Sött utan socker

Jag hade ju planerat för en kväll ensam på soffan, just för att jag känt mig lite krasslig och halvdålig idag. Men sen blev jag bjuden hem till mamma på grill och jag kände att det fanns två starka anledningar att tacka ja; jag slipper laga mat och att umgås med la familia är perfekt rehab från stress och att känna sig lite dålig.
 
Jag slängde ihop en jordgubb- & rabarberpaj och tog med mig, gjort på det här receptet som jag och Jonna tillagade på vår bakdag vi hade för ett tag sedan. Den blev lika god som sist :) Maja, 11 år, tyckte den var riktigt smaskig men mamma var lite skeptisk, tyckte den var sådär. Men smaken är som baken och tur är väl det!
 
Godnatt alla fina!
/ Sofia
 
 
 

Blomkål

Min kära pappi är just nu på plats i Spanien i vår lya och njuter av värme, sol och bad. Dessutom verkar han hänga med på bloggen för igår fick jag mejl av honom där han skrev så här (och syftade på detta inlägg):
 
"Läste på er blogg om priset på blomkål. Fotade blomkål vi köpte igår och gjorde blomkålsmos på. 1 € och 25 cent per kilo, heja!" 
 
Det bådar helt klart gott inför min 2,5 veckors semester där nere! Tycker det är väldigt roligt också, för när jag växte upp hade jag aldrig sett blomkål (typ) men nu käkar både mamma och pappa blomkål utan att jag ens är med. Jag vill ju inte ta åt mig äran (eller jo lite..) men jag vill ändå tro att det är jag som spritit lite vibbar från LCHF-världen ;)
 
Visste ni att blomkål är rikt på både fibrer och C-vitamin? Per 100 gram innehåller blomkål 3,9 gram kolhydrater.
 
Foto: Pappa Thomas
 
 

Krasslig lördag

Jag hade en jättetrevlig kväll igår med mina kollegor (låter väldigt formellt med kollegor - passar bättre med vänner!). Jag tänker ofta på hur lustigt det är att jag hamnade där jag hamnade. I september 2009 blev jag inringd av ett bemanningsföretag att hoppa in som montör på Frinab. Jag och Frida hade funderingar på att prova lyckan i London samma veva så jobbet kändes just då väldigt tillfälligt. Nu är det juni 2012, jag & Frida fann lycka här hemma istället, och jag har världens bästa jobb inne på kontoret. Så bra det kan bli ibland..
 
Det var ett litet sidospår! Det jag tänkte skriva om var att jag känner mig inte på topp alls idag. Det kliar i mina ögon, jag är täppt i näsan och jag känner mig hängig. Hade sett fram emot utgång ikväll men nu lockar en kväll i soffan med några bra filmer mycket mer.. Ska nog ändå försöka ge mig ut på en PW snart och se om jag blir lite piggare. När man är ute och går kan man dessutom passa på att göra sånt man behöver göra; jag tänker gå förbi min älskade lilla mormor på vägen och hälsa på, se om mamma är hemma och i så fall kika förbi henne & gå förbi affären och handla lite kanske..
 
Jag kör ju fortfarande periodisk fasta men bara på veckorna (funkar jättebra fortfarande!) så idag blev det en god frukost. Laddade upp ordentligt i hopp om att bli lite piggare; en ostmacka, en macka med ägg+räkor+majonäs och lite äggröra. En Celsius Persika/mango fick det bli till som pricken över i:et!
 
/ Sofia
 
 
What a difference a day makes! Så här såg jag ut igår men imorses
när jag vaknade var jag inte riktigt lika pigg & fräsch..
 
Dagens frukost

Wii Fit

Ett tips till alla ni som har Wii hemma (eller som kanske tänkt införskaffa..?) är Wii Fit. Man skapar en profil & sedan kan man göra body test och olika aktiviteter. På body testen får man reda på hur bra balans man har, hur mycket man väger, vad man har för BMI och vad ens Wii Fit Age är (hur gammal man är baserat på hur man preseterat på testet). Faktiskt riktigt roligt att ha lite koll!
 
Ikväll blir det grillparty med mina fina, fina arbetskamrater. Men det blir ganska lugnt för min del, känner mig lite hängig och så vill jag upp i tid imorgon och fånga dagen!
 
/ Sofia
 
 
Så här såg min balans ut vid mitt senaste body test.
Det visar alltså hur mycket vikt man lägger på
varje ben eller vad man ska säga.
Jag är helt klart nöjd med 49,7% - 50,3% :)
 
 

Nervigt!

Eftersom blogg.se-appen fortfarande är ur funktion blir det här världens tråkigaste inlägg utan bilder.. Jag sitter i detta nu på bussen till Göteborg, jag ska på sommarfest på mitt nya jobb (börjar 1 september) och känner inte en enda människa så jag är supernervös. Anledningen till att jag berättar det här för er är att jag antagligen kommer att fuska ikväll och äta (eller iaf dricka) det som bjuds.. Sofia gav mig tillåtelse till att få i mig några kolisar om jag skriver om effekterna ;) Blir jag mer sugen de kommande dagarna? Kommer jag få ont i magen? Jag tänkte alltså agera testkanin så passa på och ställ frågor om det är någon som undrar något.. Och ha en fin fredag! 
 
// Jonna

Torsdagkväll

Igår hängde vi på NEJ till kolhydrater med fina vänner i en vinkällare på Sofias syster Fridas jobb. Det blev just vin & lite plockmat i form av salami, brieost, nötter, jordgubbar, mörk choklad och för de som ville vindruvor, kex & ljus choklad. Vi begav oss också in till Stora Torget i Borås för att kika lite på Loreen som var först ut på Sommartorsdagarna. Det var helt sjukt mycket folk, hela 25000 enligt dagens Borås Tidning, men vi fick oss iallafall en glimt av Eurovision-vinnaren. 
 Myyys

Moa, Sofia, Frida & Sara
 
 

Perfect match

Härom dagen när jag var på gymmet insåg jag att min rosa färg på jackan, byxorna, skorna och på mina naglar var identiska. Jag har lyckats matcha detta helt ovetandes, inte illa ändå! Moa, du efterfrågade ju lite mode här på bloggen, kan detta räknas som en dagens outfit kanske?! Sportlinne från Gina Tricot, träningsbyxor & nagellack från Gekås, vindjacka (som ej syns på bild) från Intersport, skor från Stadium... ;)
 
/ Sofia
 

Frisk med LCHF

När jag fyllde år nyligen fick jag denna bok om LCHF. Den innehåller massor men basfakta, tips för att komma igång, flera veckomenyer och så 100 recept. Recepten är ganska så grundläggande men det är precis vad man behöver i början! Tips tips!
 
/ Jonna

 
 

Minska på kolisarna!

Titta här vad man kan läsa på Msn nyheter idag. Bra att det inte bara är vi som slår ett slag för att minska intaget kolhydrater! Även om man inte vill hänge sig helt åt LCHF rekommenderar jag verkligen att dra ner på de näringsfattiga kolhydraterna så som pasta, ris, potatis och bröd som inte gör något bra alls för kroppen. Ska man äta kolhydrater kan man ju i alla fall välja de bättre så som frukt och grönsaker, precis som de skriver i artikeln.

/ Sofia

 


Då var det dags igen...

Okej, here we go again. Vet ni, jag skulle kunna skriva ett megainlägg här och "försvara" LCHF-livsstilen. Men vem orkar det, när argumenten från motparten är så oigenomtänkta och saknar belägg?
 
HÄR , HÄR, HÄR & HÄR rasar skribenterna mot "proteinrik kost med lite kolhydrater", jämnställer det med LCHF och förklarar hur farligt det är att äta för mycket kött. Okej, vi tar det igen: LCHF GÅR INTE UT PÅ ATT ERSÄTTA KOLHYDRATER MED PROTEIN! Punkt slut så är det. Vi äter inte mer kött än JA-sägare. Vet de vad LCHF står för? Hight fat, precis.
 
Jag lämnar över ordet till kostdoktorn Andreas Eenfeldt som ger svar på tal HÄR. Han avslutar med att skriva så här:
 
"Mina slutsatser blir att om du är kvinna och åt ca 40% kolhydrater (= skräpmat exempelvis) år 1991 så kanske du har lite högre risk för hjärtsjukdom än genomsnittet. Men studien säger knappast något om vad som händer om du äter LCHF. För att få veta det måste man helt enkelt göra en studie på personer som äter LCHF. Svårare än så är det inte!"
 
 
 
UPDATE: Kolla här , DN bytte rubrik på sin artikel... Rätt ska vara rätt!
 
/ Sofia
 

Lax med vitlöksspenat & kall sås

Lax kan vara bland det nyttigaste (och godaste) som finns! Fet fisk i allmänthet är inte bara bra för oss LCHF:are, det innehåller också massvis med omega-3. Just själva laxen blir god av att bara vara i ugnen (200 grader) med pressad citron & lite kryddor (salt & svartpeppar) men själva tillbehören kan varieras i all oändlighet.

Något som är riktigt gott till är spenat som man fräser i olivolja, lite salt och hackad (ej pressad) vitlök. Se till att stekpannan är riktigt varm, annars vattnar sig spenaten. Man får verkligen ta i mängdmässigt när det är spenat man jobbar med, den försvinner nästan vid upphettning. Till detta kan man sedan ha vilken kall sås man själv tycker bäst om. 

Tre tips på goda såser (blanda bara alla ingredienser):

Romsås
- Creme fraiche
- Stenbitsrom (röd)
- Färsk dill
- Salt & svartpeppar

Rödlökssås
- Creme fraiche
- Hackad rödlök
- Pressad vitlök
- Salt & svartpeppar

Fetaostsås
- Creme fraiche
- Mosad fetaost
- Färsk basilika
- Salt & pressad citron
 
 
Tänk på att spenat "krymper" rejält
Den här gången blev det rödlökssåsen ovan

Flygplansmat

Hej!
 
Imorse halv sex blev det en promenix på drygt 7 km, härligt värre! Det låter ju så klyshigt och vi skriver det så ofta men det är verkligen den bästa starten på dagen man kan få.
 
Igår var jag och min syster Frida på Resia här i Borås och bokade en resa till USA, New York. En guldstjärna verkligen till Lotta i Resia-butiken för världens bästa service, kunde inte blivit bättre! I augusti bär det av, först en vecka jobb för mig och sedan ansluter Frida och vi får lite mer än en veckas semester ihop in the city that never sleeps. På resebyrån frågade hon om vi behövde specialkost på planet. Jag skrattade högt inombords och funderade på vad de hade sagt om jag på allvar sa att "Ja, jag äter inte kolhydrater så det vore ju toppen med något LCHF-anpassat" eller kanske "Jag är superallergisk mot kolhydrater så gärna nått med mycket fett och protein istället" ;) Tänk er den dagen man kan kryssa i LCHF och få kolhydratssnål kost.... Eller? Vi får förmodligen leva ett tag till med att peta bort och vara lite besvärliga!
 
Nu kommer jag ju totalt längta ihjäl mig efter NYC.. Men man får inte glömma att några veckor i Spanien väntar runt hörnet först, till och med en och en halv vecka med världens bästa JONNA! Då blir det hårt LCHF- & träningscamp!
 
/ Sofia
 
 
 

mat & hälsa nr 2/2012

Den här tidningen kom med posten idag till oss på NEJtillkolhydrater. Mat & hälsa är en ny tidning med inriktning mot LCHF och det här är deras andra nummer. När Jonna kommer hem från sin stuga ska vi ta en myskväll och läsa igenom tidningen ordentligt och lägga upp massa tips här. Men om ni är nyfikna redan nu så kostar den bara 49 kr i butik! Jag har kikat igenom den lite snabbt och hittade en hel del intressanta artiklar; myter om LCHF granskas, goda recept med exakt näringsvärde per portion, 10 (!)  recept på LCHF-tårtor, träningstips och massa annat.
 
/ Sofia
 

Tips för JA-sägare

Efter att ha startat dagen med 8km pw tillsammans med mamma & Olivia har jag idag samlat en massvis med vuxenpoäng. Det blev först Berte Museum och sedan fika/lunch på Solberga Stenugnsbageri, ett jättemysigt trädgårdscafé i Slöinge. Dom hade tyvärr inte så mycket ätbart som var både low-carb och glutenfritt men jag tror inte att alla som läser här är NEJ-sägare och om man äter kolhydrater kan jag verkligen rekommendera att åka dit. Fantastisk service och ska man äta kolhydrater ska man göra det med kvalitet! Jag hade lite macadamianötter i väskan så för mig räckte det gott och väl med kaffe med grädde. Mysig dag!

// Jonna
 
 
 
 
 

Prisskillnad...

Ok, nu hade ICA Maxi visserligen ett erbjudande över midsommar med färskpotatis för 1 öre/kg (när man handlade för över 200:- ) så den här jämförelsen blir ju lite extrem. Men lite lustigt är det; 2,4 kg potatis för 2 ören och 1,4 kg blomkål för 46 kr... Well well, vad ska man säga? Vill man må bra så får plånboken smällen ta..? ;)
 
// Sofia
 
 

Smidig kvällsmat

Jag antar att ni snart kommer tröttna på att läsa om att vi bara äter typ kyckling, sallad och bea-sås men alltså jag måste än en gång flagga för hur gott det är och framför allt hur ENKELT det är. På en halvtimma igår stekte jag upp 2 kg kyckling (kryddat med den här från LCHFbutiken) så nu har jag lunchlåda och middag för hela veckan, blir bara att fixa en sallad att ha till gjord på blandsallad, gurka och fetaost. Detta innebär att jag kan lägga tid på annat på eftermiddagarna under veckan istället för att laga mat så som att hänga på gymmet, ta långpromenixer, träffa fina vänner, kolla EM-slutspel, gå ner på stan... Ja, helt enkelt njuta lite extra av livet. Dessutom behöver jag inte fundera över mitt kolhydratsintag för det blir nästan noll på dessa måltider.
 
Men sen är det ju priceless när man väl får till en rätt som den här, då är det helt klart värt att lägga lite extra tid i köket!
 
/ Sofia
 
 
 

Fyndardag!

Idag har varit en rätt chill dag för min del. Jag har sovit ut, packat, åkt bil, varit på Gekås och kommit fram till sommarstugan. Vi insåg när vi kom fram till Ullared att det kanske inte var supersmart att åka dit just idag med tanke på att det både var löning och regn men det var faktiskt inte så farligt med folk. En stund att stå i kö till kassorna men helt okej. Jag hittade en hel del faktiskt, bland annat en löparjacka och ett par tights till superpris. Jag insåg för övrigt att thaibuffé är ganska svårt när man vill undvika carbs men fick ihop lite kyckling, ugnsgrönsaker och sallad till slut.

Nu ska jag göra dagens 150 situps och sen krypa ner i sängen, i morgon blir det en promme innan frukost. 
 
/ Jonna


"Vi fick tacka nej till socker 43 gånger"

Den här krönikan hittade jag i Metro häromdagen, tyckte den var rätt intressant! Hon som skriver kör ett experiment med sin familj; hitta på massa roliga saker tillsammans och laga bättre mat. Hon reflekterar över hur ofta man stöter på socker i vardagen och får tacka nej. Hela 43 gånger på en vecka.
 
/ Sofia
 

5 månader

Såg i min kalender att idag firar jag och LCHF 5 månader tillsammans! Och många fler ska det bli ;)
 
/ Sofia
 

LCHF Ostkex

Jag hittade ett roligt recept på ostkex (HÄR) och häromdagen kom jag mig äntligen för att testa. De blev faktiskt riktigt goda och passar perfekt till ostbrickan, gärna med bara smör på. Här har ni receptet:

 

Det här behöver du:

4,5 dl mandelmjöl

2,5 dl riven parmesan

1 tsk bakpulver

1 vitlöksklyfta

3 msk oregano

1 tsk salt

2 msk olivolja

4 msk vatten

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser, kryddor & pressa i vitlöken, rör till sist ner olja & vatten. Blanda väl och kavla sedan ut på bakplåtspapper på en plåt (ett tips är att ha ett bakplåtspapper ovanpå också då det blir ganska kladdigt). Skär rutor med en pizza-slicer innan gräddning och grädda i 10-15 minuter. Håll koll, mina blev lite brända och de lite extra färgade smakade absolut inte lika gott som de ljusa. Bryt i bitar när kexen svalnat.   

 

// Jonna



Mandlar blir mjöl






Vecka 26

 
FAVORIT I REPRIS
Förra veckans utmaning är avklarad för både Jonna & Sofia, det betyder att mil är gångna och träningstimmar är gjorda. Sofia testade också husmanskost à la LCHF som fick högsta betyg. I veckan som kommer är det dags för en favorit i repris här på bloggen: 150 situps per dag. Man får som vanligt inte spara några till nästa dag utan det ska vara minst 150 varje dag. Sådan träning kan utföras precis överallt och att stärka magen är viktigt (och bra om man vill skaffa magrutor). Det innebär alltså att alla som läser kan anta utmaningen utan några större uppoffringar, are you with us?

Sista milen - check!

Hej!
Då var veckans utmaning avklarad för min del. Jag var ute i hela två timmar i duggregnet och det var faktiskt jättehärligt! Luften blir så syrerik och man är nästan ensam i naturen. Lite senare ikväll kommer nästa veckas utmaning, håll utkik!

/ Jonna


Midsommar i Krakaviken

Som sagt firade vi en ganska traditionell midsommar med ett gäng vänner i Saras stuga i Krakaviken, ett par mil utanför Borås. Vi skulle nog vilja säga att midsommarafton innehöll precis det som en midsommarafton ska innehålla; god mat, snaps och snapsvisor från sånghäfte, sång och dans, bastu och bad i sjön, någon däckade, några bråkade osv ;) Det enda vi visserligen saknade var en midsommarstång och dans kring den men det tog vi igen på annat sätt! Midsommarmiddagen var såklart LCHF-anpassad och bestod av blomkål i ugn, hemmagjorde köttbullar, chorizo, sill, potatis, gräddfil, gräslök, västerbottenpaj (utan pajdeg ;) ), coleslaw och gurka.
 
 
I går samlades vi några stycken hos Jonna för häng och grill, det blev en riktig festmåltid bestående av grillade kotletter, blomkål i ugn, sallad, stekt halloumi, fetaost och jordgubbar med grädde till efterrätt. Summa summarum; tummen upp för helgen som gått! 

Fetaostfyllda biffar, blomkålsmos och gräddsås - Husmanskost à la LCHF

Så då var midsommar över! Vi spenderade den på ett idylliskt vis i en stuga vid en sjö med snaps, fina vänner, bastu, bad osv. Jag gissar på att vi kommer summera helgen i ett inlägg lite senare! Ikväll kommer ju också nya utmaningar, så nu är det väl dags att redovisa denna veckans utmaning..
 
Ena delen i Jonnas utmaning till mig denna vecka var ju att prova ett nytt recept och sedan redovisa det här på bloggen. I tisdags slog jag slag i saken och tillagade fetaostfyllda biffar och till det hade jag blomkålsmos och gräddsås. Jag har plockat ihop recepten från lite olika sidor och ändrat lite men jag skriver precis som jag gjorde denna gång och då blev det (med mina portionsmått) ca 5 portioner + en portion med bara biffar utan moset.
 
 
 
Det här behöver du:
 
BIFFARNA
600 gram blandfärs
1 paket fetaost
1 gul lök
4 msk pofiber
8 msk grädde
2 äggulor
Svartpeppar, salt, smör till stekning
 
MOSET
1 blomkålshuvud
1 dl grädde
Smör
Färskost (1/2 paket creme cheese)
Slat/peppar
 
SÅSEN
4 dl grädde
1/2 köttbuljong
Matlagningssoja för färg
Salt
 
Så här gör du:
 
 
Blanda pofiber och grädden för biffarna i ett glas och låt svälla medan du blandar resten. Hacka löken, blanda med köttfärsen och krydda med salt och peppar. Blanda sedan ner pofibergrädden och äggulorna. Ta upp önskad mängd färs, platta till, lägg i ett par bitar fetaost och "vik ihop" så att man "klär in" fetaosten i biffen. Stek sedan dessa i smör.
 
Koka upp en sås av stekskyn i pannan efter biffarna. Häll i grädde, köttbuljongen, lite soja och salt.

Koka blomkålen i bitar i ca 20 minuter och häll sedan i ett durkslag. Häll sedan tillbaka blomkålen i kastrullen med färskosten och en rejäl klick smör. Häll även i lite grädde med ta inte för mycket i början , då kan det bli för löst. Krydda sedan efter smakill önskad konsistens! (Läste att man kan pressa i lite vitlök om man vill har lite mer drag i det men jag skippade det denna gång)
 


Betyg
 
Vet ni vad? Det här var det godaste jag ätit på riktigt, riktigt länge. Biffarna blev fantastiskt goda av fetaosten och blomkålsmoset skulle jag kunna äta som godis, herregud så gott! Och såsen satte pricken över i:et. Det här kommer bli en tradition hemma hos mig tror jag, mer husmanskost åt folket! ;) Rätten får 5 av 5 möjliga tummar!
 
/ Sofia

Midsommar 2012, skål!

 
(förra årets skapelse när vi firade midsommar på Öland)
 
 
Just nu är vi på NEJtillkolhydrater i en stuga utanför Borås och firar midsommar med våra fina vänner. Vi får se om vi har möjlighet att uppdatera därifrån (bloggappen funkar fortfarande inte..) men annars så tror vi att både ni och vi har annat för oss än att vara inne här och hänga. Ut med er och dansa runt stången, bind ihop en krans av fina blommor och sjung en snapsvisa! Det är ju trots allt bara midsommar en gång om året..
 
KRAM från Jonna & Sofia

Promenad i värmen

Hej!
Tidigare idag var jag och bästa Frida ute och promenixade. Blev en skön runda samtidigt som vi klarade av ärenden som att panta burkar, handla och hälsa på mormor. Multi-tasking när det är som bäst! Förstår inte riktigt varifrån värmen kom idag men VARMT var det i alla fall & förmodligen väldigt mycket pollen i luftet för idag har det kliat som sjutton i mina ögon och jag har varit snuvig, usch! Men nu har jag i alla fall bara 2 tränings-timmar kvar för att klara veckans utmaning.
 
Efter detta grillade vi hemma hos Frida och Leo; kött, sallad, bea-sås, fetaost & en skiva bröd med ost = det är en nöjd tjej som kryper ner i sängen nu och laddar om batterierna inför midsommar!
 
/ Sofia



 

Got bread?

Okej att muskler är snyggt men jag tycker att det finns en gräns för när det är för mycket. Jag fick den här bilden av min syster och tycker en är sjukt rolig så därför delar jag med mig. Kan killen ens röra sig? ;)

/ Jonna


Perfekt LCHF-lunch

I söndags vaknade jag faktiskt ganska lagom till att den periodiska fastan var över, halv ett får jag ju äta mitt första mål. Då var jag ganska rejält hungrig så det fick bli en ordentlig lunch. Jag använde stora delar av pappas sommarpresent som jag skrev om HÄR och fixade mig en utsökt söndagslunch; räk- och äggmacka på valnötsbröd (HÄR hittar ni receptet), tre olika ostar och skinka. Till det blev det ett glas med te med en skvätt grädde i. Sen att jag efter halva måltiden välte ner hela tallriken på golvet är ju en annan sak....



// Sofia
 

Härlig kväll

Igår åkte jag och Angelica ut till Jonna i Dalsjöfors för att fira henne. Vi bjöds på en utsökt LCHF-2rätters-middag. Till huvudrätt blev det blomkål- och broccoligratäng, stekt fläskfilé, bea-sås, sallad & LCHF-valnötsbröd. Som om inte detta vore nog dukades det sedan upp en efterrättsbuffé: jordgubbar, hallon, vispad grädde, kaffe/te och LCHF-chokladbollar. Behöver jag säga att det var gott...? Behöver jag säga att jag står mig ganska bra under fastan idag...?
 
Tusen tack Jonna för en mysig kväll, hoppas det kändes bra att vakna som 23-åring idag ;)
 
// Sofia
 
PS. Sara, vi saknade dig igår!

Rise and shine

Veckans utmaning för mig består ju av att prova en ny maträtt (det avklarade jag igår, blev SUPERGOTT, recept kommer under veckan..) och att få ihop 7 träningstimmar. Planerar-freaket i mig kommer givetvis fram nu! Jag la upp veckan framför mig och insåg att då jag inte hinner träna efter jobbet idag fick jag glatt ge mig ut på powerwalk imorse. Imorgon blir det gymmet 1,5 timma och sen har jag 2 timmar kvar att fixa under midsommarhelgen, ska nog gå bra!
 

Imorse när jag begav mig ut kl sex kände jag bara en sak: skönt att vara tillbaka! Jag måste nog ta upp mina morgonpromenixer igen, precis som Jonna skrev innan så är det ju en sån härlig start på dagen.

 

/ Sofia

 

Tack världens bästa Sofia!

Jag har hittills blivit firad med tidig frukost på sängen, eller ja, kaffe & paket. Har sen hunnit med en promenad tillsammans med mamma & Olivia i solen. Fantastisk start på dagen. Efter att sedan ha fått frukost i magen ska jag nu ut och jobba.. Ingen rast & ingen ro ;)

/ Jonna




Lyxfrulle: rysk yoghurt, keso & frysta hallon

GRATTIS VÄRLDENS BÄSTA JONNA!

Vad är det för dag idag? Vad är det för dag idag? Nej det är ingen vanlig dag för det är Jonnas födelsedag, HURRA HURRA HURRA. Stort, stort grattis till min pingla Jönna som idag blir 23 år. Jag hoppas att du får en underbar dag, att du blir lite extra uppvaktad och att du njuter av din dag. Ikväll ses vi!
 
Jag tycker att alla fina läsare kan lämna en grattiskommentar till det här inlägget,
då blir nog födelsedagsbarnet lite extra glad :)
 
 
Liten blir stor... ;)

En promenad för tre

Ikväll var vi på Kransmossen i Borås och gick en sväng tillsammans med bästa Angie! Vi har båda utmaningar som kan avklaras med hjälp av promenader den här veckan och det är perfekt att gå tillsammans - skvaller och motion i ett. Det blev tilslut en mil att för Jonna och en och en halv timma för Sofia att notera i protokollet för veckans utmaning. Att solen sken gjorde det hela ännu bättre!

(Sara, vi saknade dig och hoppas att du kan bege dig mot Borran snart!) 
 

Macadamianötter doppade i mörk choklad

Vår underbara vän och trogna läsare Angelica (kommer faktiskt komma upp en liten intervju med henne här på bloggen snart!) bjöd in till förfest i lördags. Som snacks hade hon bland annat fixat macadamianötter doppade i mörk choklad. Hon smälte först chokladen i micron och la sedan i nötterna, plockade upp dem och la dem på ett bakplåtspapper och ställde in i kylskåpet så att de skulle stelna. Dessa goda, salta nötter, innehåller kanske liiiite för många gram kolisar egentligen, 12 gram/100 gram, men man behöver ju inte vräka i sig. Det blev i alla fall riktigt gott!


Kokosfett

Ibland har jag lite kokosolja i kaffet på morgonen istället för grädde. Det ska öka ämnesomsättningen och fettförbränningen utan att lagras i kroppen. Åse har skrivit mer om dessa fettförbrännande egenskaper och varför kokosolja är bra HÄR. Jag har läst någon annanstans att detta också har något med kroppstemperaturen att göra och jag känner verkligen att jag blir märkbart varmare dessa dagar. Men det är tydligen så det ska vara ;)

 

Man kan köpa kokosolja med smak (gott i kaffe/thé) eller utan (att steka i t.ex.), det viktigaste att den är ekologisk och kallpressad extra virgin. Köp alltså inte det där silverpaketet som man hade till ischoklad när man var liten. Min burk kommer från ICA Maxi men man kan beställa på nätet också om man hellre vill det.

 

// Jonna


 

 


Det där med periodisk fasta

I lördags hade jag varit igång med periodisk fasta i en vecka. Det finns olika upplägg för detta men jag kör så att jag äter 8 timmar och fastar i 16 timmar under ett dygn. Klockan halv ett på dagen äter jag lunch, sedan något litet mellanmål innan träning och slutligen middag vid åttatiden och efter halv nio på kvällen äter jag inget mer. Under fastan dricker jag vatten, te och ibland cola light (det viktiga är att du inte får i dig några som helst kalorier).

Jag är helnöjd med det här upplägget! Största vinsten ligger i att jag får sova längre på morgonen och slipper stressa upp och fixa frukost ;) Jag har ju Wii Fitness hemma och brukar med jämna mellanrum köra ett body test som bland annat visar vikt och BMI. Jag körde detta samma dag som jag började med periodisk fasta och en vecka senare, i lördags, visade vågen minus 1 kg. Ett kilo kan man i för sig variera i vikt från dag till dag men faktum är att innan jag drog igång med detta hade det stått still på samma nivå ett bra tag. Så visst verkar det ha gett resultat!

Mitt mål var från början att testa detta under två veckor men jag tror jag kommer göra så att jag kommer köra på med detta under veckorna ett bra tag, men under helgerna kommer jag inte vara lika hård. Jag vill kunna gå ut och dricka vin på lördagar ibland och kanske inte stressa med att ha maten klar och uppäten innan halv nio en fredagkväll. Det gäller att hitta sin grej och sedan anpassa det till sina rutiner och vanor. Tror detta kommer bli riktigt bra!

HÄR kan man hitta massa information om periodisk fasta och HÄR  skriver Fredrik Nimander bland annat detta:

"Att kombinera periodisk fasta med LCHF ger oerhört många hälsofördelar och du kommer gå ner i vikt snabbt utan att behöva vara hungrig. Självklart kan du bli lite hungrig innan lunch men man vänjer sig. Jag drack dessutom en Celsius eller kaffe på morgonen. Det är nämligen så att drycker som inte påverkar blodsockret är tillåtna under fastan eftersom att dessa inte tar dig ur ketosen."

// Sofia


Första milen avklarad!

Eftersom det är kortvecka och midsommar om några dagar fungerar det helt enkelt inte att skjuta upp alla mina sju mil tills i helgen. Jag är, som ni kanske märkt vid det här laget, inte den som är ute i god tid med saker och ting men bestämde mig för att trotsa regnet och gå en lång promenad. Testade en ny runda och fick nästan ihop 12 kilometer så jag är mycket nöjd! 

 

// Jonna



Lunch på Café Viskan

Idag slutade jag tidigare från jobbet då vi skulle iväg på en familjegrej. Jag och Frida passade på att ta en snabblunch på Café Viskan här i Borås. Deras ceasarsallad är verkligen magisk, godare lunch får man leta efter! Nu ska jag strax kila ner till stan och till Viskan för andra gången, nu blir det fika med Frida och Melinda. Spanade in en LCHF-tårtbit där innan så det får nog bli en sån sen... :)


/ Sofia

Mozzarella!

Ett hett tips om man vill ha något snabbt, enkelt och LCHF-vänligt är mozzarella-ost med olivolja, salt & italiensk salladskrydda. Vill man ha en klassisk caprese kan man ha tomat till men spenat funkar ännu bättre ur kolhydratssynvinkel. Alltså få kolhydrater och bra mättnadskänsla men framförallt sjukt gott! Det tar inte heller mer än någon minut att fixa till - vad mer kan man begära?

 


Natalie börjar med LCHF!

För ett tag sedan kunde ni läsa här att Sofia "värvat" en tjej att börja med LCHF ;) Vi kommer få följa hennes resa här på bloggen, det tackar vi för! Vi kör igång detta med en mini-intervju med goa, spralliga och härliga Natalie:

Berätta lite kort om dig själv
- Jag heter Natalie, är 24 år. Är en glad och positivt prick, som gillar att göra det bästa av livet.

Hur kom du på tanken att börja med LCHF & vad hade du hört om "dieten" tidigare?
- Jag har tänkt på det tidigare, mina föräldrar följer det, och mår bra av det. Jag var/är själv inte nöjd med hur mat påverkar mig om jag äter fel, och tänkte göra något åt saken. Jag har hört om det från föräldrar och kompisar, sen går det inte att missa det i media. 

Vad vill du uppnå med att lägga om din kost?
- Jag vill bli av med min degiga och uppblåsta mage, men framförallt bli av med mitt småätande och sockerberoende. 

Vad tror du att du kommer sakna mest?
- Potatis i alla former. Chips, klyftpotatis, pommes etc. 

Vilken är den första LCHF-rätten du tänker laga?
- Jag gjorde kött med sallad och bearniesås. Inte så mycket laga, därefter blev det biffar med feta ost och oliver.

Kan du tänka dig att rapportera lite då och då till nejtillkolhydrater.se så att vi alla får följa hur det går?
- Absolut :)


Vecka 25


SOFIA TILL JONNA
Jonna gick verkligen all in för denna veckans utmaning med max 10 gram kolisar per dag. Hon imponerade med att göra upp ett schema - planeraren i mig blir så stolt! Nästa vecka gäller det för Jonna att move that body, nu har hon inga som helst ursäkter för att inte hinna motionera; skolan är slut (förutom en sommarkurs), lägenheten är uthyrd osv. Däremot bor Jonna under sommaren lite utanför stan och äger ingen egen bil så det kan bli lite knepigt ibland att ta sig in till gymmet. Så Jonna ska faktiskt få samma utmaning som hon gav mig i början av bloggens existens; hon ska förflytta sig 7 mil till fots. Alltså promenader, powerwalks, jogging. Att åka bil räknas inte Jonna ;) Inte heller cykla, det får bli en bonus. Med tanke på din utmaning till mig nedan kanske det kan bli en långpromenix ihop under veckan?!

JONNA TILL SOFIA
Sofia hade ju lite av en vilovecka utmaningsmässigt när hon bara skulle fokusera på sin periodiska fasta i veckan som gått. Nu är det dock dags att köra på igen! I veckan som kommer ska Sofia dels testa på ett nytt LCHF-recept som hon inte lagat förut. Jag vet själv hur lätt det är att man helt enkelt bara äter kyckling & sallad med bea men det blir ju faktiskt lite tråkigt i längden, även om det är sjukt gott. Det ingår också att skriva om & betygsätta denna (förhoppningsvis) nya smaksensation på bloggen. Som om inte detta vore nog ska Sofia också få ihop 7 träningstimmar. Det kan vara tid som spenderas på gymmet, powerwalks, jogg ute eller någon annan form av träning, det viktigaste är att du rör på dig Söffan! 

Kalasmat

Plockmat är verkligen den perfekta maten när man ska bjuda på något. Vi hade idag lite firande här hemma, dels för alla våra födelsedagar och dels för att jag faktiskt (nästan) tagit examen & Jensine slutat 9:an. Det blev en buffé med en massa gott och LCHF-vänligt: kyckling, bacon, halloumi, fetaost, oliver, avocado, champinjoner, en massa grönsaker och två goda såser. 

 


Till kaffet blev det för jordgubbstårta för alla JA-sägare men jag nöjde mig med jordgubbar med grädde! Sååå himla gott!

Ikväll kommer i vanlig ordning nya utmaningar, så håll utkik!


// Jonna


Sommarpresent från bästa pappa

I fredags var pappa förbi mig och lämnade en fåtölj jag fick från farfar. Samtidigt hade han med sig en liten sommarpresent som han kallade det. Visst är det väl roligast med små gåvor i vardagen som man absolut inte räknat med? Sommarpresenten var en LCHF-inspirerad påse med så sjukt gott innehåll: en flaska rött vin, lyxräkor, serranoskinka, nötter och en "ostprovar bricka". I skrivande stund har jag faktiskt fixat en lunch av detta som jag ska avnjuta alldeles strax. Tusen tack till min fina pappa!

// Sofia

 




VINST!

Spana in detta! Sofia har kammat hem en vinst, wiihoo! Visserligen "bara" en rabattkupong från Arla Foods på 25 kr men ändå. Hon var inne på Åses blogg häromdagen och kommenterade ett inlägg Åse hade skrivit där hon efterfrågade läsarnas bästa snabbmatstips. Det här skrev Sofia:

"Mitt bästa LCHF-snabbmatstips är att köpa en färdiggrillad kyckling, ta en klick bea-sås, lite fetaost och skuren sallad. SÅ enkelt, SÅ gott & SÅ kolhydratsnålt. Kan det bli bättre?"

 





Dessutom har vi ÄNTLIGEN fått till en ny, snygg header! Lite annat smått och gott ändrar vi allt eftersom, nu ska vi iväg på party. Ha en fin lördag!

// Jonna & Sofia


Maja & Wilma, 10 & 8 år, testar LCHF ;)

Igår var jag barnvakt åt världens finaste tjejer (min systers två döttrar) Maja (10 år) och Wilma (8 år). Som ett litet experiment tänkte jag låta dem prova på vissa delar av LCHF-livet och se vad de tyckte. Ta detta med en nypa salt allihopa, jag vet såklart att det kanske inte är att rekomendera så små människor som inte växt klart än. Jag kan i för sig tycka att det är helt sjukt hur föräldrar låter barn proppa i sig massa socker så jag ser inte varför lågkolhydratskost skulle skada någon... Men i alla fall, de hängde på idén och tyckte det var riktigt roligt! Wilma nämnde till och med något om att testa att ha några sockerfria dagar (men hon skulle fortfarande äta stärkelser typ pasta, potatis osv).

Det började med självplockssallad från ICA. Där styrde jag dem inte så mycket så de tog både lite pasta och lite frukt men sånt får man leva med ;) Som ni ser fick detta tummen upp!



Lite senare var det givetvis dags för efterrätt och då serverades LCHF-glass (choklad och vanlij), vispad grädde & färska hallon+jordgubbar.



Så här uttalar de sig om den sockerfria glassen:

Maja, 10 år: Chokladen var godast! Vanlijen var inte så god för den smakade precis som grädden. Det är lite skillnad mot den vi äter hemma men inte så mycket. Jag ger glassen 4 av 5 möjliga stjänor!

Wilma, 8 år: Jag tyckte faktiskt att vanlijen var godast för chokladen smakade nästan som päron/bananglass och det gillar jag inte. Den här glassen har mer smak än den vi äter hemma! Jag ger den också 4 av 5 stjänor.

Lite innan läggdags tog vi fram lite snacks, bestående av nötter och mörk choklad. Nötterna tyckte de var riktigt goda (men man orkar ju inte äta lika mycket som godis så det blev bara några stycken = bra!). Den mörka chokladen (70 % med hallon) fick betyget "sådär". Den var för "stark" för deras smak.


Tack till mina änglar för att ni ställde upp för bloggen! Fortsätt att äta det ni tycker är gott, jag är övertygad om att ni har kunskap och tar eget ansvar för hur mycket och vad ni käkar, ni är smarta tjejer!

(Citat Wilma: Om man tänker på vad godis är gjort av så tänker man: "det här vill inte jag äta!" Jag äter inte sega godisar för det innehåller bland annat grisfett)


// Sofia



 


Fotbollshäng!

God morgon!

Igår var jag hos min fina vän Angelica och hennes Mattias & tittade på fotbollen. Så himla tråkigt att Sverige förlorade men jag hade ärligt talat inte förväntat mig mer och de spelade ju trots allt bättre än sist!

Vi lagade hemmagjorda hamburgare med fetaost i som blev supergoda. Enkelt också: bara köttfärs, fetaost, salt, peppar, lökpulver och ett ägg som binder. Angie har förresten lärt mig att när man steker biffar / hamburgare underlättar det om man hackar små snitt i (se bilden). Det gör att hamburgarna inte drar ihop sig lika lätt och är fortsatt platta när man stekt dem. Jag och Angie åt i salladsblad medans JA-sägarna som var där hade bröd till. Riktigt gott blev det!

 

// Jonna

 







 


Matrevolutionen med Andreas Eenfeldt

Okej, det här är en föresläning om LCHF av Anders Eenfeldt som ALLA borde se. Jag menar verkligen alla. Alla de som lever efter low carb (man inser att det är det bästa valet i ens liv typ) och alla de som inte äter så (för att man inser att det kanske inte är så tokigt ändå) och framför allt alla haters till LCHF (för att den spräcker hål på alla dumma myter). HÄR hittar ni länken. Filmen är 46 minuter lång, men ta er tid, det kommer vara värt det! Ni hittar även hans hemsida HÄR.

Tänkte sammanfatta filmen "lite kort" och visa bilder från den men jag tycker ändå att ni ska se den! Anders börjar med att prata om att den förändring som skedde för människan först, då vi blev "människor", tog moiljoner år. Den sista delen i utvecklingen där stor del av befolkningen lider av övervikt, har skett de sneaste 27 åren. Det som hände för 27 år sedan var att en hela västvärlden blev skrämda att INTE äta fett för fett var farligt. Detta ersättes istället med ett större intag av kolhydrater.

 




Han visade på ett samband mellan att smörförsäljningen minskat samtidigt som fetman ökat ordentligt.


Han går igenom hur lågkolhydratskost har blivit mer accepterat och spritt i samhället. 2011 svarade 23% svenskar "ja" på att de försöker minska på intaget av kolhydrater och hela 5% åt strikt LCHF. Han trycker också på att de negativa påståenden som finns om "dieten" oftast inte har några som helst belägg. Som att hjärnan skulle fungera sämre. Ja, vad säger ni LCHF:are där ute, har ni blivit nått osmartare?!


Han förklarar också varför han inte tror att detta är någon "modediet" som snart kommer försvinna. LCHF är här för att stanna just därför att det är bevisat att det fungerar för vikt, blodsocker osv. Det där med att kolesterolet kan höjas stämmer. Men det som det inte talas om är att det är det GODA kolesterolet som stiger och desto högre gott kolesterol du har desto mindre risk är det för hjärt- och kärlsjukdomar.

Anledningen att LCHF fungerar så bra för viktnedgång är att du aldrig behöver gå hungrig. Man äter sig mätt på riktig, bra, mat! Det finns 17 studier som jämfört viktnedgång för de som gått på fettsnål kost och de som gått på lågkolhydratskost och LCHF vinner överlägset, reslutatet är 17-0 . Men ändå rekommenderas oftast fettsnål mat till överviktiga inom sjukvården. Varför?! Anders sa det bra: "Det funkar inte perfekt för alla men väldigt bra för många om inte de flesta".


Sista delen av föreläsnigen handlar om diabetes hur hur bra LCHF är för diabetiker. Diabetes innebär ju att man har för mycket socker i bloder och kolhydrater bidrar till att socker kommer ut i blodet. Han hade gjort en jämförelse hur hans blodsocker kurva såg ut när han ätit LCHF-mat och icke-LCHF mat. Tycker bilden talar helt för sig själv och det är ju ganska självklart att när blodsockret går ner så snabbt igen, blir man hungrig igen, äter mer, och går upp i vikt.

Andreas berättar hur man gett diabetiker fel kostråd. I en folder som gavs ut till diabetiker uppmandades de att äta mat som höjer blodsockret. Varför skulle det vara bra för en diabetiker?! Vem var det då som gav ut foldern? Jo, ett läkemedelsföretag som säljer mediciner som sänker blodsockret.... Han gav ett exempel på en man som gått från att äta 12 mediciner för sin diabetes, till att börja med lågkolhydratsmat och bara behöva 1 medicin. I say no more.

Andreas har skrivit en bok som behandlar detta ämne mer djupgående. Den handlar om hur politiker skrämde en hel värld för fett, vad det ledde till och hur vi ska ta oss tillbaka. Funderar på att skaffa boken faktiskt, det här är ju hur intressant som helst!


// Sofia

 


Tips inför helgen!

Häromdagen när jag var på ICA Maxi såg jag att de hade erbjudande på mörk choklad från Marabou: 2 st för 25 kronor. Nu vet jag i och för sig inte hur mycket en chokladkaka kostar annars men det låter ju bra? ;) Den 70%-iga med kokos är min nya favorit! (När jag inte har som veckans utmaning att bara äta 10 gram kolhydrater per dag..)

 

// Jonna



Ett aktivt arbete

Mitt sommarjobb den här sommaren består av tvätta fasaden på vårt hus. Låter sådär kul tänker kanske ni nu men jag tycker det är helt underbart med ett jobb som inte innebär att jag måste sitta instängd på ett kontor dag ut och dag in. Jag och min lillasyster "jobbar" någon/några timmar varje förmiddag och har sen tid till att hitta på annat. Tyvärr kan man inte tvätta i solen så är det för fint väder så måste vi vara lediga ;) Byggde också ställning häromdagen och där kan vi snacka styrkepass. Jag älskar när träningen är gratis!

 

// Jonna

 

 
Härlig paus i solen

Befrielse

 
Idag bockade jag av ett par saker från min "borde göra"-lista. Jag hade tvättid - känns fortfarande som att man samlar massa vuxenpoäng när man springer upp och ner till tvättstugan. Även fast det liksom inte är något konstigt längre. Sen rensade jag mina garderober! Eller rensade och rensade, jag organsierade det hela lite. Nu slipper jag bli sur varje dag för att jag inte hittar det jag letar efter. Givetvis i färgordning....

Mellan allt detta, innan fastan började, åt jag en god kvällsmat; knaperstekt bacon, äggröra, 2 LCHF-mackor och så lite fetaost. Kan verkligen inte förstå att LCHF ska vara en "diet", man äter ju bara massa gott hela tiden...?

Nu när jag går och lägger mig ska jag spana in en video med en förläsning om LCHF som NEJtillkolhydraters fina vän Angelica tipsat om. Återkommer med utvärdering och länk imorgon!

// Sofia






 

Hemma på riktigt

Jag är tillbaka efter ytterligare en tur till Götet idag. Har fått lägenheten uthyrd och äntligen lämnat in den slutgiltiga uppsatsen så nu är det sommarlov på riktigt. Eller inte riktigt, insåg att jag har deadline till mina sommarkurser redan på söndag så det blir väl att läsa läsa läsa fram tills dess.. Men det ska nog lösa sig! 

Det är förresten himla bra att flytta ibland för man hittar en massa saker man inte visste att man hade. Vinsten den här gången bestod bl.a. ett presentkort på 1000 kronor från Intersport som jag fick för nästan ett år sedan men inte utnyttjat! Här ska shoppas! Funderar på att investera i ett par Nike Free men vet inte om de kanske är för lätta och det är skönare att ha en mer uppbyggd sko. Någon som har testat? Vill man ha "barfotakänsla"? ;)

 

// Jonna

 

  

 

 


Gott LCHF-mellanmål

Kesella (högsta fetthalten) + paranötter + mandlar + några hallon = GOTT!


// Sofia

Oh happy day!

Jag har fått dille på att göra kollage i mobilen... Moa har smittat mig! Idag är det höst ute igen, herregud när kommer sommaren egentligen? Drack precis ett stort glas te, Blue Fruit, riktigt gott. Får nog bli ett till. Är faktiskt lite småhungrig idag, men överlag tycker jag det här med periodisk fasta är helt amazing. Jag kan bland annat sova längre på morgonen, ett stort plus ;)

PS. Till helgen ska jag och Jonna försöka fixa till bloggens utseende, just nu ser den inte allt för rolig ut. Håll ut!

// Sofia

Träning i det fria

Dagens träningspass började med 3 km jogging/pw som uppvärmning. Efter det joinade Jonnas systrar och vi körde ett pass i trädgården. Först "löpkoordination" från ett gammalt friidrottstränings-schema. Vi mätte upp 30 meter och körde de övningar ni kan se på bilden nedan (jogg tillbaka till starten):


Efter det blev det olika styrkeövningar såsom situps, armpress, rygglyft, hitlers hund, höftlyft & vadhävningar. Passet rundades sedan av med en konditionsövning som vi tror kallas "10-metarn". Det går till på följande sätt: mät upp tio meter och ha ett tidtagarur tillgängligt. Första varvet springer man sträckan fram och tillbaka en gång. Det som återstår av en minut efter det är vila. När en minut gått springer man sträckan fram och tillbaka två gånger, vilar resten av minuten, nästa gång tre fram och tillbaka osv. Detta tills det inte blir någon vila kvar på en minut. Hänger ni med? I alla fall sjukt jobbigt och pulshöjande som attan.

Det är himla roligt att träna tillsammans och kul att ibland variera gymträningen. Vi ska därför försöka göra detta till en återkommande aktivitet nu i sommar! Här kommer en bildkavalkad från kvällen:





Höftlyft


Sneda situps


Hitlers hund


Vi avslutade med lite LCHF-kvällsmat

// Jonna & Sofia

Lätt lunch

Har precis ätit en lätt lunch: valnötsbröd med smör, ost & paprika + några oliver. Nu är jag nog lagom mätt/hungrig tills vi ska träna vid fem-halv sex :) Jensine gav förresten brödet mer än godkänt!

// Jonna


Onsdag

Såhär 1,5 timma innan fastan är över sitter jag & fantiserar om vad jag skulle vilja äta. Jordgubbar, nötter, mitt bröd hemma & så lite cola light till.. M-m-m!

Idag skiner solen i Borran & efter jobbet ska jag hem till Jonna, vi ska köra ett pass ihop & hänga lite :)

/ Sofia


Let's go!

Igår tränade jag och Frida på Onyx tillsammans igen. Vi hittade en ledig sal vi kunde vara i och ställde iordning redskapen för att köra ett egenkomponerat pass:

Uppvärming 7 minuter crosstrainer och konditionsövning ca 5 min

15 st "rumpan upp", tränar baksida lår
15 st push ups
30 st situps
15 st rygglyft
15 st knäböj
10 armövningar (med det redskap ni ser på bilden nedan)
15 st "stå på tå på bräda och höj och sänk kroppen", tränar vader
Pulshöjande övning, ett par minuter (jogging runt i salen med olika inslag, typ indianhopp, höga knän, hoppa i sidled osv)


Dessa övningar körde vi sedan tre varv av och gjorde då den pulshöjande övningen mellan varje varv. Sedan avslutade vi med stretching och kände oss jäkligt nöjda med oss själva.

// Sofia


Kvällsmat (nästan) utan kolhydrater

Jag har precis äntligen fått i mig lite riktig mat: fläskfilé, stekta champinjoner och supergod vitlöksbea. Jag var bara tvungen att köpa den från ICA som vi tipsade om igår för den var sååå god! Spring och köp ;) Jag räknar med att den här måltiden innehåller 2 gram kolhydrater (bara champinjonerna) och det är ju verkligen inte mycket!

Nu ska jag testa valnötsbrödet som Sofia skrev om häromdagen (länk).

// Jonna

 


Njutning!

I lördags var jag ju på födelsedagsförfest hos min fina syster Frida. Hon hade fixat kladdkaka med grädde & bär men till mig fanns LCHF-vanlijglass! Tillsammans med bären och grädden blev det sjukt gott :)

/ Sofia


På språng

Jag är i Göteborg och fixar en massa saker idag så det finns ingen riktig tid till att äta någon ordentlig mat. Dagens lunch består därför av 4 babybel.. Ja, man tar vad man har! Har förresten inte ätit ett enda av mina 10 tillåtna gram kolhydrater änsålänge.. ;) Hinner nog ingen träning idag men en pw ska jag försöka få till ikväll!

// Jonna


Godmorgon nejtillkolhydrater.se!

En stor nackdel med LCHF är ju helt klart att det blir dyrt att köpa nya jeans så småningom. Men jag tror faktiskt jag kan stå ut med det... ;)

Periodiska fastan rullar på, 3,5 h kvar till mat, ska bli gott!

/ Sofia


URSÄKTA RÖRAN, VI BYGGER OM!

OBS! Någon gång inom de närmsta 24 timmarna kommer bloggadressen inte längre innehålla "blogg.se" och bloggen kommer helt enkelt heta nejtillkolhydrater.se . Vi är själva lite osäkra på hur övergången kommer att fungera men det lär både vi och ni inom kort märka!





Som ni kanske märker ser bloggen också lite annorlunda ut! Vi kände för lite nytt så vi bestämde oss för att möblera om. Hoppas ni har överseende med att det är lite rörigt tills vi är klara ;)


GO SWEDEN!

Vi på nejtillkolhydrater har fotbollskväll hemma hos Sofia, men skulle nog säga att vi kommenterar de snygga spelarna mer än själva spelet... Innan matchen (och innan Sofias fasta) käkade vi en god kvällsmat; kyckling, sallad, gurka, fetaost, champinjoner, lite halloumi, LCHF-bröd & b-sås. På tal om b-sås testade vi en nya idag; ICAs vitlöksbearnaise, endast 0,5 g kolisar per 100 gram och dessutom riktigt god! Kan verkligen rekommenderas.

Nu blir det att heja fram Sverige och de snygga grabbarna till vinst! Kanske blir lite blogg-planer också, vem vet ;)

// Jonna och Sofia



Sofia fem minuter innan fastan skulle börja halv nio... STRESS ;)

Perfekt LCHF-måltid, inte många gram kolhydrater alls!

MUMMMMS!


Jonna går all in, tröjan på och hon skrålade med ordentligt i nationalsången!



Förberedelser..

Hej!
Här nedan kan ni se min nya "tavla". Jag måste ju hålla stenkoll på kolhydraterna den här veckan för att inte komma över 10 gram, så jag gjorde en tabell att fylla i. Den sträcker sig längre än till fredag för jag tänker att om man väl kommer in i vara noggrann så är det kanske inte så jobbigt sen.. ;) Jag är alltså uppe i 2,5 gram hittills och det kommer nog inte vara allt för svårt att hålla sig under 10 per dag.

Nu ska jag ut och springa, hoppas ni har en fin måndag!

// Jonna


Mmmmmmat!

Nu är jag mätt i magen igen efter 16 timmars fasta! Precis ätit dagens matlåda som bestod av kyckling, champinjoner, fetaost, halloumi & en klick b-sås. Finns det nått mer ocharmigt än att äta ur en matlåda förresten...? Men gott var det i alla fall! Det har varit lite jobbigt på förmiddagen men inte alls så farligt som jag trodde. Det kommer nog gå vägen detta :)

Ps. I lördags värvade jag en tjej till LCHF-livet! Hon beklagade sig över att ofta få ont i magen efter måltider och viljan att kanske bli av med några kilo som man inte trivs med. Igår skickade jag över ett mejl till henne med info + saker att tänka på. Förhoppningsvis kör hon igång till helgen, ska höra med henne om hon vill bli officiell här på bloggen så vi kan få följa hennes resa ;)

/ Sofia


Vecka 24




JONNA TILL SOFIA

Den här veckan blir lite speciell då Sofia började med periodisk fasta i lördags. Det innebär att hon bara får äta under 8 timmar varje dygn (och alltså fasta i 16 timmar). Det känns som att detta borde kräva rätt så mycket planering och jag har läst att det kan vara svårt att komma in i det i början. Jag pratade med Sofia innan och hon var nog allt lite orolig över hur förmiddagen kommer gå i morgon på jobbet  ;) Utmaningen till Sofia den här veckan blir därför att go all in med den periodiska fastan och att inte ge upp även om det är jobbigt i början!


SOFIA TILL JONNA

Både jag och Jonna kör ju strikt LCHF och har som mål att absolut inte komma över 20 gram kolisar / dag, så få som möjligt helt enkelt. Det sägs ju ofta att det som är så bra med LCHF jämfört med andra dieter är att du inte behöver räkna points, väga din mat osv. Jag håller faktiskt inte riktigt med där. Har man som mål att bara undvika de självklara kolhydraterna som pasta, potatis och bröd stämmer det ju i för sig! Men för att hålla sig under 20 gram är det faktiskt viktigt att hålla koll på vad man stoppar i sig. Man måste helt enkelt kolla näringsvärdet, veta ungefär hur mycket det du äter väger osv. Utan detta tror jag det är lätt hänt att "råka" få i sig mer än vad man är medveten om. Min utmaning till Jonna denna vecka blir inte bara att hålla stenkoll på hur många gram hon får i sig utan jag tar det ett steg längre - hon ska hålla sig under 10 gram kolhydrater / dag. Utmaningen sträcker sig bara från måndag till fredag för till helgen unnar jag Jonna att släppa på spärrarna ;) 






Snart klar!

Snart är jag klar med veckans utmaning! Sitter i bilen & dricker en Celsius innan jag ska in på gymmet & fixa de två sista timmarna. Let's go!

Ps. Glöm inte kika in senare när nästa veckas utmaning presenteras!

/ Sofia


LCHF-bröd

Hej!

Som jag skrev igår så var jag riktigt huslig och bakade bröd! Det var min vän Angelica som tipsade om ett bröd baserat på linfrön och valnötter, HÄR hittar ni hela receptet och en toppenbeskrivning av hur man går tillväga.

Jag som aldrig bakat bröd förut följde bara instruktionerna exakt, förutom att jag bytte ut brödkryddor mot lite havssalt och så står det i receptet att om smeten blir för fast kan man röra i vatten, filmjölk eller yoghurt men det gjorde inte jag. Resultatet blev superbra, riktigt gott bröd! I länken ovan kan ni se att hela limpan innehåller ca 31 gram kolhydrater. Jag skar min limpa till 21 skivor, vilket ger ca 1,5 gram kolhydrater per skiva.













// Sofia


Flyttdag!

Hejhej! Med tanke på att min lillasyster Jonna kör får jag hjälpa till med ett blogginlägg, jag är alltså jonnas lillasyster Jensine. Vi är påväg till jonnas lägenhet i Göteborg som ska utrymmas. Jonna ska nämligen flytta hem över sommaren, heeelt underbart!

//Jensine


Periodisk fasta

Hej!

Som jag skrev igår så har jag börjat med något som heter "Periodisk fasta". HÄR kan ni läsa mer om det men kortfattat går det ut på att man äter under 8 timmar och så fastar man under 16 timmar. Jag har valt att äta mellan 12.30 - 20.30. Min lunchrast på jobbet börjar nämligen 12.30 och så tränar jag ju alltid efter jobbet så det passar mitt schema bäst. Jag kommer alltså äta en ordentlig middag på kvällen vid åtta tiden och sedan inte äta igen förrän det är lunchdags dagen efter. Under fastan får man inte få i sig några kalorier alls men det är okej med exempelvis kaffe och kolorifria drycker (celsius och cola light hallelulja!). Det finns flera hälsofördelar med periodisk fasta som ni kan läsa mer om på länken ovan men jag gör det dels som en rolig grej (kul att prova nya saker!) och för att se om det kan ge en skjuts för viktnedgång.

Tänkte tipsa om en riktigt bra LCHF- och träningsblogg som skrivs av Cecilia Folkesson, HÄR hittar ni hennes blogg. Hon körde periodisk fasta under 12 dagar, det var av henne jag blev inspirerad att testa. Jag satsar på att köra två veckor till att börja med, så får vi se hur det känns!

Första dygnet har gått bra! Jag käkade en stoooor portion mat igårkväll vid halv åtta tiden, sedan blev det en celsius imorse innan PW och träning och sedan lunch halv ett. Var inte alls så hungrig som jag trodde jag skulle vara. Får se om det blir skillnad när jag ska upp halv sju och jobba i fyra timmar innan jag får äta något alls. Spännande! Känns bra i hela kroppen att utmana sig själv med nya ideér.




Gårdagens middag innan första fasteperioden. En LCHF-tallrik utan dess like! Bacon,
kyckling, avokado, fetaost, champinjoner och creme fraiche blandat med majonäs.
Var riktigt längesedan jag åt så mycket mat på en måltid men jag var livrädd att bli
superhungrig imorse så jag bunkrade upp... ;)



PS. Innan bakade jag LCHF-bröd som Angelica tipsat om. Slänger upp ett inlägg om det imorgon så kika in då!

// Sofia


På väg till gymmet

Godmorgon!

1 timma PW med Angie är avklarad! Nu väntar en timma gym med Frida. Sedan blir det god lunch från självplockssalladen på ICA när jag äntligen får äta igen halv ett :)

/ Sofia


?!?!?

50 besökare hittills idag & EN kommentar på mitt förra inlägg. Jag är så besviken! Jag ber er om EN sak och 49 st av er skiter fullständigt i det, suck... ;) Tänker hämnas med att inte skriva nått mer idag. HA!

Ps. Jag börjar med periodisk fasta idag, ni som inte vet vad det är kan ju skriva en kommentar och fråga. Nej just det, ni kommenterar ju inte.... ;)

/ Sofia

(på bilden ser ni en väldigt besviken Sofia)


Andas sunt med förnuft och släpper taget och kliver, att förstöra för sig själv är det enklaste i livet

Hej!
Äntligen fredag igen! Jag har precis spenderat 2 timmar på gymmet med bästa Hannie. Nu bara 4 träningstimmar kvar innan veckans utmaning är kirrad (!) Tur att det är två dagar kvar. Nu är också alla klara med sina uppsatser och igår firade vi med tjejmys, ikväll blir det fest igen. Passar kanske sådär ihop med att jag måste träna i morgon men jag har 2 powerwalk-timmar kvar så det ska nog lösa sig. 

Vill förresten återigen tipsa om världens enklaste och godaste rätt: Köttfärs- & vitkålsröra. Jag har för tillfället ingen micro heller och då är den extra bra då man enkelt kan värma på spisen!

// Jonna


Bästa hänget igår!


@ Sportlife


Godare än det ser ut, jag lovar!

Vem där?

När vi drog igång den här bloggen hade jag faktiskt inga förväntningar alls, tänkte mest att det kunde vara kul för vänner och bekanta att följa LCHF-livet och kanske inspireras till att leva ett sundare liv. Vi börjar ju märka nu att det nog inte bara är familj och vänner som läser och det känns så klart riktigt roligt! Vi får kommentarer & tips från andra LCHF:are men jag vet också att det finns sånna som läser som inte alls vill välja bort kolisar men kanske finns det något annat som är intressant ändå.

Min fråga är, vilka är ni? I snitt ligger vi på runt 70 unika besökare om dagen och ännu fler sidvisningar. Det är väl piece of cake om man jämför med storbloggare men för mig känns 70 personer ofantligt mycket, när tanken från början var inställd på max 20 pers typ.. Hur hittade ni hit? Om ni kör LCHF, hur går det, mår ni bra? :) Vad vill ni läsa mer om? Vad vill ni läsa mindre om?

Kom igen nu, skriv en kommentar till detta inlägg! Om du så skriver som Anonym så vore det ändå intressant att få veta mer om vilka som sitter bakom skärmen och läser och vilka åsikter ni har. Om alla skriver borde vi ju ha ca 70 kommentarer ganska snart, eller hur? ;)




Let us know!


// Sofia


Onyx

Hej!

Idag hängde jag med Frida till Onyx i stan där hon tränar. Jag köpte ett sommarkort där (gäller juni, juli och till början av augusti) för 399 kr - helt okej pris! Så nu satsar jag och syrran på att köra ordentliga träningspass ihop 1-2 gånger i veckan där. När jag ska köra styrkepass älskar jag att träna tillsammans med någon, det tar verkligen fram det där lilla extra ur kroppen. Men när jag däremot ska köra kondition tränar jag helst och bäst själv, med hög musik i öronen.

Innan träningen käkade jag 2 LCHF-brödskivor och drack en Celsius, men det var vid sex-tiden, så nu när jag kom hem vid halv tio var jag lite småhungrig. Det fick bli 3 skivor salami, lite fetaost och ett stort glas te med grädde. Nu känner jag mig snart redo för sängen, redan fredag imorgon, hur snabbt går inte tiden?










// Sofia


Planering på ett annat sätt..

Sofia skrev häromdagen om hur hon lägger upp sina 10 träningstimmar (läs här). Jag beundrar verkligen hennes planeringsförmåga och önskar att jag var likadan! Själv gör jag precis allt i sista stund och skjuter upp saker så mycket som möjligt. Varför vara ute i god tid när man kan stressa på slutet? 

Ett exempel: Det är torsdag och jag har 9 timmar kvar på utmaningen. Jag är helt säker på att jag kommer klara det, no doubts, men för min egen skull hade det ju varit lättare att ta tag i det i början av veckan. Men det är svårt att spola tillbaka tiden så idag blir det minst 2 timmar på gymmet! Tur att man inte har en massa andra måsten att ta tag i! 

Det jag ville säga; vi är alla olika och måste helt enkelt lära oss leva med det!

// Jonna


Strawberry daiquiri á la LCHF

I lördags provade jag och mina fina brudar LCHF-strawberry daiquiri som vi från början hittade på Åses blogg. För er som gillar drinkar och har saknat det under er tid med LCHF, ni måååste prova detta. Så himla gott, nästan lite farligt gott. Man får akta sig, man ska ju alltid dricka med måtta ;) Vi provade även att göra en med hallon istället för jordgubbar och det blev också gott kan jag lova.

Det finns en överhängande risk att det blir några sånna här för mig och Jonna nere i Spanien i sommar. Det första jag ska köpa till lyan i Torrevieja är helt klart en mixer! Det blir att äta very very low carb så att man har alla sina 20 gram kvar till bären i drinken... :)



// Sofia


TRÄNA HEMMA - med Sofia och Angie ;)

Då gymmet som sagt har stängt idag blev det styrketräning hemma. Tänkte presentera det program som vi körde idag. Varje "rond" består av tre övningar som man kör igenom tre gånger. Mellan dessa tre gånger kan man om man vill göra en pulshöjande övning, exempelvis burpees, upphopp, rusch på stället osv. Glöm inte att ta ut dig i varje övning, stressa inte igenom och ha kul! För mig och Angelica tog detta program ca 40 minuter.

ROND 1

Armhävningar x 10



Finska stolen 50 sek



Stående utfall x 10 (varje ben)



Pulshöjande upphopp x 10



Börja om på rond 1 och kör igenom 2 gånger till

ROND 2

"Upp med rumpan" x 12 (vet inte vad denna övning heter, men man presser snabbt upp rumpan och sänker sedan sakta ner mot golvet igen, tränar baksida lår)



Biceps x 12



Rygglyft x 12




Pulshöjande övning valfri


Börja om på rond 2 och kör 2 varv till

ROND 3

Triceps x 12

Vader x 12 (stå på tårna i ett trappa eller liknande och lyft kroppen upp och ner)



Plankan 1 min eller Situps x  30



Pulshöjande övning valfri

Börja om på rond 3 och kör 2 gånger till

// Sofia


Inget stoppar oss nu...

Godmorgon!

Kl 9 kommer Angelica till mig, vi ska rivstarta Sveriges nationaldag med en timmas powerwalk. Då gymmet är stängt idag (friskis öppettider.......) ska vi efter vår promenix köra ett styrke-pass i min lya, det går faktiskt riktigt bra även utan alla redskap från gymmet. Angelica hade även laddat ner Nike-appen som Jonna tipsade om här om dagen, så det kan bli riktigt spännande detta! Efter passet blir det så klart en riktigt god LCHF-frukost, Angelica kör nämligen också low carb.

Efter snart 1,5 år i min lägenhet ska jag även få hjälp av Angelica att äntligen sätta upp en spegel, flytta på en annan spegel & sätta upp några krokar. När man inte har någon handy man som kan ta tag i sånt här är det ju guldvärt med en så händig vän ;)



Mitt förslag på dagens träning!

// Sofia


Come a little closer

Godkväll!

Nu är det ju nästan fredagkväll igen (eftersom man är ledig imorgon!) och jag är så där produktiv igen. Jag har städat iordning i min lya, fyllt & tömt diskmaskinen, lagat mat, lagt upp en budget för min ekonomi och förberett ett träninspass för mig och Angelica som vi ska köra imorgon. Klockan är snart ett, jag borde vara trött, men nej, min kropp verkar leva sitt egna liv!

Efter jobbet var det 1,5 timma på gymmet som gällde. Det blev 1 timmas intervallträning och en halvtimmas styrka (mest rygg och mage). Det var befriande faktiskt, kände mig mer avslappnad i kroppen efter träningen än innan. Under intervallträningen lyssnade jag på låten "Closer" med Frida Amundsen på repeat. I en timma. Låten är ca 2 min & 40 sek, det betyder att jag lyssnade på den typ 25 gånger. Så gör jag när jag hittar en fantastisk låt - jag lyssnar om och om och om och om igen.

// Sofia




PS. Stort grattis till Jonna (och David) som klarat sin uppsats! Ni är så duktiga!


Uppsatsfirande nr 2

Hej!
Idag är en bra dag! Opponering klar och vi vet att uppsatsen minst är ett G. Det känns så fantastiskt skönt så nu blir det vin. Det är ju trots allt röd dag i morgon och allt ;) Nu är jag påväg till fina Carin för förfest, ha en fin tisdagskväll!

Fult med hisskort, jag vet, men idag bjuder jag på det ;)

// Jonna


Planering...


Veckans utmaning denna vecka är ju som vi skrivit tidigare att samla ihop 10 träningstimmar. Av dessa får 3 timmar vara powerwalks (PW) och resten ska vara ordentlig träning. Jag vet inte om det har framkommit här på bloggen men jag är ett riktigt controlfreak. Jag kan inte minnas om jag alltid har varit det eller om det kom samtidigt som man blev vuxen och började fylla sina dagar så att struktur och planering blev viktigt. Nu för tiden är ofta min kalender fullproppad så jag måste planera i tid och noga för att hinna med allt. Mitt liv är uppbyggt av listor & post-it lappar... Låter kanske tråkigt och det är det faktiskt, måste nog lära mig att slappna av lite mer och ta dagen som den kommer. Nästa veckas utmaning kanske, ingen planering och inga listor...? Gode gud mitt liv skulle falla samman...

Givetvis har jag lagt upp en plan för att se till att klara veckans utmaning och givetvis är den gjord i Excel ;)




// Sofia


Godmorgon!

Jag var helt förvirrad när jag vaknade idag. Kollade på klockan och den visade fem över sex, insåg att jag försovit mig så jag slängde mig ner från loftsängen och in på toaletten för att börja fixa mig. Då inser jag nästa grej, jag har inte försovit mig. Jag kan sova minst en halvtimma till.

Nu sitter jag i alla fall & äter en snabbfrukost; LCHF-bröd med ost & salami och te med grädde. Bra start på dagen!

/ Sofia


Nike Training

Ja då var det måndag igen.. Ny vecka nya tag! Jag kickstartade min morgon med en joggingrunda på 30 min och sedan ett träningspass från Nike Training-appen. Man kan välja olika typer av pass, olika svårighetsgrader och olika långa pass. Vill man kan man spela musik genom appen men jag körde spotify i bakgrunden och det funkade fint!

Det var mitt första så det var lite svårt att veta vad som menades emellanåt men det finns filmklipp som visar alla övningar så jag får väl plugga på dem innan nästa gång! Jag hade inga hantlar och ingen boll men det funkade ändå och när det krävdes vikt tog jag en vedstock - bor man på landet så gör man ;) Jag måste faktiskt säga att det var ett riktigt bra sätt att träna på när man inte vill/kan gå till gymmet! Hett tips alltså!

För övrigt sjukt att man kan springa med pannband och vantar i juni?! (Iofs bara i början, men ändå)

// Jonna

image description

image description


Tack Jennie!

Jag skrev ju ett inlägg här om dagen angående att innehållet i Celsiusen verkade ha ändrats för numera stod det 0 gram kolhydrater, medan det innan var 2 gram. En av våra flitiga läsare Jennie redde ut detta åt oss, så här skrev hon:

"Pratade nyss med ägaren på Celcius Sverige om det där med om det va felmärkning eller inte - och WOHOOO, jag kan börja dricka CELCIUS igen för det va tydligen en flemärkning på den GAMLA burken! Det skulle tydligen va 2 gram kostfibrer o inte 2 gram kolhydrater!! =)"

TACK Jennie! Spana in hennes blogg HÄR.



// Sofia


Hemmagjord LCHF glass

I fredag gjorde jag ju som sagt egen LCHF-glass och det blev riktigt, riktigt gott!

Det här behöver du
3 dl grädde
3 ägg
1 vaniljstång (ca 3 gram)
6-12 tsk sötningsmedel (jag tog 9 tsk)
2 rutor choklad (eller så mycket man vill ha, jag tog fyra)


Gör så här
Separera äggen och vispa äggvitorna i en skål för sig till ett fast, vitt skum. Tillsätt sedan sötningsmedlet och vispa 1 minut till. Vispa grädden in skål tillsammans med vaniljpulvret. Vispa äggulorna tillsammans med riven choklad. Blanda sedan ihop innehållet i alla 3 skålar och häll upp i en form. Låt stå i frys minst 2,5 timmar innan servering.

 


Enligt mina noga uträkningar innehåller hela den här formen 16 gram kolhydrater. På receptet står det att det ska räcka till 4 personer, vilket alltså skulle bli 4 gram kolisar / portion men man får nog vara ritkigt hungrig om detta bara ska räcka till 4 personer. Jag tror att det räcker till fler och då blir det ju ännu mindre per portion.

Så ät & njuuut!

// Sofia

Vecka 23

Ja då var det dags igen, vi hade ju vilovecka förra veckan på grund av diverse anledningar men nu så är ledigheten slut. Den kommande veckan gäller det att få ihop minst 10 träningstimmar! Utav dessa får max 3 timmar vara powerwalk, annars är det gym, pass på gymmet eller att springa ute som gäller. De där tre får förresten såklart också gärna tillbringas på gymmet om man vill. Vi kommer alltså köra på samma utmaning båda två och utmanar som vanligt alla andra att anta den också! 

Våga & vinn, det förhoppningsvis snart bikinivädet igen ;)


Hej Borås!

Jag har nu precis blivit avsläppt hemma hos min föräldrar av Sofia & OSY efter gött häng på Café Viskan. Blev en LCHF-tallrik för mig och en Ceasarsallad (utan krutonger) för Sofia. Så himla gott och så himla bra att man numera kan äta LCHF-vänlig mat ute! Viskan är så mysigt också, vi fick ett helt rum för oss själva och kunde skvallra om allt och inget! Man får passa på när man är hemma. 

Nu ska jag ta en promme och hoppas att regnet håller sig undan. Håll utkik lite senare så kommer nästa veckas utmaning! 

// Jonna

'

Move that body

Hej på er!
Hur kan helgen gå så fort? Redan söndag igen! Jag har precis duschat och druckit en proteinshake efter att ha varit på gymmet. Det blev en halvtimme på bandet och lite styrketräning med fria vikter. Så himla skön söndagsaktivitet! Nu ska jag plocka ihop mina grejer och bege mig mot Borran, det blir en snabbvisit bara men hinner med att träffa Soffi för fika idag och så ska vi på en grej i morgon.

Som en extra treat så bjussar jag på en bild på fina tjejer från i fredags! Gud vad gott det är med rosévin så fort det blir sommar! Någon som vet om det är bättre eller sämre än vitt vin ur kolhydratssynvinkel?

// Jonna

Koll på grejjerna!

Igår bakade jag dessa underbara LCHF-chokladbollar. De är verkligen jättegoda, perfekt när man är lite småsugen på något eller vill ha ett mellanmål.

Jag som försöker hålla mig till väldigt strikt LCHF är alltid intresserad av hur många gram kolhydrater något innehåller, detta för att försöka se till att inte komma över 20 gram per dag. När jag bakar håller jag därför alltid koll på vad allt innehåller. Först tar jag reda på hur många gram kolisar det är per 100 gram, sen tar jag reda på hur många gram jag använder (tack gode gud för köksvågen!) och sedan räknar jag ut hur många gram mitt kommer innehålla. Sedan beräknar jag hur många portioner det blir och dividerar det. Piece of cake, hur lätt som helst! Så här såg min uträkning ut för bollarna:

100 gram smör = 0,7 gr
100 gram kokos = 1,5 gr
100 gram mandel = 13 gr
100 gram hasselnötter = 9,5 gr
2 msk kakao = 1,54 gr
2 msk kaffe = 0 gr
Stevia strö = 0 gr
______________________
TOTALT: ca 26 gram kolhydrater
Dividerat med 19 st chokladbollar

= 1,4 gram / boll

När man väl har kommit in i detta så är det faktiskt en väldig befrielse att ha kolla på saker och ting, man behöver aldrig oroa sig att man får i sig för mycket. En annan fördel med detta är att man blir mycket mer medveten om vad allt innehåller då man alltid studerar innehållsförteckningen och näringsvärdet...



// Sofia


Insikt

Den senaste tiden när jag har besämt mig för något så har jag varit ganska "extrem". För det första tror jag att det beror på att jag är så jäkla envis; om jag väl bestämmer mig för något så ska jag fasiken klara det! Den 8:e april fick jag exempelvis för mig att sluta tugga tuggummi, efter att ha tuggat minst 2-3 st om dagen. Jag slutade tvärt, och höll upp med det ända tills igår, nästan två månader. Under påskhelgen hade jag min värsta fylla någonsin (typ) och bestämde mig för att inte dricka alkohol förrän till midsommar. Idag, 8 veckor senare, sitter jag här och har inte druckit en droppe. Jag har gått från att dricka cola light varje dag till att bara dricka på helgerna. Det har liksom inte funnits något mittemellan utan det har varit all in.

Och vet ni vad? Jag tror att det är enda sättet för mig att lära mig något. Jag har insett nu att jag behöver verkligen inte dricka varje helg och jag kan ha sjukt roligt på krogen nykter! Jag klarar mig bra utan tuggummi och cola light, men det är absolut inget jag vill leva utan. Jag har alltså insett att när jag ska förändra något i mitt liv måste det vara 100% all in direkt, så att man snabbt vänjer sig och inser fördelarna. Sedan, när man kommit till insikt om både det ena och det andra, kan man hitta ett sätt att leva med det.

Så om det är onsdag och jag känner för ett glas cola light, då tänker jag ta det! Men jag behöver inte dricka en liter om dagen.

Om det är lördag och jag känner för att ta ett par glas vin så tänker jag göra det. Jag kan verkligen förstå nykterister för det finns SÅ många fördelar med att inte dricka alkohol men jag kan också tycka lite synd om dem för jag har gjort många knäppa, roliga, tokiga, sjuka grejer på fyllan som jag inte skulle vilja ha ogjort för allt i världen.

LCHF-grejjen däremot kommer jag köra 110% all in så länge jag mår bra av det. Finns ingen anledning alls att göra det halvdant. Men jag hoppas ni förstår vad jag menar och att mitt budskap gått fram; allt i livet är inte svart ELLER vitt, ibland är det faktiskt lite grått också. Fast på ett bra sätt.

/ Sofia


Godnatt!

Klockan är snart halv två, jag borde gå och lägga mig. Jag vet inte varför men jag har alltid så mycket engergi på fredagsnätterna; just nu är jag sugen på att rensa garderober, städa, blogga - you name it. Men jag får nog ta mitt förnuft till fånga för jag ska ändå upp vid nio imorgon. Det blir gymmet, träffa pappa & sedan utgång med mina fina. LCHF-glassen jag gjorde idag blev RIKTIGT god enligt mig, receptet kommer upp under helgen.

Godnatt!
// Sofia


det bästa med att baka är ju helt klart att smygäta av smeten!


Friskis

Jag tränar ju på Friskis & Svettis här i Borås och jag trivs verkligen jättebra här, riktigt bra utrustning. Men ett stort minus är deras öppettider; idag stänger de kl sju, på lördagar har de bara öppet mellan halv tio och ett & sommarens öppettider ska vi inte ens prata om! Å andra sidan är de det billigaste gymmet jag har hittat här. Är det värt att stå ut med kassa öppettider..? Får se hur jag gör när mitt kort går ut här..

Härom dagen sa någon att "man går miste om livets goda" när man går på LCHF. Vad säger vi om det? Efter träningen ska jag hem och baka chokladbollar & göra hemmagjord glass. Till frukost imorgon blir det nog äggröra & bacon. Går vi MISTE om livets goda? Vi NJUTER av livets goda för sjutton!

/ Sofia


Swedish Capital Structure - An Investigation of the Differences between Public Companies and Private Family Businesses

Lyckan i att uppsatsen är inlämnad?! Vi skickade in den 23.59 igår, minst sagt i sista sekund! Grejen med att göra allt i sista sekund? Jag var helt skakis efter, av stress som släppte tror jag, och kunde inte inte somna förrän 2 i natt. Idag ger jag mig därför ledig från allt vad skola heter och ska gå till gymmet för första gången på vad som känns som en evighet. Ikväll ska vi fira att vi snart har en kandidatexamen för trots att allt inte är klart än så känns det ändå så himla skönt! Hoppas ni är lika glada som jag är idag!

// Jonna



Recept att prova!

Hej!

Det som är bra med att alla i ens omgivning vet om att man kör LCHF är att man får tips från lite olika håll, alla verkar liksom hålla ögonen öppna. Igår fick jag mejl från pappa om det här receptet. Jag ska nog faktiskt prova det i helgen, låter som att det kan bli riktigt mumsigt, verkar väldigt enkelt och väldigt low carb.

( Bild lånad från www.matklubben.se )

// Sofia


RSS 2.0