Earth hour!

Om fem minuter börjar Earth hour, ni släcker väl för miljön under en timma? Det gör vi & passar på att äta en god middag under tiden. Det blir hemmagjorda hamburgare med tillbehör, skriver mer om det imorgon. Så, släck nu alla lampor & tänd lite ljus & myyyys!

// Sofia


På gymmet!

Hej alla fina!
Idag är jag lite seg i huvudet, det blev utgång igår och kanske lite mer vin än vad som skulle vara önskvärt.. Har ni märkt att ni blir mer lättpåverkade utan kolhydrater i kroppen? Vi kommer skriva ett inlägg om LCHF och alkohol inom en snar framtid.

Men trots lite lätt huvudvärk har jag alltså tagit mig till gymmet, något som aldrig skulle ha hänt utan veckans utmaning. Jag vet egentligen att man inte bör träna dagen efter men jag fokuserar på kondition och efter nästan en halvtimme här börjar jag faktiskt bli lite piggare! ;) Det blir 75 minuter istället för 90 idag och så kör jag 2 timmar i morgon.

// Jonna

 


Äntligen helg!

Godmorgon!
Jag har finbesök från Halmstad här hela helgen och vi har precis ätit en ordentlig LCHF-frukost. Snart ska vi bege oss till gymmet för lite träning & sen blir det Elfsborgsmatch på arenan. Blir nog en braaa lördag :)

// Sofia


LCHF-Tacokrydda

I landet-lagom-Sverige är fredag nästan synonymt med tacos, något som passar perfekt inom LCHF. Dock får man vara försiktig när man börjar med LCHF och man måste läsa innehållsförteckningen på precis allt som man stoppar i sig. Det är ju verkligen onödigt att falla dit utan att man vet om det. Tacokrydda är något som jag i början trodde var okej att använda när man äter enligt LCHF. Santa Marias innehåller dock både druvsocker, potatisfiber och E-nummer. Man äter ju i och för sig inte så mycket men personligen vill jag ändå undvika alla former av socker för att helt eliminera insulinpåslag. Detta betyder alltså inte att man måste undvika tacos helt och hållet, du kan antingen köpa speciell kryddmix eller göra din egen.

Vill du klicka hem så finns det sockerfri hos t.ex. lchfbutiken.se.

Jag valde istället att göra min egen och det var superenkelt. Det kan vara lite svårare att dosera och man kan behöva salta lite extra men annars smakar slutresultatet ungefär som vanligt..

Receptet florerar på flera bloggar men jag har lånat det HÄRIFRÅN.

Det här behöver du:
1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda samman allt och förvara i burk med lock.

// Jonna


Myter om LCHF

Hej!
(måste börja med att hylla funktionen "tidsinställt inlägg" vilket innebär att jag sitter och skriver detta nu, torsdagkväll, men jag bestämmer att det ska publiceras på bloggen nu, fredagförmiddag. Perfekt för mig som jobbar 8 timmar och verkligen inte har tid att blogga däremellan. Ibland blir det mobilblogg på nån rast men det här är så sjukt smidigt!)

Jag har i alla fall hittat en riktigt bra sida där de tar upp de vanligaste myterna om LCHF. Nu har jag gått på denna kost några veckor så jag har vant mig vid att behöva förklara och "försvara" mig. Mycket utav den "kritik" jag hör förstår jag genast beror på okunskap så därför är det så skönt att läsa på om sånt här, så att man kan ge alla som undrar ett riktigt bra svar. Läs artikeln HÄR.

Jag gillar speciellt det där med att hjärnan skulle fungera dåligt utan socker. Hjärnan har ju flera sorters bränsle den kan använda sig av; för de som äter socker används glukos och för oss som väljer bort det används ketoner. Fungerar precis lika bra! Och vet ni, det går jättebra att träna hårt utan kolhydrater. Vi kommer nog skriva ett eget inlägg om det på bloggen här framöver men sammanfattningsvis kan man säga som de skriver i artikeln: "Vad du behöver är nämligen energi. I fett finns massor av energi."

// Sofia






9 veckor

Hej alla!
Visst är det väl så att vi har den här bloggen för att inspirera andra & oss själva? Vi ska vara ärliga, öppna och berätta precis hur vardagen med LCHF är. Jag har nu kört med detta i 9 veckor och jag kan absolut erkänna att jag trodde att jag skulle se resultat på kroppen snabbare. Jag har fortfarande "bara" gått ner 3 kg och blivit av med bland annat 5 cm i midjan. Det har stått still ett par veckor. Men jag tror att jag gick in med fel inställning. Jag hade läst Katrins bok "dags att bli smal" om hur hon gick ner typ 35 kg på rätt kort tid och om hur andra rasade i vikt. Men nu är det ju faktiskt så att jag trots allt inte har sååå många kilon som kan rasa av mig. Enligt mitt BMI är jag inte övervikt alls, det är bara jag själv som vill känna mig lite mer nöjd när jag ser mig själv i spegeln. Till den målvikt jag har satt upp nu, har jag 4 kg kvar. Och jag har insett, att det får ta den tid det tar. Jag kommer fortsätta med LCHF länge, som det känns nu, fortsätta träna ofta & leva sunt. Främst av allt vill jag må bättre och känna mig friskare, det där med vikten är något som jag hoppas och strävar efter ska bli en bra bunus till slut. Som mål i hundra grymma dagar har jag ju att få bort de där kilona och slutdatum där är ju 30 juni om jag inte minns fel, så lite tidspress har jag ju men det kan nog vara bra med en spark i rumpan också!


I alla fall, även om andra rasar i vikt, så är ändå 5 cm fortfarande 5 cm.




jag efter 9 veckor med LCHF, morgonpromenixer och lite träning också..


I'm alive...

Ja, jag överlevde! Det var faktiskt kul och inte så jobbigt som jag tänkt mig (jag fegade kanske liiiite för att det var första gången). Man vill ju inte avskräcka sig själv det första man gör.. Hur som så lyckades jag, utöver spinningen, även få till 30 minuters styrka+löpband efteråt. Därför är jag nu uppe i 2 timmar & 15 minuter på gymmet - bara 4 timmar och 45 minuter kvar för att klara utmaningen. På tre dagar. Kanske inte ultimat men det finns såklart inte på kartan att ge upp!  

Min träningsplan:
- Fredag: 60 min BodyPump + 30 min kondition
- Lördag: 90 min egen träning
- Söndag: 60 min BodyStep + 45 min egen träning
= 4 timmar & 45 minuter

Tro det eller ej men jag är taggad på all träning! Och så lite klyschiga inspirationsbilder på det.. ;)

// Jonna

Cykel-45

Om jag inte bloggar mer idag är det troligtvis för att jag inte har överlevt det spinningpass jag nu ska köra! Första sen i somras..

// Jonna

 


Frukt är också godis....?

Hej!

Jag har slutat räkna antalet gånger jag har fått höra följande under min tid med LCHF ”Men va, äter du inte frukt?! Det som är sååååå nyttigt!”. Under alla år, under hela ens uppväxt, har man fått höra hur viktigt det är att äta frukt och hur nyttigt det är, men är det någon som verkligen vet varför det skulle vara så himla bra? Eller är det en ”myt” som hänger med från förr?

Jag har hittat en sida där detta förklaras väldigt bra; http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring/ . Här skriver Andreas Eenfeldt om vad frukt egentligen innehåller. Han jämför exempelvis en apelsin, som innehåller följande: Kolhydrater 8.9 gram (3.6 g sackaros, 2.7 g fruktos, 2.6g glukos) med cola läsk som innehåller: 10,9g kolhydrater/100g och av dessa är 4.0g sackaros, 3.4g fruktos och 3.5g glukos. Så apelsin och cola läsk innehåller nästan lika mycket socker, men som han skriver får man ju tänka på att det är väldigt mycket lättare att få i sig 500ml läsk än att äta ett halvt kilo frukt… Men det är ändå en intressant jämförelse att göra!

”Faktum är att det är lite av en myt att frukter innehåller mycket vitaminer. Det är sant att citrusfrukter innehåller mycket c-vitamin, men det är i stort sett allt. Äpple exempelvis skulle man behöva äta runt 10 kilo av varje dag för att få i sig dagsbehovet av flertalet, men inte alla, vitaminer.”

Jag har hört många som oroar sig för just C vitaminer när man går på LCHF, att man skulle få i sig för lite. Det är en fråga som helt och hållet beror på okunskap - kolla in den här listan:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=sv
Som vi kan se kommer inte apelsin förrän på plats 69, mycket längre ner än både paprika och broccoli som du kan äta massor av enligt LCHF.

Jag kan absolut erkänna att jag saknar frukt i min kost men det finns massa annat gott jag kan äta, och när man känner hur bra man mår av LCHF och vilka mål man kan nå – så saknar jag egentligen ingenting alls.

// Sofia




P3-Dokumentär

Den här dagen har börjat mycket bättre än gårdagen. Har just gått en kort promme, bara 40 minuter men har i alla fall varit utanför dörren. Jag ska på arbetsintervju idag så jag hade inte ro till att gå mer än så. Jag är supernervös och har drömt om intervjun inatt ;) håll alla tummar ni har!

Det var dock inte det jag skulle komma till utan jag vill tipsa om P3-dokumentär. Perfekt att lyssna på när man går en sväng! Det är superenkelt att ladda ner dem också - jag använder iTunes Store och lägger dem sedan från datorn till min iPhone eller iPod. Tror man kan ladda ner direkt till en iPhone också. Vill man ha dem på en mp3-spelare av något slag finns de på SR:s hemsida - HÄR (arkiv) eller HÄR (från 2012).

Och jag köpte förresten också GT igår med förhoppningen om att där skulle finnas några tips men blev lika besviken som Sofia. Det måste väl finnas någon gräns för hur mycket man får förvrida sanningen på et löp?

// Jonna


Vuxenpoäng!

Ikväll har jag samlat vuxenpoäng; jag har varit på Tupperwareparty! Den fina värdinnan Marie bjöd i slutet på kvällsmatbuffé & som LCHFare kunde jag hitta en hel del både kolhydratsfritt och mumsigt, perfekt :)

Nu är det min heliga stund på veckan, onsdagskväll = grey's anatomy.

// Sofia


LCHF i GT

Det är tur att man har sina spioner ute på fältet, igår fick jag ett mejl från Frida att det stod om LCHF i GT, så givetvis svängde jag in på macken och köpte den efter jobbet. På löpet utlovades "så super-maxar du LCHF". Då tänkte jag att de kanske hade några smarta tips UTÖVER det där vanliga, men fy så de luras. Detta var deras tips:

1. Ät protein - fortsätt äta lika mycket protein i form av kött, fågel, fisk och skaldjur
2. Skippa kolhydraterna - undvik kolhydrater i form av potatis, pasta, ris eller andra mjölkprodukter.
3. Ät smör - lägg till fett, till exempel genom en ordentlig smörklick på köttet och en fet sås till.
4. Välj grönt - ät grönsaker om du vill
5. Räkna inte kalorier - du behöver inte räkna kalorier, mäta eller väga maten.
6. Ät när du vill - ät när du är hungrig, tre måltider utan mellanmål passar de flesta. Ät till du känner dig mätt.
7. Välj ekologiskt - försök undvika konstgjorda tillsatser och ät så ekologiskt och naturlig mat som möjligt.

Seriöst, det här är så nära basic LCHF du kan komma! Kan inte påstå att jag tycker man super-maxar det av dessa tips. Men de lyckades ju med precis det som de ville - de fick mig att köpa tidningen, eller hur? ;)

// Sofia


God morgon/eftermiddag

Min plan för dagen var att gå upp kl 6 och ta en promme! Det blev dock inte riktigt så då jag vaknade med sprängande huvudvärk! Samma sak då jag försökte igen en timme senare så jag gav upp och nu känns det iaf lite bättre i huvudet. My point är att ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig men man överlever ändå! Ett missat träningstillfälle förstör inte livet så fortsätt istället att vara positiv och ge aldrig upp så kommer resultatet tillslut!

Nu sitter jag i alla fall och försöker få i mig lite kaffe med grädde för att förhoppningsvis bli människa snart. Hoppas er dag börjat bättre än min!

// Jonna 


Ja, jag är så trött som jag ser ut trots 12 timmars sömn

Morgonträning med PT-Julia!

Jag & Julia möttes upp kl 6 utanför onyx och körde snabbt igång med ännu ett mördarpass. Det är så sjukt bra att ha någon som pushar en, man har så mycket mer att ge än vad man tror! Mobilen fick stanna i skåpet idag (vågade inget annat....) så jag får försöka ta lite kort nästa gång istället. Vi kommer köra ett pass i veckan tillsammans from now, jag är taggad till tusen, jäklar så fit jag ska bli ;)

/Sofia


PW-dag

Idag kan jag skryta med att jag har powerwalkat totalt fyra timmar (!) En timme i morse, lite mer än en timme med Marie i eftermiddags och nästan två med Liv nu ikväll. Efter snart 3 år i Göteborg har jag äntligen besökt Skatås och det kommer definitivt bli fler turer dit!  

Nu har jag förresten bara 6 gym-timmar kvar för att klara utmaningen den här veckan. Jag försökte fjäska med Sofia så att en joggingrunda (alltså inte pw) skulle räknas som träningspass men jag vet inte om jag lyckades så får helt enkelt bli dubbelpass fredag, lördag & söndag. Det är inte lätt när schemat inte går ihop med gymmets öppettider.. Ja Sofia, jag fortsätter fjäsket här ;)

// Jonna


Liv posar :)

Blomkålspotatis & helstekt fläskfilé med gräddsås

Idag var det dags att laga ännu en LCHF-rätt som jag aldrig tidigare testat. På menyn stod Blomkålspotatis & helstekt fläskfilé med gräddsås, ursprungligen hämtat från boken "LCHF - husmanskost" skriven av kostrådgivare Anna Hallén, men lite omgjord av mig och min fina vän Moa som jag hade med mig i köket idag.

Det här behöver du, räcker till ca 4 personer:


Blomkålspotatisen:
1 blomkålshuvud
4 msk kallpressad rapsolja
3 vitlöksklyftor

Köttet:
600 gram hela fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk smör

Såsen:
4 dl vispgrädde
1 msk sockerfri soja (jag hittade ingen helt sockerfri men hittade en med typ 11 g kolisar/100 g så det fick duga)
Steksky från köttet
1/2 msk grillkrydda utan glutamat (jag hade min LCHF-barbequekrydda)
Champinjoner

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, skär blomkålen i skivor/dela till små träd, lägg dem i en på smörpapper på en plåt. Pressa ner vitlöksklyftorna i oljan och pensla sedan detta på blomkålen, grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter.




Salta och peppra köttet och stek i smöret. Ta ut köttet ur stekpannan när det är klart och gör såsen i pannan, du låter alltså steksky från köttet vara kvar. Koka upp vispgrädden och soja under några minuter och smaksätt sedan tillslut med grillkryddan (eller den krydda du väljer). Jag och Moa stekte chmpinjonerna i en annan stekpanna och hällde sedan i dessa i såsen mot slutet.

RESULTATET:



MITT (& MOAS) BETYG:
Det här blev faktiskt riktigt gott! Kan absolut rekommendera er att testa - lätt att laga & tog bara ca en halvtimma. Det vi saknade var lite sallad till (miss av mig att inte ha någon hemma!)

Betyget blir: 4 av 5 möjliga "tummen upp"

// Sofia


Coleslaw

Det är konstigt när det som var onyttigast innan LCHF-tiden kan bli bland det bästa man kan äta! Ett exempel på detta är coleslaw, en kålsallad som passar till det mesta och är superenkel att göra. 

// Jonna

Det här behöver du:
Vitkål
Rödlök
Majonnäs
Crème fraiche
Svartpeppar
Salt
Citronsaft

Gör såhär:
Jag har ingen aning om hur mycket jag hade av varje men strimla så mycket vitkål du vill, jag använde mig av en osthyvel och det funkade finfint. Hyvla också i lite rödlök när du ändå är igång ;) Tillsätt lika delar crème fraiche & majonnäs, här får du prova dig fram tills konsistensen är som du vill ha den. Avsluta med att salta & peppra, ha också i lite citronsaft om du vill. Smaka av och servera! Jag gjorde det väldigt enkelt och hade bara färdiggrillad kyckling till. Ett annat tips är att ha någon god skinka (läs på så att den inte innehåller för mycket socker).


LCHF-kakor

Egentligen är detta inte ett så uttömmande tips, för jag har inte så mycket fakta om dessa små LCHF-kakor som jag köpte igår. De är i alla fall från Byttorps finbageri här i Borås, samma ställe som jag köper mitt bröd ifrån. Igår fick jag reda på att de säljer både dessa småkakor, chokladbollar, hamburgebröd, frallor, limpor... Kanske till och med har glömt något - och allt enligt LCHF. Det blir garanterat fler besök där, och jag lovar att ta reda på lite mer information om dessa kakor; innehåll och antal gram kolhydrater per kaka. Goda var de i alla fall!



// Sofia


Godmorning sunshine

 

Jag är precis hemkommen från en pw. Tror ALDRIG i mitt liv att jag frivilligt har gått upp halv 6 för att ta en promenad tidigare. Nu måste jag skynda mig, ska vara i skolan innan 8 idag.. Ha en fin dag!

// Jonna

 


Köttfärssås & mirakelnudlar

Min utmaning denna vecka är att laga 3 LCHF-rätter som jag aldrig tidigare testat. Först ut blev köttfärssås och något så spännande som mirakelnudlar.

Det här behöver du:
(När det gäller mängd kan man välja själv men jag skriver vad jag hade, och det räckte till 4 hela portioner och en extra med bara köttfärssås)



800 gram köttfärs
1 gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
Champinjoner
2-3 dl vispgrädde
valrfria kryddor, jag hade salt, svartpeppar och LCHF-barbeque-krydda (köpt på LCHFbutiken.se)
3 paket mirakelnudlar (också köpt på LCHFbutiken.se)

Så här gör du:
Hacka löken och stek i smör tillsammans med köttfärsen. Krydda sedan med dina kryddor, pressa i vitlöken och häll i champinjonerna och grädden. Låda sedan koka upp och smaka av.



Hur nudlarna ska tillagas står bra beskrivet på förpackningen. Först ska man hälla ut vattnet som de ligger i, och sedan skölja i kallt vatten i 10-15 sekunder. Häll sedan i nudlarna i kokande vatten och låt koka i ca 1 minut. Häll av vattnet och vips så var det klart! Dessa nudlar innehåller endast 2 gram kolhydrater/100 gram.





Servera gärna med lite sallad.

MITT BETYG:
Jag har länge varit lite nyfiken på dessa mirakelnudlar och tänkt att det är väldigt bra för de som saknar att ha typ pasta till maten när man följer LCHF. Jag måste vara ärlig och erkänna att jag är inte imponerad alls och jag insåg att jag är inte en av de som saknar det i kosten. Det var inte så att det smakade illa på något sätt, det var mer så att det smakade inte så mycket alls och det känns ju inte som att den mättar vidare bra då det är 0 gram fett i. Köttfärssåsen blev däremot god men den är ju ganska "vanlig". Summa summarum; detta är nog en rätt som passar de som saknar pastan i LCHF, men för min del hamnar den inte på topplistan alls över de godaste LCHF-rätterna jag provat, men jag är ändå nöjd att jag testade, hur skulle jag annars få veta om jag gillade det eller inte?

Betyget blir: 2 av 5 möjliga "tummen upp"



// Sofia


Gott te!

Tänkte bara kika in här & tipsa om ett jättegott te, köpt på Bergs i Borås. Twilight heter det, om jag inte minns fel var det smaken jordgubb/karamell. Perfekt när man är sugen på nått men inte vill småäta.

Ikväll kommer första, nya LCHF receptet från mig - första delen i Jonnas utmaning till mig denna vecka.

// Sofia


Träningstimme nr 1 - check

Måndag igen och en ny vecka på ingång! jag kände att det var på sin plats med en första timme på gymmet och det känns sååå skönt nu efteråt. Jag har ju mina 10 träningstimmar att avverka så jag tänkte att det är väl lika bra att sätta igång. Det har öppnat ett nytt Sportlife i mitt hus, så jag har inga som helst ursäkter att komma med. Jag var helt ensam där så inga köer till maskinerna direkt ;)

// Jonna


LCHF inspirerad present

För några dagar sedan fyllde min kära pappa år och som alla år är det så svårt att veta vad man ska köpa i present. Efter lite fundering kom jag och Frida på att en korg med lite olika delikatesser och god mat/tilltugg skulle passa pappa bra. Vi lät korgens innehåll gå i LCHFs tecken; mörk choklad, fetaost, brieost, ölkorv, baby bel ost, oliver, LCHF kokbok, ljus, tändsticksask, rött vin och lite annat smått och gott. Jag tycker verkligen själv att detta är en jättebra present till någon och den passar ju perfekt till alla då du kan anpassa innehållet efter personen som ska få den. Bra va?





// Sofia


Hämnden är ljuv

Då var det redan dags för utmaning nummer två här på blöggen (alltså en första chans att ge igen):

SOFIAS UTMANING TILL JONNA
Som ni alla vet var Jonna inte nådig alls när hon gav mig utmaningen förra veckan, jag skulle avverka 7 mil på 7 dagar. Så nu vill jag ju liksom ge henne något som känns ordentligt och som får henne att svettas! Hon har ju haft en intensiv plugg-period inför tenta men när den nu är avverkad finns nu inga bortförklaringar längre; Jönna, it's time to move that body! Din utmaning denna vecka blir att genomlida 10 timmar av träning. Träning kan vara ett bodypump-pass eller bara egen träning på gymmet eller en power-walk. Minst 7 timmar av de 10 ska avverkas på gymmet. De resterande 3 kan du alltså använda till att promenera, men nåde dig om du inte går i rask takt!


JONNAS UTMANING TILL SOFIA
Ja då var det dags för nästa veckas utmaning! Eftersom Sofia fick en ganska så mastig utmaning förra gången vågar jag, för min egen framtids skull, inte ge henne något liknande igen. Fokus hamnar istället på matlagning den här veckan och jag vill att Sofia ska testa minst 3 LCHF-maträtter som hon aldrig tidigare provat. Självklart ingår det att redovisa och betygsätta dessa här på blöggen så att alla kan dra nytta av hennes kulinariska erfarenheter.



Fikasugen?

I eftermiddag mötte jag upp min fina vän Moa på stan för en fika. Räknade givetvis inte med att det skulle finnas nått jag kunde äta så jag tänkte ta en kopp te, men kände mig lite småhungrig ändå. Då får jag syn på en skylt bland alla bakverk; LCHF-kaka! Tänkte att detta måste jag ju prova, om inte annat för bloggens skull ;) Man vet ju aldrig vad de faktiskt har i de där bakverken men kände att jag får väl lita på att det inte är en kolhydratsbomb i alla fall. Har knappt ätit några kolisar alls idag så jag har några tillgodo för att ens komma upp i 20 gram, som är min gräns per dag..

Jag kan meddela att den smakade helt okej! Kändes sådär kompakt som LCHF fika gör, men det var roligt att kunna sitta ner med Moa (som säger JA till kolhydrater & tog en smarrig chokladboll!) och faktiskt också kunna unna sig nått gott. Så ni LCHFare i Borås, gå till Café Viskan och prova ni också!

Jag utlovade ju mig själv en vilodag idag, men sen insåg jag att har man bestämt sig för att nå ett visst mål så kan man inte ha vilodagar förrän man når dit! Så snart ska jag bege mig till gymmet, sedan ska jag ringa Jonna & meddela henne hennes utmaning.... Jag kommer inte vara nådig!!!

// Sofia


Många trappsteg senare..

Under den gångna veckan skulle jag gissa att jag tagit ungefär 3000 trappsteg extra (upp & ner). Detta är alltså vardagsmotion som jag skulle gått miste om utan Sofias fantastiska utmaning till mig ;) Jag får väl erkänna att det funnits gånger då jag varit sugen på att ta hissen, framförallt de gånger då jag tryckt på knappen och sedan kommit på mig själv, men jag har tagit trapporna varenda dag. Den här utmaningen var faktiskt inte så jobbig som jag tänkt mig och jag tror till och med att jag kommer fortsätta skippa hissen då och då! Ikväll kommer nya utmaningar inför den kommande veckan..

// Jonna


SOL!

Hej alla fina! 

Jag har precis druckit årets första kaffe på kanalkanten med min kära Emelie. Det är ett fantastiskt väder i Göteborg idag! Visst blir man mycket gladare när solen skiner?! Nu ska jag ta en promme och under tiden försöka klura ut vad jag ska laga för matlådor inför den kommande veckan..

Måste förresten säga att jag är riktigt imponerad över Sofias sju mil den här veckan & jag fruktar nästa utmaning då jag gissar att jag kommer få igen litegrann ;)

// Jonna


Ceasarsallad

Jag är en riktig sucker för Caesarsallad så jag är verkligen överlycklig att det är så LCHF-riktigt! Dessutom är det så himla enkelt att fixa;

Du behöver:
Kycklingfilé
Bacon
Smör till stekning
Romansallad (eller vilken sallad du vill!)
Caesardressing (man kan ju givetvis göra sin egna men vem orkar det? Jag har hittat en supergod, från märket Ken's steak house, Creamy Caesar with roasted garlic. Innehåller bara 3,3 gram kolhydrater / 100 gram)
Riven parmesanost

Gör så här:
Stek kycklingen i smör och skär sedan baconet i bitar och stek även dessa. Lägg upp salladen på tallriken, lägg kycklingen och baconet över och blanda sedan med dressingen. Toppa det hela med riven parmesan - klart! Piece of cake, eller hur?!

Jag brukar även ha fetaost till min ibland, och kanske lite rödlök också, men det är ju en smaksak.

// Sofia


JAG KLARADE DET!

Jonnas utmaning till mig denna vecka var ju som bekant att jag skulle gå/powerwalka/jogga 7 mil. Jag kan nu stolt meddela att UTMANINGEN ÄR AVKLARAD!!! Det har krävt lite tid, kraft & ett jävlaranamma, men gud så bra man mår av att röra på sig!

Detta ska firas med några glas vin med fina vänner ikväll!

// Sofia




En hel mil närmare målet

Angelica hämtade upp mig vid nio tiden och vi styrde bilen mot kransmosen för att möta upp Julia och bege oss ut i spåret. 10 km avklarade vi - high five! Nu har jag bara ca 5 km kvar för att klara veckans utmaning, tänkte fixa det i eftermiddag så att söndagen får bli en skön, välförtjänad, vilodag. Jag låter några bilder tala för sig själva, och så hoppas jag att ni alla får en riktigt fin lördag i det härliga vädret!






// Sofia


LCHF bröd

Godmorgon alla!

Precis som Jonna skrev här om dagen är det många som tycker att det är svårt att veta vad man ska äta till frukost när man går på LCHF. För min egen del trivs jag jättebra med att göra en äggröra på två ägg och en skvätt grädde och steka några baconskivor, men det är inte alltid man har så mycket tid på morgonen att man hinner fixa till det. Jag har hittat räddningen och något som gör det sjukt enkelt att fixa en snabb, god frukost; LCHF bröd från Byttorps finbageri här i Borås. Jag har sett typer av sånt här bröd på andra ställen också, på ICA exempelvis, men tyckte att deras 3 gram kolhydrater per skiva är i mesta laget. Det bröd som jag köper innehåller ca 1,1 gram/skiva och en limpa kostar 35:- om jag inte minns fel. Brödet är gjort av mandelmjöl, malda hasselnötter, fiberhusk, smör, ägg, keso, creme fraiche, linfrö, sesamfrö och kokos. Jag brukar äta dessa med ett par skivor ost och en bit salami. Tillsammans med en kopp te blir detta en riktigt god frukost!


frukost på första villagatan


bild hämtad från http://www.byttorpsfinbageri.se


// Sofia


 


Busy busy

Jag ber om ursäkt för min frånvaro här på bloggen, som tur är har jag Sofia som är duktig och uppdaterar. Men i morgon har jag äntligen tenta och sen är det full fart med 100 grymma dagar ( efter tentafesten ;) ). Tog en pluggpaus idag med jordgubbar och äpple-ramlösa. Lite får man allt unna sig när man sitter inne hela dagen trots strålande sol ute!


NEJ till kolhydrater

Jag tänkte berätta för er alla om hur namnet på den här bloggen kom till. Eller i allafall varifrån namnet har sitt ursprung. Det hela började egentligen med att det finns en scen i kvarteret skatan som jag tycker är så sjukt roligt. Det handlar om en femenistisk självförsvars kurs där kursledarens svåger Mike ställer upp som angripare och får utstå både det ena och andra. Roligast av allt, som jag hängt upp mig på, börjar vid 00:30 sek in i klippet & håller på till runt 1:00. "Vill ni HA sex med Mike?!?!" "NEEEJ!".

Sen var det en sen kväll på en bar i Borås som heter Vimmel, när jag och Jonna var ute och roade oss med några vänner. Under kvällen hade vi skämtat rätt mycket om det där med att sätta upp handen och säga "NEJ!!!" till olika saker. Något som kom på tal var ju givetvis då att, när man går på LCHF, ska man göra detta och säga "NEEJ! till kolhydrater". Jag minns faktiskt inte vem det var som kläckte det klockrena, mitt på dansgolvet, mitt under en låt; att det ska ju givetvis bli namnet på blöggen.

Så på den vägen är det, och jag hoppas nu att ni förstår att när ni utalar bloggens namn ska alltså ordet NEJ sägas med lite extra kraft & beslutsamhet ;)




// Sofia

Liveuppdatering!

Jag är ju tjej så jag kan ju faktiskt göra två saker samtidigt, så vet ni vad jag gör nu? Jag befinner mig mitt på morgonpromenaden & bloggar från mobilen. Idag var det TUNGT att ta sig upp kan jag lova, men tanken att det är fredag & snart helg gjorde det lite lättare.

Lite senare tänkte jag lägga upp ett inlägg om storyn bakom namnet på bloggen..

// Sofia


Artikel om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdomar

Idag fick jag tips från en kollega om artikeln som jag har länkat nedan. Det är faktiskt riktigt intressant och jag tycker verkligen att ni alla ska ta er tid och läsa den. Något som jag har fått höra mycket sedan jag började med LCHF är att "det kan väl aldrig vara bra för dina kärl, hjärtat och kolesterolhalten att äta så mycket fett". Det här ger lite svar på tal. Sen vet jag att alla har olika åsikter och det kommer alltid att finnas någon som säger det ena och någon annan det andra. Jag kan faktiskt inte påstå att jag är så himla insatt i allt än, jag har sjukt mycket kvar att lära, men det här är ett sätt att just lära sig mer. Läsa artiklar, skrivna av dels de som hyllar dieten men också de som sågar den - det är viktigt att vara medveten om att det finns två sidor.

Än så länge måste jag säga att jag har mött ganska mycket motstånd mot LCHF runt omkring mig, många är väldigt skeptiska. "Neeeee, det kan väl inte vara bra". Varför skulle det inte kunna vara det? Hur bra åt jag innan? Fika titt som tätt, massa läsk, snabbmat, färdigmat... Jag tror att jag löpte större hälorisk innan jag började med att säga NEJ till kolhydrater.


http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/





// Sofia


Tips

Har precis ätit min matlåda som innehöll Jonnas recept på köttfärs- & vitkålsröra, hur gott som helst! Innan det är dags att gå tillbaka till skrivbordet & jobba några timmar till tänkte jag tipsa er om en bra sida för att se hur många gram kolhydrater olika livsmedel innehåller; www.100gram.se

Det ska vara lätt att snabbt kolla upp om det är något man är osäker på innehållet i!

/ Sofia


Frukosttips!

Det här med vad man kan äta till frukost kan vara lite klurigt med LCHF. Man kanske inte är sugen på ägg och bacon vareviga morgon. Jag brukar blanda kvarg, turkisk yougurt & keso för att sedan toppa med kanel och kokos. Idag lyxade jag till det men några hasselnötter också ;)

// Jonna


En god start på dagen!

Gå gå gå gå..

Alltså, 7 mil på en vecka är ju inget jag gör i ett nafs har jag ju insett. Efter idag är jag uppe i 3 mil, bara 4 kvar... Så idag blev det, trots träningsvärken from hell (tack Julia, jag har knappt kunnat böja mig ner idag.....), 7 km imorse & en långpromenad på kransmossen med Frida efter jobbet på 9 km. Efter det blev det tacos, perfekt för oss LCHFare för man kan plocka det som passar oss!

Nu somnar jag när som helst, godnatt!

//Sofia


LCHF-kycklingrätt i ugn

Häromdagen lagade jag en av mina favorit-kycklingrätter. Den är verkligen mättande och supergod så det räcker med bara lite isbergssallad till men vill man kan man ha lite blomkålsris eller liknande. Jag har inget exakt recept då jag brukar laga på känsla och man får såklart också anpassa efter hur mycket kyckling man har men håll till godo ;)

// Jonna

Det här behöver du:
Kycklingfiléer (jag hade ca 1000 gr kycklingbröstfiléer)
1 gul lök
Champinjoner (så mycket du vill)
3-5 dl grädde
1-2 kycklingbuljongtärningar
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Smör att steka i 

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kyckligen i mindre bitar så går det fortare. Krydda med salt och svartpeppar och bryn sen kycklingen i en klick smör, den ska få en yta, innan du lägger över den i en ungsfast form. Skär under tiden löken i halvringar och champinjonerna i skivor. Utan att diska stekpannan har du sedan i ännu mer smör och sedan löken & champinjonerna. Detta ska fräsas på lite och sedan ska vitlöken och kycklingbuljongen i, krydda även med svartpeppar innan du har i grädden. Här får du välja själv hur mycket som ska i beroende på hur mycket sås du vill ha. Smaka av och tillsätt om det behövs mer buljong, vitlök, peppar och salt. När du är nöjd, häll såsen över kycklingen och låt stå i mitten av ugnen tills kycklingen är genomstekt. Jag brukar räkna med 30-40 minuter men man får skära lite i kycklingen för att se så att den är klar. 



Klart!

Kanske ett inte så hett tips...

Jag tänkte först att jag skulle ha tipsat er om LCHF-chokladmuffins (se bild nedan) som jag bakade för ett tag sedan. Men om sanningen ska fram så var de inte alls lika goda som det ser ut som, allt kan man inte lyckas med. Tyckte att jag följde receptet till punkt & pricka men ändå blev de riktigt torra.

Dessutom vågar jag inte skriva ut receptet här och tipsa er att prova, för det finns en (väldigt fin) kille i Halmstad som påstår sig ha fått stora problem med torrhosta efter att ha ätit dessa......

/ Sofia


Paranötter

Japp, då var våra mål uppsatta! Nu är det bara själva utförandet för att nå dem kvar - piece of cake ;) Skämt å sido så är jag otroligt peppad på de här 100 dagarna! Tyvärr får jag skjuta upp den ordentliga kickstarten litegrann då den här veckan består av tentaplugg, tentaplugg & tentaplugg. Men nästa vecka kör vi med full fart!

Jag vill passa på att tipsa om ett LCHF-vänligt mellanmål som jag just knaprat i mig: paranötter. De innehåller bara 5 gr kolhydrater per 100 gr och jag tycker att de är jättegoda! Det är alltså perfekt att alltid ha några stycken i väskan utifall att hungern faller på.

Man ska dock vara försiktig och inte äta för många då paranötter kan innehålla aflatoxin, ett gift som i större mängder kan ge leverskador. Man ska heller aldrig äta mögliga eller dåliga nötter av samma anledning!

// Jonna

Antar du utmaningen?

Idag är den första av 100 grymma dagar! Var det någon mer som anmälde sig? Vi är i alla fall otroligt peppade! HÄR kan man läsa mer om vad det hela innebär. Lite snabbt så fungerar utmaningen såhär: man sätter sina egna mål idag och utvärderar om 100 dagar. Om man vill vara med och tävla om fina priser kan man skicka in före- & efterbilder på sig själv men känner man att det är för mycket kan man bara vara med för att ge sig själv en extra dos motivation.

Såhär ser våra mål ut:

Sofia:

Om 100 dagar är det alltså den 30:e Juni. Förhoppningsvis är det då härlig, svensk sommar och semestern ska snart dra igång. Mitt mål är att MINST ha gått ner 4 kg tills dess. Jag vill inte sätta upp något omöjligt mål, jag vill hellre nå dit snabbare och sätta upp nytt mål utmed vägen. När jag har gått ner 4 kg är jag nere på min målvikt (vad jag har tänkt mig än så länge) så då gäller det att träna kroppen snygg och skaffa den grymmaste kondisen. Hur ska detta då uppnås? Jo, jag ska träna med personlig tränare en gång i veckan så länge jag känner att det är nödvändigt, jag ska fortsätta med många, långa promenixer, övrig träning på gymmet & givetvis fortsätta med LCHF och allt vad det innebär. När det gäller konditionen ska jag hela tiden öka mina mål; springa på bandet 30 minuter utan att stanna, 35 min, 40 min and so on. Jag ska pressa mig själv till max under 100 dagar - NU KÖR VI!

Jonna:

Jag tror att om man siktar mot stjärnorna så når man förhoppningsvis trädtopparna, därför kommer jag att sätta mina mål högt. På 100 dagar kan man åstadkomma en riktigt stor förändring (det handlar om lite mer än 14 veckor). Jag ska den 30 juni ha gått ner 10 kilo! Utöver det ska jag ha tajtat till hela kroppen och förbättrat konditionen ordentligt, i juni ska jag springa milen på 60 minuter igen! Detta ska jag uppnå genom att träna så ofta och så mycket som jag hinner med, minst 4 gånger i veckan! I kombination med LCHF och en i övrigt hälsosam livsstil med mycket vardagsmotion är jag säker på att jag kommer att vara stolt när utmaningen är slut! När det är dags att hoppa i en bikini ska jag känna mig nöjd med min kropp! 




Himlen är oskyldigt blå

Nästan 7 km avklarat, det blir nog en fin dag idag!

/ Sofia


Jag överlevde!

Jag lever efter första passet med PT-Julia, men det var läääänge sedan jag körde så hårt och pressade kroppen så. Utan någon som pushar & skäller lite är det svårt, i alla fall för mig, att ge det där lilla extra som man inte tror att man kan. Julia är hård (sjukt bra!), jag fick absolut inte svara i telefon under passet och vi kunde inte fota till bloggen emellan övningarna; "Nästa gång lämnar du mobilen i skåpet Sofia!" Ok chefen...

Vi började med uppvärmning på löpbandet i 10 minuter. Allt eftersom ökade hon farten och sa till mig hur jag skulle springa. Det är en helt vetenskap, vet ni det? Upp med knäna, landa inte på hälarna, fram med bröstet, andas ordentligt.. Men det kändes bra & jag klarade det hyffsat faktiskt, vill absolut inte skryta här på bloggen men PT-Julia berömde mig för min kondis (kors i taket för jag tycker själv att den är kass, man kan mer än vad man tror!)

Efter det var det diverse styrkeövningar och jag svettades som aldrig förr. Det jag direkt inser är att när man ska träna så hårt får man absolut inte vara rädd för följande; att bli tomatröd i ansiktet av ansträngning, svettas så det droppar på golvet eller att hoppa och flaxa med armarna så att alla gymmande hunkar ser.

Vi körde på i nästan en och en halv timma och det kändes riktigt bra. Nu är jag fullkomligt slut i kroppen, orkade knappt styra bilen hem från gymmet. Är lite smått nervös för exakt hur mycket träningsvärk jag kommer ha när jag vaknar. Men det blir till att ignorera och ge sig upp för att avverka morgonpromenixen på 7 km - utmaningen ska klaras! Jag och PT-Julia har inte bestämt alla detaljer än men det verkar som att det kommer bli ett pass med henne i veckan - ser verkligen fram emot detta med skräckblandad förtjusning... :)

PS. Det kan vara så att ni kommer få se lite mer av PT-Julia här framöver....


Angelica susade förbi oss och fick knäppa av några kort!






// Sofia

Träning på schemat

Nu åker jag från jobbet & om en halvtimma drar mitt första pass med personlig tränare igång. Den som ska träna & pressa mig heter Julia & är en väldig fin vän till mig. Hoppas vi kan fortsätta vara vänner i framtiden också.... ;) NEJtillkolhydrater har ett spännande förslag till henne så vi får väl se om hon nappar på det.. Hur som helst så återkommer jag med en rapport senare ikväll om hur det gick!

Förmodligen kommer jag se ut typ så här när vi är klara....

/ Sofia


Svar på fråga

Vi fick en fråga i kommentarsfältet som jag tänkte att fler kanske var intresserade att få svar på. Jag vill börja med att klargöra att jag inte är någon expert utan bara kan svara för mina egna (& till viss del Sofias) erfarenheter..

Postat av: Josefine
Hej! Funderar lite över era resultat med LCHF. Har just börjat så behöver lite pepp :) Hur snabbt märkte ni resultat?
En annan fråga - kan man äta för lite fett? Som sagt är jag grön så behöver lite tips :)

Svar:
Hej Josefine!
Vad är det du vill uppnå? Gå ner i vikt? Jag tycker att man märker resultat direkt. Framförallt så binder kolhydrater vatten så man känner sig direkt lättare, magen kan lätt bli uppblåst av för mycket socker och det försvinner på studs. Jag har själv inte mätt eller vägt mig men efter snart 4 veckor så sitter kläderna bättre och jag känner mig mycket, mycket fräschare. Framförallt är det lätt att "hålla" dieten och man är inte lika sugen på att fuska. Jag vet att Sofia har gått ner 3 kilo och flera centimetrar under sina LCHF-veckor, hon skriver mer om det HÄR. För mig är den största vinsten att jag inte är sugen på saker längre och att jag håller mig mätt längre utan att småäta! 

När det gäller att få i sig fett så tror jag att jag läst någonstans att ca 70% av kalorierna man får i sig på en dag ska komma från just fett. Det kan låta väldigt mycket och man får anpassa efter sig själv! Tänk inte alls på att räkna kalorier utan ät tills du är mätt! Det är fettet du får i dig som sätter fart på förbränningen när man väl hamnat i ketos (när kroppen har ställt om sig till att fett är den primära energikällan). Det är också fettet som gör att du känner dig mätt! 

Jag tycker att det är viktigare att du håller koll på att kolhydratsintaget inte överstiger 20 gram / dag (strikt LCHF) än att fokusera på fettet tycker jag. Läs på allt och tänk även på mängden, mejeriprodukter innehåller lite kolhydrater och äter man för mycket kan vågen vända uppåt istället.

Lycka till!
// Jonna

Grattis älskade Sara!

En av våra trognaste bloggläsare och en av våra allra närmsta vänner fyller idag 23 år! Vi vill därför passa på att önska GRATTIS från oss på NEJtillkolhydrater & vi hoppas hon får en superbra födelsedag :)


Skål! Vi hoppas du unnar dig en ordentlig drink idag ;)

Hundra grymma dagar

Vill du utmana dig själv lite extra? Det är snabba ryck då man måsta anmäla sig senast 20 mars kl 18.00 (redan i morgon). Vad man än har för mål med sin diet / träning så skadar det aldrig med en extra spark i baken. Vi gillar ju utmaningar här på NEJtillkolhydrater så självklart har vi anmält oss :) Så ta chansen du också, man kan vinna fin-fina priser!

Klicka på bilden för att komma till anmälan:


Chokladbollar LCHF

Den största fördelen med LCHF, enligt mig, är att sockersuget försvinner nästan på en gång. När man väl ställt om sig är det jättelätt att säga nej till godis och bakverk! Dock kan man ibland vilja lyxa till det eller kanske bjuda någon annan på något gott. När jag bakar så ska det vara lätt och det ska gå fort så därför bestämde jag mig för att testa 56kilo-Åses chokladbollar. Jag måste säga att jag är positivt överraskad över hur goda dom blev!

Jag hade inget mandelmjöl hemma så jag fick improvisera lite, här nedan kommer hur jag gjorde..

// Jonna

Det här behöver du:
100 gr Smör
100 gr Kokosflingor
100 gr Sötmandel
100 gr Hasselnötter
2 msk Kakao
2 msk Kallt kaffe (om man vill)
2 msk Stevia strö, eller annat sötningsmedel (om man vill)

Kokos att rulla bollarna i
En mixer eller matberedare

Gör såhär:
Börja med att mixa ihop kokos, mandlar & hasselnötter till ett "mjöl". Blanda sedan smör, mjölet, kakao, kaffe & stevian i en bunke. Rör om ordentligt (smörklumpar är inte så gott). Forma bollar och rulla i kokos - klart! Förvara gärna kallt en stund innan servering då de blir mjukare än vanliga chokladbollar. 


Stevia strö från ICA är en blandning mellan Steva & Erythritol

Klara att avnjuta!

What doesn't kill you...

Jonna, tack själv för utmaningen hörru. 7 mil är ingen piece of cake alltså! Jag kände instinktivt att jag behövde en plan för hur jag ska fixa detta. Ekonom (typ) & kontrollfreak som jag är gjorde jag en exceluppställning. Om allt går enligt planerna har jag till och med lite till godo, nu gäller det bara att hålla detta.. Imorgon ska jag träna med personlig tränare för första gången, hoppa jag kommer upp ur sängen på onsdag, annars är hela utmaningen i fara...

// Sofia


Hej måndag

Jag vaknade tidigt i morse och bestämde mig för att anta min egen utmaning för en dag. En dryg mil senare är jag superpigg, en promenad är verkligen en skön start på dagen. Solen skiner i Göteborg idag men jag höll på att blåsa bort emellanåt. Det gav dock lite extra träning i motvinden och nu är jag i alla fall vaken ordentligt!

TACK som fan Sofia förresten för utmaningen! Jag räknade trappstegen igår - 142 stycken. Jag hoppas verkligen att jag inte glömmer något i lägenheten den här veckan ;) Men vad är det man säger om trappor, man får snygg rumpa?

//Jonna

Celsiusdryck

Jag tänkte informera er alla om att det finns en dryck som heter Celsius. Som man kan läsa på http://celsiussverige.se/ så är det en "unik dryck som förbränner kalorier, bidrar till din vitalitet och prestationsförmåga". Det finns tydligen flera studier som har visat att Celsius faktiskt ökar din förbränning. Det här kan man läsa på deras sida:


"Celsius är laddat med vitaminer och andra naturliga ingredienser, som grönt te med EGCG, ingefära, kalcium, krom, B- och C-vitamin. De här ingredienserna gör att du stimulerar din ämnesomsättning, vilket i sin tur resulterar i en kaloriförbränning. Samtidigt får du en rejäl energistimulans, som varar länge! Njut av den sköna känslan att bränna kalorier!"

Drycken finns i 6 olika smaker: cola, apelsin, vilda bär, citron/lime, jordgubb/kiwi & persika/mango. Jag har provat allt utom vilda bär och tycker faktiskt att alla var riktigt goda. En dryck innehåller endast 2 g kolhydrater, perfekt!

Jag tycker själv att jag känner en extra kick efter att jag druckit en sån här, kan dock inte svara på om jag inbillar mig för att jag vill att den ska ha verkan, eller om det är på riktigt ;) Prova själva och se hur den fungerar på dig!


Smarrig blomkål- & spenatgratäng

Hej!

Idag bjöd jag hit min fina syster Frida och hennes fina Leo på middag. Det som stod på menyn var blomkål- och spenatgratäng med fläskfilé, sallad och lite b-sås. Receptet är hämtat från www.studentkrubb.se . Jag vet inte om det är något tillfälligt fel på den sidan nu, för jag verkar inte komma in utan att "logga in". Tänkte hämtat det exakta receptet men då jag inte kommer åt det skriver jag enligt hur jag tillagade det idag för det blev gött!

För att laga gratängen behöver du:
Blomkål (ett blomkålshuvud är lagom)
Babyspenat (jag hade en halv påse)
Grädde (ca 4 dl)
Riven ost (ta efter smak, jag hade nog 3-4 dl kanske)
salt & peppar

Gör så här, HUR enkelt som helst:
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och dela blomkålen i små buketter och lägg i en ugnsfast form. Lägg även i spenaten. Häll över grädden och toppa med osten. Salta och peppra efter smak. Låt stå i ugn i ca 45 minuter. Servera gärna med sallad och eventuellt nån fet och god beanässås.



jag gjorde två gratänger och fick några matlådor till jobbveckan






Middagssällskapet!


Sen gick jag och söstra mi ner till stan för att kika bio!



KRAM
// Sofia


Helgträning

Känslan efter att man har tränat kan vara bland det bästa som finns, man känner sig liksom lätt som en fjäder på något sätt. Ja, som ni förstår så har jag varit och gymmat lite. Det blev mest styrka men också en sväng på crosstrainern och några steg på bandet. BRA söndagsaktivitet!

Nu har jag dushat och ska ta en promenix hem till min vän Emelie för lite söndagshäng. Jag har fixat LCHF-vänliga chokladbollar som jag tänkte ta med mig så det blir spännande att se vad de andra tycker! Återkommer med recension.. :)

//Jonna


I dare you...


Då var tiden inne, det har blivit dags att presentera veckans utmaningar!

SOFIAS UTMANING TILL JONNA
För inte så länge sedan var jag hos Jonna i Göteborg på besök. Det var första gången jag var i hennes lya där och det visade sig att hon bor på hela åttonde våningen. När vi hade varit iväg och köpt frukost och skulle ta hissen upp var det nån j*vel som höll på att flytta så hissen var liksom upptagen. Vi hade inget annat val än att ta trapporna och jag kan säga det att man var rätt trött när man kom upp. Jag vill därför utmana Jonna att hela den här veckan, VÅGA VÄGRA HISSEN! Varenda dag, när hon ska lämna lägenheten och gå tillbaka upp är det trapporna som gäller. Ni vet väl att vardagsmotionen är den viktigaste? Så Jönna min vän, lycka till och nåde dig om du fuskar!


JONNAS UTMANING TILL SOFIA
Nästan varenda vardagsmorgon i sju veckor har Sofia vart ute och gått en powerwalk innan jobbet. Då ska ni veta att hon åker hemifrån kl halv 8 och ska hinna göra sig i ordning innan dess. Hon är alltså redan nu fantastiskt duktig på att gå ut och gå och det räcker alltså inte med en "gå en promenad varje dag"-utmaning. Istället vill jag att hon ska en mil om dagen, i snitt. Om hon gör det på bandet på gymmet eller utomhus kan hon få välja, det enda jag begär är att sju mil är avklarade om en vecka. Så Sofia, jag hoppas du har någon skön lista att lyssna på och att de nya skorna inte skaver.. GAME ON!



Seg söndag

God morgon alla fina! Jag sitter och dricker dagens första kopp kaffe och funderar över hur jag ska lägga upp dagen.. Tog en välbehövlig sovmorgon men har en hel del som måste uträttas och så måste jag plugga.. Ett träningspass tänkte jag också försöka hinna med ;) Ikväll kommer våra utmaningar inför den kommande veckan - stay tuned!

// Jonna


Anta utmaningen!

Det är lätt att sminda storslagna planer om att man ska bli mer hälsosam. Det kan handla om ett löfte om att börja träna eller äta lite nyttigare för att må bättre. Att sedan verkligen förändra sitt liv brukar inte vara lika enkelt, för det krävs både motivation och karaktär. 

För att göra det lite mer intressant här på bloggen kommer vi att ge varandra varsin utmaning varje söndag. Det kan t.ex. vara att Sofia inte ska åka bil någon annanstans än till jobbet eller att jag ska gå till och från skolan varje dag. Som ett incitament för att göra ett hälsosammare val den kommande veckan. Vi hoppas även att ni bloggläsare ska bli motiverade och att så många som möjligt antar utmaningarna!

Titta in i morgon för att få reda på vad vi hittar på inför nästa vecka ;)

// Jonna


Shoppingtips!

Jesus amalia så jag har shoppat idag. Fick massa armträning av att bära alla kassar! Blev en jacka, byxor, tunika, blommor, inredning, smink, MEN, det jag har tänkt att tipsa om kommer från Stadium. De har just nu en kampanj som går ut på att om du lämnar in dina gamla träningsdojor till dem så får du 100 kr rabatt på ett par nya och de gamla skorna skänks till behövande. Win win situation, hur bra är inte det?! Så jag tog med mina gamla skor (nån stackare nån annanstans kommer få lika mycket skoskav som jag haft i dem...) & köpte ett par nya träningskor. De var på rea, nedsatta från 699:- till 399:- & med min rabatt blev det alltså 299:-. Gick ut från affären och kände mig rätt nöjd! Såååå, ni som vill komma igång med träningen, ni som behöver köpa nya skor för att de gamla är slitna eller vem som helst; byt från gammalt till nytt på Stadium!

// Sofia (som har lite ångest för att hon köpte allt som ni kan se nedan...)


Babybel Mini

Det är inte alltid lätt att hitta bra LCHF-alternativ när man är på språng. Oftast håller man sig mätt mellan måltiderna men ibland kan man behöva fylla på med energi. Ett hett tips om man behöver något litet mellanmål är babybel-ostar. De är goda, lätta att ta med sig, innehåller i princip inga kolhydrater alls och finns att köpa i de flesta matbutiker. 

// Jonna

Våga trotsa regn & rusk

Kanske blir man lite knäpp av att inte äta kolhydrater för inatt när jag kom hem vid ett fick jag värsta städrycket & började härja i köket och kom inte i säng förrän halv fyra.. Så jag kan ju inte påstå att jag hoppade ner från sängen när klockan ringde halv nio. På schemat stod promenix med Frida. Regnet piskade mot ansiktet & det var rätt ruggigt - men man vaknade ju till ordentligt i alla fall!

På tal om något annat måste jag nog köpa mig en trisslott idag. När vi är klara med promenaden och är på väg mot min lya inser jag att "faaaan jag glömde flytta bilen" (man måste betala från kl 9 där jag stod parkerad). I samma sekund ser jag en parkeringsvakt, på väg rakt mot min bil! Jag & Frida löpte dit, kastade oss in i bilen och gasade iväg - man skulle kunna kalla det en smitning tror jag. Jag tror inte han hann börja skriva nått på sin maskin så jag lyckades nog komma undan & känner att jag sparat 350 spänn, GÖTT!

Även fast min dagliga motion egentligen redan är gjord, känner jag mig lite girig idag & ska faktiskt åka till gymmet och köra en timma styrka. Sen blir det lite shopping på stan och mer städning hemma.

// Sofia


TGIF

Äntligen fredag! Jag har haft en fullspäckad dag i skolan och det var längesen jag längtade så mycket efter helg. Nu har jag och min vän Sara precis ätit kött, bea & sallad och nu ska vi mysa i soffan & titta på Skavlan. Jag har precis lärt mig att tycka om bearnaisesås, något som passar sig perfekt när man äter LCHF! När jag var hemma hos Sofia senast introducerade hon mig för provencale-varianten nedan och den kan jag verkligen rekommendera!

// Jonna



Fredagsmys

Åh, jag & Moa har precis ätit en riktigt god kvällsmat, väldigt LCHF-vänlig! Buffén bestod av färska räkor, kräfstjärtsröra, avokado, ägg, fetaost, spenatblad, tomat (jag äter dock inte tomater, har valt bort det ur min kost), crème fraîche med lite rödlök+vitlök & LCHF-bröd. Räkor innehåller 0 gram kolhydrater så man kan frossa ordentligt! Det här får nog bli en fredagstradition :)

/ Sofia


Live från gymmet!

Jag åkte från jobbet med ett stort jävla leende på läpparna! Jag vet inte om det beror på att jag har haft en bra dag, att det är helg, att solen kikar fram, att det känns som vår eller att jag skulle till gymmet.

Så just precis nu när jag skriver detta står jag & svettas på en crosstrainer med världens energi, blir lite tungt för benen när jag inte använder armarna men det är gött, då känner man att man lever! Det blir nån halvtimma kondition idag & sen lite styrka med fokus på mage & rygg. Sen väntar en mysig kväll med min fina vän Moa!

Avslutningsvis får ni alla blöggläsare en puss & hoppas att ni får en fin fredagskväll!

// Sofia


Vitamin Well Stevia

Häromdagen köpte jag, för att testa, en flaska Vitamin Well Stevia. Den skall vara helt utan kolhydrater och är sötad med steviaextrakt, ett naturligt sötningsmedel som inte påverkar insulinnivån i kroppen. Jag valde tillslut passion/citrus och jag måste säga att den var sådär, det fanns en viss bismak så det blir nog vanligt vatten i framtiden..

// Jonna

 


Kladdkaka

Idag firar vi att det är fredag och snart helg! Är ni sugna på något gott till kvällen?

(Recept hämtat från Katrin Zytomierskas bok "Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt")
Detta behöver du:


100 gram smör
3 ägg
1,25 dl sukrin
1/2 msk fiberhusk
3 msk kakao
1/2 tsk vanlijsocker

Gör så här:

* Sätt ugnen på 200 grader
* Smält smöret
* Vispa sukrin och ägg fluffigt och tillsätt sedan det smälta smöret
* Blanda resterande ingredienser och häll ner i smeten, rör om ordentligt
* Smörj en form med smör (häll ner koksflingor istället för ströbröd om du vill)
* Grädda i ugnen i 10 minuter



Efter 10 miuter i ugnen var min kaka inte alls klar, så jag hade inne den i kanske 2-3 minuter extra, sen såg den ut som ovan! Jag lät min stå i kylskåp under natten och dagen efter serverade jag den så här, tillsammans med grädde och lite hallon:



ÄT & NJUT, den blir faktiskt god! (men tro aldrig att det ska smaka lika gott som en vanligt kladdkaka för det gör det inte...;D ) Det bästa av allt är att själva kladdkakan innehåller i princip inga kolhydrater alls. Det enda av ingridienserna som inte är så bra egentligen är kakao och vanlijsocker, men det blir så liten mängd per portion att man nästan inte behöver räkna det alls. Var lite försiktig med grädde och bär; grädde innehåller 3,5 gram kolhydrater per 100 gram och hallon 8 gram per 100 gram, så ät med måtta om du kör strikt LCHF!


// Sofia

Omställning till LCHF

När man går över till en LCHF-kost och helt abrupt slutar med socker i alla dess former kan det för vissa resultera i diverse omställningsbesvär (t.ex. huvudvärk, trötthet, orkeslöshet eller t.o.m. feberkänsla). Kroppen skall vänja sig av med allt socker man tidigare stoppat i sig och samtidigt börja använda fett som primär energikälla. Om man liknar socker vid en drog så kan man jämföra med abstinensbesvär. Alla upplever dessa olika men innan man går över till LCHF kan det vara bra att vara medveten om att de existerar. När det gått någon dag kan man även märka att smaken i munnen / andedräkten förändras. Detta är för att antalet ketoner i kroppen ökar och man hamnar i ett tillstånd som kallas ketos. Ketonerna bildas av fett i levern och de fungerar som bränsle istället för glukos (som kolhydraterna omvandlas till). Om man vill kan man, med hjälp av ketostix, mäta mängden ketoner i kroppen för att kontrollera så att man inte får i sig för mycket kolhydrater.


Ketostix finns att köpa på apoteket

Efter några dagar brukar besvären gå över och man känner sig istället piggare. Har man innan kostomläggningen ätit mycket snabba kolhydrater (godis, kakor, läsk osv.) kan besvären bli värre då kroppen får en större chock.

LCHF-chips

Även fast man inte är sötsugen med LCHF kan det vara gott med något att smaska på vid festligare tillfällen. På flera bloggar skrivs det om ostchips, så jag bestämde mig för att prova. De passade perfekt till guacamole och självklart bjuder jag på hur jag gjorde!

// Jonna

Det här behöver du:
Färdigskivad ost (någon mild ost, t.ex. Gouda)
Valfria kryddor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär osten i så stora bitar du vill ha (mina var ganska stora från början så jag delade i fyra delar). Lägg på bakpapperssbeklädd plåt och krydda som du vill. Jag använde mig av starkt paprikapulver samt chilipulver. Ställ till sist in i mitten av ugnen i 5-10 minuter, de är klara när de har fått färg.

Innan gräddning


Klart!

Jag har sagt NEJ till kolhydrater i 7 veckor!

Igår firade jag att det var hela sju veckor sedan jag rensade min lya på kolhydrater & drog igång med LCHF. Ett tips till dig som är sugen på att börja; om du verkligen har bestämt dig & ska köra igång, släng eller ge bort allt som kan få dig att fuska/trilla dit igen. Jag rensade ur både kylskåp och skafferi & gav till och med bort min brödrost till syrran (det blir dyrt om jag vill äta rostebröd igen!!). Det blir sjukt mycket svårare att fuska när det inte finns något hemma. På bilden nedan kan ni se allt som försvann från hyllorna den dagen för 7 veckor sedan.

Om jag har märkt resultat? Jo då, sakta men säkert går det åt rätt håll; jag har absolut inget sockersug kvar, jag behöver aldrig känna mig hungrig en längre tid, jag har gått ner 3 kg, minskat 5 cm i midjan & 4 cm över rumpan (för att ge några exempel på kroppsmåtten..) Heja LCHF!

// Sofia


Morgonträning

Nedanför ser ni vad jag ska roa mig med idag men eftersom Sofia skvallrade lite om mitt vindrickande så vill jag börja med att meddela att jag mår prima idag! Vaknade till och med en timme innan klockan (?) Jag märker både att jag blir mer lättpåverkad och att man mår sämre dagen efter om man dricker mycket men som Sofia skrev så kommer det mer om alkohol och LCHF senare. 

Nu väntar jag på att mitt morgonkaffe ska bli klart, sen ska jag ta en sväng till gymmet innan skolan. Jag gillar inte att äta innan om man ska träna på morgonen men en kopp kaffe med lite grädde i sätter fart på fettförbränningen och gör att man orkar med dagens första timmar. 

// Jonna





Härlig morgon i Villastan!

Undra om jonna är bakis? ;) Klockan är halv sju & ni ser nedan vad jag & frida har hunnit med idag. Nu blir det en dusch & en ägg-och-bacon frukost innan jobbet!

/ Sofia


Godnatt från loftet

Vet ni, jonna är i skrivande stund ute & roar sig och dricker vin (se bildbevis nedan som hon mms:ade nyss!). Studenterna har det bra alltså... Och vet ni, det är helt OK att dricka några glas vin när man går på LCHF, bra va? Vi kommer skriva med om hur det funkar med alkohol längre fram.

Nu har jag klättrat upp på loftet för att få några timmars sömn, godnatt!

/ Sofia


LCHF i tidningar

Idag på jobbet hade min kollega Anna med sig två tidningar som hon visade mig som innehöll några LCHF-artiklar. Verkar som att det är ett hett ämne just nu & det gillar vi på NEJtillkolhydrater ;) Det var dels bakrecept & även allmän fakta, tog några bilder för att dela med mig. Nu är det dags för promenad nummer två!

// Sofia


Köttfärs- & vitkålsröra

Här kommer ett första, väldigt enkelt, LCHF-recept. Jag brukar vanligtvis använda stekt vitkål som ett tillbehör till det jag lagar men idag åkte allt ner i stekpannan och det blev faktiskt godare än det ser ut!

// Jonna

Det här behöver du:
500 gr köttfärs
1 liten gul lök
Vitkål (så mycket du vill ha)
250 gr crème fraiche 34%
1 dl grädde
2 köttbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta
Smör att steka i
Valfria kryddor (jag hade vitpeppar, chilipulver & paprikapulver)

Gör såhär:
Hacka löken, den ska i först och när den blivit lite mjuk - lägg i köttfärsen och stek tills den är helt genomstekt. Tillsätt strimlad vitkål, buljongtärningarna och pressa i vitlöken. Detta ska gotta ihop sig litegrann innan man har i grädden & crème fraichen. När allt är i, koka upp & krydda tills det du tycker det är gott.



Servera om du vill med lite sallad & en klick crème fraiche
 

Vårsol

Idag har jag inga föreläsning utan bara eget plugg på agendan. En av de bästa sakerna med att vara student är att man har ett så flexibelt schema. Eftersom Sofia är så duktig med sina morgonpromenader så blev jag idag inspirerad och bestämde mig för att inte vara sämre. Man får passa på att samla D-vitamin när solen är framme och en timma senare är jag mycket piggare!

//Jonna

Klarblå himmel i Göteborg

Nu kör vi!

Godmorgon!
Jag har precis kommit hem efter en timmas powerwalk tillsammans med Frida. Det är verkligen något att rekommendera; gå upp en timma tidigare & ut och promenixa - man får så mycket mer energi under dagen & när du kommer hem kan du med gott samvete göra annat än att motionera. Man känner att det går mot vår ute; idag kunde jag skippa understället & ta av halsduken efter halva tiden!

Idag skrivs det om LCHF i GT, så gå & köp!

// Sofia


Vad är LCHF?

LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat - lågt kolhydratintag och högt fettintag. Kosthållningen/dieten är relativt ny i Sverige och har blivit både hyllad och sågad men är nu godkänd av Socialstyrelsen som behandling av övervikt och diabetes typ 2. Många väljer att börja med lågkolhydratkost för att gå ner i vikt medan andra väljer att ha det som livsstil då deras kroppar mår bättre av det. Att man kan gå ner i vikt av att minska på kolhydrater beror på att när socker och stärkelserik mat undviks får man ett stabilt blodsocker och insulinet i kroppen sjunker. Resultatet av detta blir att fettförbränningen hålls hög och man känner sig hela tiden mätt.

Grunden i LCHF är alltså att helt utesluta allt som innehåller socker (så som läsk, godis, bullar, glass...) och de självklara kolhydraterna så som pasta, ris, potatis och bröd. Även frukt och grönsaker från under jord ska undvikas. Det du ska ersätta kolhydraterna med är mer fett i din kost. Det man ska och bör äta mycket av är bland annat; kött, fisk, skaldjur, ägg i alla former, naturligt fett, feta såser, grönsaker ovan jord (exempelvis kål, broccoli, vitkål, sparris, svamp, gurka, avokado...), riktigt smör och feta ostar. När man vill unna sig något gott kan man äta nötter, bär och mörk choklad i måttliga mängder.

Under resans gång på bloggen kommer vi givetvis att ta upp mer fakta och väga för- och nackdelar mot varandra, skriva våra egna åsikter och ta in andras. Men jag hoppas att ni efter att ha läst detta har “ett hum” om vad LCHF är och vad man bör och inte bör äta.


En typisk LCHF frukost - bacon, äggröra och en kopp kaffe/te


Början på något nytt


Av en eller annan anledning har just du klickat dig in på vår alldeles nya blogg som huvudsakligen kommer att handla om ett enda ämne: LCHF (low carb high fat). Vi som skriver heter Jonna och Sofia och har levt efter LCHF i 3 respektive 7 veckor. Den här bloggen föddes ur viljan att lära oss mer om LCHF och samtidigt inspirera andra. Faktainlägg kommer att varvas med våra egna upplevelser, recept, tips och träning - helt enkelt hur vardagen ser ut utan kolhydrater.

Men innan vi drar igång ordentligt får du nedan en chans att lära känna oss lite bättre!

// Jonna & Sofia



JONNA




Ålder: 23 år
Sysselsättning: Snart färdig civilekonom
Bor: Göteborg
Intressen: Träna, hänga med vänner & dricka vin
Detta gör jag om 10 år: Tjänar storkovan
Favorit LCHF-rätt: Tacogratäng
Detta saknar jag mest i LCHF-kosten: Färskpressad apelsinjuice

Varför LCHF? Har du testat andra dieter?
Efter att ha räknat kalorier så länge jag kan minnas och sedan struntat i allt vad dieter heter i 6 månader kände jag att det var dags att testa något nytt. Fördelen med LCHF för en socker-junkie som mig är att suget försvinner direkt. Det hela blir också lättare när man har noll-tolerans mot kolhydrater och att fuska lockar inte lika mycket eftersom man vet att man kommer behöva ställa om kroppen igen.
Då jag är glutenintolerant är jag van vid att skippa pastarätter och bröd så omställningen handlade mest om att skippa godis och frukt samt att laga mat med fullfettiga varor istället för light-varianten.

Vad vill du uppnå med LCHF?
Må bättre, bli av med mitt sockerberoende och gå ner i vikt.

Varför en blogg?
För att peppa mig själv, Sofia och andra som kan behöva motivation. Det blir extra roligt att hålla kosten strikt när man ska visa någon annan resultatet så småningom. Samtidigt får man en extra anledning att lära sig mer och testa nya recept osv.

Sofia om Jonna:
Jonna, Jönna, Djonna – kärt barn har många namn och jag älskar verkligen henne. Vi träffades första gången när vi började i samma klass på gymnasiet och sedan dess har vi skapat många fina minnen tillsammans – och fler ska det bli! Ibland tror jag att Jonna behöver en spark i baken för att komma igång med saker, så det tänker jag ge henne!


SOFIA



Ålder: Snart 22 bast
Sysselsättning: Controller på Frinab
Bor: Villastan i Borås
Intressen: Träna, läsa & träffa mina fina vänner
Detta gör jag om 10 år: lever livet!
Favorit LCHF-rätt: fetaostfylld kycklingfilé
Detta saknar jag mest i LCHF-kosten: Naturgodis & att inte kunna hälla i sig cola light som förr....

Varför LCHF? Har du testat andra dieter?
Jag har aldrig testat någon diet tidigare men innan jag började med LCHF försökte jag dra ner på kalorier och äta mer fettsnålt men det fungerade inte alls för mig. Därför kändes LCHF lockande; man får äta massa gott, må bättre OCH bli snyggare!

Vad vill du uppnå med LCHF?
Först och främst vill jag bli av med några kilon som jag helt enkelt inte trivs med. Till sommaren vill jag stå på stranden i bikini och känna ”fy fan så fräsch jag är!”. Sedan känns det även spännande att experimentera och se om man faktiskt kan få ett bättre välbefinnande av att ändra sin kost.

Varför en blogg?
Det är ju sjukt smidigt att blogga om sånt här; dels får man allt sparat så man kan se tillbaka på detta i framtiden, dels taggar jag & Jonna varandra, man blir mer inspirerad att lära mer om LCHF och utveckla sin matlagning och så tycker jag det är rätt skoj att skriva också! En bonus vore att inspirera andra som inte riktigt får tummen ur att sätta igång att förändra sitt liv och må bättre.

Jonna om Sofia:
Sofia är en av mina allra bästa vänner! Hon är en omtänksam och fantastiskt rolig tjej som alltid ställer upp för alla. Hon gör ingenting halvhjärtat utan går verkligen in för saker hon bestämt sig för. Därför är jag övertygad om att hon kommer lyckas nå sina mål, både i livet och när det gäller LCHF.



RSS 2.0