I New York gick det nämligen inte långa stunder mellan att jag sa "Du vet i den boken jag läser, Matrevolutionen, så står det...". Hon var nog måttligt trött på mina utlägg, kanske kan man verka lite "frälst" eller "besatt" men prova att läs ni också så förstår ni varför. Funderar på om alla i min umgängeskrets ska få ett exemplar i julklapp kanske så kommer aldrig någon mer någonsin ifrågasätta varför jag kör LCHF. Tror ni de skulle bli besvikna...? ;)

/Sofia


Nästa steg i Rut-akuten

Igår tog jag min tionde medalj i Rut-akuten så ikväll är det dags att börja köra på nästa steg. Tror även jag ska öka antalet sekunder för varje övning för att pressa mig själv till det yttersta ;) Får se hur det går, har fortfarande feber.. Ikväll bär det i alla fall av hemåt!

/Sofia


Mingelparty

Ikväll var vi inbjudna till tidningen Plaza's design-mingel-party. Helsingfors har ju blivit utnämnt till World Design Capital 2012 så det är en hel del designrelaterat på gång här i Helsinki! Det här var i alla fall ett riktigt fancy party som hölls på Klaus K hotel där de bjöd på både plockmat och dryck. Jag räknade givetvis inte med att kunna äta något men ack så fel jag hade. För en nej-sägare som mig fanns det massa gott; parmaskinka, olika ostar, dipp, gurka och blomkål (!). När vi anlände fick vi varsin välkomstdrink som bland annat var gjord på apelsinjuice så den tog jag bara en artighets-klunk av (juice kan ju vara en riktig sockerbomb...). Till maten tog jag ett glas rött vin, mycket bättre ur LCHF-synvinkel. När vi lämnade partyt (redan kl nio, är man sjuk & trött så är man....) fick vi två stycken goodie bags med oss. Innehöll bland annat en jättefin ostkniv, massa gott kaffe från moccamaster, ansiktskräm och en vas. Inte illa alls!

Nu kryper jag strax ner i en hotellsäng för sista gången på ett tag. Känns som om jag bott mer på hotell än hemma den senaste tiden. Blir skönt att åka hem till lilla Borås imorgon och komma tillbaka till några slags rutiner.

Men samtidigt vet jag att jag kommer längta ut i världen igen efter några dagar hemma.....

/Sofia


Att tycka synd om sig själv

Idag är jag så täppt och förkyld så jag känner ingen smak alls. Hur tråkigt är inte det?!?!? Men hotellfrukost blev det och sen åt jag en sallad till lunch här på mässan, man måste ju orka jobba ändå! Ska inte förpesta bloggen med negativ energi men idag tycker jag otroligt synd om mig själv... RYCK UPP DIG SOFIA!

/Sofia


Kvällsmat

I måndagskväll käkade jag äggröra, revben och bea-sås. Slöare middag får man leta efter men ack så gott och mättande! Till det blev det ett glas vanilj-te med en skvätt grädde i.
 
/ Sofia
 

Fredag i Helsingfors

Dagen började såklart med hotellfrukosten, den kommer jag garanterat att sakna när jag åker hem på söndag! Till lunch åt jag faktiskt bara några babybel och paranötter, kände mig inte så hungrig. Brukar inte vara så sugen på mat när jag är lite sjuk.. Efter mässan hann jag med lite shopping, köpte bland annat en klänning, linne och jacka inne på Monki. Shoppingglädje är den enda sanna glädjen...?

Redan idag var vi tillbaka på den grekiska restaurangen "Taverna Zorbas" som vi var på igår. Jag var bara tvungen att ta den ljuvliga oxfilén idag igen. Idag fick jag varma grönsaker till; paprika, zuccini, blomkål och champinjoner. Tummen upp! Men om jag måste välja var det nog lite godare igår med en kall grekisk sallad till. Väl tillbaka på hotellet blev det en kopp te och det dagliga passet av Rut-akuten. Kände mig riktigt svag i kroppen idag, förmodligen är det febern som spökar...


/Sofia


Bakis-söndag

I söndags var jag ju som tidigare nämnt rätt så bakis. Men jag tog mig i alla fall ner till stan vid tolv tiden för lunch med Sara och Angelica på Café Viskan. En ceasarsallad utan krutonger fick det bli! Ni vet ju hur sugen man är på diverse saker när man är i det skicket som jag var då, så en LCHF-tårtbit och två koppar kaffe fick det bli till efterrätt. På eftermiddagen var jag hemma hos pappa och Anette och blev bjuden på middag; sallad, kött, blomkålsmos och chilli-bea-sås; tusen tack för den goda maten! 
 
Solglasögonen fick vara på under dagen trots moln och regn; varför känns det som att man kan gömma sig bakom ett par solglasögon när det i själva verket bara är ögonen som täcks?!
 
/ Sofia
 

Mathimlen

Jag la upp en bild på Instagram (@nejtillkolhydrater , ni följer väl oss?) igår på kvällens middag. Vi var på en grekisk restaurang precis jämte hotellet och de hade så fantastiskt god mat. Jag tog fetaostfylld oxfilé med grekisk sallad. Som jag skrev på Instagram - jag tror jag dog lite och kom till mathimlen. Njöt av varje tugga & ville verkligen inte att det skulle ta slut! Det enda jag behövde göra för att anpassa till LCHF var att byta ut potatisen mot lite extra sallad - inga problem alls. Vi går säkert tillbaka dit och äter igen innan vi åker hem..

/Sofia


Hej från Öret!

Det är fullt schema här i Örebro så ni får stå ut med kass uppdatering nu i veckan.. För att författa mig kort så kan jag mer om moms än innan jag kom hit. Vi får den mesta av maten serverad så jag äter det jag kan och försöker undvika uppenbara carbs.. Hotellfrukosten är det bästa och där kan man ju välja helt själv så det passar mig perfekt!

/ Jonna


Helsingfors levererar

Igårkväll var vi inne i centrum & strosade lite efter mässan. När det sedan var dags för middag hittade vi en jättemysig italiensk restaurang. Jag beställde in Caesar Steak och det var verkligen, utan att överdriva, himmelskt gott. En ordentligt köttbit med rödvinssås och min favorit caesarsallad; jag kan ju inte be om så mycket mer! Till mellanmål innan lunch idag blev det ibumetin och strepsils - suck alltså. Så typiskt att känna sig sjuk nu... Till lunch på mässan kan ni ALDRIG gissa vad jag åt; sallad kallad Caesar. Funkar alltid och jag verkar då inte tröttna! Mässan stänger kl sju så vid sex-tiden blev det en kaffe med en skvätt grädde och paranötter. Det gäller att packa med sig lite att knapra på om det går lång tid mellan målen eller om man inte har möjlighet att äta ordentlig mat så man håller sig mätt. Jag har alltid med mig ett par babybelostar i väskan ut i fall att!

Nu ikväll käkade vi grekiskt, men det kan jag skriva om imorgon. Snart ska jag försöka krypa ner i sängen och förhoppningsvis sova bort min förkylning...

Godnatt från Helsinki!

/Sofia


Chokladpannacotta LCHF

Jag såg att Johanna gjort Åses chokladpannacotta nyligen och kom på att jag har ju också testat men glömt bort att dela med mig av receptet (tror jag i alla fall, annars får ni det igen). Jaja, bättre sent än aldrig så här kommer det. RIKTIGT god faktiskt! Angående chokladen hade jag hälften 86% och hälften 70% raspberry för det var det som fanns hemma, men jag skulle nog rekommendera 70%-ig vanlig.. 

Det här behöver du
3 dl grädde
2 gelatinblad
100 gram mörk choklad minst 70%
1 vaniljstång

Gör såhär
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med urgröpt vaniljstång + stång. Låt sjuda på svag värme i några minuter. Fiska upp själva stången och bryt ner chokladen i grädden så den smälter. Rör ner gelatinbladen. Häll upp i glas och ställ kallt i minst 2 timmar. Lägg gärna plastfolie över så att det inte blir ett skinn över. Ta fram en liten stund innan servering så blir det godast! Servera med lättvispad grädde och hallon.

/ Jonna





Lunch time

Godmorgon!

Igår på mässan käkade jag en god lunch som passade för LCHF alldeles utmärkt. Ostsallad blev det och det var riktigt gott. Ofta kan man anpassa det mesta så att det passar lågkolhydratskost, det är det som är så smidigt. I den här salladen fanns några vindruvor och melonskivor som jag (som strikt LCHF:are) borde valt bort men jag smaskade faktiskt i mig allt, det blev inga stora mängder så jag unnade mig en liten frisk "touch" på det hela!

Idag vaknade jag med halsont och lite feber (tror jag, packade inte ner en febertermometer i resväskan direkt..). Jag hoppas att lite frisk luft nu på morgonen, Alvedon och Strepsils gör susen!

/Sofia


Bra start på dagen

Hej alla!

Jag är på plats i Helsingfors & hotellet vi bor på hade en riktigt bra frukostbuffé som jag satte tänderna i imorse; äggröra, köttbullar, prinskorv, ost, salami, keso & gurka fick det bli! Perfekt att kunna äta sig ordentligt mätt på morgonen när en lång dag med hårt jobb väntar. För övrigt verkar Helsingfors vara en riktigt fin stad med ett väldigt mysigt centrum. Förstår att staden blev Design Capital 2012, finns riktigt snygg design här runt omkring!

Nu är det dags att krypa ner i hotellsängen, känns lite lyxigt att kunna kliva upp & få en god buffé serverad innan dagen drar igång :)

/Sofia


Dessa rutor...

Vilka som läser här kör Cecilias rut-akuten? Av de övningar man kör i början måste jag säga att jag tycker "Legs lower" är den jobbigaste. Jäklar var det känns i magen! Man ligger alltså ner och håller benen rätt upp och sänker ner mot golvet och sedan upp igen. I söndags missade jag ju en omgång men jag kör på som vanligt nu, en gång är ingen gång! Tre dagars träning och en dags vila, tycker det funkar bra och det ska verkligen bli roligt att se om det ger något resultat!
 
Man får jättebra instruktioner av appen och det går rätt snabbt att köra igenom övningarna. Det är 6 övningar varje gång och jag kör fortfarande 30 sek på varje övning och 15 sekunders vila mellan varje. Ni kan ju själva räkna ut hur lång tid det tar mig varje gång. Ingen kan säga att man inte hinner med detta, alla har vi nog några minuter över varje dag!
 
/ Sofia
 

Spellista spotify

Glöm inte att lyssna på Jonnas spellista på Spotify. Jag kör alltid den i lurarna när jag är ute och går eller är på gymmet. Jag tycker att hon har fått till en riktigt bra blandning! Ni får väldigt gärna tipsa oss om den perfekta träningsmusiken, alltid kul med lite uppdatering.
 
/ Sofia
 

We are leaving today

Idag är det som så att Sofia flyger till Helsingfors för att jobba på en mässa och Jonna tar ett tåg till Örebro för utbildning med sitt jobb. Vi båda två är tillbaka till verkligheten på söndagkväll. Vi kan verkligen inte garantera någon vidare hög bloggfrekvens här under resten av denna vecka. Om vi lyckas lägga upp några inlägg får det bli en bonus! Vi tar helt enkelt eventuellt en liten ofrivillig semester från bloggandet (om det inte visar sig att vi har all tid i världen på kvällarna och internetuppkoppling på rummen....) Vi har dock några sparade inlägg som vi slänger upp emellanåt!
 
Vad är det man säger, det är bra att sakna ibland....?
 
/ Jonna och Sofia
 

k-a-t-a-s-t-r-o-f

När jag var ute och åt med en vän förra veckan pratade vi lite om bloggen. Jag bad om lite "feedback" och hon sa att det ibland känns som att allt är "lite för bra för att vara sant". Jag svarade att LCHF är helt klart för bra för att vara sant. Det är ju egentligen helt otroligt att man kan må så bra av att ändra sin kost. Men hon undrade om det liksom aldrig var jobbigt eller stunder då man verkligen blir sugen på något. Jag har i ärlighetens namn inte så många sånna stunder, och jag fuskar aldrig. Så jag är ledsen, men jag har verkligen inget dåligt att skriva om lågkolhydratskost!
 
Förutom en sak som jag har noterat - LCHF ger bakfyllor från helvetet. I lördags blev det visserligen lite för mycket av det goda för mig men jävlar i havet (ursäkta uttrycket) så dålig jag var igår. Dessutom blir jag så mycket mer lättpåverkad nu för tiden. Jag får nog lära mig det och kanske dra ner på antalet drinkar / glas vin för så här kan jag definitivt inte ha det. Någon som har liknande erfarenheter?! 
 
Hur som helst, alkohol och bakfylla av det här slaget passar verkligen inte in i mitt hälsosamma liv! Man gör saker som man aldrig skulle gjort annars, man är sugen på sötsaker dagen efter, man kan inte träna.... Jag missade exempelvis mitt pass av rut-akuten igår för jag pallade helt enkelt inte. Så, ändring får det bli! Kanske inte något drastiskt löfte i stil med mitt förra "jag ska inte dricka förrän midsommar" men kanske en liten notis till mig själv om att hemmakvällar på lördagar funkar bra det också....?
 
I lördags på dagen fick jag äran att vara med på min vän Louise bröllop. Jag hoppas innerligt att jag någongång hittar någon att älska som de älskar varandra, för visst är det fint med kärlek? Det bjöds på kyckling, potatisgratäng, sås och sallad. Jag tog ordentligt med sallad och kyckling, och delar av förrätten som var någon avokado- och räkmousse (om jag inte minns fel). Botten var digestivekex men det pillade jag givetvis bort. Stort grattis till brudparet!
 
/ Sofia
 
Sms från en nära vän och trogen bloggläsare, 01.20 i lördags. Det var inte bara min värld som snurrade ;)

Alla dagar borde vara lördagar!

I lördags var jag hemma hos Sara för middag & förfest. Hon hade lagat riktigt smarrig mat som hon bjöd på och så drack vi vin innan vi gick ut och dansade. BRA KVÄLL!

På menyn stod det, till huvudrätt, baconinlindad fläskfile med blomkål i ugn, sallad, bea & smaksatt crème fraiche. Sååååå gott! Som efterrätt blev det LCHF-glass & varma hallon. Vi hann med lite mörk choklad också som snacks men jag missade bild på det.. Måste än en gång poängtera hur glad man blir som NEJ-sägare när maten är anpassad. Tack Sara, du är bäst!

/ Jonna


Suddiga men glada!




Nya tag

Igår upplevde jag LCHF:s baksida; bakfyllor från helvetet.. Skriver mer om det ikväll, nu är det full fart till och på jobbet som gäller. Kickade i alla fall igång denna måndagsmorgon tillsammans med Frida med en långpromenad; 6,8 km kom vi upp i. Jag var nog lite uttorkad från gårdagen så jag klunkade i mig 60 cl bubbelvatten nu när jag kom hem...

/Sofia


Familjehäng

I torsdags träffades jag, min syster, mamma, pappa och hans sambo för lite kvalitetstid. Vi visade "lite" kort från New York och berättade om hur vi hade haft det. Vi körde på något så enkelt tilltugg som mackor med diverse pålägg. Jag hade med mig valnötsbröd, pappa hade med sig hembakat ljust LCHF-bröd och Frida hade fixat frallor till JA-sägarna. Till detta hade vi ost, paprika, gurka och skinka. Till efterrätt blev det glass med bär och grädde. Sedan jag började läsa boken Matrevolutionen är jag extremt kritisk till low-carb-produkter. Typ "LCHF-glass". Visst, det är ofta väldigt lågt kolhydratsinnehåll men när man läser innehållsförteckningen är det massa annan skit istället, så som sötningsmedel som faktiskt kan lura kroppen. Men ibland får man unna sig men det kommer absolut inte bli lika ofta som förr! Egentligen hade det gått lika bra med bara vispad grädde och bär så glassen är egetnligen ganska överflödig... Men, gott var det i alla fall och en trevlig stund fick vi!
 
/ Sofia
 
 

Lyxig frulle

Helt okej att börja en söndag med avokado, räkor & smögenröra. Jag är lite smått bakis men måste ändå ha en fixardag. Jag åker till Örebro med jobbet nästan hela nästa vecka så det är en del förberedelser att ta tag i. Ska försöka ta mig tillbaka till Göteborg i lagom tid också.. Hoppas ni har en skön söndag!

/ Jonna

Livet på landet

Hej från Borås! Jag är mellan två bussar och älskar att behöva vänta i 30 minuter! Det känns verkligen som att man förlorar tid när det blir såhär. Jag får dock skylla mig själv för att jag planerade så bra ;) Käkar lite mandlar under tiden.

Ikväll ska jag hem till bästa Sara för avskedsmiddag. Hon lämnar landet ett helt år och jag kommer sakna henne massor! Även om vi inte bor i samma stad så ses vi ändå rätt så ofta som det ser ut nu. Hon har dessutom lovat att bjuda på LCHF-vänlig mat ikväll! Vilken vän va?!

/ Jonna


Full (f)rulle

Idag är en sån dag jag skulle behöva klona mig själv för att hinna med allt. Jag var i alla fall en sväng på gymmet imorse men var av någon anledning grymt opepp. Körde löpbandet och crosstrainer tjugo minuter och sedan rut-akuten. Det fick räcka. Jag kom dit i alla fall...

Nu ska jag iväg & hjälpa min vän Louise på hennes bröllopsmiddag resten av dagen. Precis ätit en ordentlig frukost/lunch för att stå mig under dagen. Ikväll blir det utgång & däremellan hinner jag nog knappt ens tänka på bloggen ;) Så ha en fin lördag alla ni!

/Sofia


FUCK CANCER

"Ung Cancer är en ideell organisation för unga vuxna cancerdrabbade, 16-30 år.
 Vi jobbar för att förbättra unga vuxna cancerdrabbades levnadssituation. Med det menar vi att unga vuxna cancerpatienter inte bara ska överleva, utan även ha ett riktigt bra liv. Vi jobbar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för unga cancerdrabbade både under och efter sjukdomstiden.

Trots att fler än 800 unga personer drabbas av cancer varje år har det tidigare saknats en organisation som stöttar dem genom besked, sjukdom, vård och i sitt fortsatta liv. Vi identifierade ett stort behov av mötesplatser, information och debatt som driver unga vuxna cancerdrabbades frågor. Därför grundades Ung Cancer.

Ung Cancer är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation."

- saxat från ungcancer.se

I veckan köpte jag det här fina armbandet av en tjej på jobbet! Kostar 100 kronor och är tillverkat i Sverige av ideellt arbetande hjältar. Ni kan enkelt klicka hem ett likadant på deras hemsida! Vill man inte ha ett likadant säljer de bland annat kläder, pins & mössor också. Man kan också ge en donation/gåva om man hellre vill det. Gör en insats!

www.ungcancer.se <- om du vill veta mer om 
www.ungcancershop.se <- webshop

/ Jonna




Vår vandring

Vet ni att vi har tagit oss 223 mil under sommarens utmaning? Till Torrevieja, som är målet, är det 300 mil så det är verkligen inte långt kvar. Nästa delmål är Barcelona på 250 mil. Allt man går, joggar eller springer räknas så är ni ute och motionerar så rapportera gärna in antal kilometer så tar vi oss till södra Spanien tillsammans!
 
Tack till alla som varit med och bidragit hittills, fortsätta gärna kämpa med oss!
 
/ Sofia
 
Passande bild...?
 

På övertid

Jag var iväg en sväng när jag hade slutat vid fem men nu är jag faktiskt tillbaka på kontoret. Har lite saker jag verkligen måste få gjort och istället för att känna mig konstant stressad över det varje dag tar jag nån timma eller max ett par timmar nu och försöker röja igenom den där högen på skrivbordet som aldrig verkar bli mindre. Men när man älskar sitt jobb är det faktiskt inte så tungt att jobba över lite en fredagskväll.
 
Jag var inne på Ica nyss (ligger en minut från jobbet med bil, smidigt!) och plockade ihop en sallad som jag tänkte käka nu innan jag kör igång. Blandsallad, kyckling, fetaost och osttärningar med lite mango/curry dressing. Det är 11 gram kolhydrater / 100 gram i den dressingen, vilket egentligen är lite för mycket för min smak. Men förpackningen är på 50 gram så om jag äter hela den får jag ju "bara" i mig 5,5 gram och det har jag nog råd med idag :)
 
Nej, dags att äta lite, sen back to work!
 
/ Sofia
 
 
 

Enkel röra med tonfisk & räkor

Ibland har man varken tid, lust eller råvaror hemma till att laga något fancy. Jag slängde ihop en enkel tonfiskröra igår som faktiskt blev god! Gott tillsammans med t.ex. blomkålsris. (Ni får förresten ursäkta kort recept & mycket frånvaro, har mycket på tapeten för tillfället..)

Det här behöver du
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk räkor i lag
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl crème fraiche
Salt & svartpeppar
Smör att steka i

Gör såhär
Hacka lök & vitlök & fräs i en rejäl klick smör. Tillsätt tonfisken (avrunnen såklart) och rör om. Salta & peppra litegrann. Häll i crème fraichen och räkorna (också avrunna!) och blanda väl. Smaka av och krydda ev mera. Klart!

/ Jonna

 
Än en gång: godare än det ser ut!

Nöjd tjej 22

Jag kände mig faktiskt någorlunda utvilad när alarmet gick igång kvart över fem i morse. När klockan slog sju hade jag avverkat nästan 7 km OCH dagens pass av rut-akuten. Man blir så jäkla nöjd när man bara tar tag i sig själv och kör på! Den där tröskeln att komma över är hög men verkligen mödan värd! Jag var superhungrig efter morgonens träning så jag skippade periodiska fastan och käkade en macka med ost på till frukost. Min duktiga pappa (som nyligen konventerat till NEJ-sägare) hade bakat eget alldeles utsökt ljust LCHF-bröd  som jag fick några skivor av. Ska be honom om receptet och lägga upp här!
 
PS. Ny favvo-låt som jag hittade på Jonnas workout-lista på Spotify; "Flyger fritt" heter den! Riktigt skön att ha i lurarna på högsta volym.
 
/ Sofia
 
 



Nytt försök

Okej, jag lovar ingenting för då blir jag sjukt arg om jag inte håller det. Men jag kryper ner i sängen och håller tummarna att jag hasar mig ner från loftet halv sex imorgon för en PW innan jobbet. Somnar jag nu får jag ändå sova 6,5 timma. GODNATT!

/Sofia


Besvikelse

Idag är jag förresten väldigt besviken på mig själv. Jag hade BESTÄMT att jag absolut skulle ta mig upp på en morgonpromenad imorse. Dum som jag är kom jag inte i säng förrän halv tolv igår och somnade runt midnatt. När klockan ringde kvart över fem kändes det inte ens på kartan att gå upp för en power-walk. Man behöver ju trots allt sömn för att orka jobbet och resten av dagen. Men jag blir så trött på mig själv, varför ser jag inte till att komma i säng i tid?!?!
 
Jag har fortfarande rätt mycket att göra och tänka på under denna veckan, innan jag åker till Helsingfors på tisdag. Men när jag är tillbaka efter den veckan är det verkligen no mercy när det gäller morgon-power-walks. Jag vet ju att det är, utan tvekan, bästa sättet att kicka igång dagen.
 
/ Sofia
 

Födelsedagsmiddag

 
Igår var jag och Moa på Café Viskan här i Borås och firade hennes födelsedag (en dag för tidigt). Jag tog en LCHF-tallrik med skagenröra och den är verkligen otroligt god. På Viskan har de även fika för oss NEJ-sägare! Efter en mysig stund med massa tjejsnack köpte vi med oss kaffe och varm choklad och promenerade hemåt i höstkylan.
 
Så det är alltså idag min fina, underbara vän Moa fyller år. Hon är även en trogen läsare av denna blogg så hon förtjänar ett GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN här. Jag har haft så mycket roliga och härliga stunder med dig sedan vi lärde känna varandra för herrans massa år sedan. Vi delar tusentals minnen och det bästa av allt är att vi har massa, massa år framför oss att fylla med nya.
 
/ Sofia
 
 

Spännande saker på G i Borås!

Härom dagen på min och Angelicas promenad gick vi förbi en lokal på Allégatan här i Borås, mitt i centrum. Det är en ny butik som ska öppna upp där tydligen som heter Insalata. Man kan läsa att de kommer erbjuda fräsch sallad, ekologiskt, raw food och andra goda matupplevelser. Kanske har de något gott för oss LCHF-are...? Vi kan ju hoppas! Jag tänker i alla fall absolut gå dit och spana in deras utbud när de öppnar.
 
/ Sofia
sdsd

Workout of the day

Efter jobbet tog jag ett mellanmål-to-go i bilen på väg till gymmet (eller okej, jag fick åka hem en sväng först då jag hade glömt träningsväskan precis innanför dörren imorse....). En valnötsmacka med ost & lite kolsyrat vatten fick det bli! Har redan kört igång med att bara dricka cola light på helgerna. Imponerad över mig själv! På gymmet blev det uppvärmning 10 min sen 30 min intervall-konditions-träning på löpbandet. En sjukt svettig Sofia avslutade passet med dagens omgång av rut-akuten. Man kör ju träning 3 dagar & vila 1 dag. Så imorgon är det vila för magen, tror inte den protesterar... ;) Däremot SKA jag ta mig upp imorgon & ta en power-walk innan jobbet!

Nu ska jag strax kila ner till stan & äta kvällsmat på Café Viskan med min fina Moa. LCHF-tallriken med skagenröra hos dem är helt magisk, kurrar redan i magen!

/Sofia


Resan hem från New York

I söndags steg jag och Frida upp rätt tidigt i New York för att packa ihop oss och checka ut från hotellet. Maxvikten per väska var 23 kg, jag körde på "living on the edge", min vägde 22,5 kg.... Vi käkade frukost och jag tog till och med lite bär med grädde till efterrätt för att stå mig ordentligt. Man vet ju aldrig vad som finns att tillgå på flygplatser och på flygplan... Vad jag inte visste då var jag att jag skulle bli positivt överraskad!
 
På flygplatsen var det dags för lunch och då hittade vi ett ställe där man kunde "build your own burger". Jag plockade bort det jag inte kunde äta och det blev ett riktigt low-carb-mål. Hamburgare med ost, sallad, bacon och majonäs. Riktigt gott! På planet blev jag ännu mer förvånad; de hade ett middagsalternativ som passade mig perfekt; kycklingsallad toppat med fetaost, valnötter och jordgubbar(!). Frukosten däremot var big no no för en NEJ-sägare; banan, muffins och apelsinjuice. Då gäller det ju att vara förberedd, som jag var, med ett par babybel och mandlar!
 
Summa summarum: riktigt bra LCHF-dag och jag höll mig mätt och belåten heeeela vägen hem till Sverige.
 
/ Sofia
 



Pinchos

Igår var jag alltså ute och åt med några tjejkompisar. Vi testade Pinchos som ligger på Götabergsgatan här i Götet, och jag måste säga att det var riktigt gott! Servicen kan jag inte riktigt kommentera då man i princip gjorde allt själv; beställde & hämtade dryck & mat via appen samt fyllde på med bestick, vatten, servetter etc. Restaurangen låg liksom i en källare och det var i vilket fall himla mysigt. Väldigt snygga lampor också!

/ Jonna






Work it

Idag var jag tillbaka på kontoret efter nästan 2 veckor i New York. Det innebar FULL RULLE hela dagen, hann inte ens uppmärksamma ett uns av hunger under periodiska fastan eller ta en babybel på eftermiddagen som jag brukar. Kanske är det den bästa dieten; jobba så hårt och ha så mycket att göra så man helt enkelt inte hinner tänka på hunger och mat?! Nej då, vi vet ju alla att man kan äta sig mätt och belåten med LCHF och fortfarande gå ner i vikt eller behålla den vikt man önskar. Ingen mening att plåga sig själv ;)
 
Tur att det finns ett alarm i appen för rut-akuten, idag höll jag på att glömma bort det! Men mitt under ett samtal med Frida plingar det till i mobilen. Ingen vila här inte (jag och Angelica som precis hade varit ute och samlat ihop 7,67 km var...). Jävlar i havet så jobbigt det är för magen. Jag hoppas verkligen det ger resultat detta för det kommer bli en hel del blod, svett och tårar känner jag.....
 
Denna vecka är ganska hektisk så jag hinner inte lägga varken tid eller ork på matlagning. Det fick bli en gammal klassiker; ett stekt kilo kyckling, sallad och sås. Matlådor hela veckan = gött & smidigt! På tisdag sticker jag till Helsingfors och blir borta nästan en vecka, men när jag är tillbaka blir det ordning på matlagningen igen och jag tänker bomba er med massa nya, roliga recept. Tills dess får ni hålla tillgoda med det enkla, hoppas det finns fler som jag där ute som ibland uppskattar att det går snabbt!
 
/ Sofia
 
 
 

Det finns inget dåligt väder...?

Idag är det grått som tusan ute. Regnigt & ruskigt. MEN jag & Angelica kör det gamla talesättet att det finns bara dåliga kläder. Vår planerade promenad kunde enkelt bytts ut mot mysig häng-eftermiddag men sånna är inte vi, nu ska vi minsann ut & samla kilometer! Jag äger typ inga regnkläder så i mitt fall finns faktiskt dåliga kläder men jag hoppas på uppehåll ;)

/Sofia


Restaurang-tisdag

Jag är bara hemma och vänder lite snabbt idag. Ska iväg snart för att käka med tjejerna på tapasrestaurangen Pinchos här i Göteborg. Man beställer tydligen via en app som jag just nu håller på och laddar ner till min iPhone. Spännande och verkligen en kul grej tycker jag! Det är för övrigt väldigt smidigt med tapas när man väljer bort något ur sin kost. Vill man ha mer av t.ex. kött så är det ju bara att beställa två likadana smårätter! 

/ Jonna




Detox-thé

I helgen köpte jag hem ett ekologiskt detox-thé från Pukka. Det innehåller renande örter som enligt förpackningen ska ha avgiftande effekter. Jag var ute efter just ett detox-thé och läste annars inte så noga innan jag köpte det men det blev nästan alla rätt. Då jag aldrig i hela mitt liv tyckt om lakrits så får man kanske kalla det lite av en missräkning att théet innehåller just lakritsrot men det gick bra ändå. Smakade inte alls så mycket lakrits som det luktade så det gick faktiskt ned. Och om det nu är så nyttigt som jag vill att det ska vara så kan det nästan smaka lite illa. Nästan alla har väl sett hur Anna Skipper tvingade i deltagarna i Du är vad du äter både det ena och det andra? Och jag kände mig faktiskt nästan lite harmonisk när jag druckit det. Ren liksom. Ja, jag är medveten om att det finns något som heter "placebo-effekt", but whatever works, right..? 

/ Jonna

 

Nu j*vlar

Jag är så taggad på att komma igång med träningen så att jag nästan spricker. Jag ska se till att ta mig till gymmet minst tre dagar i veckan, ut och gå varje morgon och köra hårt med Cecilias rut-akut. Beach 2013, here I come! Igår var jag ju rätt jet-lagged efter resan hem men det fick inte stoppa mig; jag styrde bilen mot gymmet på eftermiddagen och körde rygg+mage (rut-aktuen var en del av det!) och sedan kondition på löpbandet. Härligt att svettas lite! På kroppen satt nya träningsbrallor och sport-bh från Forever 21 i NY. Låter kanske ytligt men det blir faktiskt lite roligare att träna när man känner sig snygg!
 
Smsade med Jonna som också var på gymmet, fast i Göteborg. Hon skulle också köra rut-akuten under kvällen efter ett hårt pass, hon är duktig hon! Kommer sakna henne grymt mycket nu när hon flytta tillbaka till Göteborg. Har varit så lyxigt att ha henne i Borås hela sommaren. Det får helt enkelt bli mer gbg-häng för mig i höst tror jag!
 
/ Sofia
 

Hemma bra men borta bäst

Vid nio tiden imorse landade jag på svensk mark igen. Faktiskt inte längtat hem alls, måste betyda att jag haft det rätt bra! Kom hem till en tom lägenhet med en sjukt stor spindel i köket (panik utbröt...) och ett ekande tomt kylskåp. Jag är inte den som ligger på latsidan så jag packade upp mina väskor och åkte sedan och storhandlade. Det är ju för sjutton nästan höst här hemma så varma kläder fick det bli! Skillnad mot New Yorks 30 grader... Till lunch blev det sedan några skivor bacon och en äggröra med en tvist; smält cheddarost. Detta är en vana jag helt klart tar med mig hem från New York. Först smulade jag ner lite ost med äggen och en skvätt grädde. Sen la jag hälften av äggen på tallriken, sedan ett par skivor ost, och sedan resten av äggen över. Så att det liksom smälte ihop. Gott kan jag lova att det var! Sedan bakade jag valnötsbröd också, som jag saknat det! Det är så himla gott, ni som inte provat än bara måste göra det. Efter träning på gymmet blev det sedan kvällsmat; färdiggrillad kyckling, lite bacon, macka, sallad, champinjoner och bea-sås. Kör nämligen igång med periodisk fasta imorgon igen så jag åt mig ordentligt mätt så att jag står mig till halv ett imorgon när det är dags för lunch.
 
/ Sofia
 

Mackor utan bröd

Jag har överlevt min första dag som redovisningsassistent och ska strax ta mig till gymmet (som jag inte varit på på hela sommaren). Det blir ett MRL-pass och så tänkte jag köra lite löpband innan dess också. Glömmer såklart inte rut-akuten heller men den får komma sist.. Har precis stoppat i mig lite mellanmål för att överleva: salami & Kvibille Cheddar-ost plus lite sallad & paprika. 

/ Jonna




Köttfärssås LCHF

Jag hade inte superbra fantasi igår när jag skulle laga mat men det blir ofta gott ändå! Det här är verkligen en klassiker i de flesta hem och den passar även utmärkt för oss NEJ-sägare. Man måste bara ha lite koll på vad man har i såsen (många LCHF-are undviker krossade tomater, något som jag alltid hade i köttfärssås förr i tiden). Det är hur som helst en enkel & riktigt smarrig rätt som passar utmärkt till exempel med en god sallad, stuvad vitkål eller blomkålsris. 

Det här behöver du
500 gram köttfärs
1 gul lök
Färska champinjoner
2 köttbuljongtärningar
3 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
Cayennepeppar, paprikapulver, svartpeppar
Smör att steka i

Gör såhär
Hacka lök & svamp. Stek för sig i en klick smör samtidigt som du bryner köttfärsen. Häll ihop allt i en panna och tillsätt buljong, peppar x 2 och paprikapulver. Pressa också i vitlöken. Klicka i crème fraichen och smaka av. Servera!

/ Jonna






Nervigt...

Idag var sista dagen på min oändligt långa semester och i morgon börjar vardagen. Lite nervöst ska det bli att börja jobba men samtidigt skoj! Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men jag börjar bli trött på att vara ledig.. Har idag alltså gjort storkok för första gången på nästan 3 månader; köttfärssås LCHF-style! Receptet kommer i morgon. Smarrigt blev det vill jag lova!

/ Jonna


Lovar att det blir godare än det ser ut!

Vad gör vi? Nu kör vi!

Innan sommaren hade vi (som ni kanske minns) nya utmaningar varje vecka här på NEJtillkolhydrater. Det har varit att skippa hissen, att skippa småätande, att träna x antal timmar eller att testa nya maträtter, bara för att ge några exempel. För tillfället håller vi ju fortfarande på med sommarens utmaning och vi går och går och går. Som en liten twist la vi också till 100 situps om dagen när vi var i Torre. Jag ska dock ärligt erkänna att jag "glömt bort" dem lite nu det senaste.. Vilket är lite dumt för vem vill inte ha en snygg mage? Nu ska vi ju köra rut-akuten med Cecilia. Jag är en sådan person som behöver mycket motivation och då är en sådan här grej perfekt! Ni hänger väl på? I morgon drar det igång så bara att ladda ner appen och skicka in bilder!

/ Jonna




Favorit!

Fröknäcke & brie. Det behöver inte vara svårare än så!

/ Jonna


LCHF-våfflor ja tack!

Det här låter ju hur gott som helst, MÅSTE provas omgående! Hittade receptet i senaste LCHF-bilagan. Någon som provat kanske?
 
/ Sofia
 

Lördag i New York

Sista hela dagen i New York har varit rätt chill. Vi försökte att inte planera in för mycket så att vi bara skulle kunna njuta av livet här. Frukosten var extremt god; två stekta ägg med bacon och smällt ost över - mer LCHF än så blir det knappt...? Lunch tänker jag inte ens skriva vad det blev (ledtråd; börjar på C) och till middag blev det en saftig köttbit. Jag bytte ut pommes mot sallad och extra bea-sås. Gick hur bra som helst och smakade himelskt! Mellanmål mellan lunchen och middagen blev förresten lite bär och mörk choklad.
 
Lite lätt packnings-panik uppstod så klart tidigare när vi skulle provpacka och väga väskorna. Med lite organisation löser det sig perfekt och vi åker hem utan att behöva betala för övervikt! Nästa gång jag skriver är jag nog tyvärr hemma i Sverige igen, då blir det lite mer rutiner i livet igen. Vet inte om jag ska skratta eller gråta.....
 
/ Sofia
 

Om Celsius

Häromdagen fick vi en fråga i kommentarerna angående Celsiusdryckerna. Är de verkligen okej att dricka när man går på LCHF? Jag tror jag kom i kontakt med dem för första gången på Katrins blogg och jag ska ärligt erkänna att jag bara hoppat på tåget utan att egentligen veta hur bra eller dåliga de egentligen är. Här kan ni läsa om vad jag kom fram till med hjälp av Google:

Celsius är en energidryck som innehåller bland annat koffein & grönt te för att ge energi och den har termogenetiska egenskaper för att öka ämnesomsättningen. Att den är termogenetisk innebär i princip att den höjer kroppstemperaturen och på så sätt ökar förbränningen. Utöver det innehåller drycken olika vitaminer som är bra för kroppen. En burk innehåller 0 gram kolhydrater men, vilket är bra ur LCHF-synpunkt, men å andra sidan innehåller den sötningsmedlet sukralos. Sukralos höjer inte blodsocker- eller insulinnivåerna i kroppen men är kemiskt framställt och på så sätt skadligt för miljön. Sedan är en av fördelarna med en LCHF-kost att man blir av med sötsuget och sötningsmedel kan göra att det kommer tillbaka. Personligen tycker jag att de är väldigt söta men goda.

Nu när jag skriver det här inser jag att man lika gärna skulle kunna ta en kaffe med en sked kokosolja för ungefär samma effekt. Kaffe innehåller ju koffein som ger energi och kokosolja höjer också ämnesomsättningen. Mer naturligt också än att stoppa i sig kemiska ämnen. 

/ Jonna  


Fredag i New York

Snabbt inlägg här innan vi ska ut och fånga sista hela dagen i New York. Igår käkade vi en god frukost på det vanliga haket Bistro. Jag plockade ihop massa gott och såg till att bli ordentligt mätt! Efter ett par timmar tog vi fikapaus med kaffe och en liten chokladbit, är det semester så är det! Till lunch satte vi oss i Central Park och käkade sallad från Wholefoods (kommer sakna!). Vi var extremt kulturella igår och besökte Museum of Modern Art och Guggenheim innan vi gick en promenix på High Line. På kvällen tog vi taxi till Meatpacking District för middag på Pastis. Jag tog lax (!) och Frida tog svärdfisk, otroligt gott och LCHF-vänligt! Vi avslutade kvällen med en drink uppe på ett roof tof. New York; JAG VILL INTE LÄMNA DIG!
 
/ Sofia
 



I just did it!

Jag har hakat på trenden att köpa ett par Nike Free 3.0. Helt underbart sköna är de, passar mig som är ute och går väldigt mycket och även kör endel löpband på gymmet. Härligt med "barfota-känslan". Jag köpte dem inne på Niketown här i New York. O-h-m-y-g-o-d vilken butik! Fem våningar högt och hur stort som helst. På skoavdelningen skannade personalen vilken sko man ville prova och vilken storlek och sedan kom kartongerna farandes i små varu-hissar nerifrån något lager, skulle jag gissa på, upp till oss som ville prova. Ett virrvarr av massa skor, massa träningskläder och allt man kan tänka sig från Nike fyllde i alla fall affären.
 
Jag fick betala 100 dollar för dessa, vilket med dagens kurs blir lite mindre än 700 kr, känns som ett riktigt kap!
 
/ Sofia
 



RSS 2.0