"Det skulle aldrig funka, jag skulle aldrig klara mig utan bröd"

När man beskriver LCHF säger man ofta lite snabbt att "man väljer bort pasta, potatis, ris, bröd och socker". Det är en ganska bra sammanfattning även om man såklart kan gå djupare in i ämnet. Socker och stärkelse, kan man ju också säga men det blir inte lika konkret. Men egentligen är det ju fel. Jag väljer inte bort bröd! Jag väljer att äta ett annat sorts bröd. Jag bakar brödet själv och har full kontroll över exakt vad jag kommer stoppa i mig sen när jag käkar den där mackan eller den där frallan. Jag bakar med mandel- eller kokosmjöl istället för vetemjöl. Förr åt jag rostebröd eller te-kakor och det känns så långt borta nu. Vitt bröd gjort på vetemjöl; ren stärkelse som påverkar kroppen precis likadant som socker...?!
 
När LCHF kom in i mitt liv för över ett år sedan blev jag nästan tvungen att testa på ett brödbak för jag ville inte köpa de där LCHF-bröden som finns i butikerna (i brödet från Carbzone är exempelvis gluten en av de största ingredienserna). Och ibland är det verkligen himla smidigt att käka en macka till frukost (även om det finns massa annat gott man kan äta också) eller ta en fralla till mellanmål om det är en stund till nästa mål mat. Min favorit, som jag testade först, är det berömda valnötsbrödet. Det måste vara det ordet vi har skrivit flest gånger på bloggen. Valnötsbrödet. På plats två kommer frallorna - otroligt goda. Andra riktigt goda bröd är ost- och mandelbrödet som pappa tipsade om från börjat (så sjukt enkelt att slänga ihop) och kokosbrödet som jag hittade hos Cecilia.
 
Så om någon säger att LCHF aldrig skulle funka för "jag skulle aldrig klara mig utan bröd", då vet jag precis vad jag säger: jag har aldrig i mitt liv ätit så gott bröd som jag gör nu för tiden. 
 
/ Sofia 
 

LCHF:a lunchen

Idag var vi inne i Håveruds centrum och shoppade och käkade lunch. Jag tog Entrecote med bea-sås och bytte helt enkelt bara ut potatisen mot sallad. Frida tog en grekisk kycklingsallad som också den hade passat en nej-sägare. Det är oftast inga problem alls att hitta nått bra att käka ute - man får bara inte vara rädd att specialbeställa lite ;)

/Sofia


Påsk-promenad

Det här med att vakna innan klockan 7 trots att det är helg? Sjukt irri. I morse gjorde jag i alla fall det bästa av situationen och tog en pw istället för att ligga kvar. Skön start och frukosten blir verkligen extra god när man rört på sig innan. Idag blev det en avocado med keso. Och kaffe såklart, mycket kaffe. På schemat för dagen står att göra köttbullar. Hemmagjorda är det enda som finns i min värld.
 
Glad påsk!

/ Jonna

Påskafton

Igår anlände jag & (delar av) min familj till Håverud, där min mammas sambo har hus. Det är lite öde på vintern men otroligt fin natur & omgivning. Man känner lugnet i Håverud. Igår innan middagen begav jag & Frida oss ut på en mils promenad runt halva sjön här. Jag passade såklart på att stanna till och göra gårdagens 75 squats! Vi kom hem lagom till påskbuffén bestående av ägg, lax, köttbullar, prinskorv, ostar och annat gott.

Imorse ställde vi klockan och körde en halvtimmas styrkepass innan frukosten. Två omgångar Boot Camp, en omgång 6 pack abs och så dagens 80 squats.

Som min äldsta syster sa: vi har nog olika uppfattningar i den här familjen om vad ledighet innebär... :)

/Sofia


Lemon Pie

Idag testade jag Loka Likes Old School smak Lemon Pie. Helt klart godkänd! Men den slog inte Strawberry Ice Cream... Nu är det bara Chocolate Shake kvar att smaka!

/Sofia


Unna dig en promenad i påsk

När långhelger och ledighet kommer har många en förmåga att "unna sig". "Det är ju ändå påsk, jag ska unna mig påskgodis i helgen" osv. Jag tycker inte att det är att unna sig att trycka i sig massa godis, och att det är påsk är ju en jättekonstig anledning. Firar vi inte påsk för att Jesus korsfästes & återuppstod? Jag läste att svenskarna äter mer än 6000 ton godis under påskhelgen. Vart sjutton kom ett sånt hetsätande in i bilden?!

Jag började påskledigheten med en power-walk tillsammans med Angelica imorse. När man har ledigt har man tid till sånt. Jag ska unna mig massa promenader i helgen, träning & god mat. Men verkligen inget godis.

/Sofia


Nästan 3 veckor med #30rätt

På måndag är det tre veckor sedan vi körde igång med våra #30rätt. Under 30 dagar skulle vi köra järnet med allt: bra mat, inget godis, inget sötningsmedel, inget småätande, ingen läsk, ordentligt med sömn, träning en timma om dagen och ingen alkohol. Jag tycker att det har varit hur bra som helst. Jag trodde helt klart att det skulle bli jobbigare än vad det varit. Jag har genomfört allt än så länge, förutom att det kanske inte blivit exakt 8 timmars sömn varje natt, men 7 timmar tycker jag är helt okej. Man måste ju hinna med livet också, eller hur? Men det här sättet att leva blir en livsstil, något självklart tillslut, inget tillfälligt - för mig i alla fall. Jag tycker helt plötsligt att det är KUL att åka till gymmet varje dag. Jag älskar mina promenader runt sjön med P3 Dokumentär i lurarna. Jag gillar utmaningen vi la till med massa squats varje dag. Börjar man bli lite knäpp eller?
 
Jag har i alla fall bestämt mig för att inte väga eller mäta mig eller på andra sätt följa upp resultatet av dessa 30 dagar förräns de är slut. Man blir bara besviken om man kollar för ofta och inte ser någon förändring. Det är faktiskt så att stora förändringar händer inte över natten. Jag har massa kvar som jag vill förbättra med min kropp och det får ta den tid det tar. Dessa 30 dagar är i alla fall helt klart ett steg i helt rätt riktning. 
 
Var det några av er som läser som hängde på vår "lilla" utmaning? Eller kanske delar av den? Hur har det gått för er i så fall?
 
/ Sofia 

Glad LCHF-Påsk

Idag fick alla på jobbet påskägg med godis i. Jag som har den bästa chefen ever hade fixat ett specialägg till en nej-sägare som mig. Hur bra kan man ha det egentligen? Jag är så lyckligt lottad med världens bästa omgivning som gör det lätt att vara lite besvärlig.. :)
 
Hoppas att ni alla får en underbar påskhelg, men vi hörs väl här under ledigheten också såklart!
 
/ Sofia
 

Vad man har i kylen

Häromdagen gjorde jag middag på vad som fanns hemma; ett paket bacon, sallad, stekta champinjoner, tomat & fetaost. Helt okej men inte det godaste jag ätit. Varje middag kan inte vara den bästa någonsin ;)

/Sofia


Loka Strawberry Ice Cream

Loka har släppt en ny serie: "Loka likes old school" i smakerna Strawberry Ice Cream, Chocolate Shake och Lemon Pie. I lördags köpte jag och Angelica var sin Strawberry Ice Cream och jag måste säga att det var det godaste jag smakat på länge. Det smakade verkligen jordgubbsglass - måste testa de andra två smakerna snart också! Här i Borås har jag än så länge bara sett dem på Pressbyrån, men de finns säkert på fler ställen.
 
/ Sofia 
 

Soooooool

Idag hinner jag inte träna ikväll så med tanke på #30rätt var det bara att masa sig upp tidigt för en promme. Lite kortare än jag brukar då jag inte har tid att vara sen idag. Var helt sjukt kallt också men härligt ljust och soligt. Har också gjort dagens squats. Är på dag 6 så blev 75 st nu. Man måste inte ta sig till gymmet för att träna!

/ Jonna

Kvalitetstid

I lördags, efter en heldag i Göteborg hos Jonna, varvade jag ner hemma i soffan med tacos. Som tillbehör har jag gärna lök, gurka, tomat, fetaost, avokado, champinjoner, creme fraiche och ostchips. G-o-t-t.
 
Mellan 20.30 och 21.30 släckte jag givetvis ner för miljön under Earth Hour. Senare blev det filmen "Crazy, Stupid, Love" (som jag lyckats missa) och ett par koppar kaffe. Riktigt bra film och riktigt bra kväll - kvalitetstid med sig själv är skönt ibland, faktiskt.
 
/ Sofia  

Bodypump & träningsvärk...

I lördags fick jag och Angelica den stora äran att följa med Jonna till hennes gym i Göteborg och köra ett pass som heter Bodypump. För oss ovana bodypumpare var det ett pass som hette duga! Det var flera gånger jag och Angelica tittade på varandra och undrade hur tusan vi skulle ta oss igenom detta... Det var ett sjukt bra pass! Med hjälp av skivstång med olika vikter, en stepbräda och fria vikter fick sig kroppens alla muskelgrupper en riktigt genomkörare, och vi var ordentligt trötta när vi stapplade ut från passet. I söndags vaknade jag med träningsvärken from hell, mest i armarna men även i resten av kroppen också, och igår var det om möjligt ännu värre.. Men träningsvärk innebär ju inte bara smärta utan man känner ju sig även rätt nöjd - kroppen fick kämpa ordentligt!
 
/ Sofia 

Tjenare kungen

Jag blev så himla glad sist jag handlade på Coop Konsum på Friggagatan här i Göteborg. De har nämligen börjat sälja Kung Markattas ekologiska varor. Förr i tiden var det ju framförallt kokosoljan som jag var storkonsument till men nu när jag bara använder smak- & luktfri kokosolja köper jag nog mest mandelsmöret. Jag såg nu att de dessutom har mandelmjöl och kokosmjöl i sortimentet. Perfekt om man vill baka utan socker & mjöl!

Nu när jag skriver det här inser jag ju att jag inte direkt kan storhandla förrän efter våra #30dagar men en stor tumme upp till Coop Konsum i alla fall!

/ Jonna

Core

Idag var jag & Frida på ett pass på gymmet som vi aldrig testat förr: Core. Core är en träningsform med fokus på mage och rygg och ska ge styrka, stabilitet och balans. Passet höll på i en timma & för min smak var det liite för mycket "hoppa med benen åt det ena hållet & armarna upp i luften åt andra hållet". Jag hade heller kört ALL IN på mage- och ryggövningar under kanske en halvtimma istället och värmt upp på egen hand innan. Men det är såklart bra att det finns olika pass för alla gillar vi ju olika saker! Man ska i alla fall testa allt minst en gång i livet :)

Innan träningen käkade jag en avokado och ett finn crisp och drack en kopp kaffe.

/Sofia


Maaaaaat

Här följer några bilder på förra veckans mat. I fredags blev det nötkött igen (har fått dille på det) med hallouimi, champinjoner och sallad. I början av veckan var det fetaostbiffar med stekt broccoli och i onsdags var det Caesar-sallad, som var lika gott som alltid. I lördags gjorde jag en stor laddning tacos så det blev matlådor till hela veckan nästan - det gäller att välja maträtter inför veckans lunchlådor som man inte tröttnar på... 
 
/ Sofia 

Vinnare av "delmål Örebro"

I tisdags nådde vi ju delmål nummer tre, Örebro, på vår vandring genom Sverige. Idag är vi uppe i totalt 174 mil (!) och har bara ca 33 mil kvar. Med den här farten är vi väl framme i Smygehuk när som helst! 
 
Precis som vid de andra två delmålen har vi nu dragit en vinnare som varit med och rapporterat kilometer till just delmål Örebro. Den här gången ligger två Vitamin Well Sharp (stevia) i potten. Vi har fått några flaskor med den nya smaken melon och vi vill såklart dela med oss till er. Vinnaren är.....
 
Angelica
(du har fått mejl av oss!)
 
Ni fortsätter väl att rapportera in era kilometer? Nu kör vi sista spurten mot målet! 
 

Sunny Sunday

Idag har varit en härlig dag - jag har insett att söndagar är ju helt fantastiskta när man inte är bakis. Jag vaknade med rejäl träningsvärk idag så när jag och Frida åkte till gymmet vid tolv-tiden var det mot min kropps vilja, typ. Men jag körde 35 min på crosstrainern, gjorde dagens 50 squats, 40 rygglyft, 10 burpees och en omgång Adrian James 6 pack abs. På kvällen nu begav jag mig ut på en kvälls-power-walk och fick ihop en hel mil. Känns skönt i kroppen - men det ska också bli otroligt skönt att krypa ner i sängen nu... Godnatt!
 
/ Sofia 
 

#30rätt 2.0

Idag har det gått två veckor sedan vi drog igång #30rätt. Vi är båda överens om att det är skönt att ha inplanerat varje dag att man ska röra på sig. Då slipper man fundera på huruvida man orkar/ska/vill gå till gymmet eller inte. Det är liksom inte en fråga om just om.

Nu lägger vi dessutom till en utmaning i utmaningen. Benböjsutmaningen på bilden nedan har cirkulerat runt ordentligt på instagram de senaste dagarna och vi är mest lite irriterade över att vi inte hittade den för två veckor sedan. Men men, två veckor hit eller dit. Vi kör nu istället.

Vad är en squat? Instruktionsvideo här. Det viktigaste är att man ska sätta sig bakåt, knäna ska absoult inte framför tårna. Och så ska rumpan ner i knähöjd ungefär. Tänk på tekniken om du är ny i gemet och titta gärna i en spegel så att du gör rätt. Go go go!


Kosmos FTW

Igår var ju Sofia & Angelica & hälsade på mig här i Götet och vi passade självklart på att äta LCHF-lunch på Café Kosmos. Man väljer en rätt och så finns det en "LCHF-bas". Oftast blomkålsmos och något mer. Vi tog burgaren allihop. Så himla bra när det finns LCHF-alternativ på menyn och den där aioli är verkligen to die for. Så god. Ja och det andra är ju också gott såklart! Så om ni är i Götet, gå till Kosmos och ät lunch, det ligger vid Grönsakstorget. 

/ Jonna
 

Earth Hour

Hörrni, ni joinar väl Earth Hour och släcker väl ner en timma kl 20.30 för miljön?! Jag ska slänga ihop tacos nu och sen tända massa ljus. Senare blir det film och bara allmänt häng i soffan..

/Sofia


Mot Götet

Igår hämtade jag ut några Vitamin Well Stevia med deras nya smak Melon. Nu tillåter ju tyvärr inte våra #30rätt-dagar sötningsmedel så jag får vänta ett tag innan jag smakar.. Men melon brukar ju aldrig slå fel! Är det någon annan som smakat? :)

Nu är ju som sagt jag & Angelica på väg till Jonna i Göteborg. Träning på Jonnas gym väntar - spännande!

/Sofia


Kycklingsallad

Igår var jag hemma hos en kompis och åt mat & hängde.Vi tittade lite på landslaget som spelade VM-kval (bokstavligen) och pratade ikapp. Med maten gjorde vi det enkelt för oss och köpte bara grillad kyckling, sallad, keso & ingredienser till guacamole. Supergott! Det behöver inte vara komplicerat att vara NEJ-sägare.

Idag har jag gått upp tidigt för Sofia & Angie kommer hit till götet om någon timme. Vi ska träna och sen blir det nog en lunch och en sväng på stan. Myslördag!

/
Jonna
 
 

Det var bättre förr...?

Förra helgen rotade jag bland lite gamla saker och hittade min dagbok från 1997 - jag var alltså sju år gammal. Hittade en rätt rolig sak med tanke på hur jag lever idag: 
 
"På mitt kalas bjöd jag på tårta, bakelse, bulle, snökakor och rischoklad. Jag fick också en stor chokladkaka."
 
Jesus Amalia vilket sockerkicks-kalas! Tårta hade väl räckt, kan man tycka ;)
 
/ Sofia 

TGIF

Äntligen är det fredag! Jag har startat dagen med träning och nu äter jag en både stadig och sjukt god frulle. Valnötsbrödet med philadelphia, kvibille cheddar & salami. Och thé med kokosolja såklart. Let's do this friday.

/ Jonna

Spinning

I onsdags testade jag spinning på gymmet för första gången - helt okej och jag har faktiskt inte haft så ont i baken som jag trodde att jag skulle ha ;) Igår var jag & Frida på dubbelpass: 45 min indoor walking & 45 min cirkel. jag gillar det passet, just för att man är helt slut efteråt. Idag skriker min kropp v-i-l-o-d-a-g men det blir minsann inget med det. Får nog bli en timma på crosstrainern och en P3 dokumentär..

/Sofia


Styr&ställ

Jag har tänkt köpa en ny cykel i ett helt år men det har inte blivit av. Nu har jag skjutit upp den tanken och så klickade jag hem ett styr&ställ-kort istället. För 125 kr per säsong får man hyra cyklar som står runt om i stan. Det är gratis med en halvtimme och sedan betalar man när man har den längre än så. Perfekt. Man kan använda sig av ett västtrafikkort om man vill men eftersom jag har ca 10 stycken sådana och lätt skulle blanda ihop vilket som gäller så valde jag att beställa hem ett styr&ställ-kort istället. Nackdelen är ju att jag måste vänta ett par dagar men det kan jag stå ut med. Läs mer här om du bor i götet & vill cykla.

/ Jonna

Ekologiskt for the win

Sedan jag började med LCHF har också ett intresse för mat i allmänhet skapats hos mig. Jag bryr mig mycket mer än innan om vad det är för något jag stoppar i munnen, vad det innehåller, hur det är tillverkat osv. Förr köpte jag aldrig ekologiska varor - nu händer det ofta att jag väljer det ekologiska alternativet om det finns något. Enkelt sagt innebär ekologisk mat att det kommer från ekologiska odlingar där man inte använder bekämpningsmedel, GMO (genetiskt modifierad organism) eller konstgödsel. HÄR kan man läsa lite mer om just ekologisk mat. 
 
Det känns i alla fall alltid bra i kroppen när man går hem med eco-grejjer i matkassen!
 
/ Sofia 

Medlemsdag på Friskis och Svettis

I lördags var det medlemsdag på mitt gym. Jag kan inte påstå att jag märkte så mycket av detta mer än att det var lite annorlunda pass och att det stod en frukt/godisskål i hallen. Jag älskar verkligen Friskis - jag tycker om att träna där och trivs. Men sånt här tycker jag är så onödigt. När vi gick från passet sa någon "nu kan ni äta så mycket godis ni vill!" och runt skålen stod alla och trängdes och jag hörde fraser som "ååh, godis, precis vad jag behöver nu!" och "det här är jag värd". Jag tycker verkligen att det är helt okej om andra vill äta godis efter ett träningspass om de känner att det är värt det. Jag personligen skulle däremot aldrig göra det för jag vill gå hem och "ligga på plus"; jag står inte och svettas i 90 minuter för att kunna äta godis efteråt. Hur som helst, det som jag stör mig på i det hela, är att gymmet "uppmuntrar" till godisätande. Känns inte det bara lite onödigt, kunde man inte bjudit på något bättre för hälsan? Jag är fullt medveten om att alla inte tränar för att få värsta fitnesskroppen men jag tränar i alla fall för att nå resultat! Svettas, kämpa, forma kroppen, förbättra mig och förändra mig. Inte för att kunna unna mig hur mycket godis som helst. Och om jag skulle vilja äta massa godis tycker jag ändå inte att det är något som mitt gym ska uppmuntra till, faktiskt. Jag vill att mitt gym ska inspirera till bra hälsa, goda vanor och viljan att skapa sig en frisk och vältränad kropp. Och det tror jag vi alla kan vara överens om att godis inte bidrar till...
 
Tummen ner för godisskålar på gymmet, helt enkelt. Passet i lördags var däremot fantastiskt. 45 minuter indoor walking och 45 minuter cirkelgym med enbart schlagermusik. De körde lite extra tufft - jag kände mig verkligen både frisk och svettig när jag gick därifrån, med betoning på svettig...
 
/ Sofia 
 

Caesarsalladbarometern: Café Kosmos

För ett tag sedan köpte jag lunch från Café Kosmos här i Göteborg. Eftersom att de har en sjukt god LCHF-tallrik var mina Caesarsallad-förväntningar också höga. Jag blev dock rätt så besviken. Nu tog jag i och för sig take away, den kanske hade varit bättre på plats, men jag måste säga att den inte var värd de 95 kronor jag betalade för den.

Jag valde förstås bort krutongerna redan när jag beställde men fick annars en vanlig caesar med två undantag: det var oliver och soltorkade tomater i. Oliverna var inte så goda och jag gillar inte soltorkade tomater så minus för det. Dressingen var faktiskt inte heller så god så den åt jag bara lite av. Annars var baconet bra och man fick lagom med ost. Kycklingen var också god och man fick en ordentlig bit men den var "fel" kryddad för en caesar. Jag vill ha den grillad och inte med så mycket örtsmak. Slutbetyg: 5/10

 /Jonna
 
 

DELMÅL: ÖREBRO 1523 KM

Nu är det drygt 2 månader sedan vi startade vandringen från Treriksröset. Efter det har vi tagis oss förbi Luleå (där Linda vann böcker), förbi Sundsvall (där Sara fick prylar från NUD Collection) och nu har vi tagit oss ända ner till Örebro - 1523 km (och lite till!) är vi uppe i totalt sedan starten! Och fort har det gått, vi är minst sagt imponerade av alla rapporter av kilometer som vi fått från er. Nu är det mindre än 551 km kvar till slutmålet Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt.
 
Skriv en kommentar till vilket inlägg som helst på bloggen med ditt namn, antal kilometer du vill rapportera och även din mejladress om du vill vara med i utlottnigen av fina priser. Vi räknar allt som tar oss framåt i kilometer: promenader, joggingturer, löprundor, rodd, cykling, crosstrainer, simning och annat liknande. Kom igen nu - Smygehuk here we come!
 
PS. Vinnare av delmål Örebro och själva vinsten presenteras senare under veckan!
 

Äta bör man annars dör man

Ett par kvällar förra veckan åt jag middagar likt den på första bilden nedan. I och med att jag kör periodisk fasta (på veckodagarna) äter jag lite extra vid sista målet för att stå mig ordentligt. En dag blev det äggröra, bacon och sallad. I fredags var jag hemma hos min syster och hennes sambo och käkade Caesarsallad. Det är ju alltid, alltid, alltid ett säkert kort. Jag undrar fortfarande när jag ska tröttna...
 
/ Sofia  

Godmorgon tisdag

Jag & Angelica har kickat igång dagen med en 7,37 km lång power-walk. Jag såg också att Maria rapporterat in kilometer så nu är vi faktiskt i Örebro! Slänger upp ett inlägg om det senare.. Nu har jag avslutat min utsökta frukost (kaffe, är det periodisk fasta så är det) och ska bege mig till jobbet. Hoppas ni får en fantastiskt tisdag!

PS. GRATTIS pappa på födelsedagen <3

/Sofia


1/4 avklarat

Nu har vi avverkat en fjärdedel av våra #30rätt-dagar. Är det någon som läser bloggen som har hängt på? Hur går det för er? Jag tycker att det är hur skönt som helst med dessa dagar. Äntligen lite ordning och reda i vardagen! Inget småätande och inget godis är ju en ren befrielse, att vara utan cola light går bättre än förväntat, ingen alkohol = ingen baksmälla = amazing, träna en timma om dagen är skönt när man kommer in i det, ordentligt med sömn gör otroligt skillnad i välmåendet och periodisk fasta ger lite extra tid över på morgonen och faktum är att man vänjer sig vid att skippa frukosten utan att känna världens hunger. Klart att jag är hungrig vid halv ett när det är dags för lunch men då blir det extra gott att äta lunchlådan istället. Nu ska jag inte vara övermodig här, men som det känns nu kommer jag behålla en hel del av dessa rutiner även när dessa 30 dagar är över. Som det känns nu tar jag med mig att skippa godis och småätande, periodiska fasta och en timmas träning om dagen. Tror att det är hållbart även i längden faktiskt.
 
Den här lilla utmaningen har hjälpt mig att samla kilometer till vår vandring genom Sverige. På en vecka har jag bidragit med 6 mil och imorgon blir det morgonpromenad! I skrivande stund har vi faktiskt bara drygt en mil kvar till nästa delmål Örebro.. Go go go, i dubbelbemärkelse!
 
/ Sofia
 
I söndags blev det en långkörare på crosstrainern och sedan egen träning
i en hörna på gymmet i form av Adrian James Boot Camp och 6 pack abs.
 

En bättre söndagsbrunch

Min fina pappa fyller år imorgon men då han flyr till Torrevieja samma dag firade vi honom igår med brunch. Det som dukades fram var skinka, parma, brie, jordgubbar, hallon, ost- och mandelbröd, "vanligt" bröd, korv, bacon, räkor, skagenröra, omelett, kaffe och säkert något annat jag missat nu.. Han och hans sambo Anette vet sannerligen hur man lyxar till det! I present av mig fick pappa en vin-korg med två flaskor rött, några bitar 70%ig choklad, en receptbok med tapas och en limpa nybakat valnötsbröd. Väldigt LCHF-vänligt, vilken slump.....
 
Då pappa är en flitig läsare av bloggen tar jag tillfället i akt och säger TACK igen för en alltid lika trevlig stund på Nyckelbergsgatan och GRATTIS (i förskott) igen. Hoppas ni får det underbart i Torre & njut av min frånvaro och lugnet ;)
 
/ Sofia 

Älskade mozzarella!

I helgen åt jag en himla smarrig lunch. Sallad, tomater och mozzarella toppat med olivolja och italiensk salladskrydda. Enkelt & gott!

/ Jonna

Nötkött <3

I lördags hade jag för första gången på jag-vet-inte-hur-länge en hemmakväll helt ensam. Det är skönt ibland. I och med våra #30rätt-dagar som förbjuder godis/nötter/snacks/sötningsmedel/cola light så gäller det att lyxa till maten i stället. Jag gjorde iordning några bitar nötkött, en sallad, halloumiost och en klick bea-sås. Det är så gott. Nötkött är fantastiskt gott. Några tips vid tillagning av nötkött är att skölja det i kallt vatten, torka av det och låta ligga i rumsreperatur i nån timma innan tillagning. Salta och peppra rejält och stek på hög värme i rikligt med smör, max ett par minuter på varje sida. 
 
Det kändes helt klart som en lyxig hemmakväll på soffan.
 
/ Sofia 
 

Bästa maten

Idag kände jag att det var dags igen. Dags för min favvomat: fetaostbiffar, gräddsås och blomkålsmos. HÄR hittar ni hela receptet (jag mosar ner fetaosten direkt med det andra i färsen istället för att "baka in det" som i receptet). Blomkålen mixade jag idag med philadelphiaost och en klick smör och råkade ta en aning för mycket så det blev mer puré än mos men vad gör det när smaken är densamma! Såsen är så god att jag skulle kunna äta den som soppa typ... Matlådorna inför veckan är som vanligt kirrade på söndagen - älskar storkok! Dessvärre blir det ju inte så många nya recept på bloggen att dela med mig av men ni får gå bakåt i arkivet (i högerspalten) på kategorin "Recept LCHF" om ni vill ha inspiration!
 
/ Sofia 
Älskar min nya matlåda som jag fick av Frida på bloggkalaset! Finns att köpa på Lagerhaus.

Tjejvasan 2014

I morse kl 8.00 öppnade anmälan inför Vasaloppets Vintervecka 2014. På 10 minuter var riktiga Vasaloppet redan fullt (!) Jag anmälde mig dock "bara" till Tjejvasan. Det känns som att det räcker med tre mil med tanke på tidigare skiderfarenheter. Jag åkte lite nu i julas men det räknas knappt för då fanns det inte ens några riktiga spår. Gången innan det (flera år sedan) blev jag så förbannad att jag nästan tog av mig skidorna och gick. Jag hade nämligen ingen valla och det gick lite smått uppför. Summa: inget fäste. Att åka bakåt när man vill framåt är frustrerande. Det är dock glömt nu och jag har lärt mig att aldrig ställa mig på ett par skidor utan rätt valla. Det är dessutom bra att ha ett mål med träningen. Framförallt tror jag att det kommer behövas kondition & armstyrka. Det borde man ju kunna kirra på ett år?!

Det finns fortfarande platser kvar på alla lopp förutom Vasaloppet & Stafettvasan. Läs mer och anmäl dig här.

/ Jonna

Good morning

Jag kör inte periodisk fasta på helgerna (passar inte för mig, speciellt inte då jag kör ett hårt pass på lördagsmorgonen..) så igår åt jag en god frukost innan gymmet: 2 kokta ägg och 2 valnötsmackor med en kopp kaffe. En bra start for sure!
 
/ Sofia 
 

Lördag

Det har blivit lite av en lördagsrutin att gå på dubbelpass på gymmet och sedan gå ner på stan och äta lunch på Café Viskan. Idag tog jag laxspett med blomkålsmos; alltså det är så gott, önskar verkligen att ni alla fick smaka! Efter lite shopping tog vi en kaffepaus, det slår aldrig fel.. Trots redan 90 minuter avverkad träning idag var jag sugen på en powerwalk på kvällskvisten så jag gav mig ut på en runda som blev 6,5 km. När jag kom hem lagade jag kanske världens godaste middag, men det får bli ett eget inlägg en annan dag :) 
 
Ni glömmer väl inte att rapportera era kilometer till vandringen från Sveriges nordligaste punkt till Sveriges sydligaste punkt? Vi har inte så långt kvar till nästa delmål Örebro nu, kämpa kämpa!
 
/ Sofia 
 

Huvudvärken from hell

Jag måste berätta en sak. Igår blev det ingen träning för mig. Känns ju sådär men det fanns inte en chans i världen att jag skulle kunnat ta ens en promenad. Att ha så ont i huvudet att man mår illa är inte något jag önskar någon annan. Får väl bli dubbel träning en annan dag för att väga upp #30rätt. Idag är det som tur är borta efter ca 12 timmars sömn i natt. Tack Gud

Vart jag vill komma? Det inte alltid blir som man tänkt sig. That's life. 

/ Jonna

Veckans träning

En del av våra #30rätt-dagar är att träna en timma varje dag. Det känns riktigt bra faktiskt - det gäller bara att variera träningen så att man inte tröttnar. Så här har min träning i veckan sett ut/kommer se ut:
 
Måndag: 45 minuter på crosstrainern, avslutade med magövningar
Tisdag: Morgonpromenad, löpträning + rodd
Onsdag: Uppvärmning löpning 10 min, rodd 10 min, 15 min styrka överkropp, 15 min crosstrainer och en omgång Adrian James 6 pack abs
Torsdag: Crosstrainer 25 min, Sexy leg workout, Adrian James Boot Camp (TACK Jonna för tipset, sjukt bra app!) & Adrian James 6 pack abs
Fredag: Crosstrainer 45 minuter, Adrian James 6 pack abs
Lördag: Nu ska jag iväg på ett dubbelpass på gymmet: 45 minuter Indoor Walking och 45 minuter cirkelgym
Söndag: Förmodligen löpträning och blandad styrka
 
Det är inte svårt att ta sig till gymmet varje dag när man tycker att det är rätt skoj ändå. När jag kör crosstrainer brukar jag kika på program i mobilen. Härom dagen blev det ett avsnitt av Mr Selfridge på Svt-play. En annan dag lyssnade jag på P3 dokumentär om Svensken i Boliva. Tiden flyger iväg, I promise.
 
Har ni någon favoritträningsform? Tipsa gärna!
 
/ Sofia 
 

Typ så

Med periodisk fasta & alla annat i våra #30rätt blir det rätt inrutade dagar. Det känns typ som att dagen består av två ordentliga mål mat, träning och sömn. Och att vara awesome då, kanske..

Nu är det äntligen helg och 45 min på crosstrainern är avklarat - nu ska jag njuta av en mysig kväll med god mat.

/Sofia


Repeat

Det var ju inte länge sedan jag gjorde köttfärssås och stekt vitkål som räckte till matlådor en hel vecka. Trots det blev jag sjukt sugen på det i söndags och gjorde en laddning till - som tro det eller ej har räckt till matlådor denna vecka också. Det måste ju vara otroligt gott för jag tröttnar verkligen inte och kan till och med längta till lunchrasten när jag ska få smaska i mig detta. Nu när periodisk fasta är igång och det är mitt första mål mat för dagen längtar man ju extra mycket..
 
/ Sofia 
 

Måndagshandling

Det är så skönt när man inser att man har lunchlådor i frysen så att det räcker till nästan hela veckan. Det hände mig för ett par söndagar sedan. Jag tycker verkligen att det är kul med matlagning men ibland är det skönt att slippa och få tid till annat istället. Men en liten handling på måndagen fick det bli ändå. När jag inte kör periodisk fast äter jag ju minst 3 ägg om dagen och de hade extrapris på Ica Maxi så det var perfekt. Några avokado (perfekt mellanmål innan träning), rysk youghurt, grädde, kesella (till brödbak), bacon och jordgubbar fick följa med hem (detta var alltså innan våra #30rätt). Jag tycker det är enklare att handla nu när man kör LCHF och har koll på grejjerna. Man slipper hela brödavdelningen och rätt många gångar med diverse kolhydraratsfyllda hyllor. Nu har man lärt sig vad som är bra och inte så en handling går rätt snabbt. Speciellt när man handlar i samma affär jämt så att man lär sig skriva handlarlistan efter i vilken ordning varorna kommer..
 
/ Sofia 

Just do it.

Idag var jag så trött så jag nästan mådde illa när klockan ringde 05.20 men jag hade inget annat val än att gå upp. Hinner inte träna i eftermiddag och måste ju få dagens pass i #30rätt avklarat. Förutsättningarna gjorde att det inte blev det bästa gympass jag avverkat i mitt liv men jag gick i alla fall dit. Och lite rodd, sexy leg workout, ett boot camp-pass & ett 6 pack abs är bättre än inget. Ibland får man vara glad för det lilla.. 

/ Jonna

Tellicherry pepper

Om ni gillar korv kan jag rekomendera denna: Tellicherry pepper med 90% kötthalt från Scan. 3 gram kolhydrater/100 gram, helt okej. Perfekt att steka upp en korv till kvällsmat med lite majonäs och ett ägg. Eller varför inte ta med några bitar att äta som mellanmål innan träningen?
 
/ Sofia 
 

En ordentlig middag innan fastan

Jag har kört igång med periodisk fasta nu, som en del i våra #30rätt-dagar. Jag kommer köra PF på veckorna men inte på helgerna. Jag har valt att äta mellan 12.30 och 20.30, så i praktiken innebär det egentligen bara att jag skippar frukosten och kanske äter en lite mer rejäl middag på kvällen för att stå mig ordentligt.
 
Igår blev det den utsökta måltiden som ni ser på bilden nedan: bacon, avokado, sallad med pressad citron, fetaost och dressing (creme fraiche blandat med majonäs). Det var ett riktigt bra avslut på ät-perioden!
 
/ Sofia
 

Box!

Igår testade jag och min syster Box. Jag har kört det en gång innan för flera år sedan och den enda jag kunde minnas var att det var sjukt jobbigt. Jag vet inte om jag var sämre tränad då eller om det helt enkelt var ett tuffare pass men så farligt var det faktiskt inte. Självklart var det jobbigt, dels konditionsmässigt och dels för armar/axlar men det kommer nog ändå inte bli något nytt favvo-pass. Sen är man ju två och två så jag skulle inte gå på det utan någon jag känner. 
 
Har ni några favoritpass?

/ Jonna

Ny LCHF-rätt på Café Viskan

Vi har ju hyllat Café Viskan här i Borås många gånger för deras utbud av mat och fika för oss nej-sägare. Nu har de hela tre LCHF-rätter på menyn och i lördags testade vi den nya med lax, blomkålsmos, aioli och sallad. Hur gott som helst! De fortsätter verkligen att leverera alltså..
 

En bra start på dagen

För mig är en bra frukost A och O när man ska försöka klara sig utan att småäta. Det och ordentliga mål mat. Igår bakade jag därför det fantastiska valnötsbrödet. I morse åt jag två skivor med philadelphia, kvibille cheddar, salami & gurka. G O T T ! 

/ Jonna

Godmorgon världen

30 dagar av allt rätt är igång! Den här tisdagen fick en hurtig start i form av morgon-PW med Angelica. 7 km på en timma fick vi ihop. Ni som inte testat morgonpromenader än - GÖR DET. 
 
/ Sofia 
 

Chokladtårta med hallonmousse

På kalaset i lördags bjöd vi såklart på tårta. Det går utmärkt att göra tårta utan socker och den här uppskattades av både JA- och NEJ-sägare. Receptet på bottnen kommer härifrån och receptet på moussen har vi lånat hos Cecilia. Behöver vi understryka att den blev god?
 
Det här behöver du
Tårtbotten
200 gram mörk choklad (vi hade hälften 70%-ig & hälften 86%-ig)
200 g smör
1 dl stevia strö
1 tsk vaniljpulver 
4 ägg
 
Hallonmousse
2 dl hallon (frysta tinade eller färska)
3 st gelatinblad
2 dl grädde
 
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen, vaniljpulvret och stevian fluffigt, chokladen och smöret smälts tillsammans på låg värme och sedan blandas dessa två smetar ihop. Häll i form med löstagbar kant och grädda sedan på 200 grader i ca 10-15 minuter. Håll koll, det är svårt att få till den perfekta konsistensen. Låt kallna.
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10-15 minuter. Mosa hallonen i en kastrull och koka upp. Krama ur bladen och rör ihop ordentligt med hallonen. Låt svalna. Vispa grädden och vänd ner hallonblandningen. Ställ i kylskåp ca 1 timma innan du brer moussen över tårtan och garnerar med till exempel färska jordgubbar. Njut!
 
 

Frukostbuffé på jobbet

I tisdags firade vi på mitt jobb att vi slog rekord i månadsomstättning under februari. För att fira dukade vi upp en ordentlig frukostbuffé i lunchrummet. Jag tog med mig egen fralla - annars kunde jag äta det mesta. Det blev gott pålägg bestående av ost, salami, gurka och paprika, ett kokt ägg, brieost och turkisk youghurt med hallon. Jag är ju inte så förtjust i ordet mums men nu känns det helt rätt: Mmmmmm, MUMS!
 
/ Sofia 
 

Sista dagen..

Imorgon börjar våra #30rätt-dagar så idag har jag passat på att äta massa gott. Nästan lite för mycket. Kanske är bra för nu känns det helt rätt att köra igång med detta. Söndagsmiddagen hos pappa och Anette bestod av kotletter med sås och gratäng med blomkål, broccoli, svamp och lite annat gott. Små snittar på ost- och mandelbrödet med skagenröra serverades också. Till efterrätt blev det jordgubbar och choklad. Nu på kvällen har jag hällt i mig cola light - att vara utan det blir nog det allra svåraste med dessa 30 dagar men förmodligen också det mest välbehövliga. 
 
Imorgon kör vi!
 
/ Sofia
 

Kalas

Igår hade vi som tidigare nämnt kalas för bloggen som fyllde ett år i måndags. Vi bjöd in några vänner och bjöd på tapas, tårta och drinkar. Efter att tårtan serverats övergick kalaset till en förfest och slutade med utgång och dans all night long = bästa kvällen på länge. Av våra fina gäster fick vi sjukt fina presenter; massa avokado, babybel, fiffig vattenflaska med isstav i, matlåda, tidning, choklad, svettband, reflex, te och en jättefin växt. Tack till Angelica, Frida och Frida för presenterna och för att ni kom och firade med oss!
 
De tapas vi serverade var; färska räkor frästa i olivolja och pressad vitlök, fetaost inlindad i parmaskinka, parmesan, oliver, sallad, körsbärstomater, kyckling penslade med soja och barbequekrydda på spett, smörstekta champinjoner, avokado med skagenröra, bea-sås och aioli. Recept på tårtan kommer i ett eget inlägg! 
 
/ Jonna och Sofia 
 
 
 

Söndag...

Igår var det party vilket resulterar i en seg söndag. Nu äter vi frukost i form av rester från gårdagens middag, skriver mer om det senare. Det är riktigt härligt väder ute så det blir nog en promenix sen för att piggna till :)

/Jonna & Sofia


Let's do this Saturday

Rivstartar denna lördag med en brakfrukost: en fralla, en skiva valnötsbröd, en perfekt avokado & kaffe med grädde. Lyx mot mina vanliga frukostar... Och om jag ska köra periodisk fasta snart gäller det ju att passa på!

Strax bär det av till gymmet, sen ska jag & andra halvan av nejtillkolhydrater ner på stan och käka lunch sen blir det festligheter ikväll. Känner att det här blir en bra dag!

/Sofia


Lyxmiddag till mig själv

Det är så många som säger att det är så tråkigt att laga mat enbart till sig själv. Men vad sjutton ska man göra när man är singel och bor själv? Ibland är det faktiskt lätt att välja nått enkelt att slänga ihop, för det "är ju ändå bara jag ska som äta det", men jag tror att det är viktigt att ordna finare middagar till sig själv också. Idag gjorde jag det. Efter jobbet blev det en kort promenad, handlade på vägen, städade lägenheten och ställde mig sedan och gjorde en sjukt god fredagsmiddag till enbart mig själv. Entrecote, smörstekta champinjoner, fetaostsallad och bea-sås. Fantastiskt gott. Nötkött är himla gott alltså. 
 
Hoppas att ni har haft en lika bra start på helgen som jag har haft och att helgen blir fin! Imorgon kommer Jonna hit från Göteborg och en heldag tillsammans väntar. Ska gå och lägga mig snart så det blir morgon snabbt ;) 
 
/ Sofia 

"Allt blir godare stekt i smör"

Grillad kyckling är ju himla smidigt att köpa hem. Supergod när den är färsk men sedan när man ska värma blir det aldrig samma sak. Ett tips är då att steka bitarna i en (ganska så stor) klick smör i en stekpanna istället. Jag slängde dessutom i lite champinjoner och kryddade med salt och peppar. Detta serverades med babyspenat & vitlöksbea. Enkel & smarrig kvällsmat.

/ Jonna

Adrian James' Boot Camp

Jag är ju ett big fan av Adrian James' 6 Pack Abs-appen (den som Cecilia använder i rutakuten). Så himla smidigt att man bara följer instruktionerna och slipper tänka på när det är dags att byta övning och så vidare. Nu har jag dessutom hittat en ny bra app från Adrian James. Den heter Boot Camp (7 kr i iTunes) och är mer för hela kroppen. Man kan precis som i 6 Pack Abs se små filmer som visar alla övningar och så kan man välja hur länge man vill träna och hur länge man vill vila mellan varje övning. Jag började på beginner och körde på 30 sek hard work work och 15 sek vila emellan. Detta får man anpassa efter egen förmåga. 

/ Jonna

Kalasmeny?

 
På lördag tänkte vi fira bloggens 1års-dag med ett riktigt kalas innan kvällen övergår i förfest och utgång (det gäller att passa på innan våra #30rätt-dagar). Vi tänker oss ballonger, fiskedamm, tårta - allt som hör ett barnkalas till. Det är lite på skämt detta vilket vi hoppas att ni förstår men vi tycker det är en riktigt bra anledning att festa till det och göra en rolig grej av det ;) 
 
Först tänker vi oss att bjuda på tapas. Har ni förslag på tapas som vi bara inte får missa? Vi funderar på baconinlindad sparris, räkor frästa i vitlök och olja, avokado med skagenröra... Men ofta gör man samma tapas som man alltid gör så det vore jätteroligt om ni hade några heta tips! Som sagt blir det givetvis även tårta, för vad är väl ett kalas utan det? Sofia bakade ju en bärtårta på chokladbotten i somras, kanske får det bli den. Annars funderar vi på att köra kladdkakemuffins-receptet som botten och sen på med grädde & bär? Kanske har ni även tips på den godaste LCHF-tårtan? Bring it on, vi tar tacksamt emot förslag. 
 
Sen skulle vi kunna tänka oss att gästerna får varsin LCHF-strawberry daiquiri. Bättre avrundning på 1årskalas och påbörjan av förfest kan man väl knappas få?
 
/ Jonna och Sofia 

Årets första lunch i solen

I söndags var jag så otroligt jäkla bakis. Jag måste nog sluta dricka alkohol för min kropp verkar inte kunna ta hand om det dagen efter, behöver nog de där #30rätta dagarna... Men men, en bra lördagskväll var det i alla fall! Två vänner till mig hade 25-årsfest och hade ordnat så fint med både mat och efterrätt. Omtänksamma som de är fanns LCHF-alternativ på buffébordet. Det är fantastiskt med sånna vänner. 
 
Jag och Angelica tog i alla fall på oss solglasögonen och tog oss ut på en liten promenad i söndags förmiddag. Vi kom dock inte längre än ner till Café Viskan i stan där vi satte oss på deras uteservering. Det var vindstilla och varmt och skönt i solen. Vi beställde in varisin Caesarsallad och till efterrätt en kaffe och en LCHF-bar. Man får ju göra vad man kan för att bota baksmällan..
 
/ Sofia 

#30rätt (11:e mars till 9:e april)

 
Vi på Nejtillkolhydrater har bestämt oss för att nu för det vara nog. Det får vara nog med lagom. Nog med att inte orka gå till gymmet så ofta som man vill. Nog med att sova för lite. Nog med att slarva med kosten ibland. Det är dags att köra allt eller inget, all in med huvudet före. Under 30 dagar ska vi utmana oss själva i att göra allt rätt. Göra allt så som man vet att man borde men som man inte alltid gör. Vår 30-dagarsutmaning går ut på följande: 
  • Inget småätande och inget godis - alltså exempelvis inga nötter och ingen choklad. Mellanmål i form av "riktig mat" som avokado eller babybel innan träning är okej. Annars är det ordentliga måltider med bra mat som gäller.

  • Inget sötningsmedel (i den mån det går). Ingen light läsk, inget lchf-bakverk, nada!

  • Ingen alkohol. Noll tollerans - alkohol gör INGET bra för kroppen.

  • Träning en timma om dagen. Det kan vara en morgonpromenad ena dagen, ett pass på gymmet nästa dag, löpträning, powerwalk på eftermiddagen, benpass på gymmet - you name it. En timmas fysisk aktivitet om dagen i alla fall. 

  • Sova 8 timmar varje natt. Sömn är otroligt viktigt för välmåendet, men ofta bortprioriterar man sömn för annat. 

  • (Eventuellt periodisk fasta. Detta är varken spikat eller skrivet i sten, men eventuellt kör Sofia PF som innebär att man äter under 8 timmar av dygnet och fastar resten. Exempelvis äter man första målet mat 12:30 och sista målet mat 20:30. Väljer man att göra så innebär det egentligen i praktiken att man skippar frukosten. Periodisk fasta ska gynna muskeluppbyggnad och fettreducering i kroppen.)
 
Dessa 30 dagar kommer kräva en hel del planering. Och vi kommer bli rätt tråkiga socialt sett. En timmas träning och 8 timmars sömn varje dag kräver att man verkligen avsätter tid för detta och faktiskt säger nej till annat - det gäller faktiskt bara 30 dagar och under dessa dagar är det jaget som är det viktigaste. När 30 dagar har gått gäller det att lägga upp en plan för våren och behålla sånt som funkat och lägga det på en nivå som går att leva med på sikt. Men först är det 30 tuffa dagar av allt rätt som gäller!
 
Varför, kanske ni undrar? Vi vill kickstarta våren med en ordentlig utmaning. Kanske gå ner ett par kilo, bygga lite mer muskler - må bättre! Se om man kan ändra kroppen och välmåendet genom att göra allt rätt under 30 dagar. 
 
Är det någon som vågar anta utmaningen? Vi kör hashtagen #30rätt på Instagram för att dela med oss av upplevelser och utmaningar under dessa dagar. Vi är sjukt pepp på detta, på måndag kör vi!
 
/ Sofia och Jonna
 

Lite närmare målet

Är det någon mer som har testat appen C25K? För mig har den verkligen varit till stor hjälp i mitt mål att börja gilla löpning. Jag hade nog inte haft samma diciplin på mig själv utan den! Nu är jag klar med vecka 6. Nästa vecka (det blir ju denna vecka i praktiken, det blev lite förskjutet när jag var sjuk en vecka..) är det löpning i 25 minuter som gäller och veckan efter det är det löpning i 28 min innan man tillslut ska springa 5 km utan att stanna. Snart där. 
 
/ Sofia 
 

Kyckling med mozzarella & grillad paprika

Jag äter bara samma saker. Man har ett par recept som man varierar mellan men spännande blir det inte. Kyckling är ju oförskämt gott och ända sedan jag hittade det här receptet hos Johanna har jag tänkt testa. Nu blev det äntligen av. Måste säga att det blev fantastiskt gott!

Det här behöver du
900 gram kycklingfilé
1 liten burk crème fraiche 
1 dl grädde (40%)
2 tsk sambal oelek
1 burk grillad paprika
1/4 - 1/2 röd paprika
2 bollar mozzarella
4 vitlöksklyftor
Färsk basilika
Pinjenötter
Salt, peppar & paprikapulver

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Dela filéerna i något mindre bitar. Ett tips är att inte använda sig av frysta filéer, det tar mycket längre tid i ugnen (orkade inte vänta på att de skulle tina och äger ingen micro). Jaja, sidospår. Smörj en ugnsfast form och lägg i kycklingen, salta & peppra. Blanda ihop grädde, crème fraiche & sambal oelek. Ha dessutom i lite salt, peppar & paprikapulver i blandningen. Dela mozzarella, vitlök, grillad paprika (avrunnen) och vanlig paprika i mindre bitar. Häll crème fraiche-blandningen över kycklingen och toppa med mozzarella, paprikorna, vitlök, färsk basilika & pinjenötter. In i ugnen. Skulle här gissa på 20-30 minuter beroende på storlek, men var noggrann då rå kyckling som alla vet inte är att rekommendera. (Mina var som sagt halvfrusna så jag fick ha den inne i hela 50 minuter). Njuuuuuuuuut.

/ Jonna
 

Söndagsmiddag

Söndagsmiddagen hos pappa och Anette för ett par veckor sedan bestod av utsökt kalkon, sallad med caesardressing, sås och brysselkål. M-m-m!
 
/ Sofia

 

Q&A

Det första inlägget i bloggen var en presentation av oss. HÄR kan ni läsa de allra första orden som publicerades på dåvarande nejtillkolhydrater.blogg.se. Vi svarade på ett par frågor angående LCHF men visste ju faktiskt egentligen inte så mycket på den tiden. Nu när vi är ett helt år med erfarenheter rikare kommer därför liknande frågor igen. Håll till godo. 
 
TUR att vin är okej även för oss NEJ-sägare
 
Jonna
 
Vad är det bästa med LCHF? Helt klart att sockersuget blir mycket mindre. Och man blir inte lika jobbigt mätt utan kolhydrater som med. För mig går också träning och mat hand i hand, så med bra mat både orkar och vill jag röra på mig mer. Bara vinster!
 
Favorit LCHF-rätt: Svårt, allt är ju gott. Måste nog vara fetaostbiffar eller köttfärslimpa
 
Vad saknar du mest i LCHF-kosten: Godis helt klart. Frukt kan jag faktiskt tycka är okej ibland (om man tränar) trots att det inte ingår typ i en LCHF-kost, så det behöver man inte sakna. Men goda drinkar saknar jag. Drack till exempel alltid en white russian när jag var ute innan jag slutade med kolhydrater. 

Hur länge kommer du hålla på med LCHF? För alltid. Kommer kanske bli mer liberal i framtiden och äta mer frukt och rotfrukter. Och jag gissar att man kommer välja mer när man vill ta ett avsteg. Men pasta, bröd, ris & potatis kommer jag aldrig börja med igen på samma sätt. Kommer heller aldrig gå tillbaka till typ matlagningsgrädde och lätt-crème fraiche. Usch.

Vad vill du uppnå med LCHF? Hälsa. Lågkolhydratskost är för mig en livsstil, inte en diet. Sedan vill jag fortfarande tappa ett par centimeter men jag är inte lika stressad längre. Det kommer när det kommer. 

Varför en blogg? För motivationens skull. Det är fantastiskt att vi kan inspirera andra samtidigt som vi inspirerar varandra och blir inspirerade av alla som läser och kommenterar. Hade nog inte varit så duktig med träningen om det inte varit för blöggen. Man vill ju liksom inte misslyckas när man vet om att isåfall får alla som kikar in här reda på det. 


Sofia
 
Vad är det bästa med LCHF? Det allra bästa enligt mig är utan tvekan att slippa sockersuget. Man blir iprincip aldrig "sugen" på något som man kunde bli förr titt som tätt. Det känns väldigt tydligt att man har en jämn blodsockerkruva utan toppar och dippar (eller vad kallar man det...?)
 
Favorit LCHF-rätt: Det är svårt att slå de fetaostfyllda biffarna med blomkålsmos...
 
Vad saknar du mest i LCHF-kosten: Precis som för ett år sedan svarar jag naturgodis. Tycker de torkade jordgubbarna och även jordgubbarna med youghurtöverdrag är otroligt goda. Det är faktiskt nästan det enda jag känner att jag saknar. Jag var nog aldrig så förtjust i kolhydrater trots allt ;) 

Hur länge kommer du hålla på med LCHF? Som det känns nu är LCHF inget som jag kommer sluta med alls. Så länge jag känner att jag mår bra av kolhydratssnål kost kommer jag fortsätta med det. Det kan ju hända att man bli mer/mindre strikt i perioder men LCHF-grunden kommer nog hänga med resten av livet. Som det känns nu, man vet ju aldrig vad som sker i framtiden.

Vad vill du uppnå med LCHF? Jag har fortfarande några kilo jag vill bli av med. Eller egentligen är det en mer "fit" kropp jag vill ha, så själva vikten i sig är inte så viktig. Om jag lyckas byta några kilo fett mot fler kilo muskler och får en snyggare kropp känns det helt okej. Annars har målet med LCHF allt eftersom blivit att helt enkelt må bra!

Varför en blogg? Så här ett år senare är jag väldigt glad att jag och Jonna bestämde oss för att dra igång bloggen. Det har peppat och motiverat lite extra! Dels är det roligt att gå dela med sig av sina erfarenheter och sen är det väldigt roligt att få respons från er som läser. Vi har fått endel mail där några läsare tackar för att vi inspirerar och motiverar - det får mig att vilja blogga i många år till :) 

Tapaskväll

I fredags hade jag, Anna och Ulle tapaskväll. Det blev baconinlindad sparris, parmaskinka, avokado, fetaost, oliver, stekt halloumiost, kycklingspett, frästa räkor & bea-sås. Och så ett par glas vin. Till efterrätt blev det lchf-glass och bär. Och filmen Magic Mike - perfekt avslut på en perfekt tjejkväll (gillar ni snygga, halvnakna män är det en film att rekommendera.. ;) )
 
/ Sofia 

Svettig start på dagen

 Alltså det här med morgonträning är underskattat. Så skönt att slippa tänka på träningen på eftermiddagen och sen så blir ju frukosten så mycket godare om man rört på sig litegrann. Idag blev det 5 km plandad pw & jogg plus en omgång intervaller på bandet med hjälp av appen Tabata Timer. Första halvan på hastighet 14 och andra halvan på 14,5. Självklart också ett pass med 6 Pack Abs. Älskar när man får hjälp av olika appar. En lite sämre personlig träning som pushar en och man slipper tänka själv. Har ett till app-tips som kommer i veckan.

/ Jonna

Mindful eating

I tidningen Lifestyle Fitness (nr 2 2013) kunde man hita en artikel om Mindful eating. Först kan man läsa om hur "inne" det är att speed-träna - alltså snabba, korta och intensiva träningspass. Många beter sig dessvärre likadant när det är dags att äta - fort ska det gå och man hinner inte känna känslor av mättnad, välmående eller energiflöde. Ofta resulterar detta i att man stoppar i sig för mycket, just för att man inte hinner känna av att man är mätt. 
 
I artikeln kan vi läsa om hur många fokuserar på just fördelningen av kosten i form av kolhydrater, protein och fett men att vi sällan reflekterar över ättempo, miljö och närvaro. Det relativt nya begreppet Mindful eating innebär att man ska uppleva maten, koppla på alla sinnen under måltiden, landa i nuet, tugga maten ordentligt, äta tills man är behagligt mätt, lyssna på kroppens signaler, välja kvalitet framför kvantitet och att ha en oladdad syn på mat. Det är inte en piece of cake detta, utan det kräver en hel del träning att lära sig att koppla bort omvärlden som kräver sändig uppmärksamhet. Det som absolut inte är Mindful eating är att äta ståendes, läsa mejl när man äter, att prata och skratta sändigt under måltiden, äta på mindre än en kvart, glömma vad man ätit, frossa i mat, bli proppmätt eller att använda mat för att belöna/bestraffa sig själv.
 
Lite flummigt låter det allt, eller vad säger ni? Men samtidigt låter det väldigt sunt. Och logiskt. Kanske kan man plocka ut vissa delar och faktiskt ta till sig? Som att äta långsamt och njuta ordentligt!
 
/ Sofia 

Kalas-kvällsmat

Idag åt jag en kvällsmat som man bara får äta när man firar att bloggen fyller ett år - riktigt syndigt ;) Jag åt visserligen en nybakad fralla men sen slank det även ner två kladdkakemuffins, vispad grädde och färska jordgubbar. Otroligt gott. Och man fyller faktiskt bara ett år en gång. 
 
Sen gäller det lite för mig (och Jonna) att "passa på" med sånt här nu i veckan - på måndag drar vi nämligen igång en rejäl utmaning. Mer om det en annan dag.. 
 
/ Sofia 

<3 Avokado <3

Jag vet inte om det finns något bättre mellanmål än avokado. De dagar jag åker direkt till gymmet efter jobbet brukar jag äta en avokado innan - mättande och framförallt himla gott. Den innehåller 4,4 gram kolhydrater per 100 gram. Sen beror det ju på storleken hur mycket den väger men jag tror att en normalstor avokado (utan skal och kärna) blir ungefär 120 gram, så det blir ju strax över 5 gram kolisar.
 
Ibland får man den där perfekta avokadon också - #lycka! 
 
/ Sofia 
 
Mamma tipsade mig om att krydda avokadon med citronpeppar
= om möjligt ännu godare än vanligt!

GRATTIS BLOGGEN 1 ÅR

 
Idag är det exakt ett år sedan bloggen blev till. Det dröjde visserligen lite mer än en vecka innan vi skrev första inlägget men 4:e mars föddes i alla fall nejtillkolhydrater. Ett helt år av att fota mat i alla möjliga vinklar och aldrig kunna äta innan måltiden blivit förevigad har alltså passerat... Skämt åsido; det har varit ett lärorikt år fyllt av motivation, välmående, pepp, inspiration, träning och framför allt väldigt god mat. Vi hoppas att ni som varit med oss från start och ni som tillkommit under året känner att ni nån gång har hittat något här som ni blivit inspirerade eller motiverade av. Då har vi nått vårt mål. Bloggen kommer förhoppningsvis uppleva måååånga fler födelsedagar och våra LCHF-resor är låååååångt ifrån slut. Lågkolhydratskost är här för att stanna!
 
Så idag säger vi GRATTIS till bloggen och resten av veckan kommer vara en kalasvecka. Det kommer bli tillbakablickar på året som gått och lite andra festligheter. Vi kan ju börja med att dra oss till minnes hur namnet nejtillkolhydrater kom till. Spana in det inlägget HÄR.
 
/ Kalas-Kram från Jonna och Sofia
 
 
PS. Tårtan på bilden ovan är givetvis sockerfri.... ;)

#cliffhanger

Vid den här tiden på söndagar brukar ju Veckans utmaning dyka upp. Dock inte idag. Nästa vecka är nämligen inte någon vanlig vecka så vi pausar med utmaningarna. Om man ändå känner att man behöver en liten uppgift i veckan som kommer så får man gärna samla in kilometer till vandringen. Vi har dessutom avverkat en hel del utmaningar under bloggens livstid så HÄR kan ni nog få några tips.

Blev ni nyfikna nu? Glöm då för allt i världen inte att kika in i morgon så får ni veta vad som händer den kommande veckan!
 
 

Dagens matkasse

Jag måste verkligen börja storhandla. Det har bara fördelar. Man planerar vad man ska äta och slipper dessutom springa till affären var och varannan dag. Sen blir det billigare också. För att försöka börja med det så tog jag och min syster en promenad till Maxi idag. Med 4 stora kassar tillsammans fick det bli vagn hem men det var ändå superhärligt i vårvädret och 4 km var insamlade till vandringen. Mina kassar innehöll ungefär det som finns på bilden nedan. Har nog aldrig haft ett så fullt kylskåp..

/ Jonna

Lax och creme fraiche med dill och räkor

För ett tag sedan lagade jag, Moa och Angelica en riktigt god laxrätt. Till detta serverade vi sallad och blomkålsmos (koka upp blomkål och mixa sedan med en klick philadelphia, smör, grädde och valfria kryddor).
 
Du behöver
1 burk skalade räkor
4 dl creme fraiche
4 laxfileér
Dill
Salt och svartpeppar
 
Gör så här
Lägg laxen i en form och krydda med salt och svartpeppar. Låt stå i ugn på 150-200 grader i ca 15 minuter. Blanda creme fraichen med önskad mängd dill och häll sedan över laxen. Ställ tillbaka formen i ugnen i ca 5 minuter. Strö räkorna över laxen och såsen innan servering. Ät och njut :)
 
/ Sofia 

Efterlängtad helg!

Det har varit en lånt vecka. Mycket att fixa på jobbet och mycket som har hänt efter jobbet. Igår när jag kom till kontoret kände jag mig nästan bakfull av trötthet. Mest för att det är träningen som kommer i kläm tror jag. Jag har kommit lite ur rutinerna sedan Barcelona och därför också hamnat efter i min 200-pass-utmaning. Eftersom jag i snitt måste träna 3,8 pass per vecka kan en liten svacka ge stort utfall. Så nu på förmiddagen har jag kört ett bodypump-pass. En perfekt start på helgen! 

/ Jonna

Helgfrukost

På veckodagarna äter jag ju alltid bara ägg till frukost så på helgerna känns det lyxigt att unna sig lite annat. Idag ska jag dessutom på dubbelpass på gymmet så jag behövde en ordentligt start på dagen. Det blev en smoothie (avokado, hallon, pressad citron & vaniljpulver), en smörgås, ett finn crisp & ett stort glas vanilj-te. Känner mig redo för att åka & svettas på gymmet nu!

/Sofia


Lunch time in Barcelona

I Barcelona var det inga större problem att fixa low carb lunch. Ett par gånger blev det grillad kyckling (för att det är enkelt och gott!) och så bytte vi helt enkelt ut potatis/pommes mot sallad och tog aioli eller majonäs till. Finns det guacamole är ju det också ett säkert kort. Både gott & en riktigt nyttig "sås". 
 
Det hände i för sig bara en gång att kyparen serverade rätt mat till alla vid första försöket.... Men då står man på sig och så får de göra om och göra rätt :)
 

Vinnare av "delmål Sundsvall"

Under vår vandring genom Sverige har vi utlovat priser till en av de tappra själar som rapporterat kilometer till just det delmålet vi når. Vi förra delmålet vann Linda två LCHF-böcker. Vid delmål Sundsvall som vi nådde i måndags ligger det en helt annan slags vinst. Vinsten är från NUD Collection! Inne på NUD's webshop kan man bygga sitt eget lampupphäng, välja färg på textilkabeln och mixa och matcha som man vill. Denna vinst avser en NUD Classic med valfri färg på textilkabeln och en glödlampa (Globe 80 mm med glödtråd). Ni ser på bilden nedan hur det ser ut - så får vinnaren välja färg på lamphållaren och på kabeln.
 
Och vinnaren är..... Sara Björk! (Här hittar ni hennes blogg)
 
Grattis till vinsten Sara! Vi har skickat ett mejl till dig :)     
 
/ Jonna och Sofia 
 

RSS 2.0