Nötchokladmuffins

Redan när vi hörde namnet Nötchokladmuffins blev vi sugna på att testa dem under vår bakdag! Receptet är taget från boken "LCHF för familjen" skriven av kostrådgivare Anna Hallén. Provsmakade dessa gjorde även fyra stycken icke-LCHF:are och de verkade ganska överens. Utan grädden och hallonen som vi serverade dem med var de inget att hurra för, lite för torra och utan söt smak (welcome to our world) men sammantaget blev betyget 3 av 5, vilket vi båda kan hålla med om.

Enligt våra uträkningar innehåller varje muffins endast 0,76 gram kolhydrater men sen får man lägga till för så mycket grädde och hallon som man själv väljer att ha till.

Det här behöver du & så här gör du




Hasselnötskärnor blir mjöl

Det du behöver inhandla

Resultatet! Serveras gärna med vispad grädde och hallon


Gäsp..

Vad är det med mig den här veckan egentligen? Trött som sjutton.. Den här dagen känns bara som en transportsträcka till helgen.. Men man gör vad man kan, jag piggar upp dagen med lite färg. Idag är jag orange all over, visst blir man lite piggare av färg?

(Till Jonna; nu är det inte långt kvar! Kämpa på, du är så duktig. Kram!)

/ Sofia


FELIX Tomatketchup med Stevia

Nu har jag inte smakat på just den men det kommer mer och mer produkter som är sötade med stevia istället för socker. Detta gillar vi på NEJtillkolhydrater väldigt mycket! Så om ni saknar ketchup: ett litet tips!

// Jonna


Kan det bli fredag?

Bara 29 timmar kvar till inlämning! Jag är kvar i skolan och var just på Ica och köpte sallad & cola zero. När man pluggar dygnet runt får man tänja lite på gränserna och förresten: himla smidigt med plocka själv-sallad!

// Jonna

 


Ändrad Celsius?

Hej!
Kom precis till gymmet, börjar med uppvärmning på bandet sen tänkte jag köra 45 min crosstrainer, det blir roligare att träna om man varierar sig! Jag har upptäckt att sen Celsiusburken fick ny design har innehållet ändrats på nått sätt, för nu är det helt plötsligt 0 gram kolhydrater / 100 gram. Innan var det 2 eller 3 gram om jag inte minns fel. Någon där ute som vet något om detta? :)

Ikväll blir det kalas hos syster, hon skulle bjuda på frallor och massa gott pålägg så jag tar med mig ett par skivor LCHF-bröd så passar det mig också!

/ Sofia



image description


Kämpa på!

Åkte faktiskt till ICA på rasten och köpte red bull sugerfree & nötter, kände att jag behövde extra energi, även om jag lovade mig själv very low carb hela veckan fram till helgen. Men inatt sov jag bara lite mer än fem timmar, då får man lov att rubba på lite regler. Och jag veeeet att det är farligt och dåligt med redbull, men alla har vi något dåligt i vår kost. Andra äter massa socker - jag unnar mig sockerfri redbull & cola light lite då och då. Noll kolhydrater, men givetvis massa annat som inte är bra.. Jaja, ingen är väl perfekt? ;D

Efter jobbet blir det gymmet, kommer säkert vara taggad för en timma på löpbandet när jag väl fått i mig en Celsius!

/Sofia


Grattis Frida!

Idag är det verkligen ingen vanlig dag för det är min fina syster Fridas födelsedag! Stort grattis till dig <3

Jag har varit ute på morgonpowerwalk, passade på att smycka Fridas bil på vägen med några ballonger :) Men jag måste säga att jag inte känner mig på topp idag. Vet inte om det är lite allergi eller biverkningar från gårdagen men mina ögon är svullna & jag känner mig hängig. Men jag ska nog lyckas ta mig igenom den här dagen också! Tänkte göra äggröra & bacon till frukost nu innan jag beger mig till jobbet..

// Sofia

image description




image description


ESPAÑA HERE WE COME!


Vi på nejtillkolhydrater bokade precis biljetter till Spaninen i sommar! Sofia och hennes familj köpte ju lägenhet där, så hon åker ner hela sin semester & Jonna joinar en och en halv vecka. Vi ser fram emot sol, bad, träning, god mat & LCHF-vänliga drinkar tillsammans!

HÄR hittade vi ett LCHF-recept på Frozen strawberry daiquiri, nu vill vi ha sommar!





// Jonna & Sofia


CARB-BLOCKERS?

Jag undrar lite om någon testat dessa så kallade carb-blockers som finns att köpa? Det känns som att de fick ett litet uppsving när Katrin skrev om dem och började sälja dem på LCHFklubben.se. Jag har själv inte testat men det är ju skitbra om det funkar! Det vore faktiskt inte fel om man skulle kunna "fuska" men vad man saknar mest ibland utan att det har en sådan effekt på kroppen och insulinnivåerna.
Det känns dock naturligare att helt enkelt skippa carbsen och så verkar det som att man kan få en hel del biverkningar (läs här). What's the verdict? Någon som har koll?

// Jonna

LCHF på tv

Efter jobbet gjorde jag ärenden i stan, sen blev det veckohandling på ICA och sen styrdes bilen mot gymmet. Jag hällde i mig en Celsius Apelsin och käkade 2 babybel för att få lite energi till 45 minuter på löpbandet. När jag kom hem lagade jag en riktigt god middag (som dessutom räckte till 3 matlådor, perfekt!). På menyn stod stekt kött, blomkål penslat med rapsolja & vitlök i ugn, stekt halloumiost & crème fraîche. Inte bara gott utan riktigt low carb också!

Nu sitter jag i soffan & kollar på "Älskling du har blivit en tjockis!" på TV3. Varje vecka tävlar ett par och det går ut på att en av dem ska gå ner så mycket som möjligt i vikt och den andra ska pusha och hjälpa sin partner att gå ner i vikt - ju mer han/hon går ner, desto mer pengar vinner paret. Idag blir killen som ska gå ner i vikt satt på LCHF. Det är så kul att LCHF-kosten blir mer "accepterad" och välkänd. Verkar som att fler och fler blir medvetna om alla fördelar :)

Imorgon kommer jag inte blogga något alls, jag ska iväg på begravning och ta ett sista farväl av lilla farfar. Men på onsdag är jag tillbaka igen, fit for fight..

/Sofia


Ett säkert kort!

Äntligen hemma från skolan och kvällsmat på gång! Det blir en klassiker för oss lchfare: kyckling, bea, sallad & lite champinjon. Enkelt men ack så gott! Och idag lyxar jag till och med till det med grillad kyckling så att minimal tid behöver läggas på matlagning ;)

// Jonna


Hmmm...

Vad säger vi om detta? ;D


Ny vecka!

Då var det måndag igen & nya tag för ny vecka! Jag har några löften till mig själv inför veckan; ta upp morgon-power-walks igen! En timma varje morgon förutom söndagar. Det är inte bara riktigt bra träning utan dessutom den bästa starten på dagen man kan få. För att jag ska orka upp halv sex på morgonen & dessutom sova ordentligt måste jag komma i säng i tid, det blir andra löftet. Tredje löftet är att även denna vecka hålla very low carb - mörk choklad och annat gottigt får vänta till helgen!

Igår var det verkligen galet varmt, termometern visade över 30 grader. Det var inte jättegött att vara inne på gymmet och springa på bandet kan jag tala om, tycker bilden nedan visar rätt bra hur jag liiiider...

/ Sofia

 


Jag har också världens bästa mamma..

.. Men då hon envisas med att inte läsa blöggen så känns det lite onödigt med ett inlägg riktat till henne ;) Jensine, du kan kanske hälsa att hon är världens bästa?

Nåväl, till vad jag skulle skriva om; Sofia är ju också världens bästa som ger mig lite "ledigt" när jag behöver det som mest.. Jag ska trots detta försöka hinna en sväng till gymmet i morron! Åh vad jag längtar tills allt är klart här nu, jag är sååå redo för lite ledighet!

Ikväll har jag iallafall gjort matlådor (köttfärs- & vitkålsröra) så nu har jag något att äta i veckan. Det senaste har det blivit mycket plocka-själv-sallader från Ica och även om det är gott så blir man inte riktigt lika mätt som på riktig mat och sen är det ju rätt dyrt.. Well nu ska jag krypa ner i sängen, sov så gott!

// Jonna


Veckans utmaning vecka 22



Utmaningen under veckan som gick var ett kort träningspass att köra igenom varje dag; 50 situps, 10 burpees och plankan så länge man orkar. Det har gått bra! Det tar inte så lång tid, och ni vet väl att den viktigaste träningen är den som faktiskt blir av? Det behöver inte handla om att spendera 2 timmar på gymmet varje dag liksom.

För ett par timmar sedan pratade jag med Jonna i telefon. Som vi vet håller hon just nu på att skriva sin kandidatuppsats och har inte speciellt mycket tid över för något annat än just det. Vi skulle fundera på utmaningar inför veckan och höras lite senare. Men vet ni vad? Idag blir det en liten twist på det hela; jag tar befälet över veckans utmaning och bestämmer att det blir.... INGENTING! Vi slopar veckans utmaning vecka 22, ger oss själva lite ledigt. Jonna har redan en utmaning och det är att få klart uppsatsen i tid och jag själv har rätt mycket planerat också faktiskt.

Det här betyder dock inte att vi får slappa till det helt och hållet Jönna, glöm inte att hålla loooow carb my friend.

// Sofia

Morsdag

Tänk vad många "världens bästa mamma" det finns i världen, speciellt idag på morsdag. Det låter ju så klyschigt men jag vet att jag pratar för både mig och mina två systrar när jag säger att vår mamma är bäst i hela jäkla världen. Mamma betyder trygghet för mig; jag vet att jag kan prata med henne om vad som helst, be om hjälp, gråta ut, diskutera, skratta... Inte nog med detta så är det ju så att hon är den coolaste morsan också! Hon kör motorcykel, är med i en MC-klubb, åker på träffar och festar järnet, men samtidigt kan hon sitta i soffan och sticka eller virka och vara mysmormor till min systers två barn. Om jag är som mamma när jag blir äldre kommer jag vara väldigt nöjd med mitt liv. Så mamma - jag älskar dig tusen varv runt jorden och tillbaka & stort grattis på morsdag!

I skrivande stund sitter jag på balkongen och njuter av värmen. Idag ska jag koppla bort alla måsten. Jag skiter i att jag kanske inte har en matlåda till jobbet imorgon, vägrar ställa mig och laga mat, det får lösa sig. Jag ignorerar att lyan behöver städas efter förfesten igår, det får bli måndagens syssla. Idag ska jag sola på balkongen, läsa en bra bok, dricka cola light, åka och fira mamma, åka till gymmet & äta rabarberpaj till kvällsmat. Glöm inte bort att stanna upp ibland och njuta av stunden.

/Sofia


Euphoria

ATT SVERIGE VANN IGÅR?! Jag hade verkligen inte förväntat mig det.. Men kul! Jag spenderade i alla fall min kväll hos fina Sofie med bästa Hannie och det var betygsättning på hög nivå. Vi bedömde kläder, show & låt och Sverige vann såklart hos oss också! 

Jag höll mig ifrån både chips & dip utan att ens vara sugen. Det är så skönt att ha kommit över alla kolhydratscravings! Vinet skippade jag också trots att det är helt okej med lite rödvin inom LCHF, det var dock mest för att jag var osugen pga fredagens konsumtion! ;)  

Nu sitter jag i skolan och gör regressioner, inlämning av kandidatuppsatsen på torsdag och massor kvar att fixa! Tyvärr får träningen lida och matlagningen blir inte speciellt varierad, därav dålig uppdatering från min sida men efter att det här är klart lovar jag att bättra mig!

// Jonna
Hur söta var inte de ryska babushkorna?
Come on and dance

Chipsen & popcornen fick de ha för sig själva!

Mätt!

Finns det något godare än grillat? Älskar plockbuffé och ännu bättre när nästan allt är low carb, heja! Grillad fläskfilé, kyckling, champinjoner, haulomiost, sallad, fetaost, blomkål, paprika, såser - allt man kunde önska sig ;D

Min rabarberpaj gick hem även hos Ja-sägare så det får väl ses som ett bra betyg!

Om en timma anländer kvällens gäster & partyt kör igång. Givetvis håller jag mitt löfte om ingen alkohol fram till midsommar - känns som en stor bonus att efter en partykväll med fina vänner vakna upp, må bra, och ha hela dagen framför sig!

/Sofia

 


Did you give the world some love today?


Igår var jag, Frida, Angelica och Mattias nere på stan och njöt av det underbara vädret. Först blev det käk på Café Viskan här i Borås, åt deras sjukt goda LCHF-tallrik. Sedan gick jag och Frida hem till mig för lite pyssel och mys. Idag ringde klockan halv nio - PW med Emelie stod på schemat. Redan kl nio var det sommarvärme ute, svettigt värre! Nu har jag precis bakat LCHF-rabarberpaj (nästan som det här recept som jag jag & jonna gjorde på vår bakdag) fast nu det ursprungliga med rabarber då, hämtat från LCHFklubben.se.

Nu ska jag samla ännu mer vuxenpoäng och köra en riktig storstädning av lyan. Om ett par timmar ska jag, min syster och hennes pojkvän bjuda pappa och Anette på grillbuffé (kan slänga upp nått kort sen!) med rabarberpaj till efterrätt, som tack för Spanienresan.

Hoppas att ni har en lika skön lördag som jag har!



// Sofia


Angelica och jag med varsin LCHF-tallrik

pysselmys

en pigg Sofia efter en härlig morgonpromenad







Tacosbröd

Hej!

För ett tag sedan var jag hos min vän Angelica och hennes fina Mattias på tacos- och spelkväll. Händiga Angelica hade varit så gullig och bakat LCHF-tacobröd som vi kunde äta. Jag har tyvärr inget exakt recept (Angie, du kan ju skriva det i kommentarerna kanske? ;D) men jag tror att det var gjort på ägg, fiberhusk och smör..? Smaken påminde i alla fall om omelett men det var faktiskt gott och rätt så maffigt så jag orkade inte mer än ett. Ett tips till er alla taco-älskare, perfekt till fredagsmyset ikväll?





// Sofia


WORD


123 dagar utan kolisar!

Hej!
Vet ni vad jag firar idag? 4 månader med LCHF! Har faktiskt aldrig mått så bra som jag gör just nu & kombinerat med regelbunden träning känner jag att jag har hittat en livsstil som passar mig perfekt. Ni andra som kör LCHF och läser här; hur länge har ni varit igång? Hur länge ska ni hålla på? Kör man oftast väldigt strikt i början och sen övergår till att utesluta de uppenbara kolhydraterna men ändå unna sig ibland? Vad tycker ni är det bästa med att utesluta kolisar?

Jag firar med en cola light, det är lika härligt varje fredag när jag får återse denna underbara dryck och umgås med den hela helgen... ;)

/ Sofia


Work that body!

Efter en varm och intensiv dag på jobbet åkte jag hem och laddade en timma innan det var dags för träning med Angelica. För att orka ett hårt styrkepass kokade jag två ägg och åt dessa tillsammans med en Celsius-dryck, perfekt mättande och uppiggande! Vi körde helkroppspass, riktigt härligt! När vi var klara promenerade vi hem till mig, blandade oss varsin proteinshake och satte oss på en balkong jag knappt visste fanns, finns en på våningen över mig som är gemensam för alla i huset - perfekt. Där njöt vi av kvällssolen, herregud, livet behandlar mig så väl nu.

Nu blir det lite Eurovision innan jag klättrar upp på loftet för sömn. Imorgon är det fredag, wiihho!

/ Sofia


Please, don't stop the music

Hej på er!
I kväll hade jag tänkt ta mig tid till att gå till gymmet! För mig är det nästan alltid träningen som blir lidande när jag blir stressad, vilket verkligen inte gör det hela bättre. Så för att bli lite extra peppad delar jag med mig av min tränings-spellista (schysst va?!). Alla tips på andra bra listor / låtar mottages varmt då den är i stort behov av konstant uppdatering ;)

// Jonna

Enjoy: workout


Mumsigt!

Hittade två läskande recept i "Allt om LCHF" (nummer 3 2012) som jag tänker prova inom en snart framtid. Visst ser det gott ut?! Livet ska vara gött att leva, det är lätt att glömma bland all hysteri om utseende och ideal..









// Sofia


Good dreams here to stay

Dags att ge efter för tröttheten och nana, man känner sig gammal men uttrycket "det är ju faktiskt en dag imorgon" är så sant... Idag har det varit sjukt varmt verkligen, var sådär pepp på att springa på löpbandet på gymmet i värmen men skam den som ger sig! Blev dock mer powerwalk än löpning, fick ont i magen av nån konstig anledning men då får man anpassa träningen - något är alltid bättre än inget!

När vi var nere i Spanien var det en jättestor marknad på fredagen. På flertalet ställen hittade jag stånd med bara massa olika nötter, såg så fräscht ut & perfekt för oss NEJ-sägare om man vill unna sig något gott! Man får passa sig med mängden bara, det är trots allt lite kolisar i nötter..

Godnatt,
/Sofia


Himlen är oskyldigt blå

Åh, jag kan inte göra annat än att hålla med Sofia! Att vädret kan ha en sån inverkan på humöret?! Man blir liksom lycklig av solen. För att ta vara på lite D-vitamin unnade jag mig en lång pw i förmiddags. Det var så himla härligt! Jag lyckades i alla fall få ränder av både shortsen och linnet - mission accomplished! Nu sitter jag i skolan och läser uppsatser, hoppas ni har en fin onsdag & njuter av värmen!

/ Jonna
image description
image description

Godmorgon världen!

Herregud så vädret kan påverka hur man mår! Känner mig hungrig på livet, glad över småsaker och taggad för träning och kost och allt det där. Idag går jag runt på jobbet i shorts, hur härligt?!

Efter jobbet blir det gymmet igen sen ska jag och systeryster ha Grey's anatomy-kväll, härligaste kvällen på hela veckan..

/ Sofia


Vardagslyx

En helt vanlig tisdag egentligen, men idag har det satts lite guld på tillvaron. Det är sleep over hos min vän Moa & hennes två vovvar. Efter jobbet åkte jag till gymmet och svettades en timma sen åkte jag till Moa och vi fixade en riktigt god kvällsmat, med låååågt kolhydratsinnehåll: fetaost inlindad i lövbiff, stekta champinjoner, ugnsrostad blomkål, crème fraîche & sallad. Sen tog vi en promenix med hundarna, fortfarande varmt ute så man kunde gå barbent, man börjar verkligen få smak på sommaren nu!

/ Sofia

 

 

 


Kvällsmat & plugghets

Njuter ni av det vackra vädret? Jag önskar att jag hade tid att hänga på en uteservering eller i en park typ, men med slutgiltig uppsatsinlämning om en vecka och inlämning för sista opponeringstillfället i morgon så är jag lite upptagen. I skrivande stund sitter jag och häller i mig RedBull Sugarfree (inte så bra, jag vet, men måste man så måste man). Måste också tipsa om en bra grej att äta till kvällsmat eller frukost: kesella, keso & turkisk yougurt toppat med kanel, kokos & linfrön. Mums!

// Jonna


Hyra lägenhet i Göteborg i sommar?!

Klicka på bilden för att komma till annonsen!

Det händer i din kropp när du äter LCHF

I bilagan till Expressen, GT och Kvällsposten "Allt om LCHF" (nummer 3 2012) kan man hitta en artikel om vad som händer i kroppen när man äter enligt LCHF. Tänkte att det kunde vara intressant läsning för våra fina läsare! Uppenbarligen händer det en hel del inom oss när man lägger om sin kost, visst är det spännande?







Hoppas ni kan läsa vad det står, annars får ni helt enkelt gå och köpa ett eget exemplar... ;)


// Sofia


Puss

God morgon i solskenet! 
Har ni antagit veckans utmaning? Jag bytte ut mina burpees mot 10 armhävningar & 10 rygglyft. Inte alls lika bra, jag vet, men min fot ser ut som nedan så jag kan inte riktigt hjälpa det. Det är inte så farligt, bara en lätt stukning, men det känns ändå onödigt att belasta så att det gör ont. Det jag ville säga med detta (varning för klyscha): Man inte kan göra allt men man kan alltid göra något. Så sluta skyll på saker och tänk på att alla val räknas!

// Jonna


Tummen upp!

För ett tag sedan dissade jag ju ICA Maxis erbjudanden som bara osade av kolhydrater men nu har dom bättrat sig! Extrapris på fläskfilé, lax, crème fraîche & fetaost! Inte illa för oss LCHFare!

Tog en timmas powerwalk med min vän Louise innan, hur skönt väder som helst och gött att komma ut och röra på sig efter en dag på kontoret. Nu ska jag ringa Jonna och snacka lite skit, sen ska jag packa upp väskan från Spanien och pilla lite här hemma.

/ Sofia


Frukostmix

Här kommer ett superenkelt & gott frukosttips! (Inspiration härifrån)

// Jonna
Avocado, bacon, gul lök, keso = grymt god frulle!

Kotlett med sparris och gräddstuvade champinjoner

Hej!
Tänkte tipsa om ett riktigt gott och ganska enkelt LCHF-recept. Minns inte riktigt vart jag hittade det från början så jag har inget exakt recept nu men jag skriver från minnet... :)

Du behöver
Egentligen vilket kött som helst, jag hade benfria kotletter
Krydda till köttet
Sparris
Champinjoner
Grädde
Sallad
Parmesanost
Bearnaisesås

Gör så här
Krydda och stek köttet och fräs även sparrisen i smör tills de blir önskat mjuka. Lägg smör i en kastrull och fräs sedan upp champinjonerna, som du först delat på hälften. Häll i grädde och låt sjuda tills det blivit "krämigt". Servera sedan detta med valfri sallad med riven parmesanost över & en klick bearnaisesås. Riktigt mumsigt!


/ Sofia


Sommarkänsla

Kan sommaren slå ut på en vecka? Tycker det är mycket grönare här hemma än när jag åkte iväg för en vecka sen. Idag är det riktig sommarkänsla i luften! Lycka kan faktiskt vara så enkelt som att solen skiner en måndagmorgon eller att det kommer en bra låt på radion i bilen på väg till jobbet.

Var precis inne på ICA och köpte en ta-själv-sallad, blir gott till lunch!

/ Sofia


Veckans utmaning 21





Då var det dags igen; denna vecka kör vi en gemensam utmaning igen och hoppas som vanligt på att ni läsare hänger på! Veckans utmaning blir ett litet träningspass att göra en gång varje dag:

10 Burpees (<- klicka för demonstrationsvideo)
50 Situps
Plankan så länge man orkar


Är ni med oss?! Vill man utmana sig själv kan man ju ta tid på hur länge man klarar plankan i morgon och jämföra med på söndag.. Nu kör vi!

// Jonna och Sofia




Home sweet home..

Jag har landat i Sverige! Sitter i bilen på väg till Borås, kl är snart halv sju & jag har knappt ätit något sen frukosten imorse innan vi lämnade hotellet. Får bli en sväng till ICA och köpa en grillad kyckling tror jag, och så fixa nån snabb sallad till det. Sen ska jag ringa min fina Jonna och se vad för det är för utmaning som väntar mig nästa vecka! Jag tror dessvärre jag failar denna veckas utmaning, jag har klarat en timmes PW varje dag förutom idag, hinner nog inte det sen heller... Så kan det gå!

/Sofia


Årets första dopp

Jag invigde bikinin för i år innan idag med ett bad i havet. Sjukt kallt men ändå uppfriskande ;) Nu har jag precis kommit hem till Göteborg men jag längtar redan tillbaka till stugan!

Idag kommer Sofia äntligen hem & ikväll kommer nästa veckas utmaningar - håll utkik!!

/Jonna


Bästa efterrätten!

Inte årets första jordgubbar men de godaste hittills! Ska man unna sig lite kolhydrater så ska det ju liksom vara värt det ;) Bäst med lite vispad grädde!

// Jonna


Kassler med mozzarella & sparris

Hittade det här receptet i Metro i veckan och byter man ut riset mot en sallad så är det ju en grym LCHF-rätt! Bevisligen behöver det alltså inte alls vara dyrt att äta enligt LCHF! Jag har inte testat att laga än men det ska jag definitivt göra snarast, låter ju hur smarrigt som helst!

// Jonna


Live from the sun

I skrivande stund sitter jag vid poolen, med solhatten på huvudet och solen rakt ovanför mig från klarblå himmel. Jag tror inte det är så svårt att förstå att det känns fruktansvärt tråkigt att vi ska lämna detta härliga imorgon. En tröstande tanke är att det förhoppningsvis bara är några veckor innan jag är tillbaka igen!

Så, imorgon är man tillbaka hemma i vardagen och rutinerna. Jag ska nog lägga upp kosten som så att på veckorna är det VLC (=very low carb) men på helgerna kan man "unna" sig lite mer, så som nötter, mörk choklad, nån LCHF-efterrätt osv. Det är faktiskt lätt att hålla ett lågt kolhydratsintag; ägg (+ibland bacon) till frukost, kyckling/kött + sallad till lunch och middag, nån celsius innan träning och en babybel om man blir hungrig emellan målen. Jag har inte speciellt svårt av att äta samma mat många dagar i rad, speciellt om man vet att helgen aldrig är så långt borta och då kan man lyxa till det.

Ska fortsätta vara hård med träning; en timmas träning om dagen (promenix, gymmet what so ever). Vill man må bra och snygga till sig lite är det all in och inget annat som gäller, nu kör vi!

Soliga kraaamar
/ Sofia


Morgonpw - check!

Dagens träning är redan avklarad (jag hade sällskap av Olivia & mamma) och nu sitter jag vid brasan och skriver på vår teoretiska referensram. Jag är nästan lite glad att det inte är så fint väder för då är det lättare att hålla sig inomhus ;) Ha en fin lördag blöggisar!!

// Jonna


Härlig dag!

Hej alla fina!
Jag har så fantastiskt dålig täckning här i stugan så ibland vill det du verkligen inte med bloggandet. Min dag har iallafall vart riktigt go; häng med familjen, träning på stranden, sol på taket och nu precis var jag & Jensine och tittade på dagens sista solstrålar vid havet! Och så uppsatsskrivande då men det räknas inte som en härlig aktivitet. Bilder kommer förhoppningsvis i morron då de ligger på min systers kamera (som jag inte orkar krångla med nu). Och nej, jag har inte skrivit mitt eget namn, det var Jensine som roade sig med det när jag sprang. Jag har världens bästa systrar!

// Jonna


Mjöl?

Det är lite lurigt för oss LCHFare då vi inte kan använda vanligt mjöl när vi bakar. I LCHF-bilagan kan man läsa om olika mjöl vi kan använda istället, perfekt! De tipsar om mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och bakerix.

Jag tycker att den stora fördelen med LCHF som "diet" är att man kan leva ett rätt normalt liv. Nu har jag själv aldrig provat på dieter där man typ bara dricker shakes eller så, men det måste ju vara fruktansvärt jobbigt. Och påfrestande och stor omställning från ett vanligt liv. Men med LCHF kan man fortsätta precis som vanligt fast med justeringar. Vi kan också fredagsfika! Jag kan baka massa chokladbollar och trycka i mig, det är inte så farligt. Jag kan äta middag med andra och bara välja bort den där klyftpotatisen och ta lite extra sallad istället. Jag kan numera till och med gå ut och käka på resturang och beställa LCHF-tallrik. Jag kan gå till favvofiket på stan och ta en LCHF-tårtbit. Hur lyxigt är inte det?




// Sofia


Lägenhetsköp & läppglans

Hej på er!
Läget i Spanien är stabilt! Jag kämpar på med kosten; petar bort tomat & majs från salladen, beställer Ceasarsallad utan krutonger, igår fick jag kyckling med nån slags panering på som jag med största sannolikhet inte kunde äta så jag utövade byteshandel och fick en bit av syrrans köttbit istället. Det mesta löser sig faktiskt alldeles utmärkt och jag saknar inte en enda sak!

Veckans utmaning rullar på, jag kör en timma PW utmed strandpromenaden varje morgon, alldeles underbart!

I förmiddags slog faktiskt jag, Frida och pappa till på en lägenhet! Den är fantastisk, hoppas allt med köpet är klart till semestern, då sticker jag nog ner 3 veckor..

Sen tänkte jag tipsa om nått som egentligen inte handlar om LCHF alls, men det handlar i för sig om hälsa och välmående; läppglas med solskyddsfaktor i! Jag har två stycken från Hawaiian Tropic med spf 25. Snacka om två flugor i en smäll; skydda läpparna från den lömska solen och samtidigt se snygg ut!

Bara två hela dagar kvar här, jag längtar inte hem för fem öre..

(Då jag bara kan ladda upp inlägg här UTAN bilder kommer jag skicka några till Jonna över Facebook och be henne lägga till dem här, smidigt va? Vad skulle jag gjort utan henne? <3)

/Sofia

(Hihi, ja Sofia, vad skulle du göra utan mig? ;) Well, här kommer bilderna!):


LCHF-Fröknäcke

Jag insåg att jag har ju glömt att lägga upp receptet på fröknäcket jag slänger ihop med jämna mellanrum. Receptet hittade jag hos 56kilo, men ni får det här ändå (ursprungsreceptet innehåller kokosfett men jag tycker smör blir bra!) Det är riktigt gott, både med salamie & brie och med smör & ost!

Det här behöver du:
1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
0,5 dl Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
0,5 dl Smör
2,5 dl Kokande vatten
0,5-1 tsk Salt
Flingsalt att strö över

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingrediensterna i en bunke och smält samtidigt smöret. Tillsätt vattnet i det smälta smöret, koka upp igen & häll sedan över fröblandningen. Blanda om ordentligt och låt sedan stå & svälla en liten stund innan "smeten" ska bres ut på en plåt, detta görs lättast med hjälp av en kavel. Grädda i 45 - 60 min & ta ut och skär i lagom stora bitar. Sänk temperaturen till 50 grader och låt stå och torka några timmar. Låt svalna & njut!

// Jonna 





Ris à la Anna

En av de efterrätter vi tillagade under vår bakdag var en LCHF-variant på Ris à la Malta från boken "LCHF-husmanskost" skriven av kostrådgivare Anna Hállen, där av namnet Ris à la Anna. Ingen av oss två var dock speciellt imponerad av denna efterrätt, men då smaken ju är som baken är vi säkra på att den kanske faller er i smaken ändå!

Det här behöver du
2 dl grädde
500 gram keso
2 äggulor
50 gr mandelspån (enligt ursprungliga receptet skulle man ha 3 dl men vi tog mindre)
Hallon (enligt ursprungliga skulle man ha clementin eller apelsin men vi käkar ju inte frukt)
Ev. stevia
Något som inte stod med på receptet i boken som vi hade med var lite vaniljpulver.

Så här gör du
Vispa grädden hårt och blanda med keso, äggulor och eventuellt lite stevia för mer sötma. Blanda ner mandelspån och hallonen, klart för servering!

Enligt våra uträkningar innehåller en portion ca 6,4 gram kolhydrater. Då är det beräknat att detta recept räcker till 4 personer.


Morgonstund har guld i mund

Godmorgon!
Jag är just hemkommen från en skön promme med min kära vän Emelie! Just en pw är verkligen ett av de bästa sätten att starta dagen måste jag säga.. Jag är iofs fortfarande trött men om vi inte hade planerat att gå hade jag sovit vid den här tiden! Vi klarade oss undan regnet som verkligen hängde i luften och nu ska jag ta tag i den här dagen! Blir upphämtad av mamma och syster om några timmar och sen vill dom åka "förbi" Ullared. Jag tror det kommer vara fantastiskt mycket folk så jag ska se om jag lyckas avstyra den idén ;) Ha en fin dag!

// Jonna


Långhelg - ja tack!

Man skulle nästan kunna säga att det är fredag idag! Det känns liksom lite gött även om jag behöver plugga precis lika mycket som om det hade varit vanlig torsdag i morgon. Jag ska i alla fall spendera helgen i stugan och det ska bli så himla skönt att byta luft och bli lite ompysslad av mamma & pappa! Jag tänkte försöka övertala min lillasyster till att vi ska premiärbada trots att vädret inte ska bli klockrent, men vi får väl se hur det blir med den saken.. Ett par promenader på stranden lär det i vilket fall bli och kanske också någon joggingrunda. Jag måste ju trots allt röra på mig minst en gång per dag med tanke på utmaningen..

// Jonna

:)

Jag tror att det är en utmaning för många som kör en viss diet eller kosthållning att åka utomlands eller iväg på semester. De tryggheter man har hemma är helt borta och man ska klara sig helt på egna ben. Så fort det blir lite jobbigt kan jag tänka mig att många ger med sig, släpper på reglerna lite. Jag tycker i för sig det är helt OK att göra det på semestern och njuta lite, även om jag själv väljer att hålla hårt på LCHF även nu. Helt ärligt känner jag inte ens för att "fuska". Det är en sån befrielse, jag är inte ens sugen på att ta den där svalkande glassen när man ligger vid poolen, jag lockas inte alls av snacksen man kan sitta och tuggga på ute på balkongen. För mig skulle det vara så ovärt, jag mår så bra av att leva som jag gör nu!

Min poäng är i alla fall att om man bara anstränger sig lite, så får man det att funka! Och om man vill "unna" sig något för att det är semester, hitta annat att belöna dig med som inte är mat! Köp den där klänningen, de där skorna, drick en extra cola light om dagen, eller vad som.

Frukost har varit piece of cake att fixa eftersom vi lagat det själva; bacon, ägg, salami, te med grädde - precis som hemma. Ett par gånger har det varit riktigt lyxigt med några jordgubbar!

Lunch har vi också fixat på rummet vissa dagar, då blev det som jag skrev tidigare ägg, korv & champinjoner.

Middag ute på restaurang har för min del inneburit kyckling/kött och sallad, finns på de flesta ställen. Även cesarsallad funkar, jag håller tummarna för att dressingen är ok....

Mellan målen har det blivit ett par babybel, lite nötter & när jag riktigt vill unna mig något; några bitar 86% choklad.

Ett LCHF-liv är ett skönt liv att leva my friends! Speciellt i 30 graders värme i Spanien...

// Sofia


På gymmet!

Hej på er alla fina!
Jag är på gymmet och har just kört lite mage i väntan på att Hanna ska bli klar med sin cxwork (eller vad det nu heter..) Det är ett corepass, som visserligen är jäkligt bra träning men jag får bara kramp av sådana övningar så tränar hellre på egen hand.. Vi har spinnat och ska träna armarna lite också innan det är dags att gå hem för dagen. Hoppas ni har en härlig tisdagskväll!

// Jonna


Hola mis amigos!

Allt är precis som det ska här i Torrevieja; solen lyser, poolen är skön, havet glittrar, cola lighten är kall & jag har bränt mig! Igår & idag har vi varit runt med olika mäklare för att försöka hitta ett hus/en lägenhet som vi skulle kunna tänka oss att köpa. Imorse kikade vi på en som jag blev lite kär i, men vi får väl se hur det blir... Om vi bestämmer oss för att slå till vet jag exakt hur mina semesterveckor kommer spenderas, det är en sak som är klar!

Det går bra med LCHF, vet man bara exakt vad man får äta och inte så är det ganska lätt att anpassa. Igår åt jag en utsökt Ceasarsallad (utan krutonger) & till lunch har vi lagat äggröra, korv & stekta champinjoner - gott!

Soliga hälsningar från Sofia


Träna hemma

När jag började med LCHF var det av anledningen att jag ville gå ner i vikt. Jag ville bli av med några extra kilon som lyckats smyga sig på de senaste åren. Jag var väldigt fixerad vid vad vågen visade i början. Allt eftersom tiden gått har jag insett att det är inte siffran på vågen som är det viktiga; det viktigaste är hur jag känner när jag ser mig själv i spegeln. Jag har börjat träna, rätt mycket och ordentligt. Jag har börjat träna med PT-Julia som lärt mig vikten av att träna STYRKA, istället för att som många tjejer bara träna kondition på bandet eller crosstrainern och tro att det är bästa sättet att bränna fett. Men som vi alla vet väger muskler mer än fett, så där har vi kanske förklaringen varför min viktnedgång stått stilla det senaste. Jag har byggt muskler! Men sen har Julia förklarat för mig att muskler tar mindre plats än fett, så jag kommer ändå bli mer fit. Då är det väl rätt så korkat att kolla på siffran på vågen?

I Katrins bok "Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt" har hon ett träningsprogram som man kan köra hemma. Hur bra är inte det? Förutom Katrins program finns det massa träningsprogram att hitta på nätet, eller så sätter man ihop sitt eget. Hur som helst, så finns det faktiskt ingen bra anledning att inte träna; man mår så bra av det, man stärker kroppen och förbättrar sitt yttre = tre flugor i en enkel smäll!

// Sofia






Snabbmat à la LCHF

Ibland vill man bara att det ska gå snabbt att fixa mat men man vill ändå inte bara leva på bacon. Ett tips då är korv med hög kötthalt! Den här nedan, ifrån SCAN, innehåller bara 3gr kolhydrater / 100 gr (= ungefär 3,6gr / korv). Gott med bara keso till, eller om man så vill lite sallad och någon fet sås..

// Jonna




Snitta korven innan stekning så spricker den inte!

You're only one workout away from a good mood

Jag hatar måndagar, och då menar jag verkligen hatar! Helgen är slut och alla måsten är tillbaka, som student har man i och för sig alltid måsten, men det blir liksom extra påtagligt en måndag.. Idag gav jag mig själv en liten sovmorgon men vart ändå gigantiskt trött när jag gick upp (ja, det blev nog lite lite sömn i helgen). Efter både kaffe och en redbull sugarfree börjar jag dock känna mig som människa igen. Jag sitter för tillfället och läser uppsatser att opponera på i morgon då vi har seminarium men ska snart till gymmet. Planen var först att bara gå dit och träna lite på egen hand men nu blir det ett MRL-pass istället och jag är riktigt taggad faktiskt! Jag vet ju att jag kommer både må & kunna koncentrera mig bättre efteråt samt somna skönare ikväll.

Som avslutning har jag ett innan-träningen-mellanmåls-tips: kvarg (kesella)! Just den här är från LIDL och är både billig och god. Vill man kan man blanda med lite hallon eller lite fun light green men jag föredrar den faktiskt naturell. Innehåller inte så mycket fett och hela 4 gram kolhydrater per 100 gram men jag tycker inte det gör något om man ska träna.

// Jonna


Elektroniskt vykort från Sofia

Här kommer en liten update från den halvan av NEJtillkolhydrater som är på semester. Visst ser det ut som att hon har det bra?

Går rätt bra att hitta LCHF-vänlig mat. Men det är ju jäkligt mycket sandwiches, toast, burgers osv. Alltså inget för oss NEJ-sägare. Har blivit kyckling till middag. Vågar dock inte chansa med såser, så man blir ju inte lika mätt men det funkar..


En räddare i nöden

Ingen tid för vila :)

Dags att bli smal!

Det första jag gjorde när jag bestämde mig för att börja med LCHF var att gå och köpa Katrin Zytomierskas bok "Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt". Jag tycker Katrin är en jäkligt skön brud, med skinn på näsan, orädd att säga vad hon tycker. Boken riktar sig till de som använder LCHF för att gå ner i vikt, det är viktigt att påpeka att det inte bara är en bantingsdiet detta, utan många har det som livsstil för att de mår bättre.

Hennes bok är i alla fall riktigt bra. Den har matscheman som du kan följa, tips hur du sätter igång med inköpslistor och annat, information om LCHF, tips och råd på vägen och så får man givetvis följa hennes resa när hon gick ner 35 kg. Kan verkligen rekommendera alla ni som vill komma igång att köpa hennes bok, det är en riktig kom-igång-spark i rumpan!

Här kommer ett utdrag ur boken som är så jäkla bra:

"Hela hela hela tiden kommer du att få kämpa mot alla runt dig som kommer att göra allt för att få dig att "bara" ta den där mackan eller "en bulle kan ju omöjligt skada" eller "det är ganska så oförskämt att pilla bort mat på tallriken" eller "och här har jag lagat lasange för din skull och du kan inte ens smaka" eller "skärp dig för fan ta en jävla bira". Jag kan fortsätta i det oändliga, det finns ingen hejd på vad folk hasplar ur sig bara för att de inte har karaktär nog att banta själva. För det har ju naturligtvis bara att göra med att de själva inte klarar av att avstå från den där bullen eller kakan eller pizzan eller biran. Vidrigt skräp som de trycker i sig bara för att de får någon sjuk tillfredsställelse av att förgifta sin kropp och skada sitt hjärta och sin hälsa."








// Sofia

 


Vecka 20

Veckan som gick
Klockan är lite över 12, jag vet, men här kommer trots det nya utmaningar för den kommande veckan. Den som gick är iallafall ordentligt slut i och med detta så en liten utvärdering känns passande. Jonna sprang inte varvet men fick en ny utmaning. Läxa att lära; träning ska vara kul och varvet (eller något liknande) en morot, inte ångestframkallande. Sofia har lärt sig massor om sina sovvanor och kommit fram till att 8 timmars sömn varje natt gör gott av många anledningar!

Jonna till Sofia v 20
Eftersom Sofia är och göttar sig i Spanien kan hon inte direkt gå till gymmet som hon brukar. Det kan faktiskt vara rätt svårt det där - att hålla träning och bra man när man är på semester. Men, att röra på sig mår man alltid bra av och det går faktiskt att kombinera med solningen om man väljer rätt träningsoutfit! Min utmaning till dig Sofia blir därför att powerwalka minst en timma varje dag den här veckan, kör hårt my friend!

Jonna till Jonna v 20
Eftersom, igen, Sofia är i Spanien, så kan hon inte lägga upp en utmaning till mig här på bloggen. Jag tycker ju att hon ska njuta så mycket som möjligt nu när hon är iväg, och därför utmanar jag mig själv den här veckan. Den innehåller en långhelg och jag har ännu inte kommit fram till om jag ska vara kvar i Göteborg, samtidigt har jag massor att fixa pga slutspurt i uppsatsskrivandet. Min utmaning till mig själv blir därför att träna något varje dag (gym/löpning/PW, whatever), det viktigaste är att det blir av!

Kokosknyten med en touch av hallon by Angie

Jag och Jonna har en väldigt fin och väldigt händig och "pysslig" vän Angelica. Hon bakar, fixar iordning så fint hemma, tapetserar, bygger möbler osv. You get the point; she is a handy woman! I fredagskväll var jag hemma hos henne och umgicks en stund, och då hade hon bakat LCHF-godis till oss; "Kokosknyten med en touch av hallon", något hon kommit på helt själv. High five på det! Det bästa av allt var att de var riktigt, riktigt goda. Hallonsmaken var verkligen pricken över i:et och de innehåller väldigt få gram kolhydrater dessutom, kan det bil bättre?

Hon hade inget exakt recept, då hon gick mycket på känn, men på ett ungefär innehåller knytena följande; 2 dl kokos, 50 gram 86% choklad och 1 dl hallon. Man blandar ihop det tills det blir en bra "deg" och varje bit är ungefär en tesked stor. Med dessa mått blev det ca 15-20 knyten. Perfekt till helgmyset!


// Sofia


Hoppas det är OK för Angie att jag lägger ut vår privata sms-konversation... ;)


MUMS!

 

Tekniska problem

Det här fick jag av Sofia på fejjan igår! Det verkar som att hon är lite orolig över att jag ska sköta bloggen själv den här veckan. Sofia, jag hade också mobilbloggsproblem igår och inte dator på hela dagen typ. Men jag ska inte göra om detta misstag, hädanefter blir det tidsinställda inlägg ;)

Till något helt annat; jag sitter förtillfället hemma i min soffa, lite småbakis men nyduschad. Idag är planen uppsatsskrivande och förhoppningsvis lite tid för träning ikväll. Kanske lite häng med min syrra och hennes kille som har sovit hos mig inatt också men det har jag inte bestämt mig om ännu. Hoppas ni har en fin helg! Håll utkik ikväll för då kommer nya utmaningar!

// Jonna

On the way!

Nu är vi på City Airport, lyfter om en halvtimma. Åh, det ska bli så skönt detta! Åt en stabil LCHF-frukost hemma för att stå mig tills vi landar; bacon, ägg, LCHF-smörgås, fetaost och te :)

/Sofia


Spanien baby!

Hej!
Det kändes så bra i hela kroppen när jag åkte från jobbet idag; en veckas semester here I come! Jag har varit och inhandlat lite saker jag behövde och hann även med en timma på gymmet. Missade att de stängde kl sju så jag sprang glatt på löpbandet till tio över och fick skämmas när jag kom ner till receptionen.. Tyckte väl att det var folktomt men tänkte att alla kan ju inte vara lika hurtiga som mig ;)

Nu har jag packat allt, det är ju så svårt att veta om man har glömt nått men det märker jag väl... Det ska bli riktigt kul att se hur det går med LCHF nere i Spanien, jag kommer hålla hårt på kosten även om det blir svårt! Jag har även packat ner träningskläderna, ingen tid för vila! Ser det som ett ypperligt tillfälle att ha massa tid för långa promenader/löprundor. Utmed strandpromenaden kanske, inte helt fel!

Jag har skrivit några inlägg som Jonna får publicera under veckan, tänker ju inte överge er helt såklart. Sen hoppas jag även kunna liveblogga på plats, så att ni får hänga med på resan också :)



Jag tar det säkra före det osäkra och tar med mig lite mellanmål
att ha under veckan. Babybel, mörk choklad, paranötter, hasselnötter & så te.
Köpte även tre böcker som jag tänker sluka under veckan!



PUSS till er alla, hoppas det inte fortsätter regna här hemma som det gjort
senaste veckan och jag hoppas att ni får lite sol på er också!

// Sofia


Tack Söffan...

... för min nya utmaning! Jag är hade faktiskt nästan förväntat mig ett värre straff än så om jag ska vara ärlig. Jag klagar alltså inte, ett straff tyckte nog till och med jag att jag skulle få ;) Snart ska jag nu till gymmet för en sväng på bandet & lite styrka så ska då passa på att klara av dagens situps/upphopp/rygglyft. Det är verkligen inte varje vecka man spenderar en fredagkväll med att träna men det är ju verkligen det perfekta sättet att kicka igång helgen!

Nedan kan ni se min lunch från igår! Det behöver inte vara krångligt eller ta lång tid att fixa matlådor och det här var riktigt gott! Tips, tips!

// Jonna

Lathets-matlåde-tips: grillad kyckling, broccoli & bea

Friday!

Jag startar fredagen på kontoret med Tropical Fruit te från Lipton, med en skvätt grädde i. Det är så gott så jag tror jag dör. Typ så gott är det ;)

// Sofia


Nu du Jonna.....

...kommer din dom! Som ni kanske redan läst här så har Jonna kastat in handuken och meddelat att hon inte kommer genomföra Göteborgsvarvet till helgen. Då detta var hennes utmaning denna vecka innebär det att hon faktiskt misslyckas. Jag tycker det var modigt och moget av Jonna att fatta det beslutet; man ska absolut må bra av träning och inte känna press och stress! Så trots att detta innebär att hon failar utmaningen tycker jag hon har vunnit på ett annat sätt; hon fattade ett beslut, blev kanske lite besviken på sig själv, men kör på ändå med träning osv. Är det inte härligt att vi alla är mänskliga och helt enkelt inte pallar allt hela tiden?

Jag tänker inte vara så hård mot min fina vän, man möter så mycket motstånd runt omkring sig som det är (måsten, skola, jobb osv..). MEN, hon ska inte komma heeelt smärtfritt undan detta. Så ny utmaning, som börjar gälla NU är 100 sit ups, 50 upphopp och 50 rygglyft varje dag. Alltså ikväll, imorgon, på lördag och på söndag. Sedan väntar nya utmaningar för oss båda!

Det är nog bäst att jag skickar ett sms till Jonna att hon kikar in här, hon har ju trots allt bara 3 timmar på sig att genomföra dagens träning ;)

Min utmaning går förresten bra, det är sjukt skönt att sova 8 timmar varje natt. Jag känner så tydligt att jag faktiskt behöver den sömnen för att må bra.


// Sofia


jag och jonna en blöt natt i Portugal


LCHF och alkohol

Vi vet att det är många som ska börja med LCHF som är nyfikna på hur det fungerar med alkohol. Får man dricka alkohol och vad ska man i så fall välja? Vi kan ju börja med att konstatera att alkolhol är ju aldrig BRA för kroppen, men samtidigt vet vi att många skulle ha svårt att avstå från det helt. Det är en accepterad och naturlig del av livet, att få festa till det ibland och kanske ta ett glas vin till fredagsmyset. Vissa väljer att avstå helt från alkohol av olika anledningar och det tycker vi på NEJ till kolhydrater är starkt gjort. 

Det man ganska snabbt får reda på när man googlar detta är att man absolut ska hålla sig bort från öl, söta drinkar och cider, de är alla fullproppade med socker. Det man istället ska välja är vin (torrt vitt vin eller vilket röda vin som helst) eller ren sprit (exempelvis whiskey och konjak).

HÄR hittar ni en bra lista över kolhydratsinnehållet i olika drycker och HÄR hittar ni också en informativ sida om alkohol och viktnedgång.

Det är många LCHF:are som upplever att man blir lättare påverkad av alkohol och att man får en kraftigare baksmälla. Det finns också de som, sedan de började med LCHF, aldrig blir bakis eller mår dåligt dagen efter. Av detta kan vi ju lugnt konstatera att det är en individuell sak, olika för alla. Vi själva hör till dem som har upplevt att man inte behöver dricka alls lika mycket längre för att bli påvkerad. Egenligen är det ju bra; ekonomiskt fördelaktigt då man inte behöver handla lika mycket men jobbigt i början innan man lär sig detta och blir tokfull.

Något som vi tror att många kan hålla med om är att man får ett ökat sötsug av att dricka alkohol. Innan tiden med LCHF, när man var på förfest och någon ställde fram en skål med chips, kunde man ju vräka i sig en hel del. Nästan alla köper "fyllekäk" efter krogen vilket oftast är hamburgare, pizza, kebab m pommes eller liknande. Alltså inget för oss NEJsägare till kolisar. Så väljer man att dricka alkohol, gäller det att ha diciplin på sig själv och se till att inte trilla dit. 

För många skulle det bli väldigt extremt att sluta med alkohol helt och hållet, även om det vore det absolut bästa om man vill gå ner i vikt snabbt eller hålla ett riktigt lågt kolhydratsintag. LCHF är för många en långsiktig "diet" eller livsstil som vi väljer att kalla det, så vårt tips är helt enkelt att hitta något som passar dig; ta ett par glas vin ibland om du är sugen, sup till det ordentligt om det vankas fest eller avstå helt om det känns bäst. Se bara till att inte trilla dit; en drink på krogen kan vara förödande, de är riktiga sockerbomber!




Beslut!

Okej, såhär är det; jag har bestämt mig för att inte springa på lördag. Då jag anmälde mig för längesen var det framförallt för att peppa mig själv till att träna under min utlandstermin, något som verkligen inte fungerade. Nu är jag inte alls sugen på att få svart på vitt hur mycket sämre kondition jag har i dagsläget jämfört med för två år sedan. Det optimala är förresten också att vila flera dagar innan ett långlopp, jag tränar hellre som vanligt i morgon, på fredag & på lördag. Träning ska faktiskt vara skoj och det senaste har jag bara haft ångest för jag "borde" springa. Så om någon vill ha min startplats, let me know!

Det enda som känns lite negativt nu när jag väl bestämt mig är att jag antagligen kommer få en ny utmaning från Sofia! Men bring it Soffi, jag är taggad på en ny prövning!

Och jag tror jag har en ny Celsius-favorit! Om ni inte har testat att klunka en sån där burk innan träning - gör det! De är goda OCH man får bra med energi!

// Jonna

 

Kul att stå på bandet!

Celsius - jordgubb/kiwi

 


Våren, kom tillbaka!

Den här utsikten har jag just nu, sådär peppande måste jag säga! Vart tog solen vägen liksom? Jag måste säga att jag är liiiiite smått avundsjuk på Sofia som snart ska till varmare breddgrader men hon är så värd lite semester så det unnar jag henne verkligen!

Jag har haft en lite tung start på veckan med dels feber och dels stress över alla måsten. Jag har endel beslut att ta och kan liksom inte bestämma mig, men det löser sig väl. Har på grund av detta inte blivit så mycket träning senaste dagarna men ikväll ska jag till gymmet och testa formen så sen blir det att bestämma mig inför lördag & varvet; att springa eller inte springa - det är frågan. Well, det löser sig väl det också ;)

Nu ska jag strax bege mig mot skolan för att iallafall beta av lite av alla måsten på min lista. Ha en bra dag alla fina!
/ Jonna


Ge mig lördag!

Nu vill jag faktiskt ha lördag då flyget lyfter till Spanien. Det blir liiite roligare att hoppa i bikinin nu efter 15 veckor med LCHF och regelbunden träning!

/ Sofia


Egentid

Jag har känt mig rätt stressad det senaste. Det är så mycket man ska hinna med dels på jobbet och sen hemma med alla måsten i vardagen. Sen får jag kanske "skylla mig själv" när jag väljer att träna nästan varje dag, det tar ju trots allt lite tid. Trots att det bara är tisdag är redan hela min vecka uppbokad, så ikväll bestämde jag mig för att boka in vila & egentid. Det är det jag vill komma till; egentid är så extremt viktigt för välmåendet! Sätt av en kväll där du gör precis vad du känner för.

Så efter jobbet åker jag till gymmet och kör järnet sen blir resten av kvällen Sofia-tid!

// Sofia


Utvilad & ny LCHF-bilaga

Jag vaknade precis upp efter första natten på länge med 8 timmars sömn, tack vare veckans utmaning. Känner att det kommer göra mig gott att sova ordentligt.

Igår när jag var och handlade såg jag att det kommit en ny LCHF-bilaga. Så det blev min nervarvning innan det var dags att nana, hann bara skumma igenom den men det finns nog en hel del intressant läsning!

/ Sofia


Kul kväll!

Hej alla fina!
Jag ber om ursäkt (mest till Söffan) för dåligt bloggande under dagen. Förklaringen ligger litegrann i att jag har en extremt trevlig kväll med kompisarna på bilden! Hur kommer det sig att man alltid känner sig dålig när det passar som sämst? Well, jag tenderar att få små feberslängar då och då som oftast går över ganska snabbt så jag hoppas att det är fallet nu också! Hoppas förresten också att ni som läser haft en bättre start på veckan än vad jag har, måndagar är ju alltid en fest ;)

//Jonna


Bra sagt!

Tänk på detta.. Dröm stort! Ingenting är omöjligt.

/Sofia


Gårdagen i bilder

Igår var jag och min syster Frida på gymmet igen och körde ett hårt styrkepass tillsammans. Det tåls att säga igen; det är så mycket roligare att träna tillsammans med någon! På tal om Frida så vill jag tacka henne för att hon är världens bästa; det spelar ingen roll vad det än gäller så ställer hon upp, stöttar, tröstar, skrattar, bryr sig, lyssnar. Det kan inte vara lätt att ha en så krävande lillasyster som mig, men hon hanterar det galant! Vill även skicka iväg en liten hyllning till mina fina, fina vänner som peppade och tröstade mig igår när en liten del av världen ramlade ner på mina axlar.

Jag bjuder på några bilder från gårdagen;


Sommaren närmar sig med stormsteg! Invigning av nya ballerinaskor
och jag blir fortfarande så glad i kroppen när jag ser min tattoo

Lunch i solen med fina Emelie, LCHF-tallrik på Café Viskan

Ser kanske enkelt ut men en ack så jobbig övning där du helt enkelt bara lyfter
armarna upp från kroppen till den positionen jag har på bilden och så ner igen

Frida in action! Här kör hon en övning som tränar baksida lår.
Startposition är som ni ser på bilder, sedan pressar man
sig snabbt upp och sänker långsamt ner igen:



I den här övningen sitter man typ så som jag sitter på bilden, och spänner
magen ordentligt, i ett visst antal sekunder. Jag körde på 45 sek.

Nytta med nöje! Vi hade Spanien-möte hemma hos pappa och fikade med
LCHF-chokladbollar. På lördag sticker vi till Spanien en vecka för att kika på
eventuellt framtida lyor i Torrevieja och så passar vi på att semestra lite såklart.


// Sofia


Vecka 19



Vi kan båda konstatera att 150 sit ups var helt klart mycket jobbigare än 100 st som vi hade sist när vi utmanade oss själva med sit ups. MEN, skam den som ger sig! Ibland har vi delat upp dem och gjort några på morgonen och några på kvällen och ibland har vi kört alla i ett svep. Så, vi får båda MVG på veckans utmaning och hoppas att några av er läsare hängde på och höll ut hela veckan!


VECKA 19, Sofia till Jonna
För länge sedan anmälde Jonna sig till Göteborgsvarvet i år med inställningen att träna hårt fram tills dess och genomföra loppet den 12:e maj. Nu ligger loppet runt hörnet och Jonna kanske inte riktigt är i den form hon hade hoppats på så hon har varit tveksam om hon ska springa eller inte. Min utmaning till Jonna blir ATT GENOMFÖRA VARVET! Jogga sakta, kör intervaller, gå, powerwalka - what so ever! Men hon ska ta sig igenom de 21 km på lördag och gå i mål, då blir utmaningen genomförd!


VECKA 19, Jonna till Sofia
Det är inte bara träning och en bra kost som är viktigt när det kommer till att må bra, sömn är också en bidragande faktor. Uttrycket "skönhetssömn" kommer liksom någonstans ifrån ;) Eftersom Sofia är grymt duktig både med mat & motion så utmanar jag henne att den kommande veckan sova minst 8 timmar varje natt. Jag vet att hon börjar jobba tidigt och måste (utan morgon-pw) gå upp redan 6.30 så det blir tidigt i säng nu i veckan. Utmaningen gäller alltså att sova i 8 timmar, om hon vill "varva ner" (läs: facebooka, blogga, spela rat-on-a-scooter eller vad hon nu gör innan john blunds ankomst) så gäller det att krypa upp på loftet ännu tidigare!

LCHF & fusk

Nu ska vi gå igenom det här med att fuska när man går på LCHF. Är det okej? Finns det något som är "bättre" att fuska med än annat? Förstör man allt? 

När man går på LCHF har kroppen ställt om sig till att använda fett istället för kolhydrater som primär energikälla (man befinner sig i ketos). Det tar ett par dagar för kroppen att göra detta och det är då man kan upleva eventuella omställningsbesvär. Resultatet blir att man inte har några eller väldigt små blodsockersvängningar på LCHF.
Om man med dessa förutsättningar kolhydratsfrossar stiger förstås insulinnivån kraftigt. Tittar man på vågen kan man gå upp något kilo direkt, mest pga allt vatten som binds med socker i kroppen. Men det jobbiga kommer sen i efterhand, när man ska ställa om kroppen igen till en ketogen kost. Har man nyss börjat med LCHF är det verkligen inte att rekommendera att fuska men om man ätit lågkolhydratkost under en längre period kan det vara lättare att komma tillbaka till ketos. Man måste helt enkelt lyssna på sin kropp, det är individuellt vad man klarar av!

Om att fuska med annars LCHF-godkända livsmedel kan ni till exempel läsa HÄR. Martina har även skrivit flera inlägg om olika typer av fusk och om vad som faktiskt händer i kroppen.

Det är alltså skillnad om man går på en vanlig lågkaloridiet och om man år på LCHF. Äter man kolhydrater annars innebär fusket bara att man får i sig mer kalorier just den dagen, värre än så är det inte. På LCHF ställer kroppen om sig fort, man kan få tillbaka sockersuget och kanske måste man ta sig igenom eventuella omställningsbesvär igen. Det kan också vara väldigt svårt att bryta fuskandet. 

Summa summarum: FUSKA INTE!
(fusk=kolhydrater)



Det blir inte alltid som man tänkt sig

Jag var ju verkligen på topp igår efter min bedrift på löpbandet, men sen fick jag ett samtal som vände dagen upp-och-ner. Tänk när man vaknar på morgonen så har man verkligen ingen aning om vad gud, eller vem det nu är som bestämmer, har planerat för en.

Så det blev en lugn hemmakväll i soffan med min fina Angelica. Vi slängde ihop lite tacos och gjorde goda ostchips att ha som nachochips typ, riktigt gott! Sen bakade vi chokladbollar igen som jag tänkte ge bort till pappa och Anette när jag ska dit senare. (hoppas dom inte hinner läsa här!)

Glöm inte att kika in ikväll och se vilka utmaningar som väntar nästa vecka!

/Sofia


Biffar

Förra veckan hade dom superbillig köttfärs på netto så jag köpte på mig en massa. Nu igår var det dags att använda lite av den och det fick bli biffar. Jag provade mig fram lite utan recept så nästa gång blir dom nog ännu bättre men jag måste ändå säga att gud så enkelt och gott! 

Det här behöver du:
Köttfärs
Vitlök
Äggula
Kryddor (jag hade bara salt & svartpeppar)
Gör såhär:
Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser i en bunke (pressa vitlöken förstås). Vill man kan man smaka av smeten som den är, jag fick istället krydda lite extra i efterhand.. Forma biffar och stek i smör tills färsen är genomstekt. Ät gärna med bearnaisesås, mums!

// Jonna


Hallon- och blåbärspaj

Detta recept som vi valde att testa under vår bakdag var ursprungligen med rabarber, men vi fick anpassa oss efter ICA Maxi's utbud och därför blev det hallon och blåbär istället. Receptet kommer ursprungligen från www.lchfklubben.se men vi har gjort om det endel. Sofia, som älskar paj, ger denna helt klart 5 av 5 möjliga, medan Jonna inte var riktigt lika frälst utan nöjer sig med att dela ut en 4:a.   

Enligt våra uträkningar, om denna paj delas på 8 portioner, innehåller varje bit 5 gram. Grädde och hallon tillkommer utöver det.

Det här behöver du
Sukrin
370 gram hallon
100 gram blåbär
200 gram smör
1 dl fibrex
1 dl kokos
1 msk pofiber
2 dl malen mandel


Gör så här
Lägg i hallon och blåbär i en pajform och strö 3 msk sukrin över. Smält smöret i en kastrull och rör i 4-5 msk sukrin. Tillsätt sedan fibrex och låt svälla en kort stund. Rör sedan ihop kokos, pofiber och mandelmjöl och rör sedan ner mjölblandningen i smördegen. Bred smuldegen över bären och grädda i ugn 15 minuter på 200 grader. Serveras gärna varm med vispad grädde.






Tankens kraft

Jag var uppe och studsade kl 9 imorse. Laddade med en celsius och lite salami & brie innan bilen styrdes mot gymmet. På schemat från PT-Julia stod "testpass" vilket innebar att jag skulle springa 5 km, utan att stanna givetvis och ta tiden hur lång tid det tar. Om ett tag ska jag göra det igen och se om tiden förbättras. Det är andra gången i mitt liv jag springer den sträckan utan att stanna upp då och då, jag har aldrig gillat löpning. Jag har ingen ro, vill gärna ge upp när flåset smyger sig på och tycker det är jobbigt när svetten rinner och fejjan blir illröd. Men idag hade jag bestämt mig, fan jag skulle göra det på en halvtimma! Allt sitter i huvudet, när jag hade gjort hälften peppade jag mig själv "Sofia din jävel, det här klarar du!" & sista kilometern var det på ren vilja.

Och vet ni, jag klarade det! Så när som på 43 sekunder. 30 min och 43 sek stannade klockan på när 5 km var avklarade. Kanske ingen bedrift för andra men för mig är det typ ofattbart. Jag som alltid haft kass kondis. Man kan helt enkelt säga att jag gav fingret åt löpbandet!

Ps. Röd fejja, svetten rinner, andan har precis kommit tillbaka, men vem bryr sig?!?

/ Sofia


Fredagsmys

Jag är hos mamma för fredagsmys med familjen. Det känns riktigt skönt att efter en ganska stressig dag på jobbet bara sätta sig ner vid ett dukat bord och få slappna av. Mamma & Janne hade fixat världens buffé; grillat kött, spett med korv, champinjoner, lök, halloumiost, blomkål- & spenatgratäng, sallad, fetaost, grillade majskolvar, b-sås, andra såser... Som LCHFare kunde jag äta nästan allt, jag är så tacksam mot min fina omgivning som gör livet lätt för mig. Sen är det ju fredag så ett, två kanske till och med tre glas kallt cola light fick det bli till maten...

Vad unnar ni er på fredagskvällen?

/ Sofia


Säg NEJ

Hittade bilden nedan på någon blogg och tyckte att den var lite skoj. Ni har väl inte glömt varför vi heter NEJtillkolhydrater? En påminnelse kommer HÄR, det är faktiskt lite skoj så kolla på klippet! ;)

//Jonna


Perfekt mellanmål

Hett tips; brieost och salami! Så sjukt gott och i princip inga kolhydrater alls. Perfekt som mellanmål/lätt kvällsmat.

/ Sofia

 


150 situps, piece of cake?!

Idag körde jag & PT-Julia 1,5 timmas hård träning så jag kände mig rätt mör i kroppen när jag kom hem. Nu hade jag precis krupit ner under täcket, släckt lampan & börjat tänka fina tankar då jag plötsligt kommer på det. Jag har 30 st sit ups kvar för att klara veckans utmaning med 150 st om dagen. Finns inte på kartan att misslyckas så det var bara att köra på! Så, med detta inlägg vill jag säga; ge fingret åt det du "inte orkar", DU ORKAR OCH KAN, det är bara att ge sig fan på det..

Godnatt, snart är det fredag!! :)
/ Sofia

 


<3 Sommarvärme

Jag ska strax bege mig in till Borås för att ta mig ner mot Göteborg igen men vill inte riktigt lämna skogen. Jag älskar att kunna gå en sväng på en grusväg istället för inne i stan! Och hur fantastiskt är det inte att bara kunna gå ut och sätta sig i gräset och äta lunch? Apropå lunch så fick jag ha lite fantasi för att till något (i princip) kolhydratsfritt. Det blev till slut mozzarella med olivolja, salt & svartpeppar och så lite räkor stekta i smör, salt & vitlök. Riktigt gott båda två men kanske ingen superkombination ;)

// Jonna




Fikapaus

Det här fick mina fina kollegor av mig idag på fikarasten. Det verkade faktiskt som att de allra flesta tyckte att de var goda till och med, inte illa! Receptet finns HÄR!

/ Sofia

 


Mascarponecrème m. varm bärkompott

Först ut på vår bakdag i tisdags var Mascarponecrème med varma hallon. Även icke-LCHFare uppskattade denna mumsiga efterrätt, bra att veta om du vill bjuda en JAsägare på nått gott och kunna äta själv också! NEJtillkolhydrater ger faktiskt denna högsta poäng: 5/5!
 
Det här behöver du
500 gram mascarpone
1 dl grädde
1,5 dl sukrin
Saften av en halv citron
Lite vanlijpulver

250 gram valfria bär
1 msk sukrin
Lite citronsaft
Så här gör du
Vispa grädden och blanda ner mascarpone, sukrin, vanlijpulver och citronsaften. Fördela crèmen i mindre skålar om du vill eller ha allt i en skål och ställ in i kylskpåp. När det är dags för servering, värm valfria bär (vi hade hallon) tillsammans med sukrinet och citronsaften och rör om. Ät & njut!

Enligt våra uträkningar innehåller en portion ca 5 gram kolhydrater. Då är det beräknat att detta recept räcker till 6 personer.



Receptet är hämtat från Expressens LCHF-bilaga nr 2 2012

Hemkörning av godis, var är världen på väg?!

Kolla här vad jag hittade i Metro idag. Det är alltså en tjej som startat ett företag i Göteborg som ska ha hemkörning av godis. Perfekt för alla soffpotatisar som inte ens orkar gå till affären..... Jag tycker att det är helt absurt! Ska man trycka i sig massa socker tycker jag åtminstone att man kan få kämpa lite för det.

Vad tycker ni?

/Sofia


Ost-grokar

Min dag har till största delen bestått av plugg ute i solen, det är så himla fint väder att man verkligen inte vill sitta inne! Har också passat på att hänga med mina fina systrar som var hemma båda två. Vi har spelat fotboll, solat och käkat LCHF-vänlig mat. Nu har jag till och med lyckats övertala Jensine till att hon ska följa med på en promme. Man får passa på att njuta av solen när man kan ;) 

Jag vill också tipsa om de små ost-chipsen på bilden nedan, dom var supergoda! Inga kolhydrater alls och ett perfekt komplement till babybel som mellanmål. Spring och köp!

// Jonna


Mums!

Bästa sättet att plugga

VLCHF

Ibland behöver man utmana sig själv lite extra och därför blir det från och med nu blir det VLCHF för min del (=VERY LOW CARB, alltså så få kolhydrater som möjligt). Detta gäller fram tills Göteborgsvarvet, alltså 1 & 1/2 vecka. Jag är absolut inte förberedd för att springa bra men jag tror ändå jag bestämt mig för att genomföra skiten. Det betyder ingen alkohol, inga nötter, ingen mörk choklad eller annat som man oftast unnar sig. Alltså litegrann som min utmaning till Sofia förra veckan. Det är dock okej med lite extra kolhydrater innan träning (typ i form av celsius).

/ Jonna


Känslan när man har ätit 6 LCHF-efterrätter på 6 timmar

Eftersom det här är sista dagen vi spenderar i samma stad på ett bra tag ville vi utnyttja den till fullo och bestämde oss alltså för att ha bakdag. Tanken var givetvis inte att äta upp allt vi bakade men vi ville prova så många recept som möjligt. Dels för att se om vi kunde hitta något vi tyckte om och dels för att vi ville dela med oss till er läsare. För att även få åksiter från JA-sägare till kolhydrater ställde Jonnas familj upp som testpanel, det tackar vi för! Vi är väldigt medvetna om att dagens kolhydratsintag med största sannolikhet överstigit våra 20 gram, men livet ska vara gött att leva också!

De 5 recept vi lyckades få ihop idag var:
  • Mascarponecrème m. varm bärkompott
  • Ris à la Anna
  • Nötchokladmuffins
  • Hallon- & blåbärspaj
  • Peanut pudding m. kanel
Dessa kommer att komma upp på bloggen i egna inlägg längre fram, så länge bjuder vi på några bilder från dagen.

Dagens lunch

Paus för lite solning och veckans utmaning (150 situps, ni är väl med oss?!)

/ Jonna och Sofia

Bakning på schemat!

Idag har vi på NEJtillkolhydrater bakdag! Just nu sitter vi och går igenom några receptböcker och letar på internet efter goda och smaskiga saker vi vill prova. Givetvis kommer vi dokumentera dagen och dela med oss av resultatet! Vi kickstartade denna bakdag med lite fika medskickat av Jonnas mamma; avokadomousse med lite riven mörk choklad. Mycket gott!

// Jonna och Sofia


RSS 2.0