Kostdoktorn Andreas Eenfeldt

I torsdags var ju vi på Andreas Eenfeldts föreläsning i Göteborg. Andreas är läkare och specialist i allmänmedicin, driver sidan Kostdoktorn.se och har skrivit boken Matrevolutionen. Vi har båda två läst boken och sett en av hans föreläsningar på Youtube - så vi kände igen väldigt mycket av det han pratade om i torsdags men det är information som man kan höra många gånger om. 
 
Andreas inledde med att prata om vilka historiska misstag det har begåtts inom kost, kostråd och hälsa. 1984 spreds ryktet om att kolesterol var farligt. Det som skulle ge högt kolesterol var mättat fett och det borde undvikas till varje pris. I och med att många började äta mindre fett började man också äta mer av något annat - kolhydrater. Det gör att kroppen producerar mer inslulin vilket kan leta till fetma och övervikt. Nyckelhålsmärkningen (låg fetthalt) spreds i Sverige, vi blev fetare och fetare och det fanns egentligen inga bevis alls för att mättat fett skulle ha något samband med hjärt- och kärlsjukdomar. 
 
Det finns 17 st studier som visar att LCHF ger bättre viktnedgång än fettsnål kost - det säger väl en hel del? Men det här med kolesterolet då, hur är det egentligen med det? Andreas påpekade hur viktigt det är att inte kolla på det totala kolesterolvärdet. När man äter enligt LCHF kan kolesterolet stiga men det är oftast det goda kolesterolet, HDL, som stiger och det är bra för kroppen och ger till och med MINSKAD risk för diverse sjukdomar. 
 
Andreas sa så mycket bra saker så det är svårt att försöka få ner det i någon slags sammanfattning. Men något han sa som la sig på minnet var detta: De två vanligaste motsättningarna mot LCHF är "Det finns inga långtidsstudier över LCHF" och "LCHF är farligt på lång sikt". Det är ju lite lustigt, då de argumenten motsäger sig totalt. Men visst är det så, att folk tjatar om att det är farligt på lång sikt - hur vet vi det?
 
Två skrämmande fakta som Andreas delade med sig av var att vi under bara en generation har fått en tredubblad fetma och att om trenden fortsätter kommer alla amerikaner vara överviktiga år 2048. Låter inte detta helt sjukt? Vad är det för allmäna kostråd vi fått hittills? Tallriksmodellen, fettsnål mat och "kalorier in och kalorier ut". När ska fler börja inse att det är just dessa råd som orsakat det växande problemet med övervikt? På bilden nedan ser ni en rolig statistik över hur fetman i Sverige ökade i takt med att smörförsäljningen minskade.....
 
Det här med att "äta sig mätt på riktigt mat" som Andreas ständigt upprepar är ju så självklart egentligen. Att välja mellan smör och lättmargarin borde inte vara ett svårt val alls, om man tänker efter. Att ha grädde i såsen så att man blir ordentligt mätt och slipper småäta efteråt borde väl inte vara några konstigheter? 
 
Andreas for president, säger vi på NEJtillkolhydrater! Givetvis var vi tvugna att be om att få ta ett kort med mannen, myten, legenden. Han var riktigt trevlig och stannade kvar en lång stund efter föreläsningen för att svara på fler frågor och hänga lite med oss som var lite extra intresserade av vad han hade att säga! Den som tog kortet av oss med Andreas var en väldigt, väldigt trevlig bloggläsare som kom fram till oss under föreläsningen. Det är så roligt att träffa andra med samma intresse för det här med kost och utbyta lite erfarenheter! 

 
PS. Kostdoktorn gjorde tummen upp för Paleo när någon ställde frågan under frågestunden. Han tyckte bara det lät extremt tråkigt att inte få äta något så gott som smör, ost och grädde.... 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Åh tack för återberättelsen! :) Han är bara så bäst!

Svar: Ingen orsak, synd att du inte kunde komma :)
NEJtillkolhydrater

2012-10-28 @ 08:17:02
URL: http://kanduvisslajohanna.blogg.se
Postat av: Hanna

Bra sammanfattat :)
Ni var också väldigt trevliga :) hur går det med paleon? Jag har ätit mejerier nu i helgen men försöker tänka lite på mängderna. Magen är nog lite gladare utan faktiskt för nu är min mage inte lika glad som den brukar. Men så blir det ju när man inte äter som man brukar också :)

Svar: Tack så mycket :) Jo då, plaeon går väl framåt! Funkar bra men visst är det lite tråkigt...? Man har ju i alla fall insett att man kan dra ner rejält på mejerierna i fortsättningen, även fast man kanske inte vill utesluta dem helt :)
NEJtillkolhydrater

2012-10-28 @ 11:31:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0