Tips för att lyckas med LCHF (2)

Ur Allt om LCHF nr 8/2012

What to say...

I onsdags när jag var på gymmet körde jag crosstrainer i 45 minuter och passade faktiskt på att kika på Tv3s dokumentär. Det handlade alltså bland annat om en familj som valde att låta sina barn äta LCHF-kost. Jag tycker verkligen inte det är något konstigt alls med det, jag förstår inte vad folk blir så upprörda över. Att ge barnen helt vanlig mat, riktig mat, som man blir mätt på men fortfarande en liten del kolhydrater så man utesluter inget helt, vad kan vara farligt med det?
 
Med i programmet som så kallad "expert" var barnläkaren Claude Marcus. I dokumentären sitter han och läser om LCHF på Wikipedia. Känns ju tryggt.. Han säger att "Om man är lite rädd om sina barn bör man inte ge dem LCHF-kost".
 
Jag har hört rykten om att Claude har uppdrag vid sidan av sin tjänst på Karolinska Institutet. Han ska tydligen sitta med i McDonalds vetenskapliga råd, han har anlitats av Itrim (som säljer bantningspaket), han är konsult åt Wasabröd (världens största producent av kväckebröd. Wasabröd ägs av Barilla som är världens största producent av pasta). Claude säger också i dokumentären att det finns vetenskapliga bevis för att socker skulle ge bättre minne. Ja du Claude, man kanske får stora muskler av anabola men inte är det bra för det..... 
 
Det man kan fundera över är ju hur Claude Marcus uppdrag (och lön) från företag som Wasabröd påverkar hans pålitlighet i kostfrågan och speciellt i LCHF-debatten...? What to say, what to say....
 
/ Sofia 
 

Tacos, tröttnar man någonsin?

Igår lagade jag en stor laddning med tacos. Det är så enkelt, så gott och en så bra maträtt för både ja- och nejsägare. Ikväll får jag besök av en söta lilla Becca, dotter till min vän Anna, som ska underhålla mig denna fredagskväll. Så det blir tacos (tänkte göra ostchips till också), muffinsbak, pyssel och soff-häng. Bra fredag.
 
/ Sofia 
 

Soppa by Angie

I går var jag hemma hos Angelica och åt kvällsmat. Hon bjöd på den fantastiska blomkålssoppan och fröknäcke. Hon hade även bakat LCHF-pepparkakor som var otroligt goda. Det kan faktiskt hända att ni kommer få höra lite mer om Angelica på bloggen här framöver. Hon är inte bara världens bästa vän till mig och Jonna utan hon är även NEJ-sägare och full av tips, idéer och recept.... Spännande va?
 
/ Sofia

LCHF+bröd = sant!

Många som är skeptiska till LCHF säger att de aldrig skulle klara sig utan bröd. Konstig anledning för mig då jag under min tid med lågkolhydratskost har ätit godare bröd än någonsin tidigare. Favoriten är valnötsbrödet men det ljusa brödet är en väldigt stark utmanare. Många undrar vad man äter till frukost när man kör lchf. Många verkar tro att man måste äta ägg och bacon varje dag - men så är det verkligen inte. Varför inte ett par frallor med ost? Eller kanske salami och brie? En kopp kaffe med en skvätt grädde och vi har den ultimata (verkligen icke-mejerifria) frukosten!
 
/ Sofia 
 

Tv3 dokumentär - hur ska ett barn uppfostras?

Var det någon som såg dokumentären på tv3 i måndags? Jag har inte sett den än men har ändå inte lyckats att undgå vad den handlade om. Såg en kort trailer till avsnittet som skulle handla om ämnet "Hur ska ett barn uppfostras?". Med i dokumentären är en familj där föräldrarna låter sina barn äta LCHF-kost. Så här sa dem i trailern:
 
"Vi möter också föräldrarna som ger sina barn samma extrema hälsodiet som de själva lever på. Trots varningar från både läkare och omgivning vägrar de att överge sin övertygelse om att även små barn mår bra av LCHF-kost"
 
Sedan när är LCHF en "extrem hälsodiet"? Jag tycker helt ärligt inte att jag är extrem alls med min kost. Jag överdriver inte något och jag väljer inte bort något helt. I trailern visas också en läkare i bild som säger:
 
"Om man är lite rädd om sina barn bör man inte ge dem LCHF-kost"
 
Oh boy. Jag känner ju hur det börjar koka i mig bara av detta. Cecilia Folkesson skrev ett jättebra inlägg om det hela, läs igenom det ni som tycker LCHF-kost är farligt för barnen. Jag är ju absolut ingen expert i frågan så jag kanske borde hålla mig utanför debatten, men jag har väldigt svårt att tro att LCHF skulle vara värre för barn och deras utveckling än det som många barn får idag: socker, socker och ännu mer socker... 
 
Jag kan inte bestämma mig om jag ska kolla på dokumentären eller inte. Kanske blir jag bara skitförbannad. Vettetusan om jag orkar det. 
 
/ Sofia 
 
 

Tips för att lyckas med LCHF

Ur Allt om LCHF nr 8/2012
(Fortsättning följer...)

En helt vanlig tisdag

Det här med vuxenlivet alltså.. Ibland känns det som att man bara fyller dagarna med massa måsten. Är inte det otroligt tråkigt?!
 
Efter jobbet igår (åtta till fem vareviga dag, det är ju en jäkla tur att man gillar sitt jobb!) åkte jag och en kompis till gymmet. 1,5 timma fick jag ihop till veckans utmaning, känns bra. Sedan var det hem, städa iordning lite i lyan (hade ett berg av kläder i soffan som ville in i garderoben...), betala räkningar (finns det något tråkigare?), organisera smutstvätten inför imorgon (har tvättid) och till slut fixa nått att käka. Igår fick det bli äggröra på två ägg, en skvätt grädde och parmesan. Först smulade jag ner lite ost i stekpannan när jag blandade äggen med grädden och sedan skivade jag några bitar och la på när det var klart. Till detta blev det också en smörgås.
 
Bra kvällsmat. Rätt tråkig vuxen-kväll i övrigt. 
 
/ Sofia 
 

Färsk kokosnöt

Kolla här vad jag har fått av en kollega idag: en alldeles färsk kokosnöt från Thailand! Den är alldeles ljus och luktar jättegott. Jag såg när han öppnade sin kokosnöt innan & det var hur mycket kokosvatten som helst inuti och själva kokosen var mjuk och nästan lite ljusrosa. Tydligen är de kokosnötter vi köper i affären gamla.. Min kollega sa att "de du köper på ICA kan du slänga". Jahapp.

Jag lovar att återkomma med en rapport när jag har öppnat och smakat!

/Sofia


Självplock for the win!

ICA har verkligen en bra plock-buffé. På City centrum i Borås finns det så man kan plocka ihop en sallad, göra sina egena baguetter, blanda ihop en fruktsallad eller varför inte plocka ihop en tacostallrik. Det här är ju guldvärt för oss som inte är så sugna på "vanlig" snabbmat. För ett tag sedan myste jag med mina tjejer Frida och Melinda och vi plockade till oss lite mat från City's buffé att smaska på. Jag körde på tacos - ett säkert och bra kort ;)
 
/ Sofia 
 

Ny vecka, nya tag

Hej bloggisar. Jag är äntligen hemma i lyan efter en riktigt lång dag. Var hungrig som en varg och var tvungen att få i mig ett snabbt mellanmål - det blev färska blåbär med keso. Sjukt gott var det! Hade tänkt dra till gymmet ikväll men har absolut ingen energi nu, hoppas den återvänder med lite mat. One can only hope.. 

/ Jonna


Godaste salladen

Ni som har hängt med ett tag vet att både jag och Jonna är svaga för Caesarsallad. Igår gjorde jag en variant av denna läckerhet; isbergssallad, kyckling, bacon, fetaost, rödlök, pinjenötter och riven parmesan. Kycklingen kryddade jag med en LCHF-Barbequekrydda och över det hela hade jag Ken's Creamy Caesar - helt klart den godaste caesardressingen enligt mig. Fick ihop några matlådor också så jag kommer få njuta av den här måltiden några fler gånger under veckan, #lycka.
 
/ Sofia 

Rivstart

I torsdags hade jag en riktig lyxmorgon. Okej, klockan ringde kl 5 (gäsp) och jag och Frida började dagen med ett hårt pass på gymmet (svettigt!) men den stora belöningen kom efteråt. Vi tränade på Onyx i Knalleporten här i Borås och där ligger min favorit Café Viskan. På vardagarna serverar de frukostbuffé, tror det kostade runt 70 kr, och det var så värt det. Det fanns bröd (till och med LCHF-bröd - lycka!), kokta ägg, äggröra, bacon, youghurt, bär, nötter, riven kokos, ostar, korv, grönsaker och säkert massa mer som jag missat. Jag åt nog lite för mycket, var så sjukt mätt efter den här frukosten! Jag är inte van att äta en sån brakfrukost, kör ju fortfarande mina 3 kokta ägg vanligtvis, så jag chockade väl kroppen totalt med så här mycket mat vid första målet. Men my god så gott det var. Man var bra rustad för en dag på kontoret efter den här rivstarten!
 
/ Sofia 
 

VECKA 48

TRÄNA MERA!
I veckan som kommer fortsätter vi på samma tema som förra veckan och kör ännu en träningsutmaning. Det måste dock inte ske på morgonen utan det räcker att den blir av. Närmare bestämt så ska 5 av veckans timmar vara svettiga - alltså tillbringas på gymmet, i något löparspår eller promenerandes. Vi behöver väl inte påminna om varför det är bra att röra på sig? Kom igen, rör på er i veckan!
 
PS. Det börjar bli svårt att komma på nya, spännande utmaningar varje vecka. Har ni några tips?!

Räkdröm, lax med fetaosttäcke och nötchoklad

Igår stod tre-rättersmiddag och utgång med Angelica på schemat. Till förrätt blev det en räkdröm: en rostad skiva av det ljusa brödet, en klick av Jonnas guacamole, räkor och en citronskiva. Till huvudrätt blev det lax. Vi mosade ihop creme fraiche med fetaost och la ovanpå laxen och kryddade med svartpeppar. Till detta gjorde vi blomkålsmos i micron (!). Vi delade blomkålen till mindre buketter, la dem i en form, hällde över 1 dl grädde och värmde i micron i ca 15 minuter. Sedan mixade vi blomkålen med philadephiaost och en klick smör. Vi ställde sedan in moset i mindre formar i ugnen tillsammans med laxen. Jag tror att laxen var inne i ca 20 min och moset i 15 min, men vet inte exakt. Till efterrätt blev det "nötchoklad". Vi smälte 86%ig choklad och blandade i macadamianötter och mandlar. Sedan bredde vi ut detta på bakplåtspapper, strödde lite kokos över och ställde in i kylskåpet. När detta stelnat bröt vi dem till mindre bitar och njööööt av varenda tugga. 
 
Jag som egentligen inte gillar fisk alls tyckte att detta var något av det godaste jag ätit på väldigt länge. Något jag verkligen kommer göra igen är att blanda creme fraiche och fetaost och ha som sås, det var riktigt gott. Att ha inne blomkålsmoset i ugnen en stund lyfte det till en helt ny nivå! Pricken över i:et att få en krispig yta på det.  
 
Till denna fantastiska middag avnjöt vi två flaskor vin och ramlade sedan sjungandes ner på stan för en natt på dansgolvet. Summa summarum: what a night!
 
/ Sofia 

Tjejkväll

Min fina pappa är för tillfället på Gran Canaria och göttar sig, så i torsdag var jag och min syster och hälsade på hemma hos hans goa sambo Anette. Hon hade fixat en riktigt god middag bestående av grillad kyckling och revben, sallad, fetaost, parmesan, bea-sås och dressing. Enkelt ÄR gott. Till efterrätt blev det LCHF-fika, en kopp kaffe och en bra film. Pappa, vi brudar klarar oss rätt bra här hemma utan dig men vi saknar dig massa, dags att komma hem <3
 
/ Sofia

Allt om LCHF

Nu är Allt om LCHF-bilagan i hyllorna igen. Den är bilaga till Expressen, GT & Kvällsposten och kostar 29 kr. Som vanligt mycket recept och bra tips. Den här gången (kanske inte så förvånande) med lite extra fokus på jul. Så spring & köp! Den säljs 23 november - 1 december. 

/ Jonna


Lördag

Sitter i soffan och har precis ätit en stadig frukost. Snart är det dags för dubbelpass på gymmet; 45 min indoor walking och 45 min cirkelgym. Gud hjälpe mig, hade träningsvärk en vecka efter förra gången...

/Sofia


Tisdagsklubben

I tisdags var jag ute och åt middag med mina vänner Angelica och Frida på Resturang Babbel här i Borås. Både jag och Angelica, som också kör lchf, tog Babbels burgare - med lite korregeringar. Vi bad såklart om att få den utan bröd och utan pommes och istället få bacon och extra sallad. Nemas problemas! Det är verkligen helt okej att vara besvärlig när man är ute och äter, som kund har du såklart rätt att få det som du vill ha det :) 
 
Att gå ut och äta mitt i veckan är för mig att sätta lite guldkant på tillvaron. Vi bestämde oss för att göra det till rutin - var fjärde tisdag kl 19.00 ses vi på stan för käk, skvaller och för att lösa livets stora gåtor...
 
/ Sofia
 

Sista dagen på veckan

I söndags körde jag och Frida ett egenkomponerat pass på gymmet. Det är verkligen roligare att träna tillsammans med någon. Förutom när det är löpning som gäller - inte under några omständigheter att jag skulle springa jämte någon och småprata. För mig är det full fokus på andningen som gäller och hög musik i öronen ;)
 
Efter träningen åkte vi till stan och käkade lunch på Café Viskan. Frida tog deras LCHF-tallrik med kyckling och bacon och jag tog den med skagenröra. Det finns inte mycket annat att säga än att de har fantastiskt god mat där. Efterrätten kladdkakemuffins serverades hemma hos mig med en kopp kaffe. 
 
/ Sofia 

Rock it in Rio!

Här kommer ett tips som inte har något som helst att göra med varken kost, träning eller hälsa. Eller jo, lite hälsa kanske, för visst mår man lite bättre när man luktar gott?! Escadas Rockin rio är min absoluta favoritdoft. Jag fick den av min första pojkvän när jag fyllde 14 år, sedan försvann den ju ur sortimentet några år men nu är den tillbaka både i hyllan och i mitt liv sedan ett tag tillbaka. Jag köpte min hos Nordic Feel - bra priser och sjukt bra leveranstider. Jag hämtade ut paketet två dagar efter att jag la beställningen, #nöjdkund!
 
/ Sofia

Onsdagskvällsmat

Det är faktiskt riktigt kul med bloggen för nu förtiden när jag ska tänka ut något gott att laga till middag, går jag in i vår receptbank. Igår hittade jag Jonnas tacogratäng, så den fick det bli. Jag hade tomat, gurka, fetaost och creme fraiche till. Enkelt att göra och gott att äta – precis som det ska vara. Jag hade en JA-sägare på besök och även han gav tummen upp för den här maträtten så precis som Jonna skriver är det ju perfekt att bjuda både ja- och nejsägare på detta.

/ Sofia


Galenskap...?

I måndags var jag ute på en timmas powerwalk innan jobbet och imorgon är det återigen dags för morgonträning. Jag ska med min syster Frida till hennes gym för träning mellan kl 6 och 7 och sedan blir det en lång och god frukostbuffé där. Att ställa klockan på 5 tar verkligen emot - men det kommer vara värt det efteråt. Får tänka så... På lördag har jag bokat in mig på ett dubbelpass på förmiddagen; indoor walking och cirkelgym. Veckans utmaning rullar på!

Verkligen dags att sova nu...

/Sofia


Favorit i repris

Hela veckan har jag varit sugen på bröd. Ja LCHF-bröd alltså. Jag insåg att jag inte bakat det fantastiskt goda valnötsbrödet på flera månader. Varför vet jag inte, det är ju hur enkelt som helst. Well, ikväll blev det av. Lika gott som vanligt blev det också!

Hur går det för er med morgonträningen förresten? Jag hade planerat in gymmet i morse men kom helt enkelt inte upp ur sängen, det var en fysisk omöjlighet. Det två resterande passen får helt enkelt bli av i helgen, i morgon ska jag nämligen stå på mässa hela dagen och sedan på bankett på kvällen. Jag gissar därför att jag inte kommer att flyga upp ur sängen på fredag heller.. Men då får man ta det. Jag säger bara tack gud för att jag tränade i måndags, annars hade det varit lite svårt att få ihop alla tre passen.

/ Jonna


oh my så gott

Det här med att unna sig. Förr, innan LCHF, innebar att "unna sig" kanske att man tryckte in sig en skål med chips. Eller en McFeast-meny på Mcdonalds. Eller massa smågodis från Hemmakväll. Det känns så sjukt långt bort från vart jag är idag, är inte det minsta sugen på något av det längre.
 
 
Jag hade önskat att jag kunde tänka mig ett liv utan något sött alls. Det finns ju massa gott man kan baka utan socker fast med exempelvis stevia strö istället. Det är ju väldigt omdebatterat hur bra det är med diverese sötningsmedel så jag tycker så klart att man ska vara lite försiktig. Enligt vissa kan det få kroppen att producera insulin som i sin tur lagrar fett och för vissa kan det trigga sockersuget. Egentligen tycker jag kanske inte man ska kalla det för LCHF när man bakar något med stevia för i mitt huvud går det inte riktigt ihop med grundtanken: att äta naturligt och rent. MEN, give me a break, vi är inte övermänniskor. Jag gör ett medvetet val, väl medveten om "riskerna", att unna mig även när jag kör lågkolhydratskost. Men nu för tiden innebär det att baka kladdkakemuffins utan socker, äta sockerfri glass med vispad grädde och ta ett glas cola light. Det känns helt okej att ha sånna kvällar. Inte varje dag, inte varje vecka, men någon gång då och då. För mig är det inte värt att aldrig äta sånt här - för det är sååå gott!  
 
/ Sofia 
 
Min himmelska lördagskväll...

Green Drizzle

Jag var på ett event på kontoret i torsdags och hade ingen fixad matlåda att ta med mig på fredagen. Det fick därför bli ute-lunch och vi bestämde oss att testa ett nytt ställe. Därför hamnade vi på Green Drizzle på Vallgatan (bredvid Hemköp). Man kunde dels köpa färdiggjorda sallader men jag valde att välja ingredienser själv. Efter många om och men blev det tillslut sallad, kyckling, mozzarella, avokado & cashewnötter. 

/ Jonna


Man tager vad man haver

Igår blev det verkligen kvällsmat på vad jag hade i kylskåpet. Lite blomkål med en klick bea-sås, en ostfralla, lite brie och salami. Till detta: ett glas te med grädde. Äntligen grädde :)

/Sofia


Fetaostfylld, baconinlindad kycklingfilé med blomkål i ugn & gräddsås

Du behöver
Blomkål, rapsolja, vitlök, salt, kycklingfilé, fetaost, oregano, svartpeppar, salt, bacon & grädde. Och smör att steka i!
 
Gör så här
Dela blomkålen i mindre bitar. Blanda rapsolja med två pressade vitlöksklyftor och pensla över blomkålen. Ha dessa i ugnen på ca 225 grader tills de får en fin yta, ca 30-40 minuter brukar jag ha. Smula ner fetaosten (jag hade ett paket fetaost och ett kilo kyckling) och blanda med oregano. Skär upp kycklingefiléerna och fyll med fetaostblandningen. Spara lite att ha i såsen. Linda in filéerna i bacon, krydda med salt och peppar, och stek sedan dessa i smör på mellanvärme tills de är genomstekta. Ta ur kycklingen ur stekpannan, häll i önskad mängd grädde och resten av fetaosten och krydda efter smak. 
 
Den här middagen får verkligen 10 av 10 möjliga tummar upp av mig. Så-himla-gott. 


Aktiv dag

Jag blev inspirerad av utmaningen och gick upp tidigt i morse för att dra till gymmet. Jag säger det igen - bästa sättet att börja dagen! Det enda för mig är att jag måste se till att äta frukost efter, annars blir hela dagen konstig matmässigt. Att gå omkring hungrig är inte att rekommendera. Efter jobbet drog jag sedan till gymmet igen. Det blev Dansstep för första gången på jag vet inte hur länge. Och det kändes, jag hängde inte alls med i stegen. Jag räknar dock med att det ska gå bättre nästa vecka. Ni vet väl att man bör ge ett nytt pass minst 3 chanser innan man dömer ut något? Speciellt när det handlar om pass som kräver mycket koordination. Men det är kul när man lärt sig stegen, en timme går verkligen jättefort!

/ Jonna


Desperat...?

Imorse fick jag den här bilden i ett mms från en rolig vän som skrev: "Minskad efterfrågan --> lägre priser?". Skrattade högt för mig själv!

Jag tror absolut det kan ligga något i det, fler & fler börjar kanske inse att smör går före margarin i alla lägen.

/Sofia


Keso + Vispad grädde = Sant

På instagram kan man säga att en liten del av LCHF-sekten finns. Där kan vi snacka att maträtter/bakverk/tips sprids. Man ser samma saker på många bilder ett tag och sedan blir det något annat som alla vill testa. Jag menar det inte som något negativt, det är bara så det är. Ni följer väl oss förresten? @nejtillkolhydrater finns vi på och för er utan smartphone - nu kan man även se instagram via en dator: www.instagram.com/nejtillkolhydrater

Det jag skulle komma till var att för ett tag sedan så åt typ alla NEJ-sägare keso med vispad grädde & bär. Jag kom mig aldrig för att testa men i helgen blev det av. Det hela var mycket enkelt; man vispar först valfri mängd vispgrädde (40%) sedan blandar man ihop ungefär lika mycket keso & vispad grädde. Detta serveras sedan med till exempel frysta hallon. Jag hade i lite vaniljpulver i grädden också och jag måste säga att det var riktigt gott. Sedan är jag en sucker för keso också men om ni missat denna blandning - try it!

/ Jonna

Utvärdering Paleo

Okej, så vad gav nu dessa 4 veckor av Paleo? Lite repetition för de som inte hängt med; Paleo, stenålderskost, innebär att man äter väldigt rent - sånt som vår förfäder åt helt enkelt. Inget socker, fortfarande låg nivå av kolhydrater, inga mejeriprodukter men bär, frukt och nötter är helt okej. Jag har inte ätit så mycket frukt faktiskt, har inte saknat det speciellt mycket. Jag har i pricip inte ätit mejeriprodukter alls med vissa undantag. Det har bland annat blivit såser av kokosmjölk, ghee, mycket ägg, frittata, kött och sallad, biffar med blomkålsmos & guacamole. Överlag tycker jag att det har funkat bra, det har liksom rullat på. Jag har tagit en näve nötter som mellanmål, ätit många avokado, lyxat till det med bär med riven kokos ibland. Mot slutet var jag dock riktigt sugen på grädde och ost. Att kunna göra äggröra med grädde, eller ha fetaost i salladen, eller göra en sås på creme fraiche.
 
För mig har inte detta gett något "kroppsligt". Jag tycker inte jag har mått varken bättre eller sämre av paleo-kost och jag har inte gått ner i vikt. Jag vet faktiskt inte om det är vanligt att man minskar i vikt av paleo jämfört med lchf  men för mig var det ingen skillnad i alla fall. Jag har hört att vi vissa fått lugnare och stabilare mage av att välja bort mejerier men jag har ärligt talat inte märkt någon skillad. Även om det har funkat bra så har det varit lite tråkigt. Det är inte bara mejeriprdokuterna jag har saknat. Jag har saknat att dricka cola light och jag har saknat att ta en bit mörk choklad när jag är sugen. Det har också varit lite omständigare jämfört med LCHF. Svårare när man är ute och käkar, svårare när man är bortbjuden. Det funkar ju ofta alldeles utmärkt, man får vara lite besvärlig ibland, men för mig känns det lättare att leva med LCHF
 
Det jag har lärt mig av den här erfarenheten är att jag behöver verkligen inte så mycket mejerier som jag åt förr. Jag behöver inte ha grädde i allt. Jag behöver inte heller äta choklad varje dag, det kanske räcker med helgerna? Jag kanske inte alltid ska äta babybel som mellanmål, en avokado eller lite salami funkar ju utmärkt det också. Det har faktiskt varit kul att få lära sig att laga mat med ingredienser som jag inte använt innan, som kokosmjölk exempelvis. Det har ju funkat bra och variation förnöjer ju så jag kommer absolut fortsätta använda det. 
 
Jag ångrar absolut inte mina 4 Paleo-veckor, jag tycker det är roligt och lärorikt att testa nya saker, men det var nog inte riktigt något för mig detta. Jag tycker helt enkelt att livet blev lite, lite tråkigare utan allt det goda! Något jag verkligen insett och kommer att bära med mig är att med LCHF får man ju äta så himla mycket gott. Man kan äta en gratäng med massa ost utan dåligt samvete och ha en skvätt grädde i kaffet utan problem. Och ändå hålla vikten. Helt fantastiskt. LCHF, I am back så nu kör vi på som vanligt!
 
/ Sofia 
 
Bye bye Paleo!

VECKA 47

 
Det är söndag igen och dags för nya utmaningar. Har ni sovit ordentligt i veckan? Man får sig verkligen en tankeställare när man inser hur lätt man prioriterar bort just sömn. Inte så konstigt kanske, det finns ju roligare saker man kan göra än att sova, men det är viktigt

Nu så fortsätter vi en vecka till med att vi har samma utmaning. Den är nästan lite omvänd från förra veckan för i veckan som kommer så ska vi se till att komma upp ur sängen i tid. Vi ska nämligen morgonträna! Att röra på sig är nämligen det perfekta sättet att starta dagen på. Sen är det ju så att det är lätt att planera in saker på eftermiddagen som gör att man inte "hinner" träna, därför är det perfekt att få det gjort det första man gör. Det kan vara både power walk och gymmet, det är inte så noga, men det ska göras innan jobbet. Och eftersom vi båda oftast är på jobbet kl 8 så gäller det att masa sig upp i ottan! Men det går bara man vill, nu kör vi!

(Glöm inte att ni kan kommentera om ni vill utmana oss med någonting, vi väljer nya utmaningar varje söndag)




Socker på tub för en god jul?

När jag skulle köpa pepparmyntsolja till min ischoklad så gjorde jag det på apoteket. Bra tänkte jag, där har dom ju bra grejer.. Jag hittade min olja bland "julgrejerna" där de bland annat också hade någon slags senap och så flytande glukos. Alltså socker på tub. Bara det tycker jag är lite störande. Ska man verkligen sälja sådant på apoteket? Det är ju inte direkt hälsosamt. Jaja, utbud & efterfrågan tänkte jag och läste på förpackningen. Ser ni vad det står? "... Idag används flytande glukos framförallt till kakor och godsaker och kan därmed sägas vara oundgängligt för alla som vill skapa en riktigt riktigt god jul." WTF liksom? Jag tror att min jul kommer bli lika god som alla andras trots att jag inte ska stoppa i mig en massa socker. Är det inte gemenskapen, alla ljus & stämningen som är det bästa med julen? Visst, jag gillar julgodis och sådant men det är ju inte godiset som ÄR julen. Jag har haft många fina jular och aldrig köpt flytande glukos på apoteket. För det är nog det som stör mig mest, att det är apoteket som säger det här. Nu kanske det här är en krass jämförelse men Systembolaget skulle aldrig få skriva något liknande på årets Blossa-glögg just för att alkohol inte är nyttigt. Newsflash: det är inte socker heller, så mitt tips är att fokusera på annat än kakor och godsaker i jul. Jag lovar att känslan i mellandagarna om inte annat kommer att vara mycket mycket bättre!

/ Jonna


LCHF-julgodis

Eftersom vi inte är inne i december än så vet jag inte om det är okej med julgodis redan? Jag skyller dock på att jag måste testa för bloggens skull, så jag gjorde faktiskt något som kan sägas lika ischoklad igår. Har inte tänkt trycka i mig en massa förrän det närmar sig att tomten kommer men ni får receptet redan nu. Dom blev riktigt goda faktiskt!

Mint-ischoklad med kokos
Det här behöver du
100 gr mörk choklad 70% 
100 gr mörk choklad 86%
100 gr kokosfett (ekologiskt & helst utan smak)
1 dl kokos (om man vill)
Några droppar pepparmyntsolja (kan också uteslutas)

Gör såhär
Smält kokosfett & choklad på medelvärme i en gryta under omrörning. Hur hög kakaohalt och hur mycket kokosfett du vill ha i kan du välja själv, jag tog vad jag hade helt enkelt. Droppa i några droppar pepparmyntsolja (ta inte för mycket, bättre att smaka av och tillsätta mer om det behövs) och tillsätt kokosen. Rör om och portionera ut i ischoklads- eller knäckformar. Jag fyllde inte upp helt utan hade ungefär en liten sked i varje form - jag fick ihop ca 120 små godisar. Det innebär att en bit innehåller ca 0,5 gram kolhydrater. Helt okej att unna sig till kaffet alltså..

/ Jonna

 
 
 

Brödbak och kladdkakemuffins

Under min Paleo-månad åt jag ju inga mejerier och dessutom åt jag inget "sött"; ingen mörk choklad, inget lchf-fika, nada. Men så igår var det dags, jag var så sugen på nått annat än mat, nötter och bär. Jag gjorde världens godaste (det kanske låter överdrivet men de är galet goda) kladdkakemuffins. När jag ändå var i farten slängde jag ihop en sats med det goda ljusa brödet. Det enda man behöver är 1 dl mandelmjöl, 2 dl riven ost, 2 ägg och 1 tsk bakpulver. Blanda allt och klicka ut på en plåt och grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Smidigt som tusan. Efter en månad utan både bröd och fika smakade detta himelskt.. 
 
/ Sofia 

Berzelii Choklad

Inne på Berzelii Choklad hittade jag sockerfri choklad. Riktigt bra innehåll - alltså inga tillsatser eller så och sötad med stevia. En sådan Shatell-chokladkaka kostade 70 kronor men ska man lyxa till det så ska man göra det med bra grejer! För er göteborgare så var det här i deras nyöppnade butik på Korsgatan (man går upp genom Almedalsmagasinet). 

/ Jonna


Äntligen

Idag har jag kört Paleo i fyra veckor så det är dags att återgå till älskade LCHF igen. Jag tänker fira detta ikväll med massa gott! För första gången på länge spenderar jag en lördagkväll själv hemma och inte på ett dansgolv någonstans. Jag var och handlade innan och kunde återigen packa ner ost och grädde i kassen. Ikväll ska jag baka bröd, baka kladdkakemuffins och allmänt ha en unna-mig-kväll...

/Sofia


Basket-tisdag

I tisdags hade jag turen att få hänga med till Boråshallen och se när Borås Basket mötte Solna. Inte nog med att jag fick se matchen, så hade vi VIP-biljetter och fick mat innan matchen också. Det var en buffé uppdukad så jag kunde välja det som passade Paleo-mig; det blev sallad och kött, gott! Det fanns brieost på buffén, det krävdes en hel del självdiciplin för att inte ta en bit - men I did it. Matchen var riktigt spännande, det var första gången på länge jag var på basket men verkligen inte sista!
 
/ Sofia 
 

Finfredag

Jag lägger ju inte överdrivet mycket energi eller tid på matlagning under veckan. Men när helgen kommer, och man får en vän på besök, får man ju anstränga sig lite. Idag blev det fläskytterfilé, blomkål i ugn penslat med rapsolja & pressad vitlök och baconinlindad sparris, det hela toppades med en klick bea-sås. Middagsgästen tog två stora lass så det var nog inte bara jag som tyckte det var riktigt gott!

/Sofia


Breakfast of a champion

I morse var mitt osaltade smör slut så jag testade att göra mbc på saltat smör istället - inte gott. Fick hälla ut och tänka om och hade som tur var mer kaffe klart. Blev bacon, avocado & kaffe med kokosolja. Utan mejerier till på köpet fast det inte ens var meningen. Hade jag haft keso hemma så hade jag i och för sig lagt det också på tallriken..

/ Jonna 


Livskvalitet

Livskvalitet för mig just nu i livet är att vakna en söndag, koka en kopp kaffe, tända massa ljus och bänka mig i soffan med en bra bok. Så precis det gjorde jag i söndags. Då jag ofta fyller veckorna med diverse aktivteter har jag inte ofta tid till sånt här - så det är verkligen lyx för mig. 
 
/ Sofia 

Att sakna...

Okej, nu är det i princip bara tre dagar kvar av Paleo - alltså stenålderskost, typ som LCHF fast mejerifritt och lite frukt om man vill. Jag kommer skriva en lite längre utvärdering av det hela sen, men det jag kan säga nu är att jag saknar mejerier! Herregud så gott det hade varit med en skvätt grädde i en kopp te, eller lite vispad grädde med bär, eller parmesanost, eller fetaost i salladen.... Under dessa 4 veckor har jag ju också helt avstått från cola light, choklad, "sötsaker" osv.. GE MIG SÖNDAG NU!
 
Det blev ju inte direkt bättre när jag gick igenom våra bilder på Instagram (@nejtillkolhydrater) och såg detta....
 
/ Sofia
 

Stekt blomkålsris LCHF

Jag lagar ofta mycket mat på söndagar. Det är skönt att ha att ta av under veckan när man ska ha matlåda till jobbet och så. Vad jag dock inte brukar fixa är själva tillbehöret till maten. Det försöker jag hinna slänga ihop kvällen innan men ibland blir det till och med så att jag gör det på morgonen. Något som är riktigt gott och som går rätt fort är riven blomkål stekt i smör. Var dock beredda på att det skvätter i typ hela köket när man river. 

Man river helt sonika så mycket man vill ha på största sidan av ett rivjärn samtidigt som en rejäl klick smör får smälta i en stekpanna. Jag tycker att 3 blommor (eller vad de kallas?) är rätt lagom. Sen saltar jag och pepprar lite, man kan ta både vit- & svartpeppar om man vill eller bara en sort. Stek på högsta värmen tills riset fått lite färg. Ibland slår jag på lite grädde också så att det blir mer av en stuvning, men det beror på vad jag har till. Just den här gången hade jag köttfärsås i kylen & då tycker jag att den är godast bara stekt. Till en laxbit passar det dock utmärkt med stuvad blomkål som tillbehör.  

/ Jonna


Bästa lördagen

I lördags hade jag, mina två systrar och mamma en riktig kvalitetsdag. Först hade vi hemmaspa och jag säger bara en sak - varför gör man inte sånt oftare? Det blev body scrub, bastu, massage, ansiktsmask, hårinpackning, fotbad och fotskrubb, måla naglarna, färga mamams hår... You name it - så gött det var! Under tiden vi gjorde allt detta härliga fanns ett bord med lite tilltugg: kex, brieost, parmesan, skinka och korv, nötter, choklad och frukt. Efter lite piff och fix av oss brudar åkte vi ner till stan för att äta middag på Restaurang Babbel här i Borås. Allihopa körde på tapas så vi hade hela bordet fullt med smårätter. Jag la Paleo lite åt sidan, det hade blivit en riktigt tråkig middag annars faktiskt, och körde LCHF igen för kvällen. För mig blev det kycklingspett, heta scampiräkor, tomat- och mozarellasallad och en ost- och charkbricka. S-å g-o-t-t. 

/ Sofia 

Snabbmat

Idag var jag effektiviteten själv. Direkt efter jobbet åkte jag och handlade, hem en snabbis, ner till bion för att se Breaking dawn part 2 (såå bra!), hem, laga mat snabbt som attan och sedan bänka mig vid Grey's kl nio. Pust. Hade verkligen inte oceaner av tid till att laga mat. Så jag köpte en färdiggrillad kyckling (vet att kryddningen inte är toppen men orkar ärligt talat inte bry mig) och ett blomkålshuvud. Jag kokade blomkålen och mosade den sen tillsammans med en klick ghee, olivolja, salt och vitpeppar. Några gurkskivor till det och middagen var serverad!

Det blev kanske en lite stressig eftermiddag men vilken onsdag ändå! Edward Cullen, snygga läkare och nu innan jag somnar blir det 50 nyanser av Christian Grey i bokens värld. Måste se till att slockna innan halv tolv för att få ihop mina sju timmars sömn!

/Sofia


Världsdiabetesdagen

VIsste ni att det är internationella diabetesdagen idag? Det är fler och fler som får diagnosen diabetes runt om i världen och just den 14 november ska skapa medvetenhet om denna sjukdom. I stora drag så innebär diabetes att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin, det hormon som kontrollerar blodsockret. Det är framförallt diabetes typ 2 som man kan bota med hjälp av en LCHF-kost men även typ 1-diabetiker kan minska sina insulindoser genom att undvika kolhydrater. Typ 2-diabetiker kan framförallt bli bättre genom kost och motion så hur sjukt är det inte att männsikor med en blodsockersjukdom rekommenderas att äta tallriksmodellen? Vi vet ju alla vid det här laget att blodsockret höjs av socker och stärkelse! Inte konstigt att det är företagen bakom insulinpreparat som ger de här råden.. 
 
Kostdoktorn har en bra sida om diabetes och om hur man kan behandla sjukdomen genom kost.

/ Jonna
Hur dagens sjuka diabetes-kostråd ser ut:
 
 
Hur man håller blodsockret på en stabil nivå:

Att glömma bort tiden

I söndags förlängde jag mitt gymkort hos Friskis & Svettis – det blir ytterligare ett år tillsammans! I måndags körde jag ett pass på crosstrainern, 50 minuter av svett blev det. 50 minuter tycker jag kan kännas som en evighet när man står och gör samma sak heeeela tiden men jag har verkligen hittat ett sätt som gör att man glömmer av tiden. Jag kollade på tv4play i min iphone. Först såg jag senaste avsnittet av Så mycket bättre och sedan halva Solsidan. Jag fick en chock när jag såg att det hade gått så fort – det enda jag märkte var att jag var slut i kroppen och att svetten rann, men jag hade inte kollat på klockan en enda gång. Gött!

/ Sofia


Ät mer mandel!

Visste ni att mandlar är bland det nyttigaste man kan stoppa i sig? De innehåller mer protein än ägg och är fullproppade med nyttiga fetter och antioxidanter. Dessutom är de rika på t.ex. magnesium (som faktiskt många NEJ-sägare kan ha brist på). Så strö dem över en sallad eller ät de som de är. Jag vet, man ska inte behöva småäta när man äter LCHF, men ibland vill man faktiskt ha ett litet mellanmål eller så är de perfekta till helgmyset! Om man tycker vanliga mandlar är tråkiga så kan man rosta & salta sina egna. Blir hur gott som helst och dessutom slipper man tillsatserna i de färdigsaltade. Billigare blir det också. Hur man gör? Klicka här!

Andra alternativ för att dra nytta av mandelns hälsoeffekter är att äta mandelsmör eller baka med mandelmjöl. Mandelsmör kan man äta precis som det är (hur gott som helst!) eller så kan man, som Sofia, ha det i smoothie. Slutsats; ät mer mandel!

/ Jonna


Äntligen hemma!

Vet ni? Jag lyckades ta mig till gymmet i morse! Det blev 30 minuter på bandet och så lite mage på det. Inte så mycket men bättre än inget. Och lite lagom innan frukost. Jag gillar verkligen 6 Pack Abs-appen så har ni inte testat den - gör det! Jag hade redan träningsvärk sedan bodypumpen i söndags så morgonens pass gjorde att jag knappt har kunnat gå idag. Men det ska väl kännas att det händer något?!

Det är ju också så fantastiskt gott med frulle efter att man rört på sig. Jag brukar oftast bara köra på en bullet-kaffe på morgonen men om man tränar på fastande mage så är det extra viktigt att fylla på med energi. Idag blev det därför lite att äta också; avokado, keso, lite paprika och några salamiskivor. Enkelt & gott. Hade gärna bjudit på en bild men insåg just att min jobbmobil med bilden i ligger kvar på jobbet. Ni får därför en fitspo-bild istället, håll till godo.

/ Jonna


Ohållbart

Kolla här vad jag hittade i dagens Metro. Katrin får inte blogga hos Finest.se längre efter sitt senaste utspel. Jag har alltid tyckt att hon är en skön brud som vågar säga vad hon tycker och vågar sticka ut! Men någon måtta får det vara, personangrepp är en helt annan sak. Börjar också tröttna på att allt hon gör verkar gå ut på att sälja mer, om det så är produkter från lchfklubben eller hennes egna böcker det gäller… Det känns på något sätt inte lika ärligt längre.

/ Sofia


Middag och bio

I fredags var jag på Café Viskan med Frida och Angelica. Jag beställde in en caesarsallad (har fortfarande inte tröttnat!), utan krutonger såklart. Dressingen är baserad på majonäs fick jag veta, jag är ju såklart inte helt hundra på om den är 100% paleo-vänlig men ibland får man ta lite risker i livet. Glömde att be om att få den utan ost så jag försökte skrapa bort det mesta. Nu är det bara en paleo-vecka kvar - jag längtar sönder efter fetaost och grädde...
 
Efter middagen på Viskan blev det bio. Jag kan verkligen rekommendera er att se Hypnotisören - det var en riktigt, riktigt bra film!
 
/ Sofia 

Godnatt.

Med tanke på utmaningen så är det snart dags att krypa till kojs. Tänkte nämligen sätta klockan tidigt och dra till gymmet innan jobbet. Vi får väl se om jag lyckas men det blir i alla fall svårare att dra sig ur nu när jag har berättat för er. Sitter nu och dricker varmt citronvatten för att få en liten vitaminboost såhär på kvällskvisten. Sov så gott kära bloggisar!

/ Jonna


Tacogratäng

Tacos kan vara hur gott som helst men ibland vill man ändå lyxa till det lite. Den här gratängen gör att det blir lite mer matigt och brukar vara lika uppskattad av JA-sägare som av NEJ-sägare. Äter man kolhydrater kan jag tipsa om att blanda majs i köttfärsen - smarrigt värre. Grymt god blir den förstås också som den är! Servera med sallad, guacamole & ostchips för bästa smakupplevelse. Jag hade just den här gången ingen avocado hemma så det fick bli crème fraiche med vitlök till istället. Funkar det också..

Det här behöver du
800 gr nötfärs
Tacokrydda
1 liten burk philadelphia
1 liten burk crème fraiche
Riven ost

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn köttfärsen och krydda. Här får man smaka av om man använder sin egen. Blanda samtidigt ihop philadelphia & crème fraiche. Bred blandningen i botten av en ugnsfast form och häll över köttfärsen. Toppa med riven ost och låt stå i ugnen tills den fått färg (ca 30 min). 

/ Jonna


Gofika

I onsdags hemma hos min Moelimoa fick jag en kopp kaffe (i en superfin mugg!) och en skål med nötter. Det kallar jag go-fika á la LCHF/Paleo. Nu har det ju gått tre veckor för mig utan Cola light, som ju burkar vara det jag "unnar mig" när jag är sugen på något gott. Det har blivit en hel del mer kaffe som konsekvens av upphållet med lgiht-läsken... Jag känner faktiskt aldrig att jag är sugen på godis eller något annat sött, det är heeelt borta för mig efter över 9 månader med lågkolhydratskost. Men Cola light får det fortfarande att vattnas i munnen på mig.... Suck, varför ska man älska något så dåligt?! 
 
/Sofia 

Söndagshäng när det är som bäst

Igår hade vi på NEJtillkolhydrater lunch-date på Café Viskan i Borås. Vi får ju liksom passa på när vi ändå befinner oss i samma stad. Jag käkade LCHF-tallriken med kyckling & bacon och Sofia åt ceasarsalladen utan parmesan & krutonger. Det var lika gott som vanligt och perfekt uppladdning inför veckans (och utmaningens) sista träningspass!

/ Jonna


VECKA 46

 
Förra söndagen presenterade vi utmaningen för veckan som gått och den gick ut på att vi skulle få ihop 5 träningstimmar. Vi har båda lyckats med detta, high five! Det har verkligen varit nyttigt att ha det som utmaning - man vill ju verkligen inte vara den som misslyckas... 
 
Vi kör på med samma stil inför vecka 46 - vi ger varandra samma utmaning! Denna veckan blir det mer fokus på det där med att vila, som man har lite svårt att ta sig tid till ibland. Vet ni hur viktigt det är att sova ordentligt? För att kroppen och hjärnan ska få vila ordentligt behövs sömn. Sover man bra på natten är man bättre rustad att klara stress och påfrestningar under dagen. Faktiskt är det så också att sambandet mellan sömnbrist och övervikt har bevistats i många olika studier. Exempelvis ökar det aptitstimulerande hormonet i kroppen när vi sover dåligt samtidigt som kroppen minskar produktionen av mättnadshormonet. Studier visar till och med att suget efter snabba kolhydrater ökar om man sovit dåligt, hör på den! Man har dessutom mindre ork till att träna om man inte sover ordentligt och förbränningen påverkas också negativt. Och med alla de här argumenten borde det ju inte vara så svårt att gå och lägga sig i tid?

Utmaningen inför nästa vecka är därför att vi måste få ihop minst 7 timmars sömn varje natt. Med viss planering är det faktiskt inte så svårt men haken är väl kanske just själva planerandet.. Och för er som hakar på; det är självklart ett plus i kanten med ännu fler timmars sömn så se till att få ordentligt med vila i veckan!


Olika typer av träning

Veckans utmaning har ju varit att få ihop 5 träningstimmar. Då mitt gymkort gick ut förra veckan och jag har varit lite osäker på vart jag vill träna i fortsättningen har jag fått hitta andra former av träning. Jag har varit i badhuset två timmar, tränat hemma en timma och tränat med mitt Wii Fit i en timma. Det är faktiskt riktigt bra; man kan träna både muskelstyrka, yoga, aerobic, balansövningar och lite annat skoj. Tar man i ordentligt kan det bli ett jäkla träningspass! Jag tränade några muskelövningar, körde step, rockade rockring som en galning och massa annat. Jag tror att det är A och O med träning - att variera sig. Men jag tror att det får bli ett år till på Friskis och Svettis - så ikväll blir det nog gymmet igen!
 
PS. Ikväll kommer nya utmaningar inför nästa vecka. Glöm inte att skriva till oss om ni har förslag på utmaingar som ni vill se oss sätta tänderna i!
 
/ Sofia
 
 

Fars afton

Vi tjuvstartade fars dag-firandet hemma hos oss och grattade världens bästa pappa igår istället. Mamma hade gjort äppelpaj till de andra men fixat hallon och grädde till mig. Tack tack! Det tåls att sägas igen; LCHF är en livsstil och att ha en omgivning som stöttar att man väljer att leva utan kolhydrater är otroligt viktigt. Jag har som tur är det och det är jag väldigt glad för!

/ Jonna


Hej Borås!

Jag sitter i detta nu på bussen mot borran. Ska hem över helgen för att fira min kära far i eftermiddag (ni har väl inte glömt att det är alla pappors dag i morgon?) Ska också spendera lite kvalitetstid med min syster och ta en promme när jag ändå är på plats i skogen. Promenader räknas ju dock inte i utmaningen och jag har en & en halv timme kvar så det blir att åka tillbaka till götet i bra tid i morgon för att hinna med det på eftermiddagen. Har bokat BodyPump kl 16 så jag tänkte försöka hinna till det. Vi får väl se hur det blir med den saken men till gymmet ska jag i vilket fall. Hur har det gått för er? Har ni tränat lite extra i veckan?

Jag har bara hunnit med frukost idag så jag köpte med mig lite proviant från Pressbyrån för att överleva bussresan. De här mandlarna alltså - räddaren i nöden gång på gång! (6 gram kh per 100 gram om ni missat att vi tipsat om dem förut.)

/ Jonna


Lördag

Vet inte vad det har varit med mig denna vecka men jag har fått slääääpa mig upp från sängen (..eller ner från sängen säger man kanske när man har loft?) på morgonen. Samma sak idag. Men det är i alla fall lite lättare att vakna när man har en fantastisk dag framför sig. Nu sitter jag och äter en energirik frukost bestående av hallon & jordgubbar med riven kokos och dricker en kopp kaffe. Jag ska strax åka iväg till badhuset och genomföra 4:e träningstimman i veckans utmaning. Om vi inte hade utmanat varandra med just träning kan jag lova er att jag hade legat kvar i sängen några timmar idag, känner inte alls för att hoppa ner i bassängen egentligen, men är man utmanad så är man!

Efter det väntar tjejdag med mina två systrar och min mamma som avrundas med middag på stan ikväll - tror att den här dagen så småningom kan bli hur bra som helst..

/Sofia


Visdomsord & fredagsfika

Äntligen helg, så jäkla gött. Precis som rubriken säger; här är dagens visdomsord och mitt fredagsfika. Faktiskt väldigt saftigt & gott med paprika. Men så klart det hade varit gott med nått lchf-fika... Men är det paleo-månad så är det!

Nu ska jag träna en timma sen blir det middag & bio på stan!

PS. Verkar som att mitt inlägg imorse missuppfattades lite. Så klart det finns vissa träningsformer man aktiverar sig med för att det är just roligt! Har svarat på lite kommenter & förklarat hur jag menade :)
/Sofia


Kokosfett utan smak!

Jag var lite sen i morse så jag varken orkade eller hann göra mbc. För att ändå få igång fettförbränningen körde jag på en gammal favorit - kaffe med kokosolja. För första gången med kokosfett utan smak. Och jag säger bara G-O-T-T! Mina två veckor med paleo gjorde att jag tröttnade vansinnigt på Kung Markattas kokosolja med smak och lukt. Framförallt för att den med luktar väldigt mycket, och det luktar inte gott. Det här var mycket bättre!

Den som jag har från Biofood kan man köpa HÄR.

/ Jonna


Simma lugnt(?)

Utmaningen den här veckan går ju som sagt ut på att vi ska få ihop 5 träningstimmar. Det har verkligen gett mig en spark i baken. Igår åkte jag och Frida till Stadsparksbadet här i Borås för en timmas träning. Först simmade vi längder i en halvtimma och sedan matchade vi det så bra att vattengympan körde igång, så den deltog vi faktiskt i - i en halvtimma höll den också på. Herregud, man tror kanske att vattengympa är för tanter typ men väljer man att ta i allt vad man kan så blir det ett jäkla träningspass alltså! Jag måste ta mig till badhuset oftare, det är ju en riktigt skön träningsform. Hur gött är det inte att exempelvis kunna avrunda ett blött pass i bassängen med avkoppling i bubbelpool och bastu?! 
 
PS. Jag och Frida hade en diskussion i bastun om det där med träning. De som säger att de tränar för att det är KUL måste väl ändå ljuga, eller? I så fall kan jag tänka mig att man menar att det är kul därför att man uppnår något med det - typ bygga muskler, gå ner i vikt, bli fit osv. Men träningen i sig, om den inte hade GETT något, hade den varit rolig då? Om man inte blev "snyggare" av att träna, hade man tränat då? Jag har ju insett att man mår så BRA i hela kroppen av att träna, men jag kan ju erkänna att jag hade nog inte tränat lika mycket om jag inte hade hoppats på att den ska ge något utseendemässigt. Om vi låtsas att träning inte gav någonting alls, att kroppen inte påverkades inte det minsta positivt av träning på något sätt. Hade någon tränat då? Vad säger ni i det hela? ;)
 
/ Sofia 

Frittata med bacon och babyspenat

I tisdags testade jag ett nytt Paleo-recept: Bacon- och spenat frittata, som jag hittade på Malins blogg. Om ni som jag aldrig tidigare hade hört ordet Frittata så är det en italiensk äggbaserad rätt av omelettyp och kan fyllas med iprincip vad som helst. 

 

Du behöver:
8 st ägg, 1 dl vatten, 130 gram babyspenat, 1 gul lök (jag tog en och en halv), 15 skivor bacon (jag tog två paket), kokosfett att steka i och salt och peppar. 

 

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Baconen skär man i bitar och steker sedan dessa i stekpannan som värms upp till medium-värme med kokosfett i. Stek baconen till de blivit lätt krispiga och fått en fin färg. Lägg baconen i en ungsform, hacka löken, stek löken i fettet som finns kvar i pannan tills de fått en mer transparent färg. Stäng av plattan. Hacka spenaten grovt och stek den i den kvarstående värmen i stekpannan tillsammans med löken som du låter ligga kvar. Lägg nu över löken och spenaten i ugnsformen tillsammans med baconen. Rör ihop äggen och vattnet och smaksätt sedan med salt och peppar - häll sedan äggblandningen över röran i ugnsformen och rör ihop allt. Ha detta sedan inne i ugnen i ca en halvtimma.

 

Betyg:
GOTT! Den portion jag åt precis efter att jag hade lagat den var inte riktigt lika god som matlådan jag hade till jobbet dagen efter. Kanske blev den godare när den hade "stått till sig" över natten? Vad vet jag... Jag åt i alla fall det här tillsammans med en avokado - gott och mättande! 

 

/ Sofia 


Onsdagsmiddag

Igår efter mitt träningspass hemma åkte jag hem till Moa. Vi slängde ihop en vardags-lyx-middag bestående av två olika sorters kött, hemmagjord guacamole och en sallad med något så gott som jordgubbar. LCHF och Paleo - you name it! Tack Moa för god mat och en mysig kväll <3
 
/ Sofia
 

Träning hemma

Mitt årskort på Friskis och Svettis har gått ut och jag är lite i valet och kvalet angående vilket gym jag ska köpa kort hos nu nästa gång. Jag har varit lite sugen på Onyx men det lutar nog ändå åt trogna gamla Friskis... Well, utmaningen denna vecka är ju 5 träningstimmar. Då gymmet inte är så aktuellt för mig just nu körde jag ett pass hemma idag efter jobbet. Det går helt utmärkt att träna utan några större eller dyrare gymmaskiner, kroppen som den är fungerar oftast perfekt som redskap. Jag hade tre stycken "set". Jag körde varje set och sedan körde jag 10 burpees. Sen gick jag på nästa "set" + 10 burpees osv.. Man kan ju hitta på fler övningar så att det blir fler set men jag började om på första när jag var klar med tredje för jag tyckte det räckte med variation. Svettigt värre var det - och mina grannar måste ju ha undrat vad jag höll på med här uppe när jag drog igång med burpees...
 
En femtedel av utmaningen avklarad, only four to go... Imorgon blir det simning!
 
/ Sofia 

Café Kosmos

Idag var min syster på snabbvisit i stan så vi passade på att luncha Jag har länge velat testa Café Kosmos här i Götet för dom har nämligen LCHF-alternativ på menyn. Nu blev detta ett ypperligt tillfälle! Man kan välja mellan kycklingfilé, havets wallenbergare, chèvreost, burgare och räkor. Detta serveras sedan med baconlindad sparris, blomkålsgratäng och smörfrästa champinjoner och man väljer "LCHF-bas" som tillbehör. Jag tog burgaren och jag blev INTE besviken - riktigt gott var det! Ska dock nämnas att gratängen lika gärna kunde kallats mos men det gjorde ingenting. 5 av 5 toasts. Lunchen där kostar förresten 95 kr och då ingår salladsbuffé.

/ Jonna


Mitt i veckan..

Onsdag redan.. Jag hade sjukt svårt att komma upp imorse, låg och snoozade i 40 minuter... Men, jag ska nog piggna till idag jag också, får börja dagen med en kaffe på jobbet.

Har ni testat att göra smoothie på avokado, frysta hallon och lite bubbelvatten än? Det är s-å g-o-t-t! Perfekt mellanmål! Slängde ihop en igår innan jag skulle iväg på kvällen. Imorse blev det (såklart) tre kokta ägg med en klick ghee. Fortfarande lika såld på det...

/Sofia


Kulturkväll

Min kompis Hanna fyllde 23 i somras och hade lite ångest över det. För att driva lite så gav jag och Sara henne en "kulturell upplevelse som skulle passa hennes nya ålder". Ikväll var det så dags. Vi sågs först hemma hos mig där vi drack lite vin och käkade plock, sedan var vi på Chess på Göteborgsoperan. Det var riktigt mäktigt även om jag ärligt ska erkänna att jag inte alltid hängde med i handlingen...

Och det tåls att påpekas igen; plock är sjukt smidigt och väldigt gott! Jag skippade förstås bröd, kex & vindruvor men kunde äta desto mer av det andra. G-o-t-t. 

/ Jonna

Bästa tjejerna!

Harregud...

Har ni sett Katrin Zytomierskas senaste utspel? Även om jag egentligen inte vill ge henne fler läsare så måste ni verkligen klicka på länken och gå in och läsa. Hon går verkligen in för att provocera här känns det som och jag fallar ju handlöst för det. Gud så provocerad jag blir! Jag brukar gilla Katrin för att hon är rakt på sak men här går hon för långt. Snacka om personangrepp! Nu är det fkatiskt så att alla vill inte banta ner sig till 55 kg Katrin, tro det eller ej så trivs vissa med att inte se ut som du. "Vem fan i helvete vill identifiera sig med det här? Vill någon se ut så här?" - det är INTE OKEJ av Katrin att skriva så här. Det är helt okej att tycka som hon tycker, alla har vi frihet till egen åtsikt, men man hänger inte ut någon på det här sättet. PUNKT. 
 
/ En provocerad Sofia
 
 
SATS skrev en statusuppdatering på facebook om detta idag idag, riktigt bra! Heja SATS och heja Josephine!

Dagens lunch

Igår fixade jag en matlåda på vad jag hittade hemma. I frysen fanns en portion med kyckling & bacon och så slängde jag ihop en sallad. Jag hade ambitioner att göra egen majonäs, men tiden räckte helt enkelt inte till. Jag skulle ju kunna skippa sås, men jag valde faktiskt att ta med en klick "vanlig" majonäs att ha till, trots att den inte är helt okej enligt Paleo.. Sånt är livet ibland. Ikväll ska jag laga ett nytt recept; frittata med bacon & babyspenat!

/Sofia


Mysmåndag

När vissa saker i livet känns tungt inser man vikten av att omge sig själv med fina vänner. En myskväll hemma hos Angelica var precis vad jag behövde! Hon bjöd på tacos, som ju funkar utmärkt utan mejerier. Visst hade det varit gott med crème fraishe eller knapriga ostchips - man blir ju inte mindre sugen när Jonna skriver om brieost.... ;) Mmmm. Men det var riktigt gott ändå, guacamole är ju fantastiskt gott. Sedan fick jag fin-kaffe och ett par skedar mandelsmör, hon vet precis vad jag behöver den där Angie.

/Sofia


Att LCHF:a sin lunch

Jag har nästan alltid med mig matlåda till jobbet. Dels för att det är billigare och dels för att jag då vet vad jag stoppar i mig. Ibland har vi dock seminarier på lunchen och får då mat på jobbet. Idag var en sådan dag och idag fick vi köttbullar med potatismos, haricot verts & sås. Det finns också alltid sallad och bröd som man kan ta av om man vill. Jag kan ju tyvärr inte veta exakt vad som är i (förutom att jag vet att min mat var glutenfri) men med lite sallad istället för potatismoset blir det ändå en riktigt bra LCHF-måltid. Det behöver inte vara krångligt att undvika kolhydrater! Jag blev också riktigt mätt så potatismoset var verkligen överflödigt. 

Som ni kanske förstår i och med att jag åt den här maten så bestämde jag mig för att sluta med paleo. LCHF är min grej och jag orkar inte kämpa utan mejerier i två veckor till i onödan. Jag har som sagt verkligen lärt mig att man inte ska överdriva med grädde hit och grädde dit men jag behöver ändå hålla nere kolhydraterna på minimal nivå för att må bra. Det var mycket svårare med paleo. Jag åt nu precis lite salami & brie innan jag ska träna om en stund. Förstår ni hur gott det var med ost nu efter två veckor utan? 

/ Jonna

 

LCHF och alkohol

Många undrar vad man kan dricka i alkohol-väg när man kör igång med LCHF. Det värsta man kan dricka är i princip öl och söta drinkar. Både öl och söta drinkar innehåller nämligen snabba kolhydrater som höjer ditt blodsocker och säger till kroppen att producera insulin som i sin tur talar om för cellerna i kroppen att ta upp sockret du får i dig. Så det bör alltså undvikas! Det är bättre att välja vin (rött eller vitt torrt) eller sprit, som nästan bara innehåller energi från alkohol och ger alltså ingen ökning av insulinhalten i blodet. Huvudtanken är ju som med allt annat att undvika det som innehåller socker eller stärkelse.
 
För min del har det blivit en hel del rödvin. Som många andra säger som kört igång med lchf, tycker jag att jag är mycket mer lättpåverkad nu för tiden. Ibland räcker det med ett par glas vin för att komma igång! Smidigt egentligen, det blir ju billiga fyllor... Dessutom blir jag mycket, mycket mer bakfull - inte lika smidigt... Hur som helst, rödvin är ju gott men i längden kan det bli lite tråkigt. Då tycker jag det är väldigt gott med drinkar! Och visst kan man fixa sockerfria drinkar. Om man inte är supernoga kan man ju blanda drinkar med lightläsk, men man får inte glömma att även om lightläsk inte innehåller socker så innehåller de mycket annan skit. Vodka, sprite Zero och bär kanske? Eller så lyxar man till det med en strawberry daiquiri . Nu under Paleo undviker jag ju även sötningsmedel vilket innebär no no till sprite zero och annan lightläsk. Det har visat sig gå alldeles utmärkt att blanda drinkar på mineralvatten! Min vän Moa fixade några riktigt goda sockerfria drinkar i lördags. Den ni ser på bilen nedan är gjord på vodka, loka med smak, blåbär, mynta och lime. Perfekt!
 
Såklart hade det allra bästa varit att undvika alkohol totalt. Vill man uppnå viktnedgång är det ju helt klart bäst att avstå. Alkohol är ju trots allt ett gift för kroppen, så man ska väl ta det försiktigt. Men vad fasen, nått kul i livet ska man få ha! Hur kul är det inte att ta några drinkar tillsammans med tjejgänget, bli lite berusad och gå ut och dansa? Man är bara ung en gång! ;)
 
/ Sofia 
 

Thaikyckling med kokosmjölk

Den här kycklingrätten kan vara det godaste jag ätit på länge. Om man äter strikt LCHF så bör man kanske undvika morötterna men med paleo funkar det. Till testade jag zucchinipasta, men det var sådär måste jag säga. Skulle rekommendera en sallad eller blomkålsris istället. Thai-kryddan har jag köpt på ÖoB, den är väl inte klockren men jag tycker det är svårt att laga asiatisk mat utan någon slags färdig mix. Får väl kanske bli en framtida veckans utmaning att lära mig.. 

Det här behöver du
1 kilo kyckling
1 grön paprika
3-4 morötter
1 burk kokosmjölk
Thaikrydda, salt & lite cayennepeppar
Kokosolja att steka i

Gör såhär
Skär kycklingen i bitar och morötterna & paprikan i smala stavar (se bild). Klicka i en rejäl klick kokosolja i het panna och tillsätt kycklingen. Krydda med thaikryddan litegrann med jämna mellanrum och stek på tills alla bitar fått stekyta. Häll på kokosmjölken och tillsätt grönsakerna. Låt koka tills kycklingen är "genomstekt" och smaka sedan av. Jag hade sedan i lite extra salt & lite cayennepeppar. Servera med t.ex. bladspenat eller vad du nu vill ha.

/ Jonna

 

8 månader

Innan jag kryper ner i sängen, släcker lampan & laddar batterierna inför en ny vecka vill jag bara säga: GRATTIS BLOGGEN PÅ 8-MÅNADERSDAGEN! Den 4:e mars skapade jag & Jonna Nejtillkolhydrater, det har gått himla fort alltså.. Åtta månader - fler ska det bli!

/Sofia


VECKA 45

 
I veckan nådde vi ju som bekant äntligen fram til Torrevieja. Det tog sisådär 17 veckor för oss och er att ta oss de 300 milen ner till Spanien. Återigen; tack till alla er som bidragit! Att vi kom fram innebär ju också att det är dags för veckolånga utmaningar igen. För er nya läsare eller för er som kanske inte riktigt minns så är det hela mycket enkelt - vi utmanar helt enkelt varandra att klara av något under veckan som kommer. Det kan egentligen vara vad som helst men ofta handlar utmaningarna om mat eller träning. Vi hoppas såklart att ni blir peppade och kanske antar någon av utmaningarna!
 
Vanligtvis ger vi ju olika utmaningar till varandra men det har också hänt att vi väljer att utmana varandra med samma sak - och så blir det nu i veckan. Vi vill peppa varandra att aktivera oss i veckan, så fem träningstimmar ska man få ihop! Det kan innebära att gå till gymmet, träna hemma, simma i badhuset eller liknande. Promenader räknas inte, det får bli ett plus i kanten och man går ut och promenixar. Så, 5 svettiga timmar i veckan, borde inte vara så svårt att få ihop... Eller?!
 
 

Guldsöndag

Idag var jag rätt seg när jag vaknade, efter kanske lite för mycket rödvin, drinkar & shots... Usch. Men, Elfsborgsmatchen väntade så upp ur sängen var jag tvungen att ta mig. Åt en super frukost; tre kokta ägg & smoothie av avokado, frysta hallon och lite bubbelvatten. Gott och mättande!

Nu ikväll är Borås på topp - bästa Elfsborg gick & vann SM-guld, woohoo! Stämningen var på topp på arenan!

/Sofia


Fredagar 11.00

Varje fredag kl elva på mitt jobb är det fikarast och vi turas om att ta med oss fika till denna fredagsrast. Jag räknar såklart inte med att kunna äta av fikan då den nästan alltid innehåller socker. Fast det har faktiskt hänt att mina kollegor varit så otroligt omtänksamma och fixat fika till mig också, som när Josse hade med sockerfri glass eller när Marie hade med sig en kaka till mig. Eller när Anna fixade LCHF-påskägg. Det är ju verkligen ingenting de hade behövt, men visst blir man glad när någon tänker lite extra på en?
 
Nu på senare tider har jag ju insett att sötningsmedel inte heller är så bra, så det räcker gott och väl med en kopp kaffe men ibland är det kul att unna sig. Så för några veckor sedan hittade jag lite sockerfri glass i frysen på jobbet när klockan närmade sig elva en fredag. Så när de andra åt kakor och choklad kunde faktiskt jag också lyxa till det lite :)
 
/ Sofia
 
 

Onsdagsmiddag

Okej, förlåt mig. Jag vet att jag lagar samma mat om och om igen, ni måste ju tröttna på mig... Alltid ägg till frukost. Sällan några jätteupphetsande, nya recept. Lätt och enkelt. Men det är helt enkelt så jag lever, oftast. Att laga mat till sig själv dag ut och dag in är inte den största fördelen med singellivet.... Lyxar så klart till det ibland med, som planksteken för ett tag sedan, men annars så kör jag ofta på säkra kort. I onsdags blev det biffar igen. Angelica tipsade om att pressa i ett par vitlöksklyftor i färsen - det höjde verkligen biffarna till en ny, bättre nivå! Moset gjorde jag av kokt blomkål, ghee och olivolja, precis som sist. Jag har bara ett ord för denna fantastiska maträtt och det är: MUMS!
 
/ Sofia 
 

Thank you lord it's Friday!

Jag & två snygga brudar står & lagar fredagsmiddag hemma hos mig - fläskfilé, stekta champinjoner & sallad! Till det blir det rött vin (vette tusan om det är Paleo men nått kul måste man ha!) och senare blir det en barrunda på stan.

Hoppas ni firar in helgen på ett lika gött sätt som jag :)

/Sofia


Och vinnaren är....

I måndags utlyste vi en "tävling" här på bloggen där vinsten var ett signerat exemplar av Kostdoktorns bok Matrevolutionen. Idag har det blivit dags att kora en vinnare! Till alla er som kommenterade inlägget: tack för era fina berättelser och förklaringar om varför just ni ville vinna boken. Om vi hade haft möjlighet hade vi skickat ett exemplar till er alla! Till er som tyvärr inte får det signerade exemplaret; hos Bokus kan ni köpa den för bara 41 kr - och vi kan verkligen intyga att det är väl värt pengarna!
 
Men, dags att utse vinnaren. Och vinnaren är....... KAROLINA med motiveringen: 
 
"Då jag har/haft ett sjukt förhållande till mat försöker jag göra allt för att bli klokare och hitta den alldeles rätta formeln för mig att äta för att må bra. Jag vill även sprida kunskapen vidare och kunna förklara för andra hur viktig maten är och hur den påverkar våran kropp och vårat sinne. Jag vet att denna boken är helt fantastisk (har lyssnat på nåt kapitel av den men har jättesvårt att koncentrera mig) så jag skulle bli så fantastiskt lycklig över att få vinna den. Den är alltid upptagen på biblioteket och några slantar över har jag inte just nu. Jag vill hjälpa andra och med hjälp av den här boken vet jag att jag kan finna rätt ord och kost för att visa andra! Jag vill sprida denna kunskap och jag vill att alla ska förstå! Dessutom kommer jag kunna låna ut boken för att sprida kunskapen. Jag håller alla tummar och tår för att få vinna! Tack för mig :) Kram!"
 
Stort grattis till dig Karolina! Vi har skickat ett mejl till dig :)
 

Paleo vs. LCHF

Jag måste erkänna en sak. Jag tycker att det här med paleo är jättejobbigt! Man blir inte lika mätt och äter mer. Jag tycker också att det är svårt att dra gränsen när mer kolhydrater är "okej". Man ska få äta en och annan frukt och även fast just jag kanske inte borde så gör jag det. Mer kohydrater innebär för mig ett ökat sug efter socker. Och det är ju just ett minskat sug som är bland det bästa med LCHF. 

Vi har ju kört mejerifritt nu i nästan två veckor och jag har lärt mig massor. Man måste inte ha mejerier till allt och man måste inte äta bara gräddiga såser. Det känns därför onödigt att pina sig själv. Eftersom jag vet att LCHF fungerar så funderar jag på att avbryta den här utmaningen vi håller på med. Ska väl känna efter lite nu i helgen, man vill ju inte misslyckas.  

/ Jonna


Paleo-smoothie

Idag pratade jag med Jonna i telefon när jag kom hem från jobbet. Jag hade ungefär en timma hemma innan jag skulle iväg och handla och träna. Jag var lite i valet och kvalet om jag skulle äta min middag eller bara ta något mellanmål först och äta middagen efter träningen. I know, helt otroliga I-landsproblem.... Jag tror det var Jonna som kläckte idén om att göra en paleo-anpassad smoothie - sagt och gjort - det fick det bli! 
 
Jag tog en ganska stor avokado, ungefär en dl hallon och en matsked mandelsmör. Sedan hällde jag även i lite Loka päron för att få den lite mer lös. Allt detta åkte ner i mixern, blandades, hälldes upp i ett glas och gratinerades med några hallon på toppen. Låt mig säga som så att det blev riktigt, riktigt gott! Vilket jäkla toppen-mellanmål. Jag kan tänka mig att man kanske kan ha ägg i också, eller lite proteinpuvler om man ska iväg och träna! Jag var supernära på att hälla i en skopa av mitt proteinpulver men läste innehållsförteckningen (sötningsmedel bland annat) och hejdade mig. Och som Jonna sa "de hade nog inte proteinpulver på stenåldern", alltså INTE okej enligt Paleo ;) 
 
En sak som är säker är att jag kommer göra en sån här väldigt snart igen!
 
/ Sofia 
 

Standard

Ända sedan jag körde min "Zero-carbs" grej har jag ätit samma frukost: 3 kokta ägg mosat med en klick smör. Nu under Paleo-veckorna blir det ju ägg mosat med Ghee, som jag för övrigt fortfarande tycker smakar såå gott, som knäck typ! Man tror ju kanske att jag borde tröttna på denna enformiga frukost men sanningen är den att jag kan längtar tills klockan ringer på morgonen så att det är dags för frukost. Jag har helt klart fått en hung-up på kokta ägg med Ghee...

Sen är det ju helt otroligt så bra man står sig sen, jag blir sällan hungrig innan lunchen halv ett. Och ägg innehåller ju nästan alla vitaminer och annat som kroppen behöver så det är ju perfekt :)

/Sofia


RSS 2.0