Friday!

Idag är jag på kalas & blir bjuden på otroligt god mat: grillad kyckling & svamp och sallad. Visst är det fantastiskt underbart med fredagar? Hela helgen väntar runt hörnet!

/Sofia


Vad är det som går & går...

Idag har det varit fullkomligt strålande väder så jag & Angelica tog tillvara på eftermiddagen med en långpromenad. Nästan 1,3 mil fick vi ihop i värmen - det ni! Trots att jag & Angelica är ute & går väldigt ofta tillsammans har vi ändå alltid något att prata om, kilometer efter kilometer. Helt otroligt, men jag tror det är det som kallas vänskap!

Idag fyller min syster Frida 25 år, så imorse mötte jag upp henne med ballonger, det satte lite färg på den här torsdagen! En lite hälsning till Frida: jag hoppas att du haft en toppendag & jag står fast vid att du bara blir bättre med åren <3

/Sofia


Njutning

Idag är det säsongsavslutning av Grey's Anatomy. Jag sitter i soffan och hinkar i mig cola light i ren nervositet & äter jordgubbar med vispad grädde & choklad. Har inte ätit sånt på ett par veckor så det var sjukt gott nu! Är det Grey's-kväll så är det :)

/Sofia


Sparris och champinjoner

Jag hade en portion biffar i frysen som jag tänkte ha som matlåda till jobbet, frågan var bara vad jag skulle ha till. Biffar i all ära men kanske inte så kul att BARA äta det... Så jag slängde in sparris och några champinjoner i ugnen och strödde flingsalt över. Tillsammans med lite grönsallad blev det sen, med biffarna, en mycket väl godkänd fredagslunchlåda!
 
/ Sofia 

Kalasmat

I fredags var jag på 30-årskalas där det bjöds på fantastiskt goda revben med tillbehör. Medan de andra åt potatissallad hade världens bästa pappa med sambo köpt en egen liten plocksallad till mig. Det är kärlek det! Så för mig blev det blandsallad, revben, halloumiost inlindat i parma & en skiva honungsmelon. Jag säger det inte ofta, för det låter så löjligt, men MUMS!
 
/ Sofia

Räksallad

Idag har jag varit iväg hela dagen & kom hem först vid halv sju, hungrig som en varg. Det fick bli en sån där kvällsmat på vad som fanns i kylen: räkor, sallad & fetaost med en klick majonnäs! Och så en nybakad fralla som pricken över i:et.

Nu ska en väldigt nöjd & mätt tjej krypa ner under täcket, ligger fortfarande efter med sömn efter helgen..

/Sofia


Restaurang Köket

Igår, efter att vi hade firat våra fantastiska mammor, lyxade vi till det med en restaurangmiddag tillsammans med våra fina vänner Sara & Angelica. Det är verkligen inte ofta vi alla befinner oss i samma stad, så då får man passa på. Maten på Köket är dessutom riktigt bra! Vi tog varsin bit kött allihopa och sedan väljer man själv tillbehör (Sofia har skrivit mer här). Smarrigt!

/ Jonna

För den 25:e smäller det!

I lördags firade vi att Frida snart fyller 25 år. Hon bjöd på riktigt god, och LCHF-vänlig, plockmat och ett hejdundrande party. Plockbuffé är ju perfekt - det finns alltid nått som passar alla typer av kosthållningar/dieter. Tack världens finaste syster för en toppenkväll och för att du är du!
 
/ Sofia 
Jag och soon to be 25-åringen

Bakisfrukost

I dag vaknade jag upp lite lätt bakis efter en fantastiskt rolig utekväll igår och alldeles för få sovtimmar i natt och var sådär bakis-sugen på allt och inget. Det blev till slut en frukost bestående av färska hallon och jordgubbar och kokosgrädde. Helt klart godkänt. 
 
/ Sofia 

VECKA 22

 
 
Veckans utmaning tar paus nu under veckan som kommer och återkommer vecka 23. Det innebär inte att vi ska ligga på latsidan, det är fortfarande full fart framåt med både kost och träning! Men vissa veckor hinner man helt enkelt inte med 7 träningstimmar eller 5 löprundor. Det är alltså på eget ansvar att under veckan utmana sig själv i de små sakerna. Kanske 2 löprundor i alla fall..?

Done

Jag har genomfört min femte och sista löprunda i veckans utmaning. Men jag var så jäkla trött i benen idag (min kropp som aldrig sprungit innan är väl helt chockad efter den här veckan..) så jag orkade bara 3 km. Borde verkligen varit 5. Men vad gör det om hundra år?! Måste ändå erkänna att jag är besviken på mig själv, så jag planerar att dränka mina sorger med några (läs: många) glas vin ikväll när vi ska fira Fridas 25 år!

/Sofia


#aldrigvila eller #varnöjdmeddigsjälv?

Ibland kan jag bli lite trött på den här hetsen kring träning och kost. Alla #inspo-bilder på Instagram med #getfit, #eatclean, #aldrigvila osv till oändligheten.. Ibland kan jag känna, att vore inte livet himla mycket enklare om det hade ansetts bra att chilla lite mer? Om vi inte hade brytt oss så mycket om hur våra kroppar ser ut, om man har några kilo för mycket eller om man aldrig går till gymmet. För visst tycker vi väl om varandra ändå, hela grejjen hos en människa ligger väl i personligheten, åsikterna, tankarna och känslorna och inte i utseendet, vikten eller muskelmassan? Jag tror att många hade mått mycket bättre överlag utan den här pressen från media och folk i omgivningen som hetsar varandra till den såkallade drömkroppen. Vem sjutton bestämde från början hur den generalla drömkroppen ska se ut förresten?!
 
Ibland får jag dåligt samvete om jag på något sätt medverkar till denna hets. Här på bloggen skriver vi ju om ett hälsosamt leverne, men jag hoppas och tror ändå att vi håller det på en sån nivå där man inte hetsar varandra. Jag känner mig ganska mänsklig, trots allt. Jag tar mig verkligen inte till gymmet så mycket som jag önskar att jag gjorde. Jag äter på tok för mycket som jag inte egentligen "borde" (att EN ruta mörk choklad räcker - vilket skämt...) och stänger ofta av alarmet på morgonen och sover en timma extra istället för att ta mig ut på den där härliga morgonpromenaden. Jag hoppas att det vi delar med oss av här, motiverar och inspirerar till hälsosamma val, och att det inte hetsar någon till något. 
 
Men så ibland känner jag helt tvärtom. Då känner jag att det är jättebra att vi puschar varandra med hashtags på Instagram och skriker ut "FUCK LAGOM" och hänger på gymmet varje dag. För trots allt gör man ju det för att uppnå något stort - förändra sin kropp och sitt välmående! Att bli vältränad och fit ger ju trots allt så mycket mer än bara ett snyggt yttre. Hela kroppen, invändigt och utvändigt, har ju bara att vinna på att aktiveras. Och så kan jag bli irriterad  när jag läser saker som att "var nöjd med dig själv som du är". För om det nu är så att man exempelvis har några kilon för lite eller för mycket och verkligen, verkligen inte trivs med det - ska man nöja sig då?! Är det inte sjukt bra jobbat om man lyckas förändra det med hjälp av lite jävlar-anamma och #getfit-bilder på Instagram? 
 
Så jag pendlar mellan dessa två känslor. Jag kollar mig i spegeln och är absolut INTE nöjd med vad jag ser, önskar att jag såg annorlunda ut, och går runt och mår dåligt över allt jag vill förändra men som jag inte lyckas med. Men sen tänker jag för mig själv, att jag duger väl för sjutton som jag är! Den som inte kan ta mig för detta kanske inte har här att göra. Och så tänker jag igen. Om jag nu vill förändra mig, ska jag då inte gå all in och verkligen sträva efter det? Tänk vilken härliga känsla att lyckas med något som man utmanat sig själv med. 
 
Så, lite kluven är jag allt.
 
/ Sofia 

Energiuppladdning

Igår innan jag skulle ge mig ut och springa kände jag att jag behövde lite energi. Jag drack ett par koppar kaffe och gjorde den goda hallon- och avokadoröran. Mixa 1 avokado, 1/2-1 dl hallon, en skvätt vatten, lite pressad citron och vaniljpulver. Riktigt gott!
 
/ Sofia

Att komma till insikt

Jag har verkligen insett varför jag alltid sagt/trott att jag inte kan/gillar att bege mig ut på en löprunda. FÖR ATT DET ÄR SÅ JÄVLA JOBBIGT. Innan man får upp sitt flås och sin kondition är det ju fruktansvärt. Efter en kilometer vill jag stanna. Sen springer jag alla de där jäkla fem kilometerna och vill stanna hela tiden. Svårt att andas. Andra andningen, vad f*n är det?! Röd som en tomat i ansiktet och svetten rinner som om jag duschat. Just precis på grund av allt detta har jag hållit mig borta från löpning, som en riktig fegis. Nu är det slut på det. Det är helt okej att se förjävlig ut och jobbigt är det bara i dryga 30 min, sen är det över. Och för varje gång man pinar sig igenom det kommer det bli lättare och flåset bli bättre.
 
Min utmaning till mig själv denna veckan är ju 5 löprundor á 5 kilometer och jag har avverkat 3 av dem. Det har varit otroligt jobbigt varje gång men jag har faktiskt genomfört det. Och förbättrat min tid från första gångens 34 minuter till att idag springa lika långt på 31,5 minuter. Jag är så stolt över mig själv så jag spricker. 
 
Så, utmana er själva - gör något ni tror att ni inte klarar! Det är en underbar känsla efteråt, när man inser att man klarar mycket mer än man tror. Trust me!
 
/ Sofia

Belöna dig inte med mat

Varför belönar sig så många med ätbara ting? Mat, kakor, fika, godis - "för det är jag värd!". Jag vet själv hur jag var förr. Om jag hade haft en tuff dag på jobbet kunde jag svänga förbi Drive In på Mc Donalds och köpa en Mc Feast-meny för att jag hade "gjort mig förtjänt av det". Jag hade jobbat så hårt att jag ville unna mig det. Eller när man gick i skolan och köpte en påse godis att ha till kvällsplugget för man skulle ju sitta fler timmar och slita, och då är "man värd nått gött". Det är INTE att belöna sig själv, eller unna sig, att trycka i sig massa onyttigheter, speciellt inte om man som jag vill förändra sin kropp och välmående. De som vill äta kakor, fika eller godis: fine, gör det, alla gör vi våra egna val, men att kalla det för en belöning är inte rätt enligt mig. Man kan väl belöna sina bedrifter med annat än ätbara saker? Om jag klarar att springa 6 km ska jag köpa den där tröjan som jag suktat efter! Det känns väl exempelvis himla mycket bättre?
 
/ Sofia 

Premiär

I måndags hittade jag svenska jordgubbar på ICA Maxi och köpte hem den lilla kartongen med 250 gram för typ 35 spänn... Tyckte faktiskt inte det var så jättestor skillnad mot de importerade som man ätit hittills iår, men gott var det såklart!
 
Jag ska dra ner på godis och sånt där onödigt igen. Absolut ingen choklad, fika eller liknande på veckorna. Det är på sin höjd okej på helgen i måttliga mängder. Nu är det bra mat och hård träning som gäller! Några jordgubbar känns däremot helt okej - något gott måste man få äta då och då och det triggar inte mitt sötsug det minsta. P-e-r-f-e-k-t.
 
/ Sofia 

Midnattsloppet 2013

Jag anmälde mig just till Midnattsloppet. Det äger rum den 24 augusti här i Göteborg och är 10 km långt. Som man hör på namnet så springer man just på natten, eller, på kvällen snarare. De snabbaste startar kl 21.30. Det var min kompis Hanna som började prata om det på gymmet nu ikväll och sen gick vi hem och anmälde oss. Nu har vi tre månader på oss att slipa formen...

Kan man inte ta sig till Göteborg den 24:e så kan man även springa i Stockholm den 17 augusti, i Malmö den 7 september eller i Helsingfors den 31 augusti. 

Sofia, du som är nybliven leende löpare. Häng på?! 

/ Jonna

Mejerifri kvällsmat

Jag kör ju inte helt mejerifritt längre, tyckte helt enkelt det var för tråkigt, men jag försöker ändå att hålla nere på det. I måndags stekte jag upp korv med hög kötthalt, champinjoner och sparris. Till det hade jag en liten klick majonnäs. Mättande och god kvällsmat for sure!
 
/ Sofia 

Umgås 2.0 & #hejajens

Nya sättet att umgås med vänner är ju helt klart att träna ihop. Kanske gå en långpromenad (och kunna skvallra utmed vägen = perfekt!) eller köra ett pass på gymmet ihop. Jag och mina fina vänner Frida och Sofia har fått in en ny rutin: Indoor Walking tisdagar 18:45. Då hinner man prata ikapp sig lite innan och efter passet och så kan man heja på varandra och pusha varandra när det känns lite tugnt under själva passet. 
 
Just det här tisdagspasset är helt fantastiskt. Det är Jens på Friskis och Svettis i Borås som håller i det och han är så jäkla peppande så det är helt otroligt. Jag har aldrig svettats så mycket som på de två passen jag varit på med honom som ledare. Det sägs ju att "sweat is fat crying" - på Jens pass är mitt fett jävligt gnälligt i så fall för gud så det rinner.. Prestationen under ett pass avgörs väldigt mycket, i alla fall för mig, av om man har en bra ledare eller inte, #hejajens!
 
/ Sofia

Carbonara (typ)

Igår innan fastan åt jag detta smarriga. Jag kör ätfönster 12-20 men kommer kanske inte hinna träna och få i mig mat precis alla dagar innan kl 20. Då får det vara så. Det är i alla fall ungefär den här vitkåls- & baconröran fast utan champinjoner och så på med parmesan. Grymt gott. Och enkelt. Nu ska jag nog stå mig till lunch. Ha en fin dag!

// Jonna

Planera mera!

Jag skrev ju för ett tag sedan om hur jobbigt det kan vara att vara ett kontrollfreak. Jag har insett att jag kanske borde släppa lite på kontrollen ibland, men det här med att planera kan jag bara inte släppa. När jag bestämmer mig för att köra hårt med kost och träning så är planering A och O för mig. Ska jag ut och springa på morgonen gäller det att komma i säng i tid kvällen innan. Ska jag laga mat varje dag gäller det att planera handlingen så att man inte behöver åka till affären varje dag. Så i söndags gjorde jag faktiskt en ordentlig planering inför veckan och efter det skrev jag en handlarlista. Så fort allt fanns på papper kändes det som en liten lättnad. Då behöver jag inte hålla nån koll sen under veckan för allt finns där nerskrivet, och jag vet precis vad jag ska äta så slipper jag lägga tid på att fundera kring det. 
 
Jag är kanske lite skadad men sånt här gör mitt liv lite lättare faktiskt...... :)
 
/ Sofia 
 

Uppladdning

Jag ska iväg till gymmet om en stund så jag kände att jag behövde ladda med lite energi innan. Det fick bli en smoothie (1 avokado, 1/2 dl hallon & lite vaniljpulver) en fralla och en Celsius. Jag dricker inte det så ofta längre men ibland kan det vara gott faktiskt..

Nu är jag redo för ett svettigt pass!

/Sofia


Godmorgon!

Hemma efter veckans första "pass", en morgonpromenad. Har bestämt mig för att dessutom köra periodisk fasta ett tag igen, så jag började med det igår. Är allt lite hungrig nu men jag vet ju att kroppen vänjer sig snart, de första dagarna är värst. Och TACK GUD för kaffe!

/ Jonna

Still going strong

Jag verkar aldrig tröttna på frallorna alltså, det är fortfarande njutning varje gång. Kanske skulle göra valnötsbrödet snart igen, det var ett tag sedan! Har ni tips på annat LCHF-bröd? Jag har ju testat kokosbröd och ost- & mandelbröd också, riktigt goda allihopa.
 
/ Sofia

Of course it's good, it's made by me

Idag gjorde jag en laddning med lax så att jag har ett par matlådor till jobbet i veckan. Enklare än lax i ugn blir det nog inte! Jag kryddar laxen med salt och citronpeppar. Den här gången blir den en del av en laxsallad bestående av blandsallad på påse, tomater, fetaost, rödlök och stekt sparris. Med lite olivolja ringlad över detta tror jag det blir en svårslagen lunchlåda alltså. 
 
/ Sofia 

1/5

Okej, ingen tid att vila när jag utmanat mig själv med 5 st löprundor i veckan! Jag har turen att bo typ 100 meter från en park här i Borås, så imorse sprang jag runt, runt i den där jäkla parken. Lite över 6 varv blev det för att få ihop 5 km. Sprang nästan exakt på samma tid som i fredags men idag kändes det väldigt mycket tyngre av någon anledning. Usch, den sista kilometern var en plåga verkligen!

Men känslan efteråt är så himla skön. I did it liksom.

/Sofia


VECKA 21

 
Under veckan som gick skulle vi testa på en ny träningsform. Sofia testade löpning utomhus för första gången och Jonna sprang Varvstafetten. Mission accomplished, för oss båda alltså! Ni kanske också testade någon ny träningsform ni kan tipsa om?
 
Den här veckan får utmaningen en liten twist: vi utmanar inte varandra, vi utmanar oss själva. Det är viktigt att rannsaka sig själv ibland och generellt fundera igenom vad man vill uppnå och lite mer specifikt hur man vill lägga upp veckan för att nå dit. 
 
SOFIA: Jag fick nog lite blodad tand på det där med löpning och vill verkligen komma igång nu. Jag vill förbättra min tid på 5 km och klara längre och längre sträckor. Jag är ju lite av en "allt-eller-inget"-människa så nu blir det all in. Jag utmanar därför mig själv att få ihop 5 löprundor (minst 5 km) under veckan som kommer. 

JONNA:
Sommaren närmar sig med stormstag och jag behöver rycka upp mig med träningen. Jag vill inte bestämma mig för en specifik träningsform utan kör på en gammal klassiker - sju träningstimmar den kommande veckan. Raska promenader är också okej och kommer nog framförallt avverkas på morgonen.   

Flankstek for the win

Igår hade jag och min Moelimoa en perfekt kväll. Det började med grill och slutade med besvikelse över Sveriges 14:e plats i Eurovision... Grillen blev i alla fall otroligt lyckad: flankstek, sparris, champinjoner & ananas och så sallad och vitlökssås. Till efterrätt blev det chokladdoppade jordgubbar, och ett par ananasskivor, ibland får man synda lite...
 
/ Sofia 
Instagram är ju en källa till kunskap alltså! När jag la upp köttbilden fick jag ett par kommentarer om att vi skurit det åt fel håll. Oh my, I promise, ska aldrig upprepa detta ;)

Söndagsfrukost

Jag körde ju på med periodisk fasta och mejerifritt ett tag men those days are over, för denna gången. Men den mejerifria kokosgröten hänger kvar och fick kicka igång min söndag imorse.
 
/ Sofia 

I DID IT!

Veckans utmaning är ju som ni kanske vet att testa en ny träningsform. Något som jag tjatat och tjatat och tjatat om här på bloggen är ju min vilja att bli en som gillar löpning. Först började jag ju med min från soffan till 5 km, som jag dock inte riktigt avslutade, och sen funderade jag vidare på det där med löpning. Igår tog jag tag i saken. 
 
Jag och Frida begav oss till Ramnasjön och så gjorde jag det. Jag joggade runt sjön tills jag fått ihop 5 km. Utan att stanna. För första gången i mitt liv, i det fria, sprang jag 5 jävla kilometer utan att stanna. Och vet ni vad? Jag log utmed vägen, när jag insåg att jag skulle klara det. Jag var en sån där jobbig jävel som sprang med ett leende på läpparna. Men sen höll jag också på att falla ihop när det var klart, kondisen är inte på topp alltså.. Jag sprang på 34 minuter, det känns helt okej för första gången! Men nu jävlar ska jag gå in för att förbättra det. Och springa längre. Och inte dö trötthetsdöden efteråt...
 
Efter löprundan (och en välbehövlig dusch) gick jag och världens bästa Frida ner på stan och firade denna bedrift med ett glas rött på en uteservering, kl 23.30 - nu är det bannemig sommar!
 
/ Sofia
 

Finaste kollegorna

Redan från början av min lchf-resa har jag varit väldigt öppen med att jag väljer bort kolhydrater. Det allra bästa med det är att alla vet om det. Det blir inte pinsamt när man inte kan ta av fredagsfikan på jobbet för alla vet sedan länge att jag helt enkelt inte äter det.

Igår när jag svängde runt hörnet och gick in i lunchrummet står fredagsfikan uppdukad & jämte står det flaska cola light med mitt namn. Är inte det kärlek så säg..! Jag skulle nästan säga att en stöttande omgivning är A och O.

/Sofia


Kokoschips

Ett hett tips för er som är på jakt efter ett gott, kolhydratssnålt, snacks är kokoschips. Jag fick mina av Angelica, och hon har köpt dem på City Gross här i Borås, men det finns säkert i andra affärer också. Om ni inte har testat måste ni göra det - godaste tilltugget på länge enligt mig :)
 
/ Sofia 

Oh my

Känner mig nästan lite mållös. Jag vet inte vart jag ska börja, det är så många fel med den här Instagram-posten som @dannysaucedo la upp imorse. För det första känns uttalandet "Thick girls are made for cuddling" inte helt okej. Är inte smala tjejer gjorda för att mysas med? Vill man ens vara gjord för att vara någon man myser med?! För det andra: hans bildtext "be proud of your body" är ju egentligen toppen. Till vilken annan bild som helst än den nedan. Kvinnan på bilden har inte "lite kurvor" att vara stolt över - hon är ohälsosamt och sjukligt fet. Herregud, det är ju en helt sjuk bild verkligen! Höll på att sätta morgonkaffet i halsen när jag såg detta... För det tredje så tycker jag också att det är lite komiskt att han hashtaggar #todoelmundo som är hans nya låt. Vad sjutton har det med detta att göra? Smygreklam?!
 
Jag tror att Danny menade väl och jag tycker det är jättefint av honom att uppmuntra oss att vara stolta över våra kroppar. Ändå blev det bara så fel. Why Danny why?!
 
/ Sofia
 

Favoriten

Den här veckan har jag ätit min favvo Caesar till lunch. Jag har blandsallad, rödlök, fetaost, kyckling & bacon. Med Creamy Caesar dressing är det en lyxmåltid varje gång klockan slår ett och det är dags för lunch!

/Sofia


Varvstafetten 2013

Veckans utmaning är ju att testa något nytt i träningsväg. Inte helt oplanerat eftersom det var Varvstafetten igår. En stafett hade jag aldrig sprungit förut. Jag hade förstasträckan och sprang de 3,8 kilometrarna på lite drygt 22 minuter (glömde sätta av klockan direkt). Jag är nöjd. Och det var en kul grej att göra med härlig stämning! Efteråt hade vi fika (man fick en matlåda). Glömde såklart ta kort men jag åt köttbullar, ost & några vindruvor. Resten var fyllt av kolisar. 

// Jonna
Glad Frida innan start
 

Snabbmiddag

I lördags innan det var dags för party var Frida hemma hos mig och min uppgift var att snabbt slänga ihop en middag vi kunde få i oss innan vi skulle bege oss iväg. Det blev korv, stekt strimlad vitkål, stekt sparris, avokado,  en fralla och en klick majonnäs till. Ibland blir "man tager vad man haver" en rätt så jäkla bra middag alltså!
 
/ Sofia 

Kvällsmat á la Angie

I måndags blev jag bjuden på en fantastiskt god kvällsmat hemma hos Angelica. En sallad gjord på allt det goda i livet, skulle vi nästan kunna kalla det.
 
Du behöver (1 portion)
2 ägg
1 avokado
Körsbärstomater
Bacon
Olivolja
Flingsalt
Citronpeppar
 
Gör så här
Koka äggen och stek bacon (i stekpanna eller i ugnen). Dela avokadon i bitar och blanda i en skål tillsammans med tomaterna. Hacka sedan ner de kokta äggen och dela det stekta baconet och blanda ner även det. Krydda med flingsalt och citronpeppar efter smak och ringla olivoja över. Rör om och servera! Angelica serverade salladen tillsammans med ett fröknäcke med en bit parmaskinka.
 
Very, very, very good är mitt betyg!
 
/ Sofia

Macadamias Cheese

Titta vad jag hittade sist jag handlade?! Macadamianötter med ost. Sjukt goda. Perfekt för den som saknar typ ostbågar inom LCHF. Lite mer kolhydrater om man jämför med de saltade macadamianötterna (9,5 gram vs 2.5 gram kh / 100 gram), men det kan det vara värt då och då tycker jag.

// Jonna
 

Kontrollfreak?

Jag insåg i helgen när jag läste en artikel att jag nog är ett kontrollfreak, eller lite i alla fall. Tänkte sagt ett kontrollfreak light, men light rimmar ju inte med LCHF så vi skippar det ;) Känner ni igen er på beskrivningen nedan? Jag kände mig träffade på varje punkt i princip. Det är faktiskt jobbigt att hela tiden känna ett behov att ha allting ordnat och perfekt runt omkring sig och aldrig bli riktigt nöjd. Det är absolut någonting man måste jobba på. Har ni några tips för att släppa "fröken-duktig" tänket?
 
/ Sofia '

Lax hos mamma

I torsdags fick jag middag hemma hos mamma och hennes Janne. Det bjöds på lax och blomkålsgratäng (mejerifritt-grejjen var redan körd den dagen pga hotellfrukosten...), hollandaise-sås med räkor och sallad till det. Inte nog med att man blev bjuden på en sån här utsökt middag en torsdag, så fick jag dessutom med mig en lunchlåda hem. Kan man ha det bättre?
 
/ Sofia 

Det finns visst dåligt väder

Vem sjutton kom på uttrycket "det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder"?! Hen kan ju inte varit från Borås i alla fall för här finns dåligt väder väldigt ofta... Däremot är regn & rusk ingen bra anledning att sitta hemma i soffan & slappa, det värsta som händer är faktiskt bara att man blir blöt. Så efter ett kort överläggande på sms begav jag & Angelica oss ut i ösregn och blev blöta kan jag lova. Men en mil fick vi ihop och sen var det två nöjda tjejer som käkade en supergod kvällsmat (skriver ett eget inlägg om den en annan dag) och drack ett stooort glas kaffe, med en skvätt kokosmjölk i = gott!

/Sofia


Spring för livet?

Ni som har hängt med här ett tag vet att jag för ett tag sen bestämde mig för att lära mig att gilla löpning. Jag drog igång med appen "C25K" som skulle ta mig från soffan till att springa 5 km. Jag var riktigt duktig och körde verkligen på, men sen tog det liksom stopp. Jag har fortfarande bara tre omgångar kvar på den där jäkla appen, sedan hade jag varit klar. Men det blev aldrig kul. Jag blev aldrig den där tjejen som ler när hon springer. Jag gav helt enkelt upp. 
 
Så nu slits jag mellan att tänka "okej, fine, jag blir kanske inte en löpare, det är kanske inte min grej" till att verkligen vilja gilla det. Det verkar så härligt att bara kunna snöra på sig skorna, ge sig ut på en löprunda, och sedan ha träningen klar. För mig som älskar att vara ute och promenera borde ju en joggingrunda ligga nära till hands? Som många säger tror jag problemet är att jag hittills bara har sprungit inne på gymmet på bandet. Tydligen "bara måste jag prova att springa ute" - enligt säkra källor "är det en helt annan grej". Kanske skulle köra det som veckans utmaning..?
 
Anledningen att jag inte riktigt kan släppa det här med löpning är för att det är en så sjukt bra träningsform. Man kan utöva den var och när som helst (i princip), man behöver inga redskap, det tar ingen extra tid att ta sig till och från gymmet och man mår bra av det. Läs på bilden nedan - med så många häslofördelar kan man ju nästan inte låta bli...? I Topp Hälsa tidningen nummer 5 finns ett 3-veckorsprogram...
 
...kanske är det dags för ett nytt försök.
 
/ Sofia 

Grill!

Det blev en hel del grillat i helgen. SÅ GOTT! Jag tycker det är värt att inte krångla med t.ex. marinaden, den här är hemmagjord men innehåller chilisås. Det äter man inte om man är strikt LCHF-are. Och tzatzikin är också hemmagjord. Ett tips är att riva gurkan långt i förväg & låta ligga i sil så att den får rinna av ordentligt. Man kan också salta litegrann för att dra ur vätskan ur gurkan. Blanda sedan med grekisk eller turkisk youghurt, vitlök & salt. Finns ju inget godare på sommaren! (Ja, det känns som att sommaren är här nu tycker jag.)

/ Jonna

 

VECKA 20

Förra veckans utmaning är avklarad för oss båda. Det är inte så svårt att få ihop 7 träningstillfällen på en vecka om man går in för det. Och nu när vi fått in rutinen så är det dags att variera träningen. Veckans utmaning blir därför att testa något nytt i träningsväg. Kan till exempel vara att gå på ett nytt pass på gymmet eller att testa en ny träningsform. För bästa effekt ska man ju se till att träna hela kroppen på olika sätt och utmana sig själv, annars vänjer sig kroppen och de resultat man vill ha kanske uteblir (viktnedgång, muskelbyggnad etc.). 

Sedan kan det ju vara kul att testa nya saker. Vill man ha träningen som en stor del av hela sitt liv så kommer man antagligen att tröttna på gymmet förr eller senare. Det kan dessutom vara en personlig utmaning att gå utanför sin comfort zone och testa ett nytt pass trots att man kanske inte kan alla stegen första gången.. Så den här veckan vågar vi prova något nytt. Det värsta som kan hända är ju faktiskt att man kommer på att det inte passar, men då har man ju tränat och det ångrar man sällan. Vågar ni testa något nytt i veckan?


Hallon- och kokosmousse & kokostoppar

I fredags hade jag ju sån lyx att bli bjuden på efterrätt. Angelica hade slängt ihop hallon- och kokosmousse och kokostoppar. Allt mejerifritt och utan tillsatt sötning - perfekt!
 
Hallon- och kokosmousse
Du behöver 2 dl kokosgrädde, 1,5 dl frysta hallon och 1/2 tsk vaniljpulver. Mixa allt och ställ in i frysen en stund. Ta fram strax innan servering och mixa några varv med elvispen. Toppa med riven kokos och färska hallon!
 
Kokostoppar
Du behöver 1 ägg, 2,5 dl kokos, 1/2 dl smält kokosolja, 1/2 tsk vaniljpulver och citronsaft efter smak. Vispa ägg och vaniljpulver pösigt och häll i kokosen och oljan. Låt stå några minuter innan du formar smeten till ca 10 st toppar och grädda i ugn i ca 15 minuter på 175 grader (eller tills de fått lite färg). 
 
ÄT OCH NJUT!
 
/ Sofia 

Shopping

I torsdags var jag och Frida i Ullared för lite shopping på Gekås. Man är ju lika utmattad som vanligt när man kommer ut därifrån.. Såg en kille på facebook häromdagen som beskrev det som "helvetet på jorden", det var lite roligt tyckte jag.. Det finns ju verkligen en hel del massa skit där inne men sen kan man göra riktigt bra fynd faktiskt! Som vanligt tänker man att "jag ska inte köpa så mycket" men av någon konstig anledning är beloppet i kassan alltid fyrsiffrigt tillslut ändå. Märkligt ;)
 
I torsdags upptäckte jag till min glädje att de utökat sin matavdelning sen jag var där sist och hade faktiskt riktigt bra utbud. Jag fick med mig ett paket med vitlöks-salami, hallon, babyspenat och ett knippe sparris. Allt för typ halva priset mot hemma, #nöjdtjej.
 
/ Sofia 

Lax på salt med kalla såser, stekt sparris & broccoli

Alltså igår åt vi fantastiskt god lax. Den sköter sig dessutom själv i ugnen och är superenkel. Går knappt att jämföra med sådan man köper i små frysta bitar. På grund av meningsskiljaktigheter angående vilken sås som är godast blev det dessutom två att välja på; romsås & citronsås. Väljer man bort mejerier så kan man lika gärna ha aioli till. Hur som helst - ni måste testa detta!

Det här behöver du
Fisken
Färsk laxsida (storlek efter behov)
Grovsalt

Romsås
2-3 dl crème fraiche
ca 1/2 burk röd stenbitsrom
färsk dill

Citronsås
2-3 dl crème fraiche
1/2 citron (saft & rivet skal)
salt & citronpeppar

Sparris 
Broccoli
Smör att steka i 
Salt

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp ett lager salt (ca 1 cm tjockt) på en plåt eller i en ugnsfast form. Lägg på laxen med köttet neråt och sätt in i ugnen när den kommit upp i värme. Vi hade inne den i ca 30 minuter men detta beror på storlek & tjocklek, skär igenom skinnet när du tror att den är klar och se så att den är genomstekt. Under tiden ska sparrisen stekas på svag värme i smör & salt, det tar ca 15 minuter & man skakar bara om pannan då och då. Broccolin kokas någon minut i saltat vatten och så kan man klicka på lite smör när vattnet är avhällt. Till romsåsen blandar man helt enkelt bara alla ingredienser, dillen klipps i efter smak. Även citronsåsen är enkel, häll i lite citronsaft & lite rivet skal. Blanda, salta & citronpeppra. Smaka av & tillsätt mer citronsaft / skal tills du är nöjd, den ska vara syrlig. När laxen är klar ska den vändas upp, och det här kan vara lite knixigt utan att den går sönder. Var gärna två som hjälps åt. Ät och njuuuuuut! 

/ Jonna

En bra fredag

Jag är så lycklig att jag har några av mina närmsta vänner så nära mig. Världens bästa Angelica bor två gator upp från mig vilket gör det extra smidigt att hänga tillsammans. Igår körde vi lite grill på hennes innegård. Det blev kotletter, sparris och paprika och så sallad och såser till det. Dessutom bjöd hon på en otroligt god efterrätt, jag slänger upp recept här på bloggen i dagarna så att ni får ta del av det också. Det goda ska ingen behöva missa!
 
/ Sofia

Fyra av sju

Nu har jag avverkat pass nr 4 på veckans utmaning - en joggingtur. Det var sjukt jäkla jobbigt men är så himla skönt nu efteråt. Och om man hade den här omgivningen jämt? (Jag vet, mycket tjat om omständigheter för tillfället men det spelar faktiskt roll innan man kommit in i springandet och fått rutin. Ni får stå ut med att jag gnäller lite..)

Och då min runkeeper inte vill samarbeta får jag använda mig av andra sätt att mäta min runda. Blev print screens för tiden och så mätte jag sedan på iForms hemsida. Ungefär 7 km på nästan 50 min är inte tipp topp men jag är ändå nöjd. Det här är en väldigt backig runda och min kondition är inte direkt på topp. Ska springa samma igen på söndag och hoppas på förbättring redan då. Vi får väl se hur det blir men som någon sa; hoppet är det sista som överger människan. Trevlig helg kära läsare!

/ Jonna


Grill

I tisdags blev jag bjuden på grill av min syster och hennes kille som bor en gata upp från mig (smidigt!). Det blev kycklingspett och spett med champinjoner och ananas (ananas innehåller ca 12 gram kolhydrater/100 gram och är som all annan frukt inget för den absolut strikte LCHF-aren). SÅ gott. Om man hade haft orken och möjligheten hade man ju velat käka grillat varje dag, för allt blir godare grillat, eller hur?!
 
Till efterrätt blev det kaffe och jordgubbar. På altanen. I solen. Sommaren är nära!
 
/ Sofia 

Kom i sommarform med Paolo Roberto

Okej, jag är inte Paolo Robertos största fan (läs exempelvis varför HÄR), men träning verkar han ju ha koll på i alla fall. I Topp Hälsa nr 5 finns del 2 av hans PT-skola, där han tipsar om hur man maxar förbräninngen. Han tycker att man ska köra passet tre dagar i sträck, vila en dag, och sedan träna igen. "En kvart per dag räcker, men den kvarten måste du verkligen ge allt", säger Paolo. För att mäta sin utveckling kör man passet i en kvart och håller varje gång koll på hur många varv man hinner. 
 
Jag testade detta på gymmet i onsdags och vi kan nöja oss med att säga som så att jag var svettigare och rödare i anskitet än någonsin efteråt...
 
/ Sofia 

Hotellfrukost for president!

Något man unnar sig alldeles för sällan är en hotellfrukost i sin egen stad. En vanlig vardag eller på helgen - bara för att det är så himla gott. Det är ju väldigt sällan man dukar upp en liknande frukost hemma liksom... Imorse var vi på Grand Hotell här i Borås och åt deras frukost (135 kr/person) och det var fantastiskt gott. Dock inte så mejerifritt och kanske ett par kolhydrater för mycket men man lever bara en gång ;) Här i Borås har jag även ätit Scandic Plazas frukost som även den får toppbetyg (95 kr/person om jag inte minns fel). 
 
Dagens tips blir helt enkelt att unna sig en hotellfrukost emellanåt - because you're worth it!
 
/ Sofia 

Tidsoptimisten Allan

Alltså det här med att jag bor 2 minuter från stationen gör att jag varit nära att missa många tåg / bussar. Man tror liksom att man har oceaner av tid sedan får man springa istället. Nu sitter jag iallafall på ett öresundståg ner mot Falkenberg med kaffet i en termosmugg och utan den blekaste aning om vad jag har i väskan. Men förhoppningsvis har jag fått med mig det viktigaste, det behövs inte så mycket då jag bara ska till stugan över helgen. Det ska bli så himla skönt att andas lite havsluft och träffa la familia. Ladda batterierna så att säga. Har varit mycket jobb på sistone så det behövs verkligen!

/ Jonna


Tre av sju

Jag har precis avklarat träningstimma nummer 3 av 7 i veckans utmaning. Det blir mycket power-walks men tränar man på ett gym som stänger alla röda dagar så gör man... Jag hade tusen anledningar när klockan ringde halv sju imorse (en ledig dag...) till varför jag skulle skippa morgonrundan men jag tog mig i kragen!

Det är grått och trist ute idag, men vad gör det när man snart ska ner till stan och äta hotellfrukost med världens bästa Frida & Angelica?

/Sofia


Dela en cola med Sofia

Titta vad jag hittade på Pressbyrån. Min första tanke var att det är tur att Sofia dricker cola nu igen. Sen kom jag på att det är light hon vill ha, inte zero. Min andra tanke var sedan att detta faktiskt är en rolig kampanj. Inte lika bra som 7 elevens #fikagram, men ändå en kul grej. Fast vet ni? Jag hittade ingen som det stod Jonna på?!?!?! Diskriminering. 

/ Jonna
 

Belöning

Precis som Jonna skrev igår efter sin morgonpromenad känner man verkligen i luften att det är vår nu. Det är inte ens kallt när man går ut kl 05.30. Jag fick min belöning för att faktiskt ha gått upp ur sängen kvart över fem när jag kom till Ramnasjön, där min runda passerar. Det är något speciellt med att vara helt ensam vid vattnet med solen som går upp i bakgrunden. En helt vanlig onsdag.

Det sägs ju att man aldrig ångrar ett träningspass som blev av - jag håller med!

/Sofia


En kväll på soffan

Jag kände mig inte alls på topp i helgen, jag hade feber och kände mig hängig. Så träningen har lyst med sin frånvaro sedan dess och lördagskvällen spenderades i soffan med tre filmer, en tidning, en bok, cola light, jordgubbar och choklad. Jag får alltid lite ångest efter sånt, men samtidigt måste man faktiskt lyssna på sin kropp. Förr fick jag ofta "stress-feber". Inte så där jättehög feber men ändå lite, så att man blev hängig nån dag, och sedan var det borta. Så här i efterhand tror jag att det var relaterat till stress, för jag fick det ofta när jag gick på gymnasiet och pluggade 24 timmar om dygnet typ & hade 100 bollar i luften.. Så jag har lärt mig att det som behövs är lugna dagar. Där man skiter i alla måsten. Skiter i träning och andra krav man har på sig själv. Och helt enkelt tillåter sig en kväll på soffan. Med massa choklad.
 
Men sen gäller det att ta sig i kragen och komma igång igen, så imorgon ska jag försöka mig på en morgonpromenad och förhoppningsvis drar jag till gymmet efter jobbet!
 
/ Sofia 

Helgfrukostar

På veckorna kör jag ju periodisk fasta men inte på helgerna, det passar helt enkelt inte mina rutiner. I lördags åt jag finn crisp med vitlökssalami och jordgubbar+hallon med koksgrädde. I söndags blev det kokosgröten som jag aldrig verkar tröttna på. Det här med mejerifritt är dessutom inte så svårt ändå, när man kan äta så här gott!
 
/ Sofia 

Timme 1 - check

Alltså det här med morgonpromenader? Fantastiskt. Och man känner verkligen att våren är här nu, det var varmt faktiskt. Jag lyssnade på P3-dokumentär om TV4-spionen. Inte den bästa jag lyssnat på men jag har avverkat de flesta så finns inte så många kvar. Och det finns en gräns för hur många gånger man kan lyssna på den om Palme eller Estonia eller Anna Lindh. Hur som, lyssna på P3-dokumentär. Finns både via SR-appen och i Podcaster-appen. Eller så kan man ladda ner via iTunes.

Den här prommen innebär ju också att jag avverkat första timmen på veckans utmaning. Har ni antagit den?

/ Jonna

Far jag fick faktiskt upp min kokosnöt

Jag har hört att det enklaste sättet att få upp en kokosnöt är att kasta den i asfalt. Men i lördags var jag inne i min lägenhet och kände inte för att gå ner på gatan och kasta en kokosnöt i marken... Jag använde "klon" på hammaren och gjorde hål uppe på nöten för att hälla ut kokosvattnet. Sedan slog jag helt enkelt runt nöten tills den delade sig på mitten (lite våld löser det mesta...?). Efter det tog jag en bra kniv och skar ut kokosen ur det hårda skalet. Ganska så lätt ändå, trots allt. 
 
Färsk kokos är verkligen ett perfekt lördags-snacks, så har ni inte testat det än tycker jag absolut att ni ska göra det! 
 
/ Sofia 
 

Pytt i panna à la LCHF

När jag bodde hemma tyckte jag att det var himla smidigt med fryst pytt i panna. Snabbt & enkelt och svingott med ketchup. Både potatis & mat av dålig kvalitet går idag helt bort men ibland vill man bara att det ska gå snabbt. Ett nästan lika enkelt alternativ är då korv & vitkål. Tänk på att korven ska ha minst 90 % i kötthalt, jag hade tellicherry pepper. Man skär helt enkelt korven i bitar och steker på i en klick smör. Efter någon minut tillsätter man strimlad vitkål och kryddar med salt & svartpeppar. Stek någon minut till - klart!

/ Jonna

VECKA 19

Alla dessa röda dagar på våren gör att man lätt kan hamna ur fas. På mitt jobb har vi klämdag på fredag och därför långhelg. Man kan se det som en möjlighet till att slappa eller så kan man se som en möjlighet till att röra på sig. Och även om man inte är ledig kan man behöva en spark i baken till att röra på sig. Veckans utmaning den här veckan (för både mig och Sofia) är därför att få ihop minst 7 träningstimmar. Det behöver inte vara tid på gymmet, utan kan lika gärna vara pw, en cykeltur eller en joggingrunda. Med lite fantasi kan man faktiskt träna var som helst & när som helst. Och snart är det bikinisäsong. Är ni med?

/ Jonna

Standard

TACK till Café Viskan som varje lördag förser mig med lunch (jag betalar ju visserligen för den men ändå). Kan faktiskt inte minnas när en lördag passerade senast utan att jag käkade lunch där. Igår blev det deras LCHF-tallrik med kyckling och bacon, utan fetaost (mejerifritt..) med en extra avokadohalva. Lika mätt och belåten som alltid efteråt.
 
/ Sofia 

Making plans

Igår var jag hos min syster. Vi käkade lax, stekt blomkål, sallad och aioli. Gott med ordentlig mat efter alla mina kvällsmål bestående av kokosgröten.... :)

Frida fyller år i slutet av maj & igår fick hon en lite för tidig födelsedagspresent av mig: flygbiljetter till Rom i början av juni! Det blir spännande att se hur en nej-sägare som jag ska klara sig i pizza- & pastalandet...

/Sofia


LCHF-fika

Såhär kan det se ut när tre NEJ-sägare fikar. Oliver ger nyttiga fetter och kakan innehåller mandel & mörk choklad. Och så kaffe såklart. Alltid kaffe. Just den här bilden tog jag när jag var hemma i Borås på 1 maj. Det känns att våren är här nu och man blir så himla glad.

/ Jonna

Kööörv

Korv med hög kötthalt är faktiskt ett smidigt mellanmål, eller kvällsmat, eller lunch, eller hur man nu vill äta det ;) Häromdagen stekte jag upp två stycken Tellicherry pepper och tog med mig en halv till jobbet dagen efter att äta innan träningen tillsammans med en avokado. Nu när det är mejerifritt som gäller för mig gäller det att hitta andra mellanmål än mina älskade babybel...
 
/ Sofia 

Stekt blomkål

Jag har käkat kyckling i veckan och häromdagen stekte jag blomkål att ha till. Det räcker att steka i smör och krydda med flingsalt för att det ska bli riktigt gott alltså. Perfekt tillbehör och tusen gånger godare än vilken pasta, potatis eller ris som helst.. Heja blomkål!
 
/ Sofia 

Hello there

Jag hade inte druckit cola light sen vi körde igång våra hårda #30rätt-dagar. Jag fortsätte även efter att de var över för att det kändes bra. Tills idag, 52 dagar senare. Idag drack jag en burk iskall cola light och det kändes helt rätt. Men jag ska se till att ha det på en bra nivå denna gång. En nivå där man inte hetsdricker eller överkonsumerar. Första regeln: aldrig läsk till maten. Då är det vatten som gäller! Sen tänker jag mig att jag skulle kunna ha som andra regel att jag bara får dricka cola light om jag har tränat (eller ska träna) den dagen. Är inte det en bra deal?! Ge och ta, tror jag visst att det kallas... ;)
 
/ Sofia 
 

Närproducerat

Hur härligt är det inte att kunna gå och hämta helt färska ägg när man vaknar på morgonen? Väldigt, skulle jag säga. Och mer ekologiskt kan det ju knappast bli. Synd bara att jag inte tål ägg helt. Men i matlagning kan jag använda det. Hönorna flyttade in hos mina föräldrar för ungefär en vecka sedan så nu när jag var hemma var Jensine först med att testa. Och äggen fick tummen upp!

/ Jonna

Hungrig som en varg

Igår hade jag ingen som helst ordning på matrutinerna. Jag vaknade rätt sent, åt tre kokta ägg, åt ingen lunch, tog en kaffe och en kaka (mörk choklad smält med mandel) på stan och sen inget mer förrän halv nio på kvällen. Vid det laget var jag hungrig som en varg så det blev kokosgröt med färska hallon & blåbär och en tallrik med lyxräkor, kokt ägg, majonnäs och spenat. 
 
Jag behöver väl inte skriva att det var riktigt gott, det börjar nästan bli långtråkigt att höja all mat till skyarna här på bloggen, men vad ska man göra när så mycket faktiskt är gott...?
 
/ Sofia 
Jag häller lite kokosgrädde över gröten innan jag äter den,
tycker att det är lite torrt annars och så är det himla gott :)

En annorlunda söndagsmiddag

Vi har fått in en go rutin med söndagsmiddagar hos pappa. Men i söndags förflyttade vi middagen från pappa och hans sambos lägenhet till pizzerian i kvarteret. Jag tog en kebabsallad, perfekt söndagskäk! Innan middagen tog jag en liten "powerwalk" som blev väldigt kort och spenderades väl i ärlighetens namn mest på en parkbänk i solen... Oooops. 
 
På tal om söndag så är jag helt förvirrad idag, kan inte riktigt förstå att det är onsdag. Jag har iprincip varit ute hela dagen. Mellan ett och fyra satt jag i parken utanför mig och lyssnade på musik, läste, skrev dagbok och njöt av solen och sedan gick jag ner till stan för en fika på uteservering. Det är helt otroligt härligt att det är maj och vår nu!
 
/ Sofia 

RUN!

Idag sprang jag ute för första gången sen påsk. Och den lilla rundan jag sprang då räknas knappt så det här var nästan säsongspremiär. SÅ SKÖNT! Min kondition är verkligen inte på topp så fick blanda med att gå emellanåt men jag la fokus på att det skulle vara kul, inte bara svinjobbigt. Och det var härligt. Men jag gissar att skogen gjorde sitt (var hemma hos mina föräldrar på snabbvisit och passade på). Tyvärr har jag inte riktigt dessa omgivningar utanför dörren i Götet och drar mig därför lite för att springa här. Men jag får väl bara komma över det. Asfalt & spårvagnar kan ju också vara fina, right? 

Invigde förresten också min nya träningsklocka. Jag nappade på ett telefonförsäljar-erbjudande och började prenumera på Aktiv Träning för att få den. Dumt gjort. Den verkar i och för sig fungera fint men det hade nog ändå varit bättre att köpa en klocka i butik. Men man lär sig väl av sina misstag. 

/ Jonna

Äggfrukost

Igår var jag ute och firade Valborg & trillade väl in hemma vid tre-tiden så jag sov ut imorse. 3 ägg, lite majonäs och två koppar kaffe senare är det nu dags att bege mig ut och njuta av strålande sol & ledighet. Hoppas ni har en fin 1:a maj!

/Sofia


RSS 2.0